Moze i ovako. Izgledalo bi skandalozno, ali cudo bi bilo za pocetak.uvjek dobar gost wrote:...
Fakat kriza prava...a što je najgore od svega neka iole normalnija raja se povlači u stanove, na vikendice il kao par mojih jarana... navlače se na pića il drogu.... (mislim na hemiju, a ne na travu).... i svi skupa idemo linijom manjeg otpora....kao da smo stranci u vlastitom gradu i vlastitoj zemlji, a sve zbog ljudskog šljama.....(TBF)
Nije da neće oni u stvari ne znaju, a i ne zanima ih...!!!!!
- Fair Life
- uvjek dobar gost
Može i ovako... mada mislim ne u Sarajevu danas gradu šminkera i šminkerica, kvazi elite jet seta i kvazi građana.... prikazana vožnja bi propala... jer zamisli blama da te neko vidi i ta spika...
Bez udruživanja snaga muzičara umjetnika (bez Kupusovića) i svih ostalih nema buđenja građanske svijesti i izražavanja na ovakav il sličan način....
Bez udruživanja snaga muzičara umjetnika (bez Kupusovića) i svih ostalih nema buđenja građanske svijesti i izražavanja na ovakav il sličan način....
- uvjek dobar gost
Opet sam bio na Vrelu Bosne.....i opet pokajao sam se što odabrao sam vikend za to.... jer baš vikendom je .... na pomenutom mjestu ... tiha katastrofa....
Ta količina.... papanluka, smeća..... ciganluka i čega sve ne.... ne možete da vjerujete....
u stvari možete jer svi smo se već navikli na roming oko sebe i već odavno isti smatramo naj normalnijim....
Hvala ti Denise Z... dok ti otvaraš kancelariju u Briselu nama grad tone u duboki provincijalizam...
Zabranimo prilaz Vrelu i Stojčevcu jer nismo zaslužili...
Ta količina.... papanluka, smeća..... ciganluka i čega sve ne.... ne možete da vjerujete....
u stvari možete jer svi smo se već navikli na roming oko sebe i već odavno isti smatramo naj normalnijim....
Hvala ti Denise Z... dok ti otvaraš kancelariju u Briselu nama grad tone u duboki provincijalizam...
Zabranimo prilaz Vrelu i Stojčevcu jer nismo zaslužili...
-
realna do boli
Procitala sam ove postove i sama sam ljuta, ne na Sarajevo ..na sve gradove u BiH ..svugdje je isto ..pa ja predlazem, a o tome ozbiljno vec duze vrijeme razmisljam da malo zamijenimo mjesta boravaka.Hajdemo iz gradova lijepo na sela u mir i tisinu ..osmisliti svoje zivote tamo po gradskim standardima..jer ubjedjena sam da ovi koji su sada po gradovima nece nikada pristati na to da budu gradjani vec ce i dalje isticati svoj seljakluk kao odliku sadasnjeg i na zalost buduceg vremena.Onda cemo one zapustene domove kulture lijepo obnoviti kako nama odgovara, slusati ono sto mi volimo i imati malu prirucnu ambulantu sa porodicnim doktorom.Ja ovo najozbiljnije ..nije nista dvosmisleno ..da se razumijemo.Pa i u svim velim svjetskim gradovima u okolini zive oni koji zive zivot a u samim tim gradovima se samo ili radi ili su tu oni "s brda" , izbjeglice,azilanti ...hajdemo na selo ...tamo vise nema onih koji nas mogu zaj...ti,oni su u gradu u foteljama.
- uvjek dobar gost
Ja sam za i što je najgore mogu navesti par sela izuzetno lijepih u kojima niko ne živi, mada istina je da su ta sela oko Vareša... ali jako je lijepo i Bobovac je prilično blizu... a priroda je fenomenalna...
- uvjek dobar gost
http://www.pksa.com.ba/bosanski/poslovn ... nadleznost
Evo njihove nadležnosti... i ako pročitate bar djelić istih.... vidite li i Vi da nam grad bukvalno propada dok oni ne rade ništa....
Jel nam perspektiva šoping centar po glavi stanovnika.vjerski objekat na deset stanovnika.. i buvlja pijaca pride.... korida na Koševu.... auto pijaca na platou Skenderije.... Ceca u Domu Mladih... a još jedan buvljak oko Sebilja.....
