Komentari na presudu

Post Reply
pesak

Post by pesak »

Timotije wrote:
pesak wrote:
hobit wrote:hej pesak jesi skonto da ovde 50% ljudi mrzi Srbe, kontam se koji k... trazis ovde, il si mazohist il si clan ldp-a :?
Clan sam LDPa...nas mrze srpski nacionalisti mozda i vise nego hrvatski ili bosanski. sve je to isto. To je proslost. Buducnost je Evropa bez granica.
Treba prevazici ratove i mrznje, oprostiti i ziveti dalje. Uvek cemo biti komsije. Treba ziveti zajedno. Imam dosta prijatelja iz Sarajeva i nikad nisam imala problema ni pre rata, ni za vreme, ni posle. Muslimani su. Nisu Srbi. A ja sam bila na ulicama protiv Milosevica od 91.Sad sam protiv Kostunice, novog Milosevica.
Neki put ,kad citam vase postove, cini mi se kao da razgovaram sama sa sobom.
Ogromna je steta, i latentna opasnost po okolinu, sto ni deset godina poslije rata (u kojem Srbija naravno nije ucestvovala, sad ima i papir za to) nema niti ce biti, nikakvog traga kajanja u srpskom drustvu.
Pomirenja i oprosta nema i ne moze biti dok jedna strana ne prizna krivnju i ne zatrazi oprost. To danasnjoj Srbiji ne pada na pamet. Siguran sam da ni obicna deklaracija srpskog parlamenta o zlocinu u Srebrenici nece ugledati svjetlo dana, jer i zasto bi?
To bi bio nepotreban luksus koje vladajuce (vise-manje) nacionalisticke stranke nece dozvoliti.
Genocida nije bilo, onaj ludi general pobi one ljude, ali sta sad da radimo, idemo dalje, nismo mi, to i sud kaze! Ni luk jeo ni luk miriso`.
Niti jednim gestom Srbija nije, za sve ove godine, ni pokusala iskreno pruziti ruku izvinjenja napacenom bosanskom narodu.
Siguran sam i da nece nikada.
Sto rece Josip Pejakovic jedne ratne godine: "Nema vise cevapa u sarajevu"!
I u pravu je, zasto se truditi i pruzati ruku nekome ko je nije vrijedan.
P.S. Pesak, tvoj stav je totalno OK, samo znam da takvih kao ti ima manje od 2% u danasnjoj Srbiji, a bice ih sve manje.
Jeste, Timotije, skroz si u pravu. Nazalost. Nece usvojiti Deklaraciju, a i ona mi je nekako slaba, jer se ne govori o krivici , nego o odgovornosti. Presuda je sramna i neverovatna. Kao da nismo gledali onaj film o Skorpionima,o Srebrenici, kao da ne znamo za crvene beretke...one su uostalom ubile i naseg premijera Djindjica, a ubijen je u akciji "Stop Hagu" dok je njegova vlada jos isporucivala Hagu ratne zlocince. Mislis li da se ja ne osecam kao stranac u sopstvenom gradu ? Nosim mp3 plejer, i stavim u usi , na pauzi, na poslu ,jer ne mogu da slusam gadosti .Kosa mi se dize uvis od neljudi i njihovih zverskih komentara. Nemaju ni stida,ni srama.
Samo , da znas, nas ce biti sve vise, nadam se. Broj ljudi u LDP-u raste non-stop, 2011 mislim da cemo uzeti vlast, a onda ce druga prica da se prica u Srbiji. Sve vise ljudi uvidja ko zapravo laze i koliko je pogubna nacionalisticka politika ...ljudi su umorni, hoce normalno da zive, hoce posao, stan, prijateljstvo,obicne ljudske radosti.
nacionalisticke stranke- srs-seselj, sps-milosevic i dss kostunica imaju nesto vise od milion glasova, a biraca ima 6 miliona.Mnogi ne izlaze na izbore,jer im je muka od svega.
Treba da znas da su mnogi mladi ljudi bezali glavom bez obzira u svet, da budu kelneri, djubretari, bilo sta, bilo gde, samo da ne idu na front...kroz prozor, pa preko krovova...skakali, ubijali se...bezali , krili se...
Treba da prodjemo jos ludilo oko Kosova. Nadam se da je to poslednje.
Ne znam. Sta drugo da radim, nego da se borim za moje ideale ? Za cestitost, moral, za stid i sram, za krivicu. U pravu si. Samo kroz osecanje krivice se mogu uspostaviti novi kontakti . Jedno je sigurno i to mi je drago. Srbija vise nikad nece moci da seje rat, mrznju, uzas po drugim zemljama. Pitanje je kako ce se Kostunica i njegova vlast odnositi prema nama, "izdajnicima" jos od doba Milosevica...a to vise nije tvoja briga...
pesak

Post by pesak »

hobit wrote:pobrinite se vi ldp-ovci u srbiji za radikale i nama ce u bosni biti lakse, umjesto sto nam se ulizujete tu i patetisete, jer radikali su dobili najvise glasova a ne ldp
Pa sta mislis, sta radimo ? Koga biju po ulici, kome razbijaju prozore , lome standove , prete ? Nama. LDP-u. Cedi Jovanovicu. Nasi clanovi gube posao zbog svojih stavova. Ali ja nisam ovde da bih propagirala stavove stranke. Ja sam ovde kao ja, i ne ulizujem se. Svuda pisem ono sto mislim, kao neko ko se ne bavi profesionalno politikom, vec je silom prilika primoran da kaze koju i olaksa sebi, a mozda i nekom drugom.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

pesak wrote:
hobit wrote:pobrinite se vi ldp-ovci u srbiji za radikale i nama ce u bosni biti lakse, umjesto sto nam se ulizujete tu i patetisete, jer radikali su dobili najvise glasova a ne ldp
Pa sta mislis, sta radimo ? Koga biju po ulici, kome razbijaju prozore , lome standove , prete ? Nama. LDP-u. Cedi Jovanovicu. Nasi clanovi gube posao zbog svojih stavova. Ali ja nisam ovde da bih propagirala stavove stranke. Ja sam ovde kao ja, i ne ulizujem se. Svuda pisem ono sto mislim, kao neko ko se ne bavi profesionalno politikom, vec je silom prilika primoran da kaze koju i olaksa sebi, a mozda i nekom drugom.
Ako kazem ono sto iskreno mislim, a to je da je LDP savjest i svijest Srbije, da su to ljudi koji nose Srbiju u srcu, a ne na nozu i tenku, da su ti ljudi ono sto je od Srbije ostalo, u stvari da je LDP i ono oko LDP-a (mozda jedina) sansa Srbije, jer (skoro) sve druge opcije su nakaradno slicne u svojoj bolesti, osjecam da dajem podrsku sa strane, koja ce se u Srbiji pogresno protumaciti od Milosevicevih nasljednika, koji se realno, boje uspona LDP-a i sve ce uraditi da do toga ne dodje. Tipicno Milosevicevsko, ogoljeno, bolesno razmisljanje: "Ako neko izvan Srbije podrzava LDP, onda su oni izdajnici.". Zato o svakoj rijeci koju kazem kao podrsku LDP-u moram razmisliti - hoce li biti od pomoci ili nesto drugo.

