Prelasci na Islam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Pearl

Post by Pearl »

ndzlatar wrote:Slazem se samo djelimicno. Moralne postavke za muslimana i nemuslimana nisu bas iste pa cak ni one osnovne.
na koje konkrento mislis:
ne ubij?
ljubi bliznjeg svog kao samog sebe?
ne kradi?
ne nalazite idole?

da ne navodim dalje...

Kur'an mozda daje "kazne" i detaljna objasnjenja i razradu stavova, ali navodi iste ove stvari..

ili mozda smatras da Kur'an lezi na drugim nacelima?

osnovna postavka u svim vjerama je ista: ljubi Boga, ljubi bliznjeg svog, ne cini zlo nikome..

i tacka.. sve ostao su nijanse kako, sta, gdje, kada...
ndzlatar

Post by ndzlatar »

sve zavisi sta ti smatras osnovnim. Ja tu dodajem zabranu svih opojnih sredstava, zabranu kocke itd. Za te koje si naveo se apsolutno slazem. Al i gore navedene stavri u islamu spadaju u kategoriju velikih grijeha.
Pearl wrote:
ndzlatar wrote:Slazem se samo djelimicno. Moralne postavke za muslimana i nemuslimana nisu bas iste pa cak ni one osnovne.
na koje konkrento mislis:
ne ubij?
ljubi bliznjeg svog kao samog sebe?
ne kradi?
ne nalazite idole?

da ne navodim dalje...

Kur'an mozda daje "kazne" i detaljna objasnjenja i razradu stavova, ali navodi iste ove stvari..

ili mozda smatras da Kur'an lezi na drugim nacelima?

osnovna postavka u svim vjerama je ista: ljubi Boga, ljubi bliznjeg svog, ne cini zlo nikome..

i tacka.. sve ostao su nijanse kako, sta, gdje, kada...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Isabell wrote: Po meni ateisti su hrabriji od nas vjernika. Ne trebaju utjehu u tome da ce poslije smrti zivjeti ponovno. I za to treba imati petlje.
....ili....poslije smrti nema ništa pa ni odgovornosti za sve ono što danas činimo..... :-)
Pearl

Post by Pearl »

vatrogasac wrote:
Isabell wrote: Po meni ateisti su hrabriji od nas vjernika. Ne trebaju utjehu u tome da ce poslije smrti zivjeti ponovno. I za to treba imati petlje.
....ili....poslije smrti nema ništa pa ni odgovornosti za sve ono što danas činimo..... :-)
samim tim su hrabriji jer su moralni ne radi kazne na onom svijetu, nego jer smatraju da je to ispravno ! vjernik koji je moralan samo radi kazne na onom svijetu (te odgovornosti) je licemjeran i nije pravi vjernik ...

ne moze se reci: "svi su vjernici dobri jer se boje boga" jer nisu, niti "nevjernici su svi gresni jer ih nije strah boga" jer ni to nije tacno...

prije svega, ljudi se dijele na dobre i lose, pa onda mozda na vjernike i nevjernike, pa tek onda na dobre i lose vjernike i nevjernike ;) see my point? :D
Pearl

Post by Pearl »

ndzlatar wrote:sve zavisi sta ti smatras osnovnim. Ja tu dodajem zabranu svih opojnih sredstava, zabranu kocke itd. Za te koje si naveo se apsolutno slazem. Al i gore navedene stavri u islamu spadaju u kategoriju velikih grijeha.
velikih ali ne i najvecih.. izvini, ali kod mene u glavi ipak postoji stravicna razlika izmedju ubistva covjeka i jedne case pica...
Isabell

Post by Isabell »

Pearl wrote:
vatrogasac wrote:
samim tim su hrabriji jer su moralni ne radi kazne na onom svijetu, nego jer smatraju da je to ispravno ! vjernik koji je moralan samo radi kazne na onom svijetu (te odgovornosti) je licemjeran i nije pravi vjernik ...

ne moze se reci: "svi su vjernici dobri jer se boje boga" jer nisu, niti "nevjernici su svi gresni jer ih nije strah boga" jer ni to nije tacno...

prije svega, ljudi se dijele na dobre i lose, pa onda mozda na vjernike i nevjernike, pa tek onda na dobre i lose vjernike i nevjernike ;) see my point? :D

:thumbup:
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Pearl wrote:
vatrogasac wrote:

...preusmjerio si poentu....nego....da li ti stvarno misliš da svaki vjernik radi nagrade ili kazne čini ono što čini.....nagrada može da dolazi kao posljedica....
ndzlatar

Post by ndzlatar »

