Ne kontam stvarno, ja nikad za zensku mladju osobu necu reci "djevojka", uvijek "cura", nekako mi to uobicajno u svakodnevnoj komunikaciji.
Sarajevski govor
- nebojeplavo
E tacno, i ja sam cula za ovo da je cura nesto neobavezno, i bas sam se iznenadila
Ne kontam stvarno, ja nikad za zensku mladju osobu necu reci "djevojka", uvijek "cura", nekako mi to uobicajno u svakodnevnoj komunikaciji.
- nebojeplavo
Ma ne, tip (iz Sarajeva
) kaze mi, nije ona meni cura, ona mi je djevojka 
-
vodolija_33
ma vidi se ko zna znanje
:D
-
mamica papucarka
e jebi ga sad.Sarafcina wrote:ja sam cuo drugu varjantu...generacija koja sada ima 50+ godina ... veli da je Cura ... neobavezna... a djevojka.. nekoga koga postujesmamica 31 wrote:najgori su mi ovi sad kad kazu da se u Sarajevu nikad za djevojku nije govorilo CURAKao, cura je u stali
valjda je krava u stali
u smislu kada predstavljas "ovo je moja cura" odnosi se na ono ..bez obaveze....
mene su vazda predstavljali kao cura
-
Sarafcina
nebojeplavo wrote:Ma ne, tip (iz Sarajeva) kaze mi, nije ona meni cura, ona mi je djevojka
isto sam i ja cuo ...ali generacija 50+ godina... medjusobno oslovljavanje zenskinja
zagreb je vazda pricao cura
- nebojeplavo
Na osnovu toga, moglo bi se reci da je "momak" nesto neobavezno, a "mladic" onaj koji se voli, postuje, bla bla..
Nikad ja necu nauciti ovaj sarajevski govor
Ja uvijek kazem "momak" ili "cura", a za neobavezne veze, zna se- shema
Nikad ja necu nauciti ovaj sarajevski govor
- Jimmy_The_Saint
Ma ono, "djevojka" je pametno i knjiški, kontaš, paša, praaavooo onoo urbano....
SJetim se, moj ratni drug, inače drot iz jednog podrinjskog sela, sretnemo se jednom ovdje u gradu. Obojica sa damama pod rukom
. I padne predstavljanje, ja žemka "ovo je moja cura X", da ne ispadnem pred njim kandirani fejker, a on meni "ovo je moja djevojka Y", valjda da pred njom, predamnom, pred kime li, ispadne fiiiiiniiii....
Č
SJetim se, moj ratni drug, inače drot iz jednog podrinjskog sela, sretnemo se jednom ovdje u gradu. Obojica sa damama pod rukom
Č
-
mamica papucarka
cekaj, zar shema nije kad se dvoje shmeke, a ono jos nisu cura i momak, odnosno djevojka i mladicnebojeplavo wrote:Na osnovu toga, moglo bi se reci da je "momak" nesto neobavezno, a "mladic" onaj koji se voli, postuje, bla bla..![]()
Nikad ja necu nauciti ovaj sarajevski govor![]()
jel shmeke ili shmekaju
Last edited by mamica papucarka on 08/11/2006 14:52, edited 1 time in total.
- Jimmy_The_Saint
Ja najvolim kad se kaže "frajer". Nekako frajerski zvuči, oca mi.nebojeplavo wrote:Na osnovu toga, moglo bi se reci da je "momak" nesto neobavezno, a "mladic" onaj koji se voli, postuje, bla bla..![]()
- nebojeplavo
Slazem seJimmy_The_Saint wrote:Ma ono, "djevojka" je pametno i knjiški, kontaš, paša, praaavooo onoo urbano....
SJetim se, moj ratni drug, inače drot iz jednog podrinjskog sela, sretnemo se jednom ovdje u gradu. Obojica sa damama pod rukom. I padne predstavljanje, ja žemka "ovo je moja cura X", da ne ispadnem pred njim kandirani fejker, a on meni "ovo je moja djevojka Y", valjda da pred njom, predamnom, pred kime li, ispadne fiiiiiniiii....
Č
- nebojeplavo
Dok se gledaju onda se shmekaju, medjutim, kad su u nekoj neobaveznoj vezi, po potrebi jelmamica 31 wrote:cekaj, zar shema nije kad se dvoje shmeke, a ono jos nisu cura i momak, odnosno djevojka i mladicnebojeplavo wrote:Na osnovu toga, moglo bi se reci da je "momak" nesto neobavezno, a "mladic" onaj koji se voli, postuje, bla bla..![]()
Ja uvijek kazem "momak" ili "cura", a za neobavezne veze, zna se- shema![]()
jel shmeke ili shmekaju
- Jimmy_The_Saint
Mnogima je šema i "osoba s kojom se osnovano nadaju u postojanje mogućnosti ostvarenja snošaja bez obzira na dalji razvoj situacije u smislu obaveza nakon obavljenog čina"....
Ako sam ja to dobro skont'o. Slabo se ja u te šeme razumijem.
Ako sam ja to dobro skont'o. Slabo se ja u te šeme razumijem.
