Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
biscanka2

#126 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by biscanka2 »

Zlata M. wrote:[quote="Jack Be Nimble"
... pa i ne da ! :-D

Ja nemam posebnih problema kad pisem na nasem jeziku, ali kad pricaaaam ... ! :-) :-)
Najvise se prospem upravo onda kad se sva dam na to, da ne ubacujem njemacki jezik, dok pricam na nasem ! :mrgreen: Onda prevodim Njemacki na nas ! ... mislim, u duhu njemackog jezika ! :mrgreen: :-) ... i to fakat doooobro zvuci ! :lol: :-)
Ma najgore je kada predjes iz faze direktnog prevodjenja sa naseg na njihov i prebacis se u fazu direktnog prevodjenja sa njihovog na nas.

Pisanje mi ide sve teze. Trenutno samo pisem na ovom forumu, a ovdje mogu da primjetim da se cesto nadjem u situaciji da imam problema sa onim sto zelim kazati, to jest koda nemam fond rijeci na nasem a imam na engleskom. Imam problema sa sklapanjem recenica. Zato se samo drzim tema gdje se podjebava ili prica o sportu :).

Sto se tice govora, odavno mi starija raja govori kada pricam a na nasem da imam americki naglasak. Ne znam otkud, nikada ga nisam pokusao dobiti, al tu je izgleda.[/quote]
:shock: ... heeejjj, al' ja stvarno ne kontam gdje je problem. :roll: Ovo gore je, npr., sasvim korektno napisano ! :)
A sto se tice fonda rijeci ... mozda ti bas forum pomogne da obogatis isti. Bice to. :)
Ja sa naglAAskom nemam problema, al' ono prevodjenje ... :-)
Najsvjeziji primjer :

Koleginica meni (na nasem jeziku) : "Joj, sto ti je lijep ovaj sal."
Ja koleginici (mrtva-ozbiljna) : "Mozes ga imati." (doslovno prevedeno sa "Du kannst ihn haben" :-) ) ... umjesto, npr. "Poklanjam ti ga " ... :-)
Eh, takvih bisera prospem svakodnevno. :mrgreen:[/quote]
:lol: Al me ovo podsijeti.
:roll: Ja isla na more sa bratom,snahom i njihovom kcerkom,koji zive u BiH.
Na plazi zapade mi za oci, mladic seta oko nas a sve pogleda li pogleda.
Sljedeci dan opet isti mladic... Vidim ja zagleda on u moju bratisnu i ceka priliku.
Ona (onako lijepa, zgodna, ma nije sto je moja, 8-) al sto jes´- jes´) ne primjecuje.
Vidi mali ona se od nas ne odmice, skupi hrabrosti te nas poce pitati odakle smo iz B-H. Ja sam ,rece iz
Sanskog Mosta al zivim u Svicarskoj pa se obrati mojoj bratisni sa pitanjem "mogu li dobiti tvoje ime".
Ne mozes -kaze mu ona .Pa zasto,upitao je. Zato sto treba meni. :lol:
Kad se mladic odmakao pitam je "pa kako si mogla onako,fino ti se obratio....
Pa samo sam mu odgovorila da mu ne mogu dati moje ime ako dam kako cu onda ja bez imena.
Ja opet da joj objasnim zasto se tako izrazio a ona meni - pa sta mu ja mogu ako hoce ovim curama
u BiH da se udvara mora znati svoj jezik (ma, sigurno nije bio njen tip). :D
Bilo mi zao mladica a uocavam u odredjenim situacijama slicne stvari kod mog sina (mada je paralelno zavrsio osmogodisnju skolu i jako dobar ucenik bio). :cry:
Ma tolerantnije osobe za to imaju razumijevanja a vijerujem kad bi 2-3 mijeseca zivijeli u BiH i svakodnevno se
sluzili bosanskim jezikom da bi se to sve ustabililo i sijelo na svoje mijesto. :wink:
Jack Be Nimble

#127 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Jack Be Nimble »

mogu li dobiti tvoje ime...ja pravim iste ispade

sanja je dala porod lijepo djevojcici sinoc

kada nesto nekome objasnjavam i onda kazem 'je si li dobio' u smislu je si li razumio/did u get it (ovo mi se samo desilo 2 puta)

