Zašto je Dženeta Džukljan otišla od roditelja

Rasprave o vjerskim temama.
Dezze

Post by Dezze »

Latinica wrote:
Kada mi jedno balavce od 20 i kusur godina stavi bilo sta ispred svojih roditelja onda to zestoko para usi jer kada se rodis prvo sto ti treba je majka i njena toplina i nemas pojma sta je islam, katolicanstvo, pravoslavlje ili bilo sta drugo. Kada si mal i uplasen ti trcis ocu i majci da te zastite i tu se osjecas najsigurnije. Kada izgubis sve prijatelje ostaju ti uvijek dvoje koji ce uvijek biti uz tebe. Ako trebas da umres majka ce reci "uzmi mene a dijete nek zivi". Ako nikada nisam znao sta su u stanju da urade roditelji za svoju djecu onda sam to vidio u nasem prokletom ratu
Svaka ti cast na ovim rijecima Hrasno38. Posteno i istinito. :thumbup: :thumbup:
Latinice slazem se. Hrasno38 je apsolutno u pravu, i iako se ne slazem sa postupkom ove djevojke (mada smatram da svako, naravno, ima pravo da postupa u zivotu kako zeli) taj svoj stav ne bih mogao bolje i ljepse izraziti od ovoga sto je Hrasno38 rekao. Njegovi postovi su mi inace medju rijetkim koje cijenim.
Dezze

Post by Dezze »

Grom iz vedra neba wrote:
hrasno38 wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Ja sam davno rekao, a ova tema je to i sada po N-ti put potvrdila da o muslimanskim temama najvise pricaju nemuslimani koji o tome nemaju pojma. I please, nemojte se sada naci prozvanim, ili ne dao Bog ugrozenim, sa poznatim kukanjem i "mislima Platona". Mene zanima zasto je to tako? Zasto npr. Vecernji list iz Zagreba pise o tzv. vehabijama za koje jos nismo ni utvrdili da postoje, konstantno? Ja znam odgovor, a vi...? :D
Cuj "muslimanske teme". Znas Grome sve dok zivim, radim, jedem sa muslimanima onda su to i moje teme. Sve dok bradonja iz Fahdove dzamije proziva frajera i trebu dok se ljube na ulici da to ne smiju da rade a oni nisu muslimani onda su to i moje teme. Sve dok VEHABIJE KOJE POSTOJE maltretiraju mlade parove kod bolnice Jezero zato sto to nije po njihovom svjetonadzoru a vjerovatno medju tim parovima nisu svi muslimani onda je to i moja tema. A zasto su to moje teme Grome, sta mislis???? Zato sto ce sutra moj sin mozda proci pored Fahdove dzamije sa svojom djevojkom, mozda ce biti na tom Jezeru ili nesto trece. Ti Grome ne znas odgovore i sto je najveci problem izgleda da za sada niko ne zna odgovore jer kad se nadju odgovori naci ce se i rjesenja!!!!
Znas Hrasno38 zasto mene ne zanima tvoje misljenje? Zato sto ti smatras da je predsjednik zlocinacke paradrzave Hereceg-Bosne, Kresimir Zubak koji je na mitinzima pozivao da se etnicki cisti "hrvatski povijesni prostor" od muslimana (moze bit i s bradom i bez brade), za tebe dobar politicar. Taj isti Kresimir je predao ljude Alzirskog porijekla za koje je Dom za ljudska prava utvrdio da su nevini, u logor na Kubi, samo za to sto su valjda imali bradu, a mozda je i antisemitizam u pitanju ili rasizam, jer taj isti Kresin HDZ je napravio nesto sto se zove Dvije skole pod jednim krovom, primjer aparthejda i jos ih uvijek ljubomormo cuva. E zato Hrasno tvoje pisanje je pisanje u vjetar, kako bi moj jaran Hamo rekao, jer kao prvo nedostaju mu cinjenice, kao drugo kredibilitet pisca je osporen i kao trece potvrdjena je moja teza, kao sto sam i rekao da ce biti.
Grome, ti stvarno ne bi trebao da prepricavas tudje postove. Jer, sjecam se ove diskusije koju spominjes i tvojih bisera. Inace, tvoji biseri su mi pznati i sa drugih tema, i za tebe je bolje da ih ovdje ne iznosim. Novi forumasi ce prije vremena shvatiti kakav si lik. :lol: A necu ni da skrecem, kao sto ti sad radis. Valjda u nedostatku argumenata.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

