St. Louis, Info, Dogadjaji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ljubav_aha

#126 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by ljubav_aha »

Cultural differences
International Institute President Anna Crosslin said longtime south St. Louis residents often call her to complain that Bosnians are placing shoes on the porch, or driving too fast, or closing their blinds, or owning property they couldn't possibly afford as new arrivals. She smiles and listens. :lol:
For their part, most Bosnians don't like being placed under the microscope.

"We just want to be part of America," said an employee of the Stari Grad restaurant in the Bevo neighborhood.

Yet, occasional cultural clashes separate Bosnians from their non-Bosnian neighbors, despite their European ethnicity and "whiteness" that shield them from discrimination, Matsuo said.

http://www2.ljworld.com/news/2003/feb/1 ... ees_adapt/
ljubav_aha

#127 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by ljubav_aha »

A Bank and a Population
Dear Friends,

Before Bosnia-Herzegovina entered our collective awareness a symbol of human tragedy, it was a place like any other where ordinary people lived their lives. Bosnians fell in love, raised families, and watched the seasons of life come and go.

In the time before "Bosnian" became an adjective -- as in Bosnian Serbs, Bosnian Muslims, and Bosnian Croats -- Bosnian was a proper noun that included all. Before Prijedor, Sarajevo, and Srebrenica became part of the modern lexicon of war and genocide, there was just Bosnia-Herzegovina and its shared culture and people.

If we can remember a true past, we can imagine a real future. Today, transplanted Bosnian culture is alive and well in St. Louis. In the Bosnian cafes, stores, restaurants, homes, and businesses clustered around the Bevo Mill neighborhood here, normal life is returning.

Early after the arrival of Bosnian refugees to St. Louis, a local bank took a chance on these newcomers without any credit or work history. Southern Commercial Bank provided car loans and home mortgages that allowed Bosnians to get on their feet in a new place far from home.

In 1999, the Post-Dispatch reported that Southern Commercial had made over 300 car loans to Bosnians without "one missed payment." As Bosnians began buying homes, the bank extended loans for amounts smaller than those normally serviced by other lenders while training a Bosnian employee to become a loan officer.

Today Southern Commercial includes a Bosnian vice-president along with numerous other Bosnian staff and customers. The bank was among the first to step forward to offer major financial support for the Prijedor exhibit at the Holocaust Museum and Learning Center.

It is fitting, then, that Southern Commercial Bank will host the Prijedor exhibit over the coming months at its Bevo Mill branch in the center of the Bosnian community. They have constructed a special wall inside the bank to mount the more than 30 panels that tell the wartime story of Prijedor.

http://www.mohumanities.org/E-News/May0 ... xhibit.htm
StLouis

#128 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

ljubav_aha wrote:
Brisbane wrote:
ljubav_aha wrote:
putem sponzoriranja porodice i prijatelja,a odredjeni broj je dosao iz drugih SAD drzava
Mislim koje su prednosti ST. L. koliko sam vidio klima i landscape nemaju veze sa Bosnom ?
Ili valjda nije bilo zauzeto pa hajde tu cemo kao...
klima u SAD je vecinom uzasna,samo je kalifornija prefektna :)

INS je ipak prvo pokretac dovodjenja imigranta,znaci,odabrani su sponzori na odredjenim SAD lokacijama
osnivanje BiH organizacija je nastalo kasnije,mozda grijesim
ipak ,mislim da su se ljudi poceli maovno seliti u St. Louis,tka nakon dolaska u drugi grad ili drzavu

jako mnogo ljudi pocelo investirati u sektor privatnog poslovanja,u St. Loius je jedan dio grada gdje se prica doslovno samo maternji jezik

iskreno receno,jeste zanimljiv slucaj,mozda ce nam St. Louis bolje objasniti :)
Da, da, bas tako ljubavi :) ja sam dosao preko International Institute of STL. Veliku ulogu je odigrao Crveni Kriz i Jewish Comunity Center. Oni su osigurali smjestaj, posao i druga sredstva za zivot nasoj zajednici. U STL zivi preko 60.000 BH populacije. Nisu svi dosli direktno u STL, nego su se preselili iz drugih gradova u USA; neki zbog obitelji, neki zbog financijskih razloga, jer STL vazi za jedan od najjeftinijih gradova u USA i vrlo je lako naci posao, skolovati se i kupiti kucu ili stan. Postoje dvije oficijalne Bosanske komune: South STL i South County. Ako dodjes u South STL, tocnije Bevo, ne treba ti poznavanje engleskog jezika :dance: . Skoro sam cuo od jedne profesorice da je samo u Afton school districtu 40% bosanske djece. Na Gravois Aveniji ima nekih 30-40 BH radnji[restorani, kafici, trgovine, osiguranja, domovinski klubovi, putnicke agencije, radio satnica, knjizara pa cak i dzamija...] Nacuo sam da postoji ideja od strane gradonacelnika STL Francisa Slaya, koja ako bude srece i bude realizovana, naime, u juznom dijelu grada postoji mali trg koji bi se trebao preimenovati u BH Trg ili takvo nesto, tu bi se trebalo napraviti nekakvo obiljezje[fontana, spomenik i slicno]
Uglavnom, nas narod ovdje zivi dobro. Prihvaceni su vrlo dobro od Amerikanaca i na dobrom su glasu kao vrijedni i sposobni ljudi. Ima ih koji su izrazito uspjeli. Vise informacija mozete naci na pocetku ovog topica, tu su vam polistane web stranice i radnje u STL.