Familija u BH mi je uskratila paznju kada privodim telefonski razgovor kazem 'ok, moram da idem sada cujemo se' sto je njima smjesna i para im usi jer je to us tvari 'got to go now, bye'

ima jos toga dosta ali se ne mogu prisjetiti. najgora je stvar kada sam u BH i tako ispadnem negdje ili slucajno uleti engleska rijec, odma je ono 'vidi ga folira se na engleskom'. Haman citav svijet govori engleski, ali eto ja nemam preceg posla nego da se foliram u BH.
biscanka2

#128 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by biscanka2 »

Meni ostao onaj nas obicaj da dijetetu tepas - "mali" ( se sredio ili slicno ).
Kad god mi to izleti iz usta u dijalogu sa sinom amaaaan kritike. :cry:
Ja mu objasnjavala x puta da to nema veze (on je visok) sa godinama ili visinom al dzaba prica. :sad:
Veli mama tepaj ljepse - sto je ruzno nemoze biti fino. :mrgreen:
biscanka2

#129 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by biscanka2 »

Jack Be Nimble wrote:mogu li dobiti tvoje ime...ja pravim iste ispade

sanja je dala porod lijepo djevojcici sinoc

kada nesto nekome objasnjavam i onda kazem 'je si li dobio' u smislu je si li razumio/did u get it (ovo mi se samo desilo 2 puta)

Familija u BH mi je uskratila paznju kada privodim telefonski razgovor kazem 'ok, moram da idem sada cujemo se' sto je njima smjesna i para im usi jer je to us tvari 'got to go now, bye'

ima jos toga dosta ali se ne mogu prisjetiti. najgora je stvar kada sam u BH i tako ispadnem negdje ili slucajno uleti engleska rijec, odma je ono 'vidi ga folira se na engleskom'. Haman citav svijet govori engleski, ali eto ja nemam preceg posla nego da se foliram u BH.
Bogme se onda dobro pripazi ako koju zagledas da ne propane prilika onako joj fino :roll: - mogu li saznati ime
ljepotice ili ono, :oops: bilo bi mi drago da se upoznamo ja sam ... :-D :run:
Zlata M.

#130 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zlata M. »

biscanka2 wrote: :lol: Al me ovo podsijeti.
:roll: Ja isla na more sa bratom,snahom i njihovom kcerkom,koji zive u BiH.
Na plazi zapade mi za oci, mladic seta oko nas a sve pogleda li pogleda.
Sljedeci dan opet isti mladic... Vidim ja zagleda on u moju bratisnu i ceka priliku.
Ona (onako lijepa, zgodna, ma nije sto je moja, 8-) al sto jes´- jes´) ne primjecuje.
Vidi mali ona se od nas ne odmice, skupi hrabrosti te nas poce pitati odakle smo iz B-H. Ja sam ,rece iz
Sanskog Mosta al zivim u Svicarskoj pa se obrati mojoj bratisni sa pitanjem "mogu li dobiti tvoje ime".
Ne mozes -kaze mu ona .Pa zasto,upitao je. Zato sto treba meni. :lol:
Kad se mladic odmakao pitam je "pa kako si mogla onako,fino ti se obratio....
Pa samo sam mu odgovorila da mu ne mogu dati moje ime ako dam kako cu onda ja bez imena.
Ja opet da joj objasnim zasto se tako izrazio a ona meni - pa sta mu ja mogu ako hoce ovim curama
u BiH da se udvara mora znati svoj jezik (ma, sigurno nije bio njen tip). :D
Bilo mi zao mladica a uocavam u odredjenim situacijama slicne stvari kod mog sina (mada je paralelno zavrsio osmogodisnju skolu i jako dobar ucenik bio). :cry:
Ma tolerantnije osobe za to imaju razumijevanja a vijerujem kad bi 2-3 mijeseca zivijeli u BiH i svakodnevno se
sluzili bosanskim jezikom da bi se to sve ustabililo i sijelo na svoje mijesto. :wink:
:lol: :thumbup: 'mogu li dobiti tvoje ime' :mrgreen:
... imam jedan biser, na koji me pocesto podsjete.
Htjela sam pohvaliti kuharsko umijece domacice.

U glavi : "Vi ste daleko najbolja kuharica ..."
U glavi njemacka verzija : "Sie sind mit weitem Abstand die beste Köchin ..."
...
"Vi ste ... :? (blackout) ... :idea: sa najvecim odstojanjem najbolja kuharica ..." :mrgreen: :-) :-)

... nastavice se. :mrgreen:
Zlata M.

