Ma najgore je kada predjes iz faze direktnog prevodjenja sa naseg na njihov i prebacis se u fazu direktnog prevodjenja sa njihovog na nas.Zlata M. wrote:[quote="Jack Be Nimble"
... pa i ne da !![]()
Ja nemam posebnih problema kad pisem na nasem jeziku, ali kad pricaaaam ... !![]()
![]()
Najvise se prospem upravo onda kad se sva dam na to, da ne ubacujem njemacki jezik, dok pricam na nasem !Onda prevodim Njemacki na nas ! ... mislim, u duhu njemackog jezika !
![]()
... i to fakat doooobro zvuci !
![]()
Pisanje mi ide sve teze. Trenutno samo pisem na ovom forumu, a ovdje mogu da primjetim da se cesto nadjem u situaciji da imam problema sa onim sto zelim kazati, to jest koda nemam fond rijeci na nasem a imam na engleskom. Imam problema sa sklapanjem recenica. Zato se samo drzim tema gdje se podjebava ili prica o sportu
Sto se tice govora, odavno mi starija raja govori kada pricam a na nasem da imam americki naglasak. Ne znam otkud, nikada ga nisam pokusao dobiti, al tu je izgleda.[/quote]
A sto se tice fonda rijeci ... mozda ti bas forum pomogne da obogatis isti. Bice to.
Ja sa naglAAskom nemam problema, al' ono prevodjenje ...
Najsvjeziji primjer :
Koleginica meni (na nasem jeziku) : "Joj, sto ti je lijep ovaj sal."
Ja koleginici (mrtva-ozbiljna) : "Mozes ga imati." (doslovno prevedeno sa "Du kannst ihn haben"
Eh, takvih bisera prospem svakodnevno.
Na plazi zapade mi za oci, mladic seta oko nas a sve pogleda li pogleda.
Sljedeci dan opet isti mladic... Vidim ja zagleda on u moju bratisnu i ceka priliku.
Ona (onako lijepa, zgodna, ma nije sto je moja,
Vidi mali ona se od nas ne odmice, skupi hrabrosti te nas poce pitati odakle smo iz B-H. Ja sam ,rece iz
Sanskog Mosta al zivim u Svicarskoj pa se obrati mojoj bratisni sa pitanjem "mogu li dobiti tvoje ime".
Ne mozes -kaze mu ona .Pa zasto,upitao je. Zato sto treba meni.
Kad se mladic odmakao pitam je "pa kako si mogla onako,fino ti se obratio....
Pa samo sam mu odgovorila da mu ne mogu dati moje ime ako dam kako cu onda ja bez imena.
Ja opet da joj objasnim zasto se tako izrazio a ona meni - pa sta mu ja mogu ako hoce ovim curama
u BiH da se udvara mora znati svoj jezik (ma, sigurno nije bio njen tip).
Bilo mi zao mladica a uocavam u odredjenim situacijama slicne stvari kod mog sina (mada je paralelno zavrsio osmogodisnju skolu i jako dobar ucenik bio).
Ma tolerantnije osobe za to imaju razumijevanja a vijerujem kad bi 2-3 mijeseca zivijeli u BiH i svakodnevno se
sluzili bosanskim jezikom da bi se to sve ustabililo i sijelo na svoje mijesto.