IZRAEL

Post Reply
SFSN

Post by SFSN »

Pataren Ponthus wrote:
SFSN wrote:....видим..... позната федерална мултиетнићност се испољава и према Израелу.....8).....а да вас приупитам колико су Јевреји пустиње купили од Палестинаца послије другог рата , па уложили зноја и труда и рада и новаца да направе нешто од пустиње нико нема одговор на та питања....

Но, научили смо да Аваз свијет боји црно-бијело....а туђе није никад бијело, него је ''наше'', јер ми испиремо мозак детерџентом који факат мирише бијело 8).....

...моја порука је : информишете се ...није све у двије боје.....
Jeste kupovali pod prijetnjommrcu?Ma kome ti imas pricati o tim majmunima,pa njihovi pametni ljudi se sastaju sa Ahmedinadzadom,a zidovi su.Zive pod starim zakonom,a ne onim cionistickim.Zidovi su samo vjerska skupina,ne mogu imati drzavu.Tako im je u vjeri napisano.Potrazi...
...ееех....брате...усра га.....
bosank_a

Post by bosank_a »

Država Izrael (Medinat Yisra'el) je bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora i jedina židovska država na svijetu.
Površina države je 20.770 km2 (bez okupiranih područja) i ima 7 milijuna stanovnika prema procjeni za 2006. godinu.
Ime potječe od Jakova, kasnije prozvanog Izrael, jednog od patrijarha židovskog naroda od čijih je 12 sinova nastalo 12 izraelskih plemena. Izrael znači Onaj tko se hrvao s Bogom ili Božji kraljević.
Tokom 19. st. među europskim Židovima dolazi do oživljavanja nacionalnog identiteta te želje za obnovom vlastite države u Zemlji Izraelu. Tako je stvoren pokret nazvan cionizam Pokret je dobio ime po brdu na kojem se nalazio Jeruzalemski hram (Cion) međutim, kasnije je taj naziv simbolizirao sam Jeruzalem. Cilj ovog pokreta bilo je ujedinjenje Židova u dijaspori i njihov povratak u zemlju Izraela, a kulminaciju doživljava 1948. godine odkupljivanjem zemlje i osnivanjem države Izrael.
Istorija Izraelaca. Praotac Izraelaca je patrijarha Abraham, koji je porijeklom bio iz Babilona te je oko godine 2082. prije Krista doselio u Palestinu. Za vrijeme glada iselili, su se Izraelci kasnije u Egipat, gdje su bili oko 400 godina. Tu su ih tlačili egipatski kraljevi. Zato ih je prorok Mojsije oko g. 1400. prije Krista izveo iz Egipta i dao im zakone. Mojsije ih dovede g. 1390. prije Krista u »obećanu zemlju« i podijeli osvojenu zemlju na dvanaest plemena. Ratovali su s Amonićanima i Filistejcima, a u tim ratovima istakli su se njihovi junaci Gedeon i Samson, koje je narod zvao sucima. Posljednji sudac bio je Samuel. Zatim su stvorili kraljevinu. Prvi kralj je bio Saul, a iza njega David. On je proširio državu. Naslijedio ga je sin Salomon, koji se odlikovao mudrošću i velikim sjajem. Salomon je sagradio veličanstveni hram. Kasnije se država razdijelila, a to su iskoristili Asirci, koji zavojštiše na Izraelce i narod izraelski odvedu u asirsko sužanjstvo (721. godine prije Krista). Nešto kasnije udari na drugu državu Judinu babilonski kralj Nabukadnezar i narod odvede u babilonsko sužanjstvo (586. godine pr. Krista). Perzijski kralj Kir vratio ih je u domovinu, ali ih godine 63. prije Krista podjarmiše Rimljani. Protiv Židova je ratovao rimski car Vespazijan i sin mu Tit, koji je 70. godine poslije Krista uništio Jerusalem, srušio izraelsku državu,nazvao je Palestina,a narod se rasuo na sve strane svijeta.U 7. st. Palestinu su naselili Arapi, koji su sve do druge polovice 20. st. činili većinu stanovništva. Oko 66 % površine Izraela otpada na pustinju . Površinskih vodenih tokova, osim rijeke Jordana, gotovo i nema, ali modernim sistemom navodnavanja ( po cemu je Izrael poznat sirom svijeta) od pustinje je stvoreno plodno tlo i osiguravaju površine za poljoprivredu.Osnovu razvitka lzraela cine moderne tehnologije, poljoprivreda i turizam.
U posljednjih 50 godina zbog vode je vodeno 37 ratova, od kojih 27 izmedu lzraela i Sirije.
ninja-san

Post by ninja-san »

Najveci srnjak je sto se jedan od najvecih sukoba i zarista na bliskom istoku, vrti oko cca. 8-9 milijuna ljudi, sto je jedno 1/3 New Yorka.
Dakle nema tu problema, jasno ih razgraniciti, i svakome omoguciti zivot i rad, ja mislim da bi to svima bilo u interesu,

O kvaliteti drzave govori standard ( ja sam uvijek mislio da je Izrael sirotinja) medjutim prosurfajte internetom i vidjet cete da je to drzava sa prilicno jakim standardom i jakom vojskom prije svega.