Javite nam se ako budete dolazili. Bujrum i Dobrodosli :)
ljubav_aha

#129 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by ljubav_aha »

St. Louis,jesi li procitao gore uvecani tekst,ziva isitina :lol:

uf,sad bih dosla na kafu,hvala ;-)
StLouis

#130 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

ljubav_aha wrote:St. Louis,jesi li procitao gore uvecani tekst,ziva isitina :lol:

uf,sad bih dosla na kafu,hvala ;-)

jesam :D ziva istina...to je moja prva banka - dobio sam kredit za auto od njih :) poznajem i vice predjednicu :) skoro pa svo osoblje je nase, divan narod :)
Babonić

#131 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Babonić »

Dobio sam neke informacije kada dođem u St.Louis.Dobio sam kontakte od gospode Ibrahima Vajzovića,Almira Seferovića i redakcije Sabaha,za početak to mi je dovoljno.Imam i prijatelja ja mislim da se bavi trgovinom hrane zove se Alem Borić neznam dali če me se sjetiti sa njime sam prije rata ispijao kafe u kafiću Prestige u Hrasnom u Sarajevu.Drago mi je kao član foruma Sarajevo X da ču biti u St.Louisu i upoznati se sa životom naših ljudi u Americi imam dosta prijatelja i u Kanadi tako da neznam hoču li ih sve uspjeti vidjeti.Svjestan sam da imam više Sarajevske raje u dijaspori nego u rodnom gradu i svaki kontakt sa njima če mi biti povratak sječanja na neka sretnija vremena. :sax: :bih:
dacina_curica

#132 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by dacina_curica »

samo se ti javi i nama (kolegi i meni) :) rado cemo te uputiti (i ako treba i provodati ) :)

komsija moj :) veceras? :) :) :)
Babonić

#133 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Babonić »

Važi dogovoreno pa če mo popiti kafu! :sax:
dacina_curica

#134 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by dacina_curica »

dogovoreno :D
StLouis

#135 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

dogovoreno :D :)

Komsinice, ja se nadam da cu uspjeti skoknuti do Novelle da vidim Dubravku...u koliko sati planiras doci?
dacina_curica

#136 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by dacina_curica »

pa ja sam kontala sa malim zvrkom na vakat ....u pola 6 :) .......ako on bude raspolozen naravno :)......nadam se da cemo se vidjeti :)

edit :( komsija nece nas biti veceras.....mali klempo fasovo upalu uha :(
StLouis

#137 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

dacina_curica wrote:pa ja sam kontala sa malim zvrkom na vakat ....u pola 6 :) .......ako on bude raspolozen naravno :)......nadam se da cemo se vidjeti :)

edit :( komsija nece nas biti veceras.....mali klempo fasovo upalu uha :(
nisam ni ja bio, ostao do kasbno na poslu da zavrsim nekakvu papirologiju, sefici mi umro otac pa sam i tu morao pomoci :(
dacina_curica

#138 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by dacina_curica »

:( ne da nam se :( ....kafica onda :D uz rahat lokum :D
StLouis

#139 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

dacina_curica wrote::( ne da nam se :( ....kafica onda :D uz rahat lokum :D
a bogami i baklava :D ah, kakvu sam baklavu za bajram dobio, ajme, prste da odgrizes :)
dacina_curica

#140 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by dacina_curica »

ponesem nam i pite od jabuka :D :D :D nikad mi onako dobro nije ispala :D
Babonić

#141 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Babonić »

Jedno pitanje koliko se može unjeti šteka cigara po osobi da mogu unjeti da nebi bilo problemma.Hvala unaprjed na odgovoru.
StLouis

#142 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

Babonić wrote:Jedno pitanje koliko se može unjeti šteka cigara po osobi da mogu unjeti da nebi bilo problemma.Hvala unaprjed na odgovoru.
Cigarete su jeftinije ovdje :D mislim da mozes unijeti dvije steke
Babonić

#143 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by Babonić »

Ok hvala na infu neznam kliko košta kutija cigara kod vas ove koje ja pušim su u Sarajevu 1,50 maraka po kutiji.