#131 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zlata M. »

lys wrote:Jezike predhodnih domovina govorim perfektno, ali za tri godine u ovoj sadasnjoj domovini uspjela sam skupiti fond od 40-50 rijeci, a i to nisam sigurna, jer sa 6 tonova od kojih pola ne cujem i rijecima od samo jednog sloga, mozda kazem nesto sasvim deseto. Kad citam tekst na vijetnamskom mogu shvatiti konteskt, ali kad govore ne razumijem bas nista. Ili je ostario mozak ili je oslabio sluh, ali se vise nista ne prima... :-?
@lys, ti stvarno zivis tamo ?! :o ... mislila sam da se zezas, glede lokacije.
Pa de nam malo pricaj ... :)
missko

#132 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by missko »

Kazu za Engleski treba godina a za Francuski 5 a NJemacki 10 da bi se savladali a ove laganije kao sto su Talijanski ili spanski i za 6 mjeseci osnova se savlada.
bailaor

#133 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by bailaor »

missko wrote:Kazu za Engleski treba godina a za Francuski 5 a NJemacki 10 da bi se savladali a ove laganije kao sto su Talijanski ili spanski i za 6 mjeseci osnova se savlada.
Fula totalna.
Jack Be Nimble

#134 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Jack Be Nimble »

bailaor wrote:
missko wrote:Kazu za Engleski treba godina a za Francuski 5 a NJemacki 10 da bi se savladali a ove laganije kao sto su Talijanski ili spanski i za 6 mjeseci osnova se savlada.
Fula totalna.
Manje vise je istina. Ne znam za talijanski, ali spanski 6 mjeseci je dovoljno za osnovu. Ja sam uzimao kurs spanskog 6 mjeseci u ucionici i onda drugih 6 mjesecih u Argentini. Nazalost nisam imao mogucnosti da odem u Argentinu, ali u tih 6 mjeseci naucila se osnova. Mozda je meni bila lakse jer spanski je haman 'piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano'. Takodjer imaju zenski/muski rod sto je bilo odma lakse meni skontati, ali Amerima je to bio najveci problem. Nazalost nakon tih 6 mjeseci nisam ga vise dotakao :roll:, ali ne bi mi trebalo mnogo puno vremena da se ubacim u taj jezik.
bailaor

#135 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by bailaor »

Da, ali gramatika spanskog il talijanskog jezika su dosta teze od recimo francuskog il engleskog...dok je izgovor puno puno tezi u francuskom jeziku.
lys

#136 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by lys »

bailaor wrote:Da, ali gramatika spanskog il talijanskog jezika su dosta teze od recimo francuskog il engleskog...dok je izgovor puno puno tezi u francuskom jeziku.
Talijanski ne govorim, ali gramatika spanjolskog i francuskog su tu negdje, zavisi koji prvo ucis, recimo kad savrseno vladas francuskim, spanjolski brzo savladas. Francuski pravopis (u to racunam i gramaticka pravila koja se odrazavaju na pravopis) je potezak. Znam ljude koji dobro govore francuski, a ne znaju pravilno napisati niti jednu recenicu. Doduse, znam i rodjenih Francuza koji u dest redova teksta naprave 20 gresaka...
@lys, ti stvarno zivis tamo ?! ... mislila sam da se zezas, glede lokacije.
Pa de nam malo pricaj ...
@ Zlata M, da, je stvarno zivim tamo, ako hoces poslacu ti link gdje "pricam" o Vijetnamu :)
Zlata M.

#137 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zlata M. »

lys wrote: @ Zlata M, da, je stvarno zivim tamo, ako hoces poslacu ti link gdje "pricam" o Vijetnamu :)
... bilo bi mi drago. :)
Jack Be Nimble

#138 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Jack Be Nimble »

bailaor wrote:Da, ali gramatika spanskog il talijanskog jezika su dosta teze od recimo francuskog il engleskog...dok je izgovor puno puno tezi u francuskom jeziku.
Sve zavisi sa kojeg jezika ucis, barem ja tako mislim. Meni je mozda bilo lakse sto sam imao nas i engleski tako da mi je spanski u svakoj biti se ucinio laksim za ucenje nego engleski. Engleski i spanski imaju dosta slicnosti.
Amalija123

#139 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Amalija123 »

Pitanje za Jack by Nimble: U koju skolu u Argentini je trebalo da ides? Ja sam zainteresovana da naucim spanski u Argentini, nasla sam neku skolu, pa me zanima da li neko ima iskustvo sa skolama u Buenos Airesu? :?
Ducko13

