breskva wrote: " OK here is what your cars put in the air in your town. Feel guilty, and think of it every time you gasp air to condemn us smokers..
Metric tonnes of pollutants per year per 1 milion vehicles:
Carbon Monoxide:280,000
Total Hydrocarbons( exhaust plus evaporative) 27,500
Nitrogen Oxides: 17,500
Total weight of measured poisonous pollutants 324,500 metric tones per year.
Equivalent needed from cigarette smoke:
-7,358,400 cigarettes each square mile every year
-22 millions cigarettes per person each year
-20,160 cigarettes each square mile every day
-157,5 billion cigarettes each day
-60,875 cigarettes per person each day
-2,540 cigarettes per person each hour
-42,5 cigarettes per person each minute
So give up your car and I will give up my ciggies...Deal?
Europska Unija: Zabrana pušenja i na otvorenome
Moderator: anex
- seljak_cojek
Uvažena forumašica @breskva je na drugoj temi objavila citat koji prenosim u cjelosti
-
Sarafcina
to je i potreba.skendo wrote:OK!!
Auta zagaðuju okolinu.
Ali kakve to veze ima sa zabranom pu¹enja, koje predstavlja samo neèiji oèiti hir, jedan æejf koji mnogim drugim smeta.
nije hir, hir je kada ti meni u tudjoj kafani hoces da zabranis pusenje, ali bi da ja sjedim s tobom.
-
skendo
Dobro ako ti je to potreba, onda ga puši!!!Sarafcina wrote:to je i potreba.skendo wrote:OK!!
Auta zagađuju okolinu.
Ali kakve to veze ima sa zabranom pušenja, koje predstavlja samo nečiji očiti hir, jedan ćejf koji mnogim drugim smeta.
nije hir, hir je kada ti meni u tudjoj kafani hoces da zabranis pusenje, ali bi da ja sjedim s tobom.
- zena21
Strasnoskendo wrote:Dobro ako ti je to potreba, onda ga puši!!!Sarafcina wrote:to je i potreba.skendo wrote:OK!!
Auta zagađuju okolinu.
Ali kakve to veze ima sa zabranom pušenja, koje predstavlja samo nečiji očiti hir, jedan ćejf koji mnogim drugim smeta.
- seljak_cojek
Ima veze tako što ti očito pristaješ da svi, bez mogućnosti izbora, i pušači i nepušači udišu zrak bogat sumpor dioksidom i ugljen dioksidom i ugljen monoksidom, ali ti smeta da Šaraf i ja sjednemo u kafanu i zadimimo po jednu uz kafu, jer ne podnosiš dim cigarete.skendo wrote:OK!!
Auta zagađuju okolinu.
-
_BosanaC
Opomena pred bananu.skendo wrote:Dobro ako ti je to potreba, onda ga puši!!!Sarafcina wrote:to je i potreba.skendo wrote:OK!!
Auta zagađuju okolinu.
-
skendo
Pa treba zabraniti i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem!! Ovo bi bilo dobro, ali je malo problem, jer cijela industrija današnjice počiva na nafti i svemu vezanom za nju.seljak_cojek wrote:Ima veze tako što ti očito pristaješ da svi, bez mogućnosti izbora, i pušači i nepušači udišu zrak bogat sumpor dioksidom i ugljen dioksidom i ugljen monoksidom, ali ti smeta da Šaraf i ja sjednemo u kafanu i zadimimo po jednu uz kafu, jer ne podnosiš dim cigarete.skendo wrote:OK!!
Auta zagađuju okolinu.
-
Sarafcina
_BosanaC wrote:Opomena pred bananu.skendo wrote:Dobro ako ti je to potreba, onda ga pu¹i!!!Sarafcina wrote: to je i potreba.
pusti ga majke ti da mi odogovori
skendo.. jel tebi da ga pusim?