#144 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by location »

Ne znam da li sam vec postavio ovo pitanje na ovom topic-u, jer imam vec namjeru odavno. Da li se gradi dzamija u St. Louis? Ako se gradi ima li slika (ako je vec donekle izgradjeno i ima se sta slikati)? Da li ima ikakvih protesta jer se gradi dzamija (ako se gradi)?

Hvala
StLouis

#145 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

@ Babonic, ovdje su cigarete[mislim da su] kutija $3.50, dakle, jeftinije ti je da kupis dolje kod vas. Siguran sam da mozes ponijeti dvije steke, a kako sam cuo neki ponesu i 5-6, zavisi kao si spretan i sretan.

@location, grade se dvije dzamije, tj. postoje dva dzemata koliko sam ja upoznat. Jedna je u gradu a druga u south county. Ova u mojem susjedstvu vec ima munaru. Objekat koji je danas dzamija u gradu, nekad je sluzio kao lokalna banka, ali ga je IZ tj. nasa dijaspora kupila. Svaki dan se vozim pored dzamije na posao i vidim da ima nekog gradjevinskog materijala nagomilanog ispred dzamije - pretpostavljam da ce se graditi vise. Nazalost, ja nemam sliku dzamije a ako nadjem postavit cu je.
hepok

#146 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by hepok »

greska :)

#147 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by location »

StLouis wrote:
@location, grade se dvije dzamije, tj. postoje dva dzemata koliko sam ja upoznat. Jedna je u gradu a druga u south county. Ova u mojem susjedstvu vec ima munaru. Objekat koji je danas dzamija u gradu, nekad je sluzio kao lokalna banka, ali ga je IZ tj. nasa dijaspora kupila. Svaki dan se vozim pored dzamije na posao i vidim da ima nekog gradjevinskog materijala nagomilanog ispred dzamije - pretpostavljam da ce se graditi vise. Nazalost, ja nemam sliku dzamije a ako nadjem postavit cu je.
Hvala, ja sam se sjetio da u svjetu postoji ovo nesto sto se zove google pa sam nasao i slike a i protest :).

http://www.asiseeitnow.com/?p=665

http://atlasshrugs2000.typepad.com/atla ... ittle.html
StLouis

#148 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by StLouis »

JOIN THE PERFORMING ARTS DEPARTMENT OF WASHINGTON UNIVERSITY
AND THE LIZ LERMAN DANCE EXCHANGE
IN AN OPPORTUNITY TO PARTICIPATE AND PERFORM
STILL CROSSING
NO PREVIOUS DANCE EXPERIENCE IS NECESSARY
ALL ABILITIES ARE WELCOME!

Come to an Informational Gathering
Meet Liz Lerman, Learn about the project, Meet People, & Play
Sunday, October 26, 4‐6pm
Mertz Dance Studio 207
Mallinckrodt Center, Washington University Campus
Parking available next door below Danforth Center off Forsyth Blvd.
light refreshments will be served
Meet Liz Lerman and learn about an incredible opportunity to perform onstage in
Still Crossing, a multigenerational dance that was commissioned for the Centennial
Celebration of the Statue of Liberty. This work uses art to engage community and
investigate the immigrant experience, as well as metaphorically how all of us are
migrating through our lives.

PERFORM IN EDISON THEATRE DECEMBER 5,6,7

People who wish to join the project will get to perform Still Crossing in Edison Theatre,
as part of The Performing Arts Department’s annual dance concert,
Washington University Dance Theatre, COMMON GROUND
Additional Information about the project and Liz Lerman Available at:

http://www.artsci.wustl.edu/~dancelab/lerman.html

If you have further questions, please contact David Marchant,
[email protected], (314) 935-4476
Persons wishing to perform will need to be able to commit to a rehearsal and
performance schedule listed below:
Rehearsals: Performances:
October 30, 7‐8:30pm December 5, 10am & 8pm
November 2, 4‐6pm December 6, 8pm
November 4, 7‐8:30 December 7, 2pm
December 2, 7‐9pm
December 4, 7‐10:30
CAKAL

#149 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by CAKAL »

Pozdrav St.Louis stigao sam u ponedeljak u St.Louis jos se adaptiram zakasnio sam na avion u Londonu pa sam tamo nocio u Hotelu pa sam dosao do Cikaga sad sam tu.Hvala puno na informacijama nadam se da ce mo popiti kaficu ovdje.

Babonic (morao sam napraviti novi nick dok se ne vratim u Bosnu)
dacina_curica

#150 Re: St. Louis, Info, Dogadjaji

Post by dacina_curica »

javni na pp gdje si :) ....da idemo na kafu :)

Komsija :kiss: kafica? moze? :)
Post Reply