A ukidanjem nacija srba i hrvata iz BiH ili krsenjem ustava drzave se unistavaju obicaji i kultura i krsi se zakonCek, polako. Ako odem zivjeti u Australiju npr. ispocetka cu biti gost. Da bih se integrisala moram ( ne postoji druga rijec ) postovati zakone / uredjenje te drzave, postovati njenu kulturu i obicaje itd.
Integrišite čovjeka u sebi....
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
- Vodenjak
horns&drums wrote:A ukidanjem nacija srba i hrvata iz BiH ili krsenjem ustava drzave se unistavaju obicaji i kultura i krsi se zakonCek, polako. Ako odem zivjeti u Australiju npr. ispocetka cu biti gost. Da bih se integrisala moram ( ne postoji druga rijec ) postovati zakone / uredjenje te drzave, postovati njenu kulturu i obicaje itd.
I stvara drzava koju je gradio Radovan Karadzic!
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
Ovo je teza koja je neporeciva. Samo sto potpuno iskljucuje nacin i mehanizme kojim se stiglo do ovakvog "kompromisa" ( koji to u stvari i nije ).horns&drums wrote: A ukidanjem nacija srba i hrvata iz BiH ili krsenjem ustava drzave se unistavaju obicaji i kultura i krsi se zakon
Konstutivnom "tronarodnoscu" ( odnosno konstitutivnocu 3 nacije ) postize se iskljucivo odrzavanje satelita - marioneta relevantnih matica.
Gubitnici su svi podjednako.
Znam da mi to necemo rijesiti ovdje na forumu. Samo se uvijek nanova iznenadim kada vidim koliko je nespremnost za saradnju jos uvijek naglasena. Sve skupa nas to polako ubija.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Draga moja nije to nespremnost na saradnju.
Pa bolan vec jesmo bosanci, svugdje u svijetu smo bosanci, na pasosima nam pise BiH, u vijestima kazu vijesti iz Bosne (hercegovina nepravedno zapostavljena).
Ali nece ljudi da padaju na to "Ajmo svi biti bosnjaci". I "Bosnjaci su za Bosnu najvise". Kad je ta ideja bosanstva toliko bliska zasto je ne lansirase 92 godine ? Nego prvo izabrani bosnjaci kao nacija pa onda ajmo se sad igrat bosanaca. A ljudi izginulo tona da bi BiH bila drzava 3 konstitutivna naroda...ma muka mi je vise i objasnjavati, matere mi...
Pa bolan vec jesmo bosanci, svugdje u svijetu smo bosanci, na pasosima nam pise BiH, u vijestima kazu vijesti iz Bosne (hercegovina nepravedno zapostavljena).
Ali nece ljudi da padaju na to "Ajmo svi biti bosnjaci". I "Bosnjaci su za Bosnu najvise". Kad je ta ideja bosanstva toliko bliska zasto je ne lansirase 92 godine ? Nego prvo izabrani bosnjaci kao nacija pa onda ajmo se sad igrat bosanaca. A ljudi izginulo tona da bi BiH bila drzava 3 konstitutivna naroda...ma muka mi je vise i objasnjavati, matere mi...
-
Harrys
Najbolji nacin za integraciju odnosno za njen pocetak je da se svi politicki problemi zakopaju na 10-15 godina,da se okrene ekonomskom razvoju i prosperitetu sa ciljem ulaska u Evropu.Na taj nacin i Federacija i RS ,sto znaci i BiH u cjelini,ce usvojiti sve identicne zakone i propise,pribliziti se i pravno i ekonomski,sto bi opet imalo uticaja na dugorocnu integraciju u BiH.
Mislim,to je samo moje misljenje.
- Latina
Vjeruj da je i meni slabo sto nazalost jos uvijek moramo o ovome diskutovati. Ali posto nas ovo zaustavlja u svemu onome sto zivot cini ugodnim ( ili barem podnosljivim ), nema nam druge....ma muka mi je vise i objasnjavati, matere mi...
