treba mi savjet... ***dijete ili ljubav zivota***
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Neelix
- Neelix
-
Byanka
Nevjerovatno je do kojih granica mozete raspliniti temu.
Abortusi, ko je sa kim spavo', ko koga zali ne zali, jel kriva ili nije kriva, ima li pravo nema li pravo....majke..cuda...ovoliko ni tocak nije lud
Ja bi volila da se svi istim zarom zabavljate svojim zivotima
Cura je pitala dijete ili ljubav. Da je ranije imala priliku da ima dijete to pitanje sigurno ne bi ni postavila.
Svaka zena je sposobna svojim snagama da podigne dijete , samo oni koji ne zele djecu mogu reci da je to tesko, djete je najveci zivotni stimulans za sve u zivotu, a da li ce zbog njega izgubiti " ljubav " to je poprilicno periferno
Abortusi, ko je sa kim spavo', ko koga zali ne zali, jel kriva ili nije kriva, ima li pravo nema li pravo....majke..cuda...ovoliko ni tocak nije lud
Ja bi volila da se svi istim zarom zabavljate svojim zivotima
Cura je pitala dijete ili ljubav. Da je ranije imala priliku da ima dijete to pitanje sigurno ne bi ni postavila.
Svaka zena je sposobna svojim snagama da podigne dijete , samo oni koji ne zele djecu mogu reci da je to tesko, djete je najveci zivotni stimulans za sve u zivotu, a da li ce zbog njega izgubiti " ljubav " to je poprilicno periferno
-
encian
vidim da je crno_kosa donijela prvu u nizu ispravnih odluka - pobjegla je od ljudi "ja bih - ja ne bih" kova koji su ovi temu iskoristili da bi nam rekli svoja licna ubjedjenja i pokazali kako su tudja grozna.
ja ne bih abortirala da ostanem trudna sa svojim momkom iako bi mi timing bio katastrofa. ali mislim da bih abortirala kad bi ostala trudna sa masnim cetnikom na silu, ne dao Bog da isprobam da se uvjerim.
ne_dam_na_sebe i jonx, malo proguglajte contraception + islam, cak iako niste muslimani. vjerovali ili ne, ali dosta islamskih ucenjaka dozvoljavalo je abortus dok dusa ne udje u tijelo, neki cak i bez znanja muza. da ne napominjem da su svi zakljucci izvedeni i pored "ko ubije jednog nevinog covjeka, kao da je sve ljude na svijetu ubio".
ja ne bih abortirala da ostanem trudna sa svojim momkom iako bi mi timing bio katastrofa. ali mislim da bih abortirala kad bi ostala trudna sa masnim cetnikom na silu, ne dao Bog da isprobam da se uvjerim.
ne_dam_na_sebe i jonx, malo proguglajte contraception + islam, cak iako niste muslimani. vjerovali ili ne, ali dosta islamskih ucenjaka dozvoljavalo je abortus dok dusa ne udje u tijelo, neki cak i bez znanja muza. da ne napominjem da su svi zakljucci izvedeni i pored "ko ubije jednog nevinog covjeka, kao da je sve ljude na svijetu ubio".
-
ne-dam-na-sebe
Duso, ja nemam religijska osjecanja i ubjedjenja. Googlam za onim sto mi je relevantno. Islam i kontracepcija me ne zanimaju.encian wrote:vidim da je crno_kosa donijela prvu u nizu ispravnih odluka - pobjegla je od ljudi "ja bih - ja ne bih" kova koji su ovi temu iskoristili da bi nam rekli svoja licna ubjedjenja i pokazali kako su tudja grozna.
-
amrino
U islamu je abortus do tog određenog vremena dozvoljen samo ukoliko to ugrožava ženin život i ukoliko postoji mogućnost da nešto neće biti uredu...to nema nikakve veze s tim što neka žena koja nije niti dovoljno zrela da zna šta hoće, niti dovoljno pametna da se zaštiti- hoće da riješi belaj koji je napravila- po kratkom postupku i da se sto lakse izvuće.encian wrote:vidim da je crno_kosa donijela prvu u nizu ispravnih odluka - pobjegla je od ljudi "ja bih - ja ne bih" kova koji su ovi temu iskoristili da bi nam rekli svoja licna ubjedjenja i pokazali kako su tudja grozna.
Zašto bi se trebala izvući bez posljedica kada je pogriješila?
