ENERGOINVEST - ex-yu gigant

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sarajka37

Post by sarajka37 »

zlatiborka wrote:
hemac wrote:vjerujem zivimo u mediokritetnom drustvu, svi bi da se bave politikom i demagogijom, posto rad ne pali ocigledno. Samo investiraju u nasu zemlju praveci jos trgovina i banaka... daju nam cenera a uzmu stoju
zato je opet pozitivno i ja sam sretan da energoinvest pravi pozitivne pomake, mozda i zlatiborka profitira i ispravi se ta bruka.
i ja se tome nadam, da ce doci bolji dani, da ce se znati cijeniti rad, znanje i odgovornost. I ja sam bila stipendista "E" i cijeli radni vijek sam tu, gdje da sad odem, sta da radim...

valja mi cekati bolje dane, radujem se svakom uspjehu moje firme, pratim na biznis portalu sve o mojoj firmi, pa makar to nema nikakvog uticaja na moju platu....

vi bar pamtite zlatne dane te kompanije kad su je vodili ljudi vrijedni respekta..al da nada ostaje
ibrik

Post by ibrik »

Zlatiborka iskreno mi je zao sto imas tako malu platu sa 30godina staza i pozicijom Rokovodioca odjela...znao sam da ima dijelova preduzeca sa manjim platama, ali da ima ljudi na takvim pozicijama, a da imaju tako malu platu nisam stvarno zano...ako nije tajna u kojem Sektoru radis?
sarajka37

Post by sarajka37 »

ibrik wrote:Zlatiborka iskreno mi je zao sto imas tako malu platu sa 30godina staza i pozicijom Rokovodioca odjela...znao sam da ima dijelova preduzeca sa manjim platama, ali da ima ljudi na takvim pozicijama, a da imaju tako malu platu nisam stvarno zano...ako nije tajna u kojem Sektoru radis?

Pa ja vam pricam od juce kakva je situacija i sa mladjima i sa starijima,mladi ljudi se ubijaju u pojma sa stanjem u kojem se zateknu,zanijeme i jednostavno ih voda nosi al hajd,stariji se bar nadaju skoroj penziji ,gotovo svi se raduju da im se prekine mucenje
zlatiborka

Post by zlatiborka »

ibrik wrote:Zlatiborka iskreno mi je zao sto imas tako malu platu sa 30godina staza i pozicijom Rokovodioca odjela...znao sam da ima dijelova preduzeca sa manjim platama, ali da ima ljudi na takvim pozicijama, a da imaju tako malu platu nisam stvarno zano...ako nije tajna u kojem Sektoru radis?
nije tajna, ali ako reknem sta trenutno radim prepoznace me i mogu mi dati nogu.... ne smijem, valja mi zivjeti....

tacno je da pripravnici imaju ogromne plate i oni pred penziju kojima treba za prosjek. Njima dignu plate 2-3 godine prije odlaska u penziju do ogromnih cifara. Nemam nista protiv, ali me boli nepravda koju ja dozivljavam.

Prije rata, nisam znala sta cu od para, kolika mi je bila plata, plus jos honorarni poslovi jer je moje znanje bilo trazeno. A sada, ja sam zadnja suga u firmi, iako me svi hvale i govore da dobro radim i da su zadovoljni samnom.

Jebes ti hvalu, nedavno sam sama pokrenula pitanje moje plate i odgovoreno mi je da je to do pravilnika. Jel'te, pravilnik se mora postovati, trebam cekati dok se ne donese novi pravilnik. Doslovno su mi tako rekli!!!
ejub

Post by ejub »

Misljenja sam da svako ko ima preko 15 godina radnog iskustva u E i naravno zna raditi posao moze bez problema da nadje posao u bilo kojoj drugoj firmi za daleko vecu platu od 650 KM.
A isto tako znam da svi hvale E ,nije mi jasno da ima ovakvih nezadovoljnih.
A i ovo je upozorenje stipendistima da odmah prestanu da uzimaju 300 KM od E !!!!!!!!!!!!!!!!
sarajka37

