Ekskluzivno: Pismo trinaest reprezentativaca BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Edin H.

Post by Edin H. »

Aktivnosti NS/FS BiH 03.11.2006
Održana sjednica Izvršnog odbora NS/FS BiH

Danas je u Sarajevu održana 2.Redovna Sjednica Izvršnog odbora na kojoj su jednoglasno doneseni sljedeće odluke i zaključci:
1.Usvojen je Zapisnik i realizacija zaključaka sa 1. sjednice Izvršnog odbora NS/FS BiH, održane 19. 09. 2006. godine;
2.Prihvaćena je Informacija o sastanku sa predstavnicima FIFA-e i UEFA-e, održanom 23. 10. 2006. godine;
3.Na bazi razmatranog izvještaja konstatovano je da je Realizacija zaključka Skupštine NS/FS BiH o usaglašavanju Revizorskog izvještaja sa finansijskim izvještajem NS/FS BiH za 2005. godinu u skladu sa zaključcima Skupštine;
4.Usvojena je Informacija o sistemu licenciranja klubova NS/FS BiH, uz prijedlog da se za sljedeću sjednici Izvršnog odbora napravi prijedlog mjera koje će biti upućene državnim institucijama a odnosile bi se na određene olakšice klubovima;
5.Zahtjev FK “Borac” Banja Luka za ponavljanje disciplinskog postupka u vezi sa naknadama za treniranje igrača se usvaja,te je predmet vraćen na ponovni postupak Disciplinskoj komisiji NS/FS BiH sa preporukom da u skladu sa mišljenjem Komisije za propise NS/FS BiH,Disciplinska komisija odmah stavi van snage svoju odluku kojom je izrečena suspenzija FK“Borac“;
6.NS/FS BiH je institucija sa legalno i legitimno izabranim rukovodstvom koje radi u skladu sa aktima NS/FS BiH. Cjelokupna sportska javnost BiH je zastupljena kroz 15 županija/kantona čiji predstavnici su članovi Izvršnog odbora te u skladu sa tim su i sljedeće jednoglasno donesene odluke:
a) Izvršni odbor NS/FS BiH i Predsjedništvo je odlučno da istraje u nastojanju da se sva fudbalska pitanja rješavaju kroz njene institucije;
posljednja dešavanja su produkt subjektivnih i objektivnih slabosti na koje nisu imune ni druge institucije u BiH,te se ne smije zanemariti uticaj određenih neformalnih grupa koje žele nelegalnim putem doći na određene pozicije u NS/FS BiH ;
c) Članovi Izvršnog odbora izražavaju iskreno žaljenje što je jedan dio medija stao na stranu pojedinaca koji žele rušiti insituciju NS/FS BiH atakujući na Predsjedništvo i direktora reprezentativnih selekcija,ali raduje i činjenica da su pojedine medijske kuće stale na stranu istinito prezentovanih informacija.Apsolutno sve strukture,ne samo sportske javnosti FS RS nego i NSF BiH se ograđuju od pisanja jednog dijela medija i u potpunosti podržavaju Predsjedništvo na čelu sa predsjednikom M.Jelićem .NS/FS BiH je uvijek imao dobru saradnju sa pisanim i elektronskim medijima u cijeloj BiH;
d) Izvršni odbor NS/FS BiH zadužuje nadležne osobe da u skladu sa svojim ovlaštenjim pokrenu inicijativu kojom bi se sankcionisali vanistitucionalni istupi pojedinih reprezentativaca koji žele rušiti legalno izabrane organe NS/FS BiH;
e) Izvršni odbor će učiniti sve da pronađe i krivce u samom NS/FS BiH koji su na bilo koji način učestvovali i učestvuju na rušenju ugleda Saveza i najrigiroznije ih kazni ;
f) u cilju što efikasnije i istinitije prezentacije informacija u javnosti Izvršni Odbor je donio odluku da se do daljnjeg javnost informiše putem zvaničnih saopštenja;
g) Izvršni odbor NS/FS BiH prepoznaje sve naručioce koji žele destabilizovati Savez a pozdravlja sve pristalice i navijače, u isto vrijeme osuđujući šačicu izmanipulisanih ljudi koji pokušavaju rušiti reprezentaciju;
h) Predsjedništvo,Izvršni odbor i direktor reprezentativnih selekcija su obezbjedili sve uslove igračima za normalan rad čak i kad su pojedinci koji su promovisani u mit vršili neprimjeren pritisak na isplate i visine premija, za neostvarene rezultate;
7.Izvršni odbor podržava inicijativu Predsjedništva da se raspiše konkurs za sva selektorska mjesta i kompletne stručne štabove, a Tehnička komisija NS/FS BiH će sačiniti kriterije za konkurs.

