Trebaju li nam feministkinje?
-
Pearl
hmmmm... pa zar nije u nas i nasu menopauzu uprto prvo...pitt wrote:opet upiranje prstom
mah.. zene su za sve krive.. pocevsi od iskonskog grijeha.. ja da sam na mjestu muskaraca, sve bi ja nas pobila..
-
Nancy Drew
- Orhanowski
Opet sam kasno saznao za novu diskusiju
Feminizam???
Znajuci savrsenu prikladnost i stalozenost stvari, ja sutim dok se feministkinje raspravljaju, idem da se kupam i divim sebi
Feminizam???
Znajuci savrsenu prikladnost i stalozenost stvari, ja sutim dok se feministkinje raspravljaju, idem da se kupam i divim sebi
-
FFK as Lucy01
Jedno je sta jesu, a potpuno drugo sta misle da jesu. Pogotovo u drustvu koje oni uredjuju po svojim mjerilima...sabanss wrote:A to kao nije istina? Koliko znam zene tada prolaze kroz jako osjetljivo razdoblje koje se naziva menopauza i ne moze se pobjeci od istine. Sa druge strane muskarci JESU najproduktivniji u dobi od 40-tak godina.iva24 wrote:Žene u starosti od 16 - 64 godine cine samo 35 % radne snage u BiH.
Mogucnost zaposlenja opada za žene protekom godina. Uvriježeno je mišljenje u društvu da je žena u dobi od 45 godina vec “stara”, dok se za muškarca u toj istoj dobi se smatra da je najproduktivniji...![]()
-
Nancy Drew
- pitt
Vidljivi Simptomi:Nancy Drew wrote:Muška menopauzasabanss wrote:A to kao nije istina? Koliko znam zene tada prolaze kroz jako osjetljivo razdoblje koje se naziva menopauza i ne moze se pobjeci od istine. Sa druge strane muskarci JESU najproduktivniji u dobi od 40-tak godina.
Nedostatna želja za seksom, umor i vrtoglavice, znakovi starenja, opadanje kose, gubitak mišićne mase i porast masnog tkiva opisuju tegobe koje primjećuju muškarci srednje dobi. Ovome možemo dodati razdražljivost, znojenje, valove vrućine (valunge), nedefinirane bolove, loše raspoloženje i ponekad depresiju, baš kao i u menopauzi.
Bijesno auto (corvette, porsche, etc), celava glava (po mogucnosti sa ala sinan repicima nazad), previse nakita, duzi nokat na malom prstu (to jos nisam provalio zasto
-
Nancy Drew
-
three sisters
#135 Re: Trebaju li nam feministkinje?
Ne znam kako , ali ne vidjeh ovu temuHierarchia wrote:Čitajući teme ovih dana, primijetila sam da se se na mnogo mjesta isticale pozicije muškarca i zene u društvu. Koliko je naše društvo (mislim na BiH) emancipovalo ženu, koliko se prevazišla patrijarhalna pozicija žene?
Da li žena u praksi zaista ima jednaku poziciju u društvu ili je i dalje ugrožena u nekim segmentima? Ima li kod nas pravih feministikinja? Dali se vi (forumašice) smatrate feministkinjama?
Pitanja mnogo, mnogo mogućnosti za raspravu... Izvolite.