Ako gradimo kucu a nismo dobro postavili temelje, znamo sta nas ocekuje.
Situacija kakva jeste je neodrziva, te ce se sa ili bez naseg ucesca promijeniti. Sam razmisli o mogucim ishodima.
Cekaj. Zar nisu postojale 2 relevatne stranke kad su u pitanju Muslimani Bosne ? Jedna je bila MBO, druga SDA. Ova druga je koliko znam odnijela apsolutnu vecinu na prvim izborima. Zatim je bio rat.Ali nece ljudi da padaju na to "Ajmo svi biti bosnjaci". I "Bosnjaci su za Bosnu najvise". Kad je ta ideja bosanstva toliko bliska zasto je ne lansirase 92 godine ?
Poznato ti je da je Daytonski sporazum postignut zavrtanjem ruku da bi se okoncao rat. Bio je rezultat politickih kompromisa a ne stvarne situacije. Licno mi nije poznato zbog cega tacno stoji Bosnjaci, a ne Bosanci ( mada pretpostavljam sta je razlog ).Nego prvo izabrani bosnjaci kao nacija pa onda ajmo se sad igrat bosanaca.
Da su u Bosni zivjeli Bosanci, rata ne bi ni bilo.A ljudi izginulo tona da bi BiH bila drzava 3 konstitutivna naroda
Znaci nacionalisticka opcija je vec do te mjere uzela maha, da je bilo prejednostavno naci one koji su bili spremni prekrajati Bosnu.
Srbi i Hrvati nisu ginuli za "prepoznavanje" u Bosni, pa prije toga su SDS i HDZ bili na vlasti izvjesno vrijeme, tako da je to veoma neozbiljno izjaviti. Zna se ko je sta radio, znamo za dogovor iz Karadjordjeva ( dogovor za cijepanje BiH izmedju Srba i Hrvata ) i sve ostalo.
Poenta je u tome da taj projekat - nije uspio. Vrijeme je da svi shvate, da se i Bosanci ovdje pitaju ( bez obzira na i dalje preovladavajuci osjecaj - ali samo osjecaj - superiornosti druga 2 naroda ).
Ratna opcija vise nije opcija. Valjda je napokon doslo vrijeme je za ozbiljne pregovore.
- Vodenjak
Ekonomski napredak zemlje zasnovan na principima slobodnog trzista je zapravo najveci neprijatelj vladajucih vrhuski. Tako je to bilo i 1990. kada je u svim republikama i pokrajinama politicki establishment ulozio sve napore da srusi politiku vlade tadasnjeg premijera Ante Markovica.Harrys wrote:Najbolji nacin za integraciju odnosno za njen pocetak je da se svi politicki problemi zakopaju na 10-15 godina,da se okrene ekonomskom razvoju i prosperitetu sa ciljem ulaska u Evropu.Na taj nacin i Federacija i RS ,sto znaci i BiH u cjelini,ce usvojiti sve identicne zakone i propise,pribliziti se i pravno i ekonomski,sto bi opet imalo uticaja na dugorocnu integraciju u BiH.![]()
S obzirom da je njegova tadasnja ekonomska politika bila u stvari zadnji voz kojim se Jugoslavija mogla izvuci iz ucmalosti u koju je upala, nacionalnih prepucavanja koja su vec bila uhvatila maha i uticaja politicara na sve sfere zivota i rada, kao takva ta politika nije pasala bas tim politicarima jer, da se sprovela, dovela bi do njihove marginalizacije i pretvaranja istih samo u radnike zaposlene da sluze gradjaninu - dakle onoga sto oni u stvari i treba da budu!