Fakat uguši nas provincijalizam i renesansa... i moramo i mi kao "građani" biti malo aktivniji... jer sam primjer da je načelnika opštine Novo Sarajevo izabralo mislim 12% glasača..... govori nam sve.... tih 12% ima direktnu korist od postojećeg stanja....
Ja ću glasati za one koji krenu u obračun sa provincijalizmom, divljom gradnjom, haosom u saobraćaju, kriminalom....smećem.... i svim drugim oblicima papanluka i svim devijantnim oblicima svega i svačega
Evo njihove nadležnosti... i ako pročitate bar djelić istih.... vidite li i Vi da nam grad bukvalno propada dok oni ne rade ništa....
Jel nam perspektiva šoping centar po glavi stanovnika.vjerski objekat na deset stanovnika.. i buvlja pijaca pride.... korida na Koševu.... auto pijaca na platou Skenderije.... Ceca u Domu Mladih... a još jedan buvljak oko Sebilja.....
Fakat uguši nas provincijalizam i renesansa... i moramo i mi kao "građani" biti malo aktivniji... jer sam primjer da je načelnika opštine Novo Sarajevo izabralo mislim 12% glasača..... govori nam sve.... tih 12% ima direktnu korist od postojećeg stanja....
Ja ću glasati za one koji krenu u obračun sa provincijalizmom, divljom gradnjom, haosom u saobraćaju, kriminalom....smećem.... i svim drugim oblicima papanluka i svim devijantnim oblicima svega i svačega
- uvjek dobar gost
http://www.pksa.com.ba/bosanski/poslovn ... nadleznost
NJih nam je donijela demokratija..... a odnijela sve ostalo.... nemam riječi kojim bi opravdao našu apatiju, našu neorganizovanost, našu šuplju priču... i šta sve ne.... jer definitivno se adaptiramo na roming koji nas okružuje, na smeće, na seljkluk... na kriminal i na sve ostalo... samo mi jasno nije šta mislimo ostaviti djeci, kakav svijet... kakvu zaostavštinu.... koliko će tad biti kantona, federalnih jedinica.... koliko će nas tad biti u gradu u državi...?
Zar nismo tu zbog ljudi... ili smo tu zbog meraka i sevdaha.... il nas način života privolio da ostanemo tu...???
sve se to gubi... "nova" vlast nova nafaka..... birali smo eto nam... samo znajte da izbori nisu početak i kraj demokratije, da nas gradske i kantonalne(ali i sve druge) vlasti ne mogu jahati vječno..... mada kakvi smo mi ljudi.. izgleda da nismo ništa bolje ni zaslužili....
Ili jesmo, ako jesmo pokažimo to.... ili šutimo vječno...!!!!
Ako odaberemo šutnju ... definitivno, bar meni, narasti će glava da bi se u nju integrisao jedan veliki hladnjak koji će mi hladiti mozak koji se sve više zagrijava jer shvatiti ne može svvatiti masu stvari koje se oko mene zbivaju.....
NJih nam je donijela demokratija..... a odnijela sve ostalo.... nemam riječi kojim bi opravdao našu apatiju, našu neorganizovanost, našu šuplju priču... i šta sve ne.... jer definitivno se adaptiramo na roming koji nas okružuje, na smeće, na seljkluk... na kriminal i na sve ostalo... samo mi jasno nije šta mislimo ostaviti djeci, kakav svijet... kakvu zaostavštinu.... koliko će tad biti kantona, federalnih jedinica.... koliko će nas tad biti u gradu u državi...?
Zar nismo tu zbog ljudi... ili smo tu zbog meraka i sevdaha.... il nas način života privolio da ostanemo tu...???
sve se to gubi... "nova" vlast nova nafaka..... birali smo eto nam... samo znajte da izbori nisu početak i kraj demokratije, da nas gradske i kantonalne(ali i sve druge) vlasti ne mogu jahati vječno..... mada kakvi smo mi ljudi.. izgleda da nismo ništa bolje ni zaslužili....
Ili jesmo, ako jesmo pokažimo to.... ili šutimo vječno...!!!!
Ako odaberemo šutnju ... definitivno, bar meni, narasti će glava da bi se u nju integrisao jedan veliki hladnjak koji će mi hladiti mozak koji se sve više zagrijava jer shvatiti ne može svvatiti masu stvari koje se oko mene zbivaju.....
- uvjek dobar gost
Gledam neku noć Adema Z na TV-u.... lik mi sew čini kao da nešto i radi... (za neupućene on je na čelu direkcije cesta KS-a)... nako lik djeluje fakat malo drugačiji od većine ovih mrtvih političara i lopova...
