MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
-
Eshek
OK, znam da to nije sprovodivo, to je svima jasno...Svemirski_Jebach wrote:pa ne bi naravno, kakvo je to pitanje. nije u tom poenta jebi ga...
nego kako ces joj oduzeti pravo da rodi dijete, nijedan normalan sistem ne smije tako nesto uraditi. To je krsenje osnovnih prava covjeka...a tako su i nacisti radili.
Generalno mislim da pravo da se rodi dijete ne spada u osnovna prava čovjeka, barem ne odo onog trenutka kada je uzeo nevin život. Gdje su bila prava tog djeteta....
Kako se sa aspekta ljudskih prava zabranjuje pedofilima da se približe na 100-200 m od neke škole
-
Svemirski_Jebach
al im se ne zabranjuje da rode djecu
- otherside
@danas - samo jedno pitanje?danas wrote:oprosti, ali sa kime se ti, i oko cega uopste ovdje prepires? govoris isto sto i ja koliko vidim, a to je da lazni moral i 'sramota' cesto predstavljaju faktor u ovakvim situacijama. kao sto sam vec navela, radjanje izvanbracnog djeteta je danas vodeci uzrok infanticida, sa time da su ovakve pojave negdje malo cesce a negdje malo rijedje. i bas kao sto sam rekla, kada majka krije trudnocu i ubije dijete, iza toga skoro uvijek imas neko lazno moralisanje, mahalanje, primitivluk, 'sramotu'. a to lazno moralisanje moze uzeti oblik 'sta ce reci mojima u njihovom country clubu', kao sto je mislila 16-godisnjakinja iz USA koja je krila svoju trudnocu i ostavila dijete u WC-u gdje se porodila. i nije bitno da li je okruzenje islamsko, katolicko, komunisticko, hinduisticko, ili vec kakvo -- poenta je da takvo striktno okruzenje u odredjenoj mjeri pridonosi ubistvu, jer je majci lakse sebe zamisliti kao ubicu nego kao nekoga na stubu srama u toj sredini.freak_with_a_laptop wrote:Shvatila sam ja tebe, potpuno - i dala ti odgovor bas na TO pitanje. 30 do 40 djece ubijene zbog prikrivanja trudnoce. Experti trvde da je broj takvih ubistava jos mnogo veci. Sad, je li ta majka dijete ubila radi sopstvenog stida, radi obraza roditelja ili sto je sperm spender ozenjen covjek - who the fuck cares?!danas wrote: @freak:
wwwoooooowww... digni malo rucnu... ne govorimo o svakoj mogucoj patologiji, i svakom mogucem ubistvu... govorimo konkretno o situacijama kada majka krije trudnocu i onda ubije dijete po porodu -- jer pretpostavljamo da je ovdje bila slicna situacija. 30-40 ubijene djece koje navodis u njemackoj su nazalost mogla stradati iz ko zna kojih razloga -- od umno poremecenih roditelja, pa do roditelja nasilnika, ili majki koje pate od post-partumske psihoze.
ali malo je slucajeva u tih 30-40 gdje je majka krila trudnocu i onda ubila po porodu -- a kada se to desi, skoro UVIJEK imas elemente sramote, stida, 'sta ce narod reci', i slicno... prema tome, ne brkajmo kruske i jabuke... ljubomornih muzeva ima svuda, kao i nasilnih roditelja koji zlostavlaju djecu... ali potrebno je nesto vise od ljubomore i nasilnistva da ubijes sestru JER nije nevina, ili da zadavis dijete JER ce te mahala kamenovati jer si neudata (ili ce ti se roditeljima podsmijavati u country clubu -- nebitno sasvim)...
in short -- ne pravi se budala jer budala nisi.
Mislis da to ne postoji u Njemackoj? Varas se. Zadji malo van grada, van Minhena, pa razgledaj po katolickim mahalama seoski regija. Popricaj malo sa njima o moralu i o tradiciji. Dobit ces dojam da se vracas u 17. vijek. A nista drugacije nije ni u ostalim zemljama, gdje su katolici autohton, kao sto su npr Italija, Spanija i Hrvatska.
Pametno je sa vremena na vrijeme preispitati ono cemu su nas naucili, jer to suzbija predrasude.