Konacno su skontali ko je krivac za neuspjehe reprezentacije - navijaci :shock:
mandy

Post by mandy »

Seadu Ramoviću, golmanu norveškog Tromsa, osoba iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH tražila je da plati ako želi da zaigra za fudbalsku reprezentaciju BiH, prenijeli su norveški mediji.

Ramović je samo jednom igrao za reprezentaciju BiH, a da je platio određenim ljudima, ubilježio bi više nastupa, piše norveški list "Nordlys" (Sjeverno svjetlo), a njihovo pisanje prenio je i tiražni "Dagbladet".

"Razumijem potpuno situaciju zbog koje je 13 reprezentativaca napisalo pismo. Prije dvije godine sam dobio ponudu od jedne osobe iz N/FS BiH, preko moga menadžera, da platim određenu sumu novca kako bih zaigrao za reprezentaciju", rekao je Ramović.

On je dodao da ne želi da otkrije imena ljudi koji su od njega tražili novac jer bi, kako kaže, mogao imati mnogo problema.

"Sve se to dešavalo dok sam igrao u Volfsburgu i odmah nakon što sam dobio tu ponudu, odlučio sam da raskinem ugovor koji sam imao sa svojim menadžerom. Da sam to napravio, ne bih mogao spavati, ne bih sebe mogao pogledati u ogledalu jer nisam želio da ispod stola dajem novac da bih dobio mjesto u reprezentaciji. Najveća čast za sportistu je igrati za reprezentaciju svoje zemlje i ja sam to htio zaslužiti kvalitetom, a ne da plaćam za to", kazao je Ramović i dodao da je korupcija česta pojava u BiH:

"Korupcija je uništila moju zemlju, ali i moju reprezentaciju. Velike zvijezde ne plaćaju da igraju u nacionalnom timu, ali ima mnogo mladih, poprilično nepoznatih igrača iz BiH koji žele igrati vani i svima njima se dostave iste ponude. Najgore je što niko neće javno da kaže da li su ti momci morali platiti da igraju ili ne."

Pismo trinaest fudbalskih reprezentativaca BiH koji ne žele da igraju dok ne budu smijenjeni čelni ljudi N/FS BiH, pokrenulo je pravu lavinu ali i na vidjelo donijelo nove dokaze o korupciji u fudbalskom nacionalnom timu BiH. Ramović je uvjeren kako će to pismo raščistiti stvari u bh. nogometu.

"Korupcija je dugo prisutna na Balkanu i ona je postala dio mentalnog sklopa ljudi. Međutim, uvjeren sam da se ona može iskorijeniti iz našeg fudbala ako dođe do smjene glavnih osoba u Savezu i da nakon tih promjena naša reprezentacija može imati uspjeha u budućnosti", završio je on.

Nezavisne
horoz

Post by horoz »

dok neko od igraca ne kaze imenom i prezimenom ko su ti određeni ljudi nista se nece promijeniti

a i da kaze sta onda? sta ce se promijeniti?

jedino bojkot, ali totalni... kad bude tekma onda se okupit pred savezom, navijati 90 minuta i svako sebi
van Basten

Post by van Basten »

pošto je ovo tema o pismu reprezentativaca, a pošto su mudre glave iz famoznog IO saveza otkrile da to pismo zvanično ne postoji, logičan izbor bi bio zatvaranje teme :D
jer čemu kritikovanje saveza kad tamo teče med i mlijeko, a samo je par zaludjelih i naivnih navijača potpomognuto sa igračima od kojih se prave mitovi a koji ustvari samo traže svojih stotinjak maraka jer eto nema se krivo što to svi ne vidimo.
Zaista mrzim sve ono što Beograd kao ogledalo Srbije predstavlja već petnaestak godina, al za neke stvari im skidam kapu - kod njih ( u Beogradu) ovi lopovi sigurno ne bi ovako mogli deset godina handrit narod k'o kozu a da nikom ne fali ni dlaka s glave
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

van Basten wrote:pošto je ovo tema o pismu reprezentativaca, a pošto su mudre glave iz famoznog IO saveza otkrile da to pismo zvanično ne postoji, logičan izbor bi bio zatvaranje teme :D
jer čemu kritikovanje saveza kad tamo teče med i mlijeko, a samo je par zaludjelih i naivnih navijača potpomognuto sa igračima od kojih se prave mitovi a koji ustvari samo traže svojih stotinjak maraka jer eto nema se krivo što to svi ne vidimo.
Zaista mrzim sve ono što Beograd kao ogledalo Srbije predstavlja već petnaestak godina, al za neke stvari im skidam kapu - kod njih ( u Beogradu) ovi lopovi sigurno ne bi ovako mogli deset godina handrit narod k'o kozu a da nikom ne fali ni dlaka s glave
jebi ga ,bosna je ipak zemlja cuda.... sve mozes raditi samo ako zazelis
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Murat Sabanovic wrote:
van Basten wrote:pošto je ovo tema o pismu reprezentativaca, a pošto su mudre glave iz famoznog IO saveza otkrile da to pismo zvanično ne postoji, logičan izbor bi bio zatvaranje teme :D
ljudi polako...imamo mi dobre rezultate sa obzirom na kvalitet igraca...nemamo mi igraca u tome je problem....
Edin H.