Jedino mjesto gdje bi Ceda Jovanovic mogao dozivjeti i gore stvari, je - u RS.
pesak

Post by pesak »

PetiKorpus wrote:
pesak wrote:
Ako kazem ono sto iskreno mislim, a to je da je LDP savjest i svijest Srbije, da su to ljudi koji nose Srbiju u srcu, a ne na nozu i tenku, da su ti ljudi ono sto je od Srbije ostalo, u stvari da je LDP i ono oko LDP-a (mozda jedina) sansa Srbije, jer (skoro) sve druge opcije su nakaradno slicne u svojoj bolesti, osjecam da dajem podrsku sa strane, koja ce se u Srbiji pogresno protumaciti od Milosevicevih nasljednika, koji se realno, boje uspona LDP-a i sve ce uraditi da do toga ne dodje. Tipicno Milosevicevsko, ogoljeno, bolesno razmisljanje: "Ako neko izvan Srbije podrzava LDP, onda su oni izdajnici.". Zato o svakoj rijeci koju kazem kao podrsku LDP-u moram razmisliti - hoce li biti od pomoci ili nesto drugo.

Hvala ti puno na lepim recima ! :) Mnogo znaci podrska, pa nek misli ko sta hoce. Ti i ja smo u puno stvari istomisljenici, pa i u pogledu Tita.
Potpuno si u pravu sto se LDPa tice. Tu su jos i gradjanski savez koji ce se verovatno pretociti u LDP i socijal-demokrati Zarka Koraca i socijal-demokrati Vojvodine Nenada Canka. Mi smo u koaliciji.
Gradjanska opcija je bila izdajnicka jos od pocetka nacionalistickog divljanja, kad smo bili za Antu Markovica i njegove reforme. Kamo srece da je uspeo ! Sad bi cela Juga bila u EU kao srecna i prosperitetna zemlja, mnogo bi bolje stajala nego Rumunija, Bugarska, pa cak i Madjarska.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

pesak wrote:
PetiKorpus wrote:
pesak wrote: Pa sta mislis, sta radimo ? Koga biju po ulici, kome razbijaju prozore , lome standove , prete ? Nama. LDP-u. Cedi Jovanovicu. Nasi clanovi gube posao zbog svojih stavova. Ali ja nisam ovde da bih propagirala stavove stranke. Ja sam ovde kao ja, i ne ulizujem se. Svuda pisem ono sto mislim, kao neko ko se ne bavi profesionalno politikom, vec je silom prilika primoran da kaze koju i olaksa sebi, a mozda i nekom drugom.

Hvala ti puno na lepim recima ! :) Mnogo znaci podrska, pa nek misli ko sta hoce. Ti i ja smo u puno stvari istomisljenici, pa i u pogledu Tita.
Potpuno si u pravu sto se LDPa tice. Tu su jos i gradjanski savez koji ce se verovatno pretociti u LDP i socijal-demokrati Zarka Koraca i socijal-demokrati Vojvodine Nenada Canka. Mi smo u koaliciji.
Gradjanska opcija je bila izdajnicka jos od pocetka nacionalistickog divljanja, kad smo bili za Antu Markovica i njegove reforme. Kamo srece da je uspeo ! Sad bi cela Juga bila u EU kao srecna i prosperitetna zemlja, mnogo bi bolje stajala nego Rumunija, Bugarska, pa cak i Madjarska.
Meni je opcija Ante Markovica bila najprihvatljivija iz vise razloga.

Mozda najbitiniji razlog je taj, sto je on nesto napravio sa dinarom (napravio stabilnu, ozbiljnu valutu, bez devalvacije, koja je pocela da ulazi u mjenjacnice u Evropi kao ravnopravna valuta). Industrija je dobila snazan zalet. Plate su skocile. Zaposlenost je bila izuzetna.

Ali. demokratija je (kao i u nizu tranzicijskih zemalja) krivo shvacena. Visestranacje je shvaceno kao mogucnost da se najcrnji likovi i davno sahranjeni pokreti iz proslosti ozive. Ako su cetnici, ustase, handzarci u ratu bili sluge nacista i fasista, ako su onda (u II svjetskom ratu) cinili zlocine i masakre, ne moze se ocekivati da ce njihovo radjanje pod plastom demokratije, dovesti do prosperiteta.

Prvi visestranacki izbori su omogucili svim nacistickim, fasistickim pokretima da se iz najcrnje zemlje vrate na povrsinu. Jer, u Njemackoj se NE MOZE nacionalsocijalista pojaviti u Bundestagu ni u bunilu.

Na momente pomisljam cak da mi je zao sto partizani nisu bili temeljiti. Danas cetnici, ustase i handzarci urlicu kako su ih partizani ubijali, maltretirali. Ne bi njih ovoliko bilo da su partizani bili imalo KONKRETNIJI.

Kad odes na more vidis kakvim automobilima danas Poljaci, Cesi, Slovaci, Madjari dolaze. Ja im cestitam, ali smatram da su, gledajuci nas, ucili skolu. Pametan se uci na tudjim greskama.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

pesak wrote:a ti si, vidim, na nivou naseg serbina,
pescanik nije za tebe, sigurno.
pesak, ukoliko je ova "opaska" bila upucena meni, da odgovorim: vidis, ja ti skrecem paznju na realnost, na ono sta je pozicija srpske vecine u dijaspori (ili kako vasi vole nazvati u "rasejanju") iste koja podrzava cetnike,bele orlove,seseljevce i sve ostale radikalne skupine sa srpskim predznakom, na koje nazalost,i pored znacajnog broja srpskih medija i organizacija u koje spada i SPC, nema glasa niti raspolozenja, koji ce osuditi zlocin, koji ce stati na stranu pravde, priznati Srebrenicu, priznati pravo na postojanje drugih!!Jednostavno, ti si , nazalost, u manjini!
pesak

Post by pesak »