Izvini ja sam ti se obracao u muskom rodu a ti si djevojka (ili zena) :) . Pa ima razlike kad uzmes ubistvo to je tacno al hajd u diskusiji se valjda uzimaju najekstremniji slucajevi. Ubitstvo je puno veci grijeh od kradje ako gledas na taj nacin pa ni to ne bi mogla onda strpati u isti kos. Mada ima ona prica (ipak to je samo prica) kada su covjeku rekli da bira izmedju dva zla alkohola ili da siluje zenu (sam izbor je poglup al eto) on je naravno izabrao alkohol i poslije kada je popio alkohol silovao je i zenu. Nekad nesto sto izgleda u pocetku kao malo moze prerasti u veliko.
Pearl wrote:
ndzlatar wrote:sve zavisi sta ti smatras osnovnim. Ja tu dodajem zabranu svih opojnih sredstava, zabranu kocke itd. Za te koje si naveo se apsolutno slazem. Al i gore navedene stavri u islamu spadaju u kategoriju velikih grijeha.
velikih ali ne i najvecih.. izvini, ali kod mene u glavi ipak postoji stravicna razlika izmedju ubistva covjeka i jedne case pica...
ndzlatar

Post by ndzlatar »

Izvini ja sam ti se obracao u muskom rodu a ti si djevojka (ili zena) :) . Pa ima razlike kad uzmes ubistvo to je tacno al hajd u diskusiji se valjda uzimaju najekstremniji slucajevi. Ubitstvo je puno veci grijeh od kradje ako gledas na taj nacin pa ni to ne bi mogla onda strpati u isti kos. Mada ima ona prica (ipak to je samo prica) kada su covjeku rekli da bira izmedju dva zla alkohola ili da siluje zenu (sam izbor je poglup al eto) on je naravno izabrao alkohol i poslije kada je popio alkohol silovao je i zenu. Nekad nesto sto izgleda u pocetku kao malo moze prerasti u veliko.
Pearl wrote:
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

vatrogasac wrote: ...preusmjerio si poentu....nego....da li ti stvarno misli¹ da svaki vjernik radi nagrade ili kazne èini ono ¹to èini.....nagrada mo¾e da dolazi kao posljedica....
Hajd nam dodaj te kategorije koje nisu ni nagrada ni kazna... :) Sadr¾aj (veæi dio) se vrti oko toga da ako A onda B inaèe C...

A= postupak
B= nagrada
C= kazna
vatrogasac

Post by vatrogasac »

ztluhcs wrote:
vatrogasac wrote: ...preusmjerio si poentu....nego....da li ti stvarno misliš da svaki vjernik radi nagrade ili kazne čini ono što čini.....nagrada može da dolazi kao posljedica....
Hajd nam dodaj te kategorije koje nisu ni nagrada ni kazna... :) Sadržaj (veći dio) se vrti oko toga da ako budeš A onda B inače C...

A= postupak
B= nagrada
C= kazna
....tako funkcionišu i sekularni zakoni sa sankcijama.....valjda radi ugodnijih i pravednijih uvjeta za život na Zemlji.....i za laž postoji kazna....da li društveno biće određuje ili jedinka....
ztluhcs

Post by ztluhcs »

vatrogasac wrote:
ztluhcs wrote:
vatrogasac wrote: ...preusmjerio si poentu....nego....da li ti stvarno misli¹ da svaki vjernik radi nagrade ili kazne èini ono ¹to èini.....nagrada mo¾e da dolazi kao posljedica....
Hajd nam dodaj te kategorije koje nisu ni nagrada ni kazna... :) Sadr¾aj (veæi dio) se vrti oko toga da ako bude¹ A onda B inaèe C...

A= postupak
B= nagrada
C= kazna
....tako funkcioni¹u i sekularni zakoni sa sankcijama.....valjda radi ugodnijih i pravednijih uvjeta za ¾ivot na Zemlji.....i za la¾ postoji kazna....da li dru¹tveno biæe odreðuje ili jedinka....
Nisi odgovorio na pitanje...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

vatrogasac wrote:
ztluhcs wrote:
vatrogasac wrote: ...preusmjerio si poentu....nego....da li ti stvarno misliš da svaki vjernik radi nagrade ili kazne čini ono što čini.....nagrada može da dolazi kao posljedica....
Hajd nam dodaj te kategorije koje nisu ni nagrada ni kazna... :) Sadržaj (veći dio) se vrti oko toga da ako budeš A onda B inače C...

A= postupak
B= nagrada
C= kazna
....tako funkcionišu i sekularni zakoni sa sankcijama.....valjda radi ugodnijih i pravednijih uvjeta za život na Zemlji.....i za laž postoji kazna....da li društveno biće određuje ili jedinka....
Tako je... Ali sekularne je stvorio covjek, koji je gresno bice.

A sta je s onima koje je stvorio neko ko je bezgresan?

