Bosnjacki simboli

Post Reply
forUMASH

Post by forUMASH »

biscanka84 wrote:to tvoje neznanje je simpaticno majii :zzzz:
.....bjezi bona, eto Beche...... :D
biscanka84

Post by biscanka84 »

Krkane za tebe

Ime Bosnjak je staro ime, turski oblik imena Bosnjanin, koje od davnina oznacava cojeka iz Bosne. A Bosna se prostirala od Like na sjevero-zapadu pa sve do Sare na jugo-istoku. Citav taj prostor u doba Tvrtka i Kulina bana i u vrijeme Turaka naseljavali su Bosnjaci i Albanci, a u malom procentu Srbi. Bosnjaci, Albanci i Crnogorci su potomci starih Ilira - najstariji narodi na Balkanu. Naime, od Austro-ugarske monarhije ime Bosnjak je bilo ustaljeno za muslimane Bosne, a i za pripadnike ostalih vjeroispovijesti, s obzirom da se Osmansko carstvo dijelilo po vjerskom, a ne po nacionalnom principu. Ipak, svijest o posebnosti unutar islamskog univerzuma od samih pocetaka je prisutna kod Bosnjaka. Bosnjaci su cesto sebe nazivali "pravim Turcima". Ovaj naziv se prvenstveno odnosio na odnos prema vjeri, jer je islam tada nazivan "turskom vjerom".Ovo je samo jedan dio bosnjackog paradoksa. Naime, dok su se Bosnjaci izvan Bosne upravo ponosili svojim bosanskim porijeklom tako da su kod pisaca cesti dodaci al-Bosnaawi, Bosnjak i sl., u Bosni se uvijek naglasavala pripadnost univerzalnim vrijednostima. Tako su se Bosnjaci unutar Bosne ponosili svojom bezrezervnom odanoscu islamu koja je uzrokovala da su deseci hiljada Bosnjaka kroz stoljeca u ime odbrane islama isli braniti granice Osmanskog carstva. Apsurd je dosegao svoj vrhunac za vrijeme bune Husein bega Gradascevica i oul-bega Sabanagica kapetana gusinjske kaze kada su se Bosnjaci digli na ustanak protiv Kaur-sultana u ime odbrane islama, iako su bili ugrozeni ne kao muslimani, vec u svojoj bosnjackoj osobenosti, jer je sultanova reforma bila bazirana na turcizaciji carstva. Ipak, svijetla strana bosnjacke posebnosti pokazana je za vrijeme ustanka protiv austro-ugarske okupacije, kada nas je "majka Turska" prodala na Berlinskom kongresu 1878. Tada su se Bosnjaci svih vjera digli na ustanak protiv okupacije, a u Sarajevu je osnovana Zemaljska vlada i proglasena autonomija Bosne i Hercegovine, sto je predstavljalo odluku bosanskog inata, da se radi Bosne suprotstave svim svjetskim silama. Odlukama Berlinskog kongresa suprotstavilo se bosnjacko i albansko stanovnistvo Gusinja i Plava na celu sa Ali-pasom Sabanagicem Gusinjskim. Od 1878. do 1913. Plav i Gusinje bili su samostalni 34 godine, nisu priznavali odluke velikih sila, niti odluke turske porte. Bosanska sklonost ka univerzalnom pocela je da se pokazuje u Austro-ugarskoj monarhihji. Do danas historicari nisu razjasnili zasto se odjednom dogodio prijelaz sa bosnjackog na muslimansko ime.Treba napomenuti da u Osmanskom carstvu nije bilo potrebno isticati svoju pripadnost islamu, kada je islam bio dominantna religija. Tada je posebnost muslimana bila oznacavana zemljom iz koje dolaze, tako da su bosnjacko ime s ponosom nosili mnogi musliamni iz Bosne, novopazarskog Sandzaka Skadrskog, Peckog i Prizrenskog Sandzaka. Dolaskom Austrije, kao katolicke monarhije, najugorzenija je bila vjerska posebnost Bosnjaka, koji se po prvi puta nasao u katolickom okruzenju. S ozbirom na to da Austijska monarhija nije bila protiv isticanja bosnjackog imena, dolazi do toga da se Bosnjaci, u teznji da ocuvaju svoju vjersku posebnost, pocinju masovno izrazavati kao primarni muslimani. To je historijski obrt cije se posljedice osjecaju do danas. No, paralelno s tim, dolazi do hrvatskog i srpskog nacionaliziranja bosanskih katolika i pravoslavaca u hrvatsku i srpsku naciju. Ideja nacije bila je nepoznata do austrijske okupacije. historija bosnjackog naroda je historija negiranja, osporavanja i zatiranja njegove nacionalne i kulturne posebnosti. Kada Bosnjaci nisu mogli biti fizicki unistavani onda su, politikom denacionaliziranja i asimilacije stirani kako bi se bosnjacka nacija ucinila nemocnom, iznemoglom i izgubljenom, kako bi se lisila svake historijske energije neophodne za njeno drustveno i historijsko opstajanje. Bosnajcima je neumorno nametano da budu nesto sto oni nisu, druga nacionalnost. A jedan veliki dio bosnjackog naroda vec je pretvoren u Srbe, Hrvate, Crnogorce i Makedonce. Kada Bosnjaci nisu mogli biti natjerani da se opredijele kako drugi hoce, nije se prezalo od toga da im se ponudi da budu "neopredijeljeni". Sve su to bile i jos traju perfidne igre drzavnih vlasti. Veliki srpski geograf Jovan Cvijic boravio je u plavsko-gusinjskom kraju tokom 1906.-1908., i izmedju ostalog pise: "Muslimani Plava i Gusinja govore srpskim jezikom, a sebe nazivaju Bosnjacima, a jezik kojim zbore zovu bosnjacki". Abdulah Kuc - bosnjacki pjesnik iz Gusinja salje poruku begu Musovicu 1877. godine, (Pljevlja): "Cuvaj Niksic, a Taslidzu pazi, a Akovu (Bijelo Polje) ko majku rodjenu, a Kolasin kao svoju glavu, Plav i Gusinje cuvace se sami".

