POLIGAMIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
...a ako postoji privlačnost...ako postoji želja za majčinstvom i porodicom.....a nema načina da ga ostvari monogamnim brakom zbog manjka muškaraca....
sve ovo isto... samo obrnuto... musko-zensko.... pa nam reci... :-)
bosniak

Post by bosniak »

pa zasto se toliko raspravljati.Bog zna sta je dobro za nas pa je tako dozvolio poligamiju.to je kao kad svome dijetetu dajes gorku pilulu da bi ozdravilo a ono ne znajuci da ce mu to pomoci odbija.tako isto i Bog zna o nama jer on nas je stvorio.a mi smo mnogo vece neznalice u odnosu na Boga nego nasa djeca u odn. na nas

a ko ne vjeruje nece vjerovati ni kad sazna zasto je dozvoljeno visezenstvo

ko da ce danas povjerovati ako shvati zasto. :lol:
Chingy

Post by Chingy »

bosniak wrote:pa zasto se toliko raspravljati.Bog zna sta je dobro za nas pa je tako dozvolio poligamiju.to je kao kad svome dijetetu dajes gorku pilulu da bi ozdravilo a ono ne znajuci da ce mu to pomoci odbija.tako isto i Bog zna o nama jer on nas je stvorio.a mi smo mnogo vece neznalice u odnosu na Boga nego nasa djeca u odn. na nas

Konacno
danas

Post by danas »

bosniak wrote:pa zasto se toliko raspravljati.Bog zna sta je dobro za nas pa je tako dozvolio poligamiju.to je kao kad svome dijetetu dajes gorku pilulu da bi ozdravilo a ono ne znajuci da ce mu to pomoci odbija.tako isto i Bog zna o nama jer on nas je stvorio.a mi smo mnogo vece neznalice u odnosu na Boga nego nasa djeca u odn. na nas

ne, necu povjerovati niti prihvatiti ako shvatim 'zasto' bog daje samo muskima a uskracuje zenskima ovo 'pravo' na legitimno orgijanje -- a u sustini tvrdim isto sto i ti, te su mi zato posebice ogavna ova 'objasnjenja' i 'opravdanja' poligamije koja se ovdje potezu. kada se moralan covjek poput avicene ovdje moralno razvlaci i akrobatise, a sve da bi opravdao nesto sto i sam zna da nema istinskog opravdanja. pa zaista... :(

jer postenije bi bilo reci -- tako je bog dao muskima i gotovo, ne pitajte zasto i kako -- tako je i gotovo. a ne, tamte-vamte, pa to ima smisla u 'okolnostima', i kao ne bi oni vise zena nikako ali eto -- sevap je... :-) :-) :-)
Shoshana

Post by Shoshana »

freak_with_a_laptop wrote:Shooshana, slazem se ja u mnogim pogledima ali ta zadnja recenica bas nema smisla. Kad pogledas stanje kod nas, na zapadu, ima dosta zena sto prodaju tijelo za komad hljeba - ista govna, drugo pakovanje.
Ne sporim. I na temi o prostituciji - nemam nista protiv dobrovoljne prostitucije. Prisilu (bilo fizicku bilo kakvu drugu) osudjujem. Ja jedino reagujem na prezentaciju situacije kao cin bozijeg milosrdja. Ali ja i ovako i onako nit' sam vjernik, nit' moralista, pa valjda nije ni vazno.
danas

Post by danas »

freak_with_a_laptop wrote:Shooshana, slazem se ja u mnogim pogledima ali ta zadnja recenica bas nema smisla. Kad pogledas stanje kod nas, na zapadu, ima dosta zena sto prodaju tijelo za komad hljeba - ista govna, drugo pakovanje.
naravno da je isto sranje drugo pakovanje, ali onda makar stvari treba zvati pravim imenom -- prostitucija...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote: ....kada se moralan covjek poput avicene ovdje moralno razvlaci i akrobatise, a sve da bi opravdao nesto sto i sam zna da nema istinskog opravdanja. pa zaista... :( ....
...ovako su mene na jednoj temi o pederima proglasili nenormalnim zato što mi je nenormalna istospolna veza......@bosniak reče šta treba, pa neću više.....mada svoje mišljenje zadržavam i dalje......
bosniak