No jedno pitanje mi je zaparalo uši, odnosno njegov odgovor... na pitanje dali je iko odgovarao zbog stalnog probijanja rokova izrade cesta, zbog kopanja zatrpavanja pa onda opet kopanja i prosjecanja kanala.... ili zbog javašluka u radu.....
Gospodin odgovara nigdje veze... ne da nije dao odgovor... nego se nije ni potrudio.... odnosno bilo ga stid da kaže da niko... niko nije ODGOVARAO što su ulice po Sarajevu par puta prekopavane u toku jedne godine, a šine pravljene svako malo... ili ili.....neuvezivanja recimo vodovoda i direkcije za ceste ili kablovskih lopova i JKPRAD-a il ili... odnosno čovjeka bilo stid da kaže da su svi oni u istim (mahom) strankama pa neće da se svade.... ista stranka-ista banda....
http://www.rad.com.ba/dj_saobracajnice.htm
Nisam tim odgovorom baš bio zadovoljan.... ali ko me inače išta pita....
No jedno pitanje mi je zaparalo uši, odnosno njegov odgovor... na pitanje dali je iko odgovarao zbog stalnog probijanja rokova izrade cesta, zbog kopanja zatrpavanja pa onda opet kopanja i prosjecanja kanala.... ili zbog javašluka u radu.....
Gospodin odgovara nigdje veze... ne da nije dao odgovor... nego se nije ni potrudio.... odnosno bilo ga stid da kaže da niko... niko nije ODGOVARAO što su ulice po Sarajevu par puta prekopavane u toku jedne godine, a šine pravljene svako malo... ili ili.....neuvezivanja recimo vodovoda i direkcije za ceste ili kablovskih lopova i JKPRAD-a il ili... odnosno čovjeka bilo stid da kaže da su svi oni u istim (mahom) strankama pa neće da se svade.... ista stranka-ista banda....
http://www.rad.com.ba/dj_saobracajnice.htm
Nisam tim odgovorom baš bio zadovoljan.... ali ko me inače išta pita....
-
regal
Doticnog ministra Adema Zolja trebalo je dovesti u studio, emisija u zivo pa pitanje po pitanje, malo voditelj malo raja... bilo bi onda odgovora samo problem je sto nema voditelja koji bi to propitivao kako treba, posebno ne na TVSA koja i fura ove ministre kantonalce.
- uvjek dobar gost
Nama fali prvo javno mnjenje..... kojeg nemamo jer imamo previše nepismenih i pasivnih glasača i pripadnika naroda, a premalo građana...regal wrote:Doticnog ministra Adema Zolja trebalo je dovesti u studio, emisija u zivo pa pitanje po pitanje, malo voditelj malo raja... bilo bi onda odgovora samo problem je sto nema voditelja koji bi to propitivao kako treba, posebno ne na TVSA koja i fura ove ministre kantonalce.
Pored toga treba napraviti jednu bar frku da se malo zapitaju... jer definitivno je svima jasno da jalije više nema, ne one neke šminkerske nego prave jalije koja bi natrehala mnoge....
Bruka je recimo što se nekad iz Sarajeva (sa Bistrika i Ilidže) išlo skoro direkt u Beč......., a dana da se izađe samo iz grada treba ti bar sat vremena.... (ako ne ideš za Foču il Višegrad).....
a mi lagano stojimo u redu, grbimo se i plaćamo sve njihove pogreške, za koje naravno niko ne odgovara.....
Mi smo postali miševi kakvi nikad bili nismo.....
http://www.pksa.com.ba/bosanski/poslovn ... strategija
a evo samo da vidite koji su to galaktičari..... ako zažmirimo i zamislimo pravce i strategije razvoja..... ja bih vidio sljedeće...(ako uzmemo u obzir razvoj u zadnjih 12. godina)..... divlje pijace svuda i svakuda, velika kineska četvrt na stupu... korida na koševu, buvljak u ferhadiji... tržni centri na svakoj drugoj zelenoj površini... divlja gradnja u velikom parku..... da svi radimo za šalterima.....
- uvjek dobar gost
Iz nekih pragmatičnih i krajnje ludih razloga želim da se osvrnem na ono zadnje OLIMPIJADA...
Pa jeste li recimo znali da smo mi jedina zemlja koja je imala olimpijadu a da poslije toga nije uspjela imati svjetski kup.... ili neko važnije skijaško takmičenje... (osim nekih juniorskih takmičenja)... i nekih bob takmičenja...