U ovakvoj proslosti Bosnjaci nisu imali nikakvog podsticaja za svoju nacionalnu emancipaciju. Podsticaj njihovoj nacionalnoj emancipaciji sastojao se u presijecanju njihove nacionalne teritorije, tj. stvaranju svojih "ostrva" kako bi se oslabila njihova privrzenost histoirji i geografiji, kako bi bili izgubljeni u prostoru i vremenu, kako bi bili pocijepani, rasuti, rastjerani. "Podsticaj" njihovoj nacionalnoj emancipaciji sastojao se u nakani da se svim sredstvima odovje od svog nacionalnog bica, da se udalje od svog kulturnog, psiholoskog individualiteta, od svog jezika i vjere. Svako pozivnaje Bosnjaka na vlastite kulturne vrijednosti i njihov skoro svaki obrazac kulturnog ponasanja proglasavani su nacionalistickim cinom. Bosnjaci su jedini bili nacionalisti bez nacije. Oni su ozbiljno upozoravni i opominjani da nacionalno i vjerski moraju drzati odvojeno, a od njih je istodobno trazeno da se vrate prapedovskoj vjeri kako bi mogli fizicki opstati. Tako je historija Bosnajka bila histoirja u kojoj se nije moglo imati pravo na nacionalno ime, pravo na jezik i knjizevnost, pravo na nacionalne institucije, pravo na tradiciju i adete. I pored svega ovoga i bez obzira sto su morali pristajati na nametnuta orpedjeljenja kako ne bi postali posve narod bze imena Bosnajci su duboko u srcima sacuvali nacionalno ime.
Danas, kada se vracamo svom nacionalnom imenu, Bosnjak, imenu koje nam je uvijek pripadalo, zasuti smo protivljenjima, pa i uvredama. Sa nekakvim cupenjem postavlja nam se pitanje sta to cinimo. Na protivljenja, uvrede i ljutnje smo navikli. Mi danas, samo govorimo ono sto jesmo, jer nerazumnima nije bilo dovoljno sto smo do sada govorili da nismo ono sto nismo. To nije puko preimenjavanje izmisljenog velikog "M" u ime Bosnjak, nego je to susret sa samim sobom. Mi ne smijemo nicim, ama bas nicim, njegovati nacionalnu neodredjenost. Muslimani su sa svojom "nacionalnom neopredijeljenoscu" bili najveci problem prve Jugoslavije. U drugoj, Titovoj, bili su pobornici bratstva i jedinstva s jedne, a ljuti borci za islam s druge strane, sve po cijenu negiranja vlastitog imena. Danas nam, paralelno s jacanjem bosnjackog imena, prijeti opsanost da izgubimo osnovu tog imena "Bosnu". Stoga je vrijeme da se jos jace okrenemo sebi i svom zajednistvu, jer cekanja da nam drugi pomognu znaci i pristanak da nam drugi kroje sudbinu. Vakat je da svako od nas u sebi povuce jednu crtu, izbrise dileme i prihvati da je biti Bosnjak nesto sa cime smo rodjeni, sudbina koja se ne odredjuje partijskim dekretom ili voljom nekih intelektualaca. Da je to ona odrednica kojom smo odredjeni prema svijetu i kojom nas svijet odredjuje i bez nase volje.
U Kur'anu casnom stoji da je Allah dz.s. stvorio ljude razlicitim da bi se bolje upoznali. Mozda bas zato treba da jasno prihvatimo svoju razlicitost od drugih. Selam svim clanovima bosnjacke zajednice!