-
skendo
PUŠENJE KAO ČIMBENIK RIZIKA PO ZDRAVLJE
Brojne su velike studije posljednjih desetljeća ispitivale učinke pušenja na zdravlje i potvrdile da konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda, a isto tako i izlaganje duhanskom dimu putem pasivnog pušenja znatno doprinose oboljevanju i prijevremenom umiranju od niza bolesti.Duhanski dim sadrži preko 4000 kemijskih sastojaka. Najpoznatiji nikotin neposredno u malim dozama stimulira, a u velikim inhibira živčane impulse, povećava broj otkucaja srca i povisuje krvni tlk te uzrokuje stiskanje malih krvnih žila. Dugoročno je jedan od čimbenika rizika za nastanak koronarne bolesti i izaziva ovisnost. Iz duhanskog katrana izolirano je pedesetak spojeva s kancerogenim djelovanjem. Pušenje je glavni čimbenik rizika za razvoj raka bronha i pluća, te raka grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnog mjehura, gušterače, a i rak vrata maternice i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše. Čestice duhanskog dima i nadražujući plinoviti sastojci oštećuju dišni sustav i dovode do kronične opstruktivne bolesti pluća.Ugljični monoksid jedan je od štetnih sastojaka duhanskog dima koji otežava normalne procese oksigenacije, budući da ima preko 200 puta veći afinitet prema hemoglobinu nego kisik, tako do 15% hemoglobina pušača može biti vezano s CO. Osobito je štetan za osobe sa srčanim bolestima i u trudnoći jer smanjuje opskrbu kisikom. Pušenje majke povezano je s povećanim rizikom pobačaja, manjom tjelesnom težinom novorođenčeta, a češći je sindrom iznenadne smrti dojenčeta.Pušenje u žena povećava rizik neplodnosti, češće su menstrualne tegobe, 2-3 godine raniji nastup menopauze što ima za posljedicu raniji početak osteoporoze i bolesti srca i krvnih žila. Prema nekim autorima rizik za rak bronha i pluća je 20 puta veći u pušača nego u nepušača, rizik za koronarnu bolest srca je do 3 puta veći, a za cerebrovaskularnu bolest do 4 puta veći. I pasivno pušenje - izloženost duhanskom dimu u prostoru predstavlja opasnost za zdravlje. Dugotrajna izloženost duhanskom dimu u odraslih nepušača povećava rizik oboljevanja od koronarne bolesti za 25 %, te 30-35 % od raka bronha i pluća.U dojenčadi i male djece izložene duhanskom dimu češće su upale respiratornog trakta, srednjeg uha, povećana vjerojatnost razvoja astme, povećana učestalost sindroma iznenadne smrti dojenčeta.Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u muškaraca uz pušenje vezano 90-95% smrtnosti od raka bronha i pluća, 45-50% smrtnosti od ostalih zloćudnih novotvorina, 20-25% smrti od bolesti srca i krvnih žila i 75-80% smrti od kronične opstruktivne bolesti pluća.U muškaraca i žena ukupno 15% smrti od bolesti srca i krvnih žila i 30% smrti od zloćudnih novotvorina vezano je uz pušenje. Prema podacima SZO danas u svijetu umire 4 milijuna ljudi godišnje od posljedica pušenja i ako se ne zaustave sadašnji trendovi pušenja do 2030. godine umirat će 10 milijuna ljudi godišnje. U Hrvatskoj prema procjeni HLZ od bolesti vezanih uz pušenje umire 12000-14000 osoba, a prema metodologiji SZO procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje umire 11000-12000 osoba godišnje. Isto tako prema procjenama SZO pušači zbog prerane smrti u prosjeku gube 20-25 godina od svog očekivanog trajanja života, a 50% pušača koji puše neprekidno od adolescentne dobi vjerojatno će umrijeti od bolesti izazvanih pušenjem.
Verica Kralj, dr. med. Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Brojne su velike studije posljednjih desetljeća ispitivale učinke pušenja na zdravlje i potvrdile da konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda, a isto tako i izlaganje duhanskom dimu putem pasivnog pušenja znatno doprinose oboljevanju i prijevremenom umiranju od niza bolesti.Duhanski dim sadrži preko 4000 kemijskih sastojaka. Najpoznatiji nikotin neposredno u malim dozama stimulira, a u velikim inhibira živčane impulse, povećava broj otkucaja srca i povisuje krvni tlk te uzrokuje stiskanje malih krvnih žila. Dugoročno je jedan od čimbenika rizika za nastanak