Za slucaj Turkinje u Berlinu - kakvu razliku, u pogledu na moral i etiku, pa i u pravnom pogledu, cini motiv ubistva? Brat ubio sestru radi nevinosti, muz ubio zenu radi nevjernosti, momak ubio curu radi ljubomore - navedi mi razliku, samo nemoj me gadjat frazama, nego me posvijetli argumentima.
a ako ti nije jasno sta to znaci, nek ti sherlock objasni sta je to mahala, pa ces mozda shvatiti zato je ilegitimitet djeteta razlog broj jedan njegovog ubistva u 21-om stoljecu. i kao neko ko smatra da su ovakva ubistva duplo tragicna, ja the fuck care -- jer se ista mozda nikad ne bi ni desila da nije bilo tog nemilosrdnog pritsika ah zaboga tako uzvisene i moralne sredine za jeftinom a tako laznom 'cascu', koju uvijek ili neko dijete ili neka zena (ili oboje) plati glavom. jer najlakse je siktati o bludu i pozivati na lomacu, kao sto ovdje rade tvoje kolege islamofili. a malo teze se zapitati -- pa sta to govori o nasem drustvu, ako djevojka iz straha i sramote, uz pomoc svoje majke ubije celjade da 'sakrije bruku'.
a za ovo sta pitas -- pa kada brat koga se sustinski jebe dal' mu je sestra nevina ili ne, ipak sestru ubije zato sto su mu to rekli roditelji (koji su ga odabrali kao maloljetnika da obavi ubistvo jer ce tako manje robijati) i zato sto roditelji misle da se time 'pere porodicna cast', onda to sve skupa ipak izlazi iz licne patologije ljubomornog ili agresivnog momka, i prerasta u domen drustveno-kulturne patologije, o kojoj ovdje pricamo.
Otkud ti i jos poneki ovdje tako kristalno jasno vidite da je ovaj zlocin napravila nepismena, siromasna, zatucana, prijetnjom mahalskih olajavanja isfrustrirana i izludjena sarajcica-seljancica? Mislim, od pocetka teme se aludira na tu stranu i potencira ova prica...
Ne kazem da nije ali...je li moguce da je u pitanju psihoticna osoba, neko ko je recimo psihijatrijski bolesnik, seksualno iskoristen? Milion je opcija i ne zelim da ulazim u bilo kakva nagadjanja ali ne ubija mahalska prica bebe, nego mentalni i socijalni sklop osobe koja ga donosi na svijet.
Nekome je pitao za okolnosti dogadjaja. Nisam strucnjak za tu temu pa cu samo orijentaciono. to su sve okolnosti koje se mogu povezati sa odredjenim ispitivanim krivicnim dogadjajem kao: porijeklo zrtve i ubice, polozaj u kome je nadjen les, u ovom slucaju recimo nacin na koji je doslo do zaceca (silovanje, nezeljena trudnoca, incest, plod nastao u bracnoj ili vanbracnoj zajednici, medicinska i socijalna istorija zrtve/ubice, sto se moze odnositi, izmedju ostalog na ranije psihoticne epizode, suicidalne epizide, ranije pokusaje ubistva, .... Ovo je malo zbrda-zdola ali kao sto rekoh, nije moj domen.
-
SherlockHolmes
Nisam sitni mahalski fasista pa tako nisam ni za prinudnu sterilizaciju, ali me nehotice polako ubjedjujes da i sterilizaciji ponekad ima mjesta. Inace, jos uvijek imas goreopisanu opciju.Pegasus317 wrote:Ili sterilizacija, ili strogi i redovni nadzor eventualne trudnoće, te oduzimanje djeteta.freak_with_a_laptop wrote:tvoji komentari su .... ostadoh bez teksta - neznam bili se smijala ili bi plakala - boze sacuvaj levata
Je li ti stvarno - STVARNO - mislis, da je zena pocinila taj zlocin iz efekta? Pa prijeti opasnost da se opet, u efektu, ponovi?
Zaboga, ne tražim niti smatram da joj treba dati smrtnu kaznu. Žalim i te žene, ne smijem ni zamisliti šta im se vrtilo po glavi u datom trenutku i kakva ih je muka ponukala na to, ali smatram da treba preventivno djelovati.
Ako si tako pametna, bi li ti svoje dijete dala u ruke takvoj ženi? Barem 1 dan na čuvanje? Bez obzira na uzrok njenog prijašnjeg djela?
Sherlock je pokazao da je oboje.freak_with_a_laptop wrote:sta si ti od to dvojeSherlockHolmes wrote:freakice, to je doba nocimisevi i budalasi
![]()
![]()
![]()
Na temu: Ne znam zasto ovolika polemika oko ocitih stvari. Moguce je da je bas zato sto znamo da mentalitet i (ne)kultura igraju povecu ulogu u ovakvim slucajevima pa smo se svi nasli ugrozeni po vjerskoj, ideoloskoj ili ko zna kakvoj osnovi.