Pise: prof. Rizah GRUDA
Kula08

Post by Kula08 »

Bišćanko, draga naša "Turkinjo", i na zidu piše P****, pa zid nije to što piše na njemu. Mogli su nas nazivat i Marsovci, mi ostajemo Bošnjaci - kapiš?
biscanka84

Post by biscanka84 »

procitaj tekst,naime cisto sumnjam da znas bolje od jednog profesora
krkanko

Post by krkanko »

Kula08 ne vrijedi care, znas kad sivonja zapne...
Reina

Post by Reina »

seiko22 wrote:
Zanimljivo je da su botanicari pokazali da u Bosni rastu ORIGINALNI Bosanski Ljiljani.Nose naucno ime "Lilium Bosniacum" i nasli su svoje mjesto i na postanskim markama Bosanske Drzave (vidi sliku) JEDINO U BOSNI RASTU...ZLATNI LJILJANI
izvanredno "reina", samo bih, iz cijelog teksta, napravio izmjenu gdje stoji :..i na postanskim markama Bosanske Drzave, ",sa :
" I NA POSTANSKIM MARKAMA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!!"
.
nije bitno kako joj je ime da li Bosna i Hercegovina, da li Republika BiH, misli se na Drzavu....na tu drzavu...
digger

Post by digger »

Ne uspijeh da procitam sve, ali i prva strana teme je bila dovoljna da vidim kuda ista ide. Uz to da napomenem da se na podforumu "Sarajevo-x.com" ozbiljno diskutuje da li treba da se otvori novi podforum "Historija."

Cija istorija? Posto ce naravno biti 99% nasa domaca, je li to ista ta kako je neko vidi, kako neko zeli da je vidi, kako neko zeli da je nametne... ? Jer nista nam vise ne treba nego da prosirimo dosadasnja 'svojatanja' kako bi jos dublje poceli da se razdvajamo.

Al' hajde sto se ovdje razvajamo—moze nam se jer se dobro znamo—ali valjda treba u ovo poceti da upetljavamo i Evropu! MZ valjda to jedva ceka.

