Nosim meka sociva uglavnom ova kojima je rok trajanja 3 mjeseca,mrlje imam i kad naocale nosim,dioptrija mi je minus.Kako mislis protrljati? Jel kad ih skinem pa u ruci da ih protrljam ili?melb26sa wrote:Koje lece nosis? Ako su meke, te se mijenjaju jednom mjesecno. Mrlje i tackice su nakupine proteina. Treba lece malo i protrljati nakon sto se skinu prije stavljanja u tekucinu preko noci.bosnian_20 wrote:Kontaktne lece nosim skoro dvije godine. U prvih nekoliko mjeseci je bilo sve OK medjutim nakon par mjeseci pocele su mi se pojavljavati mrlje i tackice u vidnom polju. U pocetku su bile veoma male i skoro neprimjetne ali vremenom su mi se dosta pojacale i pojavile nove. Zanima me da li se to jos nekom pojavilo jer sam na netu vidio da se to javlja s nosenjem leca.
Kontaktne leće - Sve o njima
Moderator: anex
-
bosnian_20
#126 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
-
melb26sa
#127 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Ovako:bosnian_20 wrote:Nosim meka sociva uglavnom ova kojima je rok trajanja 3 mjeseca,mrlje imam i kad naocale nosim,dioptrija mi je minus.Kako mislis protrljati? Jel kad ih skinem pa u ruci da ih protrljam ili?melb26sa wrote:Koje lece nosis? Ako su meke, te se mijenjaju jednom mjesecno. Mrlje i tackice su nakupine proteina. Treba lece malo i protrljati nakon sto se skinu prije stavljanja u tekucinu preko noci.bosnian_20 wrote:Kontaktne lece nosim skoro dvije godine. U prvih nekoliko mjeseci je bilo sve OK medjutim nakon par mjeseci pocele su mi se pojavljavati mrlje i tackice u vidnom polju. U pocetku su bile veoma male i skoro neprimjetne ali vremenom su mi se dosta pojacale i pojavile nove. Zanima me da li se to jos nekom pojavilo jer sam na netu vidio da se to javlja s nosenjem leca.
The Basics of Soft Contact Lens Care: Clean, Rinse and Disinfect
1. Wash your hands so that you don't transfer dirt and germs to your eye. Try to avoid moisturizing soaps, as they are not good for contact lenses. Dry your hands with a lint-free towel.
2. Remove one lens and clean it with the recommended solution. Cleaning removes eye-produced buildup, cosmetics and other debris that impairs lens comfort. The FDA recommends that you rub the lens in the palm of your hand with a few drops of solution, even if you are using a "no-rub" product.
3. Rinse the lens again to remove the loosened debris, making sure to take as long as the package directs: rinsing is an important step.
4. Place the lens in your clean lens case or lens holder and fill with fresh solution; don't "top off" your old solution. Disinfecting kills microorganisms on the lens. Disinfection time varies from product to product; check the package for details.
5. Repeat steps two through four for your other lens.
Znaci par kapi na lecu (prije toga si dobro oprao ruke), pa trljaj 10tak sekundi, saperi i u posudicu za cuvanje sa novom tekucinom. Vise na: http://www.allaboutvision.com/contacts/caresoftlens.htm
Jesi siguran da ti ne vidis one kao koncice sto se pojavljuju u vidnom polju? To je normalno.
-
zemo_online
#128 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
tacno,imaju. ja poznam nekoga ko je to napravio i ne smije dizati teret malo tezi. treba se dobro raspitati u vezi toga i onda to napravit.shiljak wrote:imaju one stalne, sto ti ugrade, jesi gledao emisiju pod noz?test01 wrote:respo wrote:cisto me zanima
imaju li lece koje se nose non stop
znaci bez vadjenja po noci i izmedju ostalog sto se vade?
nemaju, jer se moze infekcija da dobije. mozes naci na lece "dan i noc" sto bi znacilo to sto trazis ali se ne preporucuje spavati sa njima.
Koliko vidim, valjda ti ne ide dioptrija nakon njih, ili ide ali ti se prilagodjavaju i sociva sama.. A mogu se isto tako skinuti nekad veoma lahko (isto kao operacija), ukoliko zelis da operises oko ono pravo (laserski i sl)
ocale su najzdravije i najjednostavnije.
