"NAFAKA"
Moderator: _BataZiv_0809
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Jedino paznje vrijedno je soundtrack...
Inace film bih podjelio na dva dijela. Prva polovina ima prolaznu ocjenu dok ne krecu oni u neke bizmis dilove i od tog momenta - zapocinje "pricam ti pricu, goveda ricu...." kao da je to bio mal poslic otici u Hercegovinu i vratiti se sa sleperom nafte. O tome da i nema neki adekvatan kraj - vec se film otegao a prica nikakva i ne bih previse...
Inace film bih podjelio na dva dijela. Prva polovina ima prolaznu ocjenu dok ne krecu oni u neke bizmis dilove i od tog momenta - zapocinje "pricam ti pricu, goveda ricu...." kao da je to bio mal poslic otici u Hercegovinu i vratiti se sa sleperom nafte. O tome da i nema neki adekvatan kraj - vec se film otegao a prica nikakva i ne bih previse...
-
Liv4
Samo ti cugaj, vidi se da ne utice na rad mozga.domi wrote:Nisam filmolog ( jel' ovo rijec uopste, who gives a fuck anyway ), al' je meni Nafaka jedno 69 ( nesto mi ovaj broj lezi
) puta bolji od Nicije zemlje, koji je po mom misljenju dobio Oskara iz nake samilosti i osjecaja stida zapadnog svijeta, koji doduse jeste imao donekle poruku i pouku, al' za Oskara vala nije bio....iako nisam vidio ostale kandidirane filmove.
Film je za standarde balkanske kinematografije odlican....mislim da ce svi oni koji su proveli rat u uniformi ARBiH...a i onim ostalim, suosjecati sa likovima filma. Mislio popit' casicu Napolena gledajuci film prije no sto krenem u grad...al' jbg ode citava frisko nabavljena flasa.....a vise mi se ni u grad posebno ne ide. Opet, kad se skontam treba ici po drugu flasu.....decisions....decisions.....
Nafaka je los film za bilo kakve standarde, pa i ove nase, bosanske i balkanske.
I jos da te podsjetim da je Nicija Zemlja osvojila skoro sve nagrade koje postoje na svijetu.
Eto, a sad otvori jos jednu bocu, pa zalij tugu.
-
King Kikapu
porediti niciju zemlju i nafaku je najblaze receno umobolno.
nadam se da ce mi bozanstva filmske umjetnosti oprostiti sto uopste u istoj recenici pominjem ova dva filma.
nadam se da ce mi bozanstva filmske umjetnosti oprostiti sto uopste u istoj recenici pominjem ova dva filma.
-
domi
Ne znam koliki je budzet bio jednog i drugog filma, ko su sve bili sponzori itd. , ali meni se kao gledaocu vise svidjela Nafaka. Nicija zemlja je vrlo lako mogla biti i pozorisna predstava, frajer naso proplanak, par glumaca i to je to. Radnja filma opisuje dogadjaje koji su se desili u cc par sati, koliko je i sam film trajao, tako da je njemu bilo puno lakse docarati sredinu i samu poruku filma, sto Nafaka nije uspjela iz razloga sto su dogadjaji koji su se desili u vremenskom razmaku od par godina svi povrsinski predstavljeni tako da ukoliko gledaoc nije upoznat sa desavnjima bice mu malo teze da sve to poveze.
U stustini, meni je Nicija zemlja nista drugo no satiricna anti-UN prica, koja se odvijala u Bosni samo iz raloga tog sto je u Bosni tada bjesnio rat.
Mislim da je Tanovic otisao malo predaleko pokusavajuci da ne udje u sam srz problema, koji nije bio UN, nego agresori na nasu zemlju...a to su znamo vec svi ko.
Sto se tice nagrada kojej je Nicija zemlja pokupila, nemojmo zaboraviti da je djelo bilo povezano sa par velikih evropskih drzava....
Nosferatu, jarane ja ne znam gdje si ti bio za vrijeme rata, al' ti mogu reci da i nije bio bas prevelik problem kod prelazenja linija i tih folova kad su u pitanju bili ratni profiteri. Medjutim, oni u vecini slucajeva nisu bili obicni borci, bolje bi bilo da je ratnim profiterima predstavio one iz Glavnog staba
, kao i ona scena gdje oni bacaju bombe na onaj jedan punkt kroz koji prolaze. U takvim situacijama su oni pustani da prodju, normalno nakon ispacene tarife. To su jedine dvije fele po meni.