Ja mislim da treba pojasniti stvari prije nego li se uđe u diskusiju, iz koje bi trebali izaći je li, bolje informirani, a ne da vrtimo na lageru uvijek iste stavove i predrasude. Moje mišljenje o potrebi feminizma, je da potreban je. Da li je nekada nefekasan, da jeste, kao što su i mnogi drugi pokreti. Ali sama ideja je poželjna. Da ne bi ulazila u prošlost feminizma, valove i podgrupe, jer sam se ja time bavila, htjela bih reći šta je za mene ključno u shvaćanju zapreka u odnosu polova. Patrijarhalni odgoj, tj. njegove loše strane, su uključivale i ženu u svoj sistem. Žena u patrijarhalnom društvu ne operira svojim aparatom, nego muškim, te stoga za mene feminizam NIKAKO ne bi mogao biti ono što muškarci predrasudama zavedeni, a i nekim konkretnim zalutalim primjerima, zovu pokret muškarača. Ne to je pokret žena koje postaju svjesne svog tijela, svog jezika, svojih potreba, svog ponašanja. A žene u patrijarhalnom društvu, ne samo da šute i trpe kad je o njima riječ, nego šute i trpe kad je riječ o drugim ženama, i tu je prisutna izrazita ženska nesolidarnost, evo ivy je spomenula da bi to bio jedan od zadataka, šta da se promijeni. Nije čitav život pranje, jelo, i ribanje pločica, postoji i psihološki momenat, pa i ove uloge u domačinstvu, su manje-više..mogla bi pisati do sutra ali da skratim
ispit je, profesor na fakultetu, odbija da mu određena ženska osoba popuni podatke u indeksu, o kojem je predmetu riječ i koji je datum, je sve što treba napisati, jer nije dovoljno inteligentna
drugi slučaj je jedna radna sredina u kojoj muškarci žene nazivaju pogrdnim imenima, i imaju nadređen položaj, premda su isto školovani, i svoju obijest iskaljuju na tim ženama, tražeći od njih nemoguće i psovajući ih, radi se o ruralnoj sredini, ali opet, dokle..primjera je mali milion..
- Murat Sabanovic
#136 Re: Trebaju li nam feministkinje?
mozda ces ovdje naci odgovor na sva pitanja o feminizmuHierarchia wrote:Čitajući teme ovih dana, primijetila sam da se se na mnogo mjesta isticale pozicije muškarca i zene u društvu. Koliko je naše društvo (mislim na BiH) emancipovalo ženu, koliko se prevazišla patrijarhalna pozicija žene?
Da li žena u praksi zaista ima jednaku poziciju u društvu ili je i dalje ugrožena u nekim segmentima? Ima li kod nas pravih feministikinja? Dali se vi (forumašice) smatrate feministkinjama?
Pitanja mnogo, mnogo mogućnosti za raspravu... Izvolite.
http://www.youtube.com/watch?v=0mGZt5WfhOg
-
The_Fluid
stochar wrote:nikad se nije vise govorilo o ljudskim pravima i ugrozenosti odredjenih etnickih grupacija, i nikada ljudi i ljudska prava nisu bila vise ugrozena.
- feministkinje kenjaju o ugrozenosti zena,
- bosnjacke stranke o ugrozenosti bosnjaka,
- srpske o ugrozenosti srba,
- hrvatske o ugrozebnosti hrvata
itd.
svi nesto kenjaju i bore se za prava ovih i onih a najmanje je onih koji se bore za LJUDSKA prava. dosta je faking torova i raznoraznih izdvajanja jebemmu!
najlakse psovati, i to nedjeljom, da ne spominjem da je cetvrtak ugrozen, itekako
- chinese_water
Cijelo selo smrce bijelo....pitt wrote:Vidljivi Simptomi:Nancy Drew wrote:Muška menopauzasabanss wrote:A to kao nije istina? Koliko znam zene tada prolaze kroz jako osjetljivo razdoblje koje se naziva menopauza i ne moze se pobjeci od istine. Sa druge strane muskarci JESU najproduktivniji u dobi od 40-tak godina.
Nedostatna želja za seksom, umor i vrtoglavice, znakovi starenja, opadanje kose, gubitak mišićne mase i porast masnog tkiva opisuju tegobe koje primjećuju muškarci srednje dobi. Ovome možemo dodati razdražljivost, znojenje, valove vrućine (valunge), nedefinirane bolove, loše raspoloženje i ponekad depresiju, baš kao i u menopauzi.
Bijesno auto (corvette, porsche, etc), celava glava (po mogucnosti sa ala sinan repicima nazad), previse nakita, duzi nokat na malom prstu (to jos nisam provalio zasto), cipele halidovke (kabrioletke) , nausnica, kutija viagre u dzepu...