A ako ces vjerovati u Boga samo iz straha sta te moze snaci na onom svijetu, i ako radis uopsteno ista u zivotu samo zato da bi bio nagradjen... Onda si licemjer :sad:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

A= Ljubav
...
ostalo...mozete dodavati ili oduzimati :)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

_BosanaC wrote:
A ako ces vjerovati u Boga samo iz straha sta te moze snaci na onom svijetu, i ako radis uopsteno ista u zivotu samo zato da bi bio nagradjen... Onda si licemjer :sad:
...da li ovo trebam razumjeti da se jedni boje policajca i zatvora, a drugi Božije kazne.....?....
Pearl

Post by Pearl »

vatrogasac wrote:
ztluhcs wrote:

A= postupak
B= nagrada
C= kazna
eto, da preformulisem,:) JA necu ubiti covjeka jer me strah zatvora, nego jer smatram da to nije u redu..
i ako "ocekujes" nagradu, ti si opet u "boljem" polozaju od mene.. ;)

ja sam moralna jer smatram da je tako ispravno, ti si,moralan jer je ti Bog rekao da je ispravno.. (samo zakljucujem iz tvojih postova, mozda sam u krivu)..
podvukla sam rijec SAMO u dijelu o kaznama i negrijesenju.. sto znaci da nisam, kao sto si ti iskljuciv bio, rekla da svi vjernici to rade... nego da su samo ONI koji to rade licemjeri..
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Sve je dobro dok covjek istinski vjeruje il istinski nevjeruje. Kad pocne sumljat u svoje vjerovanje trazi opravdanje u sumljama drugih vjerovanja. Hraneci se nadom da je tudje neispravno, prikriva svoju slabost. Pritom glupo uvjeravanje kako je "jedan BOG ali moj je BOG ispravan a tvoj pogresan". Ja sam ispravan i moj put je ispravan a tvoj pogresan.
Dokaz nesigurnosti vjere je i ovaj forum u kojem se pocesto ispoljava i nabacuju uvjeravanja kao reklame. Niti jedna vjera nije zasluzila da se njom koristimo kao reklamni listic. S nadom da ce privuc ''kupca".
_BosanaC

Post by _BosanaC »

vatrogasac wrote:
_BosanaC wrote:
...da li ovo trebam razumjeti da se jedni boje policajca i zatvora, a drugi Božije kazne.....?....
Upravo.

Ti koji postuju zakon samo radi policije i moguce robije nisu nista manji licemjeri od onih koji se boje Bozije kazne.

A da li ti to meni pokusavas reci da je dobar covjek samo religiozan covjek?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

SiSaJuMe wrote:Sve je dobro dok covjek istinski vjeruje il istinski nevjeruje. Kad pocne sumljat u svoje vjerovanje trazi opravdanje u sumljama drugih vjerovanja. Hraneci se nadom da je tudje neispravno, prikriva svoju slabost. Pritom glupo uvjeravanje kako je "jedan BOG ali moj je BOG ispravan a tvoj pogresan". Ja sam ispravan i moj put je ispravan a tvoj pogresan.
Dokaz nesigurnosti vjere je i ovaj forum u kojem se pocesto ispoljava i nabacuju uvjeravanja kao reklame. Niti jedna vjera nije zasluzila da se njom koristimo kao reklamni listic. S nadom da ce privuc ''kupca".
Na zalost, ne reklamira se vjera, s obzirom da je to nesto isuvise intimno za svakoga od nas. Ovdje se reklamiraju religije.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Pearl wrote: JA necu ubiti covjeka jer me strah zatvora, nego jer smatram da to nije u redu..
...odakle ti znanje i spoznaja da to nije u redu.....da si odrastao među kanibalima da li bi isto promišljao.....
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

_BosanaC wrote:
SiSaJuMe wrote:Sve je dobro dok covjek istinski vjeruje il istinski nevjeruje. Kad pocne sumljat u svoje vjerovanje trazi opravdanje u sumljama drugih vjerovanja. Hraneci se nadom da je tudje neispravno, prikriva svoju slabost. Pritom glupo uvjeravanje kako je "jedan BOG ali moj je BOG ispravan a tvoj pogresan". Ja sam ispravan i moj put je ispravan a tvoj pogresan.
Na zalost, ne reklamira se vjera, s obzirom da je to nesto isuvise intimno za svakoga od nas. Ovdje se reklamiraju religije.
Uzmi kako hoces al se reklamira i to na vrlo jadan nacin.
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
Pearl wrote: JA necu ubiti covjeka jer me strah zatvora, nego jer smatram da to nije u redu..
...odakle ti znanje i spoznaja da to nije u redu.....da si odrastao među kanibalima da li bi isto promišljao.....
a da si ti odrastao medju budistima a ne medju muslimanima, sta bi ti mislio? i kojem bi se bogu molio?

PS glede pitanje -- spoznaja da to nije u redu je postojala mnogo prije pojave tvog boga na lokalnoj sceni, kao sto mozemo vidjeti iz istorije, antropologije, i drugih oblasti. skoro svako drustvo ima moralni kod.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Vatrogasac jel ti namjerno ne vidi¹ postavljeno pitanje? Navedi nam kategorije...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

ztluhcs wrote:Vatrogasac jel ti namjerno ne vidiš postavljeno pitanje?
...pa zar zena nije dala odgovor....budi konkretniji....
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
a da si ti odrastao medju budistima a ne medju muslimanima, sta bi ti mislio? i kojem bi se bogu molio?
....otkud znam....vidiš da postoje konvertiranja.....
Post Reply