GUME ZA AUTO???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nineac

Post by nineac »

bosan wrote:
nineac wrote:Od svih tih guma, meni je redosljed itekako vazan.Michelin je na zadnjem mjestu, ubjedljivo!
Ocito da se nisam dobro izrazio ,mislio sam da redoslijed nije vazan u odnosu na Hankook i ostale gume.
Potrosnja profila gume nije mjerilo je li ta guma dobra ili losa.Ako je potrosnja profila drasticna nakon jedne ili dvije sezone ,onda je to vec problem ali ako ljudi zele da voze sa istim gumama 6 ili 7 godina onda je to smijesno.Naravno treba uzeti u obzir i napravljenu kilometrazu ,stil voznje ,po kakvom putu je auto vozeno.
Ja postujem tvoje misljenje i tvoje iskustvo ali imam i ja neka svoja iskustva a sigurno nisu mala s obzirom da vozim auto 23 godine i napravo par stotina hiljada kilometara i bio u kanalima i ogradama.i zadnjih 10 godina radim iskljucivo sa gumama i felgama.I kad vidim koje se gume montiraju za ljude sa dubljim dzepom i koji cijene svoju guzicu hiljadu puta vise nego mi svoju ,onda mi nije potrebno da citam kojekakve testove,koji isto mogu biti sumnjivi.Nazalost kod nas je glava najjeftinija.
Imam isto stotine hiljada km i znam sta pricam. Michelin Energy mi se pokazao losijim upravo jer se nije trosila guma, a na bilo koje jace kocenje jednostavno je odklizala. U svemu tome samo je bila udobnija od Hankooka.
To sta kupuje neki cevabdzija koji voza ML-a sa cetiri razreda osnovne skole me uopce neinteresuje, a koliko cuvaju svoju glavu znam jer sam se nagledo kupovine polovnih guma za razne ML-ove, X5-ice i slicna auta ljudi koji "drze do sebe" i cjene svoju glavu vise nego mi! Ma daj!
bosan

Post by bosan »

Nazalost gdje zivim i radim nema cevapdzija i pijaca .Ne znam kakvo je stanje kod tebe .Ti se drzi Hankooka ,niko ti ne brani .I uzdravlje ,nastavi dijeliti savjete iz auto revija .Iskljucujem se iz dalje diskusije.
nineac

Post by nineac »

Nedjelim ja savjete iz auto revija nego ono sto sam probao!
Nisam nikad u zivotu iamo BF Goodrich pa nemogu reci sta mislim. Ali slazem se da kod kapacitetnih automobila treba odvojiti pare za Good Year F1, ili Continental Sportcontact ili pak Michelin Pilot. Tu nema sumnje!
Medjutim kod kupovine gume dimenzija o kojima mi pricamo 175/65 R14 i sl, tu stvari stoje drugacije.
bosan

Post by bosan »

Ninaec ,zar ne vidis da je ova tema od pocetka otisla u pm ,ali ja ne mogu da se slozim stime da je Michelin losa guma . Razumijes .Necu da budem naporan pa da ti navodim neke primjere za druge gume.Ja imam na svom autu Michelin Pilot Primacy i to je nesto najbolje sto sam do sad imao .I onda mi ti pocnes cevapdzije spominjati .Ja ne znam koje su cijene u Bosni ali ovdje ljudi navode da je razlika u par maraka i moje misljenje je izabrati nekog od provjerenih proizvodjaca nego experimentisati .Ako je to doista par maraka.
nineac

Post by nineac »

bosan wrote:Ninaec ,zar ne vidis da je ova tema od pocetka otisla u pm ,ali ja ne mogu da se slozim stime da je Michelin losa guma . Razumijes .Necu da budem naporan pa da ti navodim neke primjere za druge gume.Ja imam na svom autu Michelin Pilot Primacy i to je nesto najbolje sto sam do sad imao .I onda mi ti pocnes cevapdzije spominjati .Ja ne znam koje su cijene u Bosni ali ovdje ljudi navode da je razlika u par maraka i moje misljenje je izabrati nekog od provjerenih proizvodjaca nego experimentisati .Ako je to doista par maraka.
Jeboga zivot ja pricam o bosni!
Tamo sam gledao kako ljudi kupe X5 pa stavljaju polovne gume!!!
Gdje to ima!
Govorim da je bolej kupiti Hankook koji je 5 proizvodjac guma u svijetu po velicini, nego polovnu gumu svjetskog glasa.
Ja nisam iamo Premacy, iako sam cuo da je odlicna guma, ali sam imao Energy i to sranje vise nikad nebi kupio!
ins

Post by ins »

salihh wrote:evo, meni trebaju ljetne gume...