:D:D
-
mala-i
stochar wrote:ok, nije fasizam ali jeste jedna vrsta zalaganja za jednoumlje. BTW, sto se mene tiche, nakon shto su izborile pravo glasa, zhene se uopste ne bi trebale vise obracati muskarcima glede svojih prava, vec ih rijesiti same sa sobom.Beatrix wrote:stochar (joj, sabaha) u kojem istom pravcu, tek mi je drugi post na temu
samo sam htjela da kažem da su ženska prava isto tako ljudska prava, ništa više.
idem kahvu završiti
p.s. ne sekiraj se, nije feminizam prikriveni fašizam. i ne optužuju tek tako one nikoga, a pogotovo ne samo muški spol.
prijer: da su sve zene, kojih je vise na birackim spiskovima, glasale za zene sa birackih lista, danas bi u parlamentima sjedilo vise od pola zena, pa ti vidi kakvo bi stanje bilo. a nije da nije bilo kandidatkinja. a pogledaj koliko je glasova osvojila lamija tanovic (kladim se da je i u to malo glasova za nju vise 'muskih') ali jok, dje 's glasat' za lamiju, vid' joj friza, vid joj bluze, a vid kako je oni haris sladak...[/i]
e jbg stocharu sad ga izbanalizira svojski.
-
Sarafcina
shin wrote:Ne kontam ovo?-Jednake plaæe mu¹karaca i ¾ene te jednake moguænosti na radnom mjestu
sta imas kontati budalestine
evo samo jedan primjer na kojem svaka feministkinja pada ...
a primjer stvara ...
jedan tip u firmi bira ljude za projekat...
i otvoreno jednoj mojoj prijateljici (tek se udala) kaze...ne moze zato sto si zensko, imam isto kvalitetnog muskarca trenutno.
sve feministkinje ovog svijeta mogu palamuditi da to nije OK, da zenska prava...da ...
ali u kapitalizmu
-
Sarafcina
Beatrix wrote:a ¹ta misli¹ kako je krenuo feminizamSarafcina wrote: feministkinje, neka se ujedine sa proleterima
i mijenjaju ...
AF®
mu¹ki,predla¾em edukaciju prije diskusije:D:D:D:D
a ja mislio od klare cetkin
nego.. nije bitno odakle je krenuo
nije vazno odakle sam sve dok znades kuda putujem ... feministkinje danas postoje da bi supljirale i ko fol nesto radile...nabrajale besmislene liste... ah da borile se za prava zena, samo sto to sa sustinskom borbom nema ni imaginarne veze.... nisu ujedinjene sa proleterima Bea
-
tempora
Sram vas bilo! Niko ovdje ne propagira nekakva veca prava zenama, nad pravima muskaraca ili bilo koga, vec-JEDNAKA prava! A vase pozivanje na terminologiju o "ljudskim pravima" pokazuje, koliko uopste imate sluha o onome sto se oko vas desava!
Uhvatili ste se za pravo glasanja= i time mjerite polozaj zene u drustvu, u svijetu.
Ocigledan primjer, da je rijec feminizam za veliki broj muskaraca, nasrtaj na nekakv njihov integritet. Uzgred, malo se informisite o tome, kako je to zena dobila pravo glasa i iz kojih razloga!!!
Ako zena biva manje placena, za istu funkciju, nego njen muski kolega-onda se ne radi o jednakim pravima-vec o spolnoj diskriminaciji!
Ako zena ima 4 puta vecu mogucnost da bude zrtva nasilja nego muskarac, sto to treba da znaci?
AKo svake godine, padne na desetine zrtava, zbog nasilja u porodici vezi-sta to treba da znaci?
Raspitajte se malo o nacinu djelovanja policije u slucaju nasilja nad zenom? Na koji nacin ona biva zasticena i kako? I koja su prava muskarca u tom slucaju?
Zasto zene strepe o produzetku radnog odnosa prilikom trudnoce?
