Napraviti auto koje ce uzimati % u zapadnoj europi je strašno teško, japanaska i koreanska auta koja su odlična prema kineskim imaju malo više od 3% tržišta.
Gdje se prave najbolja auta?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#126 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Pa jednostavno ne kupovati ta auta, jer jedina prednost im je cijena.
Napraviti auto koje ce uzimati % u zapadnoj europi je strašno teško, japanaska i koreanska auta koja su odlična prema kineskim imaju malo više od 3% tržišta.
-
san darius
#127 Re: Gdje se prave najbolja auta?
previdjas ociglednu stvar. najveca trzista nisu europa, cak ni amerika. dobro, jesu, jos malo. najveca trzista su i bit ce indija i kina.
stvari se mijenjaju. that's all. sto mislis da kinezi sjede prekrizenih ruku u vw-ovim i fm-ovim tvornicama u kini? da ne kopiraju? pa kina sada ima jedno 50-60 tvornica automobila. jest, kvalitet je sada problem, ali ja ne govorim o sada, gledam sto ce biti za 5, 10, 15 godina.
san darius
p.s.
ni u ludilu ne bih kupio kineski auto
stvari se mijenjaju. that's all. sto mislis da kinezi sjede prekrizenih ruku u vw-ovim i fm-ovim tvornicama u kini? da ne kopiraju? pa kina sada ima jedno 50-60 tvornica automobila. jest, kvalitet je sada problem, ali ja ne govorim o sada, gledam sto ce biti za 5, 10, 15 godina.
san darius
p.s.
ni u ludilu ne bih kupio kineski auto
- madner
#128 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Sumnjam, Kina ima 1 milijardu stanovnika, ali od njih je samo jedna desetina u stanju kupiti sebi novo auto, Indija je slicna ako ne i gora. Da li ce se to promijeniti za 5 - 10 godina ne znam, ali cisto sumnjam.
Tvornice i krajna montaža jesu bitna stvar, ali ono najbitnije je R&D, a to ni jedna normalna firma nije outsourcala iz svoje matične zemlje. Možda cemo voziti auta made in china by VW ali to je to.
Tvornice i krajna montaža jesu bitna stvar, ali ono najbitnije je R&D, a to ni jedna normalna firma nije outsourcala iz svoje matične zemlje. Možda cemo voziti auta made in china by VW ali to je to.
- CLIO
#129 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Samo ti sebe tjesi.kaubojstina wrote:CLIO wrote:Nek pravi ko hoce auta, ja sam uzeo francuza. I u BiH nas ima sve vise koji smo se uvjerili u kvalitet i udobnost tih vozila.
Porast gluposti u ovom topiku je reciprocan tvojim postovima.
EDITED BY MIRCI
Hajd ti se mene malo ostavi, jer ne zelim da tracim vrijeme na tebe, slobodno moje postove mozes da preskocis jer ih ja ne pisem zbog tebe stvarno i ako ti se ne svidjaju samo ih fino laganini preskocis jer te se stvarno ne doticu.
Koji bolestan smisao za humor,boze sacuvaj.
Kako te bolan nije stid, sutra ti se mogu roditi u familiji takva djeca ili licno kod tebe tvoja djeca.
Da li bi ti onda palo napamet ismijavati se na takav nacin. SRAM TE BILO.
Last edited by CLIO on 02/05/2008 22:14, edited 1 time in total.
-
san darius
#130 Re: Gdje se prave najbolja auta?
to nije tocno. prvo, kina ima milijardu i tri stotine milijuna stanovnika (ispustio si cijelih 300 milijuna, jednu cijelu ameriku), a drugo kineska srednja klasa, dakle ljudi s novcem i sa zeljama, koji si mogu priustiti potrosna dobra, raste, raste, raste. po nekim kredibilnim procjenama ima ih oko 300-400 milijuna. za usporedbu, stanovnistvo sad je 300 milijuna, eu-a oko 400 milijuna.madner wrote:Sumnjam, Kina ima 1 milijardu stanovnika, ali od njih je samo jedna desetina u stanju kupiti sebi novo auto, Indija je slicna ako ne i gora. Da li ce se to promijeniti za 5 - 10 godina ne znam, ali cisto sumnjam.
(ovakao nagao rast srednje klase i napustanje tradicionalnog kineskog poljoprivrednog drustva i analognog sustava vrijednosti vec stvara i stvarat ce druge probleme, ali o tom, mozda, drugom prilikom).
zadnjih nekoliko godina u kini i na dalekom istoku sam 2,3, 4 puta godisnje, kako kada. nevjerojatne se stvari desavaju i to preko noci, tako rekuc.
trebas vidjeti prometnu guzvu u shanghaiu, beijingu, guangzhou, hangzhou, chonqingu, itd. i na cestama izmedju njih. trebas vidjeti kineska gradove, prometnu infrastrukturu (nevjerojatni su aerodromi po kini), taj nezaustavljivi rast. fascinantno i zastrasujuce. treba vidjeti kako ti gradovi izgledaju i kako se mijenjaju.
da, vozit ce se, isprva, neke kineske verzije ili cak kineski proizvedeni vw ili chevroleti, ali tako se gradi trziste i tu se pocinje uzimati lova. nitko i ne govori da ce kina odmah uskociti u super-luksuznui super-skupu ligu, niti je to poanta. govorim o masovnoj proizvodnji i potrosnji, relativno niske cijene. ja se dobro sjecam kad je, na americko trziste, ulazio hyundai, u isto vrijeme s yugom (i tada u istoj kategoriji, i uz iste podsmjesljive komentare), a gledaj gdje je hyundai sada. vrlo solidne aute rade. ja sam vozio i santa fe i tucson i sonatu. nemam primjedbe.
s druge strane, azijskoj kulturi je imanentno kopiranje, reprodukcija, proizvodnja replika odnosno, modernim rjecnikom receno, reverse engineering. sto mislis, da su japanci i/ili korejanci izmislili i u potpunosti razvili svoje automobile, elektroniku, foto-aparate? kinezi su najspretniji i najvjestiji ljudi od svih istocnjaka, sto ne uspiju prekopirati dobit ce novcem. firma za koju sam ja radio, vec je prije deset godina placala inzinjere iz japana (i to kako) da postave i nadgledaju proizvodnju (nije se radilo o automobilima, no nije bitno. princip je tu).
nemojte suditi na osnovu onih kineza piljara-kokosara koje vidjate po nasim krajevima, bosni, hrvatskoj, srbiji. to nema veze, to je samo djelic mozaika. no i to je ljudski poduhvat, za koji treba puno hrabrosti, odlucnosti i vjestine. zapucati iz xiena ili ziboa, recimo, u nekakvu bijeljinu, sisak ili zrenjanin i prodavat plasticne kante i najlonske grudnjake. nemaju svi tu cvrstinu i odlucnost da uspiju.
san darius
- madner
#131 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Slažem se u većini, ali tih 300 milijona srednje klase ne. Jednostavno pitanje, kolko su novih auta kupljena u Kini 2007 godine? Manje nego u Italiji.