Jesam u manjini, ali to ne znaci da ne postojim ! za sad 220 000 hiljada ljudi...ne mozes reci da ne postojimo ! u Srbiji je toliko ljudi glasalo za LDP, za gradjansku stranku, ne-nacionalisticku.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

pesak wrote:Jesam u manjini, ali to ne znaci da ne postojim ! za sad 220 000 hiljada ljudi...ne mozes reci da ne postojimo ! u Srbiji je toliko ljudi glasalo za LDP, za gradjansku stranku, ne-nacionalisticku.
mozda u srbiji, u dijaspori , beli orlovi slave "pobede" po koncertima i na imanjima SPC, i "pevaju pobednicke pesme" zajedno sa svim "estradnim umetnicima" koji dolaze iz Srbije!
I jos samo da razjasnim, ne kazem da ne postojis, ne negiram, kazem NAZALOST si u manjini!

pesak, moram "da se dopunim",
.......i Milorad Ravasi "BRE-kce" li "BRE-kce" bolje nego bilo ko rodjen u srcu Sumadije ili nekog drugog "dela majcice Srbije"!
p.s. cak je , kad je zadnji put dolazio Bebek sa Tifom i Alenom, njihovu turneju , koju su oni nazivali "Kad bi bio Bjelo Dugme", najavljivao kao "Belo Dugme"! Pa onda kad su ga raja provalili, kaze :"Sta cete vi BRE ovde! Vi ste HTELI CISTO SARAJEVO, !!" bio Miki plaho "upset"!! :D :D (moram dva zelenka)

.
Last edited by seiko22 on 04/03/2007 18:56, edited 1 time in total.
hobit

Post by hobit »

ikreno pesak fucka mi se sta se desava u Srbiji,za tog Cedomira znam samo da gdje on prodje nicu pjesacki prelazi
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

pesak wrote:Jesam u manjini, ali to ne znaci da ne postojim ! za sad 220 000 hiljada ljudi...ne mozes reci da ne postojimo ! u Srbiji je toliko ljudi glasalo za LDP, za gradjansku stranku, ne-nacionalisticku.
Za dvadeset godina, vasu hrabrost ce se slaviti kao sto se slavi hrabrost i pozrtvovanje protivnika Vichijevog rezima.
pesak

Post by pesak »

hobit

Post by hobit »

iskreno zar nije malo bolesno praviti kampanju na smrti jednog covjeka, jest da je kod nas SDA radila isto, all... :roll:
Maksim

Post by Maksim »

Evo vidim da se otvorilo masu tema uvezi ove presude koja tko zna cemu vodi. Meni je jos uvijek sve nejasno i sumnjivo, ali sto vise nije nejasno. Politika stoji iza svega, a nama se baca uvijek nesto u oci da slijepo vjerujemo u sve sto se objavi u medijima. Tko zna da li je ovo sad kompromis za Srbiju da ne plati ratnu ostetu i da se ne zapecati kao Njemacka za genocidnu zemlju, ali s placanjem te cijene da se odrekne Republike Srpske i Kosova i da sama prizna genocid u Srebrenici. Kosovo sigurno gubi, genocid ce priznati, ceka se samo ratifikacija srbijanskog sabora a ovo je vec predlozeno tijekom komemoracije zlocina u Srebrenici od mislim sedam nevladinih organizacija u Srbiji sto Tadic nekako i jest prihvatio. A sad, sto ce biti sa Republikom Srpskom, to ostaje upitno. Najavljuje se i promjena Daytonskog ustava za sto ja mislim da se samo radi o jednoj reformi u kojoj ce RS imati zasigurno manje ovlastenja nego sada, ali da ce ista biti ukinuta, cisto sumnjam. Fakt je da su BiH i Srbija sada dovedene u ravnotezu. Dobitnika (mozda Kosovo, ali to je bio dovoljno rano jasan slucaj) nema a najveci gubitnik je mozda RS.

Francis Boyle je 1993. sa Izetbegovicem urucio tuzbu protiv tadasnje SRJ i prije par dana je reagirao veoma ogorceno radi bosanske pravne ekipe. Izjavio je da su neke tocke u tuzbi od 1993. godine izmijenjenje s cime je tuzba izgubila multietnicki karakter i na vjerodostojnosti. Npr., Hrvati i Zidovi su brisani kao zrtve. Plus, sramota je da bh. tuzba nikad nije prevedena na bosanski/srpski/hrvatski jezik nego se samo jos na francuskom moze procitati na website-u Medjunarodnog tuziteljstva u Haagu. Dakle, i politicka poigravanja sa tuzbom od strane bosnjackih politicara su dala svoj doprinos primarno u gubitku vjerodostojnosti tuzbe dok hrvatske vodje nisu pokazivale znacajan interes u ovoj tuzbi. Ali tko ce znati, mozda je sve rezirano. Kao uvijek, mi mnoge stvari zadnji saznajemo ili ih necemo nikad saznati a Majke Srebrenice ce dalje nositi vjecni bol u sebi koji im je nanesen i bit ce dalje instrument Harisa Silajdzica.
Last edited by Maksim on 05/03/2007 01:06, edited 1 time in total.
seiko22

Post by seiko22 »

Maksim wrote:
Francis Boyle je 1993. sa Izetbegovicem urucio tuzbu protiv tadasnje SRJ i prije par dana je reagirao veoma ogorceno radi bosanske pravne ekipe. Izjavio je da su neke tocke u tuzbi od 1993. godine izmijenjenje s cime je tuzba izgubila multietnicki karakter i na vjerodostojnosti. Npr., Hrvati i Zidovi su iz ibrisani kao zrtve. Plus, sramota je da bh. tuzba nikad nije prevedena na bosanski/srpski/hrvatski jezik nego se samo jos na francuskom moze procitati na website-u Medjunarodnog tuziteljstva u Haagu. Dakle, i politicka poigravanja sa tuzbom od strane bosnjackih politicara su dala svoj doprinos primarno u gubitku vjerodostojnosti tuzbe dok hrvatske vodje nisu pokazivale znacajan interes u ovoj tuzbi. Ali tko ce znati, mozda je sve rezirano. Kao uvijek, mi mnoge stvari zadnji saznajemo ili ih necemo nikad saznati a Majke Srebrenice ce dalje nositi vjecni bol u sebi koji im je nanesen i bit ce dalje instrument Harisa Silajdzica.
Maksime, ispravno 100%!! Prljave igre! Oni koji su radili na unistenju Republike Bosne i Hercegovine, su pokusali "kapitalizirati" na Tuzbi, i cinjenici da je , nazalost, ipak 90% zrtava u BiH Bosnjaka!
Originalna Tuzba je zastupala sve gradjane BiH, koji su bili zrtve agresije i genocida!! Medjutim, "gospoda na vlasti", znaju zasto je Prof. Boyle, za njih bio nepodoban!! Jednostavno, branio je Bosanskog gradjanina - bez obzira na vjersku pripadnost!!
Nazalost, danas isti oni , koji su vezali zastave i sklapali koalicije sa pociniocima zlocina, najvise jadikuju!!
Evo ti original Tuzbe!!
APPLICATION OF THE REPUBLIC OF BOSNIA AND HERCEGOVINA
20 March 1993