-
ne-dam-na-sebe
Pa i treba da bude takoencian wrote:kao ni osjecaji, situacija i misljenja osobe koja je postavila pitanje na pocetku teme.
a u vezi "duse", molim te prestani. to mi je isto kao kad neka sofercina govori "lutko", "macko" i sl.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Stvar je u tome - bilo sta da odlucimo, snosicemo posljedice svoje odluke.amrino wrote: Zašto bi se trebala izvući bez posljedica kada je pogriješila?
Ali sve je dobro dok ne uskracujemo pravo na izbor, ni sebi ni drugima.
Sto bi rekli Japanci...Nikad ne reci nikad.
-
iva24
Po islamu, koliko se ja razumijem, zabranjen je i alkohol, i svasta jos nesto sto smo nabrajali ovdje... a to jadno dijete je zaceto pod utjecajem alkohola... Prema tome, ovdje nije bitno sta pise u Kur'anu, Bibliji, Svetom pismu, itd., da ne nabrajam, nego zivot jednog nerodjenog djeteta i jedne mlade zene koja ne zna sta da radi, a u pitanju je vrlo ozbiljna stvar, s kojom se ovdje opasno pocinje sprdati! Pokusajte pomoci!amrino wrote:U islamu je abortus do tog određenog vremena dozvoljen samo ukoliko to ugrožava ženin život i ukoliko postoji mogućnost da nešto neće biti uredu...to nema nikakve veze s tim što neka žena koja nije niti dovoljno zrela da zna šta hoće, niti dovoljno pametna da se zaštiti- hoće da riješi belaj koji je napravila- po kratkom postupku i da se sto lakse izvuće.encian wrote:vidim da je crno_kosa donijela prvu u nizu ispravnih odluka - pobjegla je od ljudi "ja bih - ja ne bih" kova koji su ovi temu iskoristili da bi nam rekli svoja licna ubjedjenja i pokazali kako su tudja grozna.
Zašto bi se trebala izvući bez posljedica kada je pogriješila?
-
encian
odustajem. nema dijaloga sa sofercinamane-dam-na-sebe wrote:Pa i treba da bude takoencian wrote:kao ni osjecaji, situacija i misljenja osobe koja je postavila pitanje na pocetku teme.
a u vezi "duse", molim te prestani. to mi je isto kao kad neka sofercina govori "lutko", "macko" i sl.
-
ne-dam-na-sebe
Ah otkrivena sam, jao meniencian wrote:
odustajem. nema dijaloga sa sofercinama
- chinese_water
prosto ne mogu da vjerujem vise...jedan te isti lik vas non stop fura sa slicnim temama
haj se vi svi ganola ubijte pa se pistolj
haj se vi svi ganola ubijte pa se pistolj
-
crno_kosa
hmm, znam i ja sam stalni gost na jednom drugom forumu i znam kako to funkcionise... clanovi sa "mog" foruma su se vecinom medjusobno i upoznali, tako naravno i ja... i vec su se tu rodila i neka prijateljstva...Hierarchia wrote:Naravno da ima ovakvih slucajeva u stvarnom zivotu, ali nece ti valjda forum biti mjesto na kojem ces rjesavati tako vazne probleme?Uostalom, pola forumasa se ponovo registruje i lupne neku temu da se mi sad ovdje tri sata natezemo i raspravljamo.
Mislim - ova Crnokosa sam mogla biti i ja. Ko ce to provjeriti i znati da nisam?
sta hocu da kazem... nije spanska sapunica niti neka izmisljnotina... to je jedan komadic iz mog zivota.... na forum sam dosla da cujem druga misljenja... odluku cu na kraju svih krajeva donijeti ja sama... ali ovo mi je najbolja prilika da pokupim sto vise "iskrenih" savjeta... jer neznam iz kojih hirova bi neko na nekom forumu na ovako ozbiljnu temu lupao gluposti - a sve da se desi taj pojedinac, njega je lako prpoznati...
hvala uglavnom svima na odgovorima... puno mi znace vasi savjeti, misljenja i iskustva.... hvala vam....
-
crno_kosa
dosla sam ovdje da cujem misljenje drugih ili iskustva koja su napravili... a ne da mi neko sudi koliko sam zrela ili ne! da, sigurna sam da zelim svoje dijete! nezrela nisam i nikog ne lazem... pogrijesila jesam, ali nisam prevarila!iva24 wrote:svi pricaju o tome kako bi bilo njoj u ovom ili onom slucaju...![]()
Ja nisam za abortus... nisam bila nikada u takvoj situaciji, hvala Bogu, ali, mislim, nikada ne bih mogla uciniti takvo nesto!
Medjutim, kad uzmemo sve u obzir, stanje izmedju roditelja, majčinu nezrelost (izvini, ali tako je), zapitamo li se u kakvom okruzenju bi zivjelo i odrastalo to malo jadno, nevino stvorenje??!? Sa majkom koja nije sigurna da li ga zeli, sa ocem koji je jadan???