Post by Edin H. »

Salko sto je u vodu skako wrote:
Murat Sabanovic wrote:
Prije svega nasa reprezentacija i nije BILA tako losa, ali to i nije poenta.

U svakoj civilizovanoj zemlji rukovodstvo mora odgovarati za rezultate svoga rada, hajde da i ne spominjemo kriminalne aktivnosti koje se spominju, a mi rezultate nemamo.

O ovi prepisali Dejtonski sporazum, zastitili se kao da su medvjedi i cini se nikome ne polazu racune :x

ljudi polako...imamo mi dobre rezultate sa obzirom na kvalitet igraca...nemamo mi igraca u tome je problem....
armin00

Post by armin00 »

Saopštenje za javnost!

BHFanaticos (u daljem tekstu BHF) je POKRET državljana Bosne i Hercegovine iz zemlje i dijaspore koji izmeðu ostalog u najveæoj mjeri pripadaju navijaèkim grupama klubova koji igraju u ovoj pretendenciozno nazvanoj Premijer ligi. U našem èlanstvu su i oni koji su uvidjeli da se BHF ne obazire na klupske, nacionalne, konfesionalne i druge razlièitosti, èak štaviše naša snaga je upravo u tome što nas ima iz svih nacionalnih, vjerskih, društvenih, regionalnih i drugih slojeva, a što bi u normalnim uslovima trebalo da se podrazumijeva kada se izgovori ime Bosne i Hercegovine. Cjelokupan BHF funkcioniše kroz koordinaciono tijelo BHF-a, te u skladu sa tim su i sljedeæe jednoglasno donesene odluke, vežu se na odluke donijete od (za nas bivšeg) N/F Saveza BiH:

a) Koordinaciono tijelo i PREDSJEDNIK BHF-a odluèno je istrajati u nastojanju da se podrže peticija bh. fudbalskih majstora, odnosno da se istraje u smjenama u Savezu i da se na njihova mjesta dovedu kompetentni ljudi koji æe napraviti novi Statut po kojem æe se dozvoliti samo provjerenim fudbalskim struènjacima i patriotama da rade na tim funkcijama. Posljednja sjednica koju smo mi veæ najavili u medijima (pogledati našu izjavu za medije od dana 01.11.2006.g) kao «Montiran proces» nas nije nimalo iznenadila i vrlo dobro smo znali da æe se ponovo sakriti iza Statuta koji su u stvari «oni» sami za sebe napravili ne radi napretka bh. fudbala nego radi èuvanja «svojih» pozicija. Moramo reæi da su neki mediji prije ove sjednice polagali nadu u dosljednost «borbe protiv korupcije» na kojoj su «neke» politièke partije zasnivale svoju predizbornu kampanju, ali èelni ljudi tih istih stranaka su se «stopili sa sredinom»

b) Kompletna fudbalska javnost, mediji, ljudi iz svih segmenata bh. društva, meðu kojima i BHF, izražavaju zabrinutost za buduænost ne samo bh. fudbala nego cjelokupnog bh. društva, što su JEDAN novinar i JEDAN portparol stali na stranu pojedinaca koji se veæ dugo godina prema instituciji NS/FS BiH odnose kao prema liènoj svojini, rugajuæi se u lice i vukuæi po raznoraznim «namještenim prijateljskim utakmicama» bh. fudbalske legende i slikajuæi se sa njima kako bi hranili svoj ego i hvaleæi se da su baš oni nadreðeni jednom: Barbarezu, Salihamidžiæu, Spahiæu, Boliæu, Milenkoviæu, Topiæu, Misimoviæu, Bajramoviæu itd. Takoðe je žalosno da se navijaèi Bosne i Hercegovine, pogotovo BHF, tretiraju kao «šaèica izmaninpulisanih ulièara» i «plaæenika» bez da su se uz pomoæ onoj JEDNOG novinara i JEDNOG portparola raspitali ko smo u mi u stvari i bez da su javnosti ponudili konkretne dokaze po kojima «oni u sadašnjem savezu» više vole ovu državu u èijem Savezu rade za dobre pare nego MI koji od svojih para volimo i NASTAVIT ÆEMO da volimo svoju državu-TO PRAVO NAM NIKO NEÆE ODUZETI. BHF se apsolutno divi svim medijskim kuæama koje su konaèno stale na stranu istine i mi se kao BHF unaprijed ograðujemo od onog JEDNOG novinara i JEDNOG portparola koji zbog objektivnih okolnosti tu istinu znaju, ali je zbog poznatih razloga nikada neæe iznijeti javnosti. BHF je uvijek imao konkretne odnose sa svim medijima.

