Da li djecu treba tuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li djecu treba fizicki kaznjavati?

Da uvijek - batina je iz raja izasla
14
14%
Ne nikad
33
33%
Kad bas zasluze
54
53%

Total votes: 101

Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ja sam emotivna ruina i olupina!

Jednom me je nana istukla i to papucom, skide je lipo s noge na kojoj su bile vunene zepice, pa udri. Prebila boga u meni, njoj 70 i koja godi, meni tad vec 14-15. On meni do ispod ramena, izvija se, izvija i skace, ja rek'o hoce dobiti udar srcani nedo mi bog.

Tako ti je to kad negdje odes i nisam cijeli dan se vratio, ni javio a trebo sam...

Sad ne znam kako da nastavim zivjeti zivot dalje, s ovim oziljcima.
van Basten

Post by van Basten »

vidim moderna psihologija ulazi i kod nas na velika vrata... došlo doba kad se djeca trebaju kažnjavati čokoladama... a rezultati takvog stava prema odgoju djeteta već su vidljivi diljem svijeta... dovoljno je samo pogledati na šta liče generacije rođene od'85 pa dalje... strah me pomisliti na šta će ličiti svijet kad se oni budu za nešto pitali.
Naravno, ni u čemu ne treba pretjerivati... ni u ćuškanju ni u nećuškanju... zlatna sredina je mjera... priča, priča, kazna, preodgoj... pa kad se i ako se sve ispuca onda malo vaspitnog ćuškanja... uz obavezan razgovor poslije - znaš li zašto si dobio/dobila ćušku? Da se iz svega toga izvuče pouka i anulira buduće ćuškanje.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

sierra1712 wrote:
EI Presidente wrote:tuci sopstveno dijete je odraz neznanja i primitivizma. I to nema veze s necijom finansijskom situacijom, jer znam ljude koji nisu imucni ali ogajaju djecu bez nasilja. Ako mislis da je fizicko kaznjavanje djece prihvatljivo onda nisi spreman/na da budes roditelj. Zato aspirin medju koljena i cekaj da postanes zrela osoba. Image
ja sto ne mogu suplje ccccccc :-x :-x
ne mogu ni ja Image
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ne treba ih tuci, ono katilski ali ono malo discipline je dobro, nece im nista bit, nije ni meni nista bilo. :D :D :D
pitt

Post by pitt »

Svemirski_Jebach wrote:ne treba ih tuci, ono katilski ali ono malo discipline je dobro, nece im nista bit, nije ni meni nista bilo. :D :D :D
eee to je vec diskutabilno :D:D:D
muha_sa

Post by muha_sa »

nedo vam dragi bog djecu udarat
to nikad uradio nisam-
pitt

Post by pitt »

nisi ni kobru pa eto ti sad belaja :D:D
muha_sa

Post by muha_sa »

pitt wrote:nisi ni kobru pa eto ti sad belaja :D:D
:lol: :lol: jest vala---svaka ti je na mjestu :lol:
Šandor

Post by Šandor »

Vingo wrote:
pitt wrote:jel ovdje prica o zlostavljanju djece ili ponekom zasluzenom samaru ili pvlacenju za usi (kao kod biserke)? :?

Poneki samar je zlostavljanje. I povlacenje za usi isto.

Evo ja nisam fizički zlostavljan. A bogme ni psihički. I opet nisam bio razmaženo derište kako neki napisaše.....koje baca stvari po tuđim kućama....zaključava se u kupatilo kad neko dođe...itd.

Al se ne mogu složit ni s tobom Vingo. Pošto sam....kako već rekoh.....bio normalan dečko....pravio sam pizdarije...gotovo svakodnevno....i u kući i izvan kuće.....komšiji sam razbio prozore, ispišo mu se po vratima....izgrebo i ispiso vrata....izgrebo auto....izbušio gume....razvaljivo interfone....sve s rajom..svi smo to radili jebi ga....al opet nismo postali neki fakini....doduše kako ko...al većina nas su normalni ljudi danas....nekih 10-15 godina poslije....svi se mi negdje moramo prazniti....ali za ove gore navedene prestupe u svakom slučaju zaslužujemo kaznu....nekad sam je dobio....nekad nisam...i ne vidim to kao zlostavljanje. Jer ono što sam radio je najblaže rečeno STRAŠNO. :D

A bilo je i razbijenih glava zahvaljujući meni. I svašta još nešto što nije za priču. :D

Znam nekoliko roditelja koji su uvijek štitili svoju djecu. Uvijek su bili na njihovoj strani (čak i kad ih trebaju kaznit stanu u njihovu odbranu). Njihova djeca su danas izuzetno uspješna. Naprednija od drugih. Tako da je sve relativno (ovo je namijenjeno onima koji rekoše da su takva djeca debili :D ).