OK, mozda sam ja omatorio. Zato, neka mi onda neko napise koja to zemlja ima tri zastave i tri himne a koja je i dalje sretna i berticetna?
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

Reina wrote:
seiko22 wrote:
Zanimljivo je da su botanicari pokazali da u Bosni rastu ORIGINALNI Bosanski Ljiljani.Nose naucno ime "Lilium Bosniacum" i nasli su svoje mjesto i na postanskim markama Bosanske Drzave (vidi sliku) JEDINO U BOSNI RASTU...ZLATNI LJILJANI
izvanredno "reina", samo bih, iz cijelog teksta, napravio izmjenu gdje stoji :..i na postanskim markama Bosanske Drzave, ",sa :
.
nije bitno kako joj je ime da li Bosna i Hercegovina, da li Republika BiH, misli se na Drzavu....na tu drzavu...
reina, naprotiv, veoma je vazno da stoji : "REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE", jer to daje identitet drzavi, a upravo u ovo vrijeme, cega smo svjedoci, tj, u ovih zadnjih 15-godina se radi na promjeni toga identiteta, na po prvi put legalnom rasclanjenju te REPUBLIKE na manje "republike" koje bi eventualno dovele do unistenja i raspada BOSANSKE DRZAVE,

.
Reina

Post by Reina »

seiko22 wrote:
Reina wrote:
seiko22 wrote: izvanredno "reina", samo bih, iz cijelog teksta, napravio izmjenu gdje stoji :..i na postanskim markama Bosanske Drzave, ",sa :
.
reina, naprotiv, veoma je vazno da stoji : "REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE", jer to daje identitet drzavi, a upravo u ovo vrijeme, cega smo svjedoci, tj, u ovih zadnjih 15-godina se radi na promjeni toga identiteta, na po prvi put legalnom rasclanjenju te REPUBLIKE na manje "republike" koje bi eventualno dovele do unistenja i raspada BOSANSKE DRZAVE,

.

Ljiljani,simbol su historijskog kontinuiteta Bosanske drzavnosti,a kao simbol su prisutni na tlu Bosne vise od dvije hiljade godina ,
eto :) a bili su i na postanskim markama REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE.... :)

a o buducem uredjenu nase Drzave sada ne bih niti je to tema...
digger

Post by digger »

Reina wrote:Ljiljani,simbol su historijskog kontinuiteta Bosanske drzavnosti,a kao simbol su prisutni na tlu Bosne vise od dvije hiljade godina , eto :) ...
Evo jednog od prvih 'priloga' za podforum "Istorija" koji bi trebalo mozda nazvati "Istorija kako mi konvenira." :D

A kako bi ti komentarisala za nesto za sto postoji pismeni dokaz, da je grupa muslimana u ljeto 1942 poslala pismo Hitleru u kojem je izmedju ostalog stajalo: "Po rasi i krvi, mi nismo Slaveni. Mi smo gotskog porijekla. Mi 'Bosnians' smo dosli na jug Balkana u trecem vijeku kao germansko pleme." Noel Malcolm, Bosnia, A Short History, strane 5 i 6.
klif

Post by klif »

biscanka84 wrote: Dolaskom Austrije, kao katolicke monarhije, najugorzenija je bila vjerska posebnost Bosnjaka, koji se po prvi puta nasao u katolickom okruzenju. S ozbirom na to da Austijska monarhija nije bila protiv isticanja bosnjackog imena, dolazi do toga da se Bosnjaci, u teznji da ocuvaju svoju vjersku posebnost, pocinju masovno izrazavati kao primarni muslimani. To je historijski obrt cije se posljedice osjecaju do danas. No, paralelno s tim, dolazi do hrvatskog i srpskog nacionaliziranja bosanskih katolika i pravoslavaca u hrvatsku i srpsku naciju. Ideja nacije bila je nepoznata do austrijske okupacije. historija bosnjackog naroda je historija negiranja, osporavanja i zatiranja njegove nacionalne i kulturne posebnosti.