Post by sarajka37 »

ejub wrote:Misljenja sam da svako ko ima preko 15 godina radnog iskustva u E i naravno zna raditi posao moze bez problema da nadje posao u bilo kojoj drugoj firmi za daleko vecu platu od 650 KM.
A i ovo je upozorenje stipendistima da odmah prestanu da uzimaju 300 KM od E !!!!!!!!!!!!!!!!
a zasto bi neko ko je proveo citav svoj radni vijek u E sada koju godinu pred penziju mijenjao firmu,zato sto su dosli divlji i tjeraju pitome koji su je izgradili.
kustah

Post by kustah »

sarajka37 wrote:
ejub wrote:Misljenja sam da svako ko ima preko 15 godina radnog iskustva u E i naravno zna raditi posao moze bez problema da nadje posao u bilo kojoj drugoj firmi za daleko vecu platu od 650 KM.
a zasto bi neko ko je proveo citav svoj radni vijek u E sada koju godinu pred penziju mijenjao firmu,zato sto su dosli divlji i tjeraju pitome koji su je izgradili.
:? Kakvo pitanje!?

Ja u cijelosti razumijem tvoje stavove ali...

Tema se sa "E" svela na licno nezadovljstvo i frustraciju uzrokovano niskom platom. Znaci pricamo o novcu. Valjda zato da poboljsa zivotni standard i da dotican gospodja nema doticaj sa banditima.

Neki ljudi su isto tako proveli 2,3+ decenije u raznoraznim firmama pa su ostali bez ista. Isto tako ako neko provede x-vremena u nekoj firmi neznaci da posjeduje tu firmu.Slazem se da za svoj kako se to govorilo "minuli rad"
treba da dobije dionice u iznosu koji nekome to pripada.

Na zalost ovo je vrijeme divljeg stanja-kapitalizma i kako Darvin rece u Teoriji evolucije: Prezive oni koji se brze adaptiraju.
ejub

Post by ejub »

sarajka37 wrote:
Nije mi jasno koga smatras pod divljim,a koga pod pitomim?
Ko onda podize E ako su dosli divlji a otisli pitomi.
Zbog cega "zlatiborka" ako je sposobna ne bi presla u neku privatnu firmu (uzmala 2000 km ,ako je strucnjak) ili otvorila svoju firmu????
Proslo je "titino vrijeme" i dosao nam je kapitalizam.Opstaju oni koji znaju raditi posao.
Kako sam cuo u E nije bilo otpustanja i svi primaju redovne plate(a nisam siguran da svi rade)
FX900

#134 Re: energoinvest!!!

Post by FX900 »

Salko sto je u vodu skako wrote:i kad cujem da je sve crno...evo energoinvest radi skoro pa ko u dobra stara vremena.. 8-)

link je tu http://www.24sata.info/4882

160 miliona eura: Veliki posao "Energoinvesta" na libijskom tržištu

*** SPAM *** - Energoinvest d.d. Sarajevo početak poslovne godine obilježio je značajnijim iskorakom na inostranom tržištu, potpisavši ugovor vrijedan 160 miliona eura sa Elektroprivredom Libije.

U izgradnji 400 kV transmediteranskog dalekovoda, čija ukupna dužina iznosi 2.500 km, Energoinvestu je povjerena izgradnja dionica u dužini 720 km. Ugovor je potpisao konzorcij Energoinvest, Elpco i Mitas.

Direktor Inženjeringa za dalekovode Jakub Viteškić u posljednjem biltenu Energoinvesta navodi da ovaj ugovor predstavlja veliki uspjeh kompanije na tržištu Libije jer se radi o projektu "ključ u ruke" što podrazumijeva projektovanje, isporuku opreme, montažu, ispitivanje i puštanje pod napon.