Dok je kompleksa mahale, ovakve stvari ce se cesce dogadjati.
-
freak_with_a_laptop
Ima istine, bez daljneg. Ipak smatram da je mentalni sklop zene presudjujuci u takvim situacijama. U mahali su se vanbracna djeca radjala i prije, pa i sada. Pukne trac pa prodje.SherlockHolmes wrote: Dok je kompleksa mahale, ovakve stvari ce se cesce dogadjati.
U zadnjih 10 godina sticem dojam, da su se nasilja nad djecom - ubistvo, maltretiranje, sexualno iskoristavanje - znatno povecala. Nekad mi um nacisto nemoze da pojmi, sa kakvom brutalnoscu ljudi pocinjavaju nasilja nad malim neduznim dusama.
-
SherlockHolmes
I ta stoji. Medjutim, i taj mentalni sklop zene se ne razvija u izolaciji, vec ga oblikuje i ta mahala. Kako se "razvija" mahala, tako i pojedinacni mozdani sklopovi, kod nekog manje kod nekog vise.
-
freak_with_a_laptop
Ako cemo praviti razliku "mahale" u smislu urbane i ruralne mahale, onda se slazem 100%. Uticaj vjerske dogme u ruralnim regijama postoji jos uvjek - na zalost.
Nego, kako da definisemo cyber-mahalu?
Nego, kako da definisemo cyber-mahalu?
-
medulla
beba koja je pronadjena na cvili je bacena u kontejner u kojem se reciklira karton. dakle, vec se i u tom faktu vidi promisljenost tog cina jer se, ako uzmemo u obzir da gradjani postivaju te reciklazne punktove- sto nije slucaj al eto, po tom kontejneru rijeđe rovi. ja eto nisam mogla da predjem preko toga. mozda je bilo slucajno, ne znam. 'reciklirana beba' - super ideja za south park
uzas. sto vodi pitanju: gdje bacit bebu da se ne nadje?? imal iko ideju?
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Bicu ljubazna i objasnicu ti na sta sam mislila.tempora wrote:Budi molim te ljubazna, pa mi ovo posljednje objasni, posto nemam takva iskustva glede Holandije. Mozda imas pravo kada govoris o nekim "visim" slojevima drustva, ali oni nizi, na ljestvici siromastva apsolutno nemaju takav tretman iako je zagarantovan zakonski na papiru. Sama cinjenica da u ovoj drzavi 300 000 zena stranog porijekla zivi u veoma losim uslovima mislim da govori dovoljno. Mimo toga, organizacije za zastitu djece nisu bas tako ucinkovite kako se smatra. A psiho/fizicko/soc status buducih majki se svodi na 5 minuta razgovora sa buducim babicama, jednom mjesecno!Latinica wrote:
Nisam pomenula krivicno pravo. Uzgred, sarkazam kojim si se posluzio da bi "argumentovao" svoje misljenje - je ne samo nepotreban, vec i neukusan s obzirom na kontekst teme.
Ovu neduznu bebu niko nece vratiti u zivot, i to je ono sto smatram najbitnijim.
Zena koja nosi bebu 9 mjeseci, rodi je, a zatim lisi zivota je prije svega sociopatoloski fenomen.
Ne kazem da nije potrebno nakon utvrdjivanja relevantnih podataka u smislu njene uracunljivosti odrediti zakonsku kaznu, ali mislim da je primarno raditi na tome da se ovakve tragedije ne ponavljaju.
Primjeri zastite novorodjenog djeteta, ustanovljavanje trenutnog psiho/fizicko/socijalnog statusa buduce majke, kao i nacini na koji se to postize su dostupni sirom Zapadne Evrope/Amerike i sl.
Nerijetko, majke kojima su djeca oduzeta zbog zanemarivanja ili zlostavljanja bez ikakvih problema bivaju ponovo majke. Ne vidim u cemu se sastoji ta zastita djece o kojoj pricas?