koronarne bolesti i izaziva ovisnost. Iz duhanskog katrana izolirano je pedesetak spojeva s kancerogenim djelovanjem. Pušenje je glavni čimbenik rizika za razvoj raka bronha i pluća, te raka grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnog mjehura, gušterače, a i rak vrata maternice i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše. Čestice duhanskog dima i nadražujući plinoviti sastojci oštećuju dišni sustav i dovode do kronične opstruktivne bolesti pluća.Ugljični monoksid jedan je od štetnih sastojaka duhanskog dima koji otežava normalne procese oksigenacije, budući da ima preko 200 puta veći afinitet prema hemoglobinu nego kisik, tako do 15% hemoglobina pušača može biti vezano s CO. Osobito je štetan za osobe sa srčanim bolestima i u trudnoći jer smanjuje opskrbu kisikom. Pušenje majke povezano je s povećanim rizikom pobačaja, manjom tjelesnom težinom novorođenčeta, a češći je sindrom iznenadne smrti dojenčeta.Pušenje u žena povećava rizik neplodnosti, češće su menstrualne tegobe, 2-3 godine raniji nastup menopauze što ima za posljedicu raniji početak osteoporoze i bolesti srca i krvnih žila. Prema nekim autorima rizik za rak bronha i pluća je 20 puta veći u pušača nego u nepušača, rizik za koronarnu bolest srca je do 3 puta veći, a za cerebrovaskularnu bolest do 4 puta veći. I pasivno pušenje - izloženost duhanskom dimu u prostoru predstavlja opasnost za zdravlje. Dugotrajna izloženost duhanskom dimu u odraslih nepušača povećava rizik oboljevanja od koronarne bolesti za 25 %, te 30-35 % od raka bronha i pluća.U dojenčadi i male djece izložene duhanskom dimu češće su upale respiratornog trakta, srednjeg uha, povećana vjerojatnost razvoja astme, povećana učestalost sindroma iznenadne smrti dojenčeta.Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u muškaraca uz pušenje vezano 90-95% smrtnosti od raka bronha i pluća, 45-50% smrtnosti od ostalih zloćudnih novotvorina, 20-25% smrti od bolesti srca i krvnih žila i 75-80% smrti od kronične opstruktivne bolesti pluća.U muškaraca i žena ukupno 15% smrti od bolesti srca i krvnih žila i 30% smrti od zloćudnih novotvorina vezano je uz pušenje. Prema podacima SZO danas u svijetu umire 4 milijuna ljudi godišnje od posljedica pušenja i ako se ne zaustave sadašnji trendovi pušenja do 2030. godine umirat će 10 milijuna ljudi godišnje. U Hrvatskoj prema procjeni HLZ od bolesti vezanih uz pušenje umire 12000-14000 osoba, a prema metodologiji SZO procjenjuje se da od bolesti vezanih uz pušenje umire 11000-12000 osoba godišnje. Isto tako prema procjenama SZO pušači zbog prerane smrti u prosjeku gube 20-25 godina od svog očekivanog trajanja života, a 50% pušača koji puše neprekidno od adolescentne dobi vjerojatno će umrijeti od bolesti izazvanih pušenjem.
Verica Kralj, dr. med. Hrvatski zavod za javno zdravstvo
-
skendo
Ja sam za to da se učini sve da se bolest na svakom mjestu gdje je to moguće suzbije.
Ovo nisu stvari za šalu.
Ako mogu pomoći da umanjimo štetnost izduvnih gasova automobila pomoći ću!
Međutim, kako stvari stoje tu se sada ne može ništa učiniti, a kako stvari stoje sa pušenjem može. Dodajem još mora.
Ovo nisu stvari za šalu.
Međutim, kako stvari stoje tu se sada ne može ništa učiniti, a kako stvari stoje sa pušenjem može. Dodajem još mora.
-
Sarafcina
skendo wrote:Ja sam za to da se uèini sve da se bolest na svakom mjestu gdje je to moguæe suzbije.
Ovo nisu stvari za ¹alu.
Ako mogu pomoæi da umanjimo ¹tetnost izduvnih gasova automobila pomoæi æu!
Meðutim, kako stvari stoje tu se sada ne mo¾e ni¹ta uèiniti, a kako stvari stoje sa pu¹enjem mo¾e. Dodajem jo¹ mora.
ma samo ti agitiraj ... ali ostavi na miru one koji hoce da se truju.
a ne .. zabrani i uzivaj u tome sto zabranjujes.
ako ti je gore argument bio da to smrdi... onda je ovo cista demagogija... jer tebi smrdi pa sad nalazis stotinu razloga protiv...
-
skendo
evo ti argument u postu iznad PUŠENJE KAO ČIMBENIK RIZIKA PO ZDRAVLJE, da budemo malo ozbiljniSarafcina wrote:skendo wrote:Ja sam za to da se učini sve da se bolest na svakom mjestu gdje je to moguće suzbije.