Ali ti i takvi roditelji u pravilu zakuhaju sa svima jer druge iritira njihov stav. Što je sasvim normalno.

Njihova djeca najčešće nisu baš dobri ljudi. Ali su veoma uspješni. Uspješniji od drugih na svim poljima.

Vingo, ako ne udaraš svoju djecu ne znači da si dobra majka. Da bi neko bio dobar roditelj potrebno je mnogo više od toga da ne zlostavlja djecu.

Sankcija je samo jedan djelić roditeljstva. Ako nikad nisi pomislila da je sankcija neophodna onda nešto nije udure....ili sa roditeljima...ili sa djecom....jer svako normalno dijete će zaslužit i dobit kaznu... :D

A kazna naravno treba da bude razumna...ne ono ko što Chupka napisa :(
muha_sa

Post by muha_sa »

Šandore--šta si to radio--gluho bilo :D ćuj pišo pred nečijim vratima--uh-uh
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Šandor wrote: Evo ja nisam fizički zlostavljan. A bogme ni psihički, ......
:roll: Pa, ... o`sta onda nisi dobar? :oops: :D
Svemirski_Jebach

e ljudi da sam vam ja bio dijete...sve bi ove teorije o finoci pale u vodu. :roll: :roll:

Meni npr. kazu fino nemoj, ne valja paliti sibice jer se nesto moze zapaliti ja tek onda pocnem paliti sibice jer mi je bilo zabavno.

Kao i Sandor, ja sam pravio toliko belaja svakodnevno, kad nisam vani (a gotovo vazda sam bio na ulici) igro lopte po kuci sa rodjakom pa razbijao prozore, vazne, obarao lustere, TV....ko zna sta jos ne mogu se evo ni sjetiti. Mate se naljuti kaze nemoj vise to raditi, vidis li sta si uradio i kao nesto mi zabrani...a ja sutra opet, bas mi kako rece mirnes bilo zabavno pizdarije razne raditi. A vani, sa rajom, da i ne govorim.

Al sto sam par puta popio batina...vise mi nije na um palo. :D :D

Ne treba ih tuci, al ono loma po guzici ili slicno, da zna da ima neka sankcija...disciplinski.
Svemirski_Jebach

Vingo wrote:
sierra1712 wrote:potrebno i nekada pozeljno..posebno musku djecu natelehati jer su u stanju napravit takva sranja da je to za neopisat...svojim postupcima ugroze najvise sebe a samim tim roditelje dovedu do panicnog straha...e sad je pitanje koja dob trpi batine?..mislim da malu djecu ne treba tuci vec probat ovu foru PEC PEC (iako sam oplako kad sam cito) ali cim malo stasa dijete kad shvati sta je batina odnosno kazna...AKO I SAMO AKO zasluzi treba ga natolehati....e sad ce ovdje pocet dusebriznici kakit t kako smo mi djecoubice monstrumi i tako to..ali pitam ih ja koliko su puta u zivotu dobili batine od starog ili stare???..mene je stara znala natolehat da suze frcaju ali bogami kad bi mi naumpao kakav pasjaluk tri put bi razmislio i sjetio se batina...:)i obicno odustao od takve akcije...ja jesam zagovornik razgovora jer se skoro sve moze rijesiti razgovorom ali ono skoro je potrbno rijesiti batinama..PONEKAD..cisto da se zna:)

Nekako mi se ne cini da je tvojoj staroj uspjelo da od tebe "napravi coveka" :D jednim batinama....vidis da je morala cesto to da radi....A i vidim da si primio poruku. OK je udarati bice koje najvise volis.
Zasto onda nije OK udarati zenu, djevojku, momka, muza?
zato sto su to odrasli ljudi koji bi morali RAZGOVOROM shvatiti poruku. Ako ne shvate onda bye bye...

