sunceKOtepsija wrote:brkate stvari, kako ce znat da je viski iz tvog auta?
obrises otiske, lopov uzme auto, popije, i sad neko da ga i andzivi kaze "ukro je auto, nasao viski u autu" halo ba polako sta je dokaz da je viski iz mog auta, rijec lopova?
vozdra
Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
- sunceKOtepsija
#126 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
a drugo smijes ostavit u autu sta hoces, sta ce neko uradit s njim nije tvoja briga, sta neko ti ukrade aauto, u autu cekic i onda tim cekicem ubije nekog
nide veze
- sunceKOtepsija
#127 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
muminovic wrote: Ne mozes porediti to uopste, jedno sa drugim, nikako.
Ne valja primjer.
U EX-YU se nije jednom desilo, da na sjelo dodju prijatelji, rodbina, i da isti odu samostalno u spajz ili podrum, uzmu flasu rakije i potegnu, a u flasi otrov, i umru.
Domacin nece odgovarat, nedstaju elementi krivice, sve sam ti pojasnio, da sve shvatis treba ti mnogo sati proucavanja Krivicnog zakona FBiH, pogledaj sadrzaj krivice, pa umisljaj, i sve ostalo, lagano, shvatit ces, ako budes lagano i dugo izucavao.
Sasvim drugo je ako domacin da u ruku flasu sa otrovom i kaze mu da popije, tada je to krivicno djelo i odgovarao bi za ubistvo.
Druze krivicno pravo nije neko stivo koje se moze savladat za 1-2h, potrebne su godine.
- Tercius
#128 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
@muminovicu dragi, pitanje u uvodu ove teme je poprilicno samo od sebe jasno.Covjek je sam sebe vec osudio i ispunio osnovne elemente krivice.Ne mozes ti porediti spajz i sijelo od 20 ljudi, sa covjekom koji je poprilicno svjestan u namjeri koju radi.A to je ubistvo druge osobe koja po njegovim navodima ce najvjerovatnije izvrsiti tesku kradju njegovog pmv-a.A pri tome ne vodi racuna da stavljanjem boce viskija u svoje vozilo takodje moze ubiti i nekog firauna ili narkomana koji je samo razbio prozor radi kasetofona, gdje bi u vodu pala njegova prvobitna namjera, ali je epilog isti.Covjek ocito uzima sebi za pravo da odlucuje o zivotu i smrti, a ja koliko poznajem zakon ovo malo, nesto sam ubjedzen da je to kaznjivo.
- Tercius
#129 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Mozda temu treba preimenovati, kako ubiti kradljivca auta sa flasom viskija a da se izbjegne krivicna odgovornost.Nekako bi mi onda vise smisla imali svi ovi postovi ovdje.
- JThomas
#130 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
ali baš malo. to si jedino dobro ubjedžen.
lako je pročitati, ali valja shvatiti, zato pravo i jeste nauka koja se uči na fakultetu, a ne na vracama i na pljeski kod mostarlića. i umišljaj i nehat se gledaju u odnosu na posljedicu. a posljedica bi bio cijeli taj nevjerovatni slijed zajedno.
umišljaj? ja namjerno htio da se neko otruje? u svakoj kući u svakom trenutku ima nešto čime se provalnik može otrovati ako je tako pametan da gucne iz pogrešne flašice. solna kiselina, esencija, razna druga sredstva za čišćenje, otrovi za insekte, miševe, itd.
nehat? ja znao ili morao znati da će eventualni provalnik provaliti i još biti tako pametan da gucne iz flašice sa mrtvačkom glavom? dobro jutro nikome.
lako je pročitati, ali valja shvatiti, zato pravo i jeste nauka koja se uči na fakultetu, a ne na vracama i na pljeski kod mostarlića. i umišljaj i nehat se gledaju u odnosu na posljedicu. a posljedica bi bio cijeli taj nevjerovatni slijed zajedno.
umišljaj? ja namjerno htio da se neko otruje? u svakoj kući u svakom trenutku ima nešto čime se provalnik može otrovati ako je tako pametan da gucne iz pogrešne flašice. solna kiselina, esencija, razna druga sredstva za čišćenje, otrovi za insekte, miševe, itd.
nehat? ja znao ili morao znati da će eventualni provalnik provaliti i još biti tako pametan da gucne iz flašice sa mrtvačkom glavom? dobro jutro nikome.