To His Excellency, the President, to the Judges of the International Court of Justice, the undersigned being duly authorized by the Republic of Bosnia and Hercegovina:
I have the honour to refer to Article IX of teh Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide of 9 December 1948 (hereinafter reffered to as the "Genocide Convention"). Under the jurisdiction thereby conferred upon the Court, and in accordance with Article 36 (1) and Article 40(1) of the Statute of the Court and Article 38 of the Rules of the Court, I hereby submit on behalf of the Republic of Bosnia and Herrzegovina, an Application instituting proceeidings against Yugoslavia (Serbia Montenegro) for violating the Genocide Convention in the following case.

1. STATEMENT OF FACTS
A. Introduction
1. Not since the end of the second World War and the revelations of the horrors of Nazi Germany's "Final Solution" has Europe witnessed the utter destruction of a People, for no other reason than they belong to a particular national, ethnical,racial, and religious group as such. The abominable crimes taking place in the Republic of Bosnia-Herzegovina at this time can be called by only one name : genocide. Genocide is the most evil crime a State or human being can inflict upon another State or human being. The sheer enormity of this crime requires that the nations of the world stand together as one, and with a single voice stop the destruction of the Bosnian People.2. The nations of the world, reeling from and outraged at the crimes of the Nazis, sought to create laws which would prevent genocide and punish those who would commit genocide. To wit, in 1948 the United Nations General Assembly adopted the Convention on the Prevention and Punishment of the crime of Genocide (78 UNTS 277, adopted 9 December 1948, entered into force 12 January 1951). by its terms, the Contracting Parties sought to undertake measures which would end the crime and punish the transgressors. The People and State of Bosnia and Herzegovina have suffered and are now suffering from the effects of genocide imposed upon them by Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates in Bosnia and elsewhere, whose ultimate goal is no less than destruction of both the State of Bosnia and its People. The Bosnian People cry out to the world and pray that civilized nations of Earth will lend its wisdom and grace and save the Bosnian State and People from annihlation.
3. This "Statement of Facts" seeks to establish that the People and State of Bosnia and Herzegovina have suffred from a crime no less than genocide, as defined by the 1948 Genocide Convention. In this brief Application, Bosnia and Herzegovina cannot possibly hope to catalogue all the available evidence related to the acts of genocide that have been perpetrated upon its People by Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates. Nevertheless, the collection of evidence listed below clearly indicates that under the terms of the Genocide Convention, Bosnia and Herzegovina has created a prima facie case that the international crime of genocide has been inflicted upon its people by Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates.
4. Those who are commiting these unspeakable acts listed below are attempting to effectuate the complete and utter destruction of the State of Bosnia and Herzegovina as well as the extermination of its People. By the terms of the Genocide Convention, these are the very same acts that its Contracting Parties sought to "prevent and punish". Therefore the People and State of Bosnia and Herzegovina charge that Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates have commited genocide, and will continue to commit genocide unless they are stopped.(ne zaboravite da je ovo pisano prije Srebrenice, tj 20 Marta 1993). The Bosnian People pray that as the world learns of the attrocities commited in Bosnia and Herzegovina, humanity , justice, and rule of law will prevail. Their only hope is that the world will undertake to end the bloodshed against the People and State of Bosnia and Herzegovina and bring the transgressors to justice.
Maksim

Post by Maksim »

seiko22 wrote:
Maksim wrote:
Francis Boyle je 1993. sa Izetbegovicem urucio tuzbu protiv tadasnje SRJ i prije par dana je reagirao veoma ogorceno radi bosanske pravne ekipe. Izjavio je da su neke tocke u tuzbi od 1993. godine izmijenjenje s cime je tuzba izgubila multietnicki karakter i na vjerodostojnosti. Npr., Hrvati i Zidovi su iz ibrisani kao zrtve. Plus, sramota je da bh. tuzba nikad nije prevedena na bosanski/srpski/hrvatski jezik nego se samo jos na francuskom moze procitati na website-u Medjunarodnog tuziteljstva u Haagu. Dakle, i politicka poigravanja sa tuzbom od strane bosnjackih politicara su dala svoj doprinos primarno u gubitku vjerodostojnosti tuzbe dok hrvatske vodje nisu pokazivale znacajan interes u ovoj tuzbi. Ali tko ce znati, mozda je sve rezirano. Kao uvijek, mi mnoge stvari zadnji saznajemo ili ih necemo nikad saznati a Majke Srebrenice ce dalje nositi vjecni bol u sebi koji im je nanesen i bit ce dalje instrument Harisa Silajdzica.
Maksime, ispravno 100%!! Prljave igre! Oni koji su radili na unistenju Republike Bosne i Hercegovine, su pokusali "kapitalizirati" na Tuzbi, i cinjenici da je , nazalost, ipak 90% zrtava u BiH Bosnjaka!
Originalna Tuzba je zastupala sve gradjane BiH, koji su bili zrtve agresije i genocida!! Medjutim, "gospoda na vlasti", znaju zasto je Prof. Boyle, za njih bio nepodoban!! Jednostavno, branio je Bosanskog gradjanina - bez obzira na vjersku pripadnost!!
Nazalost, danas isti oni , koji su vezali zastave i sklapali koalicije sa pociniocima zlocina, najvise jadikuju!!
Evo ti original Tuzbe!!
20 March 1993

To His Excellency, the President, to the Judges of the International Court of Justice, the undersigned being duly authorized by the Republic of Bosnia and Hercegovina:
I have the honour to refer to Article IX of teh Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide of 9 December 1948 (hereinafter reffered to as the "Genocide Convention"). Under the jurisdiction thereby conferred upon the Court, and in accordance with Article 36 (1) and Article 40(1) of the Statute of the Court and Article 38 of the Rules of the Court, I hereby submit on behalf of the Republic of Bosnia and Herrzegovina, an Application instituting proceeidings against Yugoslavia (Serbia Montenegro) for violating the Genocide Convention in the following case.