Post by bosniak »

ma Bog je pravedan nego nam samo nije dao da sve razumijemo.zato i jest vjera.neko vjeruje a neko ne.

ipak imo toliko drugih logicnih dokaza o ispravnosti islama koje nam je dao tako da mi nije jasno kako neko ne vjeruje.
i plus sto su neka od ovih objasnjenja za pitanje poligamje sasvim logiicna
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote: ....kada se moralan covjek poput avicene ovdje moralno razvlaci i akrobatise, a sve da bi opravdao nesto sto i sam zna da nema istinskog opravdanja. pa zaista... :( ....
...ovako su mene na jednoj temi o pederima proglasili nenormalnim zato što mi je nenormalna istospolna veza......@bosniak reče šta treba, pa neću više.....mada svoje mišljenje zadržavam i dalje......
meni veza izmedju dvoje -- pa cak i vise -- odraslih i zrelih i neovisnih ljudi nije problematicna, pa cak i ako su oni istog spola. problematicno mi je iskoristavanje i problematicna mi je nejednakost (koja se jezikom danasnjice zove prinudna prostitucija) a tu nepravednu situaciju ne popravlja cinjenica da se ista odvija izmedju muskarca i zene (ili vise njih da budem precizna). uostalom, shoshana je to vec bolje napisala, pa da ne ponavljam...
digger

Post by digger »

bosniak wrote:ma Bog je pravedan nego nam samo nije dao da sve razumijemo...
... a za to nam dade forume ! :D
danas

Post by danas »

digger wrote:
bosniak wrote:ma Bog je pravedan nego nam samo nije dao da sve razumijemo...
... a za to nam dade forume ! :D
progutaj lijek i nista ne pitaj :D :D :D
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

danas wrote:

ne, necu povjerovati niti prihvatiti ako shvatim 'zasto' bog daje samo muskima a uskracuje zenskima ovo 'pravo' na legitimno orgijanje -- a u sustini tvrdim isto sto i ti, te su mi zato posebice ogavna ova 'objasnjenja' i 'opravdanja' poligamije koja se ovdje potezu. kada se moralan covjek poput avicene ovdje moralno razvlaci i akrobatise, a sve da bi opravdao nesto sto i sam zna da nema istinskog opravdanja. pa zaista... :(

jer postenije bi bilo reci -- tako je bog dao muskima i gotovo, ne pitajte zasto i kako -- tako je i gotovo. a ne, tamte-vamte, pa to ima smisla u 'okolnostima', i kao ne bi oni vise zena nikako ali eto -- sevap je... :-) :-) :-)
Ako se samo malo pazljivije procita pocetni tekst, shvatice se da se poligamija u njemu ni na kakav nacin ne "opravdava" nego se samo OBJASNJAVA (koliko je to moguce) njena pojava, neogranicenost kroz historiju, njena praksa u razlicitim ljudskim zajednicama i njeno ogranicavanje u Islamu.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Poligamija, iako dozvoljena, je "mutno" (i nezahvalno za diskusiju) podruèje u islamu ili bilo gdje i zato je treba kako je reèeno izbjegavati. A kad je veæ praktièno izbjegavamo nema potrebe ni da se trudimo da je opravdamo/tumaèimo i sl. Opravdavanjem poligamije doslovce, samo se ukopava do grla u neka druga su¹tinska pitanja...

Kao ¹to rekoh, uvijek mi je divno slu¹ati kako se neka pitanja vjere poku¹avaju obja¹njavati zdravim razumom dok se druga po defaultu uzimaju kao neobja¹njiva... U èemu je problem poligamiju ostaviti kao "neobja¹njivu" i fino praktikovati 1on1.

Ne dobih ja odgovor na pitanje da li se i u ovom sluèaju na Kuran aplicira analogija i zdrav razum kao u primjeru "iznad, ispod i ravnopravno" sa neke druge teme, pa se vi¹e braènih partnera mo¾e imati i na drugoj strani, u sluèaju da zakljuèimo da ima potrebe?

Argument s poèetka diskusije o oèuvanju èovjeèanstva je besmislen. Zadnji put je èovjeèanstvo bilo na granici izumiranja kad su ih ganjali peæinski lavovi... Poslije toga kao virus - nije bilo problema sa ¹irenjem...