Problem je u sirem smislu slican kao i kod nas -nitko ne da svoje- mada pri tome mislim da su palestinci radikalniji, kao i islamske zemlje koje ti npr. brane ulazak ako u pasosu imas vizu Izraela??

U svakom slucaju, nisam niciji simpatizer, ali mislim da su Zidovi u pravu i da mogu negdje u svijetu imati svoju zemlju...
and

Post by and »

imaju pravo oni na svoju zemlju,ali sto im ovi sto ih podrzavaju ne nadjose gdje blize sebi zemlju.
da to sve oko izraela nema malo veze sa krscanstvom i nekim predvidjanjima?
ninja-san

Post by ninja-san »

Pa gdje ce im dati zemlju nego tamo gdje im je postojbina
bice_bice

Post by bice_bice »

ninja-san wrote:Najveci srnjak je sto se jedan od najvecih sukoba i zarista na bliskom istoku, vrti oko cca. 8-9 milijuna ljudi, sto je jedno 1/3 New Yorka.
Dakle nema tu problema, jasno ih razgraniciti, i svakome omoguciti zivot i rad, ja mislim da bi to svima bilo u interesu,

O kvaliteti drzave govori standard ( ja sam uvijek mislio da je Izrael sirotinja) medjutim prosurfajte internetom i vidjet cete da je to drzava sa prilicno jakim standardom i jakom vojskom prije svega.

Problem je u sirem smislu slican kao i kod nas -nitko ne da svoje- mada pri tome mislim da su palestinci radikalniji, kao i islamske zemlje koje ti npr. brane ulazak ako u pasosu imas vizu Izraela??

U svakom slucaju, nisam niciji simpatizer, ali mislim da su Zidovi u pravu i da mogu negdje u svijetu imati svoju zemlju...
da si se bar potrudio pa da nam pruzis prijedlog ili rijesenje za BiH, kako vidim da si kadar naci rijesenje za sviju..

ili se zauzeo toliko za BiH kao sto to cinis za tu TUDJU, otetu zemlju.. nedaj Boze..
and

Post by and »

obicno kad ti neko nesto da kaze se hvala,a ne hocu jos
ninja-san

Post by ninja-san »

Ne zauzimam se ja za nikog , samo realno sagledavam stvari....
A o tome tko je ustanovio kvalitetniju drzavu dovoljno govori cinjenica o standardu zidova u Izraelu, i ovih oko Izraela....kao i cinjenica kako Izraelci sa pasosem putuju u vise zemalja nego sto ces ti i familija ti opecatiti u zivotu...
bosank_a

Post by bosank_a »

Snaci ce se oni i bez nas nego sta ce BiH :D
Kako su svi tolerantni i spremni na dijalog mozda je bolje da se svi lijepo razidjemo u miru
and

Post by and »

kad smo kod pecacenja bogami puno je zemalja gdje nemogu prismrditi,a mi gdje hocemo,s vizom pa sta?
sto igraju kvalifikacije u evropi?
bosank_a

Post by bosank_a »

ima ih koji i nemogu dobiti vize .....
Pataren Ponthus

Post by Pataren Ponthus »

SFSN wrote:
Pataren Ponthus wrote:
SFSN wrote:....видим..... позната федерална мултиетнићност се испољава и према Израелу.....8).....а да вас приупитам колико су Јевреји пустиње купили од Палестинаца послије другог рата , па уложили зноја и труда и рада и новаца да направе нешто од пустиње нико нема одговор на та питања....

Но, научили смо да Аваз свијет боји црно-бијело....а туђе није никад бијело, него је ''наше'', јер ми испиремо мозак детерџентом који факат мирише бијело 8).....