1. STATEMENT OF FACTS
A. Introduction
1. Not since the end of the second World War and the revelations of the horrors of Nazi Germany's "Final Solution" has Europe witnessed the utter destruction of a People, for no other reason than they belong to a particular national, ethnical,racial, and religious group as such. The abominable crimes taking place in the Republic of Bosnia-Herzegovina at this time can be called by only one name : genocide. Genocide is the most evil crime a State or human being can inflict upon another State or human being. The sheer enormity of this crime requires that the nations of the world stand together as one, and with a single voice stop the destruction of the Bosnian People.2. The nations of the world, reeling from and outraged at the crimes of the Nazis, sought to create laws which would prevent genocide and punish those who would commit genocide. To wit, in 1948 the United Nations General Assembly adopted the Convention on the Prevention and Punishment of the crime of Genocide (78 UNTS 277, adopted 9 December 1948, entered into force 12 January 1951). by its terms, the Contracting Parties sought to undertake measures which would end the crime and punish the transgressors. The People and State of Bosnia and Herzegovina have suffered and are now suffering from the effects of genocide imposed upon them by Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates in Bosnia and elsewhere, whose ultimate goal is no less than destruction of both the State of Bosnia and its People. The Bosnian People cry out to the world and pray that civilized nations of Earth will lend its wisdom and grace and save the Bosnian State and People from annihlation.
To je to, Seiko. Dokle god u BiH ljudi na prvo mjesto stavljaju svoje bosnjastvo, srpstvo i hrvatstvo a zanemaruju svoj istinski zajednicki, bosanski, identitet, placat ce od jednog i radi jednog svi istu cijenu. Bosanskohercegovacka tuzba je svoju vrijednost izgubila radi bosnjackog licemjerstva i hrvatske ignorancije, dakle bosnjacka elita samo Bosnjake vidi kao zrtve a hrvatski politicari su se svo vrijeme odnosilo kao da se to njih ne tice iako su i hrvatski civili itekako izasli sa teskim oziljcima iz ovog rata. Dijelom su i dokumenti i dokazi koje je upotrebljavala bh. strana bili sumnjivi, nedovoljni za ovako jedan veliki proces i njihova uporaba je s time registrirana kao neozbiljna i neprofesionalna. Ali kako sam vec naveo, i da se bh. team bolje pripremio i bio uporniji, mozda bi ispalo isto radi vec donesene odluke prije procesa. Mozda bi se sve samo produzilo. Hvala za ovaj isjecak iz tuzbe, Seiko i svatko bi ovo trebao dobro procitati pa onda kukumakati.
seiko22

Post by seiko22 »

seiko22 wrote:
Maksim wrote:
Evo ti original Tuzbe!!
20 March 1993

1. STATEMENT OF FACTS
A. Introduction
3. This "Statement of Facts" seeks to establish that the People and State of Bosnia and Herzegovina have suffred from a crime no less than genocide, as defined by the 1948 Genocide Convention. In this brief Application, Bosnia and Herzegovina cannot possibly hope to catalogue all the available evidence related to the acts of genocide that have been perpetrated upon its People by Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates. Nevertheless, the collection of evidence listed below clearly indicates that under the terms of the Genocide Convention, Bosnia and Herzegovina has created a prima facie case that the international crime of genocide has been inflicted upon its people by Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates.
4. Those who are commiting these unspeakable acts listed below are attempting to effectuate the complete and utter destruction of the State of Bosnia and Herzegovina as well as the extermination of its People. By the terms of the Genocide Convention, these are the very same acts that its Contracting Parties sought to "prevent and punish". Therefore the People and State of Bosnia and Herzegovina charge that Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates have commited genocide, and will continue to commit genocide unless they are stopped.(ne zaboravite da je ovo pisano prije Srebrenice, tj 20 Marta 1993). The Bosnian People pray that as the world learns of the attrocities commited in Bosnia and Herzegovina, humanity , justice, and rule of law will prevail. Their only hope is that the world will undertake to end the bloodshed against the People and State of Bosnia and Herzegovina and bring the transgressors to justice.
Nazalost, Tuzba je bila jasna i zastupala Bosanskog gradjanina, ali oni "zastitnici naroda", cije su ruke "krvave do lakata", jos i danas provode svoj "krvavi pir"!
Danas im je svako kriv, pa cak i Carla del Ponte!! Svi su krivi - samo oni nisu!!
Ako obratite paznju, govori jasno : "Therefore the People and State of Bosnia and Herzegovina charge that Yugoslavia (Serbia and Montenegro) and its agents and surrogates have commited genocide, and will continue to commit genocide unless they are stopped."(ne zaboravite da je ovo pisano prije Srebrenice, tj 20 Marta 1993). optuzena je Yugoslavija (Serbia and Montenegro) i njeni agenti i surogati tj R.S. i VRS, ali nazalost, svako ima svoje interese. Procitajte dalje, sta je "odradio" Ti'ic "vojvoda"!

3. CINJENICE GOVORE: TIHIC I SOFTIC SU IZ TUZBE PROTIV SRBIJE I CRNE GORE IZBACILI ZAHTJEV ZA POVRAT NA STANJE KAKVO JE BILO PRIJE AGRESIJE I GENOCIDA

Profesor Boyl-e je rekao u nasoj posljednjoj komunikaciji da je u originalnoj tuzbi Republike Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne gore za agresiju i genocid na Internacionalnom sudu pravde “bio Zahtjev za povrat na situaciju kakva je bila prije agresije i genocida.” Dalje je kazao: “Tuzbom nije zahtjevano ukidanje Republike Srpske, direktno. Zahtjevan je povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije i genocida], sto znaci ukidanje Republike Srpske. Kampanju za ukidanje Republike Srpske na Svjetskom sudu sam poceo u julu 2005-te na konferenciji za novinare, u tvom prisustvu, na sarajevskom aerodromu. Mi smo to mogli postici putem zahtjeva za povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije i genocida], koji je tada jos uvijek bio u Tuzbi. Ali prosle godine tokom rasprave na sudu Tihic i Softic su poslali Francuskog advokata da obavijesti Sud da Bosna vise ne zahtjeva povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije i genocida]...To je bio smisljeni cin izdaje i sabotaze od strane Tihica!, a i Softica. Da se podsjetimo SDA je bila u koaliciji sa SDS, SNDS i PDP. Tako, naravno, Tihic i Softic su ucinili sve da Tuzba ne bude prijetnja Republici Srpskoj.”

