Helem-novo cudo u bosanskoj literaturi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Helem

Post by Helem »

Bahrin Zeljov ili Sarov, uglavnom mijesanac, mijesano pseto, obletalo je oko ovaca i ako bi neka ovca a i janje, radilo se o zabludjelima, pokusalo se u potrazi za socnijom travom da malo udalji od stada, mijesanac je sve to stizao i vracao nazad dzelepu.
Ljudi iz Carsije koji su imali imanja bunili su se na to sto Bahro utjerava ovce u njihove posjede,bez ikakva pitanja ili naknade.
Bahro je galamio na njih, svadjao se i govorio im da njegove ovce dobro tore zemlju, da ovciji brabonjci ostaju na livadama i da se na taj nacin priprema zemlja za sto bolji urod iako su ljudi govorili da to nije istina i da ovce cupaju travu iz korjenja,gdje Bahrine ovce prodju, tu ni trava vise ne raste.
Bahro je bio spreman i da se potuce sa vlasnicima imanja a imao je takav arsenal pogrdnih rijeci, takav vokabular da to ni pas s maslom ne bi pojeo.
Ljudi su se vise plasili Bahre nego njegovih ovaca.
Helem

Post by Helem »

i prica o ovcama bi bila zavrsena.

Iako beskurpuluozan,zadrt i bezobrazan, Bahro bi ipak popustao vlasnicima imanja koji su ga udaljavali odatle, pogledao bi prema Gari, zviznuo kroz zube i povikao :" Prrrrr...Gara jebem te u pizdu!"

Gara bi podigla glavu, pogledala u Bahru, imala je velike blage ovcije oci i onda polahko, pokrenula stado.
Posjedi, njive i livade bili su jedni do drugoga, kamenom se obiljezavala granica razlicitih posjednika..
Ovce bi polako ustale i presle, opet, na slijedece, tudje imanje.
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

samo nastavi prijatelju...nastavljam i ja...sticicemo mi daleko....
zivi bili pa vidili.....
Helem

Post by Helem »

Bogme Salko ti u vodu skaces,ako je more, zaronices duboko....
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Helem wrote:Bogme Salko ti u vodu skaces,ako je more, zaronices duboko....
ronio sam ja duboko i duboko...a skako sam i sa veliki visina...par puta sam se i na glavu nasadio...jednom imo i malko veci potres mozga ali eto oporavio sam se donekle od svega toga!!!! zivot ide dalje....svejedno jel visina ili dubina!!!!
Helem

Post by Helem »

u nas u Varosi je zivio, zivi i sada, Mato Tilja.
Matu je ,kada je bio mali udario konj kopitom u glavu, dok je Mato trazio ispod kuckuna,jastucic ispod konjskog repa, konjske musice, fatao je musice da ide loviti ribe.
Konjskoj musici inace otkines glavu a ne umire, stavis je negdje na sebe da ne odleti, bez glave ne moze letjeti, ne vidi.
A ziva.
Medjutim trazeci musice za ribe ispod konjskog repa konj se propne i Matu odvali u glavu te Mati izbije sve zube.
Od tada je Mato ostao malo poremecen i posao tepati i kada ga upitas a Mato zasto tepas on odgovori:"Udario me tonj u glavu".
I onda zavrne malo kosu i to pokaze,jos ima biljeg na celu od konjske potkovice.
Neki to nazivaju srecom.
Helem

Post by Helem »

Nema ovdje nikakvog zamisljanja, ovdje su sve rasisti.
Ovdje se zamislja nesto drugo, ovdje je vazno ko je ateista a ko vjeruje u Boga, sve kurve gole,...ko nosi hidzab a ko ne nosi, o kako je dobar i Hemon i ostale kurcobolije.
Ovdje te moze biti sramota sto si covjek.
Ovdje te moze jebavati svaka ush, ovdje nema pravila. Ovdje se nista ne slijedi, ni dobro ni lose.
Ovdje se siluje domovina.
Helem

Post by Helem »

pa kaze.... Priredba
Dusko Trifunovic

Sad smo novi sad smo cisti
dusu su nam prali
opet su nas takoreci
prevaspitavali.

Kulturno nas uzdizali
vidi koliki smo
nikad tako u slobodi
vitki bili nismo.