A djeca bas to ne kontaju il ih boli za to, al ne mozes im bye bye :D

Nego, stvarno, zlostavljanje povuc za usi...ili malo onako sipkom, a nisam ni traumiran.
Vingo

Post by Vingo »

Uh vidim svega se nakupilo....Idemo redom. Prvo - bas mi je drago da je tema ovako posjecena. Sad malo o uzorku (mirci skuliraj se pls.)...uzorak je nevelik broj pretezno mladih, pretezno single osoba...tako da je rezultat i dalje neocekivano dobar. Vecina je za malo pec pec i to je OK. Ja sam u mladosti ranoj batinanje djeteta smatrala najnormalnijom stvari. Pa sam poslije procitala nekoliko knjiga o drugim varijantama odgoja. Pa sam onda mislila da je pec pec OK...pa sam dobila dijete....Pa sam procitala jos nekoliko knjiga. Pa mi sad ni to nije OK.....Kao sto mamica rece...ne smijem se zakleti da necu i ja jednom poci utabanim stazama naseg odgoja. Ali jednostavno mi metode koje koristim pale. Nadalje...pokusavam se sjetiti sta je sve pisalo....ah da....neko rece da pokoji samar nije nasilje. Opet povlacim argument muza koji zeni opali pokoji samar...Onda ni to nije nasilje....Dalje...muha_sa ti si meni najveci kralj uvijek bio.... :-D stipni od mene onu malu guzu u sveCkoj...
Izmedju cokolada i batina ima najmanje 1001 alternativna kategorija
Svemirski...apsolutno podrzavam tvoju teoriju. Djeca se moraju disciplinirati....ali to ne moraju biti batine.
Da je batina efikasna jednom bi bilo dovoljno.....A znamo svi da smo batine dobijali uvijek zbog istih stvari.
I da....bila je jos jedna opaska o tome kako nasilje (ne) radja nasilje...Ima li neko ovdje koga roditelji nisu nikada fizicki kaznjavali, a on ili ona kaznjava svoju djecu? (ne primamo hipoteze)

Laku noc....
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Vingo wrote:Uh vidim svega se nakupilo....Idemo redom. Prvo - bas mi je drago da je tema ovako posjecena. Sad malo o uzorku (mirci skuliraj se pls.)...uzorak je nevelik broj pretezno mladih, pretezno single osoba...tako da je rezultat i dalje neocekivano dobar. Vecina je za malo pec pec i to je OK. Ja sam u mladosti ranoj batinanje djeteta smatrala najnormalnijom stvari. Pa sam poslije procitala nekoliko knjiga o drugim varijantama odgoja. Pa sam onda mislila da je pec pec OK...pa sam dobila dijete....Pa sam procitala jos nekoliko knjiga. Pa mi sad ni to nije OK.....Kao sto mamica rece...ne smijem se zakleti da necu i ja jednom poci utabanim stazama naseg odgoja. Ali jednostavno mi metode koje koristim pale. Nadalje...pokusavam se sjetiti sta je sve pisalo....ah da....neko rece da pokoji samar nije nasilje. Opet povlacim argument muza koji zeni opali pokoji samar...Onda ni to nije nasilje....Dalje...muha_sa ti si meni najveci kralj uvijek bio.... :-D stipni od mene onu malu guzu u sveCkoj...
Izmedju cokolada i batina ima najmanje 1001 alternativna kategorija
Svemirski...apsolutno podrzavam tvoju teoriju. Djeca se moraju disciplinirati....ali to ne moraju biti batine.
Da je batina efikasna jednom bi bilo dovoljno.....A znamo svi da smo batine dobijali uvijek zbog istih stvari.
I da....bila je jos jedna opaska o tome kako nasilje (ne) radja nasilje...Ima li neko ovdje koga roditelji nisu nikada fizicki kaznjavali, a on ili ona kaznjava svoju djecu? (ne primamo hipoteze)

