!! AKCIJA !! Sarajevo-X UNITED za Djeciji Dom Bjelave

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

oggitomic wrote:Guys,

Whoever goes to visit the Orphanage, please make sure to understand that director Amir Zelic is a very understandable person and I bet he is going to welcome you to help or whatever you plan is.

Regards,

O
I have worked with him before, so there is no need to praise him here. :D With all due respect....
Don't worry, we will manage to get some kind of deal... and we will help...
suncica24

Post by suncica24 »

mIrci, prijavljujem s da te uštinem ako počneš kipjeti :-D
Ne, stvarno, mislim da bi trebala doći. Inače, i ja imam nekako dvojako mišljenje o njemu, jer kad su u pitanju "grupne" akcije, tj. akcije ispred nekog udruženja, jako teško se komuniciralo s njim i bili su jako "zatvoreni",a s druge s trane, kad je u pitanju akcija pojedinca baš je bilo ok i prihvaćeno s njihove strane. Tako da i sama... nisam sigurna šta mislim.
Svejedno, dvije glave su pametnije od jedne. Čekamo te ujutro. :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Ko sve ide, deder se tuspasite namah!
*mima*

Post by *mima* »

Ne mogu od posla....... :sad:
suncica24

Post by suncica24 »

Koliko ja znam, za sad je sigurna izvidnica koju predvodi Ivy, Bosanac,i dem ja, a ideš i ti. Svejedno, ko god može, sutra u 9h ispred Doma.
A sad zaista odoh, moram pisati esej.
damirm

Post by damirm »

Draga mircerka,

Ako cete sutra nesto glave skidat, mene izostavite. Mislim da za to nije ni vrijeme ni nacin. Ako ovako dobra inicijativa propadne zbog mahalskih prepucavanja, vama na dusu.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ako se ne varam, ivy je u dalekoj italiji sutra :D

Nejse, vidJecemo se....
hrusta

Post by hrusta »

eee raja, fakat tuza vijest pogotovo ono poslije onih beba sto su umrle na kosevu pa sad ovo. jeli iko zna da li dom ima protu-pozarne alarme (ovde u engleskoj svaka kuca ima, ne daima nego mora imati smoke-alarm, alarm koji u kratkom vremenu namirise dim i onda pocne pistati-da ti glava pukne) i to ti u stavri dadne tih nekoliko dragocijenih minuta za evakuaciju/bjezanu iz objekta/sobe, a institucije i bolnice imaju onaj sprinkler system (ovo zanam da ima i kodnas u nekim ustanovama, jer sam bio i vatrogascima u toku rata a i rahmetli mi je daidja bio u varto-sigurnosti), sta sam ja uradio iz daljine; evo upravo sam poslo e-mail Kidde kompaniji koja se bavi distribuciom ovih alarma i zamolio ih za donaciju koju bi ja osobno donio kad budem dolazio u julu (http://www.kiddesafetyeurope.co.uk) pa cemo vidjeti hoceli sta biti.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

hrusta wrote:eee raja, fakat tuza vijest pogotovo ono poslije onih beba sto su umrle na kosevu pa sad ovo. jeli iko zna da li dom ima protu-pozarne alarme (ovde u engleskoj svaka kuca ima, ne daima nego mora imati smoke-alarm, alarm koji u kratkom vremenu namirise dim i onda pocne pistati-da ti glava pukne) i to ti u stavri dadne tih nekoliko dragocijenih minuta za evakuaciju/bjezanu iz objekta/sobe, a institucije i bolnice imaju onaj sprinkler system (ovo zanam da ima i kodnas u nekim ustanovama, jer sam bio i vatrogascima u toku rata a i rahmetli mi je daidja bio u varto-sigurnosti), sta sam ja uradio iz daljine; evo upravo sam poslo e-mail Kidde kompaniji koja se bavi distribuciom ovih alarma i zamolio ih za donaciju koju bi ja osobno donio kad budem dolazio u julu (http://www.kiddesafetyeurope.co.uk) pa cemo vidjeti hoceli sta biti.
to bi bilo lijepo. Da, Dom ima taj alarm, ali je bio pokvaren, svako malo se navodno palio i slao laznu uzbunu... :(
oggitomic

Post by oggitomic »

Hi everyone,

Director Zelic is working now in the Orphanage for over 15 years, I think you should try and pay some respect no matter if you or not worked with him in this institution, it is not easy for one person to look after 100s of children. He did and is still doing a great job, just put yourself into position if something like this happened on your duty, be patient with whatever he and others in the Orphanage tell you please.