Kina ima ogromne resurse, ali isto tako ima i ogromne probleme. Da ne silazimo sa teme, moje mišljenje je da neće postati najbitnije tržište.
Što se tiće kopiranja, da to je tačno. Ali ko kopira uvjek je bar jedan korak iza.
Kina ima ogromne resurse, ali isto tako ima i ogromne probleme. Da ne silazimo sa teme, moje mišljenje je da neće postati najbitnije tržište.
Što se tiće kopiranja, da to je tačno. Ali ko kopira uvjek je bar jedan korak iza.
-
Pusur
#132 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Iako volim njemce ali cinjenica je da japanci prave najbolja auta!!!
-
airwest
#133 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Prave buraz najbolja auta;kakvu tehnologiju imaju i sta sve prave auta su im najgori proizvodi.
Ali ruku na srce malo se i mi pravimo a kad bi imali mogucnosti da uzimamo nova auta svakih 5-6 godina kao u Njemackoj,slabo bi se ko odlucio da uzme japansko auto.
Svi bi opet uzimali evropska auta.Ja sam ih svakakvih vozao i ovako bi to poredao:
-Francuska-udobnost maximalna
-Njemacka-sve sem udobnosti,cak ni ova nova,doduse neznam za Q7
-Italija-nista posebno,ono eto samo da imas auto.
-Volvo je prica za sebe,ima sve osim male potrosnje,kao i SAAB
-a o zastavi,ladi i tome svi znamo,mozda ovi malo mladji ne znaju ali svaki je od nas imao prije to auto,barem nasi starci
-Japanska su dobra auta ali su njezna za nase puteve
Ali ruku na srce malo se i mi pravimo a kad bi imali mogucnosti da uzimamo nova auta svakih 5-6 godina kao u Njemackoj,slabo bi se ko odlucio da uzme japansko auto.
Svi bi opet uzimali evropska auta.Ja sam ih svakakvih vozao i ovako bi to poredao:
-Francuska-udobnost maximalna
-Njemacka-sve sem udobnosti,cak ni ova nova,doduse neznam za Q7
-Italija-nista posebno,ono eto samo da imas auto.
-Volvo je prica za sebe,ima sve osim male potrosnje,kao i SAAB
-a o zastavi,ladi i tome svi znamo,mozda ovi malo mladji ne znaju ali svaki je od nas imao prije to auto,barem nasi starci
-Japanska su dobra auta ali su njezna za nase puteve
-
bide_1986
#134 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Defintivno najbolja auta stizu iz Njemacke.
Ja mislim da je dovoljno kad se kaze MERCEDES BENZ ILI AUDI.
Ja mislim da je dovoljno kad se kaze MERCEDES BENZ ILI AUDI.
- mayab
#135 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Švaba šta napravi-Mercedes, BMW, Audi; e još da si ih mogu priuštiti...
- _tulumba_
#136 Re: Gdje se prave najbolja auta?
kako ba nema na onoj anketi SRBIJA
, mislim da se i tamo prave jako kvalitetna auta(doduse za standarde iz 71. godine)
Inace Njemacka, i Svedska (volvo)...
Inace Njemacka, i Svedska (volvo)...
- boogy
#137 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Kakvi se likovi ovdje javljaju
Šta kažeš jadan japanci prave nježna auta
Da i Toyote su veoma nježne nemoj po makadamu da ti ležaj ne ode.
Japanci prvi pa svi ostali na niže. Kolko god se trudili niko ih nikada neće stići po tehnologiji, kvalitetu i napretku (osim ako ih opet ne sprže atomskom).
Šta kažeš jadan japanci prave nježna auta
Da i Toyote su veoma nježne nemoj po makadamu da ti ležaj ne ode.
Japanci prvi pa svi ostali na niže. Kolko god se trudili niko ih nikada neće stići po tehnologiji, kvalitetu i napretku (osim ako ih opet ne sprže atomskom).
-
pyrocool
#138 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Ne znam kome bih dao glas kao zemlji ali ovako nekako:
Toyota-fenomenalni automobili pa bi nju izdvojio pojedinacno kao dobar omjer pouzdanost-luksuz-vrijednost
Njemacka-simbol sveukupno najbolje auto-industrije na svijetu
Francuzi - inovativnost (nerijetko pretjerano ispred), udobnost, licno volim Renault-a
Italijani- meni uvjek interesantni, onako smekerski dizajnirani (izuzevsi dozlaboga ruzni Multipla)
Amere i njihove tenkove ne volim pa necu da sudim o njima
Btw. to koliko je neka fabrika stara ne mora bas da znaci....eto recimo horoz (skoda) je starija od merdje
Toyota-fenomenalni automobili pa bi nju izdvojio pojedinacno kao dobar omjer pouzdanost-luksuz-vrijednost
Njemacka-simbol sveukupno najbolje auto-industrije na svijetu
Francuzi - inovativnost (nerijetko pretjerano ispred), udobnost, licno volim Renault-a
Italijani- meni uvjek interesantni, onako smekerski dizajnirani (izuzevsi dozlaboga ruzni Multipla)
Amere i njihove tenkove ne volim pa necu da sudim o njima
Btw. to koliko je neka fabrika stara ne mora bas da znaci....eto recimo horoz (skoda) je starija od merdje
-
bosn.om
#139 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Al ga i ti nalupa! Redom:Beg_Babic wrote:Gdje se prave najbolja auta?