195/65/15

sta preporucujete, octavia 110 tdi
1. Pirelli P6
2. Bridgestone Turanza ER300
3. Conti PremiumContact2
ins

Post by ins »

bosan wrote:Ninaec ,zar ne vidis da je ova tema od pocetka otisla u pm ,ali ja ne mogu da se slozim stime da je Michelin losa guma . Razumijes .Necu da budem naporan pa da ti navodim neke primjere za druge gume.Ja imam na svom autu Michelin Pilot Primacy i to je nesto najbolje sto sam do sad imao .I onda mi ti pocnes cevapdzije spominjati .Ja ne znam koje su cijene u Bosni ali ovdje ljudi navode da je razlika u par maraka i moje misljenje je izabrati nekog od provjerenih proizvodjaca nego experimentisati .Ako je to doista par maraka.
Do sada sam vozio desetine raznoraznih guma, pocev od Tigra, Kumho, Save pa do Yokohame A032, na desetinama raznih auta, i dogovorno tvrdim da je Michelin Pilot Primacy najgora guma koju sam ja vozio, pogotovo kada uzmemo u obzir njezinu cijenu. :x
russ

Post by russ »

Bili ste 100% u pravu!!!

Odem ja danas u Savu i trazim Pirelli gume....
Nemaju trenutno trazene dimenzije, mogu naruciti ako insistiram...
...ali... sto su Vredestein Hi-Track doooobre guuuume, pa vake pa nake, pa radjene po specijalnoj TAJNOJ tehnologiji koji samo oni znaju, pa vidi ovo pa vidi ono, pa izvadi Vredestein Sportrack 3 koje je dizajnirao sam Giugiaro...
U svakom slucaju covjeku treba dati medalju za prezentaciju!!
I boba je falila da ih kupim (134 KM po komadu), a i ruku na srce ne izgledaju tako lose.
Ipak odlucim da jos malo potrazim po gradu...
Medjutim situacija u gradu je katastrofa!!! Niko nema ''svijeze'' ljetne gume u ponudi! Isto ko da je 15. Decembar i trazim ljetnu gumu. ''Mozemo naruciti'' je najcesci odgovor ili mogu ponuditi neke druge gume koje im stoje barem godinu ili dvije u skladistima...
Jesam li ja poranio ili sta?! :shock:
Helem situacija je slijedeca: Ljetne gume dimenzija 185/65/15
Vredestein Hi-Track (134KM)
Pirelli P3000 (po narudzbi u Savi 146KM)
Pirelli P6000 (po narudzbi u Savi 200KM!!!!!!!!!!! :shock: )
a pronasao sam i:
Fulda Carat Progresso 140KM
Barum Bravuris (120KM)
Dunlop SP30 oko 140KM

I sta od ovih uzeti??? (Naravno da mi je P6000 preskupa!!!)

Pomagajte, sacekacu do narednog vikenda sa kupovinom :x
nineac

Post by nineac »

Idi u kiseljak kod Huge!
russ

Post by russ »

Imas li mozda broj telefona Hugo-Kiseljak?
nineac

Post by nineac »

Nemam vise, jebiga sam sam u americi. Probaj informacije, ako ne idi do covjeka. On ti je oko 50-100m na lijevoj stani prije prodajnog objekta metalmerca, na izlasku iz kiseljaka kada ides iz pravca sarajeva.
Ili trazi broj autodjelova skoro, oni uvoze Bridgestone, oni su ti na desnoj strani na ulasku u Kiseljak iz pravca Sarajeva.
dr.iver

Post by dr.iver »

zadnjih mjeseci ja kod škore vidjam samo neke gume "dayton" i poneka "sava"
ninja-san

Post by ninja-san »

I ja sam kod Skore prije par mjeseci namontirao zimske gume Dayton, a kakva je bila zima skoro mi nisu ni trebale.

Btw, zna li netko kakve su to gume Dayton, kakva je tvrtka , meni se ne cine lose.
sale_01

Post by sale_01 »

russ
Bili ste 100% u pravu!!!

...ali... sto su Vredestein Hi-Track doooobre guuuume, pa vake pa nake, pa radjene po specijalnoj TAJNOJ tehnologiji koji samo oni znaju, pa vidi ovo pa vidi ono, pa izvadi Vredestein Sportrack 3 koje je dizajnirao sam Giugiaro...
I boba je falila da ih kupim (134 KM po komadu), a i ruku na srce ne izgledaju tako lose.
Medjutim situacija u gradu je katastrofa!!! Niko nema ''svijeze'' ljetne gume u ponudi! Isto ko da je 15. Decembar i trazim ljetnu gumu. ''Mozemo naruciti'' je najcesci odgovor ili mogu ponuditi neke druge gume koje im stoje barem godinu ili dvije u skladistima...
Jesam li ja poranio ili sta?! Shocked
Pirelli P6000 (po narudzbi u Savi 200KM!!!!!!!!!!! Shocked )
a pronasao sam i:
Barum Bravuris (120KM)
Dunlop SP30 oko 140KM