U pitanju je prevashodno stanje drustvene svijesti, na koju se kao sto nam je poznato moze uticati ( pogledati pod "Kako mediji & politika utice na svijest Ibrahima/Abrahama/Avrama/Ivana")
Dakle svijest pojedinaca pa ni cijelog drustva nije zabetonirana masa na koju je nemoguce uticati. Uzgred, uvijek kada se u bilo kojem kontekstu spomenu djeca sjetim se Duska Radovica : " Postovana deco... "
Kada je u pitanju redovno pracenje psiho/fizicko/socijalnog statusa buduce majke, ne bih potcjenjivala ono sto moze dokuciti babica ( pa ni u 5 min, svakog mjeseca ! ) Ne zaboravi da se radi o zenama koje se konstantno nalaze u kontaktu s trudnicama, tako da i su im i najmanja odstupanja od uobicajenog lako uocljiva. U tom slucaju ta ista babica - uputi trudnicu doktoru, koji je nakon pregleda moze uputiti na pregled kod Psihijatra ukoliko postoji bilo kakva sumnja u vezi s njenim mentalnim zdravljem.
Takodje, ako se radi o djevojci koja nije iz bilo kog razloga u stanju zadrzati bebu, treba otici u Socijalnu Sluzbu, gdje se jos u toku trudnoce mogu napraviti pripreme ili za usvajanje ili za odlazak bebe u Dom za Napustenu djecu.
Sve je to lako izvodivo ukoliko se probudimo iz dubokog zimskog sna. Ovo sto se desilo je stavilo pecat srama na sve gradjane Sarajeva i BiH.
Moramo uciniti sve sto je potrebno da se ovakve tragedije vise ne desavaju.
Last edited by Latina on 03/12/2006 15:58, edited 1 time in total.
- danas
uopste kategoricno ne tvrdim da je situacija koju opisujem tacna, cak sam i napisala da je lako moguce da je nesto od ovoga sto ti navodis gore moguce -- da je zena bila umno ili mentalno poremecena, da je zrtva nasilja, silovanja, da je mozda prostitutka... ja ne tvdim da je u pitanju ovo ili ono, samo diskutujem fenomen koji postoji kod nas i nadovezujem se svojim komentarima na slucajeve opisane od strane drugih forumasa -- sto svakako ne garantuje da je ovdje bio bas isti takav slucaj. i naravno da ne ubija mahala -- pa ne ubija ni puska sama bez da neko povuce okidac , ali ima vise ubistava tamo gdje ima vise pusaka nadohvat ruci. a mislim da sam sasvim bila jasna glede pitanja individualne odgovornosi kod osoba koje nisu psiho-fizicki zaostale.otherside wrote:
@danas - samo jedno pitanje?
Otkud ti i jos poneki ovdje tako kristalno jasno vidite da je ovaj zlocin napravila nepismena, siromasna, zatucana, prijetnjom mahalskih olajavanja isfrustrirana i izludjena sarajcica-seljancica? Mislim, od pocetka teme se aludira na tu stranu i potencira ova prica...
Ne kazem da nije ali...je li moguce da je u pitanju psihoticna osoba, neko ko je recimo psihijatrijski bolesnik, seksualno iskoristen? Milion je opcija i ne zelim da ulazim u bilo kakva nagadjanja ali ne ubija mahalska prica bebe, nego mentalni i socijalni sklop osobe koja ga donosi na svijet.
Nekome je pitao za okolnosti dogadjaja. Nisam strucnjak za tu temu pa cu samo orijentaciono. to su sve okolnosti koje se mogu povezati sa odredjenim ispitivanim krivicnim dogadjajem kao: porijeklo zrtve i ubice, polozaj u kome je nadjen les, u ovom slucaju recimo nacin na koji je doslo do zaceca (silovanje, nezeljena trudnoca, incest, plod nastao u bracnoj ili vanbracnoj zajednici, medicinska i socijalna istorija zrtve/ubice, sto se moze odnositi, izmedju ostalog na ranije psihoticne epizode, suicidalne epizide, ranije pokusaje ubistva, .... Ovo je malo zbrda-zdola ali kao sto rekoh, nije moj domen.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Potpisujem.Hierarchia wrote:Nezahvalno je baratati ciframa i generalizirati. Kultura i mentalitet je nesto sto, ipak, ne mozes poreci. Jasno je da patrijarhalnije sredine drze do nekih ustaljenih normi. Nece isto reagovati moderni Nijemac i konzervativni Albanac na cinjenicu da mu se sestra, ruznog li naziva, "kurva" s nekim. Za Nijemca je to prirodan odnos sa deckom, za tradicionalnog Albanca cin za osvetu muskarcu a javni linc za zenu. (sto ne mora znaciti da nema modernih Albanaca ili konzervativnih Nijemaca) I mislim da tema nema veze sa vjerom. Svako ko vjeruje u Boga, bez obzira kojoj religiji pripada, nece pociniti ovakav cin.
