Maksuz pozdrav novom uredniku i sretno u budućem radu!!!
ako si ti- Legenda si- Navijamo na tebe!
Moderator: anex
Cisto sumnjam da Radoncic koristi hotmail ili yahoo adresuharis ubleha wrote:Trebali ste pustiti "coveka, druga i staresinu KOS-a" da vidimo sta hoce... sa Miskovicem._BosanaC wrote: Neko se samo pokusao registrovati kao Fahrudin Radoncic.
Kazem pokusao
naravno da treba koristiti domace, ali i te kako se treba ugledati na zapadne medije. jer biti dobar graficki dizajner ne znaci da ujedno i znas kako jedna novina treba izgledati. izgled novine je jako bitan. prvenstveno sto se uz pomoc grafike, fotografije i preloma informacija moze prezentirati puno kvalitetnije. jedno od velikih nedostataka oslobodjenja je sto su tekstovi prenatrpani brojkama i drugim informacijama koje se mogu prezentirati u obliku grafike, ili u zasebnim tekstovima. pogledaj listove kojiu pobjedjuje u svjetskim takmicenjima za novinski dizajn i sve ce ti biti jasno.Dasi wrote:ja mislim da nema potrebe ici u evropu po pamet i dizajn samo moramo iskoristiti svoje resurse i svoju pamet, naravno uz prijedloge, kritike i pohvale citalacavolvoxII wrote:Vlasta u Raskrscu ubaci lozinku "...jesam, ja sam..."
o.k.?
i prijedlog od mene grafika i dizajn su vrlo vazni. uzmite jedno pet, sest dnevnih novina iz raznih zemalja Evrope i pogledajte kako to oni rade.
Prvo veliki pozdrav sjajnom novinaru i odličnom čovjeku.Vlastimir Mijović wrote:Stvarno sam ja. Šifre za raspoznavanje: Bjelave, Fis, Prva gimnazija, FPN, košarka, Željo, Naši dani, Mladost, Svijet, Strogo pov, masne sudžukice, pače od nogu itd.
Vidim da ovdje ima i profija koji su odmah uočili koji prilozi u listu treba da prežive, jer smo na istom i u redakciji. Vrlo skoro, biće u koloru, na malom formatu i "masnom" papiru, sa par novih dnevnih priloga koji će, nadam se, vrlo prijatno iznenaditi čitaoce.
Grafiku sada sitno korigujemo, jer nam za par mjeseci slijedi veliko spremanje: novina će ići na novoj štamparskoj mašini, sve u koloru, kao Jutarnji list. Do tada dižemo energiju u redakciji, budimo potencijale kojih ima, sistematizujemo rad, revnosnije zarađujemo platu, dovodimo se u stanje u kojem ćemo full color izdanje dočekati spremni za pravi skok.
Molim malo strpljenja i razumijevanja, pogotovo onih koji godinama kupuju naš list i stoički podnose sve "izdaje" dosad počinjene prema vjernim čitaocima. Satisfakciju će dobiti kad shvate da su bili prvoborci u privrženosti novini koja će i po tiražu i po uticaju i po kvalitetu postati br. 1 u BiH.
Mene mi!
ja mislim da bi ti kao vrli moderator trebao pisati avazu i predloziti da se radoncic ukljuci u nase diskusije. onda mozemo organizovati prepisku izmedju njega i vlaste na podforumu "bez cenzure". bilo bi to ludilozoom66 wrote:da prekinem svaku dalju prichu na temu je li vlasta - vlasta, kratko kazem jeste i ovim putem zelim da pozelim.......vlasti dobrodoshlicu na forum...
