PVC prozori vs drvena stolarija
-
poisongirl
#126 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ja napookon zavrsila, odluka je pala na PVC a firma elox.. za njih sam se odlucila iz dva razloga, jer sam vidjela njihove prozore nakon 5 godina i super su, a i ponuda je bila niza za nekih 100 KM ...sa prozorom sam zadovoljna..ali sa majstorima nisam..dok su postavljali, letjele su daske kroz prozor..kasnije se izvlace da im je slucajno palo..ali ja sam sigurna da nije..helem umalo me ne posvadjase sa cijelim komsilukom ..
-
Bellica
#127 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Da i ja dam svoj skromni doprinos temi
ranije sam bila skepticna, nisam bas vjerovala u PVC prozore, smatrala sam ih nezdravim, pa ovakvim i onakvim, mislila sam da se iskrive, da pozute, da nisu dobri uopste, a sad... Nevjerovatno, nakon onih drvenih, ovi su fantasticni, prvo su lijepi, pa onda sve ostalo, bijela boja je predivna, low e staklo, nema vise rucnika oko prozora ili grijanja po cijeli dan, sad otvaramo prozor jer je prevruce. Ne pretjerujem uopste, samo prenosim impresije, a tek ugradnja. Mislila sam da cemo cistiti 7 dana nakon majstora, ali sam se prevarila, sve su uredno demontirali, montirali, odnijeli stare prozore, usisali, pokupili odpad od starih prozora, mi smo samo prebrisali iza njih i to tek onako da se vidi da smo nesto radili. Inace, radili su nam majstori iz firme ALG, cijene su im solidne tj. prikladne. Ne reklamiram nikoga, nemam namjeru, samo zelim pohvaliti strucnost i dobro obavljen posao. Glas dajem PVC prozorima, a ni AL nisu losi 
Last edited by Bellica on 22/01/2010 11:19, edited 1 time in total.
-
gaius
#128 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
AL prozori su bolji od PVC prozora.. inače drveni bi bili najbolji ali teško je vjerovati kvaliteti današnjih proizvođača i izvođača
- Haris.ba
#129 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Pošto sam malo bolje rastabirio kvalitetne PVC prozore, nisu Al nešta specijalno bolji. Meni se najviše sviđa miks - s jedne strane al, sa druge pvc.gaius wrote:AL prozori su bolji od PVC prozora.. inače drveni bi bili najbolji ali teško je vjerovati kvaliteti današnjih proizvođača i izvođača
A za drvene imaš pravo.
- kamikazo
#130 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
www.senam-trocal.ba
Moram da pohvalim ljude na njihovom razumjevanju za moje tersluke.
Prozori prva liga
Prozori prva liga
- mrtva kokoš
#131 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ima li iko ovdje da je imao drvene prozore koji su nenormalno vlazili tako da se morao postavljati peskir ispod njih??
i da li je uspio rijesiti taj problem, sa kojim odnosno cijim prozorima??
- baustelac
#132 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Za vlagu na prozorima uzrok je kombinacija dobro zatvorene - dihtovane prostorije i kvaliteta stakla.Splinter wrote:ima li iko ovdje da je imao drvene prozore koji su nenormalno vlazili tako da se morao postavljati peskir ispod njih??
Bez obzira koji prozor imas, drveni, pvc ili alu, ukoliko ne prozracujes stan, koncentracija vlage u stanu se konstantno povecava kroz disanje, kuhanje, tusiranje itd. Ukoliko je kuca/stan s vana dobro izolovana vlaga ce se najprije kondenzovati na najhladnijim povrsinama a to je staklo. Rjesenje ti je redovno prozracivanje stana i drzanje svih prostorija na priblizno jednakoj temperaturi. Ukoliko imas jednu sobu koju ne grijes i unutra naglo pustis topao zrak, nema tog prozora koji nece ovlaziti.
Dakle, ako prozori dihtuju najjeftinije rjesenje ti je redovno prozracivanje prostorije a malo skuplje zamjena obicnog sa termoizolacionim staklom ali i u tom slucaju moras prozracivati ,samo malo rjedje
- mrtva kokoš
#133 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ne kontam, jedino da spavam otvorenih prozorabaustelac wrote:Za vlagu na prozorima uzrok je kombinacija dobro zatvorene - dihtovane prostorije i kvaliteta stakla.Splinter wrote:ima li iko ovdje da je imao drvene prozore koji su nenormalno vlazili tako da se morao postavljati peskir ispod njih??