Profesor Boyl-e je predvidio mogucnost da ce pod tezinom agresije i genocida Bosanska vlada potpisati mirovni sporazum na stetu ustava, granica i suvereniteta Republike Bosne i Hercegovine. Cinjenica da je on u originalnoj Tuzbi 1993-ce zahtjevao povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije i genocida], on je de facto zahtjevao da se granice i ustav Republike Bosne i Hercegovine ne mogu mijenjati kao rezultat agresije i genocida i da se mora ukinuti ustavno uredjenje i novoformirani entiteti koji su uspostavljeni kao rezultat agresije i genocida, ukljucujuci Republiku Srpsku i Federaciju BiH, kao i ustavno uredjenje na osnovu Dayton-skog sporazuma.

“Zahtjev za popvrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije i genocida] je bio u tuzbi od pocetka do gotovo samog sudjenja. Krajnje je neuobicajeno, nije normalno, da se povuce Zahtjev za povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije I genocida]. Povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije I genocida] je normalan zahtjev u nasem slucaju. To su sabotirali Tihic i Softic”, kaze Profesor Boyle.

Osnova internacionalnog (medjunarodnog) prava je da se granice i ustav jedne nacije (drzave) ne mogu mijenjati kao rezultat agresije, a pogotovu ne kao rezultat genocida, i ako su promijenjeni, fundamentalno je pravo zahtjevati povrat [na stanje kakvo je bilo prije agresije i genocida] i povrat na ustav i granica kakve su bile prije agresije i genocida.

“Nije mi poznat niti jedan slucaj na Svjetskom sudu u kojem je Zahtjev za restituciju (povrat na prethodno stanje) povucen prije samog sudjenja. Prva lekcija u internacionalnom pravu je da se uvijek trazi restitucija [povrat otetog]...Kako sada stvari stoje, nova vlada Bosne i Hercegovine moze iskoristitri povoljnu presudu protiv RS...u sljedecem stepenu procesa koji ce se odnosti na ostetu” rekao je Profesor Boyle.

Na pitanje o Republici Srpskoj u Tuzbi, Muhamed Sacirbey je potvrdio da je “Originalna tuzba oznacila RS kao proizvod genocida...Zahtjev da se ukine RS i buduci zahtjev za bilo kojom ostetom mora postaviti Agent, jednom kada se o tome donese odluka. Ako BiH dobije tuzbu, mi tada mozemo zahtjevati ukidanje RS kao proizvoda genocida pocinjenog od strane Beograda”. Muhamed Sacirbey je takodjer potvrdio da nikakve promjene u tuzbi nije bilo sve do nekog vremena u 2005-toj kada je pruzio pomoc Agentu tuzbe.[/quote
]
seiko22

Post by seiko22 »

Мустафа Церић-Сребреница би требала бити изузета из РС
САРАЈЕВО, 3. МАРТА /СРНА/ - Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић изјавио је да би Сребреница требала да буде изузета из Републике Српске (РС) и добије специјални статус у територијално-административној организацији БиХ због злочина почињених на подручју ове општине.

"Међународни суд правде у Хагу јасно је рекао да је у Сребреници убијено више од 7000 дјечака и одраслих мушкараца, што је из Београда до сада углавном било оспоравано. Због тога овај град треба да буде изузет из РС и добије специјални статус у територијално-административној организацији БиХ", рекао је Церић у интервјуу за сарајевски "Дневни аваз".

Он сматра да је пресуда Међународног суда правде у Хагу својеврсни правни преседан "којег ће Србија и Црна Гора заувијек носити на својим леђима као стигму холокауста".

Церић је стакао да је "врло важан детаљ у пресуди и то што је Међународни суд по први пут на примјеру Србије и Црне Горе дошао до закључка како је могуће да државе као такве почине геноцид, а не само појединци".

"Међународни суд правде установио је да су Србија и Црна Гора пружале финансијску и војну помоћ босанским Србима, те да се геноцид у Сребреници догодио захваљујући помоћи из Београда", рекао је Церић и нагласио да је овом пресудом утврђено да је Србија историјски одговорна за геноцид у Сребреници.

Он је позвао је на суживот, истичући да је за тај, како је рекао, нимало лаки подухват потребна подједнака одговорност свих у БиХ.
seiko22

Post by seiko22 »

seiko22 wrote:
Мустафа Церић-Сребреница би требала бити изузета из РС
САРАЈЕВО, 3. МАРТА /СРНА/ - Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић изјавио је да би Сребреница требала да буде изузета из Републике Српске (РС) и добије специјални статус у територијално-административној организацији БиХ због злочина почињених на подручју ове општине.

"Међународни суд правде у Хагу јасно је рекао да је у Сребреници убијено више од 7000 дјечака и одраслих мушкараца, што је из Београда до сада углавном било оспоравано. Због тога овај град треба да буде изузет из РС и добије специјални статус у територијално-административној организацији БиХ", рекао је Церић у интервјуу за сарајевски "Дневни аваз".

Он сматра да је пресуда Међународног суда правде у Хагу својеврсни правни преседан "којег ће Србија и Црна Гора заувијек носити на својим леђима као стигму холокауста".

Церић је стакао да је "врло важан детаљ у пресуди и то што је Међународни суд по први пут на примјеру Србије и Црне Горе дошао до закључка како је могуће да државе као такве почине геноцид, а не само појединци".

"Међународни суд правде установио је да су Србија и Црна Гора пружале финансијску и војну помоћ босанским Србима, те да се геноцид у Сребреници догодио захваљујући помоћи из Београда", рекао је Церић и нагласио да је овом пресудом утврђено да је Србија историјски одговорна за геноцид у Сребреници.

Он је позвао је на суживот, истичући да је за тај, како је рекао, нимало лаки подухват потребна подједнака одговорност свих у БиХ.
Da li nakon ovoga, ima jos neko ko ne vidi sta se desavalo, i sta se jos uvijek desava??
I pored presude , od najvise Medjunarodne Sudske Institucije, nema ni govora o ukidanju RS-a, ili kaznjavanja pocinioca!!
Primjenjuje se stara teza "ko je sta jamio - jamio!"
I dalje Balkanski Teatar!!