Znači bosanski muslimani prvi negiraju i odbijaju bošnjačku naciju. To im je, smatram, najveća strategijska greška. Tada su insistirali isključivo na religijskoj posebnosti zbog povlašćenog položaja kojeg su imali u otomanskoj imperiji prije svega u odnosu na "nemuslimansku raju" koju su posmatrali arogantno i s visoka. Da su tada imali bosansku nacionalnu svijest moguće je da bi se određeni broj pravoslavnog i katoličkog življa tog doba opredijelio za bosansko nacionalo biće.

Istu grešku, ovaj put u drugom pravcu, prave 1993. kada se sa zakašnjenjem od sto godina pokušavaju vratiti na pozicije s kraja 19. vijeka proglašavanjem, sada, međutim, jedino za muslimane rezervisane bošnjačke nacije. Ponovo time odbijaju, sada već BH Srbe i Hrvate, od ideje bosanstva. Bošnjaštvo jeste Islam. Time se Bošnjaci odriču cjelovite BiH u zamjenu za etnički čiste teritorije.

Jedini istorijski period u kojem su "Bošnjaci" bili Bosanci je period SFRJ. Ne zbog svoje državotvornosti i oštroumnosti, nego jer je religijski faktor bio potisnut u drugi plan.

Budu li se Bošnjaci i dalje određivali prevashodno religijom, ne vidim za BiH svijetlu budućnost.
Maksim

Post by Maksim »

Proklet je stvarno onaj tko se rodi kao Bosanac.
uozo

Post by uozo »

digger wrote:A kako bi ti komentarisala za nesto za sto postoji pismeni dokaz, da je grupa muslimana u ljeto 1942 poslala pismo Hitleru u kojem je izmedju ostalog stajalo: "Po rasi i krvi, mi nismo Slaveni. Mi smo gotskog porijekla. Mi 'Bosnians' smo dosli na jug Balkana u trecem vijeku kao germansko pleme." Noel Malcolm, Bosnia, A Short History, strane 5 i 6.
:shock: U .ebote!!! :lol:
Mogul' ja da prokomentarisem cika Diggi? :D
Ja naime mislim da su oni bili donekle u pravu! :shock:
Naime ima nas dosta koji smo gotskog podrijetla. :roll:
I to znash kako!? Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, kad iskombinujemo one koji tvrde da smo turci i da smo sve do neki dan nazivali turcima i ove sa got teorijom, dodjemo do zanimljivog zakljucka da kod nas Gota ima kamara. Naime, Göt je turska rijec za guzicu, oli ti karakternu ljudsku osobinu kod nas poznatiju kao paksu, sto u prevodu znaci analni otvor. Ako pretpostavimo da bi se ti koji su se doskora izjasnjavali kao turci trebali razumijeti u misticne tajne turskih rijeci, poput rijeci Göt, i naravno dodamo cinjenicu da u nasem jeziku, niti je bilo tad niti ima sada slova Ö, doci cemo do zakljucka da su se oni stvarno osjecali kao Goti i pritom znali znacenje te rijeci na turskom! :shock: :D
Il su bili ViziGöti :?
Nema veze uglavnom su Göti :lol:
Last edited by uozo on 22/01/2007 06:35, edited 1 time in total.
suncokret13

Post by suncokret13 »

sad' stvarno nista ne kontam,

sad dolaze goti,pa vizigoti,pa kelti,pa pikti.........dobro je da nema gala i vikinga ,a tek saksonaca.....e nije lako ni nasim politicarima,te novim istoricarima,ko ce sad povezati sve korjene...........

dobro je sto u kojenica nema KUNTA KINTE.

a kako je pocelo,mozda se i on pojavi......??
suncokret13

Post by suncokret13 »

ovdje:

Code: Select all

dobro je sto u kojenica nema KUNTA KINTE
fali,nedostaje slovo r

pa treba da stoji :

Code: Select all

dobro je sto u koRjenica nema KUNTA KINTE
digger

Post by digger »

B.Medjed wrote:...Nema veze uglavnom su Göti ...
:D

Moja cijela poenta je ta da mi sami sebi cinimo medvedju uslugu sa pateticnim postavkama i izmisljanjem cinjenica kako bi jedan dio stanovnistva napravili onim sto nije. Pismo Hitleru je vjerovatno bilo da se spasi po koja glava, ali cinjenica ostaje da postoje grupe koje vjeruju u gotsko porijeklo, u ilirstvo, pa bogami i da imamo najstariju civilizaciju na svijetu koju evo danas otkrivamo putem piramida i uz otvorenu pomoc bosnjackih politicara. Bez obzira sta strucnjaci tvrde i znaju. Znamo mi bolje.

@kliff je u pravu kada kaze da je religiozna zavisnost kamen spoticanja za Bosnjake. Ja mogu dodati da po balkanskoj logici, isto postaje municija za njihove susjede koja se vjesto politicki iskoristava. Na zalost, imam osjecaj da se Bosnjaci stalno nekome kao izvinjavaju ili opravdavaju, cak i za ime 'Bosnjak.' Mozda bas zato sto se vracaju na proslost potkrepljenu detaljima koji istorijski ne stoje ili koji bar daju povoda sumnji.
Maksim

Post by Maksim »

Bosnjaci se egzistencijalno i kao nacionalni korpus ne moraju opravdavati, ali se moraju sami sebi opravdavati za ime naroda. Ispravni naziv na bosanskom jeziku je Bosnjanin, ali netko ocito voli turcizme i u nacionalnom imenu. Nitko na svijetu sebe ne naziva onako kako ga drugi nazivaju.

Ako te netko zove idiotom, jer ti treba isto da se tako nazivas?
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

digger wrote:
B.Medjed wrote:...Nema veze uglavnom su Göti ...
:D

Moja cijela poenta je ta da mi sami sebi cinimo medvedju uslugu sa pateticnim postavkama i izmisljanjem cinjenica kako bi jedan dio stanovnistva napravili onim sto nije. Pismo Hitleru je vjerovatno bilo da se spasi po koja glava, ali cinjenica ostaje da postoje grupe koje vjeruju u gotsko porijeklo, u ilirstvo, pa bogami i da imamo najstariju civilizaciju na svijetu koju evo danas otkrivamo putem piramida i uz otvorenu pomoc bosnjackih politicara. Bez obzira sta strucnjaci tvrde i znaju. Znamo mi bolje.

@kliff je u pravu kada kaze da je religiozna zavisnost kamen spoticanja za Bosnjake. Ja mogu dodati da po balkanskoj logici, isto postaje municija za njihove susjede koja se vjesto politicki iskoristava. Na zalost, imam osjecaj da se Bosnjaci stalno nekome kao izvinjavaju ili opravdavaju, cak i za ime 'Bosnjak.' Mozda bas zato sto se vracaju na proslost potkrepljenu detaljima koji istorijski ne stoje ili koji bar daju povoda sumnji.

joj, ima'l ko onu pjesmu "Faraoni svi su braca, Tutankamon i moj caca!" :lol: :lol: :lol: :lol:

. :faraon1: :faraon1:
.
Bosnian Gangsta

Post by Bosnian Gangsta »

klif wrote:
biscanka84 wrote: Dolaskom Austrije, kao katolicke monarhije, najugorzenija je bila vjerska posebnost Bosnjaka, koji se po prvi puta nasao u katolickom okruzenju. S ozbirom na to da Austijska monarhija nije bila protiv isticanja bosnjackog imena, dolazi do toga da se Bosnjaci, u teznji da ocuvaju svoju vjersku posebnost, pocinju masovno izrazavati kao primarni muslimani. To je historijski obrt cije se posljedice osjecaju do danas. No, paralelno s tim, dolazi do hrvatskog i srpskog nacionaliziranja bosanskih katolika i pravoslavaca u hrvatsku i srpsku naciju. Ideja nacije bila je nepoznata do austrijske okupacije. historija bosnjackog naroda je historija negiranja, osporavanja i zatiranja njegove nacionalne i kulturne posebnosti.