Laku noc....
joj Vingo, vjeruj da ima i takvih slucajeva.
Moj rodjak koji je bio ko Sandor :D Palio zavjese cigarama jos sa pet-sest godina. Znao je isjec sve carape u kuci na komadice. Tuko se, ma belaje plravio :D Isla sam sa njim u razred i sjecam se da je znao u pola casa nestat. Mama ga nikad dohvatila nije. A sad zna istuc svoju kcerku koja uopste nije problematicno dijete :roll:
I kad se skupimo i nase mame podju pricat kakav je on bio kao dijete, kaze "pa bona mama sto me nisi tukla" :roll:
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Može li mi neko od ovih što se ježe na pomen batina, objasniti moguće metode za discipliniranje ovih učenika:
Zlostavljani nastavnik: Učenici su mi zabadali pribadače u petu VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=fYOwJ0p24xE

Prof. Strahovac tvrdi da je maltretiranja trpio gotovo šest mjeseci, koliko je radio u toj školi. Već nakon mjesec dana, kad su me učenici bolje upoznali, očito su primijetili moju blagost i strpljivost, kaže zlostavljani nastavnik.

BJELOVAR - Snimka iživljavanja učenika IV.c razreda iz bjelovarske Tehničke škole na satu profesora elektrotehnike ing. Zdenka Strahovca, koja se pojavila na Internetu, zgrozila je javnost.

Na snimci se vidi kako profesor, prestrašen i gotovo bez otpora, podnosi zlostavljanje te u jednom trenutku napušta učionicu. 6 mjeseci mučenja Snimka je ovjekovječena kamerom mobitela pri kraju prvog polugodišta prošle školske godine, no Z. Strahovac i danas o tome nerado govori, piše Večernji list.

Živi s majkom u bjelovarskoj Ulici Banovine Hrvatske. Već po blagom izrazu njegova lica i tihom glasu može se zaključiti da je idealan za zlostavljanje. Prof. Strahovac tvrdi da je maltretiranja trpio gotovo šest mjeseci, koliko je radio u toj školi. Već nakon mjesec dana, kad su me učenici bolje upoznali, očito su primijetili moju blagost i strpljivost.

Vezali ga za stol

Izgredi su se događali gotovo na svakome satu. Tako su mi, kad sam bio okrenut prema ploči, zabadali šestar ili bi mi zaboli pribadaču u petu. Jednom su mi vezicom za cipele svezali nogu o stol prisjeća se Strahovac. Učenici su ga znali zastrašivati i vađenjem noža iz torbe, a galama, kartanje, igranje stolnog tenisa, izlaženje iz učionice, paljenje TV-a na njegovu satu bili su svakodnevica.

O tomu nije obavijestio upravu jer, kaže, nije želio rušiti reputaciju škole, misleći da će to moći sam riješiti. No, istodobno je, zbog neprimjerenog pedagoškog rada s djecom i nemogućnosti uspostavljanja kvalitetne komunikacije, škola Strahovcu u ožujku prošle godine uručila otkaz, premda mu je ugovor o radu istjecao 31. kolovoza.

Loša komunikacija s učenicima

Harangu na njega, kako prenosi Dnevnik.hr počeli su sami učenici, žaleći se da profesor na satu samo predaje, piše po ploči te da im ne želi objasniti nejasnoće u gradivu. Njegov je rad podvrgnut nadzoru te je u više navrata upozoren na lošu komunikaciju s učenicima.

Pismeno sam upozorio upravu škole o neprimjerenim uvjetima rada. Učenike ni u jednom trenutku nisam kažnjavao nepedagoškim mjerama. Kazne sam im odmjeravao pisanjem seminarskog rada.

Kako je bila riječ o iznimno dobroj generaciji maturanata, mislio sam da će u njihovu odnosu prema meni prevagnuti poštovanje prema znanju koje im nudim, no očito sam se prevario zaključuje prof. Strahovac, koji se nakon tromjesečnog rada u privatnoj tvrtki Rotor od 1. prosinca našao na listi bjelovarske burze rada.

Pogledajte snimku zlostavljanja nastavnika Strahovca.

20.12.2006.
Pincom.info
PS. Hvala Muratu za ovaj gore tekst
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=31712
Šandor

Post by Šandor »

mamica 31 wrote:joj Vingo, vjeruj da ima i takvih slucajeva.
Moj rodjak koji je bio ko Sandor :D Palio zavjese cigarama jos sa pet-sest godina. Znao je isjec sve carape u kuci na komadice. Tuko se, ma belaje plravio :D Isla sam sa njim u razred i sjecam se da je znao u pola casa nestat. Mama ga nikad dohvatila nije. A sad zna istuc svoju kcerku koja uopste nije problematicno dijete :roll:
I kad se skupimo i nase mame podju pricat kakav je on bio kao dijete, kaze "pa bona mama sto me nisi tukla" :roll:
Čekaj ba, nisam bio takav. :D

Znao sam se ponašat kako treba. I fin i šejtan. Ono što sam napisao radio sam izvan kuće. Ne uvaljuj me tamo gdje ne pripadam. :x

U kući sam samo ponekad oklagijom buraza u međunožje (pošto sam ja mlađi :D ).
Vingo

Post by Vingo »

E sjeba mi rodjak teoriju....Ne primamo rodjake. :)
Odakle mu cigare? Sta mama radi dok on pali cigare? Kaze nemoj Amare sreco dace mama boba i nastavi gledati u fildzan koni Sefki.
Come on mamice....Da se razumijemo. Ja za kaznu apsolutno jesam. Samo ne za fizicku. Eno onaj mi je primjer od mircerkine mame super....I funkcionise. Batina je nekreativna, glupa, dosadna i boli....a da ruka lakse poleti nego misao - poleti....itd
Vingo

Post by Vingo »

Seljak coek....4c....to je haman 18 godina. Sto se mene tice preko ledja. Al prekasno je to kao odgojnu metodu. Mozda zatvor? Sto jel mislis da njih mame i tate nisu tukle?
Vingo

Post by Vingo »

I jos jedna podtema samo za one koji smatraju da djecu treba tuci kad zasluze...Jel Ok onda i da ih teta u vrticu ili uciteljica pljusne koji put ili je pljuskica ekskluzivno roditeljsko oruzje/orudje? Mislim nije mi jasno kako ce teta uspjeti bez batine ono sto mama nije.....a i teta mora da odgaja.

Slatki snovi!
Sir Charles

Post by Sir Charles »

Da, treba
Šandor

Post by Šandor »

Vingo, Pitt i Chupka su sve rekli. Zlostavljanje je ono što su radili Chupkinom drugu. :( A malo rukom (ili par puta u životu prutom) po guzi je ništa. :D

Učiteljice su posebna priča. One vrlo često zlostavljaju djecu. I kasnije nastavnici i profesori. Ali ne fizički već na druge načine. :x :D

Sad kad vratim film... :D ...kroz moje školovanje bilo je nekoliko profesora koji su ozbiljno povrijedili mnogu ni krivu ni dužnu djecu....tako što su ih obarali i na godinu....samo zato što su to mogli....najgore je što su obarali one koji su sami od sebe jadni....a ne one koje su trebali.

Mene nisu uspjeli oborit ali mnoge jesu....one koji se nisu dovoljno borili za sebe....
marsel

Post by marsel »

par puta kao klinac, kas sam za*ebo neke stvari, popio sam od starog dobre batine. Poslije fortutme, upitah ga - Zasto stari, tako?
On rece - da bude sine jednom covjek od tebe. Jer kad stari udari, on
gleda gdje i kako a ako te murija bude vaspitavala - oni sine, to nece gledati.
Ja murijom nisam nikad imao problema a ni oni samnom.

Danas kad sam i sam otac - vjerujem vise u snagu argumenata nego u
argumente snage. Ali bogami, ponekad se sjetim i ovih gore ocevih rijeci.

Neko spomene i tucu zena/muzeva. To stvarno nema veze s temom. Odrasli i formirani ljudi se ne prevaspitavaju. Ili ide zajedno ili "razguli" - svak na svoju strana.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Ama veca je steta od samarcine kojeg nema kad je nuzno potreban, nego od samarcine koji je tu kad za njega nema nikakvog razloga. Barem po meni. I ja govorim o jednoj skupini - teskoj za podici ukoliko je suditi po meni samome a to su muska dijeca od 12 do 18 godine. To je jedan vrlo zajeban period koji testira svakog roditelja - jer nasuprot sebe imas mladog covjeka, koji pocinje razvijati inteligenciju - sto znaci kriti, lagalti, zajebavati tebe i druge oko tebe, pusiti, piti, neko i krasti, neko i nosati oruzije, neko i druziti se sa gangsterima od najmanjih do krupnijih riba, dakle - svi moguci poroci i sve druge stvari koje su od zivotnog znacaja - u tom periodu im se udara temelj. I nekad je potrebno - brutalnom silom - slomiti otpor. Ja nisam 2% degeneka koji sam dobio, dobio kod kuce, i to od matere, otac je bio samo galamdzija, iako mi je gore njegova galama bila od ne znam ti kakvih tuca, al' svasta sam ja do 15 godina iskusiio, jedno vrijeme mi je u osnovnoj bila zanimacija hvatati zenske za grudi, il' spijunirati stanove u kojima su zivjele ovako malo starije djevojke, cak smo jednu koja je zivjela sa momkom - zajednickim naporima drzali pod prismotrom svaku noc, svasta od cega bi bilo vidjeo, po cijenu najgore samarcine, valjda je to bila - velika neka hraborst, preko bacanja bombi u rijeku - da bi namirili koju ribu za rostilj, pucanja iz PAP-ovke po fasadama kuca i po stadu ovaca - tek tako da vidimo kako je - to ubiti nesto il' pucanje iz pistolje - drito sebi pred noge - sad kad se sjetim toga - rikosetom sam moga ponistiti sav trud roditeljski - da ostanem ziv, preko rastavljanje metaka i tromblona, sverca cigaretama, vozanje auta koje nije moje, niti znam cije je a meni 15 godina, pijancenja pa je sezalo do samog huliganskog praznenja tipa udji u granap i namiri se, ostavis koju marku na pultu, tek da ne ispadne da si sve pokrao i preko vrata zurno - da namirim s pivom svoj uzor od 20 i kojom kvrgom koji je za mene bio - heroj, kad sam sa 16-17 znao otici na gostovanje s drugima - napraviti lom tamo gdje smo bili, nas par 100 cijelu carsiju preokrenuti na noge, pa primi degenek i to solidan, takav da ne mozes kuci kad dodjes tu noc da zaspes ne od batina (od kojih se dobro spava uglavnom) vec od adrenalina, jer ne mozes vjerovati u kakvom si sranju bio - a vratio se ziv i u jednom dijelu...Danas kad se okrenem i pogledam sve to - vihor je morao doci i proci, jos sam ja bio "dobar" - u kakvom sam vremenu prosao kroz puberetet a to je - rat, al' da nije bilo mirne luke i cvrste ruke - pitanje je da li bi se do dana danasnjeg otrgao i necemu drugom posvetio umjesto da budem probisvjet.

A dijete od 3,4,5 godina... je neka druga prica, zensko dijete - mozda narucito neka druga prica. Ja nemam sestre pa nemam koga sa sobom da uporedim, samo znam - da sam imao mnogo jarana i da ne sjecam se da ijedan od tih - nije primo degeneka od roditelja, neke su tukli od kopce od kajisa do metalne cijevi od usisivaca - dok ruka se nije jednom slomila- al' ruku na srce - nijedan od nas danas niti to roditelju zamjera, niti se osjeca manje voljen, a skoro svi se sjecamo toga - kad se je po zasluzi dobio degenek, najcesce je cak i bio umanjen s proporciom zijana koji je nosio il' jos gore - mogao donijeti (ruku drugu mi je prebio otac kad je saznao da smo iz hira i zajebancije - ko mi fakini - odveli dijete mladje 6-7 godina od nas na vrh nebodera te ga za clanke drzali okrenutim naglavacke - jer nas je malecki zajebao u jednom drugom zijanu - u kojem je izbrbljao - da smo mi bili ti - koji smo "odradili posao" i samim tim nam svezao murijase za ledja)
AA CA

Post by AA CA »

Nisam čitala sve postove, ali po rezultatima ankete vidim da većina misli da "treba djecu tući bar po nekad..." :( :(

Ja sam apsolutno protiv fizičkog kažnjavanja djece. :x :x :x

I to kažem iz ličnog iskustva. Imamo dvoje djece dječaka od 13 i djevojčicu od 10 godina i nikad ih nismo udarili, ni ja ni moj suprug, NIKAD

A djeca su (bar za sada) za poželiti - veoma iskrena i razumna.
Jednostavno sam usvojila "naninu politiku" - sve funkcioniše po sistemu "hajde da se dogovorimo....." i sve bude kako ja hoću :o :-D

Znam reći ćete da su još mali, da ne govorim istinu, da je to nemoguće... ali ja znam da se dijete može vaspitavati bez batina. 8-) 8-)
Post Reply