Jah, za kraj ne znam kad cemo se vise odvici tog balkanskog sindroma, kojem se vracamo cim neko ne dijeli nasa misljenja, te prva stvar odmah hajmo sa uvredama. Cuj, umobolnik....a ja filmskih li umjetnika i kriticara jbt....
Odoh ja na politiku, tamo je meni izgleda i mjesto....tamo jej bar za ocekivati takvu vrstu reakcije ( bez uvrede politicari ).

U stustini, meni je Nicija zemlja nista drugo no satiricna anti-UN prica, koja se odvijala u Bosni samo iz raloga tog sto je u Bosni tada bjesnio rat.
Mislim da je Tanovic otisao malo predaleko pokusavajuci da ne udje u sam srz problema, koji nije bio UN, nego agresori na nasu zemlju...a to su znamo vec svi ko.
Sto se tice nagrada kojej je Nicija zemlja pokupila, nemojmo zaboraviti da je djelo bilo povezano sa par velikih evropskih drzava....
Nosferatu, jarane ja ne znam gdje si ti bio za vrijeme rata, al' ti mogu reci da i nije bio bas prevelik problem kod prelazenja linija i tih folova kad su u pitanju bili ratni profiteri. Medjutim, oni u vecini slucajeva nisu bili obicni borci, bolje bi bilo da je ratnim profiterima predstavio one iz Glavnog staba
Jah, za kraj ne znam kad cemo se vise odvici tog balkanskog sindroma, kojem se vracamo cim neko ne dijeli nasa misljenja, te prva stvar odmah hajmo sa uvredama. Cuj, umobolnik....a ja filmskih li umjetnika i kriticara jbt....
Odoh ja na politiku, tamo je meni izgleda i mjesto....tamo jej bar za ocekivati takvu vrstu reakcije ( bez uvrede politicari ).
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ne znam ni ja gdje si ti proveo rat, ali iz Sarajeva se nije moglo izaci do ljeta 1993 osim preko piste i to u solidnom trku s bismilom da te UN ne pokupi i vrati ili preko nekog konvoja s kojim nije nijedan borac ni pomislio ici kuda. Nadalje - cijeli rat ne sjecam se da je iko sleperima prelazio linije osim UNPROFOR-aca sa humanitarnom, bilo je kupo-prodaje tj. neko doveze robu, ti pare, i razmjena iste. Tipicni sverc. Negdje i "pijace" gdje na neutralnom nekom mjestu - sverca svak svasta sa svakim. Nije niko isao van svog kruga po nabavku, narucito ne onako u uniformama ABiH. Neralna stvar je i sto su oni nakupili kaparu za taj kamion i to jedva - da filim uopste nije pokazao sta i kako su oni uradili nakon sto je kamion oduzet da vrate lovu Hercegovcu s kojim kasnije sjede u rijeci. Dakle - ne realno. Znas i sam da su se sverceri ubijali za par hiljada maraka izmedju sebe a kamoli toliko velik kapital u ratu jer je litar nafte bio 50DM i benzina 80DM barem tamo gdje sam ja bio.Nosferatu, jarane ja ne znam gdje si ti bio za vrijeme rata, al' ti mogu reci da i nije bio bas prevelik problem kod prelazenja linija i tih folova kad su u pitanju bili ratni profiteri.
Ja sam se u Sarajevo iz Bihaca vratio u Februaru 1996-te. Put je trajao 18 sati sa autobusom punim studenata koji su dolaizli u Seher na studij preko 12 punktova na svakom kojem sam morao ili izaci iz autobusa kao i svi drugi muski ili sam morao iznjeti sve sto je bilo od torbi pa otvoriti i pokazati sta je unutra, u Mrkonjicu su nas cak vodili u neku kucu Srbi da pregledaju "liste" sa fotografija "ratnih zlocinaca nad Srpstvom" da bi nas onda pustili da nastavimo dalje. Na Ilidzi su nam razbili prozor na autobusu bacajuci stijene i kamenje - jer su tad jos uvijek bile razlicite tablice i tacno se znalo - ko je s koje teritorije i ko je u autobusu. Toliko o realnosti filma od mene...
A to - sto se tebi svidja film, na to ti imas pravo, tebi nesto znaci i eto - nasao si se u tome. Meni je npr. dobar film Noz, Kako je poceo rat na mom otoku, Crveni Kamion Sive Boje, Jagoda u Supermarketu, Kajmak i Marmelada, Karaula jer realno slikaju situaciju onakvom kakvom je bila i u makro i u mikrosferi - i kod nas i kod komsija nam... Remake je do sad ipak postavio standard najjaceg ratnog filma koji ce tesko ko podignuti a Nicija zemlja je atraktivna zbog toga sto ratna tematika je svedena na obicne zivote pojedinaca i sto film rezonira jednom dubokom porukom za sviju nas - o tome sta je bilo i kako iz ponora da se ide dalje...