-
mamica papucarka
eto, od ove nove generacije sam naucila sta su metroseksualcinebojeplavo wrote:Dok se gledaju onda se shmekaju, medjutim, kad su u nekoj neobaveznoj vezi, po potrebi jelmamica 31 wrote:cekaj, zar shema nije kad se dvoje shmeke, a ono jos nisu cura i momak, odnosno djevojka i mladicnebojeplavo wrote:Na osnovu toga, moglo bi se reci da je "momak" nesto neobavezno, a "mladic" onaj koji se voli, postuje, bla bla..![]()
Ja uvijek kazem "momak" ili "cura", a za neobavezne veze, zna se- shema![]()
jel shmeke ili shmekaju, onda su u shemi.
oci su mi bile ovako
ma pusti ga, on ti je metrosexualac
-
izblajhana
Nesto ne znam da je bilo sta od ovog sarajevski govor, al' et'A wrote:A od sarajevskih bisera, ovi su mi nekako "najsumidrazi":
"Bio je jutros i otad vise nikad nije doso"![]()
"Pa eto, sto se tiche, mi smo otisli u doktora...."
"Necu hvala, nisam ljubimac"![]()
"Recite joj da me nazove, ako joj nije naodmet"
"Jedan mi kolega u mene" (ovo nije bas samo sarajevski, al et')
- Jimmy_The_Saint
Po autorskoj definiciji dr. Jimmyja, metroseksualac je osoba kojoj lakše uđe metar u dupe nego cenat u glavu.
Definicija je razvijena uz oslanjanje na tisućljetnu mudrost naših zbratimljenih ubilačkih naroda.
Definicija je razvijena uz oslanjanje na tisućljetnu mudrost naših zbratimljenih ubilačkih naroda.
-
wolf lobovski
ćarlama - pogotovo se koristi kada vidis nekoga ko ima, u najmanju ruku, cudnu frizuru pa se kaze "vidi sto je zado ćarlamu na glavi"
ova mi je prejaka....
ova mi je prejaka....
-
mamica papucarka
zar nije shop na glaviwolf lobovski wrote:ćarlama - pogotovo se koristi kada vidis nekoga ko ima, u najmanju ruku, cudnu frizuru pa se kaze "vidi sto je zado ćarlamu na glavi"
ova mi je prejaka....
- vedderedi
Oca mi, ovo uops'te nisu sarajevski biseri. Gdje si ti to cula?A wrote:A od sarajevskih bisera, ovi su mi nekako "najsumidrazi":
- Salko sto je u vodu skako
pravi sarajevski...vedderedi wrote:Oca mi, ovo uops'te nisu sarajevski biseri. Gdje si ti to cula?A wrote:A od sarajevskih bisera, ovi su mi nekako "najsumidrazi":
- Jimmy_The_Saint
žmamica 31 wrote:zar nije shop na glaviwolf lobovski wrote:ćarlama - pogotovo se koristi kada vidis nekoga ko ima, u najmanju ruku, cudnu frizuru pa se kaze "vidi sto je zado ćarlamu na glavi"
ova mi je prejaka....
Čarlama, tvrdo Č.
A na glavi može bit' šop, a može bit' i hober
-
mamica papucarka
hober sam cula od mame.Jimmy_The_Saint wrote:žmamica 31 wrote:zar nije shop na glaviwolf lobovski wrote:ćarlama - pogotovo se koristi kada vidis nekoga ko ima, u najmanju ruku, cudnu frizuru pa se kaze "vidi sto je zado ćarlamu na glavi"
ova mi je prejaka....
Čarlama, tvrdo Č.
A na glavi može bit' šop, a može bit' i hober
jel to ono kad neko ima pet dlaka na glavi pa ih rasiri po celi
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
mamica 31 wrote:zar nije shop na glaviwolf lobovski wrote:ćarlama - pogotovo se koristi kada vidis nekoga ko ima, u najmanju ruku, cudnu frizuru pa se kaze "vidi sto je zado ćarlamu na glavi"
ova mi je prejaka....
- Ahmmed
Poštovana A,
Šta se može, jezik je živa materija, pa pošto vidim da se često pominje govor nekih novih ljudi u Sarajevu, želim samo da Vas podsjetim, a ako ste Sarajka, sjetit ćete se i nekih ranijih "zanimljivih" govora, pogotovo u sarajevskom polju!
Evo samo nekih pojmova:
Ođe, đed, ajde, ajvan, ladovina,Rasnica,(Hrasnica) Asan (misli se: Hasan), neđelja, odža....
Šta se može, jezik je živa materija, pa pošto vidim da se često pominje govor nekih novih ljudi u Sarajevu, želim samo da Vas podsjetim, a ako ste Sarajka, sjetit ćete se i nekih ranijih "zanimljivih" govora, pogotovo u sarajevskom polju!
Evo samo nekih pojmova:
Ođe, đed, ajde, ajvan, ladovina,Rasnica,(Hrasnica) Asan (misli se: Hasan), neđelja, odža....
- black
Ahmmed wrote:Poštovana A,
Evo samo nekih pojmova: