Ako je Isus vjecni Bog(Otac), jeli se molio samom sebi ili...Jonx wrote:Osim sto je Isus vjecni Bog, on je i covijekDolina avalona wrote:Po cemu je Isus Bogocovijek??
Hoces da kazes da je Vjecni Bog(Isus) molio Ocu(Bogu)...jeli to??
Ako je Isus vjecni Bog(Otac), jeli se molio samom sebi ili...Jonx wrote:Osim sto je Isus vjecni Bog, on je i covijekDolina avalona wrote:Po cemu je Isus Bogocovijek??
Za Isusa covjeka znamo da je imao ljudske osjećaje, vidimo to iz tekstova koji govore da je bio umoran, potresen, u muci i tjeskobi. Dakle, molitve upucuje Njegova ljudskost.Dolina avalona wrote:Ako je Isus vjecni Bog(Otac), jeli se molio samom sebi ili...Jonx wrote:Osim sto je Isus vjecni Bog, on je i covijekDolina avalona wrote:Po cemu je Isus Bogocovijek??
Imali li iko da ista zna, ili si ti jedini na cijelom svijetu!?Ljubitelj Zabara wrote:Sve sto si naveo je samo tumacenje hriscanskih teologa. Nista vise. Oni tako percipiraju stvari, iako se one kose sa zdravom logikom.
Ova tema i njih godinama okupira, ali nemaju na nju odgovor.
odvojenoImali li iko da ista zna, ili si ti jedini na cijelom svijetu!?
Jel' ti to meni?Ljubitelj Zabara wrote:Ne druze, gresis. Marketing je na strani hriscanstva...
Ok, sorry, tako mi je delovalo. Nisam pratio tvoj lik i delo.Jel' ti to meni?
Nije valjda; ja vec omatorih pisuci da je crkva najstariji marketing scam a ti (valjda) mene 'ispravljas'...
Sigurno da je Isus postojao kao covjek koji je imao vise ideja ili vidovitosti nego drugi. I mora da je rekao po koju pametnu—mozda i vise nego sto je trebalo.sember wrote:sad je pitanje da li je isus postoj`o ili ja imaginarna pojava.
Ovo vec nije stvar interpretacije, nego stvar neznanja. U jevandjeljima nisu izmijesane ljudske i bozje rijeci, jevandjelja su iskljucivo ljudske rijeci. Zavijet, ili testament, samo ti ime kaze je svjedocenje. Dakle ljudi koji svjedoce o Isusu.Ljubitelj Zabara wrote:Nisam rekao da verujem u Jevandjelja, vec sam rekao da su u njima izmesane Bozje i ljudske reci.
Pazi, (ja se opet izvinjavam - ne zelim nikoga uvrijediti), ja govorim kao historicar religije (sto zaista i jesam), ne kao vjernik.Ljubitelj Zabara wrote:U odredjenom smislu.
Ali Jevandjelje na starogrckom ( tako nekako ) znaci radosna vest.
Pretpostavlja se da u njima postoji dosta reci koje je Isa a.s. izgovorio, i koje su istinite. Znam da su objavljena naknadno.
Gde su onda Bozje reci u Novom zavetu?
Mislim da bi se hriscanski vernik naljutio kada bi mu rekao da tu nema ni trunke reci koje su prosaptane Isusu, jer bi se onda sve svodilo na svedocenje apostola. Je l` tako?
Uostalom zasto onda Novi zavet smatrati svetim pismom, ako je ono na nivou verodostojnih hadisa. Ili zasto smatrati da su Bozanske reci prosaptane. Zar ne?
Za razliku od mnogih, koji se ukljuce u diskusiju gdje je najzadnje nadju, moj je princip da procitam sve do sad napisano/komentarisano prije nego dam svoje misljenje na pocetnu temu.howyesno wrote:posto me ova tema jako dugo zanima a nikako da dodjem do nekog konkretnog, adekvatnog i prihvatljivog odgovora odlucih da postavim ovu temu na forum nadajuci se da ce se naci neko ko tu temu potanko poznaje pa da je koliko moguce kratko ali jasno ispise.
dakle zanima me stav Biblije po pitanju "trojstva"- koliko sam ja upratio sveti duh, Bog i sin, i da li je i gdje navedeno da je Isus Bog ili Božiji sin?
moram priznati da i nisam pretjerano upucen u krscanstvo pa pokusajte biti koliko moguce jasniji da bih stvorio pravu sliku o ovome.