Sačekaj ti draga jos malo, da odrastes, pa mozda tada postanes dovoljno zrela i pametna da budes majka
-
crno_kosa
vidim da me ovdje mnogi osudjivaju... nije mi cudno... znam, i ja bi mozda tako postupila... i uvjek je lakse rijesavati tudje probleme nego vlastite... da se ovo sve desilo nekoj mojoj prijateljici, lako bi nasla pravo rijesenje... ali nije, meni se desava... i ja moram da zivim s tim....
procitala sam negdje pitanje kakva je moja finacijska situacija... ne mogu reci da sam osigurana do kraja zivota... ali mislim da nikad necu biti gladna... boravim u austriji, imam dobar posao, nisam slabo obrazovana, znaci i poslije baby-pauze mi je radno mjesto zagarantovano... imam roditelje iza sebe koji ce mi u svakom slucaju pruziti podrsku, bilo to u cash-u ili kao dadilje... tu su uglavnom i stoje iza mene....
ne krijem se iza fazona i suplje price. pogrijesila sam i spremna sam nositi se sa poslijedicama... da cu svom djetetu biti dobra majka, to znam... problem je samo kako se nositi sa prosatklukom i primitivizvom okolice?... samohrana majka iz tako fine porodice... navela sam vec negdje da sam bila uvjek primjer i uzor svima - sto se naravno takodje osudjuje... ali tako je! ukljucena sam u malo brdo dobrotvornih organizacija, predsjednica omladinskog udruzenja vjerske zajednice u gradu, dobrovoljna radna snaga u starackom domu... ima toga jos, da ne nabrajam... uglavnom, tako nesto bas meni da se desi - to ce biti bum kad raja sazna... i zato sam ovdje... da vidim vasa misljenja... ovo nije jedini forum u koji sam se uclanila da bi postavila isto pitanje... i reakcija je vecinom ista... ali ipak jos jedno veliko hvala svima koji su ovo shvatili kao ozbiljno pitanje i isto tako ozbiljno odgovorili.... hvala vam...
procitala sam negdje pitanje kakva je moja finacijska situacija... ne mogu reci da sam osigurana do kraja zivota... ali mislim da nikad necu biti gladna... boravim u austriji, imam dobar posao, nisam slabo obrazovana, znaci i poslije baby-pauze mi je radno mjesto zagarantovano... imam roditelje iza sebe koji ce mi u svakom slucaju pruziti podrsku, bilo to u cash-u ili kao dadilje... tu su uglavnom i stoje iza mene....
ne krijem se iza fazona i suplje price. pogrijesila sam i spremna sam nositi se sa poslijedicama... da cu svom djetetu biti dobra majka, to znam... problem je samo kako se nositi sa prosatklukom i primitivizvom okolice?... samohrana majka iz tako fine porodice... navela sam vec negdje da sam bila uvjek primjer i uzor svima - sto se naravno takodje osudjuje... ali tako je! ukljucena sam u malo brdo dobrotvornih organizacija, predsjednica omladinskog udruzenja vjerske zajednice u gradu, dobrovoljna radna snaga u starackom domu... ima toga jos, da ne nabrajam... uglavnom, tako nesto bas meni da se desi - to ce biti bum kad raja sazna... i zato sam ovdje... da vidim vasa misljenja... ovo nije jedini forum u koji sam se uclanila da bi postavila isto pitanje... i reakcija je vecinom ista... ali ipak jos jedno veliko hvala svima koji su ovo shvatili kao ozbiljno pitanje i isto tako ozbiljno odgovorili.... hvala vam...
- Neelix
ako je situacija takva, ako bi bila dobra mama, ako si razgovarala s roditeljima i oni te podrzavaju u svakoj odluci, ako bas zelis to dijete, onda mijenjam svoje misljenje, i mislim da bi ga trebala roditi. jedini kontraargument je, koliko vidim "sta ce rec komsije". e pa, znas sta, JEBAT IM MATER NEK PRICAJU STA HOCE. donosi odluke sama za sebe, nemoj da ti komsije diktiraju kako ces zivjet.