Al' eto, svidja mi se soundtrak, narucito Domovina, Ramastein i Behari s Nafake...
-
domi
Niti sam filmski kriticar, niti poseban filmski junkie. Slucajno sam pokupio Nafaku kupujuci namirnice i hajd rekoh da pogledam na brzaka.
Film nije potpun, al' sam se ja bolje proveo gledajuci njega nego Niciju zemlju... i to je sve.
Mozda je problem sa Nicijom zemljom u tome sto sam prije nego sam ga pogledao, cuo i procitao dobre stvari o njemu, tako da su ocekivanja mozda bila malo visa.
Sto se profitera tice, nismo mi mnogo toga znali niti svjesni bili....samo mogu ti reci da za njih granica bilo nije. Sad, jeste pretjerano bilo to sto ih je poslao u unifromama ARBiH kroz ustasku teritoriju i to same....da im je bar par Matanovih momcina
dao u pratnju izgledalo bi koliko toliko autenticnije...al' sta s sad, niko nije savrsen. I onaj komentar gdje opisujes svoj put za Sarajevo iz Bihaca, u tvom slucaju ima jedna mala razlika...ti nisi bio profiter ( bar se nadam
), al' kao sto rekoh da si imao sa sobom par Matanovih ili Stevanovih momcina niko ti ne bi smio nista....( bio bi tretiran ko kakav funkcioner ).
Film nije potpun, al' sam se ja bolje proveo gledajuci njega nego Niciju zemlju... i to je sve.
Mozda je problem sa Nicijom zemljom u tome sto sam prije nego sam ga pogledao, cuo i procitao dobre stvari o njemu, tako da su ocekivanja mozda bila malo visa.
Sto se profitera tice, nismo mi mnogo toga znali niti svjesni bili....samo mogu ti reci da za njih granica bilo nije. Sad, jeste pretjerano bilo to sto ih je poslao u unifromama ARBiH kroz ustasku teritoriju i to same....da im je bar par Matanovih momcina
- Nosferatu
Noz kao film je dobar film.bandit wrote:Nosferatu wrote: A to - sto se tebi svidja film, na to ti imas pravo, tebi nesto znaci i eto - nasao si se u tome. Meni je npr. dobar film Noz ...
Uuuuu .... sta utipka i ostade ziv ....Film u kojem efendija tvrdi da je i Srbin i musliman i da se ponosi svojim srpskim pradjedom Djuradjom moze samo biti 'dobar' njegovom piscu Vuku Draskovicu & ekipi s Ravne Gore ....
A, Draskovic i njegovo maslo je drugi par opanaka skroz.
Tu je postavljena jedna jako dobra teza a ta je - ko bi smo i sta bi smo mi to bili - kao ljudi da smo zamjenjeni npr. u porodilistu. I film se bavi krizom identiteta i sa prokletstvinom koju Balkan inhernetno nosi i prenosi s koljena na koljeno.
Uz taj film, film Konjani je u stvari Noz, samo Noz Zapadne Bosne i Hercegovine.
Ta dva filma - su poprilicno bitna, u mom nekom bukvaru filmova sa Balkana. Ali bojim se da skrecemo s teme.
- Edin H.
A ipak si pogledao film bandit, a mozda i procitao knjigu.
Mislim da ovdje mjesas neke stvari.
Ukoliko je pisac nacionalista/sovinsta ne znaci neophodno da nije dobar pisac ili da knjiga nije kvalitetna ukoliko se ne slazes sa vidjenjima autora.
Noz je zasigurno, hajmo blago reci kontraverzna kniga koja do u detalje opisuje zlocine koje su pocinili Muslimani, a onda otprilike kaze "i cetnici su se osvetili".
Perfidno anti-Muslimanska, ali se ne bih usudio reci i lose napisana i nekvalitetna knjiga.
Da li sada Srbi trebaju reci da je Grbavica los film zato sto se bavi temom koja njima ne odgovora?
Oni to mogu reci, ali to jednostavno nije istina.
Sto se tice Nafake pored onoga sto je napisao nosferatu (osobito ono oko sverca nafte) ne dopada mi se sto su borci Armije BiH predstavljeni kao sverceri koji su na kraju SVI prolupali od post traumatic stress disorder
To je vrlo opasna bolest, ali ne zahvata svakoga, E onda na kraju prakticno niko nema ozbiljnijih posljedica (vrati se treba i sve je OK). Pa stvarno Jasmine imao si ideju, imao si novac pa covjece unajmi profesionalnog scenaristu.