- Tercius
#131 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Pravo jeste nauka koja kao i svaka druga u praxi ima cesto potpuno drugo znacenje i tumacenje, tako stoga da bi je neko shvatio pored toga sto je mora nauciti mora je takodje i primjenjivati, tu vidis recimo ti si vec na kraju liste jer tesko da ces imati nekada tu priliku pa mozes i dalje rezati koliko hoces, i sto to prije prihvatis prije ce ti lakse biti u zivotu.Prica je pocela ako si pratio da li je kriv ili nije kriv, ti onako sad to pokusavas malo spinovati pa ces ti nama ko objasniti sta je nehat a sta umisljaj, a ja opet kazem da je kriv za ubistvo u postavljenoj situaciji.Moras se jace potruditi da me izbacis iz kolosjeka, smjesan si, a nesto i sumnjam da si kapacitet.
-
hladan.preminger
#132 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
JThomas, behold!JThomas wrote:ali baš malo. to si jedino dobro ubjedžen.
-
mudrac2
#133 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Sta imas od skole?Tercius wrote:Pravo jeste nauka koja kao i svaka druga u praxi ima cesto potpuno drugo znacenje i tumacenje, tako stoga da bi je neko shvatio pored toga sto je mora nauciti mora je takodje i primjenjivati, tu vidis recimo ti si vec na kraju liste jer tesko da ces imati nekada tu priliku pa mozes i dalje rezati koliko hoces, i sto to prije prihvatis prije ce ti lakse biti u zivotu.Prica je pocela ako si pratio da li je kriv ili nije kriv, ti onako sad to pokusavas malo spinovati pa ces ti nama ko objasniti sta je nehat a gsta umisljaj, a ja opet kazem da je kriv za ubistvo u postavljenoj situaciji.Moras se jace potruditi da me izbacis iz kolosjeka, smjesan si, a nesto i sumnjam da si kapacitet.
- Tercius
#134 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Mislio sam da nikad neces pitati.Yessssssssssss.Predskolski odgoj-Mostar.mudrac2 wrote:Sta imas od skole?Tercius wrote:Pravo jeste nauka koja kao i svaka druga u praxi ima cesto potpuno drugo znacenje i tumacenje, tako stoga da bi je neko shvatio pored toga sto je mora nauciti mora je takodje i primjenjivati, tu vidis recimo ti si vec na kraju liste jer tesko da ces imati nekada tu priliku pa mozes i dalje rezati koliko hoces, i sto to prije prihvatis prije ce ti lakse biti u zivotu.Prica je pocela ako si pratio da li je kriv ili nije kriv, ti onako sad to pokusavas malo spinovati pa ces ti nama ko objasniti sta je nehat a gsta umisljaj, a ja opet kazem da je kriv za ubistvo u postavljenoj situaciji.Moras se jace potruditi da me izbacis iz kolosjeka, smjesan si, a nesto i sumnjam da si kapacitet.
-
mudrac2
#135 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
ja te fino pitao. je li to tvoj najbolji odgovor?Tercius wrote:Mislio sam da nikad neces pitati.Yessssssssssss.Predskolski odgoj-Mostar.mudrac2 wrote:Sta imas od skole?Tercius wrote:Pravo jeste nauka koja kao i svaka druga u praxi ima cesto potpuno drugo znacenje i tumacenje, tako stoga da bi je neko shvatio pored toga sto je mora nauciti mora je takodje i primjenjivati, tu vidis recimo ti si vec na kraju liste jer tesko da ces imati nekada tu priliku pa mozes i dalje rezati koliko hoces, i sto to prije prihvatis prije ce ti lakse biti u zivotu.Prica je pocela ako si pratio da li je kriv ili nije kriv, ti onako sad to pokusavas malo spinovati pa ces ti nama ko objasniti sta je nehat a gsta umisljaj, a ja opet kazem da je kriv za ubistvo u postavljenoj situaciji.Moras se jace potruditi da me izbacis iz kolosjeka, smjesan si, a nesto i sumnjam da si kapacitet.
- Tercius
#136 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Jos ljubaznije ti odgovaram, sta je sad problem? 
