Ma da, a teza, da se bez vlastitog ( certifikatom ili bilo kako otkupljenog) stana, ne moze stupiti u brak je, nadasve, pametna i mudraPearl wrote:ne, nego je to kad roditelji jedva sebi certifikata skupise na crno da otkupe sebi stan a za tvoj nemaju iako bi zeljeli..to je kad nemas rodbine da od njih naslijedis stan.. to je kad imas posao ali ne dovoljno visoku platu da bi pokrio kredit + rezije + troskove bebe.... to se zove borba za zivot..Danko_Bananko wrote:Pa to ti je kad roditelji puno filmove gledaju, pa se ufuraju da su veliki EuropejciBIHBOSNJAK wrote:ja mislim da su neki roditelji sebicni kada govore svojoj djeci gdje si pozurio/la imas vremena,a mladi imaju mogucnosti za zivot.Roditelji zele najbolje za djecu ali ipak...znam koliko ja imam nelagodnosti zbog toga ,pitanja pa sto sad,pa ima vremena pa sta vam fali,meni je to nekako![]()
to se zove: stani sine na noge, pa djecu radjaj, gladnih usta i previse ima..
svaka cast onima koji imaju ispunjene sve uslove sa 23 godine pa mogu da postanu mladi roditelji cijoj djeci nista ili gotovo nista ne nedostaje.. ali takvih je, bojim se, jako jako malo u nasoj napacenoj drzavi .. insinuacije da je PS2 ili kompjuter potreba, pa da se radi toga nema dijete rano, je nadasve glupa i naivna..
be be be...bebe
-
Danko_Bananko
-
Pearl
kredit za stan od 400 km ili rentanje stana od 300 ili 200 KM.. koja je efektivna razlika??? i dalje moras da placas, jel da?Danko_Bananko wrote:Ma da, a teza, da se bez vlastitog ( certifikatom ili bilo kako otkupljenog) stana, ne moze stupiti u brak je, nadasve, pametna i mudraPearl wrote:ne, nego je to kad roditelji jedva sebi certifikata skupise na crno da otkupe sebi stan a za tvoj nemaju iako bi zeljeli..to je kad nemas rodbine da od njih naslijedis stan.. to je kad imas posao ali ne dovoljno visoku platu da bi pokrio kredit + rezije + troskove bebe.... to se zove borba za zivot..Danko_Bananko wrote: Pa to ti je kad roditelji puno filmove gledaju, pa se ufuraju da su veliki Europejci
svaka cast onima koji imaju ispunjene sve uslove sa 23 godine pa mogu da postanu mladi roditelji cijoj djeci nista ili gotovo nista ne nedostaje.. ali takvih je, bojim se, jako jako malo u nasoj napacenoj drzavi .. insinuacije da je PS2 ili kompjuter potreba, pa da se radi toga nema dijete rano, je nadasve glupa i naivna..
izvini, ali meni rijeseno stambeno pitanje (da li kredit za stan ili rentanje bez straha da ce te stanodavas istjerati) jeste bitan faktor... ja sam jos davno postala svjesna da se od ciste ljubavi ne zivi.. mozda neki jos zive u toj zabludi, da je za dobar brak dovoljno samo da se dvoje vole.. a hljeb ce na sto sam da dodje.,. kako za supruznike, tako i za dijete
-
Pearl
Danko_Bananko wrote:Mislim da je u Kini problem malo kompleksniji nego sto si ga ti predstavio.Pearl wrote:u svakom slucaju je bolje od ubijanja zenske djece u Kini jer roditeljima treba musko...Danko_Bananko wrote: to nije scary, to je crazy jal sicky
a pogotovo je bolje - jer je ovo nasa realnost - od ostavljanja beba mrtvih, udavljenih po kontejnerima...![]()
Tamo je zakonom zabranjeno imati vise od jednog djeteta. E sad, vjerovatno da ima onih koji hoce da to jedno bude musko, pa ubiju zensko koje se ranije rodi.
sve ja to znam, ali to je krajnji ishod, jel da?
isto kao sto u drugom primjeru, iz bosne, stvarno nije bitno da li je majka tinejdzerka (dijete) ili poluluda ili nema od cega da hrani svoje dijete.. krajnji ishod je da ga je ubila... znaci: nije ni dijete za svakoga.. pa bas ne mozes reci: idite i mnozite se...