Dobro je pitanje pravo![]()
![]()
,najbolja u cemu ???
Moje misljenje ja da ako gledamo maticne zemlje proizvodjaca a ne ko je vlasnik odredjenih proizvodjaca lista ide ovako :
Tehnologija (napredak kroz auto industriju,motori,transmisija...) - Njemacka (BMW-motor godine,BMW -auto koje vozi samo ,BMW - smg II mjenjac...)
Sigurnost - Svedska - Volvo (najsigurnije auto 2007),Saab
Dizajn - Italija - Lamborghini (Reventon,murcielago,gallardo,Ferrari....),Fiat (novi 500)
Luksuz - V.Britanija - Rools Royce (trenutno nema konkurenta u podruciju luksuza,jedini moguci konkurent Maybach je u minusu ogromnom)
Kvaliteta - Japan - (Na vecini ljestvica najpouzdanija auta prave japanci -Honda ,Toyota...)
Eh sad dodju Francuzi koji su mi cudni pravo (ne znaju da naprave supersportsko auto![]()
)
Amerikanci ,zar oni prave auta uopste![]()
- Sta bi ti znacilo "napredak kroz auto industriju", ako Bmw-u dajes premac, do '60-'70ih americka auto industrija ili pak Citroën su bili simboli inovacije. Samom Citroën-u dugujes hidrauliku upotrebjljenu u auto industriji, sistem spustanja dizanja vozila, modernu transmisiju, direkcione farove i da ne idemo dalje, ima se pola sata nabrajati. A sto se tice motora, kud na Bmw-a opet, jako performantne ali vrlo neizdrzljive za tu klasu vozila, kao sto poznata inzinjerska sala potvrdjuje, "platis ga kao Mercedesa, a traje kao Peugeot". Da si naveo Mercedes kao primjer, i proslo bi nekako, nijedan ne staje prije 600 milja, a redovito im se naguli milion medju taksistima trecerazrednih zemalja. A tehnologija autonomnog upravljanja aktivnih sigurnosnih mjera nije Bmw-ov patent, u razvoju je kod svakog vaznog proizvodjaca, Renault eno prikazivao svoj prije 3 godine, sve bilo tu, samostalno kocenje, pracenje vanjske bijele linije, radar za pomoc pri parkiranju, uglavnom sve isto, a Toyota je i razvila taj sistem samostalnog parkiravanja auta. Sekensijalni mjenjac se mogao nabaciti u opciji na Clio Williams, kad ga nigdje sem u F1 nije bilo. Opet kod Renault-a, vidio novu lagunu i tehnologiju ucetvovanja zadnjih tockova pri upravljanju, tako da se vozi kao karting, bolje drzi put od Porsche-a, nevjerovatno, zar ne? Tako da, u par primjera koje navedoh, ne znam kako mozes reci "ogromna prednost" s tim primjerima koje napominjes.
- Sto se tice sigurnosti, Renault je redovno uz Volvo u svim mogucim testovima, a redovno ga i prelazi u pasivnoj sigurnosti. A sem toga, nisi mozda cuo o tome, Volvo je izgubio 2 ostre parnice, nekoliko godina jedna od druge, jer mu je direkcija odlucila ne pozivati nekoliko stotina hiljada vozila na korekciju njima poznatog problema na kocnom sistemu, da bi izbjegli ogromni trosak, a par godina nakon toga, dvije zene ginu s djecom ne uspjevajuci da zakoce vozilo pri normalnoj dozvoljenoj brzini. Na sudu su prikazani interni dokumenti gdje direkcija Volvo-a jasno objasnjava da bi siguran trosak pozivanja tolikih vozila na korekciju kostao znamenito vise od hipoteticne mogucnosti da moraju platiti odstetu u slucaju udesa nekom odredjenom broju zrtava, koje su oni matematicki vise manje predvidjeli, anticipirali i provizirali u budzetu. Ali srecom, parnica je bila toliko medijatizovana da je to sve obznanjeno, te je udar na Volvo-ov imidz toliko snazan, da je natjeralo firmu da prestane insistirati na krenou sigurnosti u svojim marketingskim kampanjama, razlika je primjetljiva. Sad, ja nisam siguran da li ovo po tebi spada u sigurnost, il' tebe jedino crash-testovi zanimaju.
- Kako kome, nekom je ljepsi njemacki, nekom britanski, ko kaze da je Ferrari obavezno ljepsi od Aston Martin-a recimo.
- Sto se tice luksuza, zavisi kako kome, nekom ce Bentley znaciti sve, nekom Aston Martin, Jaguar ili pak Lincoln limuzina, nekom Bugatti, i ima ih jos. Da, Rolls prednjaci, ali nije kao da nema nista iza.
- Da, Honda je daleko ispred svih u svim mogucim postojecim statistikama frekvencije kvarova (250ak na 10,000 prodanih auta se vrati na popravak prve dvije godine, Toyota je iduca sa oko 400, zatim Mercedes, ali podaleko iza). Ali, ovaj nacin testiranja ne znaci da je auto dugotrajno, tek da se manje kvari prvih godina, a sad u kvar spada sve, cak i prestanak rada brisaca radi pregorjevanja osiguraca, recimo. Svako garaziranje se ulazi u racun.