-
texiller
#137 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
koji li vrli stručnjaci daju stručne odgovore na ovo pitanje... pitanje je sad... ovi svršeni sa pravnog fakulteta ili ovi sa neo-post-zipa me sad aktulenih menadžEment faksova...
nema zakona nit' sudije u bosni koji bi to smio presuditi kao ubistvo u bilo kojoj formi, obliku ili definiciji......'naaš...
ko će i kako dokazati da si baš ti nasuo otrov u flašu i da je to tvoj viski uopšte....pa ljudi moji ja ne pijem, to tu stoji od godinama, šta ja znam šta je u flaši...
a odakle ti ideja da će to neko popiti ili da bi to neko popio odma' tu autu... čo'ek možda ne pije bRez meze, i šta ako čo'vek ne pije uopšte već samo dudla.... moraš onda ostaviti i da zapali...
joj jes ti glupo pitanje tito dragi... a ovi što ti to nešto kao ozbiljno objašnjavaju još gori...

nema zakona nit' sudije u bosni koji bi to smio presuditi kao ubistvo u bilo kojoj formi, obliku ili definiciji......'naaš...
ko će i kako dokazati da si baš ti nasuo otrov u flašu i da je to tvoj viski uopšte....pa ljudi moji ja ne pijem, to tu stoji od godinama, šta ja znam šta je u flaši...
a odakle ti ideja da će to neko popiti ili da bi to neko popio odma' tu autu... čo'ek možda ne pije bRez meze, i šta ako čo'vek ne pije uopšte već samo dudla.... moraš onda ostaviti i da zapali...
joj jes ti glupo pitanje tito dragi... a ovi što ti to nešto kao ozbiljno objašnjavaju još gori...
- Tercius
#138 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Covjek je hipoteticki postavio pitanje sta bi bilo kad bi bilo, pa mu se raja hipoteticki nadovezuje
Medjutim pojedinci ko ovaj medvjedic
idu u sustu suprotnost sa cijelim ovim smislom forumskog pisanja i aktivnosti 
-
Hadzi Lojo
#139 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Dobra ti ideja, samo ja cu potraziti jaci otrov!
Nesto sam razmisljao da uhvatim poskoka pa da ga stavim u auto u neki tanjir sa onim mrezastim kupolastim poklopcom protiv muha, ja mislimga da ce biti efikasno, ili da objesim kasikaru na ogledalo i spojim zicu na osigurac sa rucnom ili na volan ili!
skontacu ja jos toga pa cu da javim!

Nesto sam razmisljao da uhvatim poskoka pa da ga stavim u auto u neki tanjir sa onim mrezastim kupolastim poklopcom protiv muha, ja mislimga da ce biti efikasno, ili da objesim kasikaru na ogledalo i spojim zicu na osigurac sa rucnom ili na volan ili!
skontacu ja jos toga pa cu da javim!
-
Hadzi Lojo
#140 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Ja sam jednom lopova zateko u kuci, levat me nije ni primjetio dok sam mu se priblizavao, valjda amater bio pa od straha nije nista osjecao, kad sam ga opalio letvom odma je pao, onda sam ga sa sinom ispeglo i nogamai rukama.
Kad smo ga nasopali nalili smo mu jedno pola litra rakije u usta i onako onesvjescenog odvezli autom jedno 7 kilometara van grada i izbacili u jarak!
Kad smo ga nasopali nalili smo mu jedno pola litra rakije u usta i onako onesvjescenog odvezli autom jedno 7 kilometara van grada i izbacili u jarak!
- JThomas
#141 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
dobro si, vi pričate je li on kriv, a ja priču skrenuh sa kolosijeka na dva jedina vida krivice po našem zakonu.Tercius wrote:Pravo jeste nauka koja kao i svaka druga u praxi ima cesto potpuno drugo znacenje i tumacenje, tako stoga da bi je neko shvatio pored toga sto je mora nauciti mora je takodje i primjenjivati, tu vidis recimo ti si vec na kraju liste jer tesko da ces imati nekada tu priliku pa mozes i dalje rezati koliko hoces, i sto to prije prihvatis prije ce ti lakse biti u zivotu.Prica je pocela ako si pratio da li je kriv ili nije kriv, ti onako sad to pokusavas malo spinovati pa ces ti nama ko objasniti sta je nehat a sta umisljaj, a ja opet kazem da je kriv za ubistvo u postavljenoj situaciji.Moras se jace potruditi da me izbacis iz kolosjeka, smjesan si, a nesto i sumnjam da si kapacitet.
srećom, policajci niti presuđuju, niti mi daju posao, niti cijene moj profesionalni kapacitet.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#142 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
De ba šali se lik.