-
Pearl
naraFno.. a kad budemo spremne za bebu, naci cemo tatu da oplodi jednu od nas.. a moze i objemIRCerka wrote:da, "nauzivaj se" a izlaz ti je do 11, nema nocenja van kuce, kakvo more s rajom, dzeparac bla blaPearl wrote:i meni je to palo na pamet ...mIRCerka wrote: niko nije dovoljno dobar za mog sina/kcerku!
eto to ti je....
zeni je i zdravo...ili je neko od njih imao situVaciju sa supruznikom: ti si mene svezao/svezala, ja nisam uzivao/uzivala u mladosti.. pa sad lijece taj "kompleks" na tebi.. kao da se nauzivas prije braka
:D:D:D:D:D
Perlita, ja cu tebe zenit, samo da znas! Taman cemo biti IN koke...
liz
BOSNJAK, ZENI SE!
-
_BosanaC
Pearl wrote:naraFno.. a kad budemo spremne za bebu, naci cemo tatu da oplodi jednu od nas.. a moze i objemIRCerka wrote:da, "nauzivaj se" a izlaz ti je do 11, nema nocenja van kuce, kakvo more s rajom, dzeparac bla blaPearl wrote: i meni je to palo na pamet ...ili je neko od njih imao situVaciju sa supruznikom: ti si mene svezao/svezala, ja nisam uzivao/uzivala u mladosti.. pa sad lijece taj "kompleks" na tebi.. kao da se nauzivas prije braka
:D:D:D:D:D
liz
BOSNJAK, ZENI SE!
-
Pearl
e samo sam cekala da se "prijavis"_BosanaC wrote:Pearl wrote:naraFno.. a kad budemo spremne za bebu, naci cemo tatu da oplodi jednu od nas.. a moze i objemIRCerka wrote: da, "nauzivaj se" a izlaz ti je do 11, nema nocenja van kuce, kakvo more s rajom, dzeparac bla bla:D:D:D:D:D
liz
BOSNJAK, ZENI SE!![]()
![]()
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
on otpada, slaze se sa amrino previse , bice mi djeca politicki zadojena.Pearl wrote:e samo sam cekala da se "prijavis"_BosanaC wrote:Pearl wrote: naraFno.. a kad budemo spremne za bebu, naci cemo tatu da oplodi jednu od nas.. a moze i obje![]()
![]()
:D
Nego, odo sad, kupila sam svojoj dlakavoj djeci hrane....
-
Danko_Bananko
Izvini, nemam ni ja rijeseno stambeeno pitanje ( bar ne gdje sad zivim..imam kucu u Hrvaskoj, ali odnje nikakvog hajra u Sarajevu nemam ), pa i ne skapavam od gladi.
Prije godinu i po, smo ja i burazer, sa familijama dosli iz Hrvatske zivjeti u Sarajevo.
Nismo imali nekih poznanstava koje bi nas mogli pogurati ( eh, pa nismo Sandzaklije...sala mala, volim ja svoje Sandze ), nit ustedjevinu. Ja sam zadnje novce potrosio na opremanje iznajmljenog stana.
Danas obadvojica, hvala Bogu, zivimo sasvim normalan zivot, ne hodamo po restoranima nit zimujemo u Austriji nit na trebevicu, ali zivimo sasvim prosjecne zivote, sa kojima smo itekako zadovoljni. Ja imam jedno dijete, i bas osluskujem ovih dana hocel' doci vijest da je i drugo na putu, a buraz ima dvoje i trece pred porod, ako Bog da.
Ali mom bratu nije bio problem lani stajati 10 sati u snijegu, na minus 10, i pojesti suh sendvic bez soka, da ne bi u tim pocetnim trenutcima njegovoj familiji nedostajalo nesto; nit je meni bila frka biti 15 sati za racunarom kako bi sebi razradio neke poslove.