Posao koji je predmet ugovora ima višestruki značaj za Energoinvest, ističu u ovoj kompaniji, ako se zna da je ostvaren na međunarodnoj licitaciji, pozitivnim tenderom na kome su učestvovale najveće svjetske kompanije.
Fala Bogu da je nešto malo krenulo. Fino, fino...
sarajka37

Post by sarajka37 »

ejub wrote:
sarajka37 wrote:
Zbog cega "zlatiborka" ako je sposobna ne bi presla u neku privatnu firmu (uzmala 2000 km ,ako je strucnjak) ili otvorila svoju firmu????
Proslo je "titino vrijeme" i dosao nam je kapitalizam.Opstaju oni koji znaju raditi posao.
Kako sam cuo u E nije bilo otpustanja i svi primaju redovne plate(a nisam siguran da svi rade)
Pocinjem se pitati s kim ja razgovaram uopste?Trenutno se divlji bore da otmu malo drzavne imovine i osiguraju buducnost sebi i svojim praunucicima a pitome ce da bace na minimalac uskoro i na kraju ce dobiti otkaz.to je slijed stavri a E nek napreduje ,hvala bogu sto bi rekli neki ovdjee
zlatiborka

Post by zlatiborka »

sarajka37 wrote:
ejub wrote:
sarajka37 wrote: a zasto bi neko ko je proveo citav svoj radni vijek u E sada koju godinu pred penziju mijenjao firmu,zato sto su dosli divlji i tjeraju pitome koji su je izgradili.
Pocinjem se pitati s kim ja razgovaram uopste?Trenutno se divlji bore da otmu malo drzavne imovine i osiguraju buducnost sebi i svojim praunucicima a pitome ce da bace na minimalac uskoro i na kraju ce dobiti otkaz.to je slijed stavri a E nek napreduje ,hvala bogu sto bi rekli neki ovdjee
Sarajka37, slazem se s tobom. Izgleda da nam to slijedi. Evo, neko rece da odem u neku drugu firmu za 2000 KM ili da otvorim privatnu firmu. Nisam ja u godinama da radim takve stvari. Da otvorim privatnu firmu iz moje branse je malo teza stvar. Pa nije to piljara ili granap! I treba i uloziti lovu i reskirati! A cijeli radni vijek sam tu radila i doprinijela napretku firme, kao i svaki drugi pojedinac.

Ne uvelicavam nimalo svoj doprinos niti svoje sposobnosti, ali red je da mi umjesto sto me hvale, adekvatno plate! O tome ja pricam. Nisam podobna i ne znam se gurati i laktati i u tome je sva moja pogreska!
ejub

Post by ejub »

sarajka37 wrote:
ejub wrote:
sarajka37 wrote: a zasto bi neko ko je proveo citav svoj radni vijek u E sada koju godinu pred penziju mijenjao firmu,zato sto su dosli divlji i tjeraju pitome koji su je izgradili.

Sve su to tvoje neke pretpostavke vezane za E i situaciju uopste(ali cu ostati na E jer vec sam rekao znam zenu koja tamo radi i zadovoljna je kao i vecina njenih kolega)

U E nema minimalca i nije bilo otpustanja i cujem da se sad spremaju za privatizaciju.Neka im je sa srecom jer mislim da rade dobar posao jer imati 900 radnika i redovno im isplacivati plate i davati drzavi poreze nije mala stvar.
Tako ja razmisljam,a vazda ce biti nezadovoljnih svojim statusom .
sarajka37

Post by sarajka37 »

ejub wrote:
sarajka37 wrote:
ejub wrote: Nije mi jasno koga smatras pod divljim,a koga pod pitomim?

