tempora wrote:zena wrote:debela wrote:vjerovala ili ne, tvoje pravo

Ma jasno...i rekoh nije da ti ne vjerujem da se to desilo... ali eto... nikako se ne uklapa koncept posta, koji je btw takav kakav jeste... Nejse, kad otkantaju R&F malo cu se posvetiti "takovim" postacima i konceptu posta
E svashta...
...nikako da ukontam...

Ja uvijek pitam one koji poste da li im smeta i jos nisam nikada cula potvrdan odgovor. Moguce da ima i onih koje "povuce" zelja za hranom u takvim slucajevima. A zasigurno ima i onih koji foliraju da poste ( mozda zbog pritiska blize okoline, kazem mozda!! ili iz nekog drugog razloga), pa onda zele naglasiti na sva zvona da poste.

Jedino objasnjenje za ovo mi je da ljudi
pogreshno daju prevelik znachaj odricanju od hrane i picha u toku posta. Taj fizioloshki osjechaj gladi uopche nije tako vazhan, jer ne postish da smrshas, post ima (bar sam ga ja tako shvatio) neke druge vazhnije konotacije od pukog gladovanja. Tako da je situacija u kojoj ti smeta sto neko jede ili pije dok ti postish meni blago recheno apsurdna. Ochito se zaboravlja
razlog zbog kojeg se odluchilo postiti, a njega narushiti (pokvariti), ti ne mozhe niko ko pred tobom jede ili pije (osim ako to ne radi jako nepristojno

uz osebujne zvukove, shala) Dakle, meni se bash ta primjedba na nekog ko jede pred tobom chini kao ne postivanje prvobitnog razloga zbog kojeg si odluchio postiti, ako je uopce i na pochetku bio chastan i iskren.