To je bilo nekad, a danas kad recimo odete na ta famozna mjesta na kojim se održavala olimpijada.... bar mene tuga uhvati, to su i ljetipoligoni za roštiljanje, a zimski turizam se zasniva na gradnji smještajnih kapaciteta sumnjivim kapitalom... bez proširenja ponude, bez novih staza ili bilo kojeg oblika dodatnih usluga.....
Sve u svemu čemu služi Zoi il bilo koja organizacija... ili ili....čemu služe ti ljudi koji primaju platu... koju zarađuju (izgleda) da bi razvalili i uništili sve što ima i što nema....?????
Pa jeste li recimo znali da smo mi jedina zemlja koja je imala olimpijadu a da poslije toga nije uspjela imati svjetski kup.... ili neko važnije skijaško takmičenje... (osim nekih juniorskih takmičenja)... i nekih bob takmičenja...
To je bilo nekad, a danas kad recimo odete na ta famozna mjesta na kojim se održavala olimpijada.... bar mene tuga uhvati, to su i ljetipoligoni za roštiljanje, a zimski turizam se zasniva na gradnji smještajnih kapaciteta sumnjivim kapitalom... bez proširenja ponude, bez novih staza ili bilo kojeg oblika dodatnih usluga.....
Sve u svemu čemu služi Zoi il bilo koja organizacija... ili ili....čemu služe ti ljudi koji primaju platu... koju zarađuju (izgleda) da bi razvalili i uništili sve što ima i što nema....?????
- uvjek dobar gost
Sad evo postirah par slova vezanih za Miljacku, no Koševski potok il Željeznica... ima li razlike s tim što je Koševski potok u još goroj boji i još je goreg mirisa...
Il sama spomen divlje gradnje, Vrela Bosne... Igmana, Trebevića... smeća okolo, izlaza iz grada il pak ulaza u isti... zelenih površina, tržnih centara...
Sve to (a i još mnogo više ih ima) su posljeice a uzrok jesu... nesposobni kadrovi koji su samo podobni jer su članovi iste stranke, kao i inspektori zaduženi za masu stvari... kao i opštinski načelnici, policajci.... pa i vjerski službenici ( sa časnim izuzetcima).... to je sve ista banda..... i zato kod nas sve propada i smrdi jer kompetentni bi ih otkrili... raskrinkali.... jer ovako idemo samo dublje....
Il sama spomen divlje gradnje, Vrela Bosne... Igmana, Trebevića... smeća okolo, izlaza iz grada il pak ulaza u isti... zelenih površina, tržnih centara...
Sve to (a i još mnogo više ih ima) su posljeice a uzrok jesu... nesposobni kadrovi koji su samo podobni jer su članovi iste stranke, kao i inspektori zaduženi za masu stvari... kao i opštinski načelnici, policajci.... pa i vjerski službenici ( sa časnim izuzetcima).... to je sve ista banda..... i zato kod nas sve propada i smrdi jer kompetentni bi ih otkrili... raskrinkali.... jer ovako idemo samo dublje....
-
_BosanaC
Interesantno je da recimo Sarajevsku pivaru, kao najveceg zagadjivaca Miljacke, niko niti spominje niti proziva... Dok je nedavno pravo masnu kaznu zbog 'zagadjivanja' platila nekakva Fabrika konca... Znaci, nije poenta ni u zagadjivanju, ni u Miljacki... Poenta je da se kakav guzonja doseli po mogucnosti na samu Miljacku... Da mu smrdi navece koliko meni smrdi i da ne moze otvoriti nista zbog toga, a da mu u stanu bude +50C... Pa on onda mozda pogura da se i zakon pocne provoditi... Jer mi imamo super zakone... Koji se ne provode.
-
pinkzelena
Da je samo pivara zagađivač...._BosanaC wrote:Interesantno je da recimo Sarajevsku pivaru, kao najveceg zagadjivaca Miljacke, niko niti spominje niti proziva... Dok je nedavno pravo masnu kaznu zbog 'zagadjivanja' platila nekakva Fabrika konca... Znaci, nije poenta ni u zagadjivanju, ni u Miljacki... Poenta je da se kakav guzonja doseli po mogucnosti na samu Miljacku... Da mu smrdi navece koliko meni smrdi i da ne moze otvoriti nista zbog toga, a da mu u stanu bude +50C... Pa on onda mozda pogura da se i zakon pocne provoditi... Jer mi imamo super zakone... Koji se ne provode.