Ne ulazim u provincije, ali u Sarajevu mlad covjek moze bit bez bez posla i nafake jedino ako je glup, ako mu se ne radi, i ako odmah puca na kakvu koznu fotelju.
A sto se tice rjesavanja stambenog pitanja, pa onda braka.. u tom slucaju 70 % ljudi se ne bi zenilo nikad. Ili bi kako rece svemirac, imali strah od dobijanja djece, jer imaju kredite pa da se ne bi sta zakomplikovalo.
Nek vam Allah da sve najbolje, ali tom logikom necete sve potrebno obezbijedit prije nego kosu sedmocno budete morali farbat.
Prije godinu i po, smo ja i burazer, sa familijama dosli iz Hrvatske zivjeti u Sarajevo.
Nismo imali nekih poznanstava koje bi nas mogli pogurati ( eh, pa nismo Sandzaklije...sala mala, volim ja svoje Sandze ), nit ustedjevinu. Ja sam zadnje novce potrosio na opremanje iznajmljenog stana.
Danas obadvojica, hvala Bogu, zivimo sasvim normalan zivot, ne hodamo po restoranima nit zimujemo u Austriji nit na trebevicu, ali zivimo sasvim prosjecne zivote, sa kojima smo itekako zadovoljni. Ja imam jedno dijete, i bas osluskujem ovih dana hocel' doci vijest da je i drugo na putu, a buraz ima dvoje i trece pred porod, ako Bog da.
Ali mom bratu nije bio problem lani stajati 10 sati u snijegu, na minus 10, i pojesti suh sendvic bez soka, da ne bi u tim pocetnim trenutcima njegovoj familiji nedostajalo nesto; nit je meni bila frka biti 15 sati za racunarom kako bi sebi razradio neke poslove.
Ne ulazim u provincije, ali u Sarajevu mlad covjek moze bit bez bez posla i nafake jedino ako je glup, ako mu se ne radi, i ako odmah puca na kakvu koznu fotelju.
A sto se tice rjesavanja stambenog pitanja, pa onda braka.. u tom slucaju 70 % ljudi se ne bi zenilo nikad. Ili bi kako rece svemirac, imali strah od dobijanja djece, jer imaju kredite pa da se ne bi sta zakomplikovalo.
Nek vam Allah da sve najbolje, ali tom logikom necete sve potrebno obezbijedit prije nego kosu sedmocno budete morali farbat.
Last edited by Danko_Bananko on 01/02/2007 17:06, edited 1 time in total.
-
Danko_Bananko
A pravo mi simpaticno, da haman nijedan muskarac na temi, nije bio totalno iskljuciv. Cak i na onima, koji su imali neke zadrske, se vidi da im haman sekunda fali da kazu, ma kakva nafaka, hocu dijeteee
A hanume zadrle pravo
A hanume zadrle pravo
-
Pearl
nismo svi isti i ne mozes kroz lupu svojih stavova posmatrati ostale.. jednom se korak mora uciniti, jer nikad necemo imati sve sto smatramo da je potrebno.. ali ja licno ne vidim potrebu za zurbom..Danko_Bananko wrote:Izvini, nemam ni ja stambeeno pitanje, pa mi ne skapavam od gladi.
vidjela sam dovoljno primjera ljudi koji su pozalili rani brak, dijete u mladjim godinama... ja ne zelim svom djetetu da kazem da sam radi njega nesto propustila u zivotu....