Bez obzira koji prozor imas, drveni, pvc ili alu, ukoliko ne prozracujes stan, koncentracija vlage u stanu se konstantno povecava kroz disanje, kuhanje, tusiranje itd. Ukoliko je kuca/stan s vana dobro izolovana vlaga ce se najprije kondenzovati na najhladnijim povrsinama a to je staklo. Rjesenje ti je redovno prozracivanje stana i drzanje svih prostorija na priblizno jednakoj temperaturi. Ukoliko imas jednu sobu koju ne grijes i unutra naglo pustis topao zrak, nema tog prozora koji nece ovlaziti.
Dakle, ako prozori dihtuju najjeftinije rjesenje ti je redovno prozracivanje prostorije a malo skuplje zamjena obicnog sa termoizolacionim staklom ali i u tom slucaju moras prozracivati ,samo malo rjedje
posto je taj problem najizrazeniji u nocnim odnosno jutarnjim satima...
kuca je izlolirana mislim dobro, stiropol je osmica...
sve se grije i temperatura je u svim prostorijama jednaka i ne spusta se ispod 18...
fakat niko da rijesi ovaj "fenomen", prozori nisu bas toliko stari mozda 7-8 godina mada je jedan zreo za mijenjanja jer je propustio zrak ali opet nisu ovi preostali pa se ista stvar desava...
- baustelac
#134 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Logicno je to da je ujutro najizrazenije jer spavas u zatvorenoj prostoriji. Disanjem proizvodis vlagu koja povecava zasicenost zraka u prostoriji vlagom. Sto je veca zasicenost to je potrebna niza temperatura da dodje do konenzacije. Slikovit primjer ovoga ti je kad se ljeti na +35 hladna piva oznojiSplinter wrote: ne kontam, jedino da spavam otvorenih prozora![]()
posto je taj problem najizrazeniji u nocnim odnosno jutarnjim satima...
kuca je izlolirana mislim dobro, stiropol je osmica...
sve se grije i temperatura je u svim prostorijama jednaka i ne spusta se ispod 18...
fakat niko da rijesi ovaj "fenomen", prozori nisu bas toliko stari mozda 7-8 godina mada je jedan zreo za mijenjanja jer je propustio zrak ali opet nisu ovi preostali pa se ista stvar desava...
Ako je bas prevelika kolicina vlage da se slijeva na zidove onda ti je rjesenje da promijenis stakla ili prozore. Ako su prozori ok, ja bih na tvom mjestu samo promijenio stakla. Za kvalitetne prozore (okvir) treba dati dobre pare. To sto ti jedan prozor pusta moze samo pozitivno uticati na konenzaciju. Neka je napolju i kisa, taj zrak je cesto susi od zraka u zatvorenoj prostoriji.
Prije nije bilo tih problema osim kad se kuha jer prozori nisu dihtovali i imala se prirodna ventilacija. Cim se sve zatvori eto problema.
- kamikazo
#135 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Na neki način imaš vlagu u kuću i ona se kondenzuje po staklima ... U principu vlagu moras izbaciti napolje.. Djelimično bih smanjio kondenz zamjenom prozora i low-e staklom... ali opet ti je ne zdravo da ti vlaga ostane u kući..Splinter wrote:ima li iko ovdje da je imao drvene prozore koji su nenormalno vlazili tako da se morao postavljati peskir ispod njih??
Samo Provjetravanje ...
-
Incub
#136 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Sto valjate gluposti to nije normalno.
Radi se o nekvalitetnoj stolariji.
zbunjujete covjeka.po ovoj vasoj supljoj- dobro vam je i sam rekao je li treba spavati sa otvorenim prozorima u kuci.
Izolacija na kuci dobra a prozor magli -kvalitet los i manite sad CSI objasnjenja.
zbunjujete covjeka.po ovoj vasoj supljoj- dobro vam je i sam rekao je li treba spavati sa otvorenim prozorima u kuci.