-
_BosanaC
Slazem se da nije, ali trenutno jeste najveci (kada pricamo o industriji, koja na svu srecu jos uvijek postoji).pinkzelena wrote:Da je samo pivara zagađivač...._BosanaC wrote:Interesantno je da recimo Sarajevsku pivaru, kao najveceg zagadjivaca Miljacke, niko niti spominje niti proziva... Dok je nedavno pravo masnu kaznu zbog 'zagadjivanja' platila nekakva Fabrika konca... Znaci, nije poenta ni u zagadjivanju, ni u Miljacki... Poenta je da se kakav guzonja doseli po mogucnosti na samu Miljacku... Da mu smrdi navece koliko meni smrdi i da ne moze otvoriti nista zbog toga, a da mu u stanu bude +50C... Pa on onda mozda pogura da se i zakon pocne provoditi... Jer mi imamo super zakone... Koji se ne provode.![]()
..možda bi se s njima i moglo izaći na kraj..
- uvjek dobar gost
Mi imamo elitu, kvazi elitu koja zaobilazeći zakone gradi nebodere, bogati se.... a pri tom osiromašuje populaciju u svakom smislu....
sad idu izbori lokalni.... ako nemamo za koga glasati.... bar glasajmo protiv ovog sistema koji nas okružuje....
sad idu izbori lokalni.... ako nemamo za koga glasati.... bar glasajmo protiv ovog sistema koji nas okružuje....
-
_BosanaC
A imamo vala i populaciju, koja svrsava od srece kada ta kvazi elita radi to sto si naveo... Jer za Boga miloga, pa zar Sarajevo nije metropola?uvjek dobar gost wrote:Mi imamo elitu, kvazi elitu koja zaobilazeći zakone gradi nebodere, bogati se.... a pri tom osiromašuje populaciju u svakom smislu....
- uvjek dobar gost
Jeste za nekog ko je sljegao u grad i ko se nije makao dalje od svoje dvije ulice...._BosanaC wrote:A imamo vala i populaciju, koja svrsava od srece kada ta kvazi elita radi to sto si naveo... Jer za Boga miloga, pa zar Sarajevo nije metropola?uvjek dobar gost wrote:Mi imamo elitu, kvazi elitu koja zaobilazeći zakone gradi nebodere, bogati se.... a pri tom osiromašuje populaciju u svakom smislu....
Sarajevo je ...... grad koji je mogao i zaslužio bolje, a u nazad ga vraćaju oni koji se kunu u nas, u populaciju o kojoj pričamo, a pri tome pune svoje džepove... pa jel iko skoro bio oko Nahoreva pa da vidi kolike kućerine pravi ta kvazi elita (čitaj ratni profiteri).... i jeli iko sa Bijele tabije pogledao narušenu panoramu grada pod pritiskom novogradje (čitaj neboderi bez temelja).... nekad je u Sarajevu komšija vrijedio kao i kuća 100 dukata... i nekad su ga putopisci zvali grad po mjeri čovjeka... il njegovih stanovnika....
Šta je danas Sarajevo i ..... eto da ne drobim više ....
- uvjek dobar gost
REVITALIZACIJA PARK-ŠUME MOJMILO
Arboretum nova gradska atrakcija
Završetkom prve faze projekta revitalizacija "Park-šume Mojmilo" pod nazivom "Arboretum" svečano je obilježen u srijedu 23. maja u prisustvu mnogobrojnih zvanica. Polovinom prošle godine Općina Novi Grad počela je pripremne radove na provedbi pomenutog projekta. Uposlenici firme "Mibral" uradili su ograđivanje lokaliteta, postavljanje drvenog mosta za pješake, uređenje terasa sa podzidima za sadnju cvijeća, grmlja i cvijeća, postavljanje i eko oglasnih ploča sa edukativnim sadržajem, izgradnju otvorenog amfiteatra za potrebe edukacije, te ostali potrebni urbani mobilijar".
"Ova faza projekta finansirana je sredstvima donatora SIDE,švedske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj i budžetskim sredstvima Općine Novi Grad ", kazala je Hazima Pecirep, pomoćnica načelnika za ekonomska pitanja u Općini Novi Grad. Vrijednost radova u ovoj fazi iznosi oko 195 hiljada maraka.
Damir Hadžić, načelnik Općine Novi Grad, ovom prilikom je isakao da je u okviru druge faze projekta planirana izgradnja skijališta i sankališta.