Situacija u BiH danas je slicna. Nijedan politicar, pa na kojoj se strani nalazio, nema nikakav interes da zemlja krene putem ekonomskog napretka, pravne drzave, zdravih politickih, kulturnih, ekonomskih, i inih odnosa sa razvijenim zemljama svijeta. Takav proces bi stvorio novu elitu mladih i sposobnih ljudi spremnih da se na legalan i zakonski nacin uhvate u kostac sa problemima koji su pred njima, a ovi koji se vec godinama predstavljaju kao da su bogom dani pali bi u zapecak..
Ako prije toga ne bi zavrsili u bajbukani gdje im objektivno i jeste mjesto - do kraja zivota!
Tvoja ideja je cista i iskrena!
Ali na zalost, do kraja utopisticka!
- Latina
Da, ovo je moguca opcija, ali ima ogromne rizike. To je otprilike kao da ka'es zrtvama tsunamija : "Ne znamo da li ce se tsunami ponovo desiti, mi vjerujemo da nece, ali neki indikatori pokazuju da ipak hoce. Ali bez obzira na to, vi se koncentrisite na rad i izgradnju vase tsunamijem pogodjene zajednice, s nadom u najbolje." Optimisticno jeste, ali upitaj one koje je pogodio tsunami sta misle o tome.Harrys wrote:Najbolji nacin za integraciju odnosno za njen pocetak je da se svi politicki problemi zakopaju na 10-15 godina,da se okrene ekonomskom razvoju i prosperitetu sa ciljem ulaska u Evropu.Na taj nacin i Federacija i RS ,sto znaci i BiH u cjelini,ce usvojiti sve identicne zakone i propise,pribliziti se i pravno i ekonomski,sto bi opet imalo uticaja na dugorocnu integraciju u BiH.![]()
Sva sreca da kod nas nije bilo tsunamija.
Nijedan ozbiljan investitor nece uloziti substancijalna sredstva u BiH dok osnovna pitanja Ustava, zakonodavstva itd nisu rijesena na transparentan nacin.
Sto onda ostavlja ogroman manevarski prostor za "lovce u mutnom."
U svim modernim drustvima, unutrasnja pitanja se rjesavaju unutrasnjim ratovima. Ali za trziste. Ili ostvaris ono sto si obecao, ili gubis kredibilitet ( a samim tim i vlast ).
Na svakom pojedincu je da donese odluku sta to zeli u buducnosti.
-
vatra i voda
Giniss je jedan americki glumac koji je u jednom filmu ostvario 9 razlicitih uloga.imao je devet imena , devet maski , devet razlicitih prica ...jedonstavno devet karaktera.Posto imam osjecaj da na ovom forumu ima fantoma lakse mi je reci Ginis . Vrag ce ga znati.Vratimo se temi.S obzirom da si izdvojila tri lika i sugerisala im onim citatom nije osatalo puno onih koji su se mogli prepoznati kao neznalice .te tvoje forumase ne opisujem kao extremne nacionaliste .Mada ne znam kako ti znas da nisu .Beatrice_22 wrote:ko ti je Ginis![]()
hvala, ali imaju svi forumasi svoje nickove... pa ih po njima zovemo.
nisam ja nikoga poimenice nazvala neznalicom - ni tebe. i latinica je to isto, vidim, primila kao njoj upuceno. i jesam, uputila sam to vama, ne misleci da nemate pojma ni o cemu, ja to ne mogu znati jer vas ne znam niti da vam dam lekciju kao neznalice. mislila sam konkretno na ovu raspravu. objasnila sam sta smatram neznalicom - ti ove forumase opisujes kao neke ekstremne nacionaliste, a oni to nisu.
evo:
ono sto je mene istinski iritiralo i NAVELO NA CITAT jeste cinjenica da se o narodima prica kao o stvarima. upalis ti, recimo da si crnac, jedno jutro kompjuter i vidis grupu ljudi kako raspravlja na temu: "kako integrisati crnce"... kao da si ti neko nijemo cudo pa te tamo neko objektivizira i od tebe pravi musle dr oetker... to nije u redu, za pocetak. sve te zemlje, stabilne, uredjene, koje navodite kao primjer (svicarska eto) prosle su kroz iskustvo iz kojeg su naucile da se identiteti ne prekrajaju ko pantalone. i da se ljude mora pitati sta zele.
vampirski odgovor, preko knjige i lonca kafe, ali mislim da sam bila jasna.
Dalje .Crnci.Ispade , Bosanci bijelci a Srbi i Hrvati Crnci o cijoj oni sudbini naklapaju.U zivotu je obrnuto.U BIH u rs i tzv hr hb a i sire od same Hr i Srbije pa preko Italije i ..... na muslimana gledaju kao na crnca u Americi prije 200 godina.Kazes da se identiteti ne prekrajaju kao pantalane.Ti si na pogresnom forumu i zaista razgovaras sa "pogresnim "ljudima.Stvari stoje potpuno obrnuto .Da ovaj tvoj tekst nije bio namjenjen Index.Hr ili serbienkaffe ??? ako je neko nekome krojio i odijelo i panalone to su radili Srbi i Hrvati Bosancima , na taj nacin sto su im osporavali pravo na identitet .Osporavaju ga i danas.Tjerali su nas i ubjedjivali da smo Srbi , Hrvati , Neporedjeljeni , Muslimani ( sa velikm M ???Boze dragi sta bosanski dusmanin moze izmisliti / da sam ja svom prijatelju Marinku rekao da je po nacinalonsti Katolik sa velikim K , ja ne znam kakva bi reakcija bila
Gledano cisto lingvisticki ,ali i fakticki na nekim mjestima , zvuci apsurdno ali danas jedan Turcin u Njemackoj ima vise dodirnih tacaka sa njemackom nego li Srbin sa Bosnom.Turcin rodjen u njemackoj barem govori njemacki za razliku od Srbina koji govori srpski.Srbi i hrvati su zaista izgubljeni u bosanskom loncu i treba im pomoci.Zaista.Sto se tice onoga na sto si stavila poseban akcent / " da valjda treba pitati ljude sta zele / " odgovor je sljedeci.Mi smo ih pitali , ne jednom vec hiljadu puta .A oni su rekli " Hrvati su rekli na referendumu DA nezavisnoj BiH ( da ne bi slucajno ostala u Jugoslaviji ) ali su kasnije to pogazili i radili na podjeli odnosno na pripojenju dijela BiH Hrvatskoj.Srbi su rekli NE i odlucili se za rat i genocid i pripajanje Srbiji.I sada ja nekoga trebna da pitam da Bosanac , tj ja budem konstitutivan u svoj drzavi .Ne pada mi na pamet.
Ovdje se cesto provlaci lazna teza da ubacivanjem Bosanca kao konstitutivnog elemta i nosioca suverenosti se namece od.negira Hrvatsvo i Srpstvo .LAZ .Ostani i budi sta hoces ali suverenitet mora niositi Bosanac.Tu nema kompromisa.Nikakvog.I na takav nacin se otklanja opasnost da srbija i Hrvatska svojataju i gaje aspiracije na teritorij BIH .
Na takav nacin se takodje otklanja opasnost od rata.Siguran sam u ono sto govorim.Republika Bosna , gradjanska drzava , sekularna , unitarna sa bosanskim identiteom sa bosancem kao nosoicem suverenosti i bosanskim jezikom kao sluzbenim je garant da rata vise nece biti a da ce ekonomija preko noci procvjetati.Ja sam u to toliko ubijedjen.Bez trunke rezrve vjerujem u to .Bice u bosni i Hrvati i Srbi i Cesi i slovaci , Romi ali kao nacionalne manjine .Bas kao i drugdje u svijetu.Ovo stanje je katastrofalno.Ovo samo odgovara ustasam i cetnicima i svima onima koji mrze Bosnu i zele da ona u potpunosti nestane.A ja sam siguran da Fortuna i Beatrice kao dvije mlade djevojke iz Sarajeva svoj zemlji zele najbolje.I ja njima zelim da imaju najbolje skole , da voze najbolje aute, da imaju svoju kucu u 30-toj godini zivota i da zive skupa sa mnom u najljepsoj zemlji svijeta.Zato ja ovo pisem.Ja nikad ne bi pravio bosnu samo za Bosnjake ( bosanske muslimane ) Bosance{ gade mi se ljudi koji su pravili takvu Bosnu a bilo ih je nazalost ) ja kada bi mogao ja bi je pravio da nam bude isto.Ali ovo je put .Nije put ono sto predlaze Dodik.Nije. I ja sam zaista umoran od Dodika i tih prica.Onaj ko je napravio Bosni ono sto je napravio nema vise nikavo pravo da bilo sta prdlaze.Njemu je mjesto tamo u onoj Fortuninoj prici sa onim nozevima haman od metra.Pa nek Franjo i Slobo jedan drugog sopaju sa kavijarom i jastozima a ja cu u drugu sobu pa makar crko od gladi .Doslo je vrijeme da Bosnu prave oni koji je vole a to su BOSANCI.U zdravlje i zivjeli .
- Latina
Naravno, i to je svima poznato.Stvari stoje potpuno obrnuto
Na ova dva foruma bi ova tema bila mnogo prigodnija, ukoliko bi bilo dozvoljeno da se odrzi. Heh.Da ovaj tvoj tekst nije bio namjenjen Index.Hr ili serbienkaffe ???
Zaboravio si "Turci" i "poturice".Ako je neko nekome krojio i odijelo i panalone to su radili Srbi i Hrvati Bosancima , na taj nacin sto su im osporavali pravo na identitet .Osporavaju ga i danas.Tjerali su nas i ubjedjivali da smo Srbi , Hrvati , Neporedjeljeni , Muslimani ( sa velikm M ???
Potpuno si u pravu. Sami se svojevoljno stavljaju u poziciju dijaspore, sve zbog ideje da je bolje biti Srbin ili Hrvat nego Bosanac. I kao "jednog dana..."Iako su Bosanci. Prosto nevjerovatno.Medjutim vidis kako je koncipirana ova lopta na kojoj zivimo.Ono sto su Srbi i Hrvati trubili stoljece sada im se vraca .Sve se vraca sve se placa .Zato je zemlja okrugla i zato se ona vrti.Sada su dosli u paradoksalnu situaciju da im Bosanci objasnjavaju ovaj put pomocu pravih fakata i pomocu prave logike da su oni bosanski pravoslavci i bosanski katolici i da govore bosanskim jezikom.Bosanci vise nikoga ne ubjedjuju da su Bosanci kao sto nikada nikoga nisam ubjedjivao da sam musko.Srbi i Hrvati su sa svojom servilnom politikom prema Zagrebu i Beogradu i odanoscu bez pogovora u rusenju vlastite drzave sami sebi zagorcali.Pored rata i onoga sto se sve desilo hrvati glasaju za hrvatski sabor a dodik prije tri dana trazi da Srbi iz Bih imaju pravo glasa u Srbiji.Time su oni sami sebe doveli , ne do nacinalne manjine nego do dijaspore.
U vise postova sam spomenula marionetsku poziciju. Ali sto neko rece "Ne mozes nekome nametnuti kako ce se opredijeliti." Neka svako bude ono sto mu odgovara.Kao hrvat u njemackoj , tamo radi , tamo zivi , ima sve sto mu treba ......ali kad je glasanje ide u Hrvatsku .Eto sta su napravili.
Ne dozvoli da te boli zeludac zbog ovoga. Sve je to samo stara navika.Integracija u vlastitoj zemlji.Tema koju je neko otvorio i to je sablaznilo Fortunu , na takav nacin da je skovala plan i uvalila onu morbidnu pricu od koje me boli zeludac vec tri dana.