-
Hierarchia
Kao sto vidis, iskrene savjete ne mozes dobiti od ljudi koji od svake teme naprave karneval i neku privatnu zezanciju, izbace kilograme predrasuda itd,itd. Dakle, to sam samo htjela reci - privatni problemi ovog tipa se rjesavaju sa pouzdanim ljudima, na kraju krajeva - to je intimna zivotna situacija. Nije za razvlacenje po forumu.crno_kosa wrote:hmm, znam i ja sam stalni gost na jednom drugom forumu i znam kako to funkcionise... clanovi sa "mog" foruma su se vecinom medjusobno i upoznali, tako naravno i ja... i vec su se tu rodila i neka prijateljstva...Hierarchia wrote:Naravno da ima ovakvih slucajeva u stvarnom zivotu, ali nece ti valjda forum biti mjesto na kojem ces rjesavati tako vazne probleme?Uostalom, pola forumasa se ponovo registruje i lupne neku temu da se mi sad ovdje tri sata natezemo i raspravljamo.
Mislim - ova Crnokosa sam mogla biti i ja. Ko ce to provjeriti i znati da nisam?
sta hocu da kazem... nije spanska sapunica niti neka izmisljnotina... to je jedan komadic iz mog zivota.... na forum sam dosla da cujem druga misljenja... odluku cu na kraju svih krajeva donijeti ja sama... ali ovo mi je najbolja prilika da pokupim sto vise "iskrenih" savjeta... jer neznam iz kojih hirova bi neko na nekom forumu na ovako ozbiljnu temu lupao gluposti - a sve da se desi taj pojedinac, njega je lako prpoznati...
hvala uglavnom svima na odgovorima... puno mi znace vasi savjeti, misljenja i iskustva.... hvala vam....
Ipak, ti mi djelujes vrlo samouvjereno, ne sumnjam u tvoje sposobnosti i forumsko iskustvo.
- GandalfSivi
Opet mi se pritisak dize...
@Crno_Kosa ako zelis dijete, sacuvaj ga, a ako ne onda abortiraj. Ako odlucis sacuvati dijete, onda to pitanje s kim ces ga odgajati je manje vazno. Za nekoga ko tako ima veceri alkohola i prenosa, pa se svasta desi, mislim da nebi trebalo biti bitno sto je osoba B druge vjere. Cak mi nije jasno ni sto si to spomenula. Ili se mozda kao vjernicom smatras???
Dalje,
@ne-dam-na-sebe, vidim da si se pravo uzivjela u nick pa si uspjela ugurati NEVJEROVATNU kolicinu pametovanja u jedan jedini topic. Nemoj, molim te. Bio sam ja na dva abortusa, drzao djevojku za ruku i znam kako je bilo. Boli, ali bol nije razlog za unistiti par zivota ako to dijete nece biti rodjeno u ljubavi. Ova iz mog primjera se sad udala za lika, eno je osmi mjesec zdrave trudnoce, najsretnija na svijetu (6 godina poslije zadnjeg abortusa). Postoji rizik, ali i kad odes zubaru postoji rizik da iskrvaris na smrt, pa ljudi idu.
Neki od vas su jos spominjali pravo na zivot. Pa sta bi moji spermatozoidi onda trebali reci??? Pravo na civilizaciju kompletnu. Zna se zakonski do kad se moze abortirati. Zato i jeste legalno. Ja bih prije rekao sloboda izbora. Nek djevojka uradi kako se ona osjeca.
@Crno_Kosa ako zelis dijete, sacuvaj ga, a ako ne onda abortiraj. Ako odlucis sacuvati dijete, onda to pitanje s kim ces ga odgajati je manje vazno. Za nekoga ko tako ima veceri alkohola i prenosa, pa se svasta desi, mislim da nebi trebalo biti bitno sto je osoba B druge vjere. Cak mi nije jasno ni sto si to spomenula. Ili se mozda kao vjernicom smatras???
Dalje,
@ne-dam-na-sebe, vidim da si se pravo uzivjela u nick pa si uspjela ugurati NEVJEROVATNU kolicinu pametovanja u jedan jedini topic. Nemoj, molim te. Bio sam ja na dva abortusa, drzao djevojku za ruku i znam kako je bilo. Boli, ali bol nije razlog za unistiti par zivota ako to dijete nece biti rodjeno u ljubavi. Ova iz mog primjera se sad udala za lika, eno je osmi mjesec zdrave trudnoce, najsretnija na svijetu (6 godina poslije zadnjeg abortusa). Postoji rizik, ali i kad odes zubaru postoji rizik da iskrvaris na smrt, pa ljudi idu.
Neki od vas su jos spominjali pravo na zivot. Pa sta bi moji spermatozoidi onda trebali reci??? Pravo na civilizaciju kompletnu. Zna se zakonski do kad se moze abortirati. Zato i jeste legalno. Ja bih prije rekao sloboda izbora. Nek djevojka uradi kako se ona osjeca.