..........ako sad pogledate pomenuto brdo.... gdje smjestiti skijalište i sankalište....??' Pored silne divlje gradnje koja prijeti da preuzme cijelo brdo....
http://www.novigradsarajevo.ba/stream/
Ovdje će te naći svakako više informacija.... i sve potrebne kontakte...
Arboretum nova gradska atrakcija
Završetkom prve faze projekta revitalizacija "Park-šume Mojmilo" pod nazivom "Arboretum" svečano je obilježen u srijedu 23. maja u prisustvu mnogobrojnih zvanica. Polovinom prošle godine Općina Novi Grad počela je pripremne radove na provedbi pomenutog projekta. Uposlenici firme "Mibral" uradili su ograđivanje lokaliteta, postavljanje drvenog mosta za pješake, uređenje terasa sa podzidima za sadnju cvijeća, grmlja i cvijeća, postavljanje i eko oglasnih ploča sa edukativnim sadržajem, izgradnju otvorenog amfiteatra za potrebe edukacije, te ostali potrebni urbani mobilijar".
"Ova faza projekta finansirana je sredstvima donatora SIDE,švedske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj i budžetskim sredstvima Općine Novi Grad ", kazala je Hazima Pecirep, pomoćnica načelnika za ekonomska pitanja u Općini Novi Grad. Vrijednost radova u ovoj fazi iznosi oko 195 hiljada maraka.
Damir Hadžić, načelnik Općine Novi Grad, ovom prilikom je isakao da je u okviru druge faze projekta planirana izgradnja skijališta i sankališta.
..........ako sad pogledate pomenuto brdo.... gdje smjestiti skijalište i sankalište....??' Pored silne divlje gradnje koja prijeti da preuzme cijelo brdo....
http://www.novigradsarajevo.ba/stream/
Ovdje će te naći svakako više informacija.... i sve potrebne kontakte...
- uvjek dobar gost
Stvari ću navoditi iz glave a ako treba da se navode imena il šta već ni to nije problem...
Istorija grada je burna, krvava i živopisna.... poguban je bio Eugen S, Drugi svjetski rat i agresija, odnosno srednjovjekovna opsada grada....
No ima stvari koje se znati moraju.....
Po dolasku nekih 80.tih i naglog procvata Sarajeva... u grad su masovno krenuli šljegati kojekakvi likovi koji su nas na kraju počastili sa brda... no nisu samo oni .... sa njima su krenule dolaziti i njihove šire familije koje su se prvo naselile u rubnim djelovima grada, da bi kasnije kupovali stanove i u centralnim dijelovima....
Po gašenju vatre komunizma(sredina 80.tih)... došla je na red nekompetentnost i nerad... uzimanje bez povrata i opšte propadanje.čekovi i folovi.. to mogu dokazati citatima iz određenih knjiga... tad nekad su klanovi krenuli da preuzimaju sve i svašta a najviše gradske institucije...
No sa dolaskom nacionalnih stranaka to je bio i koncept već..... jer obećavali su nacionalnu toleranciju i čistiji grad... a dobili smo agresiju i hamelj svuda i svakuda....
ko neće da prizna da je taj koncept i danas prisutan.... il je ćorav il sebi neće da prizna koncept krajnje provicijalizacije nečeg što se moglo nazvati graom Sarajevom, sadašnja rascjepkanost nadležnosti između Kantona, opština i federacije je samo na štetu gradu...
Ko ne vidi širenje Šipa, Briješća, Vogošće, Hrasnog brda, Mojmila i svih brda na kojim smo mi kao djeca prije nekih desetak godina skupljali biljke za herbar... il je slijep il ne mrda iz stana svoga....
Koncept je jasan a posljedice su svuda oko nas..... i jeste istina je provincijalizam nas satra... aradio ZID je bio ventil i spas... to niste spomenuli jer nemate pojma... ni krofne pred Ekonomijom niste spomenuli jer nikad ih ni probali niste... no zahvaljujući konceptu i vlastima pitaćete sigurno kako se na Trebivić išlo i odakle.....
Znam ja čestitog svijeta radnika onih pravih, ali znam i masu štelaroša i klandžija.... no valjda ih je uvijek bilo, pa i sad... znate za onu narodnu... u Gacku je prije rata bilo 6000. muške djece, od toga 10 000 direktora u sarajevu i jedan Denis Zvizdić.......