.
Fair Life

Post by Fair Life »

DOGAĐAJ TJEDNA

Međunarodna pravda daje popust na količinu

Ako su vas vidjeli da pucate u trgovačkom centru, ako su vas snimili s
pištoljem u ruci, bit ćete ubojica, neovisno o kakvoći tužbe. Miloševića smo
godinama gledali kako potiče zločine, kako najavljuje ratove i sudjeluje u
mirovnim pregovorima, a sada Međunarodni sud pravde ne može utvrditi
krivicu države koju je vodio

Image
Rosalyn Higgins, predsjednica Međunarodnog suda pravde

Čega nema u spisu, ne postoji ni u životu, reći će u zadnjem broju Feral
Tribunea Srđa Popović, beogradski odvjetnik, komentirajući presudu
Međunarodnog suda pravde u Haagu po kojoj Srbija nije počinila genocid u
Bosni i Hercegovini.

Za neupućene, Popović je tipični predstavnik one Srbije koja je od početka
prepoznavala i razotkrivala zločinački potencijal Slobodana Miloševića.
Štoviše, Popović je devedesete uglavnom provodio u Americi, u Beograd se
vratio tek nakon Miloševićeva pada.

Popović smatra da politika u ovome slučaju nije utjecala na Sud, jer, veli,
poznaje neke suce i vjeruje da su odluku donijeli isključivo na temelju
priloženih dokaza.

Možda su, zaista, srpski pravnici bolje obavili posao od bošnjačkih, možda
je učinjen nekakav pravni propust u tužbi, sve to nije uputno sporiti, jer
postupak je bio dug, podnesci su dostavljani u pisanom obliku i vjerojatno
nitko od medijskih analitičara koji se sada bave slučajem nije proučio
gomilu papira koji su cirkulirali kroz ruke sudaca.

Ipak, presuda koja kaže da Srbija nije sudjelovala u genocidu u Bosni i
Hercegovini ne samo da ne osnažuje vjeru u koncept međunarodne pravde,
nego i njegove najzagriženije pobornike stavlja pred ozbiljne kušnje. Nitko
danas nema dvojbi da je Srbija itekako utjecala na ratove u Hrvatskoj i
Bosni i Hercegovini, čak će joj i Sud u Haagu spočitnuti nesprečavanje
genocida.

Sud je, dakle, gledano čisto zdravorazumski, uspostavio vezu između
genocida i Srbije, ali je odbio potvrditi da je Srbija provodila genocid. Na
koncu, potvrđeno je tek da je u Srebrenici počinjen genocid za koji su
odgovorni bosanski Srbi.

Svi svjetski mediji nedavno su pisali o tragediji u Salt Lake Cityju u kojoj je
osamnaestogodišnjak, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nasumičnim
pucanjem u trgovačkom centru ubio petero ljudi, nakon čega ga je ubio
policajac. Ubojica je još kao dijete s obitelji izbjegao iz rodnog sela u
Srebrenicu.

Nakon srpskog zauzimanja toga grada, uspio je sa svojima pobjeći prema
SAD-u. Da je ostao živ, zasigurno bi bio osuđen, ma kako mu optužnica
bila loša, jer svi su vidjeli da je baš on ubijao u trgovačkom centru. Danas,
kad je mrtav, FBI istražuje njegove motive, zanima ih s kim se družio u
džamiji, tragaju za vezom islamskih terorista sa slučajem.

Svi su vidjeli na televiziji i ono što je ubojica iz Salt Lake Cityja gledao kao
dijete - genocid u Srebrenici - i svi znaju da taj genocid jednostavno ne bi
bio moguć bez režima Slobodana Miloševića.

Kao što su FBI, pa i obitelj ubojice iz Salt Lake Cityja, uvjereni da on nije
sam došao na ideju da ubija, da mu je netko kupio oružje, poticao ga,
tako je sasvim jasno da ni bosanski Srbi sami i izolirani nikad ne bi mogli
počiniti genocid, da Mladić vjerojatno ne bi ubio osam tisuća ljudi da nije
računao na mogućnost uzmaka u Srbiju, da nije znao da iza njega stoji
moćan državni aparat.

U krajnjoj liniji, da nije bilo Srbije, ne bi bilo ni oružja za likvidaciju svih onih
ljudi. A ovdje spominjemo samo Srebrenicu. Gdje su Prijedor, Bijeljina ili
Sarajevo? A tek Hrvatska ili Kosovo?

Ako su vas vidjeli da pucate u trgovačkom centru, ako su vas snimili s
pištoljem u ruci, bit ćete ubojica, neovisno o kakvoći tužbe. Miloševića smo
godinama gledali kako potiče zločine, kako najavljuje ratove i sudjeluje u
mirovnim pregovorima, a sada Sud ne može utvrditi krivicu države koju je
vodio.

Međunarodna pravda kao da se ravna po trgovačkim kriterijima. Ona daje
popust na količinu, kad ubijete pet ljudi, vi ste ubojica, a onaj tko vam je
gurnuo oružje u ruke objekt FBI-jeve istrage, jer je suodgovoran. Ubijete li
osam tisuća ljudi, vi ste ubojica, ali i junak, a onaj tko vam je gurnuo
oružje u ruke nije suodgovoran? Po sličnom kriteriju funkcionira i hrvatsko
pravosuđe kad treba suditi hrvatske ratne zločine.

Zbog svega pobrojanog i aktualiziranje inicijative da Hrvatska povuče svoju
tužbu protiv Srbije nije toliko bitno. Sud koji nije vidio vezu Srbije s
genocidom u BiH teško da će otkriti povezanost Srbije s genocidom u
Vukovaru.

U Vukovaru je bilo manje ubijenih, ali još uvijek previše da u opisanom
konceptu pravde inspiratori ubojstava ne bi zaslužili popust.

Stoga je za vjerovati da je Međunarodni sud pravde čisto pragmatično
odlučio ne otvarati temu državnih odgovornosti za etnička čišćenja i
genocide, jer bi, na koncu, vjerojatno došao do zaključka da su razlike
među ratnim vodstvima u bivšoj Jugoslaviji tek statističke.

Satrapski režimi očito na sudovima i dalje prolaze bolje od pojedinaca-
ubojica. A pravda?

V. MATIJANIĆ
nedjelja, 04.03.2007.
pitt

Post by pitt »

Bosnia

Where the past is another country
Mar 1st 2007
From The Economist print edition

Three big decisions about Bosnia's past and future

SOMETIMES the response to a judgment is more predictable than the judgment itself. When the International Court of Justice ruled on February 26th that Serbia was not responsible for genocide in Bosnia during the war in 1992-95, newspapers in the Bosniak (Muslim) and Croat region of Bosnia called it a “fraud”, an “insult” and a “disgrace”; those in the Serb part of Bosnia talked sanctimoniously of the “truth”.