Sve su to tvoje neke pretpostavke vezane za E i situaciju uopste(ali cu ostati na E jer vec sam rekao znam zenu koja tamo radi i zadovoljna je kao i vecina njenih kolega)

U E nema minimalca i nije bilo otpustanja i cujem da se sad spremaju za privatizaciju.Neka im je sa srecom jer mislim da rade dobar posao jer imati 900 radnika i redovno im isplacivati plate i davati drzavi poreze nije mala stvar.

naravno da je zadovoljna,bo je i moj sef svojevremeno jer je imao 4 puta vecu platu od inzinjera koji su radili u njegovoj grupi,zasto pojedinci ne bi bili zadovoljni,nema razloga,ali vecina obicne raye koje niko nije doveo nemaju nikakav polozaj.Uostalom ja sam bila tamo i poznajem situaciju bolej nego iko ovdje,mozda zlatiborka razumije,samo mi je zao sto su ljudi u zabludi ..ali kad platite dobru reklamu siri se i dobar glas
ejub

Post by ejub »

sarajka37 wrote:
ejub wrote:
sarajka37 wrote: Pocinjem se pitati s kim ja razgovaram uopste?Trenutno se divlji bore da otmu malo drzavne imovine i osiguraju buducnost sebi i svojim praunucicima a pitome ce da bace na minimalac uskoro i na kraju ce dobiti otkaz.to je slijed stavri a E nek napreduje ,hvala bogu sto bi rekli neki ovdjee

naravno da je zadovoljna,bo je i moj sef svojevremeno jer je imao 4 puta vecu platu od inzinjera koji su radili u njegovoj grupi,zasto pojedinci ne bi bili zadovoljni,nema razloga,ali vecina obicne raye koje niko nije doveo nemaju nikakav polozaj.Uostalom ja sam bila tamo i poznajem situaciju bolej nego iko ovdje,mozda zlatiborka razumije,samo mi je zao sto su ljudi u zabludi ..ali kad platite dobru reklamu siri se i dobar glas

MENI JE DRAGO DA SI TI NASLA BOLJE I DA SI OTISLA IZ TOG ZATOCENISTVA.
HOCU DA KAZEM DA SVAKO IMA MOGUCNOST IZBORA.
PONOVO SE VRACAM NA TO DA JE ODLICNO DA JEDNA DOMACA FIRMA POCINJE DA SE DIZE I DA 900 PORODICA REDOVNO MJESECNO IMA PRIMANJA I DA ONAJ KO ZAVRSI FAKULTET MOZE RACUNATI NA POSAO.
E SAD STO POJEDINCI NISU ZADOVOLJNI.............
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

sarajka37 wrote:
ejub wrote:
sarajka37 wrote: Pocinjem se pitati s kim ja razgovaram uopste?Trenutno se divlji bore da otmu malo drzavne imovine i osiguraju buducnost sebi i svojim praunucicima a pitome ce da bace na minimalac uskoro i na kraju ce dobiti otkaz.to je slijed stavri a E nek napreduje ,hvala bogu sto bi rekli neki ovdjee

energoinvest nije otpustio ni jednog radnika...radnici su sami odlazili...ti si jedna od tih koji su sami otisli i sad si skontala da je to bila greska..na jedan prljav nacin zelis opravdati svoje postupke (citaj greske) iz proslosti...ako si bila dobra radnica primice te E ponovo..nemoj da brigas... :P
sarajka37

Post by sarajka37 »

ejub wrote:
sarajka37 wrote:
ejub wrote:

PONOVO SE VRACAM NA TO DA JE ODLICNO DA JEDNA DOMACA FIRMA POCINJE DA SE DIZE I DA 900 PORODICA REDOVNO MJESECNO IMA PRIMANJA I DA ONAJ KO ZAVRSI FAKULTET MOZE RACUNATI NA POSAO.
da sve si dobro opisao,dobra humanitarna organizacija,bas si je fino opisao,svi rade za pojedince koji uzivaju maximalno,i koje lud da otpusta jeftinu radnu snagu ,ne pada im na pamet
ejub