Ovo nisu stvari za šalu.
ako ti je gore argument bio da to smrdi... onda je ovo cista demagogija... jer tebi smrdi pa sad nalazis stotinu razloga protiv...
ti sebe truj ali u svojoj kući (ako ne žališ porodicu)..
ja kažem uvijek, problema će biti, bolesti će bit, to ne može niko spriječiti
al hajmo uraditi ono što je do nas
nemoj da pravimo radi svoje navike uslove za bolest, tvoj izbor je da se truješ, moj nije.. ali i ja hoću da pijem kafu i da sjedim u ugostiteljskom objektu, baš kao i na poslu
-
Sarafcina
skendo wrote:evo ti argument u postu iznad PU©ENJE KAO ÈIMBENIK RIZIKA PO ZDRAVLJE, da budemo malo ozbiljniSarafcina wrote:skendo wrote:Ja sam za to da se uèini sve da se bolest na svakom mjestu gdje je to moguæe suzbije.
Ovo nisu stvari za ¹alu.
Ako mogu pomoæi da umanjimo ¹tetnost izduvnih gasova automobila pomoæi æu!
Meðutim, kako stvari stoje tu se sada ne mo¾e ni¹ta uèiniti, a kako stvari stoje sa pu¹enjem mo¾e. Dodajem jo¹ mora.
ti sebe truj ali u svojoj kuæi (ako ne ¾ali¹ porodicu)..
ja ka¾em uvijek, problema æe biti, bolesti æe bit, to ne mo¾e niko sprijeèiti
al hajmo uraditi ono ¹to je do nas
nemoj da pravimo radi svoje navike uslove za bolest, tvoj izbor je da se truje¹, moj nije.. ali i ja hoæu da pijem kafu i da sjedim u ugostiteljskom objektu, ba¹ kao i na poslu
na poslu se moze napraviti ventilacija...kao i u kafani
a ako hoces nepusacku kafani... nadjes sebi takvu i ides tamo.
nije red da tvoja briga za zdravljem, meni stoji oko vrata i da ja nemam gdje da odem. ako smo za slobodu... onda neka bude
- seljak_cojek
black, zena21, surajaa, ..... mislim .....stvarno .......ostao sam bez riječi ..... zaista ste skroz posve. Odo' zapalit' da se smirim.

-
medda
Prije nekoliko stranica se pricalo o tome da pusaci bi trebali placati zdravstvene potrebe ukoliko su pruzrokovane pusenjem jer sa svojim hirovima kostaju previse.
Samo da vam kazem da je to potpuna, ali skroz potpuna nebuloza.
Ja placam 4 eura za kutiju cigareta od kojih 3 eura ide u drzavnu prasicu. Uzmimo u obzir da cu ja 10 godina manje zivjeti od nekog nepusaca. Znaci 10 godina starosti cu postedjeti drzavu starosnih bolesti koje se ne mogu ni nabrojati.
Ovom logikom ja cu napuniti prasicu kao prvo redovnim placanjem osiguranja a onda i porezom na cigarete. Taj novac ja nikada, ama bas nikada necu potrositi jer cu umrijeti prije nego sto mi bude trebao.
I da, sinoc sam bila u restoranu u kojem se ne smije pusiti. Uopste mi se nije svidjelo sto sam morala stajati vani na kisi i vjetru. I nikad vise tamo necu otici. Te zabrane po meni nemaju smisla jer se drzava previse petlja. Ako ja otvorim restoran i moja je imovina i ja zelim udisati smrad i moji gosti to zele pa gdje je logika....A ako neko misli da ce uspjeti ako otvori restoran za nepusace i da ce imati velik odaziv musterija pa eto ti posla i stekaj lovu....a pusti mene u svom i na svom!
Narod treba odvracati od pusenja i to nije dobro da se razumijemo ali postoji nesto kao sloboda izbora. U javnim prostorijama je logicno da se zabrani dok su restorani privatna imovina.
Samo da vam kazem da je to potpuna, ali skroz potpuna nebuloza.
Ja placam 4 eura za kutiju cigareta od kojih 3 eura ide u drzavnu prasicu. Uzmimo u obzir da cu ja 10 godina manje zivjeti od nekog nepusaca. Znaci 10 godina starosti cu postedjeti drzavu starosnih bolesti koje se ne mogu ni nabrojati.
Ovom logikom ja cu napuniti prasicu kao prvo redovnim placanjem osiguranja a onda i porezom na cigarete. Taj novac ja nikada, ama bas nikada necu potrositi jer cu umrijeti prije nego sto mi bude trebao.
I da, sinoc sam bila u restoranu u kojem se ne smije pusiti. Uopste mi se nije svidjelo sto sam morala stajati vani na kisi i vjetru. I nikad vise tamo necu otici. Te zabrane po meni nemaju smisla jer se drzava previse petlja. Ako ja otvorim restoran i moja je imovina i ja zelim udisati smrad i moji gosti to zele pa gdje je logika....A ako neko misli da ce uspjeti ako otvori restoran za nepusace i da ce imati velik odaziv musterija pa eto ti posla i stekaj lovu....a pusti mene u svom i na svom!
Narod treba odvracati od pusenja i to nije dobro da se razumijemo ali postoji nesto kao sloboda izbora. U javnim prostorijama je logicno da se zabrani dok su restorani privatna imovina.
- uozo
Na zadnjem ispitivanju pusaca u jednoj EU zemlji, 15% njih se izjasnilo da ce zbog dolazece zabrane pusenja u javnim objektima i restoranima ostaviti pusenje. Jos njih 15-tak % razmislja o tome!
Za one koji o tome odlucuju je to jednostavno znak uspjeha njihove strategije u borbi protiv pusenja!
Sto se tice zdravstvenog osiguranja i pusenja, onu kampanju za povecanje premije pusaca opravdavaju cinjenicom da je osiguranik najskuplji u zadnje dvije godine svoga zivota!
A posto pusaci skoro po pravilu obole od neke za.ebane bolesti koja traje dugo i komplikovana je za lijecenje, oni su zbog toga i puno skuplji. 
Za one koji o tome odlucuju je to jednostavno znak uspjeha njihove strategije u borbi protiv pusenja!
Sto se tice zdravstvenog osiguranja i pusenja, onu kampanju za povecanje premije pusaca opravdavaju cinjenicom da je osiguranik najskuplji u zadnje dvije godine svoga zivota!
-
Sarafcina
uozo wrote:Na zadnjem ispitivanju pusaca u jednoj EU zemlji, 15% njih se izjasnilo da ce zbog dolazece zabrane pusenja u javnim objektima i restoranima ostaviti pusenje. Jos njih 15-tak % razmislja o tome!![]()
Za one koji o tome odlucuju je to jednostavno znak uspjeha njihove strategije u borbi protiv pusenja!![]()
Sto se tice zdravstvenog osiguranja i pusenja, onu kampanju za povecanje premije pusaca opravdavaju cinjenicom da je osiguranik najskuplji u zadnje dvije godine svoga zivota!A posto pusaci skoro po pravilu obole od neke za.ebane bolesti koja traje dugo i komplikovana je za lijecenje, oni su zbog toga i puno skuplji.
to ko .. zabranom ce smanjiti pusenje za 20ak posto ko s ... one stvari
znas li onu pricu kada je statisticar putovao avionom... i saznao da su sanse da u avionu ima jedna bomba 40%, ali da su sanse da imaju dvije bombe 0.01%.
Od tada uvijek nosi jednu bombu sa sobom
a ja predlazem da ukinete zdravstveno za pusace... za vozace kamiona ... za radnike na gradjevini ...
i onda nazovite
- uozo
Sarafcina wrote:uozo wrote:Na zadnjem ispitivanju pusaca u jednoj EU zemlji, 15% njih se izjasnilo da ce zbog dolazece zabrane pusenja u javnim objektima i restoranima ostaviti pusenje. Jos njih 15-tak % razmislja o tome!![]()
Za one koji o tome odlucuju je to jednostavno znak uspjeha njihove strategije u borbi protiv pusenja!![]()
Sto se tice zdravstvenog osiguranja i pusenja, onu kampanju za povecanje premije pusaca opravdavaju cinjenicom da je osiguranik najskuplji u zadnje dvije godine svoga zivota!A posto pusaci skoro po pravilu obole od neke za.ebane bolesti koja traje dugo i komplikovana je za lijecenje, oni su zbog toga i puno skuplji.
to ko .. zabranom ce smanjiti pusenje za 20ak posto ko s ... one stvari
znas li onu pricu kada je statisticar putovao avionom... i saznao da su sanse da u avionu ima jedna bomba 40%, ali da su sanse da imaju dvije bombe 0.01%.
Od tada uvijek nosi jednu bombu sa sobom.
a ja predlazem da ukinete zdravstveno za pusace... za vozace kamiona ... za radnike na gradjevini ...
i onda nazovite...osiguranje... pravim imenom
Dobar taj s statisticarem!
Ma mozes ti to meni objasnjavat' kol'ko god hoces, ali oni koji odlucuju o ovim stvarima drze se statistike ko pjan tarabe!
A za zdravstveno ti je tako kad se privatno osiguravas, barem ovdje gdje ja zivim! Imas one grupe rizika u koje te svrstavaju i po tome ti odrede premiju
koju moras da placas. Pa sad, ako pusis platices vise, ako imas visak kila isto,
Kao sto sam i prije rek'o, ljudi rade sve da bi vam se pos.ali u cejf.