- maler
#129 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
te mrlje ili mušice ili floaters engl. su mrtve ćelije ili tako nešto koje se nalaze u oku i nemaju veze s dioptrijom niti lećama.... imam ih i ja a vid mi je 20/20 ili 6/6....pehbosnian_20 wrote:Nosim meka sociva uglavnom ova kojima je rok trajanja 3 mjeseca,mrlje imam i kad naocale nosim,dioptrija mi je minus.Kako mislis protrljati? Jel kad ih skinem pa u ruci da ih protrljam ili?melb26sa wrote:Koje lece nosis? Ako su meke, te se mijenjaju jednom mjesecno. Mrlje i tackice su nakupine proteina. Treba lece malo i protrljati nakon sto se skinu prije stavljanja u tekucinu preko noci.bosnian_20 wrote:Kontaktne lece nosim skoro dvije godine. U prvih nekoliko mjeseci je bilo sve OK medjutim nakon par mjeseci pocele su mi se pojavljavati mrlje i tackice u vidnom polju. U pocetku su bile veoma male i skoro neprimjetne ali vremenom su mi se dosta pojacale i pojavile nove. Zanima me da li se to jos nekom pojavilo jer sam na netu vidio da se to javlja s nosenjem leca.
evo ti link za više
Code: Select all
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1ice_%28oko%29- malosutra81
#130 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
nisi rekao/la da li se mrlje pojavljuju kad nosis lece ili kad ih skines. ako je ovo prvo, onda ih moras bolje odrzavati, ako je ovo drugo onda je rijec o 'floaters' koje je neko pojasnio u prethodnom postubosnian_20 wrote:Nosim meka sociva uglavnom ova kojima je rok trajanja 3 mjeseca,mrlje imam i kad naocale nosim,dioptrija mi je minus.Kako mislis protrljati? Jel kad ih skinem pa u ruci da ih protrljam ili?melb26sa wrote:Koje lece nosis? Ako su meke, te se mijenjaju jednom mjesecno. Mrlje i tackice su nakupine proteina. Treba lece malo i protrljati nakon sto se skinu prije stavljanja u tekucinu preko noci.bosnian_20 wrote:Kontaktne lece nosim skoro dvije godine. U prvih nekoliko mjeseci je bilo sve OK medjutim nakon par mjeseci pocele su mi se pojavljavati mrlje i tackice u vidnom polju. U pocetku su bile veoma male i skoro neprimjetne ali vremenom su mi se dosta pojacale i pojavile nove. Zanima me da li se to jos nekom pojavilo jer sam na netu vidio da se to javlja s nosenjem leca.
-
bosnian_20
#131 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Hvala na ovom linku na wikipediji. Dosta sam i ja istrazivao na netu uglavnom svugdje pise kao o nekim uzrocima nastajanja ovih "mrlja" a nigdje ne pise da konstantno rastu(barem ja nisam vidio). Kad su mi se pojavile bile su izuzetno male a sad su tesko zanemarljive... Uvijek su prisutne i kad nosim lece,naocale. Noci ih skoro ne primjecujem al po danu narocito kad je sunce su izuzetno upecatljive 
-
leki_20
#132 Re:
Mene interesuje preko koje stranice preko Interneta nabavljas lece?melb26sa wrote:Imam ja ove PureVision Toricne i prezadovoljna sam. Ne nabavljam u SA vec preko interneta.pitt wrote:Za sve koji razmisljaju o socivima, ova su daleko najbolja:
THE BENEFITS OF BAUSCH & LOMB PUREVISION® EXTENDED WEAR CONTACT LENSES!
Designed specifically for long-term, uninterrupted contact lens wear. Provides 4 to 5 times more oxygen
to the cornea than conventional soft contact lenses. AerGel™ technology maintains moisture even in
extreme conditions. Performa™ surface treatment repels the build up of protein deposits. The unique
AerGel™ technology balances oxygen and water to provide all day/all night comfort and allow healthy
overnight extended contact lens wear. Enjoy the convenience of wearing them up to 30 days and 29 nights, then,
after one month simply toss the old pair of contact lenses and put in a fresh set of PureVision® Toric Contact Lenses.
Ja sam kupila sadasnje kod Barosa, i nimalo zadovoljna uslugom. a ne pravi ih baros da budu 300 KM.
-
melb26sa
#133 Re: Re:
Ja nabavljam preko visiondirect.com jer sam u US (ne dostavljaju u BiH). Spominjala se jos jedna stranica koja dostavlja u BiH, moram potraziti po forumu.leki_20 wrote:Mene interesuje preko koje stranice preko Interneta nabavljas lece?melb26sa wrote:Za sve koji razmisljaju o socivima, ova su daleko najbolja:
Imam ja ove PureVision Toricne i prezadovoljna sam. Ne nabavljam u SA vec preko interneta.THE BENEFITS OF BAUSCH & LOMB PUREVISION® EXTENDED WEAR CONTACT LENSES!