Bosnia launched the case in 1993, when the situation in the Balkans was different from today. Hundreds of thousands of Bosniaks and Croats had been ethnically cleansed by Bosnian Serb forces; Sarajevo and other cities were under siege; and the Serbian flag flew from the coast of Croatia to the southernmost tip of Kosovo. Now Bosnia is an uneasy federation of two autonomous bits, one Serb and the other Bosniak and Croat.

The judgment did not go wholly the Serbs' way, because it declared that genocide had indeed taken place in Srebrenica, in eastern Bosnia, in 1995. It also reprimanded Serbia for failing to stop it. But to Serbia's relief, it added that Bosnia could not demand reparations.

Conspiracy theorists think the ICJ delivered its verdict under political pressure. The argument is that Serbia, which faces the loss of Kosovo, its southern province, had to be appeased in some way. A bigger question concerns the evidence before the court. Serbia had to give incriminating transcripts to the United Nations war-crimes tribunal, which like the ICJ is in The Hague—but it did so only on condition that cases were heard in camera, to stop the evidence falling into the ICJ's hands.

Two other decisions this week may prove as important for Bosnia's future as the ICJ judgment is for its past. On February 27th the European Union confirmed its provisional decision to cut the size of its peacekeeping force. At the end of the Bosnian war, 60,000 NATO-led peacekeepers went in. In 2004 they were replaced by a 7,000-strong EU force, the biggest the union has ever deployed. That force will now be cut to 2,500 by the end of the year.

Does that mean that Bosnians can on their own sustain the peace and rebuild their country so that it one day joins the EU? Not quite, apparently. For the other decision was to extend the office of the high representative in Bosnia. This job, which carries powers to sack elected political leaders and impose laws, was due to be wound up by the end of June 2007. But it will now go on for another 12 months.

The present high representative is a German, Christian Schwarz-Schilling, who came to office determined that Bosnians must soon run their own country. But he has now changed his mind—or at least decided that it is too early to give up the job's powers. The question is whether all Bosnians will agree. Bosnian Serb leaders are hinting that they may not. They are talking rather of holding a referendum on independence, if and when Kosovo gains its own independence from Serbia.

After the ICJ judgment one commentator argued that Bosnians had to find a common history, otherwise they would have no common future. Today Bosniaks, Bosnian Croats and Bosnian Serbs teach children radically different stories about the war. Yet fate has decreed that they must share their state. Bosnia has made great progress over the past decade. The trick will be to get its citizens to co-operate, and not let the past rob Bosnia of a future.
tempora

Post by tempora »

I evo nas, sedam dana poslije.Emocije su utihnule.Rok trajanja istekao. :zzzz:
skendo

Post by skendo »

tempora wrote:I evo nas, sedam dana poslije.Emocije su utihnule.Rok trajanja istekao. :zzzz:
A šta ćeš? Ja i sada ne mogu da povjerujem da su nas tako našamarali.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

skendo wrote:
tempora wrote:I evo nas, sedam dana poslije.Emocije su utihnule.Rok trajanja istekao. :zzzz:
A šta ćeš? Ja i sada ne mogu da povjerujem da su nas tako našamarali.
Mozemo danas govoriti sta hocemo, ali:
- koliko nas je vjerovalo pocetkom 1992 da ce u Bosni i Hercegovini biti rata (ja priznajem za sebe - razmisljao sam o tome i vjerovao sam da rata nece biti)?

- koliko nas je pocetkom rata vjerovalo da ce rat trajati cetiri godine (opet da kazem za sebe, stalno sam vjerovao, evo pregovori, evo, rat ce stati, evo ovo, ono, a rat ne staje)?

- koliko nas je vjerovalo Evropi (razmisljao sam - evo Evropa poslala posmatrace, evo sad ce to sve da se rijesi, rat ce stati)?

Uspjesno smo razuvjereni toliko puta, da nemamo ni jedan razlog da bilo sta prihvatamo zdravo za gotovo. Dakle, uzdaj se u sebe.

Zato mislim da Softic (ili Njeznic, Mekanic) nije bio pravi izbor za predstavnika, ponavljam, vec sam to ovdje napisao.

Kad gledamo utakmicu, pa nas tim mrljavi, igra kao da svaki igrac "ima dvije lijeve noge", "zapinje mu behar" (ovaj izraz se koristi u Bihacu kad igraci Jedinstva igraju slabo, traljavo), tada i onaj pogodak primamo kao - eto, utrpase loptu nekako - slucajno. Ali, ako se tim za koji navijamo zalaze, ako daje sve od sebe, ako se vidi da izgara na terenu, tada mu mozemo oprostiti slab rezultat.

Ja nisam primijetio na nasem timu u Hagu da su dali sve od sebe. A, imali su argumentaciju kakvu je malo ko imao.
Šandor

Post by Šandor »

A šta da kažemo? Podržala su nas dva suca muslimana i Sir sa Novog Zelanda. :D

Moguće je da će presuda u tužbi Hrvatske biti drukčija. Hrvati su ipak katolici.

Ali šta imamo od zapomaganja?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

hobit wrote:hej pesak jesi skonto da ovde 50% ljudi mrzi Srbe, kontam se koji k... trazis ovde, il si mazohist il si clan ldp-a :?
Imputiranjem mrznje pokusavas izjednaciti strane, kilavo i neubjedljivo. Normalan covjek zna da odgovornost snose arhitekti i trudbenici velikosrpskog projekta, te da je prosjecan Srbin castan covjek, izmanipulisan od strane ideologa jednonacionalne drzave, ali castan. Onaj ko voli BiH, ne moze mrziti Srbe, ne samo zbog onih Srba koji su kroz teska vremena podrzali zajednicku BiH, nego i zbog onih s kojim ce tu BiH u buducnosti morati zajedno graditi.

BiH je otvorena svima, a takav je (na tvoju zalost) i ovaj forum.
Ti si idiot koji dobru volju i dijalog, zbog samo tebi poznatih razloga, pokusava predstaviti poltronstvom i patetikom. Velikosrpska hobotnica je pustila svoje krake duboko u ekonomiju i vojnopolicijske strukture Srbije, te je jos uvijek u stanju plasiti narod mesijanskom retorikom. Ali ista ce biti ubijena, osusena i konzervirana da sluzi kao primjer negativne pojave koju treba izbjegavati. Svaki oblik konstruktivnog dijaloga izmedju Bosni i Hercegovini lojalnih gradjana i prijatelja iz Srbije, je samo jos jedna sunceva zraka na sluzavoj kozi pomenute hobotnice. Umjesto da podrzis neku srbijansku Rosu Parks, ti bi da joj dijelis lekcije.
Post Reply