c) Koordinaciono tijelo BHF-a je zaduženo da prati sva dešavanja u vezi eventualnog sankcionisanja NAŠIH bh. fudbalskih legendi od strane «ovog» Saveza i da u skladu sa tim preduzme odgovarajuæe mjere koje æe biti u svrhu vraæanja ugleda bh. fudbala.

d) Koordinaciono tijelo BHF, mediji, bh. fudbalske legende, bh. fudbalski struènjaci, cjelokupna bh. javnost ZNAJU ko su krivci u samom NS/FS BiH koji su uèestvovali i uèestvuju na rušenju ugleda Saveza i bh. nogometa i znaju da «oni» sami sebe neæe kazniti;

e) U cilju što efikasnije i istinitije prezentacije informacija u javnosti koordinaciono tijelo BHF-a æe nastaviti sa transparentnim odnosom sa sredstvima informisanja u svim našim buduæim aktivnostima usmjerenim protiv ljudi u sadašnjem N/F SBiH, a samo æe JEDAN novinar i JEDAN portparol biti informisani putem zvaniènih saopštenja;

f) Koordinaciono tijelo BHF-a je veæ odavno prepoznalo sve naruèioce iz Saveza koji su od sluèaja: «Marakana», «Brisel», pa sve do nemilih dešavanja u Zenici (podsjeæamo tada je «naruèena» upotreba sile protiv BHF-a i o tome æemo se veoma brzo oglasiti ponovo sa svim argumentima) pokušavaju «ugasiti» glas istine koji pronosi BHF. Takoðe smo u posjedu najnovijih informacija da æe se protiv pojedinih èlanova BHF-a vršti privatna «represija» i «zastrašivanje», ali smo na vrijeme preduzeli sve potrebne mjere u cilju zaštite istine i ljudi koji se bore za istinu; Osuðujemo neke od dokazanih patriota što još uvijek dijele fotelje sa sadašnjim èlanovima Saveza;

g) Koordinaciono tijelo, Predsjednik BHF-a i voðe regija BHF-a su obezbijedili svu logistièku, pravnu, ali i svaku drugu pomoæ svima onima koji se u narednom periodu naðu na udaru sadašnje klike iz Fudbalskog/Nogometnog Saveza BiH. Napominjemo, da æemo POSEBNO raditi na zaštiti blaæenja naših proslavljenih bh. fudbalera koji su, ne samo u BiH okvirima, nego i u Svjetskom fudbalu cijenjeni i koje bi svaka reprezentacija veoma rado vidjela u svojim redovima. Za sve nas oni nisu mit (kako je navedeno u saopæenju koje je napisano u ima N/FSBiH), jer mit predstavlja prièu o nekome ili neèemu, ali bez èvrstih materijalnih i inih dokaza. Za ove fudbalere postoje itekakvi dokazi, a ovaj lapsus «Savezovog» PR-a æemo ostaviti bh. novinarima da dalje komentarišu i da joj možda daju privatne èasove iz pisanja saopštenja/saopæenja;

h) Koordinaciono tijelo podržava odluku Predsjednika BHF-a da javno iznese naš stav o tome da se BHF nikada nije borio za smjenu selektora, jer su selektrori samo bili «marionete» ostalih ljudi u Savezu, a posebno novinara Pašaliæa, a zato postoje dokazi u izjavama pojedinih selektora nekih od bh. reprezentacijskih timova. Žao nam je što je proslavljeni bh. fudbaler Blaž Sliškoviæ - Baka sav svoj ugled steèen u vrijeme dok je bio fudbaler «potrošio» radi interesa pojedinaca koji su sa njim manipulirali.Raspisivanje konkursa je samo pokušaj «vaðenja» situacije i «žrtvovanje» najniže instance u ovom Savezu.

i) Osim što se nije odgovorilo na adekvatnu smjenu svih èelnika nacionalne selekcije, veoma bitan segment je situacija u svim fudbalskim ligama u BiH, a koja je puna korupcije, mita, namještanja itd. Kada se zbroji situacija u i oko reprezentacije, situacija u fudbalskim ligama BiH, nacionalizam na bh. fudbaskim terenima, nezadovoljstvo bh. javnosti, nestruèni tj. politièki postavljeni kadrovi, nama BHFanaticosima ostaje samo da još jednom poruèimo:

IDEMO DO KRAJA!!!

Predsjednik BHFanaticos-a
Elvir Rašèiæ

PS: Svi medij koji budu preuzimali ovo saopštenje za javnost, duzni su navest' izvor informisanja - http://www.bhfanaticos.com
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Kod nas je uvijek isto, nakon par dana medijske pažnje.....pojeo vuk magarca i ništa nikom.. kao da i nije bilo ništa...!!!!!!