a s druge strane, ne znam da li ti zena radi.. biti zaposlena zena u BIH koja planira dijete nije bas lako
- chuchumbamayumbe
Halo, nisam bukvalno mislio!Pearl wrote:ne, nego je to kad roditelji jedva sebi certifikata skupise na crno da otkupe sebi stan a za tvoj nemaju iako bi zeljeli..to je kad nemas rodbine da od njih naslijedis stan.. to je kad imas posao ali ne dovoljno visoku platu da bi pokrio kredit + rezije + troskove bebe.... to se zove borba za zivot..Danko_Bananko wrote:Pa to ti je kad roditelji puno filmove gledaju, pa se ufuraju da su veliki EuropejciBIHBOSNJAK wrote:ja mislim da su neki roditelji sebicni kada govore svojoj djeci gdje si pozurio/la imas vremena,a mladi imaju mogucnosti za zivot.Roditelji zele najbolje za djecu ali ipak...znam koliko ja imam nelagodnosti zbog toga ,pitanja pa sto sad,pa ima vremena pa sta vam fali,meni je to nekako![]()
-
Pearl
i ja sam karikirala.. namjerno... ono sto je tebi "osnovni preduslov koji je ispunjen" da bi imao dijete nekome drugome nije :d to je poenta.. bez obzira da li je to PS2, racunar ili igracka koju svako drugo dijete ima, osim tvoga jer nemas od cega da mu kupis, pa kuci dodje uplakano svaki dan..chuchumbamayumbe wrote:Halo, nisam bukvalno mislio!Pearl wrote:ne, nego je to kad roditelji jedva sebi certifikata skupise na crno da otkupe sebi stan a za tvoj nemaju iako bi zeljeli..to je kad nemas rodbine da od njih naslijedis stan.. to je kad imas posao ali ne dovoljno visoku platu da bi pokrio kredit + rezije + troskove bebe.... to se zove borba za zivot..Danko_Bananko wrote: Pa to ti je kad roditelji puno filmove gledaju, pa se ufuraju da su veliki Europejci
-
Pearl
jesi li to za da, ili si za ne ?zena wrote:![]()
bebe...![]()
![]()
![]()
- chuchumbamayumbe
U Kini je seosokom stavnovnistvu dozvoljeno imati dvoje djece, a u gradu jedno.Pearl wrote:Danko_Bananko wrote:Mislim da je u Kini problem malo kompleksniji nego sto si ga ti predstavio.Pearl wrote: u svakom slucaju je bolje od ubijanja zenske djece u Kini jer roditeljima treba musko...
a pogotovo je bolje - jer je ovo nasa realnost - od ostavljanja beba mrtvih, udavljenih po kontejnerima...![]()
Tamo je zakonom zabranjeno imati vise od jednog djeteta. E sad, vjerovatno da ima onih koji hoce da to jedno bude musko, pa ubiju zensko koje se ranije rodi.
sve ja to znam, ali to je krajnji ishod, jel da?
isto kao sto u drugom primjeru, iz bosne, stvarno nije bitno da li je majka tinejdzerka (dijete) ili poluluda ili nema od cega da hrani svoje dijete.. krajnji ishod je da ga je ubila... znaci: nije ni dijete za svakoga.. pa bas ne mozes reci: idite i mnozite se...![]()
To je valjda zato sto je na selu lakse prehraniti djecu i manje su dadzbine i ostali nameti. A kod nas navalilo sa sela u grad, pa onda nema ni za kirije kako treba, a kamoli za djece. Ali je uSarajv'u!
-
Danko_Bananko
vidjela sam dovoljno primjera ljudi koji su pozalili rani brak, dijete u mladjim godinama... ja ne zelim svom djetetu da kazem da sam radi njega nesto propustila u zivotu....
Da, zena radi, evo upravo se u ponedjeljak vratila na posao nakon trudnickog. Nastavnica je, pa nije problem u vezi vracanja na posao.
Ali s obzirom da je godinu dana trudnickog primala nekih 350-400 KM, to uopste nije neka puno velika stavka koja bi jamcila sigurnost.
Ja sam siguran da mlad covjek u Sarajevu moze sebi zaraditi za zivot ( i familiji, podrazumijeva se )
Da skuplja dlake sto mu ujutro na jastuku osvanu, pa izadje na ulicu prodati to, skrpio bi jednu placu.