Glave su nam u oblaku
skoro su u raju
nece moci po zubima
da nas udaraju.

Iako su glave gore
bice jos belaja
jos nas mogu dohvatiti
jer su nam do jaja.

Razgovaram sa jednim zadrtim Tesnjakom, raznorazne teme od islama do tenisa pa ce mi on:" Slusaj mi Muslimani nemamo inteligenciju, svi inteligentni su anamo na onoj strani".
Nasmijah se :" Pa si zato ti ostao glup", a "cini ti se da su inteligentni anamo na onoj strani".
"Dragi Hajrudine ima nas s anamo one strane, koji smo dosli tobe pa smo sada anamo na nasoj strani, protiv anamo onih sa one strane".

"E ne moze tako, ne mozete vi sa anamo one strane prelaziti ovamo, anamo, na nasu stranu".

"Mi Bjelokapici, koji smo nosili bijele kape u Tesnju, culafe, pa su nas po tome prozvali Bjelokapici, smo vjernici i zadrti i pravi Muslimani".
"Ahaaaa, nisam to znao", odgovaram mu.

Nisam vise znao, ko je na kojoj, ja anamo a Hajro ovamo, ni ja ni Hajro, na kojoj smo strani.

Ipak smo se s rahatlukom, rahat napricali.
Helem

Post by Helem »

i tako ti Bosnjo postaje uvrnut, pretesnimi se. Ko zvrk kada se vrti na glatkoj povrsini stola.
Bosnjo uvijek zna da je nigdje i to kao nigdje dodje mu kao rjesenje.
Na sve ostalo se haci i svemu ostalom se ruga, tako da su Albanci za Bosnju zaostaliji od njega samog a Njemci su bolji ali su Njemci nacisti.
I tako blize. I tako dalje. I tomu slicno....
Zasto je to tako?

Zato sto je Bosnju ubio Turcin, Srbin i Socijalizam.
Sve nase ubice.

Mozda ce se neko utjesiti i reci da je sve gotovo ali nije, nije gotovo...Bosnji pamet jos nije stala, Bosnjo je raspamecen.
Ali ne da sebi reci.
DONY

Post by DONY »

Helem wrote:i tako ti Bosnjo postaje uvrnut, pretesnimi se. Ko zvrk kada se vrti na glatkoj povrsini stola.
Bosnjo uvijek zna da je nigdje i to kao nigdje dodje mu kao rjesenje.
Na sve ostalo se haci i svemu ostalom se ruga, tako da su Albanci za Bosnju zaostaliji od njega samog a Njemci su bolji ali su Njemci nacisti.
I tako blize. I tako dalje. I tomu slicno....
Zasto je to tako?

Zato sto je Bosnju ubio Turcin, Srbin i Socijalizam.
Sve nase ubice.

Mozda ce se neko utjesiti i reci da je sve gotovo ali nije, nije gotovo...Bosnji pamet jos nije stala, Bosnjo je raspamecen.
Ali ne da sebi reci.

PISAC na ovom opisu bi ti i rahmetli M.Selimovic pozavidio.. :)
Helem

Post by Helem »

1991 godine srusen je Socijalizam u Jugoslaviji.
Socijalizam je srusio Narod a Ideju za rusenje socijalizma dali su politicari.
Politicari su takodje dali i Ideju za nastajanje Socijalizma.
Ideju u djelo proveo je Narod.

Socijalizam je bio relativno dobar za zivljenje. Nije bio pogodan za nepismene, zato su su najbolje i najljepse zivjeli u njemu.

Smrcu Tita svi smo plakali. Mnogi su plakali ne radi Tita nego radi rata, kojeg su svi slutili.
U mojemu gradu ljudi su pricali da ce nastati rat radi toga sto je Tito umro. Ostale razloge niko nije navodio jer ih niko nije ni znao. Takodje nije znao objasniti zasto bi smrt Tita bila razlog za rat.