Post by ejub »

sarajka37 wrote:
ejub wrote:
sarajka37 wrote:

da sve si dobro opisao,dobra humanitarna organizacija,bas si je fino opisao,svi rade za pojedince koji uzivaju maximalno,i koje lud da otpusta jeftinu radnu snagu ,ne pada im na pamet
ALI ZATO SVI IMAJU MOGUCNOST(KAO STO SI TI URADILA) DA ODU U BOLJU FIRMU I DA ZARADJUJU TISUCE(DOK SE NE PROBUDE)

Ali sta kad se probudis.............
Simplay

Post by Simplay »

Zlatiborka, rekla si da si rukovodilac, rekla si da nisi iz jednog od konstitutivnih naroda, rekla si kolika ti je plata... Nije mi jasno zasto ne mozes da kazes koji je sektor u pitanju ili cak svoje ime i prezime...

To da nisi podobna, vjerovatno nisi, ali nadam se da nisi mislila na nacionalnu podobnost...

Sto se tice plata - zna se koliki je prosjek u BiH. Inzinjerska plata u privatnoj firmi je uglavnom oko 1200 KM na ruke - s uracunatim toplim obrokom, kartom za prevoz i ostalim troskovima (osim telefona).

Inzinjer iz privatne firme ima neizvjesan posao, tj. zaposlen je sve dok dobro radi...

Energoinvest pruza nesto manju platu, ali i vecu sigurnost. Plata se dobija na osnovu "novca donesenog u firmu", a ne na osnovu radnog staza...

Kazes da bi zeljela biti adekvatno placena za posao koji radis. Sta mislis koliko je to "adekvatno"?
DONY

Post by DONY »

Simplay wrote:Zlatiborka, rekla si da si rukovodilac, rekla si da nisi iz jednog od konstitutivnih naroda, rekla si kolika ti je plata... Nije mi jasno zasto ne mozes da kazes koji je sektor u pitanju ili cak svoje ime i prezime...

To da nisi podobna, vjerovatno nisi, ali nadam se da nisi mislila na nacionalnu podobnost...

Sto se tice plata - zna se koliki je prosjek u BiH. Inzinjerska plata u privatnoj firmi je uglavnom oko 1200 KM na ruke - s uracunatim toplim obrokom, kartom za prevoz i ostalim troskovima (osim telefona).

Inzinjer iz privatne firme ima neizvjesan posao, tj. zaposlen je sve dok dobro radi...

Energoinvest pruza nesto manju platu, ali i vecu sigurnost. Plata se dobija na osnovu "novca donesenog u firmu", a ne na osnovu radnog staza...

Kazes da bi zeljela biti adekvatno placena za posao koji radis. Sta mislis koliko je to "adekvatno"?

reci ime zlatiborka,mozda direktor hoce da te unaprijedi.... :-)

Zlatiborka Bosanac.... :-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Simplay wrote:Zlatiborka, rekla si da si rukovodilac, rekla si da nisi iz jednog od konstitutivnih naroda, rekla si kolika ti je plata... Nije mi jasno zasto ne mozes da kazes koji je sektor u pitanju ili cak svoje ime i prezime...

u iole vecoj firmi je gotovo nemoguce izmjeriti doprinos (nekog) pojedinca ukupnom profitu firme. a i "pravilna" raspodjela plate je .. misaona imenica ... onaj ko smisli adekvatan (fer i posten :roll: model) ce da zaradi ogromnu lovu ... na svjetskom nivou.

a sva ostala prica .... kada udjete u prodavnicu.. nikoga od vas ne zanima koliko je truda neko ulozio u neki proizvod ... zanima vas da li vama odgovara i kolika mu je cijena.

kada na pijaci kupujete jabuke od onog cike cija su ih djeca brala ... vi gledate da ih dobijete jeftinije. vas ne zanima sto je neko morao poraniti....penjati se na drvo ... sloziti ih u gajbe ... namuciti se dok ih donese do pijace .... ne, ne .. svi mi kazemo .. jarane izvadi tu.. natruhla je ... jbg ... to tako ide .. to je poredak stvari danas
ne kazem ni da valja ni da ne valja.... samo kazem kako je
Simplay