Pomagajte, sacekacu do narednog vikenda sa kupovinom Mad
nineac
Nemam vise, jebiga sam sam u americi. Probaj informacije, ako ne idi do covjeka. On ti je oko 50-100m na lijevoj stani prije prodajnog objekta metalmerca, na izlasku iz kiseljaka kada ides iz pravca sarajeva.
Ili trazi broj autodjelova skoro, oni uvoze Bridgestone, oni su ti na desnoj strani na ulasku u Kiseljak iz pravca Sarajeva.
Bridgeston je jako skup, a i ne vjerujem da ga baš škoro uvozi. Nego ti fino kupi hi-trac, to je nesumnjivo najbolja guma od svih koje si nabrojao, eventualno fulda da je tu negdje ali hi-trac će sigurno biti bolji na mokrom, a zbog asimetrije i malo tiši. U svakom slučaju javi šta si kupio i kakvi su ti utisci
ado-šampion

Post by ado-šampion »

russ wrote:Bili ste 100% u pravu!!!

a pronasao sam i:
Barum Bravuris (120KM)
Dunlop SP30 oko 140KM

Otiđi na pungas.com forum i postavi temu da tražiš Pirelli gume. Javiće ti se momak kod kojeg ćeš naći možda i jeftinije nego u Savi. Moj jaran je prošle godine kupio kod njega P3000 baš u toj dimenziji i prezadovoljan je. Ja sam imao broj telefona ali sam nažalost izbrisao. Imam broj na privatnoj poruci na tom forumu ali ne mogu da se sjetim šifre.
niggy

Post by niggy »

LJUDI
A kakve su gume TIGAR!!!!!!!

ja sam ih stavio na svoj starog kedija, i nisu lose....mislim mada se ne razumijem nesto ali jebgia,, 55 KM per guma.......
ins

Post by ins »

Lose. Zasto pitas? :-)
dr.iver

Post by dr.iver »

tigar je low end guma, ali mislim da su prilicno ok za svoju cijenu i neambicioznu voznju, sada rade pod michelinom i nemaju bas puno veze sa prijeratnim tigrom, premda gume naziva tgxxx i ne bih savjetovao
russ

Post by russ »

ado-šampion wrote:
russ wrote:Bili ste 100% u pravu!!!

a pronasao sam i:
Barum Bravuris (120KM)
Dunlop SP30 oko 140KM

Otiđi na pungas.com forum i postavi temu da tražiš Pirelli gume. Javiće ti se momak kod kojeg ćeš naći možda i jeftinije nego u Savi. Moj jaran je prošle godine kupio kod njega P3000 baš u toj dimenziji i prezadovoljan je. Ja sam imao broj telefona ali sam nažalost izbrisao. Imam broj na privatnoj poruci na tom forumu ali ne mogu da se sjetim šifre.

Ima li taj tvoj jaran mozda broj od tog prodavaca Pirellija?
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Kasno je da zovem frajera, ali našao sam broj. Nakon petljanja po punas forumu skontao sam da mi je šifra bila uredu, ali nick nije :)
Broj ti šaljem na pp.
Alica

Post by Alica »

Trebaju mi ljetne gume za SEAT Cordoba...Please pomoć - KOJE SU NAJ LJETNE GUME? SAVA ili...????? PLease HITNOOOOOO

HVala
LeKo

Post by LeKo »

Alica wrote:Trebaju mi ljetne gume za SEAT Cordoba...Please pomoć - KOJE SU NAJ LJETNE GUME? SAVA ili...????? PLease HITNOOOOOO

HVala
Sava nikada ni u ocima kokuza nece biti naj guma, predhodnih 5 stranica procitas i sve ce ti biti jasno koje gume da uzmes za svoju Cordobu.
Alica

Post by Alica »

ehe citala sam ali mi vise nista nije jasno.....kojaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???????????
nineac

Post by nineac »

Alica wrote:ehe citala sam ali mi vise nista nije jasno.....kojaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???????????
Alice da nekomplikujes, ako uzmes Pirelli, Bridgestone, Good Year, Continental,Michelin, Vredestein neces se puno zeznuti.
Samo probaj ici ovim redosljedom!
LeKo

Post by LeKo »

nineac wrote:
Alica wrote:ehe citala sam ali mi vise nista nije jasno.....kojaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???????????
Alice da nekomplikujes, ako uzmes Pirelli, Bridgestone, Good Year, Continental,Michelin, Vredestein neces se puno zeznuti.
Samo probaj ici ovim redosljedom!
Ja bih jos samo dodao Dunlop izmedju Continentala i Michelina :D
Post Reply