Sa druge strane ako gledas Nafaku bez nekih pretenzija (ono u stilu Rambo/Rocky/) mozes ulupati 2 sata kao sto neko rece.
Mislim da ovdje mjesas neke stvari.
Ukoliko je pisac nacionalista/sovinsta ne znaci neophodno da nije dobar pisac ili da knjiga nije kvalitetna ukoliko se ne slazes sa vidjenjima autora.
Noz je zasigurno, hajmo blago reci kontraverzna kniga koja do u detalje opisuje zlocine koje su pocinili Muslimani, a onda otprilike kaze "i cetnici su se osvetili".
Perfidno anti-Muslimanska, ali se ne bih usudio reci i lose napisana i nekvalitetna knjiga.
Da li sada Srbi trebaju reci da je Grbavica los film zato sto se bavi temom koja njima ne odgovora?
Oni to mogu reci, ali to jednostavno nije istina.
Sto se tice Nafake pored onoga sto je napisao nosferatu (osobito ono oko sverca nafte) ne dopada mi se sto su borci Armije BiH predstavljeni kao sverceri koji su na kraju SVI prolupali od post traumatic stress disorder
Sa druge strane ako gledas Nafaku bez nekih pretenzija (ono u stilu Rambo/Rocky/) mozes ulupati 2 sata kao sto neko rece.
-
Grom iz vedra neba
Ja goreg filma nisam odavno pogledao.
Ocjena: Nula!
Ocjena: Nula!
- harač
pa dobro istina je da se država uopće ne brine o njima, i jesu ili "pukli ili ih svako guzi", al' je film u cijelosti jako jeftino sve to pokazaoSantos wrote:Opste omalozavanje i scena kada navodni profiter pisa po bivsem pripadniku Armije BiH uzas.Znaci ko se borio za ovu zemlju sada je ili Cuganer ili je puko ili ga svak gazi ko stigne.E nije tako druze reditelju film ti je Karina.
-
neocekivana_sila
"Ne smijem da gledam domaće filmove zato što se tada užasavam svoga jezika, svoje riječi, lica svog čovjeka, psihologije i nakaznosti na koji se pokazuje taj naš čovjek. Često ne smijem da gledam ni inserte najava domaćih filmova. Jedini film koji sam se usudio pogledati je Kod amidže Idrizaza koji osjećam da je uistinu bosanski film. Nije mi jasno zašto mi sami sebe na tako grozan način vidimo. Naši filmovi prikazuju našeg čovjeka ili plošno ili površno na jedan odbijajući način. Nijedna kinematografija svijeta ne uruava svog čovjeka"
Nedžad Ibrišimović
Nedžad Ibrišimović
-
neocekivana_sila
" Ja sam učinio sve da u svom filmu razbijem stereotip o "primitivnim Balkancima" koji su krezavi, zapušteni, pijani, a u ambijentu kariranih stolnjaka i domaće šljive. Dapače, istražujući grad u kojem sam rođen, na delikatnoj ratnoj temi, saznao sam da se u Sarajevu pred Drugi svejtski rat slušao džez. Moji junaci su bili urbani kao i svaki drugi stanovnici bilo kojeg drugog grada u Evropi. Ne volim bilo kakve šeme koje bosanskog čovjeka tipiziraju kao glupog i necivilizovanog i po kojima je jedini bosanski identitet ili imidž glupi Mujo i Suljo"
Dino Mustafić
RESPECT
Dino Mustafić
RESPECT
-
_sa_
ja ne znam u kojem svijetu vi zivite, ali borci su najmanje dobili.Santos wrote:Opste omalozavanje i scena kada navodni profiter pisa po bivsem pripadniku Armije BiH uzas.Znaci ko se borio za ovu zemlju sada je ili Cuganer ili je puko ili ga svak gazi ko stigne.E nije tako druze reditelju film ti je Karina.
cast izuzecima ali vecina od ove drzave nema nista, pogledajte samo statistike koliko boraca godisnje izvrsi samoubistvo.
film kao film je ok, karikira stvarnost.
-
amrino
Ma film je uzasan...nema dalje...a oni koji trpaju ovo sranje sa "Nicijom zemljom" ocito nemaj veze sa vezom i njihovo ocjenjivanje filmova se bazira samo na osnovu licnog utiska ili utiska raje s kojom gledaju film.
Samo da napomenem da je Danis dobio Oskara za scenarij a ne za "najbolji film"...sat i po' filma na jednom kvadratnom metru zemlje...napet, zanimljiv...a ovaj je utrpo u svoj ko u sataras...ma u ostalom sta ja pricam- Ko zna zna- Ko ne zna - ne zna...pa da se mi sad na glavu nasadimo...