prijateljica wrote:Slažem se sa tobom Latinice. ne razumijem kako Islam može značiti toliku izolaciju, pogotovo pri tome mislim na žene. Da samo znate kako Dženeta prelijepo pjeva i koliko njen glas smiruje i ima snagu da čovjeka dovede i do suza. Pa zašto je Dženeti grijeh pjevati, zašto smatrati da je grijeh čuti prelijepi ženski glas kako pjeva? Vjerujte da je to za tzv.vehabije grijeh i da navodi prema njihovim shvatanjima na blud i dalje redanje grijeha.Ne vidim da je to Islam.
Islam je prelijep. Ako pridjes otvorenog srca, ne mozes odoljeti da se predas jos vise. Na pocetku otkrivanja te ljepote, ne mozes nista drugo misliti, ni o cemu drugom govoriti, da mozes stalno bi bio/la na namazu. Ali dodje trenutak kada shvatis da si ljudsko bice, da ne mozes preci u meleke, iako te srce vuce.

U tom trenutku ili razvijes izbalansiran stav o sebi, vjeri i drugim ljudima, ili i dalje i vise pokusavas ostati u stanju predanosti. Derviski rodovi imaju svoje nacine kontemplacije Milostivog, Samilosnog i uvrijezeno shvatanje je da predstavljaju duhovnu kremu Islama. U tekijama je obicno mir i svi su dobrodosli.

Jusuf Islam - najpoznatiji konvertit svijeta je bio veoma zustar i strog u Islamu, mislim da jedno vrijeme nije dozvoljavao upotrebu instrumenata prilikom izvodjenja ilahija. Ali ipak, nesto se promijenilo. Nedavno je opet izdao plocu.

I dalje mislim da treba biti umjeren/a u svemu, izuzev u cinjenju dobrih djela, govorenju istine i preporucivanju drugima da isto cine. ( iz Vel'asri-meni najdraze sure )
prijateljica

Post by prijateljica »

Larry,ne bih se rado predstavljala, Dženeta i ja smo zajedno studirale i družile se. Odakle se vi znate?
terapija

Post by terapija »

Ja bih prvo da uputim kritiku Dzenetinim roditeljima jer su je svojim postupcima jos vise udaljili od sebe. Medjutim donekle ih razumijem, jer ovo sto se desavalo sa Dzeenetom im je ocigledno bilo nepoznato i novo. Uzmemo li jos u obzir blizinu Vojnickog polja koje je izvikano kao "leglo vehabija", razumijem njihov strah. Ljudi se boje nepoznatog i teze ka demonizaciji, u ovom slucaju vehabija. Pokusali su Jenny nasilno osloboditi toga, misleci da oni bolje znaju sta je dobro za nju. To je potpuno analogno slucajevima kada roditelji nasilno zatvaraju svoju tesko ovisnu djecu u namjeri da ih skinu s narkotika.

Takodjer jako dobro poznajem Dzenetu i ovo sto se s njom desava zadnjih godinu dana je da kazem zaokret od 180 stepeni u odnosu na osobu koja je bila prije. Otvorena, "nacitana", vesela, pametna, nikada ne bih pomislio da bi izabrala ovakav tip izolacije. Ne mogu se oteti ideji sektaskog ispiranja mozga, tim prije sto je mene umalo zadesila ista sudbina mada sam tada bio znatno mladji. Tada sam silom prilika dosao u novu sredinu i "vehabije" su mi se obratile. postepeno sam dublje otkrivao islam, medjutim u tim je krugovima vjecito bila prisutna tendencija ka izolaciji i ka ocrnjavanju ostatka "grijesnog" svijeta. pocele su kritike na moj racun sto sam imao i prijatelje koji nisu vehabije i tu sam odlucio da napravim rez.

Stoga imam osnovanu sumnju da se i ovdje mozda desilo nesto slicno.

Islam treba da je progresivna religija koja donosi napredak, u bilo kom vremenu. Takodjer treba da obezbjedjuje licnu slobodu a ne, da propagira izolaciju. Islam ne treba da ima ovakve sektaske elemente.

eto toliko od mene.
sure_alma

Post by sure_alma »

jako opipljiva tema i lahko je nama pricati i davati komentare...ali onima kojima se ovo desava je dzehenem...pa sama pomisao da se roditelji i kcerka prozivaju putem novinske stampe je tuzna i jadna...nadam se da ce oni kao porodica naci zajednicku rijeci i da ce jednog dana sve ovo da bude juce...nego nek im je dragi Bog na pomoci pa eto... :sad:

Pozdrav...
cipelic

Post by cipelic »

Mal bula, roditelji white trash.
idic

Post by idic »

Mislim da je pretjerivanje u bilo kom smislu i kontekstu kontraproduktivno i loše. Takođe smatram da svaka osoba, grupa, sekta koja djecu usmjerava protiv roditelja i njihovog okruženja zlonamjerna i sa lošim namjerama.
Nije jedan nego hiljade i jedan primjer djece u BiH od 92 do danas krenulo tom stranputicom.
Kel'Thalas

Post by Kel'Thalas »

Pečanin sa ovom aferom "vehabijskog danka" ponovio kao novinarska prostitutka i učmali opurtunist.