Thanks,
O,x
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Ja cu danas kontaktirati Save the children i Crveni krst u Norveskoj pa vidjeti da li je ista moguce srediti preko njih.
Ako ne pokazu neki veliki interes onda cu pokusati sebi srediti clansku u Save the children da imam zeleno svijetlo za samoinicijativno sakupljanje pomoci.
Tako nesto slicno sam radila jedan duzi period ali tada su vecinom projekti bili organizovani - preko njih.
Znam da sada manje rade sa Bosnom, a i te kako nam je potrebna i njihova podrska.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

cHupjahalic@ wrote:Ja cu danas kontaktirati Save the children i Crveni krst u Norveskoj pa vidjeti da li je ista moguce srediti preko njih.
Ako ne pokazu neki veliki interes onda cu pokusati sebi srediti clansku u Save the children da imam zeleno svijetlo za samoinicijativno sakupljanje pomoci.
Tako nesto slicno sam radila jedan duzi period ali tada su vecinom projekti bili organizovani - preko njih.
Znam da sada manje rade sa Bosnom, a i te kako nam je potrebna i njihova podrska.
save the children norway je sprat ispod mene :D ako ista dogovoris, javi mi pa da sletim dole :D

inace, kazu ljudi da se njima i slicnim organizacijama budzet odobri pocetkom godine i mogu mahat ushima sto se tice ostalog...al vrijedi pokusati...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

oggitomic wrote:Hi everyone,

Director Zelic is working now in the Orphanage for over 15 years, I think you should try and pay some respect no matter if you or not worked with him in this institution, it is not easy for one person to look after 100s of children. He did and is still doing a great job, just put yourself into position if something like this happened on your duty, be patient with whatever he and others in the Orphanage tell you please.

Thanks,
O,x
:thumbup:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

oggitomic wrote:Hi everyone,

Thanks,
O,x
Radili smo i ranije s njim, i nemoj me vuci za jezik bezze :D

Idemo sutra da dogovorimo STA KONKRETNO MOGU FORUMASHI I NJIHOVA RAJA UCINITI ZA DOM I DJECU, a ti do tada skupljaj donacije.
Ok?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

evo mi je stiglo brdo privatnih poruka.

ovako, de da sastavimo dnevni red za sutra

1. Zamoliti direktora da nam sto prije omoguci dokumente o steti i sadasnjem stanju doma, uy slike po mogucnosti (to nam treba za hapliciranje stranim organizacijama i uopste inozemnim firmama - neki forumashi su vec pokrenuli te aktivnosti)

2. Provjeriti sa direktorom da li se vec neko javio za sanaciju objekta, ako nije, pokusati sa tim istim dokumentima kod nasih firmi tipa sirbegovic, grizelj itd

3. provjeriti sa direktorom sta je od opreme potrebno da se Bejbi krilo sto prije osposobi

4. provjeriti s direktorom kada se i kako mogu dostaviti pojedinacne posiljke igracaka, odjece, obuce, hrane Domu

Jos nesto? uh da

5. provjeriti s direktorom koje su opcije uvodjenja sistema Kumstva djeci (da svako dijete nadje svog mini sponzora)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

mIRCerka wrote:
cHupjahalic@ wrote:Ja cu danas kontaktirati Save the children i Crveni krst u Norveskoj pa vidjeti da li je ista moguce srediti preko njih.
save the children norway je sprat ispod mene :D ako ista dogovoris, javi mi pa da sletim dole :D

inace, kazu ljudi da se njima i slicnim organizacijama budzet odobri pocetkom godine i mogu mahat ushima sto se tice ostalog...al vrijedi pokusati...
ja sam par godina bila kontakt osoba za Save the children u jednoj pokrajini u Norveskoj. znam da se tada dosta projekata odobravalo polovinom godine, mada je budzet vec (mozda) bio odobren.
poznajem par osoba koje i dan danas rade pri Save the children pa cu uciniti sve sto je u mojoj moci da stupim u kontakt sa njima. :)
oggitomic

Post by oggitomic »

mIRerka,

You just said that you worked with Amir Zelic and that you probably think he is bad person, thats what I understood from your writing. If you, had private problems with this Institution, keep it for yourself, no need to talk about who is bad an who is not, this is about wee babies who need urgent help.