P.S
A ako uzmete malo pa pogledate recimo knjigu Zaboravljeno Sarajevo.... shvata li iko koliku mi odgovornost imamo il sama činjenica o 10 562 poginulih tokom opsade zločinaca i oko 65 000 ranjenih.. kolika je to moralna i svaka druga obaveza da Sarajevo bude dostojno tolikih žrtava...., a sa druge strane sav javašluk, nerad i nekompetencija gradskih ,opštinskih i svih drugih institucija.... e to ako nije provicijalizam... šta je????
Istorija grada je burna, krvava i živopisna.... poguban je bio Eugen S, Drugi svjetski rat i agresija, odnosno srednjovjekovna opsada grada....
Po dolasku nekih 80.tih i naglog procvata Sarajeva... u grad su masovno krenuli šljegati kojekakvi likovi koji su nas na kraju počastili sa brda... no nisu samo oni .... sa njima su krenule dolaziti i njihove šire familije koje su se prvo naselile u rubnim djelovima grada, da bi kasnije kupovali stanove i u centralnim dijelovima....
Po gašenju vatre komunizma(sredina 80.tih)... došla je na red nekompetentnost i nerad... uzimanje bez povrata i opšte propadanje.čekovi i folovi.. to mogu dokazati citatima iz određenih knjiga... tad nekad su klanovi krenuli da preuzimaju sve i svašta a najviše gradske institucije...
No sa dolaskom nacionalnih stranaka to je bio i koncept već..... jer obećavali su nacionalnu toleranciju i čistiji grad... a dobili smo agresiju i hamelj svuda i svakuda....
ko neće da prizna da je taj koncept i danas prisutan.... il je ćorav il sebi neće da prizna koncept krajnje provicijalizacije nečeg što se moglo nazvati graom Sarajevom, sadašnja rascjepkanost nadležnosti između Kantona, opština i federacije je samo na štetu gradu...
Ko ne vidi širenje Šipa, Briješća, Vogošće, Hrasnog brda, Mojmila i svih brda na kojim smo mi kao djeca prije nekih desetak godina skupljali biljke za herbar... il je slijep il ne mrda iz stana svoga....
Koncept je jasan a posljedice su svuda oko nas..... i jeste istina je provincijalizam nas satra... aradio ZID je bio ventil i spas... to niste spomenuli jer nemate pojma... ni krofne pred Ekonomijom niste spomenuli jer nikad ih ni probali niste... no zahvaljujući konceptu i vlastima pitaćete sigurno kako se na Trebivić išlo i odakle.....
Znam ja čestitog svijeta radnika onih pravih, ali znam i masu štelaroša i klandžija.... no valjda ih je uvijek bilo, pa i sad... znate za onu narodnu... u Gacku je prije rata bilo 6000. muške djece, od toga 10 000 direktora u sarajevu i jedan Denis Zvizdić.......
P.S
A ako uzmete malo pa pogledate recimo knjigu Zaboravljeno Sarajevo.... shvata li iko koliku mi odgovornost imamo il sama činjenica o 10 562 poginulih tokom opsade zločinaca i oko 65 000 ranjenih.. kolika je to moralna i svaka druga obaveza da Sarajevo bude dostojno tolikih žrtava...., a sa druge strane sav javašluk, nerad i nekompetencija gradskih ,opštinskih i svih drugih institucija.... e to ako nije provicijalizam... šta je????
-
_BosanaC
Kaze tema svi njihovi ljudi...
Prolazim sinoc poslje utakmice pored zgrade Grckih institucija, drotova pun grad, Sarajevo proslo dalje, euforija... Sjedi drot pred zgradom, cura s njim... Fol SIPA, nesto... Nasmijem se, prodjem dalje.
Semafori. Standardne cetiri trake u Zmaja od Bosne, dvije za pravac, jedna za lijevo i ona jedna za desno. Pici hitna prema Hiseti, svira, unutra se vidi bruka nekih doktora, frka nekakva, nekom je vjerovatno zivot u pitanju... I ne jebe ih niko... Niko ni da se pomakne... Drotovi na to ni paznju ne obracaju... Uostalom, to i nije njihov posao... S tim sto vise niko ne zna sta je to njihov posao.
Pokusava vozac hitne dati do znanja da mu se pravo zuri, i pocinju auta nekako praviti prolaz... Ide cent po cent, i dolazi do zadnjeg auta, u kojem su tri starije zene, jedna od njih vozi, razbacila eglen s konama i plus prica s nekim na mobitel... I ovaj baksuz svira li svira, sviraju i ljudi okolo... Da bi teta, onako ljuta, otvorila prozor i krenula jebavati majku seljacku hitnoj i vozacu hitne, i govoriti kako ne misli da se pomakne jer je i ona cekala u redu... I onako ljuto zatvara prozor, i nastavlja se objasnjavati s konama... Valjda komentarisuci 'primitivizam' vozaca hitne...