Samo da napomenem da je Danis dobio Oskara za scenarij a ne za "najbolji film"...sat i po' filma na jednom kvadratnom metru zemlje...napet, zanimljiv...a ovaj je utrpo u svoj ko u sataras...ma u ostalom sta ja pricam- Ko zna zna- Ko ne zna - ne zna...pa da se mi sad na glavu nasadimo...
-
Svemirski_Jebach
joj dine i suplje...u sarajevu je prije drugog svjetskog rata jazz slusalo jedno 13 ljudi, ostali su hodali u opancima i jeli poparuneocekivana_sila wrote:" Ja sam učinio sve da u svom filmu razbijem stereotip o "primitivnim Balkancima" koji su krezavi, zapušteni, pijani, a u ambijentu kariranih stolnjaka i domaće šljive. Dapače, istražujući grad u kojem sam rođen, na delikatnoj ratnoj temi, saznao sam da se u Sarajevu pred Drugi svejtski rat slušao džez. Moji junaci su bili urbani kao i svaki drugi stanovnici bilo kojeg drugog grada u Evropi. Ne volim bilo kakve šeme koje bosanskog čovjeka tipiziraju kao glupog i necivilizovanog i po kojima je jedini bosanski identitet ili imidž glupi Mujo i Suljo"
Dino Mustafić
RESPECT
gdje li dino zivi?
-
freak_with_a_laptop
Svemirski_Jebach wrote:joj dine i suplje...u sarajevu je prije drugog svjetskog rata jazz slusalo jedno 13 ljudi, ostali su hodali u opancima i jeli poparuneocekivana_sila wrote:" Ja sam učinio sve da u svom filmu razbijem stereotip o "primitivnim Balkancima" koji su krezavi, zapušteni, pijani, a u ambijentu kariranih stolnjaka i domaće šljive. Dapače, istražujući grad u kojem sam rođen, na delikatnoj ratnoj temi, saznao sam da se u Sarajevu pred Drugi svejtski rat slušao džez. Moji junaci su bili urbani kao i svaki drugi stanovnici bilo kojeg drugog grada u Evropi. Ne volim bilo kakve šeme koje bosanskog čovjeka tipiziraju kao glupog i necivilizovanog i po kojima je jedini bosanski identitet ili imidž glupi Mujo i Suljo"
Dino Mustafić
RESPECT![]()
gdje li dino zivi?
Dino Mustafic je rodjeni Sarajlija ... ako te ko upita.
A za jazz, opanke i poparu ... odakle ti to? To ti dedo iz Kaknja pricao?
Ja ne znam koji fazon ste vi u Kaknju furali i furate dan danas, medjutim ... moj dedo je cipele nosao, a u nasoj kuci se popara jela nije, koliko se sjecam, omiljeno jelo mu je bilo pace, pa bi redovno navratio kod Hadzibajrica ... eh sad, da li je u svojoj mladosti jazz slusao ili sevdalinke ... to zaista ne znam, ali cu se raspitati
-
basta sljezove boje
Dino Mustafic je, inace, sin poznatog snimatelja Mustafe Mustafica, isao u Prvu gimnaziju
Remake je vrlo mracan film, ali istovremeno i dubok i ocito prekompliciran za siroke narodne mase
Remake je vrlo mracan film, ali istovremeno i dubok i ocito prekompliciran za siroke narodne mase
- van Basten
i vrlo poučan za nas dobre Bošnjane kratkog pamćenja, dodao bih
-
basta sljezove boje
mislim da je nebitno ko je Jasmin Durakovic i ko ga gura, to je tema za politiku ili drustvo ili nesto tako. Ovdje se diskutira o filmu Nafaka 
-
penzioner
Ne bih se složio s tobom, pročitaj postove malo bolje pa ćeš vidjeti da se ljudi bave i drugim temama osim samog utiska o filmu Nafaka, kao npr. ko su jedini ljudi koji hvale ovaj film, jesu li to rođaci, sestriči i porodica imenovanog, itd itd itd itd...basta sljezove boje wrote:mislim da je nebitno ko je Jasmin Durakovic i ko ga gura, to je tema za politiku ili drustvo ili nesto tako. Ovdje se diskutira o filmu Nafaka
Prema tome valjda i ja imam pravo da postavim pitanje koje me zanima.
-
basta sljezove boje
Durakovici su, koliko mi je poznato, iz Trebinja i cini mi se da ovaj nije s pjesnikom u rodu