Designed specifically for long-term, uninterrupted contact lens wear. Provides 4 to 5 times more oxygen
to the cornea than conventional soft contact lenses. AerGel™ technology maintains moisture even in
extreme conditions. Performa™ surface treatment repels the build up of protein deposits. The unique
AerGel™ technology balances oxygen and water to provide all day/all night comfort and allow healthy
overnight extended contact lens wear. Enjoy the convenience of wearing them up to 30 days and 29 nights, then,
after one month simply toss the old pair of contact lenses and put in a fresh set of PureVision® Toric Contact Lenses.
Ja sam kupila sadasnje kod Barosa, i nimalo zadovoljna uslugom. a ne pravi ih baros da budu 300 KM.
-
debela
- malosutra81
#135 Re: Re:
Mene interesuje preko koje stranice preko Interneta nabavljas lece?
Ja sam kupila sadasnje kod Barosa, i nimalo zadovoljna uslugom. a ne pravi ih baros da budu 300 KM.[/quote]
www.lensbase.com toplo preporucujem...cijene su, malo je reci, povoljne
Ja sam kupila sadasnje kod Barosa, i nimalo zadovoljna uslugom. a ne pravi ih baros da budu 300 KM.[/quote]
www.lensbase.com toplo preporucujem...cijene su, malo je reci, povoljne
- Adi5
#136 Re:
Buduci da imas vise staza sa lecama nego ja, da te pitam onda nestoTimotije wrote:Deveram sa socivima od 1989, probao sva od tvrdih, polutvrdih do mekanih. Kao pravi veteran mogu toplo preporuciti meka-jednokratna sociva. Ne znam da li se u sarajevu mogu naci ako ne sigurno moze preko interneta. Zasto?
Svako ponovno koristenje kad-tad, bez obzira na maksimalnu higijenu ruku, izazove konjuktivitis.
Jedna dvije upale godisnje i imate vrlo ozbiljan problem.
Jednokratna stavis ujutro, navecer bacis u kantu i mirna Bosna.
Opasnost od upala svedena na minimalnu mjeru, nema tekucina, kutijica za cuvanje isl...
A nisu nesto ni skupa, barem ne vani, nasi dole sigurno pale maksimalno!
- ljubav_aha
#137 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
SMECE
uspjesno ostecuju oko,sporo,znci,neprimjetno,zato, prije ili kasnije,slijedi laserski noz 
- Skyfox
#138 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
mislis na ove meke tromjesecne da ostecuju???ljubav_aha wrote:SMECEuspjesno ostecuju oko,sporo,znci,neprimjetno,zato, prije ili kasnije,slijedi laserski noz
- malosutra81
#139 Re: Re:
posto @Timotije jos ne odgovaraAdi5 wrote:Buduci da imas vise staza sa lecama nego ja, da te pitam onda nestoTimotije wrote:Deveram sa socivima od 1989, probao sva od tvrdih, polutvrdih do mekanih. Kao pravi veteran mogu toplo preporuciti meka-jednokratna sociva. Ne znam da li se u sarajevu mogu naci ako ne sigurno moze preko interneta. Zasto?
Svako ponovno koristenje kad-tad, bez obzira na maksimalnu higijenu ruku, izazove konjuktivitis.
Opasnost od upala svedena na minimalnu mjeru, nema tekucina, kutijica za cuvanje isl...
A nisu nesto ni skupa, barem ne vani, nasi dole sigurno pale maksimalno!Nosim vec deset godina lece, polutvrde, koje traju do godinu i pol. Danas sam bio na pregledu kod nove doktorice, buduce da je ova profeseorica pokojna kod koje sam bio ovih 10 godina. Preporucila mi je da predjem na meke lece, koje se koriste po uputstvu mjesec dana, a ona kaze kako se mogu koristiti i do 3 mjeseca. Koliko je pametno koristiti ih duze nego sto je proizvodjac propisao?
@ljubav_aha , jel mislis na meka sociva ili uopste?
- ljubav_aha
#140 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Skyfox wrote:mislis na ove meke tromjesecne da ostecuju???ljubav_aha wrote:SMECEuspjesno ostecuju oko,sporo,znci,neprimjetno,zato, prije ili kasnije,slijedi laserski noz
Kysfox,malosutra81,sve vrste sociva
- Adi5
#141 Re: Re:
Hvalamalosutra81 wrote:posto @Timotije jos ne odgovaraAdi5 wrote:Buduci da imas vise staza sa lecama nego ja, da te pitam onda nestoTimotije wrote:Deveram sa socivima od 1989, probao sva od tvrdih, polutvrdih do mekanih. Kao pravi veteran mogu toplo preporuciti meka-jednokratna sociva. Ne znam da li se u sarajevu mogu naci ako ne sigurno moze preko interneta. Zasto?
A nisu nesto ni skupa, barem ne vani, nasi dole sigurno pale maksimalno!Nosim vec deset godina lece, polutvrde, koje traju do godinu i pol. Danas sam bio na pregledu kod nove doktorice, buduce da je ova profeseorica pokojna kod koje sam bio ovih 10 godina. Preporucila mi je da predjem na meke lece, koje se koriste po uputstvu mjesec dana, a ona kaze kako se mogu koristiti i do 3 mjeseca. Koliko je pametno koristiti ih duze nego sto je proizvodjac propisao?
evo iz mog iskustva... ja na svoju ruku (iako nije preporucljivo) uvijek koristim sociva duze nego su propisana, bez obzira da li se radi o godisnjim, tromjesecnim ili mjesecnim (uvijek nosim meka). do sada nisam imala nikakvih problema, samo vodim racuna o higijeni (sociva naravno i ruku kad ih stavljam).
@ljubav_aha , jel mislis na meka sociva ili uopste?
- Skyfox
#142 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
odkud to? Prvi put u zivotu mi je prestala rast dioptrija odkad nosim lece....ljubav_aha wrote:Skyfox wrote:mislis na ove meke tromjesecne da ostecuju???ljubav_aha wrote:SMECEuspjesno ostecuju oko,sporo,znci,neprimjetno,zato, prije ili kasnije,slijedi laserski noz
Kysfox,malosutra81,sve vrste sociva
- ljubav_aha
#143 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
Skyfox,nema veze sa socivima,drugo,sotenje okoa traje godinama,do jedog lijepog dana,znaci,proces traje "nevidljivo" dugo
- malosutra81
#144 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
ako process traje nevidljivo i dugo, mogu isto reci da je meni proces kvarenja vida tekao puno puno brze dok nisam nosila ni naocale ni sociva, ili kad sam ih nosila povremeno.ljubav_aha wrote:Skyfox,nema veze sa socivima,drugo,sotenje okoa traje godinama,do jedog lijepog dana,znaci,proces traje "nevidljivo" dugo
i ja prvi put cujem ovo...
- malosutra81
#145 Re: Re:
posto @Timotije jos ne odgovara
evo iz mog iskustva... ja na svoju ruku (iako nije preporucljivo) uvijek koristim sociva duze nego su propisana, bez obzira da li se radi o godisnjim, tromjesecnim ili mjesecnim (uvijek nosim meka). do sada nisam imala nikakvih problema, samo vodim racuna o higijeni (sociva naravno i ruku kad ih stavljam).
@ljubav_aha , jel mislis na meka sociva ili uopste?[/quote]
Hvala
Upravo gledam gore navedeni link u tvom postu. Danas sam dobio svoje CooperVision - Frequency 55 Aspheric AB lece koje sam platio 170KM, a online bi ih dobio za 41€.[/quote]
steta:( al eto da znas za drugi put
@ljubav_aha , jel mislis na meka sociva ili uopste?[/quote]
Hvala
steta:( al eto da znas za drugi put
- shiljak
#146 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
da nije malo cudno narucivati lece (preko neke stranice)? Bez doktora i sl.. ?

- ljubav_aha
#147 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
pises o dipotriji,ja cijelo vrijeme pisem o zdravlju okamalosutra81 wrote:ako process traje nevidljivo i dugo, mogu isto reci da je meni proces kvarenja vida tekao puno puno brze dok nisam nosila ni naocale ni sociva, ili kad sam ih nosila povremeno.ljubav_aha wrote:Skyfox,nema veze sa socivima,drugo,sotenje okoa traje godinama,do jedog lijepog dana,znaci,proces traje "nevidljivo" dugo
- malosutra81
#148 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
dobro, ne moras boldirati i podvlaciti, vidim sta pise. a bilo bi pozeljno da to i obrazlozis, ovako mi nista ne znaci..ljubav_aha wrote:pises o dipotriji,ja cijelo vrijeme pisem o zdravlju okamalosutra81 wrote:ako process traje nevidljivo i dugo, mogu isto reci da je meni proces kvarenja vida tekao puno puno brze dok nisam nosila ni naocale ni sociva, ili kad sam ih nosila povremeno.ljubav_aha wrote:Skyfox,nema veze sa socivima,drugo,sotenje okoa traje godinama,do jedog lijepog dana,znaci,proces traje "nevidljivo" dugo
- ljubav_aha
#149 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
stavljanjem stranog tijela u oko bi trebalo da ti nesto znaci
-
melb26sa
#150 Re: Kontaktne leće - Sve o njima
shiljak wrote:da nije malo cudno narucivati lece (preko neke stranice)? Bez doktora i sl.. ?![]()
Pa doktor ti prepise dioptriju, ti samo ubacujes podatke na stranicu (pocesto traze i da im faksom posaljes kopiju recepta prije nego ti posalju narudzbu).