Polaganje vozačkog u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Cabadahija
#126 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ja vozim bez vozačke evo već 8 godina i niko mi ništa ne može
-
(ne)forumas
#127 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
po pitanjima na forumu i stilu voznje kroz grad mislim da se vozacki, a bogami ni testovi u sarajevu ne polazu vec kupuju...
- Ateista
#128 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
U autoskoli se ne uci da se vozi vec da se polozi, to znaju i ptice na grani.(ne)forumas wrote:po pitanjima na forumu i stilu voznje kroz grad mislim da se vozacki, a bogami ni testovi u sarajevu ne polazu vec kupuju...
Ne moze te jedan instruktor nauciti voznji kada je ono sto se trazi na polaganju daleko od onoga sto ti treba u stvarnosti, cak i da neko hoce da te stvarno nauci pravim "cakama" koje ce ti trebati u voznji, samo ce te zeznuti jer te mogu ukopati na polaganju. Najbolji instruktori su oni koji ti pomognu da sto lakse polozis, ako treba i sa stelom, a onda kad polozis sjednes sa nekim iskusnim i ucis da vozis. Jedan od razloga ovih svih nesreca i jeste sto svi misle da su naucili voziti ako su polozili.
-
(ne)forumas
#129 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
hajde ti, ovaj put, procitaj sta sam napisao pa onda popij kafu i probaj quotati...
Ateista wrote:U autoskoli se ne uci da se vozi vec da se polozi, to znaju i ptice na grani.(ne)forumas wrote:po pitanjima na forumu i stilu voznje kroz grad mislim da se vozacki, a bogami ni testovi u sarajevu ne polazu vec kupuju...![]()
Ne moze te jedan instruktor nauciti voznji kada je ono sto se trazi na polaganju daleko od onoga sto ti treba u stvarnosti, cak i da neko hoce da te stvarno nauci pravim "cakama" koje ce ti trebati u voznji, samo ce te zeznuti jer te mogu ukopati na polaganju. Najbolji instruktori su oni koji ti pomognu da sto lakse polozis, ako treba i sa stelom, a onda kad polozis sjednes sa nekim iskusnim i ucis da vozis. Jedan od razloga ovih svih nesreca i jeste sto svi misle da su naucili voziti ako su polozili.
- van Basten
#130 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
polaganje je fakat idiotarija... nikakvo konkretno učenje... evo, gledam skoro svaki dan na Malti kod Velepekare dođe po 5-6 auta iz autoškola da prave polukružni na jednoj maloj i inače opasno regulisanoj raskrsnici. Za svojih 30+ godina još nikada nisam vidio da je neko u praksi tu izveo polukružni, jer - nema potrebe za tim (sporednih cesti koliko hoćeš) a plus izuzetno je opasno.
Ali, to traži famozna komisija na polaganju i jadni kandidati moraju tu glupost naučiti iako im nikad neće trebati (kao da nema raskrsnica gdje se može sigurnije vježbati polukružni)
Ali, to traži famozna komisija na polaganju i jadni kandidati moraju tu glupost naučiti iako im nikad neće trebati (kao da nema raskrsnica gdje se može sigurnije vježbati polukružni)
- Ateista
#131 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Znam ja sta si ti napisao, ali izgleda da ti nisi mene shvatio.(ne)forumas wrote:hajde ti, ovaj put, procitaj sta sam napisao pa onda popij kafu i probaj quotati...
Ateista wrote:U autoskoli se ne uci da se vozi vec da se polozi, to znaju i ptice na grani.(ne)forumas wrote:po pitanjima na forumu i stilu voznje kroz grad mislim da se vozacki, a bogami ni testovi u sarajevu ne polazu vec kupuju...![]()
Znam da i ti govoris kako vozacki ispit nije u redu, da se tu ne uci da se vozi, ali koristis to kao argument zasto je toliko losih vozaca.
Sa tim se slazem, ali to je vec odavno poznato i postalo je uobicajeno pa smatram da su veci krivci sami vozaci odnosno roditelji onih klinaca koji im daju auto cim poloze jer misle da sada znaju voziti ako su polozili.