Znači bosanski muslimani prvi negiraju i odbijaju bošnjačku naciju. To im je, smatram, najveća strategijska greška. Tada su insistirali isključivo na religijskoj posebnosti zbog povlašćenog položaja kojeg su imali u otomanskoj imperiji prije svega u odnosu na "nemuslimansku raju" koju su posmatrali arogantno i s visoka. Da su tada imali bosansku nacionalnu svijest moguće je da bi se određeni broj pravoslavnog i katoličkog življa tog doba opredijelio za bosansko nacionalo biće.

Istu grešku, ovaj put u drugom pravcu, prave 1993. kada se sa zakašnjenjem od sto godina pokušavaju vratiti na pozicije s kraja 19. vijeka proglašavanjem, sada, međutim, jedino za muslimane rezervisane bošnjačke nacije. Ponovo time odbijaju, sada već BH Srbe i Hrvate, od ideje bosanstva. Bošnjaštvo jeste Islam. Time se Bošnjaci odriču cjelovite BiH u zamjenu za etnički čiste teritorije.

Jedini istorijski period u kojem su "Bošnjaci" bili Bosanci je period SFRJ. Ne zbog svoje državotvornosti i oštroumnosti, nego jer je religijski faktor bio potisnut u drugi plan.

Budu li se Bošnjaci i dalje određivali prevashodno religijom, ne vidim za BiH svijetlu budućnost.
Fino Bosnjaci su krivi sto su se B. pravoslavci i katolici u 19 stoljecu odrodili od bosnjacke nacije i prikljucili srpsko-hrvatskoj.

I Bosnjaci su za vrijeme najzesce agresije i genocida 1993 odbacili bosanske Srbe i Hrvate od BiH.

Fino nema sta
Bosnian Gangsta

Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.

Ti nisi daleko od istine kad kazes da su Bosnjaci kulturno skoro sve preuzeli od Turaka. Nosnja, vjera, kuhinja, elementi u muzici i stosta. Bosnjaci su predaleko otisli od svog izvornog identiteta i nisu ni u stanju svojoj djeci davati makar djelomicno narodna imena, nego iskljucivo arapska, perzijska pa cak i turska. Slavenska imena nisu krscanska, ali kome to objasniti kada se tzv. Bosnjacki narod 80 % sastoji od ljudi poput tebe koji su u svom zivotu procitali dva romana i to je to.

Sto hocete vi? Hocete BiH? Onda djelujte tako. Ja se ne osjecam kao Bosnjak, jer se ne mogu identificirati s ovim tzv. Bosnjastvom koji se namece ljudima. Jos malo, i Bosanci ce poceti biti diskriminirani u cijeloj zemlji. Sto god vise Bosnjaci idu istim putem kao Velehrvati i Velesrbi, sve je vesa garancija podjele BiH. A tzv. bosnjacka drzava bi ubrzo nakon toga nestala pa da vidimo onda hocete li diskutovati o grbovima koji nece vise imati sto oznacavati.
suncokret13

Post by suncokret13 »

nesvrstan wrote:Da te podsjetim,

ovaj momak sto klice pod zastavom ljiljana... nije on samo prisvojio zastavu. Covjek na slici je general Armije BiH koji je klicao:

Za koga - za Alaha, protiv koga - protiv Vlaha !