Problem je sto ljudi, kao sto je brat od moje hanume, zavrse neki fakultetic ( tipa ekonomskog kojeg svaki krkan moze zavrsiti ), pa si umisle da su doktorat neki polozili, i onda nece da rade nista manje od kakvog ministarstva ili drzavne ustanove. Pa landohaju 5 godina dok ne nadju posao, umjesto da se u tih 5 godina potrude, pa i sa znanjem sa tog fakulteta, da nesto naprave od zivota, i da mu mozda taj posao u ministarstvu kasnije ne bude ni potreban.
Ali jok, gdje ces, molim te, da mamin sin, tako "visoko obrazovan", radi sta bez odijela i kravatice
-
Danko_Bananko
Gotovo sam ubijedjen da nisi u pravu ( ali ipak ostavljam mogucnost da grijesim )U Kini je seosokom stavnovnistvu dozvoljeno imati dvoje djece, a u gradu jedno.
-
Hierarchia
Nije mi jasno zasto ljude koji ne zele imati djecu proglasavate onima koji bjeze od odgovornosti. Prije ce biti da su neodgovorni oni koji stancaju djecu samo zato jer su se udali/ozenili i sto sav komsiluk i familija ocekuje "prinovu". A to kakvo ce djetinjstvo dijete imati i da li se njemu dolazi na svijet u kojem ce zivjeti siromasno, tuzno gledati za svojim drugovima koji imaju nesto sto on nikad ne moze (kako pojasniti malom djetetu da Amar ima veeeeliki kamion, a da ono ne moze jer nema novca?!) - to te ljude ne zanima.
Meni je radjanje djeteta samo iz svoje sebicnosti (da me ima ko paziti kad ostarim i da se ja osjecam super) cisti grijeh. Misli li iko od tih ljudi kako je toj djeci.
Naravno, ovdje mislim samo na one koji nemaju ni posla niti ikog ko ce ih pomoci. Besmisleno je cekati stan, auto, vikendicu itd. pa onda dijete, ali moras imati minimum koji ce djetetu priustiti pristojan zivot. To znaci kvalitetnu ishranu, odjecu, topao stan/kucu. A sve to kosta, itekako.
Meni je radjanje djeteta samo iz svoje sebicnosti (da me ima ko paziti kad ostarim i da se ja osjecam super) cisti grijeh. Misli li iko od tih ljudi kako je toj djeci.
Naravno, ovdje mislim samo na one koji nemaju ni posla niti ikog ko ce ih pomoci. Besmisleno je cekati stan, auto, vikendicu itd. pa onda dijete, ali moras imati minimum koji ce djetetu priustiti pristojan zivot. To znaci kvalitetnu ishranu, odjecu, topao stan/kucu. A sve to kosta, itekako.
-
Hierarchia
Pearl,zar ti zaista mislis da na zapadu svi mladi parovi imaju SVOJE stanove i kuce? Ja znam makar 10 parova koji iznajmljuju stan, jedan od njih je bracni par u 50-tim, imaju dvoje djece.
To sto kod nas vlada pomama za svojim zapišanim grmom jos jedan je pokazatelj frustracije i straha koji je u ljudima ostao od rata. Doduse, tamo agencije izdaju stanove i na 30 godina. Ali, mozes uvijek naci stan koji ces iznajmljivati makar dok dijete ne poraste.
Kao sto vidim, kod nas ljudi umiru od raka u 50-tim, ne izgleda mi kao da cemo svi stici pootplacivati te kredite prije smrti.
To sto kod nas vlada pomama za svojim zapišanim grmom jos jedan je pokazatelj frustracije i straha koji je u ljudima ostao od rata. Doduse, tamo agencije izdaju stanove i na 30 godina. Ali, mozes uvijek naci stan koji ces iznajmljivati makar dok dijete ne poraste.
Kao sto vidim, kod nas ljudi umiru od raka u 50-tim, ne izgleda mi kao da cemo svi stici pootplacivati te kredite prije smrti.