Bila je to apsolutna sloboda.
Za vrijeme i u vremenu Tita svi smo imali sve a niko nije imao nista.
Oni su bili sve a imali smo svi.
Helem

Post by Helem »

Srbi su psovali Boga.
Bog se, kod Srba, psovao svakodnevno, i u zbilji i u sali. I u kuci i na ulici. I u obicnom razgovoru, kao uzrecica, i u poslovnom razgovoru, kao uzrecica. I kao znak radosti i odusevljenja i kao znak ljutnje i srdzbe. Psovali su i seljaci i radnici i intelektualci. I djeca i zene. Svi i svugdje, bilo kada i bilo gdje.
Helem

Post by Helem »

ostali su Turci....
štzngrm

Post by štzngrm »

OKSIMORON
Helem

Post by Helem »

...nema mjesta u Bosni gdje nije bilo budala.
Budala smo obicno smatrali ljude koji su na bilo koji nacin uvrnuti,drugaciji od nas, a od budala smo sakupljali svu pamet. Budale su bili sirotinja.
Budale su sluzile za ismijavanje ali su sluzile i za zadovoljstvo, cinile su ono sto mi nismo mogli ili nismo smjeli da cinimo, a da ne dobiju zasluzenu, ili nezasluzenu kaznu.
Budale nemaju predrasude.
Pametni ljudi s godinama postanu budale, hazne, i kako Zak Prever rece, budala ostaje uvijek ista budala, bez obzira na duzinu puta.
Helem

Post by Helem »

Poslije Titove smrti nastala je ekonomska kriza. Svercom se ekonomska kriza skoro u potpunosti rijesila.
Putovalo se po hranu u Madjarsku i Rumuniju te po zlato i garderobu u Tursku.
Kafa se dobavljala iz Austrije i Njemacke, kao i sve ostalo.
Zene su se posebno bavile svercom tako da i one zene koje su za svoga zivota bile u samo nekoliko gradova Jugoslavije, ili nisu nigdje ni bile, u vremeny sverca obisle nekoliko evropskih gradova.
Otudjivala se drustvena imovina.
Trgovci su krali u prodavnicama, radnici krali u firmama, direktori krali u firmama i drzavi, politicari isto tako.
Svako je krao svakoga i svako je varao svakoga.
Cvjetao je ulicni sverc devizama, a deviza je bilo puno.
Nesposobni i posteni ljudi su propadali, zivjeli su na rubu egzistencije.

Bosnom je vladala filozofija da je svako pametan za sebe a da su Bosanci najiteligentniji narod na svijetu.

Skolovanje je bilo besplatno.U skolu su isli svi oni koji je nisu zavrsili. Razlog koji se navodio za masovno pohadanje skola objasnjen je u izreci da se ide u skolu pa kada se zavrsi da se onda nista ne radi, neka rade oni koji nisu isli u skolu.

Oni koji nisu isli u skolu,smatrali su da je skola samo nepotrebno gubljenje vremena, zaradjivali su novac na sijaset nacina, najvise vlastitim rukama i radom.

Penzioneri nisu mogli nista od ovoga, penzije su bile male, oni su bili dio proslog vremena.
Boracke penzije su bile visoke. I partizani-penzioneri su bili istorija.
Istorija se placala dobro.
Poslije rata bilo je vise nosilaca borackih penzija nego boraca partizana u II svjetskom ratu.

Otvarane su privatne radnje. Nicale su trgovine i kafici svaki dan. Svako je radio sta mu naumpadne.
Socijalizam je dozivio najveci procvat u Bosni i Hercegovini u periodu od 1980-1990, poslije smrti Josipa Broza Tita.

A onda zavladala je opsta euforija.....
Nekome je naumpalo da socijalizam nije dovoljno dobar, da mu treba prvo skinuti obiljezja a onda ukinuti i njega.
Za pocetak pocese skidati Titove slike sa javnih mjesta. Onda se pocese iskljucivati iz Saveza komunista Jugoslavije.
Komunisti su smatrani losim ljudima posto nisu bili dobri.
Komunisti od straha, od svega, promijenise ime jednoj jedinoj partiji u Jugoslaviji, postadose stranka po uzoru na Evropu.
Zajedno sa komunistima a neki i prije njih osnovase politicke stranke, koje su iskljucivo bile i jesu nacionalne.