...моја порука је : информишете се ...није све у двије боје.....
Jeste kupovali pod prijetnjommrcu?Ma kome ti imas pricati o tim majmunima,pa njihovi pametni ljudi se sastaju sa Ahmedinadzadom,a zidovi su.Zive pod starim zakonom,a ne onim cionistickim.Zidovi su samo vjerska skupina,ne mogu imati drzavu.Tako im je u vjeri napisano.Potrazi...
...ееех....брате...усра га.....
Nisam ti ja brat.I nisam ga nista usro...to je tako.Rekoh opet,potrazi!Eto lijpo i bez teski rijeci.
xon_sa

Post by xon_sa »

ninja-san wrote:Pa gdje ce im dati zemlju nego tamo gdje im je postojbina
Egipat? Irak?
Hocemo li mi otici do karpata i pobiti ili protjerati sve koji tamo zive i stvoriti svoju drzavu. Imamo pravo na to, jer nam je to postojbina :roll:
Citizen-X

Post by Citizen-X »

xon_sa wrote:
ninja-san wrote:Pa gdje ce im dati zemlju nego tamo gdje im je postojbina
Egipat? Irak?
Hocemo li mi otici do karpata i pobiti ili protjerati sve koji tamo zive i stvoriti svoju drzavu. Imamo pravo na to, jer nam je to postojbina :roll:
Ja bih radije do Norveske, Finske, Svedske, Danske, Kanade a moRe i Australije (tamo valjda nije puno naseljeno - nema puno * zivlja :D a posebno nema "zivine" :D )
solanik

#140 Re: zidovsko-srpsko-ciganska zavjera

Post by solanik »

sadin wrote:Es selamu allejkum
Halo ljudi zar ne vidite da je na sceni ocita zidovsko-srpsko-ciganska zavjera!!!Za sve to kriv je samo i jedino-Hitler!!!Sto ne zavrsi posao do kraja,koji je poceo!!!To sto se desava u Palestini je nista drugo do klasicni holokaust i etnicko ciscenje Muslimana i svega sto je Muslimansko na tim podrucjima!Poznato je da je izrael izvrsio agresiju i i samoproglasio drzavu na vjekovnoj Islamskoj zemlji!ovo sto trenutno zidovi rade Muslimanima potvrdjuje da je to niza rasa,koja moze opstati samo na temeljima krhke Darwinove teorije!

Ne znam sta bih ti rekao....
Ostao sam bez teksta.
bosank_a

#141 Re: zidovsko-srpsko-ciganska zavjera

Post by bosank_a »

sadin wrote:Es selamu allejkum
Halo ljudi zar ne vidite da je na sceni ocita zidovsko-srpsko-ciganska zavjera!!!Za sve to kriv je samo i jedino-Hitler!!!Sto ne zavrsi posao do kraja,koji je poceo!!!To sto se desava u Palestini je nista drugo do klasicni holokaust i etnicko ciscenje Muslimana i svega sto je Muslimansko na tim podrucjima!Poznato je da je izrael izvrsio agresiju i i samoproglasio drzavu na vjekovnoj Islamskoj zemlji!ovo sto trenutno zidovi rade Muslimanima potvrdjuje da je to niza rasa,koja moze opstati samo na temeljima krhke Darwinove teorije!

Ko si ti da nam solis pamet?
Kakva zavjera :?

Prvo ste izraelcima prodali zemlju pa bi sad da im je uzmete tj.
hocete i jare i pare
:lol:
BHG

Post by BHG »

puca mi qrac za izrael...imamo mi ovdje i previse svojih problema... :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ljute se na SAD kad ne poštuje UNove odluke
a kad UN potvrdi Izrael onda ne poštuju UNove odluke
solanik

Post by solanik »

Dezidijat wrote:
Pataren Ponthus wrote:Ma ja...zauzmes ti meni cijelu kucu i ostavis mi da zivim u spajizu,s tim da nemogu izaci ni u wc...uz to pravis plan da me iz spajiza otjeras u cumez.ti zidov,a ja palestinac.
Pametno skontano, ja sam razočaran u te jevreje i izraelce . Malo sam ih simpatiso jer su svašta preživjeli i umjesto da kao narod koji je propatio svašta bude narod koji se može saosjećati sa drugima - jevreji su postali poput svojih krvnika.

Njihove metode ratovanja i etničkog čišćenja su prekopirane od nacista, žao mi je što imitiraju naciste nad narodom koij ih nikad nije proganjao.A i činjenicada žive na tkz "Svetoj zemlji " koja je kolijevka najvećih monoteističkih vjera , uopšte ih ne sprečava da je zalijevaju krvlju.

sve u svemu - žalosno
Kao prvo: neumjesno je porediti Izrael i nacisticki rezim u trecem Reich-u zbog bezbroj razloga i ne znam zasto i pored citave palete adjektiva kojim bi se dala valjano opisati osjecanja i stavovi glde Izraela ljudi uvjek potezu za onim jednim: nacizmom i holokaustom.Svi vi koji to cinite se stavljate na stranu bjelosvjetskih idiota koji holokaust minoriziraju(trenutno najglasniji u tome je predsjednik Irana) i predstavljaju(pazi perverzije) isti kao dio cionisticke zavjere a sve to da bi im se omogucio povratak iz dijaspore u svetu zemlju.
Kao drugo: Niti postoje konc-logori radni-logori ili logori za unistavanje koje su Izraelci napravili za Palestince
Kao trece: Uz svo opravdano gnusanje nad izraelskom politikom nad Palestincima nemojmo zaboraviti da bi vecina Arapa Izraelce bolje danas nego sutra potopila u Crvenom Moru. Izrael je jedna mala slaba drzavica(sa glomaznom armijom) koja se uistinu bori protiv unistenja. Nihove reakcije se moraju promatrati i u tom kontekstu.
nerko13

Post by nerko13 »

rado bih vam postavio dvije slike BLISKI ISTOK DANAS i kako bi to sve trebalo da izgleda za par godina... samo sto mi je to sve na racunaru a iskreno da kazem nemam pojma kako da psotavim te mape gore, bez da is skidam sa nekih druh stranica, odnosno da pravim link.. ako mi neko moze na brzaka objasniti, dobit cete!!! ;-)
testament

Post by testament »

solanik wrote:
Dezidijat wrote:
Pataren Ponthus wrote:Ma ja...zauzmes ti meni cijelu kucu i ostavis mi da zivim u spajizu,s tim da nemogu izaci ni u wc...uz to pravis plan da me iz spajiza otjeras u cumez.ti zidov,a ja palestinac.
Pametno skontano, ja sam razočaran u te jevreje i izraelce . Malo sam ih simpatiso jer su svašta preživjeli i umjesto da kao narod koji je propatio svašta bude narod koji se može saosjećati sa drugima - jevreji su postali poput svojih krvnika.

Njihove metode ratovanja i etničkog čišćenja su prekopirane od nacista, žao mi je što imitiraju naciste nad narodom koij ih nikad nije proganjao.A i činjenicada žive na tkz "Svetoj zemlji " koja je kolijevka najvećih monoteističkih vjera , uopšte ih ne sprečava da je zalijevaju krvlju.

sve u svemu - žalosno
Kao prvo: neumjesno je porediti Izrael i nacisticki rezim u trecem Reich-u zbog bezbroj razloga i ne znam zasto i pored citave palete adjektiva kojim bi se dala valjano opisati osjecanja i stavovi glde Izraela ljudi uvjek potezu za onim jednim: nacizmom i holokaustom.Svi vi koji to cinite se stavljate na stranu bjelosvjetskih idiota koji holokaust minoriziraju(trenutno najglasniji u tome je predsjednik Irana) i predstavljaju(pazi perverzije) isti kao dio cionisticke zavjere a sve to da bi im se omogucio povratak iz dijaspore u svetu zemlju.
Kao drugo: Niti postoje konc-logori radni-logori ili logori za unistavanje koje su Izraelci napravili za Palestince
Kao trece: Uz svo opravdano gnusanje nad izraelskom politikom nad Palestincima nemojmo zaboraviti da bi vecina Arapa Izraelce bolje danas nego sutra potopila u Crvenom Moru. Izrael je jedna mala slaba drzavica(sa glomaznom armijom) koja se uistinu bori protiv unistenja. Nihove reakcije se moraju promatrati i u tom kontekstu.
Majke ti mile solanik,jesi li ti dobar u glavi??Ako iko"minorizira"holokaust to su cionisti(ne jevreji),koji koriste ako ne iste onda slične metode,za OKUPACIJU Palestine,i polagano ali SIGURNO uništenje Palestinskog naroda.OK nema konc logora,ali zato ima geto-a(sjećaš li se varšavskog geta o kome smo toliko učili,čitali,gledali filmove o pijanistima),al niko nije napravio film o geto-ima(MNOŽINA) u palestini,i palestincima koje spašavaju
"dobri" cionisti,kao onog pijanistu što ga spasi "dobri" nacista.
A zapitaj se buraz ZAŠTO bi Arapi da gurnu izrael u more,kao što bi ja gurnuo republiku šumsku u PAKAO samo da je nema!
Za Palestince je izrael,isto što je za Bošnjake republika šumska! DALJE PRIČE NEMA!!
A da si ti živ i zdrav,cionisti su izlazak jevreja iz Sarajeva,platili braći iz šumske dijelom u novcu,a dijelom u GRANATAMA(to imaš dokumentovano,lično sam vidio slike sa uviđaja jednog od granatiranja,gdje se jasno vide HEBREJSKA slova na ostatku granate,to je čak neko i objavio,ali se ne sjećam ko)
bosank_a