Kad se samo sjetim senzacionalne najave Dženetine "otmice" od strane ovog uhljupa koji uzurpira federalni medijski prostor i pomoću istog plasira svoje propagandne laži.

Korektno bi bilo da njegovi "Dani" naprave intervju i sa drugom stranom il će i ovo proći kao i sa slučajem Sjekirice.
Black angel

Post by Black angel »

Svako ima pravo biti sta hoce, Dzeneta je odrasla zena, njeni roditelji mogu reci svoje misljenje i cak izrazit negodovanje sa njenom odlukom ali niposto je tjerati na nesto sto nece.

Za sami slucaj ne znam sta je istina i sta nije ali mislim da su roditelji vjerovatno ateisti koji Dzenetu nisu naucili puno o vjeri a nema vjeronauke u skolama pa su taj posao preuzele braca vehabije. :roll:
prijateljica

Post by prijateljica »

Dženetini roditelji nisu ateisti. Ateista je neko ko ne vjeruje u Boga, a oni vjeruju,ali ne slijede sve islamske propise, kao i vecina ljudi u BiH, a pogotovo ne one propise za koje tzv.vehabije kažu da su islamski.
prijateljica

Post by prijateljica »

Prije susreta sa tzv.vehabijama Dženeta je imala dosta znanja, klanjala je, postila, čitala, ali je njen problem bio da sve sto pročita uzme zdravo za gotovo, bez obzira na to ko je to napisao i zašto.
Black angel

Post by Black angel »

Pa je li istina da joj nisu dali da se pokrije?
prijateljica

Post by prijateljica »

istina je da su bili protiv toga, ali je vala i ona njih trebala razumjeti zašto su protiv toga i razumjeti da su oni odrastali i živjeli u nekom drugom vremenu. Mogla je sačekat malo da se makar osamostali, eventualno uda,postane svoj čovjek, pa to onda uradi. Tada bi oni sigurno imali manje protiv toga. Nju je nesto gonilo da to odmah uradi po svaku cijenu i za nju nije dolazilo u obzir da se pokrije poput djevojaka koje svakodnevno viđamo na našim ulicama. Ne dolazi u obzir ništa šareno,nikakve široke pantalone i duga tunika, vec samo nikab. Mislim da je to roditeljima prvenstveno smetalo.
Black angel

Post by Black angel »

Cekaj je li se radi o nikabu znaci pokrivanju lica jer koliko sam ja vidio radi se samo o mahrami?

Ako je samo to onda mi je smijesno da se musliman protivi pokrivanju kcerke , to je u nekim zemljama cak cudnije da se muslimanka ne-pokrije a ne obratno. Ja licno ne smatram da se zena(muslimanka) mora pokriti ali ako hoce zasto ne. Ali ovdje se radi o nikabu dakle pokrivanju lica je li?
Dezze

Post by Dezze »

Black angel wrote:Cekaj je li se radi o nikabu znaci pokrivanju lica jer koliko sam ja vidio radi se samo o mahrami?

Ako je samo to onda mi je smijesno da se musliman protivi pokrivanju kcerke , to je u nekim zemljama cak cudnije da se muslimanka ne-pokrije a ne obratno. Ja licno ne smatram da se zena(muslimanka) mora pokriti ali ako hoce zasto ne. Ali ovdje se radi o nikabu dakle pokrivanju lica je li?
Kod bosanskih muslimana nije uobicajeno da se kcerke pokrivaju. Ne znam zasto je takav stav smijesan. :?

Uostalom, njeni roditelji su i rekli da nisu neki vjernici.
prijateljica

Post by prijateljica »

Njena zelja je nikab kao vrhunac pokrivanja, a marama samo prvi korak, tako sam je ja razumjela, a ako grijesim neka mi oprosti.
biscanka84

Post by biscanka84 »

ostaje samo nada da ce se ovo sve lijepo rijesiti,da roditelji nisu toliko netolerantni s jedne strane a ona manje gruba prema njima s druge strane bilo bi puno lakse
Post Reply