Cuvene stranke koje dovedose Bosnu i Hercegovinu, moju domovinu, u blato, krv, cemer i jad.
............
...tako je srusen Socijalizam u Jugoslaviji.
Helem

Post by Helem »

Srpska ,demokratska ,Stranka- SDS
-predstavnik srpskog naroda

Hrvatska ,demokratska ,Stranka - predstavnik hrvatskog naroda

-Stranka demokratske akcije- SDA, predstavnica muslimanskog naroda
i
Muslimanska bosnjacka organizacija- MBO , predstavnica muslimanskog naroda.

Muslimani su bili jedan narod koji je imao dvije stranke.
Nisu se mogli dogovoriti kakav su to narod Muslimani.

Hrvatska demokratska stranka krila je jednu malu enigmu. Je li to Hrvatska demokratska stranka ili Hrvatska drzavna zajednica.

PROGRAM SVIH STRANAKA ZASNIVAO SE NA ZAJEDNICKOM, NACIONALNOM JEDINSTVU SVIH NARODA U BOSNI I HERCEGOVINI.

Iz tog razloga ove stranke su pobjednice na Izborima.
Izabrao ih je i izbirao NAROD.

U Bosni i Hercegovini vladala je inflacija i nezaposlenost.
Jugoslovenska stranka reformskih promjena nailazi poklonike u BiH.
Komunisti gube clanstvo radi prelaska komunista u Jugoslovensku stranku reformskih promjena, obecan je zlatan konvertibilni jugoslovenski dinar.
Posto i ljude sa izrazenim nacionalnim osjecajima interesuje novac, masovno se vjeruje Anti Markovicu, Hrvatu...
-------
--------
Helem

Post by Helem »

Prvi je januar 1992 godine. Suncan, snjezan i fin.
Alma spava.

Na obali djeca se sanjkaju, obala se cakli zaledjena. Djeca su sacinila glajz,pa se klizu u plasticnim cizmama, sa strane obale,prema Jamashu.
Jedni su sacinila hendek pa se zalijecu sankama potkovanim mazijom pa neka gruhhhhhh, u potok.
S druge strane druga obala, sve pod kucom.
Stare nane u priglavcima penju se uz obalu i kobajagi ljute se na djecu,koja polivaju snijeg vodom da bolje uklizu.
Ima djece i sa legusama koja se spustaju jedna prema drugima, ima momcica koji su stavili slichure,drvene klizaljke na noge sa potkovanim zeljezom a Esma je uzela Salimove nove "nozeve", ispara citavu klizu.

"Bjezte, eto auta", Ico se zaletio sa fichom uz obalu.
Emina pala u potok, razbila nos.
Snijeg bljesti na januarskom suncu, obala vrvi od djece. Toplo je.

...slutim, Hrvatska i Slovenija se pripremaju za Nezavisnost...skoro ce 15-i januar.
DONY

Post by DONY »

PISAC je u formi.. :thumbup:
Helem

Post by Helem »

Niko do sada nije ispravljao krive Drine, a zahmetli rad, pa sam ja odlucio da prihvatim se posla. Dosta vise je bilo i Don Kihota i njegove Djulzulejhe i Vjetrenjace i Sanca...hocu svoje likove, hocu svoj sizifovski posao, hocu i ja da valjam klade.
A ne bih inace nego kada mi neko provali neke velike provaljotine, kada mi neko napise neke velike bljuvotine ili kada vidim tuidje hrakotine, pa odrtine, smizle i picke, dezertere, izdajnike, prevarante, soviniste, ateiste i bicikliste,,poplaha, hebet pravi.
Poplaha Dony, a sve sucmurasto i kahvaji boje....
DONY

Post by DONY »

Helem wrote:Niko do sada nije ispravljao krive Drine, a zahmetli rad, pa sam ja odlucio da prihvatim se posla. Dosta vise je bilo i Don Kihota i njegove Djulzulejhe i Vjetrenjace i Sanca...hocu svoje likove, hocu svoj sizifovski posao, hocu i ja da valjam klade.
A ne bih inace nego kada mi neko provali neke velike provaljotine, kada mi neko napise neke velike bljuvotine ili kada vidim tuidje hrakotine, pa odrtine, smizle i picke, dezertere, izdajnike, prevarante, soviniste, ateiste i bicikliste,,poplaha, hebet pravi.
Poplaha Dony, a sve sucmurasto i kahvaji boje....