-
Pearl
"rijeseno stambeno pitanje" ne podrazumijeva samo da se ima vlastiti stan, mozda nisam dovoljno dobro naglasila.. u kasnijim postovimasam rekla da taj pojam podrazumijeva da se ima i za kiriju... kako rekoh 400 Km za kredit ili za rentu (najamnina plus rezije da se sad neko ne uhvati za to da se ne mora imati 5-soban stan od 400 km) dodje na isto, jer ga moras platiti... svih 20, 30, 40, 50 godina svog zivota, svaki mjesec... a ako imas stan (otplacen,dobijen, whatever), imas minimalno 400 mjesecno pride..Hierarchia wrote:Pearl,zar ti zaista mislis da na zapadu svi mladi parovi imaju SVOJE stanove i kuce? Ja znam makar 10 parova koji iznajmljuju stan, jedan od njih je bracni par u 50-tim, imaju dvoje djece.
ako jedva krpis kraj sa krajem i platu trosis samo na rentu, rezije i hranu, dolazimo do problema iz tvog prvog posta, sa kojim se u postunosti slazem ... ja ne zelim da moje dijete ceznutljivo gleda igracke druge djece, jer sam se ja malo zeznula u procjeni kad mi je guzici prahnulo da imam dijete, jer ga svi imaju i jer me pitaju sta nije u redu sa mnom pa ne radjam... i ja sam rasla na garderobi starije djece iz familije, igrala se sa igrackama koje je neko drugi odbacio i to mi je bilo sasvim ok jer sam znala da radi tih "usteda" roditelji mogu da nam kupe kvalitetnije knjige i enciklopedije koje smo brat i ja gutali... mogli smo da odemo i na more i na sankanje.. imala sam sasvim normalno djetinjstvo i ne mogu reci da mi je nesto falilo (nisam bila dijete koje mora da ima sve najnovije i napopularnije).. nisam sigurna da u danasnje vrijeme mogu da pruzim svojoj djeci isto sto su moji roditelji meni.. pogotovo sto su djeca sad drugacija... sad nisi cool ako si isao u subotu na sankanje ili ako si prvakinja dvorista u preskakanju gume... sad se sve gleda kroz materijalne stvari... odgajati dijete danas je mnogo teze nego sto je to bilo kad smo mi bili mali.. radi toga ne smatram da je "bioloski sat" jedina mjera kad treba imati djecu.. roditi je najlakse.. ono sto se desava narednih 20 godina (ili bolje receno do vase smrti) je ono sto je bitno
-
Hierarchia
Slazem se u potpunosti. Zivimo u potpuno drugacijem svijetu potpuno drgacijih vrijednosti. Problem je sto ljudi sve posmatraju samo iz svoje perspektive - a ona je obicno determinisana odgojem, okolinom, obicajima, stereotipima. Drago mi je da postoje misljenja poput tvoga. Mislim da je najlakse uzivati s muzem/zenom i dopustiti da nam se "omakne" (ma sta to znacilo, pored hiljadu postojecih kontraceptiva), a onda uvaliti nekog ni krivog ni duznog u nevolje svijeta u kojem zivimo.Pearl wrote:"rijeseno stambeno pitanje" ne podrazumijeva samo da se ima vlastiti stan, mozda nisam dovoljno dobro naglasila.. u kasnijim postovimasam rekla da taj pojam podrazumijeva da se ima i za kiriju... kako rekoh 400 Km za kredit ili za rentu (najamnina plus rezije da se sad neko ne uhvati za to da se ne mora imati 5-soban stan od 400 km) dodje na isto, jer ga moras platiti... svih 20, 30, 40, 50 godina svog zivota, svaki mjesec... a ako imas stan (otplacen,dobijen, whatever), imas minimalno 400 mjesecno pride..Hierarchia wrote:Pearl,zar ti zaista mislis da na zapadu svi mladi parovi imaju SVOJE stanove i kuce? Ja znam makar 10 parova koji iznajmljuju stan, jedan od njih je bracni par u 50-tim, imaju dvoje djece.