-
mg
#143 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
texiller wrote:koji li vrli stručnjaci daju stručne odgovore na ovo pitanje... pitanje je sad... ovi svršeni sa pravnog fakulteta ili ovi sa neo-post-zipa me sad aktulenih menadžEment faksova...
joj jes ti glupo pitanje tito dragi... a ovi što ti to nešto kao ozbiljno objašnjavaju još gori...![]()
![]()
Vrli pravnice, sudija u BiH te moze presudit kako hoce, ima drugi stepen pa se zali. A sudije ne odgovaraju za stavove izrecene u presudama. Toliko bi barem trebao da znas.
Hipoteticka situacija u ovom slucaju dovodi do razlicitih misljenja, a da li bi se ili ne nesto moglo dokazati zavisilo bi od niza drugih okolnosti. Jer nista nikad nije bas crno bijelo.
- Tercius
#144 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Hvala sto nas prosvjetli, sahu,kralju,matu, bijeli magu za krivicni postupak i ostale postupke pred sudom i do suda, znaci da nam ti nisi objasnio koje su to dvije urmrli bi a ne bi znali.Policajci itekako presudjuju, cak imaju i jedno ekskluzivno pravo sto niti jedna osoba na ovom svijetu nema ( naravno po unaprijed odredjenim uslovima ) al haman nisi bio taj dan na predavanju, a meni se to tebi nesto i ne da bas objasnjavati.Ovo ostalo ne bi komentarisaoJThomas wrote:dobro si, vi pričate je li on kriv, a ja priču skrenuh sa kolosijeka na dva jedina vida krivice po našem zakonu.Tercius wrote:Pravo jeste nauka koja kao i svaka druga u praxi ima cesto potpuno drugo znacenje i tumacenje, tako stoga da bi je neko shvatio pored toga sto je mora nauciti mora je takodje i primjenjivati, tu vidis recimo ti si vec na kraju liste jer tesko da ces imati nekada tu priliku pa mozes i dalje rezati koliko hoces, i sto to prije prihvatis prije ce ti lakse biti u zivotu.Prica je pocela ako si pratio da li je kriv ili nije kriv, ti onako sad to pokusavas malo spinovati pa ces ti nama ko objasniti sta je nehat a sta umisljaj, a ja opet kazem da je kriv za ubistvo u postavljenoj situaciji.Moras se jace potruditi da me izbacis iz kolosjeka, smjesan si, a nesto i sumnjam da si kapacitet.
srećom, policajci niti presuđuju, niti mi daju posao, niti cijene moj profesionalni kapacitet.
- Tercius
- JThomas
#146 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
kaže on, mi pričamo je li kriv a ti spinuješ na nehat i umišljaj...
- jao_situacije
#147 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
bacanjem graha i gledanjem u kašikeJThomas wrote:kako će tužilaštvo dokazati namjeru u vezi sa posljedicom koja je realno vjerovatna kao dobitak na lotu 7/39 šarenicom?
jasno kao dan, naravno
tema je vrh kao i odgovori
- Tercius
#148 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
heheheh legendooo, hoces to zaplakati...evo evo necu ti se obracati vise ajde zajebavam se, sta tuzakas odmaJThomas wrote:kaže on, mi pričamo je li kriv a ti spinuješ na nehat i umišljaj...
- supercali
#149 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
tercijus tvoj posao je da hapsis a ne da tumacis zakone
nije ni cudo sto smo supak europe kad se u stvari mjesaju oni koji nemaju pojma i nije im struka
nije ni cudo sto smo supak europe kad se u stvari mjesaju oni koji nemaju pojma i nije im struka
- Tercius
#150 Re: Pravno pitanje: Da li bih odgovarao za ubistvo?
Da li si ti svjestan opsega i dubine gluposti koju sad izjavi.Cek stani...zajebavas se ???supercali wrote:tercijus tvoj posao je da hapsis a ne da tumacis zakone