Post by Simplay »

Sarafcina wrote:
u iole vecoj firmi je gotovo nemoguce izmjeriti doprinos (nekog) pojedinca ukupnom profitu firme. a i "pravilna" raspodjela plate je .. misaona imenica ... onaj ko smisli adekvatan (fer i posten :roll: model) ce da zaradi ogromnu lovu ... na svjetskom nivou.
Doprinos pojedinca se ne mjeri. Doprinos pojedinca je odredjen cak i prije nego je pojedinac zaposlen (kada se pojavi potreba za odredenim pofilom radnika, firma ga angazuje). Pojedinac prihvaca ugovorene obaveze, ali isto tako i ugovorena prava i uslove (npr. sistem nagrada i kazni). Mjerilo uspjeha radnika je postotak ostvarenog posla, na osnovu kojeg on moze biti nagraden ili kaznjen.

Dakle, (pogotovo u velikim sistemima) ne mjeri se doprinos radnika ukupnom profitu firme, vec uspjesnost tog radnika u ostvarivanju dogovorenih obaveza.
Upravljanje velikom firmom je segmentirano radi bolje kontrole u cilju ostvarivanja boljih rezultata, a planiranje svih poslova, kao i izdataka za plate, se vrsi unaprijed (zato se i zove planiranje). Zato vece firme i pruzaju vecu "sigurnost" za radnike.

Kad sam rekao da se plata odreduje na osnovu novca donesenog u firmu, mislio sam na uspjeh firma/sektora firme, a ne na uspjeh pojedinca. Nisam to dovoljno jasno napisao, pa se ovdje ispravljam.
Pojedinac dobija dogovorenu platu umenjenu ili uvecanu za iznos kazne ili nagrade. Nekada kaznjen moze biti pojedinac, a nekada citav sektor.

U slabije sredjenim sistemima (malim firmama, koje "svastare") plata se odreduje na osnovu "doprinosa profitu u proteklom mjesecu"... Njega je nemoguce i nepotrebno odrediti... "Gazda" daje platu po slobodnom uvjerenju, jer je on gazda.
(npr. ovaj je nesto tamo buljio u racunar, sigurno je nesto radio... Onaj tamo dolazi vec pet dana u istoj kosulji, smanjicu mu platu, a necu mu reci da presvuce kosulju...)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ljudi ili ne kontaju ili nece da skontaju kako danas stvari stoje. A jbg, mnoge od njih i razumijem. Mama prica u srednjoj "Nista ti kceri ne brini, samo ti zavrsi srednju, upisi fakultet, ne gledaj na stranu, i neces nikada imati problema u zivotu." Pa kad kcerka zavrsi srednju, mama kaze "Ceri moja haj' ti na fakultet, donesi diplomu, hebi je kakva god je, kad imas diplomu imas i posao, jel'te, ti ces biti mamin inzinjer i svi problemi ce ti biti rijeseni." Ode kcerka na fakultet, studira, zavrsi faks, dodje mami s idejama koliku bi platu trebala da ima, ali... PAFFFFFFF. Zvekne glavom u zid! Zaboravila joj je mama reci u svoj toj prici da ipak zivi u BiH!!!

A i zaboravila joj je reci da je prosao mamin vakat kada je mama nakon srednje skole odmah dobila posao, kada se sa stazom povecavala plata, kada je firma dijelila stanove, regrese... Kada je postojala sigurnost da ces ostati na radnom mjestu jer, eto, imas i skolu i godine staza... Danas tog vakta nema. Nisam to ja izabrao, mene se tada nije ni pitalo. Izabrali su ljudi koji imaju godina kao @zlatiborka, a i Sarajka37 je mogla birati ovaj sistem rada ako joj je ovo 37 broj godina.

S toga, koliko se radi toliko se i zaradi. Kome se ne svidja - trazi negdje gdje mu je bolje. Kada ne mozes vise - poslodavac te otpusti, jer nadje nekoga ko moze. I kraj price.

I jedan P.S.: Slatko je uzimati 300KM stipendiju svaki mjesec... Ali tu stipendiju valja i otplatiti. Naravoucenije.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

@Simplay
nema nacina da se pouzdano izmjeri cak ni performansa nekog radnika ....
sistem nagrade i kazne ... je ... odavno out .... narocito u firmama koje se bave "misaonim" poslovima ..... gdje normiranje nije najpametniji nacin, a cisto gledanje na radno vrijeme i njegovo trosenje je pretvaranje ... u igru lopova i policajaca .... gdje svi misle da nesto rade, a rezultati... ukupan zbir pozitivna nula.

da napomenem... ne iznosim samo vlastito misljenje nego rezon relevantnih ljudi koji su ukopani u leadership .. management i ostale ... egzoticne discipline...
Simplay

Post by Simplay »

"Performanse radnika" moze ocjenjivati supervizor, ali izvjestaj takvog supervizora nije uvijek mjerodavan. (supervizor je osoba i moze da te "voli" ili da te "mrzi"...)

Vecina kompanija ocjenjuje "performanse radnika" na osnovu zadovoljenja postavljenih standarda za tu poziciju.

Drugim rjecima:
Poslao tata sina na pijacu da prodaje sljive. Kaze mu: "Sine, prodaj 50 kila do veceras". Sin taj dan uspije prodati 30 kila. Tata mu kaze da nije uspjesan, da nema vecere za njega jer nije uradio ono sto je trebao da uradi, ali i da sutra treba glasno uzvikivati "kupiteeee sljiveeeee!!!". Sin na osnovu ovog savjeta sutra proda 60 kila. Dodje kuci navecer, i otac ga nagradi sa dodatnih 10 KM da izvede "curu". Treci dan mu otac kaze da treba prodati 80 kila. Sin ne uspije ostvariti toliku prodaju taj dan, ali mu to podje za rukom u cetvrtak. U petak otac kaze sinu, ti si pametan decko, od sad ces ti da se bavis mojim poslom - logistikom, a tvoj mladi brat uzima tvoj posao.
Otac sretan posmatra dvojicu sinova kako prodaju sljive na pijaci...

Dakle, postavljen je referentni standard (norma), a radnik se prema njoj ocjenjuje po odredenim kriterijima.
Ovaj nacin ocjenjivanja radnika je dobar za neke kompanije, ali nije primjenjiv u kompanijama koje se bave pruzanjem specificnih usluga npr. izrada studija, savjetovanje...

Upravo iz tog razloga koristio sam pojam "uspjesnost radnika u ostvarivanju dogovorenih obaveza", jer je za ocjenu "performansi radnika" potrebno sagledati i "obim posla" i "put ostvarenja posla".

Obim posla se definise unaprijed (npr. polugodisnje).

Nakon sto je istekao rok za realizaciju, na osnovu izabranog "puta ostvarenja posla" i krajnjih rezultata vrsi se ocjenjivanje "performansi radnika".
Na osnovu rezultata realizacije (koja je mjerljiva), moze se ocjeniti i "performansa radnika".
Tu ocjenu daje nadredena komisija, ali se pri tom ocjenjivanju trazi i izvjestaj samog radnika koji se ocjenjuje.
Radnik na taj nacin moze obrazloziti svoje odluke, te je iz tog razloga taj sistem fer.
Ono sto je najbolje, radnik uz ocjenu rada dobije i savjet od nadredene komisije, tako da se optimizira rad.

Sistem nagrada i kazni nije pojam koji treba povrsno biti shvacen. Radi se o tome da je radnik svih 6 mjeseci primao dogovorenu platu, iako u tih 6 mjeseci niko nije evaluirao njegov rad.
Nakon ocjenjivanja, radnik mora biti nagraden ili kaznjen. Dakle, nisam govorio iskljucivo o sistemu nagrada i kazni kao sto je npr. stimulans za prodajnog managera ukoliko proda vise od predvidjene kolicine.

Inace, ne smije doci do "prodaje vece od predvidene", jer to je znak da nesto nije uredu. (pa makar to bio i rad radnika koji je vrsi predvidanje).
U firmama koje pruzaju usluge (misaone firme), to je skoro ne moguce.

Ovo sto ja pisem je moje vlastito misljenje. Meni je 22 godine i zaposlen sam u jednoj "maloj sarajevskoj firmi", tako da primam "malu sarajevsku platu" i "malo sam popularan".
Ukoliko si siguran da bi se mogla uzeti "velika lova" i "postati popularan" na "svjetskom nivou", ja sam spreman da sistem usavrsim, (uz slikovite primjere iz svakodnevnog zivota), pa cak i da dokazem u praksi da je sve ovo izvodivo.

Ipak, bojim se da je ovo "neko" vec davno smislio...

Izvinjavam se zbog dugog posta...
zlatiborka

Post by zlatiborka »

_BosanaC wrote:Ljudi ili ne kontaju ili nece da skontaju kako danas stvari stoje. A jbg, mnoge od njih i razumijem. Mama prica u srednjoj "Nista ti kceri ne brini, samo ti zavrsi srednju, upisi fakultet, ne gledaj na stranu, i neces nikada imati problema u zivotu." Pa kad kcerka zavrsi srednju, mama kaze "Ceri moja haj' ti na fakultet, donesi diplomu, hebi je kakva god je, kad imas diplomu imas i posao, jel'te, ti ces biti mamin inzinjer i svi problemi ce ti biti rijeseni." Ode kcerka na fakultet, studira, zavrsi faks, dodje mami s idejama koliku bi platu trebala da ima, ali... PAFFFFFFF. Zvekne glavom u zid! Zaboravila joj je mama reci u svoj toj prici da ipak zivi u BiH!!!

A i zaboravila joj je reci da je prosao mamin vakat kada je mama nakon srednje skole odmah dobila posao, kada se sa stazom povecavala plata, kada je firma dijelila stanove, regrese... Kada je postojala sigurnost da ces ostati na radnom mjestu jer, eto, imas i skolu i godine staza... Danas tog vakta nema. Nisam to ja izabrao, mene se tada nije ni pitalo. Izabrali su ljudi koji imaju godina kao @zlatiborka, a i Sarajka37 je mogla birati ovaj sistem rada ako joj je ovo 37 broj godina.

S toga, koliko se radi toliko se i zaradi. Kome se ne svidja - trazi negdje gdje mu je bolje. Kada ne mozes vise - poslodavac te otpusti, jer nadje nekoga ko moze. I kraj price.

I jedan P.S.: Slatko je uzimati 300KM stipendiju svaki mjesec... Ali tu stipendiju valja i otplatiti. Naravoucenije.
jedno detaljnije pojasnjenje:

rekla sam da mi je plata cca 610 KM. Rad po vremenu iznosi cca 400 KM (neto). Dodatak na staz je oko 66 KM. Ostatak je stimulacija koju sam tek nedavno pocela dobijati. Moze se desiti da vec sljedeci mjesec ostanem bez stimulacije, ukoliko to moj direktor tako odredi.

To sto sam rekla da nisam podobna, mislila sam i na nacionalnu i vjersku podobnost između ostalog, a narocito sto se nikom ne 'uvlacim' i ne dodvoravam se. Ja radim svoj posao posteno i casno, to znaju svi i u svako doba sam spremna na sve postavljene zadatke.

Mozda neko smatra da je to ispravno, ja ne, jer znam njih dosta koji sa manjom skolom, povrsnim znanjem, ali su neciji rodjaci, imaju daleko vecu platu od mene.
Post Reply