ako jedva krpis kraj sa krajem i platu trosis samo na rentu, rezije i hranu, dolazimo do problema iz tvog prvog posta, sa kojim se u postunosti slazem ... ja ne zelim da moje dijete ceznutljivo gleda igracke druge djece, jer sam se ja malo zeznula u procjeni kad mi je guzici prahnulo da imam dijete, jer ga svi imaju i jer me pitaju sta nije u redu sa mnom pa ne radjam... i ja sam rasla na garderobi starije djece iz familije, igrala se sa igrackama koje je neko drugi odbacio i to mi je bilo sasvim ok jer sam znala da radi tih "usteda" roditelji mogu da nam kupe kvalitetnije knjige i enciklopedije koje smo brat i ja gutali... mogli smo da odemo i na more i na sankanje.. imala sam sasvim normalno djetinjstvo i ne mogu reci da mi je nesto falilo (nisam bila dijete koje mora da ima sve najnovije i napopularnije).. nisam sigurna da u danasnje vrijeme mogu da pruzim svojoj djeci isto sto su moji roditelji meni.. pogotovo sto su djeca sad drugacija... sad nisi cool ako si isao u subotu na sankanje ili ako si prvakinja dvorista u preskakanju gume... sad se sve gleda kroz materijalne stvari... odgajati dijete danas je mnogo teze nego sto je to bilo kad smo mi bili mali.. radi toga ne smatram da je "bioloski sat" jedina mjera kad treba imati djecu.. roditi je najlakse.. ono sto se desava narednih 20 godina (ili bolje receno do vase smrti) je ono sto je bitno
-
amrino
U danasnje vrijeme?!car-x wrote:svijet definitivno ide u kurac.. pitam se, koliko je odgovorno (o ljubavi da i ne govorimo) napraviti djecu u danasnje vrijeme..
A sta mislis kako je bilo napraviti djecu npr. u Srednjem vijeku? ili Drugom svjetskom ratu...ili u nekom drugom "idilicnom" razdoblju ljudske historije?!
-
Pearl
slazem se.. a definitivno ima veze sa odgojem... meni je od malih nogu bila normalna putanja: fakultet, posao, brak, djeca.. a ne nekim obrnutim redoslijedom.. djeca dolaze kao kruna, a ne kao usputna obaveza.. brat i ja smo svojim roditeljima bili na prvom mjestu, u svemu, pa tako zelim da i moje dijete bude meni... a za to ipak moram da budem dovoljno psihicki zrela.. jer u momentu kad dobijes dijete, prestajes biti "ja" i postajes "mi", jer jedno malo bice u potpunosti ovisi o tebi.. a oko sebe vidim jako malo takvog razmisljanja.. jadno je da me oduseve mame koje se, kad krenu u shopping, prvo uvale u podavnice djecije odjece, knjiga i igracaka pa tek onda traze nesto za sebe .. tate koje ovo rade su jos veca rijetkost i imaju moje postovanje, skidam im kapu ..Hierarchia wrote: Slazem se u potpunosti. Zivimo u potpuno drugacijem svijetu potpuno drgacijih vrijednosti. Problem je sto ljudi sve posmatraju samo iz svoje perspektive - a ona je obicno determinisana odgojem, okolinom, obicajima, stereotipima. Drago mi je da postoje misljenja poput tvoga. Mislim da je najlakse uzivati s muzem/zenom i dopustiti da nam se "omakne" (ma sta to znacilo, pored hiljadu postojecih kontraceptiva), a onda uvaliti nekog ni krivog ni duznog u nevolje svijeta u kojem zivimo.
i da, tu dodjosmo do jos jednog razloga zasto se zene ne odlucuju rano na djecu: jer vecinom nemaju pored sebe muskarca na kojeg se mogu osloniti.. svaka takva zena zeli da prolongira sto vise period kada ce ona raditi, kuhati, spremati po kuci, ustajati da nahrani dijete, igrati se s njim, brinuti o njemu... jer se sve to podrazumijeva, to je "zenski posao"....
zato, vi podrzivaci ideje ranog radjanja, uticite na svoje rodjake, prijatelje, komsije da budu veca potpora zenama, mozda prije i dobiju dijete