Izolacija na kuci dobra a prozor magli -kvalitet los i manite sad CSI objasnjenja.
- kamikazo
#137 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Nemoj čovjeka zavaljivat bezveze da mjenja prozore...Incub wrote:Sto valjate gluposti to nije normalno.
Ako na prozorima imaš termo staklo i ako ti ne rosi između stakala staklo je ok ... Vlaga koje se pojavljuje po staklima je vlaga koju imaš u kući i to je to ... Eventualno možeš zamjenti stakla sa Low-E premazom to će ti popraviti situaciju ... Ali osnovno je provjetravati ...
To nije nikakav CSI nego je tako.. Znam sta pričam Termodinamikom sam se bavio za zivot 10 godina ...
-
blueblue
#138 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Da li je neko imao iskustva sa PVC prozorima firme ELOX BH, sjediste im je u krugu Famosa, Hrasnica?
- 8. sekretar SKOJ-a
#139 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Javi se tokom zime da vidimo kakvo će stanje biti!kamikazo wrote:http://www.senam-trocal.ba
Prozori prva liga
- mali Ninja
#140 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
ne sa tom firmom, ali sva pozitivna iskustva imam sa EUROAL firmom, mostarsko raskrsce. ako ti trebaju kakve informacije u vezi njih, pitajblueblue wrote:Da li je neko imao iskustva sa PVC prozorima firme ELOX BH, sjediste im je u krugu Famosa, Hrasnica?
- mrtva kokoš
#141 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
garazna vrata, pocincani lim ili nesto sl. do 500,600KM ima li toga za ovu cijenu??
dimenzije 265X220cm...
ovog tipa, ako neko zna gdje ih ima ali da su koliko toliko kvalitetna...

dimenzije 265X220cm...
ovog tipa, ako neko zna gdje ih ima ali da su koliko toliko kvalitetna...

- mali Ninja
#142 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
@splinter prolazeci neki dan prema pijaci na grbavici, zabaceno je malo, vidio sam jednu prodavnicu blind vrata i ovih garaznih raznih, ne bi trebalo biti skupo a kvalitet ce ici sa cijenom vjerovatno..
- kamikazo
#143 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
jedan moj savjet dok je jos ziva tema iz iskustva... ako cujete da vam neko ponudi aluminijske portale ili prozore na stambenom objektu bez prekinutog temickog mosta prekinite pricu i prekrzite firmu..
- Loulou
#144 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Je li imao iko iskustva s firmom IDEAL iz Kaknja?
- Gorštak
#145 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Jeftino i dosta slabo.Loulou wrote:Je li imao iko iskustva s firmom IDEAL iz Kaknja?
Kol'ko para tol'ko muzike.
EDIT: Ugarak najbolji i najskuplji što se PVC tiče. Besprijekorna roba.
- jedna tamo
#146 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
e a šta mislite o unisu iz rajlovca? neki dan su u komšiluku promijenili prozor za 3 sata sve gotovo,al neznam baš jel kvaliteta...540 KM je sve došlo ..prozor srednji 
-
sabanss
#147 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
PVC? Pa ne prave oni profile niti okove. Vidi koji je profil i okov i otprilike kako je komsiji uradjeno i skontaces valjaju li ili ne.jedna tamo wrote:e a šta mislite o unisu iz rajlovca? neki dan su u komšiluku promijenili prozor za 3 sata sve gotovo,al neznam baš jel kvaliteta...540 KM je sve došlo ..prozor srednji
- jesaha
#148 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Elox nam je radio svu stolariju u kuci(preko 30 prozora i 4 balkonca)2000-te i do dana današnjeg,nikad ni najmanje primjedbe nemam na tu stolariju.Ja sam prezadovoljnablueblue wrote:Da li je neko imao iskustva sa PVC prozorima firme ELOX BH, sjediste im je u krugu Famosa, Hrasnica?

-
blueblue
#149 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Narucio sam od Elox-a, javim kako je prosla ugradnja i ostalo 
- jesaha
#150 Re: PVC prozori vs drvena stolarija
Sretno..mislim da su za ovih 10 god.postali još boljiblueblue wrote:Narucio sam od Elox-a, javim kako je prosla ugradnja i ostalo