Meni lièno se poligamija mo¾e opisati sa "plati pa klati"... K'o ima love imaæe i ¾ena, ko nema imaæe "samo" jednu... Veæina uslova se odnosi na materijalne uslove...

Samo nemojte poèeti prièu o zbrinjavanju jer se to mo¾e rije¹iti na milion drugih naèina... ®enama koje su ostale same treba materijalna sigurnost i dom a ne mu¹ka ¹aka... Materijalna se sigurnost kao i dom mo¾e osigurati i bez braka... Ili dom nije dom bez mu¹ke ¹ake?
Last edited by ztluhcs on 05/12/2006 08:24, edited 1 time in total.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

off topic Pa gdje si zlicko, nestade ti...!? :-) :D
danas

Post by danas »

jesi siguran da je bas 'muska saka' u pitanju :D ili nesto drugo :-) :-) :-)
bosniak

Post by bosniak »

danas vlada u svijetu zapadna kultura pa sve sto je na zapadu normalno i nama je normalno.a ono sto je u drugm kulturama prihvatljivo a na zapadu nije ,onda je to nama neprihvatljivo.
islam ima sasvim dovoljno dokaza.
ali sta reci za one koji ne vjeruju.pa mora neko i dzehenem da napuni.
Pearl

Post by Pearl »

bosniak wrote:danas vlada u svijetu zapadna kultura pa sve sto je na zapadu normalno i nama je normalno.a ono sto je u drugm kulturama prihvatljivo a na zapadu nije ,onda je to nama neprihvatljivo.
e nek si im svima rekao...

o vi koji vjerujete a gresni ste, radujte se.. bosniak vam rece da cete svi u dzennet ..

:roll: :roll:
njonjica

Post by njonjica »

Pearl wrote:
bosniak wrote:danas vlada u svijetu zapadna kultura pa sve sto je na zapadu normalno i nama je normalno.a ono sto je u drugm kulturama prihvatljivo a na zapadu nije ,onda je to nama neprihvatljivo.
e nek si im svima rekao...

o vi koji vjerujete a gresni ste, radujte se.. bosniak vam rece da cete svi u dzennet ..

:roll: :roll:
Kako ide ona...?
"Tesko vama kjafiri, kjafiri, kjafiri....." :roll:
danas

Post by danas »

:kravata: :kravata: :kravata:
skendo

Post by skendo »

MONOGAMIJA = MONOTONIJA
danas

Post by danas »

jes' vala bas...
samo i zenskinju je monotono, pa hocel' se smilovat dragi allah da i nama ukine tu monogamnu monotoniju.... :D :D :D
Pearl

Post by Pearl »

danas wrote:jes' vala bas...
samo i zenskinju je monotono, pa hocel' se smilovat dragi allah da i nama ukine tu monogamnu monotoniju.... :D :D :D
to nije neophodno ... a muskarci nisu nikad ugrozeni, cak ni kad nemaju da jedu a zena ima, nit su zene iznad njih.. po bilo kom osnovu.. fino pise ko je "glavni"...

joj, i ti svasta pitas... :zzzz:
danas

Post by danas »

Pearl wrote:
to nije neophodno ... a muskarci nisu nikad ugrozeni, cak ni kad nemaju da jedu a zena ima, nit su zene iznad njih.. po bilo kom osnovu.. fino pise ko je "glavni"...

ma prestanite me vise zbunjivat :x
jel' zensko ravnopravno ili nije u islamu :x taman ja uhavizam jedno, a ono se okrene... :roll: :D
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Ravnopravni & 1:1... A ako se nekad susretne Uzvi¹eni ili Poslanik mo¾e se pitati ¹ta se taèno mislilo sa ajetom xyz... Simple as that... Move on...
Pearl

Post by Pearl »

danas wrote:
Pearl wrote:

ma prestanite me vise zbunjivat :x
jel' zensko ravnopravno ili nije u islamu :x taman ja uhavizam jedno, a ono se okrene... :roll: :D
e to ti vec od prevoda zavisi :D i od toga ko ti tumaci..

a ako ne vjerujes dzaba ti objasnjavati, neces skontati.. fino ti covjek rece...a ti nikako da poslusas.. kad ti musko kaze :D
Post Reply