Odite malo dalje u svijet, pa pogledajte polozaj zene u drugim zemljama i pojave sunecenjea ( vec receno), pojavu sakacenja i ubijanja zena, kcerki, sestara zbog "povrede casti-obraza" brojkama silovanja, itd itd itd.

Uhvatili ste se za pravo glasanja= i time mjerite polozaj zene u drustvu, u svijetu.
Ocigledan primjer, da je rijec feminizam za veliki broj muskaraca, nasrtaj na nekakv njihov integritet. Uzgred, malo se informisite o tome, kako je to zena dobila pravo glasa i iz kojih razloga!!!
Ako zena biva manje placena, za istu funkciju, nego njen muski kolega-onda se ne radi o jednakim pravima-vec o spolnoj diskriminaciji!
Ako zena ima 4 puta vecu mogucnost da bude zrtva nasilja nego muskarac, sto to treba da znaci?
AKo svake godine, padne na desetine zrtava, zbog nasilja u porodici vezi-sta to treba da znaci?
Raspitajte se malo o nacinu djelovanja policije u slucaju nasilja nad zenom? Na koji nacin ona biva zasticena i kako? I koja su prava muskarca u tom slucaju?
Zasto zene strepe o produzetku radnog odnosa prilikom trudnoce?
Odite malo dalje u svijet, pa pogledajte polozaj zene u drugim zemljama i pojave sunecenjea ( vec receno), pojavu sakacenja i ubijanja zena, kcerki, sestara zbog "povrede casti-obraza" brojkama silovanja, itd itd itd.
-
Hierarchia
Uuuuu, zakuhalo se opet.stochar wrote:
ok, nije fasizam ali jeste jedna vrsta zalaganja za jednoumlje. BTW, sto se mene tiche, nakon shto su izborile pravo glasa, zhene se uopste ne bi trebale vise obracati muskarcima glede svojih prava, vec ih rijesiti same sa sobom.
prijer: da su sve zene, kojih je vise na birackim spiskovima, glasale za zene sa birackih lista, danas bi u parlamentima sjedilo vise od pola zena, pa ti vidi kakvo bi stanje bilo. a nije da nije bilo kandidatkinja. a pogledaj koliko je glasova osvojila lamija tanovic (kladim se da je i u to malo glasova za nju vise 'muskih') ali jok, dje 's glasat' za lamiju, vid' joj friza, vid joj bluze, a vid kako je oni haris sladak...
Sto se tice Lamije Tanovic, ne znam kako neko moze znati ko je i zasto glasao za nju. To su sve spekulacije, a kad vec neko navodi podatke, onda valjda treba navesti izvor i potvrditi njihovu tacnost.
To sto si ti ovdje naveo je dokaz mizoegene percepcije po kojoj zene samo gledaju kako drugi izgledaju, jer nisu dovoljno intelignentne da gledaju nesto ispod.
-
Hierarchia
U principu si upravu. Fenimizam ne treba biti teorija, kao sto jeste, nego praksa, u kojoj se mnoge nazovi-feministkinje ponasaju upravo po ustaljenom sovinistickom obrascu. Imam bezbroj primjera za to.Sarafcina wrote:Beatrix wrote:a šta misliš kako je krenuo feminizamSarafcina wrote: feministkinje, neka se ujedine sa proleterima
i mijenjaju ...
AFŽ
muški,predlažem edukaciju prije diskusije:D:D:D:D
nego.. nije bitno odakle je krenuo....sto bi dzoni reko
nije vazno odakle sam sve dok znades kuda putujem ... feministkinje danas postoje da bi supljirale i ko fol nesto radile...nabrajale besmislene liste... ah da borile se za prava zena, samo sto to sa sustinskom borbom nema ni imaginarne veze.... nisu ujedinjene sa proleterima Bea
-
debela
da zakljucimo onda. zena, ako misli raditi, se ne bi smjela udati. ako se uda, kako vidimo iz tvog primjera, podrazumijeva se da ce odmah zatrudniti i otici na bolovanje. posto se kapitalizmu to ne svidja, zakljucujemo da nam zene nisu potrebne uopste. hajmo ih iskorjeniti. najbolje bi bilo, mislim, svi problemi svijeta bi se rijesili jer zena je ionako uvijek i vazda kriva za sve.Sarafcina wrote:sta imas kontati budalestine
evo samo jedan primjer na kojem svaka feministkinja pada ...