To smo i zaslužili, ništa bolje od toga kad pristajemo na svašta, ugledamo se na gore od sebe i lagano se mezimo... valjda smo postali najveći mazohisti u blizini i zadovoljni smo mrvicama...
Kad se osvrnem oko sebe vidim masu ljudi koja je ljuta, nervozna , nezadovoljna ali opet nekako šutljiva i bojažljiva...

Mi o svemu palamudimo dan dva a poslije kao da se desilo ništa nije... pa zar fakat ljudi misle da će se popraviti situacija u klubovima, među navijačima, na tribinama, u stadionima, pored stadiona ili bilo gdje u sportu dok se ne promijene ljudi po savezima i u samom sportu...

Nekako u zadnje vrijeme razumijem sve sportiste koji nastupaju za susjedne zemlje, prije sam ih osuđivao i krivio njih za manjak patriotizma i osjećaja za domovinu... sad krivim sebe, krivim se za ublehe i šta sve ne što sam uzeo zdravo za gotovo, kriv sam i ja što Ibrahimović igra za Švedsku, što Ljubičić nastupa za Hrvatsku ma za masu stvari jer ja sam slab i nisam zaslužio da ti majstori igraju za mene ili za nas....

Šta kontamo pa ovo sve traje deset ili petnaest godina ... šta kontamo da će se sve promijeniti samo od sebe, pa samo od sebe se ni pokvarilo nije.....!!!!!

Vrijeme je da se krene !!!!
zzzzz

Post by zzzzz »

• Dogovorili smo se da nakon ovoga nema povlačenja. Ako se bilo ko od igrača povuče, mrtav je za nas ostale!"

A sad adio!

Emir Spahić, Saša Papac, Mirsad Bešlija i Ivica Grlić za Dane govore o motivima zbog čega su pisali čelnicima krovne nogometne organizacije u BiH. Njihova poruka je jasna: Ili oni, ili Pašalić, Dominković, Jelić i Čolaković.

"Iza pisma koje smo uputili javnosti stoji svih 13 potpisanih nogometaša reprezentacije BiH. U tom pismu jasno stoji šta nam smeta, koji razlozi su nas ponukali da se oglasimo. Jednostavno, nismo više željeli da trpimo i uvrede na naš račun od nekakvih likova koji nemaju pojma o sportu, a da ne govorimo šta rade kada je u pitanju reprezentacija, odnosno podrška koju nam uskraćuju", kaže za Dane Emir Spahić, stoper naše nogometne reprezentacije i moskovskog Lokomotiva.

Upravo je Spahić, uz sada već bivšeg kapitena Sergeja Barbareza, jedan od ključnih inicijatora medijskog istupa reprezentativaca. Spahić je uvijek pokazivao beskompromisnost kako na terenu, tako i van njega. Posebice kad je trebalo sačuvati kult državnog tima i obračunati se sa onima koji idu "đonom" na igrače.

Do kraja Spahić kaže: "Sada imate situaciju da su se Slišković i Pašalić povukli, pa se vratili. Šta je to? To je igranje ne samo sa nama igračima, već i sa kompletnom nacijom. Da budem iskren do kraja, mislim da smo davno trebali nastupiti na ovakav način, odnosno da postavimo ultimatum: ili mi, ili vi. Ako su važniji nekolicina činovnika koji sjede u toplim i udobnim foteljama od nas igrača koji igramo u evropskim klubovima, onda neka ostanu zauvijek u Nogometnom savezu. Mi želimo samo dobro našem nogometu i našoj reprezentaciji."

Osim Milana Jelića, Ilje Dominkovića i Sulejmana Čolakovića, Spahić posebno apostrofira jednog čovjeka: "Ahmet Pašalić je već godinama glavni lik u cijeloj priči! On je suštinski krivac za kompletno stanje u reprezentaciji. Selektori odlaze, a on ostaje. Ako kaže da on nema veze sa sastavljanjem ekipe i taktikom, otkuda uvijek na klupi za rezervne igrače i odakle mu pravo da na sastancima govori o ekipi. Uvijek je imao veliki utjecaj na selektora i smatram da se, ako ima imalo obraza, treba povući. Ne trebam pominjati slučaj Elvira Rahimića, Marka Topića, evo sada Sergeja Barbareza i Elvira Bolića, dakle igrača koji neće da igraju za selekciju zbog jednog čovjeka - Ahmeta Pašalića."

Ne možemo se oteti dojmu da je idejni tvorac ovakvog vida borbe bh. reprezentativaca, zapravo, Sergej Barbarez. Iako to niko od trinaestorice igrača neće priznati, upravo je bivši kapiten iznio prijedlog o konačnom obračunu sa mafijom iz Nogometnog saveza. Pa makar to bilo i putem pisma. Spahić govori: "Sa Sergejom sam u svakodnevnom kontaktu, ali on nije idejni tvorac. Jasno je da nam je dao podršku, ali tu smo svi igrači, na čelu sa novim kapitenom Zlatanom Bajramovićem."