Post by bosank_a »

Ne bih da ulazim u detalje, ali cinjenica je da palestinci izraelcima prvo prodase zemlju.
Sto bio se reklo poslije necega nema kajanja, a dalje me ne zanima.
arnaut99

Post by arnaut99 »

E, ako zelite malo bolje da se informisete po ovom pitanju, a ne da naklapate, otidjite na Vuze ili neki drugi torrent, pa si skinite dokumentarac - occupation 101. Jest da je 900MB ali vrijedi.
solanik

Post by solanik »

testament wrote:
solanik wrote:
Dezidijat wrote: Pametno skontano, ja sam razočaran u te jevreje i izraelce . Malo sam ih simpatiso jer su svašta preživjeli i umjesto da kao narod koji je propatio svašta bude narod koji se može saosjećati sa drugima - jevreji su postali poput svojih krvnika.

sve u svemu - žalosno
Majke ti mile solanik,jesi li ti dobar u glavi??Ako iko"minorizira"holokaust to su cionisti(ne jevreji),koji koriste ako ne iste onda slične metode,za OKUPACIJU Palestine,i polagano ali SIGURNO uništenje Palestinskog naroda.OK nema konc logora,ali zato ima geto-a(sjećaš li se varšavskog geta o kome smo toliko učili,čitali,gledali filmove o pijanistima),al niko nije napravio film o geto-ima(MNOŽINA) u palestini,i palestincima koje spašavaju
"dobri" cionisti,kao onog pijanistu što ga spasi "dobri" nacista.
A zapitaj se buraz ZAŠTO bi Arapi da gurnu izrael u more,kao što bi ja gurnuo republiku šumsku u PAKAO samo da je nema!
Za Palestince je izrael,isto što je za Bošnjake republika šumska! DALJE PRIČE NEMA!!
A da si ti živ i zdrav,cionisti su izlazak jevreja iz Sarajeva,platili braći iz šumske dijelom u novcu,a dijelom u GRANATAMA(to imaš dokumentovano,lično sam vidio slike sa uviđaja jednog od granatiranja,gdje se jasno vide HEBREJSKA slova na ostatku granate,to je čak neko i objavio,ali se ne sjećam ko)
Ne znam gdje da pocnem da odgovaram na ovu hrpu neumjesnih poredjenja i pretjerivanja, uopstavanja, informacija tipa rekla-kazala itd...
Sama rijec geto je u ovom slucaju neumjesna i deplacirana ali hajde de ionako se koristi svuda pa nazovimo to getom.
Ali ako je i geto (ili ogradjena zona kako god) ona sigurno nema za cilj unistanje Palestinskog naroda-mozda zvuci malo cinicno ali Palestinaca je sve vise i tvrdnje o nekakvoj namjeri fizickog unistenja Palestinaca od strane Izraela su cisti apsurd. Ako sam dobro obavjesten svaki 5. stanovnik Izraela je Arapin sa punim pravima i obavezama jednog gradjanina te zemlje.

Kao prvo da podvucem NE ODOBRAVAM POLITIKU IZRAELA GLEDE ZIDA, NASILNOG RASTJERIVANJA DEMONSTRANATA VATRENIM ORUZJEM, CILJANIH ATENTATA ...
ali ISTO TAKO NE ODOBRAVAM BOMBASE SAMOUBICE, RELIGIOZNE FUNDAMENTALISTE, NEGIRANJE HOLOKAUSTA ILI NJEGOVO MIRIZIRANJE, PRIJETNJE IZRAELU NJEGOVIM NESTANKOM ...
I ne nemam rjesenje za taj problem-stovise po meni svaka strana ima dobrane argumente i tesko je tu biti pametan.
Kao drugo: prestanite sa tim stalnim projeciranjem jednog kriznog zarista na ovo nase. Prestanite traziti ovoj ili onoj strani ulogu i poredjenje koji bi joj
odgovarali u nasoj sredini-nije na mjestu.Stvarno nije.
Prihvatite cinjenicu, da je to jedna specificna situacija kao sto je to i nasa i molim vas prekinite to primitivno navijanje za ovu ili onu stranu kao na fudbalskoj utakmici.
I jedno pitanje: kada bi mogao da biras u kojem drustvu bi volio da zivis: U danasnjem Izraelskom ili Palestinskom ili Iranskom ili Sirijskom ?
Onako posteno.
Post Reply