Unaprijed zahvalan.
Jonx, ovo je momenat gdje se ljudi zbunjuju, maloprije si pominjao djetelinu sa tri lista ali je ipak jedna djetelina, ovdje pominjes jednog Boga ali su tri BOZANSKE OSOBE?Jonx wrote: Isus je Bogocovjek i molio se Ocu, znaci molio se Ocu!!!!!!
Kako brate dva!?
Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac i Sin i Duh Sveti.
Samo da te razocaram na brzinu - religija jeste opijum za narod.Ljubitelj Zabara wrote:... a po tebi je svako ko veruje, zaslepljena i zadrta budala?
Sportista je sigurno nevernik, jer da je vernik, po automatizmu ne bi bio sportista, nego ono prvo.
Izvini, ali obicna kenjaza, prouzrokovana indoktrinacijom masovnih medija.
Religija je otrov. U jbt, jos fali ono " opijum za narod ".
A sta je demokratija? Sistem gde dve budale nadglasaju jednog genija, ili nesto drugo.
Nisam protiv demokratije, samo mi malo smeta taj novi fazon poimanja stvari.
To je danas u modi. Kod svih.
Danas imas tri, cetiri, CNN-a i BBC-a, koji formiraju svest ljudi, i kazu ti, ovo je dobro, ovo je lose.
Evo ti primer onog uragana u USA. Svi fini, debeli i bogati, i naravno u agnostickom fazonu. Kad udari uragan, svi se slomise ko ce pre da opljacka radnju.
evo kako islam tretira "nevjernike"sember wrote:To je ono sto na forumu ja stalno isticem. Organizovana religija je otrov jer 'drugi' nisu nista nego nevjernici. A svi znamo kako islam tretira nevjernike.
Daj pusku sportisti i on ce otici na streliste i vjezbati. Daj istu u ruku zaslijepljenom i zadrtom na bilo koji nacin, i napravio si problem.
evo ja procita pa naucih da su ovi preko brda sportisti
u islamu se a.s. uvijek dodaje na ime bilo kog Božijeg poslanika, izgovara se alejhi selam a znaci "neka je Božiji mir na njega" i ne predstavlja nikakvo vrijedjanje lika i djela poslanik. bilo Isa a.s. ili Isus, svako ima pravo da ga zove onako kako on misli da je pravilno stoga je gore navedeni citat netolerantan i samim tim kao takav nepozeljan na ovoj temi.Ljubitelj Zabara wrote:Da si malo obrazovaniji znao bi da a.s. nije nikakvo vredjanje, vec naprotiv.Vidim da je potrebno da skrenem paznju @Ljubitelju i istomisljenicima da budu vise fer prema drugim vjernicima—ako je to ikako moguce. Naime, mislim da je vrijeme da muslimani na forumu prestanu zvati Isusa arapskim imenom "Isa a.s." Posebno sa ovim 'a.s.' sto mi zvuci kao kratica za dionicko drustvo.
To znaci, Isus, neka mu je ime sveto. Nesto u tom kontekstu.
Pozivas se na toleranciju a smeta ti moja ekavica i nazivas me poturicom.
Niko nije rekao da muslimani vjeruju u evandjelje nego u Isa a.s. kao Božijeg poslanika i u ono sto mu je objavljeno a ne u ono sto je proizislo poslije njega, da ne kazem poslije njegove smrti, posto obje religije vjeruju da ce se Isa a.s. (Isus) vratiti na zemlju.Jonx wrote: Ispade bar 5 neslaganja na jednoj stranici...Pitam se sto li vjerujete u Evandelje kad je po tebi ono notorna laz!?
Ja u klin a ti u drvo...howyesno wrote:Jonx, ovo je momenat gdje se ljudi zbunjuju, maloprije si pominjao djetelinu sa tri lista ali je ipak jedna djetelina, ovdje pominjes jednog Boga ali su tri BOZANSKE OSOBE?Jonx wrote: Isus je Bogocovjek i molio se Ocu, znaci molio se Ocu!!!!!!
Kako brate dva!?
Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac i Sin i Duh Sveti.
![]()
stvar je u toliko zbunjujuca kada kazes da se Isus molio Bogu a sada kazes da je i on Bozanska ososba? jel to znaci da se Bog moli Bogu? ako je tako onda ne stoji da je hriscanstvo monoteisticka religija, zar ne? imamo vise Bogova na sceni?
Sounds a little confused