Prava BARUSTINA moj PISAC. :-) :-)

krokodili na sve strane.... :-)

a nema vise ribica...sve pojeli..

:-)
Helem

Post by Helem »

barikade u Sarajevu.....emisija "Poziv na razum", javljaju se nasi umjetnici, nasi intelekutalaci, sve picka do picke,sve kurac do kurca.
Pozivaju na razum????? Koga?????
Koji razum ???? Ciji???
"Pedersku im majku jebem", pomislih, pa niko ne poziva na odbranu zemlje!!!
-------------------
-----...........
Izginuti cemo ovako svi. Pobiti ce nas Srbi kao gamad, u ovoj nasoj borbi izmedju nas.
"Sta da radim",pomislih. Neke lekcije davno sam naucio.
Rasirio sam prste ruku i poceo kontati kako cu izgledati kao kostur.
....ljudi iz ulice bjeze,nose cekere i deke,vuku djecu....idu nekuda.
Shvatio sam da je rat vec izgubljen za one koji bjeze, izgubljen rat, izgubljena domovina.
Ipak nisam imao dovoljno vremena za preveliko mozganje, red je da se brani,
znaci "Idemo u boj za Bosnu".
Toliko sam se bio odusevio sam sa samim sobom da sam ogorceno zapjevao:" Po sumama i gorama nase Bosne ponosne".
Nosim puno one partizanstine u sebi,puno onih recitacija, puno onih radnih akcija, puno onih skolskih lekcija o bratstvu i jedinstvu, puno onih stimaljki, mita,nosim Titovu Stafetu u sebi......
nosim prugu Samac Sarajevo......
Helem

Post by Helem »

Dony,
valja li ovo ili da ja prekidam,
nista ne kontam,
prati li se ovo,
ili nisam nikakvo posebno cudo bosanske literature.
Mislim,novije beletristike.
DONY

Post by DONY »

Helem wrote:barikade u Sarajevu.....emisija "Poziv na razum", javljaju se nasi umjetnici, nasi intelekutalaci, sve picka do picke,sve kurac do kurca.
Pozivaju na razum????? Koga?????
Koji razum ???? Ciji???
"Pedersku im majku jebem", pomislih, pa niko ne poziva na odbranu zemlje!!!
-------------------
-----...........
Izginuti cemo ovako svi. Pobiti ce nas Srbi kao gamad, u ovoj nasoj borbi izmedju nas.
"Sta da radim",pomislih. Neke lekcije davno sam naucio.
Rasirio sam prste ruku i poceo kontati kako cu izgledati kao kostur.
....ljudi iz ulice bjeze,nose cekere i deke,vuku djecu....idu nekuda.
Shvatio sam da je rat vec izgubljen za one koji bjeze, izgubljen rat, izgubljena domovina.
Ipak nisam imao dovoljno vremena za preveliko mozganje, red je da se brani,
znaci "Idemo u boj za Bosnu".
Toliko sam se bio odusevio sam sa samim sobom da sam ogorceno zapjevao:" Po sumama i gorama nase Bosne ponosne".
Nosim puno one partizanstine u sebi,puno onih recitacija, puno onih radnih akcija, puno onih skolskih lekcija o bratstvu i jedinstvu, puno onih stimaljki, mita,nosim Titovu Stafetu u sebi......
nosim prugu Samac Sarajevo......

Ja stanujem na Grbavici i sada kada sam u Sarajevu,a tada bio dobar sa "bracom" Srbima i prolazio kroz barikade na Vrbanji bez probelma.. :lol:
..dok nisam skuzio nocne autobuse kako "iseljavaju" "bracu' ,...prorade klikeri...i brisi.....sada dijaspora...pobjegulja...a jebe me "J" nikako ga uhvatiti..Posto si ti PISAC(zavrsio knjizevnost mogo bi mi biti od pomoci da ove dusmane ostavim bez"argumenata"..pozdrav bratu,..jer imamo isti pogled sa sanka... :)
DONY

Post by DONY »

Helem wrote:Dony,
valja li ovo ili da ja prekidam,
nista ne kontam,
prati li se ovo,
ili nisam nikakvo posebno cudo bosanske literature.
Mislim,novije beletristike.
Legendo,never give up,ili budi pravi Bosanac do kraja....".cudo je na vidiku" :)
Locked