Upravo je vezista Schalkea 04 "povukao ručnu" i na neki način se ogradio od pisma. Naime, Bajramović se trebao ispred ostatka ekipe, kao novi vođa, obratiti medijima. Izostalo je njegovo pojašnjenje, čak štoviše, Zlatan se uopće ne javlja na telefon. Ipak, iako razočarani, ostali reprezentativci nisu željeli da komentiraju njegovo iznenađujuće ponašanje.

"Žao mi je ako je Bajramović u posljednji trenutak promijenio mišljenje i ako se uplašio nečega. Ipak, on je kapiten i volio bih da sada pokaže zube kao i onda kada se otimao za kapitensku traku. Vjerujem u njega i mislim da nas neće izdati", zaključio je Spahić.

Mirsad Bešlija, doskorašnji standardni član naše najbolje selekcije - iako nije dobio poziv za mečeve sa Moldavijom i Grčkom - smatra da se trebaju desiti promjene koje bi reprezentaciju dovele na pravi put.

"Svi mislimo isto. Dakle, za neuspjehe reprezentacije nije odgovoran samo Slišković koji je razriješen dužnosti. Uz njega treba da ide i Pašalić, a onda i Jelić, Dominković i Čolaković. Šta sad treba? Da oni kažu da smo mi igrači za sve krivi i da ostanu. To se ponavlja godinama, uvijek su igrači krivci. A to što je Pašalić u reprezentaciju 'gurao' svoje igrače za jednu ili dvije utakmice, to se zaboravlja?! Mislim da je krajnje vrijeme da se stvari nazovu pravim imenom i da u naš nogomet uđu legende Halilhodžić, Baždarević, Sušić, Hadžibegić, Osim...", smatra vezista škotskog Heartsa.

Saša Papac, stoper Glasgow Rangersa, bio je jako pogođen kritikama Milana Jelića nakon duela sa Moldavijom. "Čuj nekakav Jelić kaže da naša odbrana ne može igrati ni u njegovoj Modriči?! Ma idi, Jeliću, prodaji ulje, pusti nogomet pravim ljudima koji znaju svoj posao! Kad nam je Jelić dolazio u svlačionicu pred ključne utakmice kao što je bila ona protiv Mađarske, ili u prošlom ciklusu protiv Srbije i Crne Gore na Marakani, otvoreno je navijao za Srbiju. I sada pametuje kako mi trebamo igrati. Zaista grozno", smatra Papac.

Spahić se ne boji da bi, u slučaju pritiska, pojedini igrači povukli svoje ranije izrečeno mišljenje u pismu. "Dogovorili smo se da nakon ovoga nema povlačenja. Ako se bilo ko od igrača povuče, mrtav je za nas ostale! Nema povlačenja, jer zaista radimo nešto što može donijeti dobro cijelom timu, te Savezu i na koncu navijačima zbog kojih se i igra nogomet", mišljenje je Spahića.

Vezista Duisburga Ivica Grlić kratko nam je potvrdio da stoji iza svega što je napisano u pismu: "Ne želim puno komentirati, u pismu je sve jasno navedeno. Svih 13 igrača stojimo iza svojih izjava i nećemo ih povlačiti!"

A gdje je Munib? Okosnicu tima čini najmanje sedam igrača i to: Hasagić, Papac, Berberović, Spahić, Bajramović, Misimović i Bešlija, uz Barbareza i Bolića koji se već oprostio od nogometa. Dan nakon izlaska pisma u javnost, procurile su informacije da ni svi reprezentativci ne stoje iza teksta pisma. Tu se konkretno misli na Berberovića, Grujića, Misimovića, Bartolovića, Hrgovića, te vjerovatno i Bajramovića, koji je postao sumnjiv nakon što se ne javlja na telefon. Naime, on je ignorisanjem poziva novinara jasno stavio do znanja da ne podržava akciju svojih drugova iz reprezentacije. Iz Nogometnog saveza su uslijedili pozivi na adresu navodnih potpisnika, pa se moglo čuti pravdanje nekih reprezentativaca kako "nisu mislili ono što su potpisali".

Predsjedništvo Nogometnog saveza, dakle Jelić, Dominković i Čolaković, izostavljanje Muniba Ušanovića sa spiska zahtjeva za odlazak vidi kao utjecaj generalnog sekretara na reprezentativce prilikom kreiranja pisma. Konkretnije, postoje indicije da je Ušanović dao podršku i određene savjete i informacije nogometašima, kao odgovor na sve češće optužbe Jelića i Pašalića upućene na njegov (Ušanovićev) račun.