All the best,
O,x
damirm

Post by damirm »

I honestly think that someone else should lead that meeting tomorrow.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

oggitomic wrote:mIRerka,

You just said that you worked with Amir Zelic and that you probably think he is bad person, thats what I understood from your writing. If you, had private problems with this Institution, keep it for yourself, no need to talk about who is bad an who is not, this is about wee babies who need urgent help.

All the best,
O,x
Ognjene, ja ti rekoh da smo mi na forumu vec radili s njim i sve znamo kako ide, tako da nema potrebe da ti potenciras ko je fin ko nije.
Opet se teme razvodnjuju, bolje procitaj prijedlog dnevnog reda za sutra pa dodaj da ne fulimo neke bitne stvari.
Damire, bujrum idi ti vodi ako mislis da cu ja nesto usrat.
NEmam nista protiv. :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

MAnite se demagogije, dajte da se sastavi dnevni red za sutra
mIRCerka wrote:
1. Zamoliti direktora da nam sto prije omoguci dokumente o steti i sadasnjem stanju doma, uy slike po mogucnosti (to nam treba za hapliciranje stranim organizacijama i uopste inozemnim firmama - neki forumashi su vec pokrenuli te aktivnosti)

2. Provjeriti sa direktorom da li se vec neko javio za sanaciju objekta, ako nije, pokusati sa tim istim dokumentima kod nasih firmi tipa sirbegovic, grizelj itd

3. provjeriti sa direktorom sta je od opreme potrebno da se Bejbi krilo sto prije osposobi

4. provjeriti s direktorom kada se i kako mogu dostaviti pojedinacne posiljke igracaka, odjece, obuce, hrane Domu

5. provjeriti s direktorom koje su opcije uvodjenja sistema Kumstva djeci (da svako dijete nadje svog mini sponzora)
damirm

Post by damirm »

Ne mislim ja da ti to neces znat uradit, nego mislim da izmedju tebe i direktora ima nesto nerjeseno i da bi to ometalo sastanak.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

damirm wrote:Ne mislim ja da ti to neces znat uradit, nego mislim da izmedju tebe i direktora ima nesto nerjeseno i da bi to ometalo sastanak.
izmedju mene i njega nema nista, stavise on se mene kao djeteta sto je skakalo sa domcima i ne sjeca. Ima izmedju njega i drugih forumasha koji su ga kontaktirali za prethodne akcije.
Ja postavih 5 stavki za sasatnak, dumam sta bi jos trebali pitati i traziti, tako da fakat nema potrebe za kenjazom ko je dobar ko je cvijet a ko je kriv za sta.

Imas gore listu od 5 stvari, pregledaj je i dodaj ako nam sta fali.
Moramo na sasatnku biti BRZI I KONKRETNI jer im je sad garant navala od posjeta i peglanja.
Rania

Post by Rania »

Ja mislim , bez da zvuci pretenciozno (spustite lopticu prije nego sto pocnete kritikovati), da treba:

* nekako odraditi capacity building osoblja u tom centru. Naravno kad tuzilastvo zavrsi svoje, da li je to neko studijsko putovanje i posjeta drugim centrima u nekoj od razvijenih zemalja ili neki seminari ne znam.
* vidjeti kako da se odradi safety/risk management certification ovog, kao i ostalih slicnih domova u BiH. Taj proces kosta ali u svakom slucaju mi bi trebali naglasiti da cemo naci novac za takvo nesto. ne sumnjam da ce se za adaptacije i krecenje naci novac odmah. Pa i igracke ili sve drugo. Ali ako zelimo pomoci dugorocnije treba razmisliti i o ovome.
* za sve ostalo se u potpunosti slazem sa mirci
oggitomic

Post by oggitomic »

Right mIRCerka,

You just made me to say this but, I grew up and lived in exactly that Orphanage from age 9 - 15 when I left and since then came to study/work in UK.

I exactly know that Amir and other workers of the Orphanage are working as best as they can and know when it comes to little ones.

Emotional it is for everyone I know, especially for those who work with children. It would be good that whoever goes there, make sure you meet up as well with social worker Ermin Terko who will be more than helpful as he always is, just in case you need to know bit more about little ones.

This institution especially now, mainly needs special care and love looking after other boys and klix, now that 3rd unit is in phase of reconstruction.

I just don't understand why and where they think they'll be able to return other 17 children that are now in hospital.

If I can help anyhow, do let me know please.

O,x
damirm

Post by damirm »

Mislim da treba pustit i ostale da kazu sta misle. Tvoja energicnost mi se svidja, ali mislim da je kriticizam trenutno najmanje potreban.
Post Reply