#140 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Ducko13 »

Amalija123 wrote:Pitanje za Jack by Nimble: U koju skolu u Argentini je trebalo da ides? Ja sam zainteresovana da naucim spanski u Argentini, nasla sam neku skolu, pa me zanima da li neko ima iskustvo sa skolama u Buenos Airesu? :?
Amalija, ukoliko te interesuje, imam za preporucit skolu spanskog jezika u Argentini. Bila je moja rodica. Evo ti link:
http://www.ailolabuenosaires.com/sr
stiv33

#141 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by stiv33 »

.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#142 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

Koem treba 10 godina da svalada Njemacki ili 5 godina da savlada Francuski taj je SMOTAN za jezike! Za 10 godina cu nauciti kineski, japanski i korenasi + pisanje!

Francuski je pokraj Danskos isto komedija. Moras malo one imati finoce u zigovoru, mozda malo pisanje zahtjeva ali nista vise - pokusajte danski savladati :D Izgovor i pisanje DVA JEZIKA... erer na krajevima gdje se umozava zadnja dva er nemozes ni cuti. A da nempicam da svaki vokal ima bar 20 razlicitih izvogora, da poneki konsonanti se izgovaraju kao vokali.

Njemacki 8 mjeseci u vrh glave za godinu 1,5 da govoris perfektno za 3 da govoris kao rodjeni njemac.
stakasa

#143 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by stakasa »

Zviz wrote:Koem treba 10 godina da svalada Njemacki ili 5 godina da savlada Francuski taj je SMOTAN za jezike! Za 10 godina cu nauciti kineski, japanski i korenasi + pisanje!

Francuski je pokraj Danskos isto komedija. Moras malo one imati finoce u zigovoru, mozda malo pisanje zahtjeva ali nista vise - pokusajte danski savladati :D Izgovor i pisanje DVA JEZIKA... erer na krajevima gdje se umozava zadnja dva er nemozes ni cuti. A da nempicam da svaki vokal ima bar 20 razlicitih izvogora, da poneki konsonanti se izgovaraju kao vokali.

Njemacki 8 mjeseci u vrh glave za godinu 1,5 da govoris perfektno za 3 da govoris kao rodjeni njemac.
Banirase ti fantoma, mozes sad kako hoces
fatality

#144 Re: AW: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by fatality »

Zviz wrote:Koem treba 10 godina da svalada Njemacki ili 5 godina da savlada Francuski taj je SMOTAN za jezike! Za 10 godina cu nauciti kineski, japanski i korenasi + pisanje!

Gdje si nisam te prepoznao. Nadji m ikog ko je sa 20+ godina dosao u njemacku i za 1.5 godinu pricao perfektno. Da ne spominjem ovo za tri godine da pricas kao njemac.

To u sustini mogu samo djeca, ja sam ga kao dijete prije bosanskog naucio, i smatram da ga govorim kao njemac (i ljudi me pitaju jesam li iz njemacke kada ga progovorim, iako sam pola osnovne i citavu srednju proveo u bosni)

Upoznao sam raznih ljudi (studenata) koji su dosli u njemacku ili austriju na studij, a da nisu znali ni rijec njemackog. I nijedan od njih nakon 3 godine ne prica kao njemac, stavise daleko su od toga. Ja ne znam na osnovu cega ti takvo sto pises, al imam osjecaj da ne znas ni njemacki, ni danski ni francuski..., jer u suprotnom ne bi pisao ovakve nebuloze

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
filozofija

#145 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by filozofija »

Zviz wrote:Koem treba 10 godina da svalada Njemacki ili 5 godina da savlada Francuski taj je SMOTAN za jezike!
Znaš li ti kako austrijanci pišu, a kako izgovaraju njemački jezik??? Treba to 20 godina da savladaš dijalekt, a ne 10. To nisu dva jezika, to su dva svijeta. Ja mislim da svako selo u Austriji od Salzburga prema Voralbergu ima svoj dijalekt i da se slabo ko međusobno razumije :D A sve spada pod Hochdeutsch.

Primjer:

Hochdeutsch:
Piše se: Machen wir das zusammen auch?
Izgovara se : Mahen wir das cuzamen auh?

Jedan od dijalekata u Salzburgu:
Piše se: službeno isto kao i u Hochdeutsch-u.
Ako si među austrijancima: Mama des zamma aa?
Igovara se: Mama des cama a?