Iljo Dominković, potpredsjednik Saveza, smatra da je način na koji su nastupili reprezentativci pogrešan. Za Dane kaže: "Definitivno se moraju poštovati sve legalne procedure unutar NS-a BiH kad je u pitanju izbor kadrova. Sve ostalo vodi u anarhiju. Prije tri mjeseca je izabrana aktuelna garnitura u Nogometnom savezu, UEFA nam je dala podršku, a sada igrači daju sebi za pravo da se na ovakav način obračunavaju. Igrači trebaju da pričaju na terenu, bez obzira ko bio predsjednik Saveza ili selektor. U slučaju neuspjeha, ne može odgovarati Predsjedništvo Saveza, već igrači, selektor i osoba zadužena za reprezentativni segment (Pašalić op.a.)."

Dominković se još i pita: "Interesuje me da li ti isti igrači koji pišu ovakva pisma i traže ostavke i odlaske smiju to isto raditi u svojim klubovima kada uslijede neuspjesi. I šta bi se desilo da im padnu takve stvari na pamet."

Slavica Pecikoza, portparol Saveza, izjavila je da će "poslati upit klubovima u kojima nastupaju potpisani igrači od kojih će tražiti pismeno izjašnjenje o tome da li stoje iza pisma ili ne" kako bi se nakon toga Predsjedništvo, odnosno Izvršni odbor Saveza odlučio na daljnje korake.

BH Dani
pirmin

Post by pirmin »

Kako to rade "kulturne" Beclije :D :

http://www.ultrasrapid.com/2006-2007/Pa ... 11106.html

...svi na teren nakon cega menadzer leti kao da ga nikad nije ni bilo. :D

A mi divljamo po forumima. :D
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Samo da kažem, ovo za Bajramovića ne stoji, jer sam ga ja slušao uživo na Dnevniku i frajer je jasno dao do znanja da su stavovi u pismu i njegovi lični.

A, ova akcija u Beču, svaka im čast- kad vidiš da ne može drugačije, na teren i otjeraj go.vna. Samo što ni to kod nas ne bi urodilo plodom i raju bi prikazali huliganima. :roll:
Chopper_Horrace

Post by Chopper_Horrace »

Iz vikend broja dnevnog lista SAN:

Sergej Barbarez, bivsi kapiten reprezentacije otvoreno za SAN

Zalosno je kakvi ljudi u Savezu mene optuzuju

Nakon duzeg vremena oglasio se Sergej Barbarez. Ljudska i sportska gromada, miljenik nacije, karizmaticni nogometas, bivsi kapiten reprezentacije, koji je u dva ciklusa sa saigracima dizao naciju na noge. A, onda su pojedinci, tu i takvu velicinu, primorali da ode iz nacionalnog tima.

Barbarez je za SAN komentirao najnovije odluke Izvrsnog odbora, govori o svojim planovima, te o drugim gorucim temama oko Saveza i reprezentacije.

Jeste li culi za odluke Izvrsnog odbora?

- Cuo sam, procitao na internetu i jos jednom se cudio kako razmisljaju ti ljudi. Nadam se da, ipak, ne misle svi tako.

Pripadate „sacici” izmanipulisanih, novinarima koji su se oteli kontroli, rusiteljima Saveza... Tako iz Saveza tretiraju brojnu sportsku javnost?
- Oni misle da mogu sve. I njima ce doci kraj. Mogu blatiti navijace, novinare, nas igrace, bivse asove, ali nikom im ne vjeruje.

sta mislite kako ce se dalje odvijati stvari?

- Znam da vrse pritisak na igrace, ali ne mogu uspjeti. Ne mogu neciji stav, karakter kupiti za novac. Oni ne poznaju dobro ove momke. Eno im Saveza, fotelja, pozicije, neka igraju sami. Niko ih nece gledati.

Mnogi bi Vas vidjeli na selektorskoj poziciji?

- Nema sanse! Ja sam svoje zavrsio u reprezentaciji. Gotovo je! Dok su oni dole, neka me zaborave. Porucio bih da me ostave na miru.

Koga bi ste predlozili za selektora?

- Ne vjerujem da ce se iko pametan i ozbiljan prijaviti. Prihvatiti njihovu ponudu i raditi sa njima, znaci biti dio tog milje.

Zasto prije niste progovorili otvoreno o svemu?

- Zato sto su nas rezultati drzali. Zeljeli smo napraviti rezultat. Znali smo za sve prljavstine, ali smo cutili i trpili. Misleci da ce se stvari popraviti. Medutim, dalje nismo mogli.

Pojedinci iz Saveza su se kleli u Vas, sad blate na sve strane?

- To najbolje govori o njihovom karakteru. Oni su uzimali premije za pobjede reprezentacije, molili da se slikaju sa igracima. Ko su oni da nekog optuzuju. Nisam ja bitan, na drugoj strani su svi igraci, navijaci, novinari, javnost... Zalosno je kakvi ljudi u Savezu optuzuju mene i saigrace.

Cujete li se sa Ahedom Pasalicem i Blazom Sliskovicem?

- Ne cujem i nemam potrebe. Ne cudi me sto se Baka ne oglasava. Mi smo bili uz njega uvijek. Od Pasalica me nista ne cudi. Ja mogu stati pred ogledalo, pred javnost, mogu mirno spavati, mo`e li on, izjavio je za SAN Sergej Barbarez.

O Fanatikosima

Upoznao sam brojne navijace, ponosan sam na sve njih, posebno na Fanatikose. Njih niko ne mo`e ucutkati. Tamo ima djece, roditelja, intelektualaca, poslovnih ljudi. Oni imaju samo jedan cilj – vole svoju zemlju i zele uspjeh.

Tretman

Ogorcen sam i razocaran kako pojedinci iz Saveza tretiraju reprezentativce. Izgleda zalosno da su samo igraci i selektori dezurni krivci, da gledaju svoj interes, a one koji zele pomoci proglasavaju neprijateljima Saveza. Jedina je istina da postoje dvije strane: mi i oni. Oni su desetak do petnaest ljudi koji zive od nogometa, a svi ostali zivimo za nogomet i volimo svoju zemlju.
ernest

Post by ernest »

zasto bi nasi "proslavljeni asovi" iz Saveza isli sada kada su upropastili jos jedne kvalifikacije? zasto je smijenjen (SAMO) sliskovic, covjek je prije repke trenirao SAMO posusje?

oni ce svi sami otici kada im niko ne bude dolazio na utakmice. sve dok ima patriota koji idu na utakmice, bit ce i postojece garniture u Savezu. Kada se pojave dugovi, oni ce sami otici. Sjetite se samo, protiv Spanije je bilo puno Kosevo, karta je bila 20 KM, pred ove kvalifikacije u prijateljskoj s Francuskom bilo je puno Kosevo, ne znam koliko je karta bila. i sve dok nase patriote pune njima dzepove, logicno je da oni nece ici.

ja sam na posljednjoj reprezentacijskoj tekmi bio na Kosevu kada smo od Ceske izgubili 1-3. pa skontajte kada je to bilo. da smo tada svi odstupili, ili barem pred utakmicu s Rumunjskom (0-3) u septembru 2000. kada je grupa od desetak gradjana napravila prve proteste pred Savezom, iza sebe bismo imali barem jedno evropsko ili svjetsko takmicenje.

Jos tada je receno, uzmite novine iz tog perioda, sve ono sto danas svi mediji snishodljivo ponavljaju. Tada je bilo i pusina pusi ga, i povedi i USanovica, i bakije dosta i 0-2 uvreda (nakon utakmice sa SRJ) i Savez napolje....
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ima jedna jako bitna stvar koju treba uraditi kako bi se ovo izguralo do kraja.

13 igraca je napisalo pismo i sad je evidentno da su ih ovi iz saveza otpisali i ti nikad vise nece igrat za reprezentaciju dok je njih.

Medjutim mi kao navijaci trebamo svakom drugom igracu pozvanom u buducnosti u reprezentaciju dati do znanja da ce biti prekrizen od strane svih navijaca za zivota odazove li se na poziv.

Za ovakvu reprezentaciju nesmije igrati niko!

A svakako vecu bruku od ove nemozemo napraviti.

Dakle javno reci igracima potencijalnim reprezentativcima koji ce biti pozvani umjesto ovih 13 - ili ste s nama ili ste s njima, ako ste s njima sa njima cete u kavez a sa nama mozete samo kada bude saveza koji sacinjavaju pravi ljudi.
vatana

Post by vatana »

DaysleepeR wrote:Ima jedna jako bitna stvar koju treba uraditi kako bi se ovo izguralo do kraja.

13 igraca je napisalo pismo i sad je evidentno da su ih ovi iz saveza otpisali i ti nikad vise nece igrat za reprezentaciju dok je njih.

Medjutim mi kao navijaci trebamo svakom drugom igracu pozvanom u buducnosti u reprezentaciju dati do znanja da ce biti prekrizen od strane svih navijaca za zivota odazove li se na poziv.

Za ovakvu reprezentaciju nesmije igrati niko!

A svakako vecu bruku od ove nemozemo napraviti.

Dakle javno reci igracima potencijalnim reprezentativcima koji ce biti pozvani umjesto ovih 13 - ili ste s nama ili ste s njima, ako ste s njima sa njima cete u kavez a sa nama mozete samo kada bude saveza koji sacinjavaju pravi ljudi.
Potpisujem ;) Ovako se nesto mora i napravit. Ako zaigraju ona trinaestorica, onda je sav protest do sad bio uzaludan.
Treba im pustit nek igraju ovi levati iz Premijer Lige, pa kad odu u Norvesku nek prime 7 komada :)
A oni nasi gore BH Fanaticosi, valjda ce bit dovoljno pametni pa ne otici na tu i na slijedece gostujuce utakmice ;)
brdo

Post by brdo »

mas :thumbup: :bih: ala opametili se fala alahu :bih:
Post Reply