Procitaj ovu knjigu "Garibi" pa da nastavimo

nije bilo islamizacije u armiji BiH ?
Bosnian Gangsta

suncokret13 wrote:
nesvrstan wrote:Da te podsjetim,

ovaj momak sto klice pod zastavom ljiljana... nije on samo prisvojio zastavu. Covjek na slici je general Armije BiH koji je klicao:

Za koga - za Alaha, protiv koga - protiv Vlaha !

Procitaj ovu knjigu "Garibi" pa da nastavimo

nije bilo islamizacije u armiji BiH ?
NE!
brdo

Post by brdo »

Bosnian Gangsta wrote:
Maksim wrote:Hajde, Biscanko, idi prosetaj malo i pristavi kavu i pusti pametnije da diskutuju. Reis Ceric niti je historicar niti uopce naucnik, a najmanje je vodja tzv. Bosnjackog naroda. On se previse prihvatio teze o podjeli BiH, jer sva njegova djelovanja vode ka podjeli. Svatko naziva Srbe izdajicama BiH radi kokarde i himne, isto vazi za Hrvate a kada Bosnjaci krenu istim putem, ne, to nije separatizam. Ljiljani nisu iskljucivo bosnjacki simbol. To je grb obitelji Kotromanica koji je uveo tek prvi bosanski kralj Tvrtko Kotromanic, odnosno ga preuzeo od madjarskog kralja Ladislava Napuljskog i s time je ljiljan mijesati sa zelenom podlogom ili pozadinom koja je u ovom slucaju vjerskog motiva, zlouporaba ljiljana! Kada je osnovana RS, prvo se zvanicno zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina i imala je vec svoju valutu na kojoj su bili i ljiljani, ali ne stilizirani kao grb R BiH. To je bila zlouporaba zlatnih ljiljana koji su historijski simbol BiH i taj zlocin se ne razlikuje od tzv. bosnjackog grba.

Ti nisi daleko od istine kad kazes da su Bosnjaci kulturno skoro sve preuzeli od Turaka. Nosnja, vjera, kuhinja, elementi u muzici i stosta. Bosnjaci su predaleko otisli od svog izvornog identiteta i nisu ni u stanju svojoj djeci davati makar djelomicno narodna imena, nego iskljucivo arapska, perzijska pa cak i turska. Slavenska imena nisu krscanska, ali kome to objasniti kada se tzv. Bosnjacki narod 80 % sastoji od ljudi poput tebe koji su u svom zivotu procitali dva romana i to je to.

Sto hocete vi? Hocete BiH? Onda djelujte tako. Ja se ne osjecam kao Bosnjak, jer se ne mogu identificirati s ovim tzv. Bosnjastvom koji se namece ljudima. Jos malo, i Bosanci ce poceti biti diskriminirani u cijeloj zemlji. Sto god vise Bosnjaci idu istim putem kao Velehrvati i Velesrbi, sve je vesa garancija podjele BiH. A tzv. bosnjacka drzava bi ubrzo nakon toga nestala pa da vidimo onda hocete li diskutovati o grbovima koji nece vise imati sto oznacavati.
ti si sigurno procito malo vise ??dva i kusur pa tako pises .ps. procitaj neobjavljeni dio na drini cuprija pa ces valjda nesto shvatiti!!!
forUMASH

Post by forUMASH »

brdo wrote: ps. procitaj neobjavljeni dio na drini cuprija pa ces valjda nesto shvatiti!!!
:shock: :shock: :shock:

....mogao si i ti pogledat nesnimljeni dio "implementacija platforme predsjednistva is '92." .... :D
Bosnian Gangsta

brdo wrote:
Bosnian Gangsta wrote:

ti si sigurno procito malo vise ??dva i kusur pa tako pises .ps. procitaj neobjavljeni dio na drini cuprija pa ces valjda nesto shvatiti!!!
Nije ovo moj tekst vec ovoga Maksima sto lupa po diviziji, ja sam samo podvukao njegove "tkz" pred Bosnjaci, Bosnjastvo itd.
Post Reply