Treba biti svjestan toga i uopste ne ocekivati da ces u autoskoli nauciti da vozis, za mene je vozacka kad neko tek polozi samo papir koji ti omogucava da legalno mozes uciti voziti, a najvecim krivcima smatram one toga nisu svjesni i sjednu sami za volan odmah nakon polozenog ili daju svom djetetu auto odmah.
- Ateista
#132 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Puno je tih stvari kojima se kandidati opterecavaju, neke formalnosti i budalastine, sto im ne ostavlja dovoljno prostora da se posvete bitnim stvarima - sigurnosti, kulturi u saobracaju, raznim cakama koje olaksavaju voznju i slicno.van Basten wrote:polaganje je fakat idiotarija... nikakvo konkretno učenje... evo, gledam skoro svaki dan na Malti kod Velepekare dođe po 5-6 auta iz autoškola da prave polukružni na jednoj maloj i inače opasno regulisanoj raskrsnici. Za svojih 30+ godina još nikada nisam vidio da je neko u praksi tu izveo polukružni, jer - nema potrebe za tim (sporednih cesti koliko hoćeš) a plus izuzetno je opasno.
Jos jedan od primjera je to sto se mora voziti stalno desnom trakom, pa ima situacija u kojoj nakon raskrsnice desna traka postaje samo traka za skretanje, i oni se moraju orebaciti u srednju, a ta je relacija jako kratka i nekad je jako tesko se tu prestrojiti zbog guzve. Najgore je sto se ne smiju prebaciti prije raksrsnice jer bi to bila greska, a u normalnim okolnostima bi skrenuli puno prije ako znaju da ce pravo.
Da ne govorim o parkiranju, uci se po sablonima, cim neko promijeni auto ne zna parkirati. Cak i sa istim autom, us tvarnosti nema onih sipki, plus kolko jos ima mogucih situacija za parkiranje koje se ne uce.
-
Karmen86
#133 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Kakva je danas situacija?
Ko je najbolji i koliko para izadje polaganje i koliko vremenski treba da se sve savlada? Ima li ta skola, koliko skola kosta?
Hvala puno
Ko je najbolji i koliko para izadje polaganje i koliko vremenski treba da se sve savlada? Ima li ta skola, koliko skola kosta?
Hvala puno
- munevera44
#134 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Karmen86 wrote:Kakva je danas situacija?
Hvala puno
Ti ko da si pao s kruške.....
KLoliko para toliko i muzike a ti skontaj
-
Karmen86
#135 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ima se dovoljno para, zelim kvalitetnu obuku kod kvalitetnog instruktora, a ne da sutra sjednem u auto pa ubijem sebe ili jos gore nekog neduznog. Nikakve stele, namjestanja i ostalo me ne zanimaju. Dakle, dobar, kvalitetan instruktor i okvirna cijena.munevera44 wrote:Karmen86 wrote:Kakva je danas situacija?
Hvala puno
KLoliko para toliko i muzike a ti skontaj![]()
![]()
![]()
-
Karmen86
#136 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ima li iko da je nedavno polagao da mi malo pomogne??Karmen86 wrote:Ima se dovoljno para, zelim kvalitetnu obuku kod kvalitetnog instruktora, a ne da sutra sjednem u auto pa ubijem sebe ili jos gore nekog neduznog. Nikakve stele, namjestanja i ostalo me ne zanimaju. Dakle, dobar, kvalitetan instruktor i okvirna cijena.munevera44 wrote:Karmen86 wrote:Kakva je danas situacija?
Hvala puno
KLoliko para toliko i muzike a ti skontaj![]()
![]()
![]()
- mrtva kokoš
#137 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
zakon o polaganju je takav samo da bi sebi namakao sto vise love...
u komisijama se i dalje nalaze lopovi i samo je bitno doci do pravog covjeka i nema problema inace ce te guliti sa razlogom ili bez!!
nedavno je kod mene buraz polagao...
prvi put, dobrinja neki semafor je bio zaklonjen iza nekog drveta tako da ga i nije vidio, pao...
posteno ali bi se oni koji rade na odrzavanju puteva ili vec ko je zaduzen za to trebali pozabaviti sa tim...
drugi put, licno mislim da je kriv njegov instruktor koji je toliko retardiran da nije smio dovoljno proturjeciti nekom
kenjcu iz komisije. razlog sto ga je oborio jeste taj sto je neki divljak s`taksijem svirnuo iza njega
umjesto da je instruktor zahtjevao drugog clana komisije, on je uz par verbalnih doskocica pristao na ocjenu
kenjca iz komisije a sto i ne bi kad od padanja svakog kandidata uzmu po 60,65 KM za izlazak na polaganje a komisija isto taoliko i jednima i drugima se isplati kad neko padne...
treci put polozio...
instruktor nurija kokor auto skola "Finta", zaobilazite u sirokom luku. on ga je u toku voznje vozio tamo gdje njemu odgovara, na njegovu vikendicu, zenu u hrasnicu, zavrsavao ranije 10min. i sl.
prije 5 godina kada sam ja polagao isto tako sam imao problema sa instruktorom koji je lopovcina zestoka...
remzo se zvao, auto skola "Driver" tamo negdje u olimpijskom...
zna se da se ne moze nauciti voziti za vrijeme polaganja i to je najveca glupost koja postoji, samo je kod nas polaganje vozackog stresna situacija jer cilj je uzeti sto vise love kako komisiji , instruktoru i samom mupu...
prvi put ja mu reko imas li vezu, jer su javna tajna bila stele za polaganje voz. ispita i sto da bacam pare i maltretiram sebe kad se moze odjednom to rjesiti..izasao na ispit i padnem, razlog nebitan(zmigavci i te gluposti)...
reko sta je sa stelom, izjalovilo se ovo ono...
drugi put isto tako, ja bio poludio. treci put znao nekog poznanika koji mi je to u sali zavrsio niti sam se sikirao niti sam ista platio.
instruktori na taj nacin kontaju sebi namaknuti lovu ako polozis on ce ti reci da je nasao stelu i uzima sebi pare tako da
ako mozete zaobicite takve prevarante u sirokom luku...
INSTRUKTOR I VOZNJA VAS NE MOGU NAUCITI VOZITI ALI MOGU BITI DOBAR TEMELJ..
ovo polaganje kod nas je toliko nakaradno da ne moze biti nakaradnije!!
u komisijama se i dalje nalaze lopovi i samo je bitno doci do pravog covjeka i nema problema inace ce te guliti sa razlogom ili bez!!
nedavno je kod mene buraz polagao...
prvi put, dobrinja neki semafor je bio zaklonjen iza nekog drveta tako da ga i nije vidio, pao...
posteno ali bi se oni koji rade na odrzavanju puteva ili vec ko je zaduzen za to trebali pozabaviti sa tim...
drugi put, licno mislim da je kriv njegov instruktor koji je toliko retardiran da nije smio dovoljno proturjeciti nekom
kenjcu iz komisije. razlog sto ga je oborio jeste taj sto je neki divljak s`taksijem svirnuo iza njega
umjesto da je instruktor zahtjevao drugog clana komisije, on je uz par verbalnih doskocica pristao na ocjenu
kenjca iz komisije a sto i ne bi kad od padanja svakog kandidata uzmu po 60,65 KM za izlazak na polaganje a komisija isto taoliko i jednima i drugima se isplati kad neko padne...
treci put polozio...
instruktor nurija kokor auto skola "Finta", zaobilazite u sirokom luku. on ga je u toku voznje vozio tamo gdje njemu odgovara, na njegovu vikendicu, zenu u hrasnicu, zavrsavao ranije 10min. i sl.
prije 5 godina kada sam ja polagao isto tako sam imao problema sa instruktorom koji je lopovcina zestoka...
remzo se zvao, auto skola "Driver" tamo negdje u olimpijskom...
zna se da se ne moze nauciti voziti za vrijeme polaganja i to je najveca glupost koja postoji, samo je kod nas polaganje vozackog stresna situacija jer cilj je uzeti sto vise love kako komisiji , instruktoru i samom mupu...
prvi put ja mu reko imas li vezu, jer su javna tajna bila stele za polaganje voz. ispita i sto da bacam pare i maltretiram sebe kad se moze odjednom to rjesiti..izasao na ispit i padnem, razlog nebitan(zmigavci i te gluposti)...
reko sta je sa stelom, izjalovilo se ovo ono...
drugi put isto tako, ja bio poludio. treci put znao nekog poznanika koji mi je to u sali zavrsio niti sam se sikirao niti sam ista platio.
instruktori na taj nacin kontaju sebi namaknuti lovu ako polozis on ce ti reci da je nasao stelu i uzima sebi pare tako da
ako mozete zaobicite takve prevarante u sirokom luku...
INSTRUKTOR I VOZNJA VAS NE MOGU NAUCITI VOZITI ALI MOGU BITI DOBAR TEMELJ..
ovo polaganje kod nas je toliko nakaradno da ne moze biti nakaradnije!!
- harell
#138 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ima li iko da je nedavno polagao da mi malo pomogne??[/quote]
Ja sam polagao prije 5-6 mjeseci, cijena je 1000 KM okvirno, znaci polaganje testova, prva pomoc, voznja i placanje auto skoli, u svakoj auto skoli cijena je manje vise ista, i mozes placati na rate
Ja sam polagao prije 5-6 mjeseci, cijena je 1000 KM okvirno, znaci polaganje testova, prva pomoc, voznja i placanje auto skoli, u svakoj auto skoli cijena je manje vise ista, i mozes placati na rate
- red387
#139 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
harell wrote:Ima li iko da je nedavno polagao da mi malo pomogne??
Upravo radim obuku, autoškola ART, inst. Sejo. Svukupno 1072KM (nast. i polaganje testova, prva pomoć, obuka i polaganje vožnje). Hoćeš broj?Ja sam polagao prije 5-6 mjeseci, cijena je 1000 KM okvirno, znaci polaganje testova, prva pomoc, voznja i placanje auto skoli, u svakoj auto skoli cijena je manje vise ista, i mozes placati na rate
- dami
#140 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Da li je neko od forumasa cuo za inst. Suada iz autoskole Art kazu da je dobar???
-
Mlad i Nevin
#141 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
NIsam iz Sarajeva ali nadam se da nije off topic.
Ja sam danas imao drugi dan vožnje i izašao sam u saobraćaj vidno uzbuđen. Instruktor je na svaku moju grešku vikao, i uzimao mi upravljač iz ruke...pobogu, šta on misli, da ću voziti kao Šumaher, iako su mi to prvi kilometri u životu ?! Zbog toga sam cijeli dan bio iznerviran jer inače ne dam da se bilo ko izdrkava na meni i zbog toga sam vozio pod strahom..
Ja sam danas imao drugi dan vožnje i izašao sam u saobraćaj vidno uzbuđen. Instruktor je na svaku moju grešku vikao, i uzimao mi upravljač iz ruke...pobogu, šta on misli, da ću voziti kao Šumaher, iako su mi to prvi kilometri u životu ?! Zbog toga sam cijeli dan bio iznerviran jer inače ne dam da se bilo ko izdrkava na meni i zbog toga sam vozio pod strahom..
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#142 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Idući put kad se počne derati na tebe pošalji ga u p.m.Mlad i Nevin wrote:NIsam iz Sarajeva ali nadam se da nije off topic.
-
frizer
#143 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Pozz,
Zanima me kako sada ide obuka, da li je kao prije ili su uveli onaj novi zakon nesto " 6 mjeseci " i to ?
I koja auto skola daje mogucnost placanja na vise rata ?
Zanima me kako sada ide obuka, da li je kao prije ili su uveli onaj novi zakon nesto " 6 mjeseci " i to ?
- burek_in_space
#144 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Teorija u auto-shkoli ( od 15 do 30 dana), polaganje testova, i praktichna obuka.frizer wrote:Pozz,
Sve i jedna bi trebalo da daje placanje na rate.
- nicy
#145 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
ja sam mislila u maxline....ima li neko kakav savjet?
-
IcedFlame
#146 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Imam ja - trazi Hasibanicy wrote:ja sam mislila u maxline....ima li neko kakav savjet?
- Neelix
#147 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
gad samo takav.
- nicy
#148 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
jao nemojte me zezati, dajte stvarno koga da trazim 
- Neelix
#149 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Ziju Jeleskovica, iz licnog iskustva 
- nicy
#150 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu
Neelix wrote:Ziju Jeleskovica, iz licnog iskustva