- Sta ti znaci "super sportsko auto"? Ako mislis jedino na auta tipa Porsche recimo, mozda se ne sjecas Renault Alpine-e, koja je, u svojim najjacim verzijama, uredno dirala ili cak prelazila 300km/h. A danas imas Clio V6 ili jos bolje Mégane V6 za koje se ne moze reci da su vozila za starce, jer, vjeruj mi, da s 350 konja na tezinu Mégane-a imas s cim da se osjecas kao u mlaznjaku. Peugeot ima svoj 907, kojem treba 4.5s do 100km/h, a obe firme su redovni ucesnici najbrzih trka na svijetu, F1 ili Le Mans-a. A da ne govorim o Bugatti-u, koji je isto francusko vozilo, pravi se u okolini Strasbourg-a, s 1001 konjem, hvatas avione pri poletanju (najavljeno na oko 450km/h). Tako da, kao sto vidis, nije da oni ne znaju to napraviti, jer po obincoj logici je shvatljivo da ako znas napraviti bolid F1, valjda si savladao osnovnu tehnologiju da sklepas kakvo malo brze auto, ali je problem nesto drugo: To nije njihovo tradicionalno trziste, niti ce kada biti. On ce ti sutra napraviti najbolji sportski bolid, ali u cistu propast s finansijskog gledista, jer kakvo god to vozilo bilo, bogatas ce se nstaviti vozati u Ferrari-u, Porche-u, Lamborghini-u, jer je to stvar prestiza. U tim krugovima, sjesti u Renault-a, pa cak i placenog 200,000 eura, je jednostavno nepomislivo. Kupujes imidz, tradiciju, marku, prestiz, divljenje kad uzimas Ferrari, ne kupujes kvalitetu ili prakticnost. Industrijski moto Renault-a je, recimo, sasvim suprotan, to jest najbolji moguci kompromis visoke kvalitet za najnizu cjenu. Oni drze taj kreno trzista i njima je bitno da budu bolji od Citroën-a, Fiat-a, Opel-a, Ford-a, Volkswagen-a, Toyota-e, a ne da se brinu kako konkurentisati Mercedes, Bmw. Ako kad budu presudili da im je neophodno stupanje na vise-klasno trziste, ili ce osnovati posebnu marku, za koju ce se sto manje znati da mu pripada (Toyota-Lexus style) ili ce kupiti nekog vec dobro instaliranog aktera, kao recimo Bmw i tako dobiti odjednom sve sto mu za tu bransu trzista treba, a sa markom Renault nastaviti posao generaliste u auto industriji. Da su tu mudrost imali celnici VW, ne bi kreirali totalnu kanibalizaciju sve i jednog modela raznih marki grupe, te se ne bi danas nalazili na rubu propasti, pa spali na to da im jedan maleni Porche o sudbini odlucuje. Da nije Audi-a, koji jos uvijek dovlaci siguran cash, VW bi otisao pod stecaj dosad, eto na kakvoj je kraljevskoj poziciji, kako neko ovdje napisa.
- Da, Ameri prave auta, itekakva. Globalno, oni su impozirali njihov standard vozila po kojem se danas vozas.
A sto se tice mog licnog misljenja, vjerujem da je Mercedes i dan danas nadaleko najdugotrajniji automobil, ali moj bi izbor isao bez ikakvog dvoumljenja ka Maserati-u, koji je, po meni, vozilo u svakom pogledu bez premca.
- madner
#140 Re: Gdje se prave najbolja auta?
VW nije na rubu propasti, poslje par strašno dobrih godina imali su par srednje dobrih, ali to je sve.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
#141 Re: Gdje se prave najbolja auta?
drug, kazes nisi opterecen, ali jesi opterecen, opeterecen si logikom da se mercedes vozi da bi se pokupile koke, opterecen si animozitetom protiv mercedesa, ne zelis ili ne znas priznati sta je kvalitet, dokazan, legendu od automobila omalovazavas, opterecen si razmisljanjem da ako ja tvrdim da je mercedes ili njemacko auto bolje od azijskom to znaci da ja vozim mercedes, da ja ismijavam sve ostale ljude koje voze japanska auta, eto vidis kako si opterecenCitizen-X wrote: Drug moj, postedi i sebe a i mene blasfhemije o Benzu - kao izumu svih izuma.
I englezi su izmislili fudbal ali su truba na svjetskom planu, a se najbolji igra u Brazilu pa sta? Hoces jos?
Nemoj mi tog razmisljanja majke ti "Mercedes je najbolji".
Evo da ti dam i primjer tvog raspravljanja o ukusima:
Nedavno ugledah Ferrari Modenu za otprilike 90 000€ polovnu - odlicno stanje. Za nju bih prije dao te pare nego vise od toga za jedan Mercedes SL ili CL.
Znas sto sefe? Zato sto ako mi je vec stalo da kupim macke - sigurno ce ih se vise provozat u crvenom "konjicu" nego ti u (novom) Benzu. Samo nek maca procita Ferrari i malo poslusa V10 koji jebacki viri iz haube kroz staklo. Jebes svaki "merc" drug, je taraba.
A Leksus - ma nemam ni Mercedes a ni Leksus a i da imam pare za to - ne bih ni jedan kupio - jer - ne opterecujem se time.
Vozim Mitsubishi Sigmu - sto je Japanski Mercedes ako ga prihvatas u tom kontekstu - sve mu radi od elektronike i mehanike evo 15 mu godina ima sve "zivo" od opreme, pa - ne zakivam u zvijezde, jer nisam opterecen time toliko.
Meni je ta blasfhemija, stereotip i snobizam po tim pitanjima smijesan totalno i neka uvrijezena misljenja koja "bi se krvlju branila" apsolutno me nasmijavaju![]()
To ti ga dodje isto da se rugas nekom sto je kupio levis sa pijace a ti kupio isti levis potpuno u levisu i ti kao nesto bolji?
Tanka je razlika izmedju ta dva burazeru - masprodukcija grijesi - zajedno sa profitom i obaranjem cijena
Ziv ti meni bio mr. karabaja
-
bosn.om
#142 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Bilansi im govore nesto sasvim drugo, veliki dug, zarada slabija nego ocekivano, rentabilnost slabija od konkurencije, operativni rezultat negativan, udruzenje s Porscheom je vise nuzda nego prijateljska saradnja, a i signifikativno je da dosta manji na berzi Porsche ulazi u kapital VW, da je VW finansijski zdrav, bilo bi obrnuto. Ne, VW je u dosta teskom stanju, i to vec desetak godina traje, vrlo polako ali sigurno tonu, bez da im je direkcija ikada pokazala sposobost da preokrene situaciju.madner wrote:VW nije na rubu propasti, poslje par strašno dobrih godina imali su par srednje dobrih, ali to je sve.
- Bullet Tooth Tony
#143 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Da ne citiram sve....
@ bosn.om
Prvo sve sto sam rekao je cisto moje misljenje (moj savjet je da kad citas tudji post obratis paznju i na svaku tacku,jer i ona moze nesto da znaci
)
Idem i ja redom :
-Pricas mi o izdrzljivosti motora
a ja sam govorio kako od 2005 godiner bmw osvaja nagradu za motor godine ,i mozes misliti i ove godine osvoji
Najbolji motor na svetu 2008:
1. BMW 3,0l Twin Turbo (135, 335, X6)
2. Volkswagen 1,4l TSI Twincharger (VW Golf, Touran, Tiguan, Jetta)
3. Volkswagen/Audi 2,0l Turbo FSI (A3, A4 Cabrio, A6, TT, Eos, Jetta, Škoda Octavia, Seat Altea, Leon, Golf GTI)
4. BMW 4,0l V8 (M3)
5. BMW 5,0l V10 (M5, M6)
6. BMW-PSA 1,6l Turbo (MINI Cooper S, Clubman, Peugeot 207, 308)
7. Subaru 2,5l bokser Turbo (Impreza, Forester, Outback, Legacy)
8. Toyota 1,0l tri cilindra (Aygo, Yaris/Echo/Vitz, Citroen C1, Peugeot 107, Subaru Justy)
Ja sam cuo da laguna ima najbolju elektroniku na svijetu
(U petak, 19. septembra 2003 Renault je službeno objavio kako namerava da pozove čak 230.000 vlasnika druge generacije Lagune u servisne radionice zbog moguće greške u električnim sistemima.)
(4.8.2002 - Riječ je o provjerama sustava elektronskih instalacija, nakon prijava nekolicina vlasnika, kojima se, prilikom uključenja klima uređaja ugasio motor automobila. Opozivom je obuhvaćeno 4000 primjeraka limuzinske izvedbe Lagune. )
-O sigurnosti sam mislio na crash testove
-Ko je govorio o ljepoti (ja mislim da nisi ni procitao moj post,ja sam govorio o dizajnu i ulaganju u sam dizajn prvenstveno sportskih automobila)
-Kvarovi,Honda
,ja sam rejkao da na vecini ljestvica top pozicije zauzimaju japanci,cim nadjem stavit cu
sta luksuz -bugatti,ma ja upravu si nekom je golf 2
evo sta sam ja shvatio iz tvog teksta o super sportskim automobilima :
da Clio V6 ili Megane V6 spadaju u tu klasu
Peugeot 907 - budimo realni ,ipak je to concept
Nemoj da o Bugattiju pricamo (Ti ces reci da je Francuski jer se tamo sklapa,ja cu reci da je njemacki jer mu je srce njemacko
)
Pricas o trzistu iz svoje tacke gledista i kako zamisljas da bi to moglo da se odvija,prica da Renault moze preko noci kupiti kako ti kazes "nekog vec dobro instaliranog aktera" ili osnovati posebnu trzisnu marku (Toyota-Lexus style) je po meni smijesna (moze kupiti samo neki brand koji je u fazi stecaja tipa Rover,Jaguar ) i tako to.
Evo cinjenice za tvoju recenicu "pa spali na to da im jedan maleni Porche o sudbini odlucuje. Da nije Audi-a, koji jos uvijek dovlaci siguran cash, VW bi otisao pod stecaj dosad, eto na kakvoj je kraljevskoj poziciji, kako neko ovdje napisa."
Peugeot 207 i Volkswagen najprodavaniji u Europi (za ovu godinu)
U prva tri mjeseca prodano je 123.150 Peugeota 207 i 399.953 Volkswagenova automobila.
uh jadna majko,VW nam ode u stecaj,da bas
"Da, Ameri prave auta, itekakva" - Navedi 2 koja mogu parirati Evropskim automobilima (po klasama rasporedjeni i ne prema rekla - kazala,nego da su testirana od strane poznatih auto strucnjaka i da nisu starija od 1995 godine)
Jah , zaboravih alpine sto si napomenuo u "super sportski automobili"
evo ti mog odgovora
http://youtube.com/watch?v=9RxifEgBgtM
mada sam malo umoran,upravo sam prebrojao koliko si puta spomenuo neko francusko auto ili francusku auto marku ,pa si tako u svom postu 17 puta spomenuo takva auta ne racunajuci bugattija sto me navodi na razmisljanje da si vlasnik nekog francuskog automobila ili si nekim cudom ostao zadivljen istim,ispravi me ako grijesim (drago ce mi biti ako nisam upravu) pa da nastavimo pricu ,jer ja ti nisam onaj tip imam (navodim primjer) golfa i golf je najbolji

@ bosn.om
Prvo sve sto sam rekao je cisto moje misljenje (moj savjet je da kad citas tudji post obratis paznju i na svaku tacku,jer i ona moze nesto da znaci
Idem i ja redom :
-Pricas mi o izdrzljivosti motora
Najbolji motor na svetu 2008:
1. BMW 3,0l Twin Turbo (135, 335, X6)
2. Volkswagen 1,4l TSI Twincharger (VW Golf, Touran, Tiguan, Jetta)
3. Volkswagen/Audi 2,0l Turbo FSI (A3, A4 Cabrio, A6, TT, Eos, Jetta, Škoda Octavia, Seat Altea, Leon, Golf GTI)
4. BMW 4,0l V8 (M3)
5. BMW 5,0l V10 (M5, M6)
6. BMW-PSA 1,6l Turbo (MINI Cooper S, Clubman, Peugeot 207, 308)
7. Subaru 2,5l bokser Turbo (Impreza, Forester, Outback, Legacy)
8. Toyota 1,0l tri cilindra (Aygo, Yaris/Echo/Vitz, Citroen C1, Peugeot 107, Subaru Justy)
Ja sam cuo da laguna ima najbolju elektroniku na svijetu
(U petak, 19. septembra 2003 Renault je službeno objavio kako namerava da pozove čak 230.000 vlasnika druge generacije Lagune u servisne radionice zbog moguće greške u električnim sistemima.)
(4.8.2002 - Riječ je o provjerama sustava elektronskih instalacija, nakon prijava nekolicina vlasnika, kojima se, prilikom uključenja klima uređaja ugasio motor automobila. Opozivom je obuhvaćeno 4000 primjeraka limuzinske izvedbe Lagune. )
-O sigurnosti sam mislio na crash testove
-Ko je govorio o ljepoti (ja mislim da nisi ni procitao moj post,ja sam govorio o dizajnu i ulaganju u sam dizajn prvenstveno sportskih automobila)
-Kvarovi,Honda
Sto se tice luksuza, zavisi kako kome, nekom ce Bentley znaciti sve, nekom Aston Martin, Jaguar ili pak Lincoln limuzina, nekom Bugatti, i ima ih jos. Da, Rolls prednjaci, ali nije kao da nema nista iza.
evo sta sam ja shvatio iz tvog teksta o super sportskim automobilima :
da Clio V6 ili Megane V6 spadaju u tu klasu
Peugeot 907 - budimo realni ,ipak je to concept
Nemoj da o Bugattiju pricamo (Ti ces reci da je Francuski jer se tamo sklapa,ja cu reci da je njemacki jer mu je srce njemacko
Pricas o trzistu iz svoje tacke gledista i kako zamisljas da bi to moglo da se odvija,prica da Renault moze preko noci kupiti kako ti kazes "nekog vec dobro instaliranog aktera" ili osnovati posebnu trzisnu marku (Toyota-Lexus style) je po meni smijesna (moze kupiti samo neki brand koji je u fazi stecaja tipa Rover,Jaguar ) i tako to.
Evo cinjenice za tvoju recenicu "pa spali na to da im jedan maleni Porche o sudbini odlucuje. Da nije Audi-a, koji jos uvijek dovlaci siguran cash, VW bi otisao pod stecaj dosad, eto na kakvoj je kraljevskoj poziciji, kako neko ovdje napisa."
U prva tri mjeseca prodano je 123.150 Peugeota 207 i 399.953 Volkswagenova automobila.
uh jadna majko,VW nam ode u stecaj,da bas
"Da, Ameri prave auta, itekakva" - Navedi 2 koja mogu parirati Evropskim automobilima (po klasama rasporedjeni i ne prema rekla - kazala,nego da su testirana od strane poznatih auto strucnjaka i da nisu starija od 1995 godine)
Jah , zaboravih alpine sto si napomenuo u "super sportski automobili"
evo ti mog odgovora
http://youtube.com/watch?v=9RxifEgBgtM
mada sam malo umoran,upravo sam prebrojao koliko si puta spomenuo neko francusko auto ili francusku auto marku ,pa si tako u svom postu 17 puta spomenuo takva auta ne racunajuci bugattija sto me navodi na razmisljanje da si vlasnik nekog francuskog automobila ili si nekim cudom ostao zadivljen istim,ispravi me ako grijesim (drago ce mi biti ako nisam upravu) pa da nastavimo pricu ,jer ja ti nisam onaj tip imam (navodim primjer) golfa i golf je najbolji
-
whow
#144 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Joj kakvih se sve gluposti necitah na ovoj temi. Ljudi pisu sve i svasta uglavnom sve onako "od oka i po procjeni". Ljudi pa ja citam gotovo sve mjesecne auto magazine koje izlaze u Sjevernoj Americi ukljucujuci sve verzije Consumer Guide-a koji koristi zvanicne statistike kada se bavi pitanjima , kvaliteta ali eto sve je to nista za nase strucnjake.
Kao ne voze americke tenkove , smece , sranje- a tipovi u zivotu nisu sjeli niti u jedno americko auto i pojma nemaju kakva se auta prave u Americi. Culi ili procitali negdje na forumu kako su Americka auta sranja i to od nekoga slicnog strucnjaka koji je nekada imao 25 godina staroga iz 18-te ruke Forda Tempa koji nije bio auto ni kada je bio nov a ne sada pa onda na osnovu ovakvoga iskustva sude o Americkim autima.
Cinjenica- Po posljednjim podatcima / statistikama: Ford i to ovaj Americki je dostigao Toyotu u kvaliteti. Toyota inace uopce nije super auto kao sto neko napisa nego nejobicnije svakodnevno auto (every day car) ali se ne kvari i to je to. Neko se takoder provali kako je Toyota njezna , bas se nasmijah. Corola ja za golfa terenac , ne mozes je ubiti dok je se Golf u Americi smatra njeznim i sminkerskim ali kvarljivim autom. O Fiatima i slicnom smecu necu niti da govorim. Zapamtite sjeverno americko trziste je najvece , najznacajnije i najzahtjevnije trziste na svijetu .Ovdje se auta vozaju stotine kilometara svaki dan na temperaturama tropskim a i onim africkim dakle auto mora biti completno (compete package) inace ge nema. Cinjenica je da mnogi sto ovuda piskaraju nemaju pojma da pola tih Europskih automobila ima Americke korijene . Volvo , Saab imaju masine , transmisije , sasije koje se ugraduje u mnoge aute iz GM line-up a onda Svedani stave 30 godina staru komandnu tablu , ugrade kljuc za paljenje na pod i eto ga original inovation -auto 100% svedsko. Volvo je propadao dok ga Ford nije stavio pod svoje -tada je dobio i prve modernije dizajne kao i cijeli liniju -SUV. Do tada imao je par boxy vozila sa arkaicnim masinama.
Gledam novu Astru pa to vozilo djeluje pre smijesno kada stoji pored Jeepova , Cadilaka , Malibua , Dodge, Chryslera. Nikome i ne pada na pamet da kupuje autic od 138 ks u koji na zadnje sjedalo ne mozes smjestiti dva odrasla covjeka.
Dizajnom, kvalitetom , garancijama , cijenama Amerikanci , Japanci i Korejanci su miljama ispred Europske konkurencije u svakoj klasi osim u onoj najvistoj gdje dominiraju Mercedesa , BMW , Audiji te poneki Cadilac i Lexsus. Njemci su tu majstori i to se nema sta dodati niti oduzeti ali kada su upitanju srednja klasa europljani tu nemaju sta traziti. Ja sam nekoliko puta poredio Chevrolet Cobalt i Golf 5 . Cobalt ga dere u svakome pogledu a jeftiniji 5 hiljada. 5 hiljada su velike pare. E sada ce neko kako Golf ima bolju suspenziju i upravljacki sistem. A ja cu na to da Cobalt iz 2.2 litra obujma i 4 cilindra izvuce 150 KS dok Rabbitu za isto KS treba 5 cilindara i 2.5 obujma . Uz to ima vecu potrosnju , manju garanciju , losiji rekord po pitanju kvarova , mogao bih ovako do sutra . Dakle Europljana na americkom trzistu nema (osim u visokoj klasi ) i nece ih nikada ni biti jer ne mogu parirati Amerikancima , Japancima i Korejancima. Kao sto rekoh od Europljana tu su Svabe jer su najbolje od EU proizvodaca a svi ostali su vec odustali jer im je jasno da ne mogu parirati konkurenciji.Eto toliko .
Kao ne voze americke tenkove , smece , sranje- a tipovi u zivotu nisu sjeli niti u jedno americko auto i pojma nemaju kakva se auta prave u Americi. Culi ili procitali negdje na forumu kako su Americka auta sranja i to od nekoga slicnog strucnjaka koji je nekada imao 25 godina staroga iz 18-te ruke Forda Tempa koji nije bio auto ni kada je bio nov a ne sada pa onda na osnovu ovakvoga iskustva sude o Americkim autima.
Cinjenica- Po posljednjim podatcima / statistikama: Ford i to ovaj Americki je dostigao Toyotu u kvaliteti. Toyota inace uopce nije super auto kao sto neko napisa nego nejobicnije svakodnevno auto (every day car) ali se ne kvari i to je to. Neko se takoder provali kako je Toyota njezna , bas se nasmijah. Corola ja za golfa terenac , ne mozes je ubiti dok je se Golf u Americi smatra njeznim i sminkerskim ali kvarljivim autom. O Fiatima i slicnom smecu necu niti da govorim. Zapamtite sjeverno americko trziste je najvece , najznacajnije i najzahtjevnije trziste na svijetu .Ovdje se auta vozaju stotine kilometara svaki dan na temperaturama tropskim a i onim africkim dakle auto mora biti completno (compete package) inace ge nema. Cinjenica je da mnogi sto ovuda piskaraju nemaju pojma da pola tih Europskih automobila ima Americke korijene . Volvo , Saab imaju masine , transmisije , sasije koje se ugraduje u mnoge aute iz GM line-up a onda Svedani stave 30 godina staru komandnu tablu , ugrade kljuc za paljenje na pod i eto ga original inovation -auto 100% svedsko. Volvo je propadao dok ga Ford nije stavio pod svoje -tada je dobio i prve modernije dizajne kao i cijeli liniju -SUV. Do tada imao je par boxy vozila sa arkaicnim masinama.
Gledam novu Astru pa to vozilo djeluje pre smijesno kada stoji pored Jeepova , Cadilaka , Malibua , Dodge, Chryslera. Nikome i ne pada na pamet da kupuje autic od 138 ks u koji na zadnje sjedalo ne mozes smjestiti dva odrasla covjeka.
Dizajnom, kvalitetom , garancijama , cijenama Amerikanci , Japanci i Korejanci su miljama ispred Europske konkurencije u svakoj klasi osim u onoj najvistoj gdje dominiraju Mercedesa , BMW , Audiji te poneki Cadilac i Lexsus. Njemci su tu majstori i to se nema sta dodati niti oduzeti ali kada su upitanju srednja klasa europljani tu nemaju sta traziti. Ja sam nekoliko puta poredio Chevrolet Cobalt i Golf 5 . Cobalt ga dere u svakome pogledu a jeftiniji 5 hiljada. 5 hiljada su velike pare. E sada ce neko kako Golf ima bolju suspenziju i upravljacki sistem. A ja cu na to da Cobalt iz 2.2 litra obujma i 4 cilindra izvuce 150 KS dok Rabbitu za isto KS treba 5 cilindara i 2.5 obujma . Uz to ima vecu potrosnju , manju garanciju , losiji rekord po pitanju kvarova , mogao bih ovako do sutra . Dakle Europljana na americkom trzistu nema (osim u visokoj klasi ) i nece ih nikada ni biti jer ne mogu parirati Amerikancima , Japancima i Korejancima. Kao sto rekoh od Europljana tu su Svabe jer su najbolje od EU proizvodaca a svi ostali su vec odustali jer im je jasno da ne mogu parirati konkurenciji.Eto toliko .
- Bullet Tooth Tony
#145 Re: Gdje se prave najbolja auta?
whow wrote:Joj kakvih se sve gluposti necitah na ovoj temi. Ljudi pisu sve i svasta uglavnom sve onako "od oka i po procjeni". Ljudi pa ja citam gotovo sve mjesecne auto magazine koje izlaze u Sjevernoj Americi ukljucujuci sve verzije Consumer Guide-a koji koristi zvanicne statistike kada se bavi pitanjima , kvaliteta ali eto sve je to nista za nase strucnjake.

i kakve veze uopste ima sto si ti procitao svaki mjesecni broj svakog americkog casopisa,mi nista ne znamo zato sto nismo to procitali a ti sve znas jer jesi cccc,iskreno ja sam citao jedan od americkih casopisa "Road and Track" i mislim da je obicno sranje,moj savjet je da se pretplatis na "Top Gear","Auto Bild"."European Car",nemoj samo americke citati
Jedini americki autombil kojem skidam kapu je Corvette,ali ovoj novoj zato jer joj se motor nasao u nominaciji za osvajanje nagrade motor godine (ZR1 6.2 V8)
hahah ali je meni najjaci dodge ram koji na modelu za 2008-u godinu (a i na prethodnim) ima leaf springs (lisnate opruge) koje je bugatti ugradjivao u svoje modele 1937 godine,znam ja da se lisnate opruge ugradjuju u auta koja trebaju vuci neki teret ili su namjenjena za off road ali prostor iza sjedista ,odnosno taj neki tovarni prostor je duzine samo dva metra,pa i ne moze bas pretjerano stati u njega
evo klip jedan fin (o americkim autima)
http://youtube.com/watch?v=Jiht88g8HEo
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#146 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Pa kako mozes uporediti Jeep-a sa troduplo skupljim Range Roverom?
Uporedi ga sa Caddy Escalade Hybrid, GMC Denali-jem, Chevy Tahom, ili Lincol Navigatorom, svaki od kojih je ili jeftiniji od Range Rovera ili po istoj cijeni.
Lincoln Navigator 2009
Caddy Escalade

Chevy Tahoe 2007

2005 GMC Denali

Ako ima klasa u kojoj americka auta nesto znace, to bi trebala biti ova.
Sto se tice putnickih automobila, tu svakako vladaju Japanci po mom misljenju ali nije ni to toliko bitno koliko infrastruktura koja prati svaki automobil na odredjenoj geografskoj destinaciji, zbog toga vjerovatno ne bih nikad u Americi vozio Japanca niti u Europi Americki automobil, to nema veze s kvalitetom, vec s infrastrukturom i s onim sto se u odredjenim sredinama smatra luskuzom, a u drugim - standardom.
Da li treba da spomenem da Jeep Grand Cherokee npr. mozes kupiti u paketu sa Mercedesovim Diesel motorom? Koji po toj cijeni ne mozes naci ni u jednom drugom paketu, i koji ima daleko najbolju miljazu za svoju klasu? I jos jedna stvar. Jeep je daleko bolje vozilo za off-road-ing od svih gore izlistanih SUV, ukljucujuci i Land rover/Range rover-a. Doduse, ne moze se uporediti s ovim gore - kad govorimo o normalnoj upotrebi automobila na auto putevima. Ali u tome i jest Jeep thing'. Sto bi rekli - you can't understand it, it's a Jeep thing. Sad - to sto Europljani vjerovatno, veze nemaju o tome sta znaci off-roading, a i ako imaju - vjerovatno im to nista ne znaci, dok nekom u Americi cija kuca je npr. 6-7 milja po makadamskom putu da bi izasao na beton - to je razlika u nacinu zivljenja i to ima manje veze s kvalitetom automobila, vise s tim za sta ti je potreban i za sta sluzi, kao i s tim kakav imidz o vlasniku gradi - jer je to ono sto prodaje brand.
Uporedi ga sa Caddy Escalade Hybrid, GMC Denali-jem, Chevy Tahom, ili Lincol Navigatorom, svaki od kojih je ili jeftiniji od Range Rovera ili po istoj cijeni.
Lincoln Navigator 2009
Caddy Escalade

Chevy Tahoe 2007

2005 GMC Denali

Ako ima klasa u kojoj americka auta nesto znace, to bi trebala biti ova.
Sto se tice putnickih automobila, tu svakako vladaju Japanci po mom misljenju ali nije ni to toliko bitno koliko infrastruktura koja prati svaki automobil na odredjenoj geografskoj destinaciji, zbog toga vjerovatno ne bih nikad u Americi vozio Japanca niti u Europi Americki automobil, to nema veze s kvalitetom, vec s infrastrukturom i s onim sto se u odredjenim sredinama smatra luskuzom, a u drugim - standardom.
Da li treba da spomenem da Jeep Grand Cherokee npr. mozes kupiti u paketu sa Mercedesovim Diesel motorom? Koji po toj cijeni ne mozes naci ni u jednom drugom paketu, i koji ima daleko najbolju miljazu za svoju klasu? I jos jedna stvar. Jeep je daleko bolje vozilo za off-road-ing od svih gore izlistanih SUV, ukljucujuci i Land rover/Range rover-a. Doduse, ne moze se uporediti s ovim gore - kad govorimo o normalnoj upotrebi automobila na auto putevima. Ali u tome i jest Jeep thing'. Sto bi rekli - you can't understand it, it's a Jeep thing. Sad - to sto Europljani vjerovatno, veze nemaju o tome sta znaci off-roading, a i ako imaju - vjerovatno im to nista ne znaci, dok nekom u Americi cija kuca je npr. 6-7 milja po makadamskom putu da bi izasao na beton - to je razlika u nacinu zivljenja i to ima manje veze s kvalitetom automobila, vise s tim za sta ti je potreban i za sta sluzi, kao i s tim kakav imidz o vlasniku gradi - jer je to ono sto prodaje brand.
- madner
#147 Re: Gdje se prave najbolja auta?
To što Porše ulaže u dionice VW-a nema nikakave veze sa financijskom situacijom VWa ili Poršea. Tu su familijarne veze (u Bosni bi ih pljuvalibosn.om wrote:Bilansi im govore nesto sasvim drugo, veliki dug, zarada slabija nego ocekivano, rentabilnost slabija od konkurencije, operativni rezultat negativan, udruzenje s Porscheom je vise nuzda nego prijateljska saradnja, a i signifikativno je da dosta manji na berzi Porsche ulazi u kapital VW, da je VW finansijski zdrav, bilo bi obrnuto. Ne, VW je u dosta teskom stanju, i to vec desetak godina traje, vrlo polako ali sigurno tonu, bez da im je direkcija ikada pokazala sposobost da preokrene situaciju.madner wrote:VW nije na rubu propasti, poslje par strašno dobrih godina imali su par srednje dobrih, ali to je sve.
Dakle ne može doći neki Japanac ili Amerikanac i preuzet vlasništvo.
- olensoner
#148 Re: Gdje se prave najbolja auta?
zbog amerike i tih GMC-ova i ostalih gluposti je i poskupilo gorivo, america suck's, EU rules 
- johntra
#149 Re: Gdje se prave najbolja auta?
uh jadna majko,VW nam ode u stecaj,da bas...
@beg_babic...čovjek je vjerovatno mislio da su najprodavanija auta u prva četiri mjeseca 207 i Golf...
a tebi je jako glupa usporedba jednog modela i čitave game prodatih vozila...
to što ti sada nabrajaš opoziv za jednu Lagunu, ja ti mogu naći za BMW-a isto toliko...prema tome, BMW nije neko mjerilo kvalitete..dobro se sjećam teksta i testa u Autobildu, prošle generacije trojke...redovna mana, kod skoro svih modela su bili kvarovi diferencijala na oko 100.000 km...
amerikanci u posljednje vrijeme prave jako dobra vozila, koja nama možda nisu privlačna dizajnom...ali pored te Corvette, ja bih dodao još i Cadillaca CTS-V, ovaj novi, model year 2009...koji je već prevazišao klasu M3, S4, C63 AMG ili IS-F-a...puca već na M5, sa kojim opet neće imati nikakvih većih problema u pobjeđivanju....
- madner
#150 Re: Gdje se prave najbolja auta?
Nije čovjek poredio, nego to su najprodavaniji automobili, 207 kao tip i VW kao marka.