To sto vase svijesti pune predrasuda odmah opale po prepucavanju o naciji/vjeri/ko zna kakvim nebulozama jos jedan je dokaz dokle smo sa oslobadjanjem stega iz 19 vijeka.
-
caki-cakica
da je to normalna zanska koja ima porodicu ...majku i oca ona to nikad nebi uradila....to je neka kafanska ........koja je isla sa svakim i mozda pod drogom ili tabletama...ko zna....takve osobe treba mucit pa ubit!!!
- ahmed&nedzad
Ima li kakvih vijesti o ovom slučaju? Jesu li na tragu ubici?
- Droog
- vješalica
#141 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
bože sačuvaj psihopata

-
ins
#142 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
To je vrlo, vrlo pogresan termin.
Cedomorstvo je nesto sto se izucava od kako postoji svijet, i to je vrlo kompleksna stvar koja se tesko i u savremenoj medicini u potpunosti objasnjava.
Zato i medicina i pravo cedomorstvo tretiraju na potpuno drugaciji nacin nego bilo koji drugi krvni delikt, upravo jer stvari nisu tako crno-bijele kao sto se u drustvu cesto dozivljava.
Tuga
Cedomorstvo je nesto sto se izucava od kako postoji svijet, i to je vrlo kompleksna stvar koja se tesko i u savremenoj medicini u potpunosti objasnjava.
Zato i medicina i pravo cedomorstvo tretiraju na potpuno drugaciji nacin nego bilo koji drugi krvni delikt, upravo jer stvari nisu tako crno-bijele kao sto se u drustvu cesto dozivljava.
Tuga
- vješalica
#143 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
Cedomorstvo je cin ubistva djeteta pri porodjaju
Psihopatija i ima veze velike sa osobom koja je to ucinila prema tome..........
Psihopatija i ima veze velike sa osobom koja je to ucinila prema tome..........
-
StupskaBitanga
#144 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
Koliko je ono tačno da ukoliko žena ubije supružnika tokom i u toku post-porođajnog ciklusa nije odgovorna za djelo koje je učinila?
-
ins
#145 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
I kako zakon kaze "neposredno poslije porodjaja"vješalica wrote:Cedomorstvo je cin ubistva djeteta pri porodjaju
Taj cin majke se ne naziva ubistvo, vec cedomorstvo.
Kaznjava se kaznom od 1 do 5 godina, za razliku od najnize kazne za "obicno" ubistvo koja je minimalno 5 godina.
To je iz razloga sto se majka tokom i nakon porodjaja zbog djelovanja hormona smatra neuracunljivom
- vješalica
#146 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
naravno da je čedomorstvo ubistvo djeteta od strane majke za vrijeme ili nakon poroda odmahins wrote:I kako zakon kaze "neposredno poslije porodjaja"vješalica wrote:Cedomorstvo je cin ubistva djeteta pri porodjaju
Taj cin majke se ne naziva ubistvo, vec cedomorstvo.
Kaznjava se kaznom od 1 do 5 godina, za razliku od najnize kazne za "obicno" ubistvo koja je minimalno 5 godina.
To je iz razloga sto se majka tokom i nakon porodjaja zbog djelovanja hormona smatra neuracunljivom
Član 169.
Čedomorstvo
Majka koja usmrti svoje dijete za vrijeme ili izravno nakon poroda, kaznit će se kaznom
zatvora od jedne do pet godina.
-
hizo ramidovic
#147 Re:
ziva bica koja naprave ovakvo nesto ne mogu se nazvati ljudima vec zvijerima, tako da im to nece predstavljati neku smetnju za buduci zivototherside wrote:Upravo sam cula ovu strahotu. Kako ce ljudi (pretpostavljam da je barem dvoje upetljano)koji su ucestvovali u ovom zlocinu moci dalje zivjeti cak i pod uslovom da nikad krivicno ne odgovaraju...
- DaysleepeR
#148 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
čedomorstvo se dešava usljed pojačane postporođajne depresije koju u manjem ili većem obimu iskusi svaka majka i smatra se djelom usljed smanjene uračunljivosti i zbog toga kazne nisu velike, naravno ako se dokaže da je stvarno tako
- Dr. Kuca
#149 Re: MUSKA BEBA NADJENA U KONTEJNERU NA GRBAVICI
Boze sacuvaj-
-
sha_ba