a primjer stvara ...
jedan tip u firmi bira ljude za projekat...
i otvoreno jednoj mojoj prijateljici (tek se udala) kaze...ne moze zato sto si zensko, imam isto kvalitetnog muskarca trenutno.
sve feministkinje ovog svijeta mogu palamuditi da to nije OK, da zenska prava...da ...
ali u kapitalizmu, taj gospodin treba da zavrsi projekte na vrijeme, sa tacno definisanim rezultatima. Zadnja stvar koja njemu treba je ekspert koji ce mu za par mjeseci otici sa projekta, gdje on mora traziti novog covjeka (jako deficitarna struka ) s velikom vjerovatnocom da ga ne nadje (plus sto se i taj covjek mora "uhodati") ... stoga .. feministkinje
, neka se ujedine sa proleterima
i mijenjaju ...
-
Sarafcina
Hierarchia wrote:U principu si upravu. Fenimizam ne treba biti teorija, kao sto jeste, nego praksa, u kojoj se mnoge nazovi-feministkinje ponasaju upravo po ustaljenom sovinistickom obrascu. Imam bezbroj primjera za to.Sarafcina wrote:Beatrix wrote: a ¹ta misli¹ kako je krenuo feminizamAF®
mu¹ki,predla¾em edukaciju prije diskusije:D:D:D:D
nego.. nije bitno odakle je krenuo....sto bi dzoni reko
feminizam je rezultat klasicnog zenskog sablona ... ali to i nije bitno.. problem je sto feminizam nije iskrena borba za prava, nego trazenje prevlasti....logikom da se zahtjevi maksimiziraju... da se jednakost trazi tamo gdje im to odgovara (plata) i postivanje prirodnih razlika (porodiljsko npr.), opet tamo gdje im odgovara. u svemu tome, obicna zena i dalje pati, dok se stanje "poboljsava"... ma nebitno
fol je da sve rezultuje situacijom (slazem se nefer) koju sam gore naveo i koju u principu izazivaju feministi.pardon, gender senzitivan jezik bi trazio feministkinje
uzmemo za primjer samo
- Faust
Borba za ženska prava su samo jedan dio borbe za ljudska prava. I dok se tako posmatraju, zajedno u grupi sa svim ugroženim kategorijama, ok, treba. No, feminizam je nešto šira kategorija od "borbe za ženska prava" i počesto postaje sam sebi svrha, postoji zbog samog sebe (pa se iznalaze nekakva posebna ženska pisma, posebni načini mišljenja, potpuno drugačiji pogled na svijet, društvena pitanja različitog profila...) i time sam učestvuje u proizvodnji i održavanju spolne diskriminacije. Da ne duljim: ravnopravnost svakako, isticanje nikako.

-
Sarafcina
haj sad ... ko vas ne znaBeatrix wrote:ja mislim da je iz ovoga jasno èega je rezultat. a za definiciju, mo¾da websterfeminizam je rezultat klasicnog zenskog sablona:D:D:D
ali se zna kakve su zene (ogromna vecina
kao i muskarci
nemoj da otvaram posebnu temu... anketnu
koliko je muskaraca od djevojaka/zena dozivjelo ... da kada ona nesto zezne ... pravdanje ...odnosno nije pravdanje, jer ona nije kriva
prvo neki uvod
zatim ali TI BI na mom mjestu uradio blablabla
pa ja kazem, ali ja to nisam uradio
ALI BI URADIO
i onda napad ide isto kao i da si uradio
svaka djevojka kojoj ovo ispricam...u zezanciji