Ili:
Austrijski njemački: Hei Oida, des woa e voi guat!
Njemački: Hei Alter, das war echt voll gut.
Zviz

#146 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

stakasa wrote:

Banirase ti fantoma, mozes sad kako hoces
???
Zviz

#147 Re: AW: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

fatality wrote:

Gdje si nisam te prepoznao. Nadji m ikog ko je sa 20+ godina dosao u njemacku i za 1.5 godinu pricao perfektno. Da ne spominjem ovo za tri godine da pricas kao njemac.

To u sustini mogu samo djeca, ja sam ga kao dijete prije bosanskog naucio, i smatram da ga govorim kao njemac (i ljudi me pitaju jesam li iz njemacke kada ga progovorim, iako sam pola osnovne i citavu srednju proveo u bosni)

Upoznao sam raznih ljudi (studenata) koji su dosli u njemacku ili austriju na studij, a da nisu znali ni rijec njemackog. I nijedan od njih nakon 3 godine ne prica kao njemac, stavise daleko su od toga. Ja ne znam na osnovu cega ti takvo sto pises, al imam osjecaj da ne znas ni njemacki, ni danski ni francuski..., jer u suprotnom ne bi pisao ovakve nebuloze

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2
Drug ja licno ucim jezike lagano imam taj neki dar. Nisam nikada imao poteskoca. Inace kao djete sam obozavao emitovati druge glasove tako da meni pricati u nekom dijaletku je no sikiri riki - ko kaokav kaestofon cujem te i snimim. Ja sam znao ljude zezati sa engleskim pa ga pricam kao tipicni italijan. Opet kazem da mi treba 10 godina da naucim jedan jezik ja bi se upuco. Za to vrijeme moze covjek i u 30 godinama da svalada 5 jezika. Opet kazem meni jezici idu malo od ruke, ali znam da svakom to neide tako. Ali opet 10 godina ma daj? Ja sam sreo afghanistanaca koji su dosli sa 40 godina u Dansku i za 3-4 godine su govorili tako dobro danski da su ih i danci gotivili. Imali su bogat rijecik, bez mucanja i ponavljanja istih rijeci kao star kasetar. Jos danski jezik je jedan od tezih jer pisanje i izgovor nemaju u 4/5 nikakve veze. Norvezani se hvataju za glavu. Das im knjigu sve razumiji kad danac ponce da prica odustanu. A danci tako brzo pricaju da ni Francuzi i Italijani im nisu ravni. Na tv voditelje specialno uce da sporije pricaju. :lol:
Zviz

#148 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

filozofija wrote:
Zviz wrote:Koem treba 10 godina da svalada Njemacki ili 5 godina da savlada Francuski taj je SMOTAN za jezike!
Znaš li ti kako austrijanci pišu, a kako izgovaraju njemački jezik??? Treba to 20 godina da savladaš dijalekt, a ne 10. To nisu dva jezika, to su dva svijeta. Ja mislim da svako selo u Austriji od Salzburga prema Voralbergu ima svoj dijalekt i da se slabo ko međusobno razumije :D A sve spada pod Hochdeutsch.

Primjer:

Hochdeutsch:

Ili:
Drug ja baratam austriskim i svicarskim dijalktima kao i oni. Meni netrebas nista razlagati ali opet kazem kome treba toliko tj. kao sto ti kazes 20 godina. jebi ga onda drug. Izgleda ces prije iz kamena izcjediti vodu nego da ti nauce da 5 rijeci.
topcam
Vozim: uzbrdo

#149 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by topcam »

Zviz wrote:
filozofija wrote:

Primjer:

Hochdeutsch:

Ili:
Drug ja baratam austriskim i svicarskim dijalktima kao i oni. Meni netrebas nista razlagati ali opet kazem kome treba toliko tj. kao sto ti kazes 20 godina. jebi ga onda drug. Izgleda ces prije iz kamena izcjediti vodu nego da ti nauce da 5 rijeci.
Meni ovo "auh" na kraju para usi, ljepse zvuci "mahen, vir das auh cusamen" :wink: :mrgreen:
Zviz

#150 Re: Kako vladate jezikom svoje nove domovine

Post by Zviz »

Meni licu u glavi engleski, njemacki i danski zvuce kao maternji. Uopste ne razmisljam kad cujem jezike da je nesto kao strano za mene kao da ih znam od prvog dana zivota.
Post Reply