:)
kad vidim da se i fahro registruje sa mail adresom koja dolazi sa avaz.ba domene, i njega cu bez razmishljanja aktivirati.....:D:D
sve to znamo ali s prijasnjom postavom smo bili u sprezi jer su se svi petljali u dizajn, umjesto da pisu textove a ne da ih skidaju sa agencija (cast pojedincima), i drzali se konzervativnog izgleda oslobodjenja a nama nisu dali ni da razmisljamo a kamo'l sta drugo, posebno tehnicki urednici. Nadam se a i svakim danom vidim da je Vlasta mnogo fleksibilniji po tom pitanju i vec sve polako dolazi na svoje.callmethebreeeze wrote:naravno da treba koristiti domace, ali i te kako se treba ugledati na zapadne medije. jer biti dobar graficki dizajner ne znaci da ujedno i znas kako jedna novina treba izgledati. izgled novine je jako bitan. prvenstveno sto se uz pomoc grafike, fotografije i preloma informacija moze prezentirati puno kvalitetnije. jedno od velikih nedostataka oslobodjenja je sto su tekstovi prenatrpani brojkama i drugim informacijama koje se mogu prezentirati u obliku grafike, ili u zasebnim tekstovima. pogledaj listove kojiu pobjedjuje u svjetskim takmicenjima za novinski dizajn i sve ce ti biti jasno.Dasi wrote:ja mislim da nema potrebe ici u evropu po pamet i dizajn samo moramo iskoristiti svoje resurse i svoju pamet, naravno uz prijedloge, kritike i pohvale citalacavolvoxII wrote:Vlasta u Raskrscu ubaci lozinku "...jesam, ja sam..."
o.k.?
i prijedlog od mene grafika i dizajn su vrlo vazni. uzmite jedno pet, sest dnevnih novina iz raznih zemalja Evrope i pogledajte kako to oni rade.
ja nisam protiv toga da se izbacuju agencijske vijesti. vidi, puno je bolje prevesti tekst reutersa o, recimo, pustanju britanskih marinaca iz irana, nego dati jednom reporteru zadatak da slican tekst pise citajuci britansku stampu. bolje je dati tom repoteru zadatak da nadje vlastitu vijest ili da agencijsku vijest prosiri tako sto ce mozda zamoliti nekog iz bosne za komentar, ili slicno.red_djavo wrote:svakodnevne knjizevne, filmske, tv, gastro kritike... Predah pojacati nekim stripom (nekada je izlazila i strana dnevno...), sudokom, orginalnim krizaljkama... Izbaciti agencijske vijesti pod hitno, svaki tekst da se potpisuje, sto vise analitickih tekstova, reportaza, sto vise ljude slati na lice mjesta (bez obzira na velicinu dogadjaja),... I pod hitno naci jos par ljudi u Mostaru i Hercegovini uopste, kao i BL.
to je valjda to bosansko prokletstvo da par ljudi misli da zna sve. treba postaviti jaku osobu na mjesto urednika dizajna, nekoga ko taj posao zna i ko ima dovoljno integriteta da se odupre raznoraznim "sveznalicama". jos jedna bitna stvar je da prelom rade novinari. to je slucaj u svedskoj i onaj koji pise, i onaj koji radi prelom su skolovani ili nauceni novinari i imaju isti status.Dasi wrote:sve to znamo ali s prijasnjom postavom smo bili u sprezi jer su se svi petljali u dizajn, umjesto da pisu textove a ne da ih skidaju sa agencija (cast pojedincima), i drzali se konzervativnog izgleda oslobodjenja a nama nisu dali ni da razmisljamo a kamo'l sta drugo, posebno tehnicki urednici. Nadam se a i svakim danom vidim da je Vlasta mnogo fleksibilniji po tom pitanju i vec sve polako dolazi na svoje.callmethebreeeze wrote:naravno da treba koristiti domace, ali i te kako se treba ugledati na zapadne medije. jer biti dobar graficki dizajner ne znaci da ujedno i znas kako jedna novina treba izgledati. izgled novine je jako bitan. prvenstveno sto se uz pomoc grafike, fotografije i preloma informacija moze prezentirati puno kvalitetnije. jedno od velikih nedostataka oslobodjenja je sto su tekstovi prenatrpani brojkama i drugim informacijama koje se mogu prezentirati u obliku grafike, ili u zasebnim tekstovima. pogledaj listove kojiu pobjedjuje u svjetskim takmicenjima za novinski dizajn i sve ce ti biti jasno.Dasi wrote: ja mislim da nema potrebe ici u evropu po pamet i dizajn samo moramo iskoristiti svoje resurse i svoju pamet, naravno uz prijedloge, kritike i pohvale citalaca
znaci callmethebreeeze, kao sto rekoh mi to sve znamo ali prijasnja postava nije to dozvoljavala i uvijek je bilo "jebes mercedes sta to fali mom fici, dodaj mu liniju izbaci okvir i VOALA bolji od mercedesa zar ne" - "ali sefe" - "nemoj ti meni sefe, nego sjedi i vozi"