Aferim Metropolo.
Prolazim sinoc poslje utakmice pored zgrade Grckih institucija, drotova pun grad, Sarajevo proslo dalje, euforija... Sjedi drot pred zgradom, cura s njim... Fol SIPA, nesto... Nasmijem se, prodjem dalje.
Semafori. Standardne cetiri trake u Zmaja od Bosne, dvije za pravac, jedna za lijevo i ona jedna za desno. Pici hitna prema Hiseti, svira, unutra se vidi bruka nekih doktora, frka nekakva, nekom je vjerovatno zivot u pitanju... I ne jebe ih niko... Niko ni da se pomakne... Drotovi na to ni paznju ne obracaju... Uostalom, to i nije njihov posao... S tim sto vise niko ne zna sta je to njihov posao.
Pokusava vozac hitne dati do znanja da mu se pravo zuri, i pocinju auta nekako praviti prolaz... Ide cent po cent, i dolazi do zadnjeg auta, u kojem su tri starije zene, jedna od njih vozi, razbacila eglen s konama i plus prica s nekim na mobitel... I ovaj baksuz svira li svira, sviraju i ljudi okolo... Da bi teta, onako ljuta, otvorila prozor i krenula jebavati majku seljacku hitnoj i vozacu hitne, i govoriti kako ne misli da se pomakne jer je i ona cekala u redu... I onako ljuto zatvara prozor, i nastavlja se objasnjavati s konama... Valjda komentarisuci 'primitivizam' vozaca hitne...
Aferim Metropolo.
- chuchumbamayumbe
Izasao ja sinoc na balkon, negdje oko 0030, gledao Mad Max-a 2, pa da se malo ohladim...
Kad cujem kesa leti...Pogledam, iz zgrade pored moje neko zafrljacio kesu kroz prozor, cak sam i vidio koji je prozor (mada svjetlo nije bio upaljeno).
Jutros pogledam, na travi leze dvije plasticne kese, valjda oguljine od krompira ili vec sta.
Majku im jebem primitivnu, vazda!
Kad cujem kesa leti...Pogledam, iz zgrade pored moje neko zafrljacio kesu kroz prozor, cak sam i vidio koji je prozor (mada svjetlo nije bio upaljeno).
Jutros pogledam, na travi leze dvije plasticne kese, valjda oguljine od krompira ili vec sta.
Majku im jebem primitivnu, vazda!
-
callmethebreeeze
sve je ovo tacno sto si napisao, medjutim isto je tacno da istoriju ne mozes mijenjati. sarajevo nije jedini grad koji je mnogo propatio, pogledaj berlin, pogledaj citav japan nakon drugog svjetskog rata, pogledaj beirut ( koji ce na zalost opet mozda sjebati).uvjek dobar gost wrote:Stvari ću navoditi iz glave a ako treba da se navode imena il šta već ni to nije problem...
P.S
problem je u svim tim idiotima koji vode grad i koji zbog sitnog sicara zmire na crnu gradnju, zaposljavaju nekompetente idiote, unistise zelene povrsine. (nisam mogao vjerovati kada sam na jednoj drugoj diskusiji procitao izjave tipa "sta ce nama parkovi u centru grada" kao da je beton sve sto cini jedan grad.)
ti sto su dio tala dok grad tone ce mozda biti bolji koji par hiljada maraka, a to sto ce grad sjebati za vise decenije o tome ne misle.
cesto mi padne na pamet taj javasluk kad slijecem u sarajevu, kuce na zemlji izgledjau kao da ih je neki veliki dzin razbacao po onim proplancima. ali kad slijeces u bec, berlin, kopenhagen, to je sve pod konac.
e, ta vrsta discipline nama treba, ali nekada mi se cini je da su se ljudi predali.
Last edited by callmethebreeeze on 09/08/2007 11:45, edited 2 times in total.
- valterbranisarajevo
Jučer je u novinama izašao konkurs za direktora firme ZOI 84. Ta firma bi se trebala brinuti i obnavljati olimpijske objekte. Pored raznih uslova za to radno mjesto, jedna od uslova je bio: kandidat ne smije biti stariji od 70 godina....
Odavno nisam pročitao veću budalaštinu...