Gen. Dudak

Post Reply
Vodenjak

Post by Vodenjak »

hik-meta wrote:dudakovic mi se doima kao pravedan i posten covjek. sigurno da je i on imao gresaka, kao i svaki insan, pa ako je stvarno kriv za ta ubistva civila po kladusi i u oluji, eno suda u hagu, pa neka se brani. svaki covjek koji drzi do sebe i svoje casti ce se odazvati ako ga pozovu.
sto se tice abdica, kamo srece da je postao predsjednik republike nakon prvih izbora umjesto ovog sto mu mezar razvalise.
ja sam uvjerena da do rata nikad nebi ni doslo.
cudi me samo da je predao aliji vlast u ruke, i zadovoljio se mjestom clana predsjednistva, iako je imao puno vise glasova, i bio puno sposobniji i promucurniji od alije.
U primcipu se slazem s tvojim postom, ali mislim da ono boldirano nije islo na ruku Milosevicu & co i da upravo zato i nije postao Predsjednik Predsjednistva!
Njima je naprosto trebao ovaj drugi na toj funkciji...
bozur

Post by bozur »

manijak1 wrote::oops: :D Tomo bio je dobar 95-e i 2005-e (prošle godine ).......za vrijeme :oops: proslave godišnjice ( za tebe spešl obljetnice ) Oluje ? :?
Bio i na Novoj i na HTV-u :oops: ko tada se nije znalo ......da je bio aktivno vojno lice u JNA i jednim dijelom učestvovao u agresiji na Hrvatsku ?
P.S. Okolina Zadra .......poslije se ispalio :oops:
Mozda je previse grub izraz "agresija na HR" jer prema nekim indicijama moglo bi se raditi o dogovorenom ratu.
Zlocin je naravno zlocin pa makar i bio dogovoreni rat.
manijak1

Post by manijak1 »

Svakako .....u svrhu dogovora su se ravnali i rušili gradovi .....Vukovar , Osijek, Dubrovnik, .....helem rat se vodio svuda osim tamo ......odakle je i počeo i odakle je nametnut .....taj dio je NATO .....podsjetio kako je kad si nemoćan.Što znači .......i zločin nije uvijek zločin , osim ako ga neko drugi pravi ? :D :D
bozur

Post by bozur »

Ne mogu a da se ne osvrnem na temu o bosnjackohrvatskom sukobu iz koje se moze zakljuciti da je rusenje Osijeka i Dubrovnika naglo prestalo pocetkom rata u BiH.
Jakim granatiranjem Dubrovnika Srbi su mogli prisiliti Hrvatsku na neke ustupke.
Tomo82

Post by Tomo82 »

bozur wrote:Ne mogu a da se ne osvrnem na temu o bosnjackohrvatskom sukobu iz koje se moze zakljuciti da je rusenje Osijeka i Dubrovnika naglo prestalo pocetkom rata u BiH.
Jakim granatiranjem Dubrovnika Srbi su mogli prisiliti Hrvatsku na neke ustupke.
Ti ocito nemas pojma o cemu pricas.
bozur

Post by bozur »

Hobi mi je WW2 i ima jedan slucaj iz tog perioda. Na prvi veci otpor Nijemci su naisli u Holandiji, u Roterdamu. Da bi se rijesili nezgodnog otpora u Roterdamu prijetili su Holandjanima potopom Amsterdama. Holandija je istog dana kapitulirala.
Zbog istorijskog i kulturnog znacaja ne vidim razloga zasto ista politika ne bi bila primijenjena i na Dubrovnik.
kojsino

Post by kojsino »

Zaboravio si reci,
da su Nijemci ipak rasturili bombama Rotterdam..stari centar do temelja
bozur

Post by bozur »

Jeste srusili su.
Ovaj nas rat mi je pun nekih nelogicnosti zato mi i nije hobi :D
Dudakovic ce najvjerovatnije biti osudjen za ono 95.
dizZaster

Post by dizZaster »

citat;
DANI: Snimci koji Vas prikazuju kako komandujete napadom nisu nastali tokom Oluje?
DUDAKOVIĆ: Taj snimak je snimak operacije Sana '95. u cilju oslobađanja prostora Bosanske krajine. Dio jedinica kojima sam komandovao bio je angažovan u toj operaciji, što nema veze sa Olujom koja je završena 7. augusta, a operacija Sana '95. Armije RBiH počela je 13. 9. 1995. U Oluji suučestvuju hrvatske snage pod komandom generala Gotovine, HVO pod komandom generala Blaškića, snage Armije BiH pod komandom generala Delića. A 13. 9. u operaciji Sana '95. isključivo učestvuju snage Armije BiH podržane hrvatskim snagama. Moram da kažem da je u sadejstvu s hrvatskim snagama bilo određenih poteškoća koje smo tokom operacije rješavali. Taj snimak prikazuje prvu liniju fronte, a ja jesam bio obično na prvoj liniji fronte i jesam držao artiljeriju. Ja sam artiljerac. Prikazani snimci s titlovima su već uobičajeni nastup srpske propagande koji smo vidjeli u toku rata, ali i poslije, tako da zaista s tim nisam opterećen.
kraj citata;
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

whow

Post by whow »

manijak1 wrote:Da je taj postao predsjednik rata ne bi bilo :oops: ali ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine ......Whow ......de ti malo o svojima .....Ratku i Radovanu ......đe su ?
Usput......ovaj ko je da je napravio što je napravio ....tek je jedan egzekutor ......bitno je ko je dao pare da mi o tome ......tipkamo ovdje .
I oni snimci ......sa RTS-a .....već su bili objavljeni u 60 minuta na FTV-u a to što su vako plasirani .....znaju Whow tvoji Koštunice , Dodici i Čavići :oops:
I još nešto .......ovo za šta optužuju Dudakovića .....nije bila Oluja već Sana 95 :oops: da je bogdo bila Oluja ......
E grebi ga brate ti me sad i prekrsti. Nas problem je "iskljucivost" Balkanci jednostavno ne mogu da shvate da misljenja i pozicije se mogu izgradivati na mnogim osnovama a ne samo nacionalnoj. Dakle ako je moj principijelni stav da kaznimo sve zlocince to logicno podrazumjva i kaznjavanje za zlocine koji su pocinjeni od strane BiH Armije a takvih je bilo. Dakle Ja bih sada trebao da tvrdim da slika nije dokaz te da su se Srbi obukli i uniforme 5 korpusa i isli redom i ubijali svoju bracu. To isto je cinila i srpska propaganda kada je tvrdila da je Alija naradivao granatiranja po Sarajevu dok su mu u tom istom Sarajevu bili i zena i ljubavnica , djeca prijatelji - suludo. Tesko je suociti se sa ovako uzasnom istinom. U svakom slucaju iskusenja ce biti mjerilo velicine jednoga naroda . Bosanski narod je dokazao svoju nevjerovatnu hrabrost u ratu kada je bulvalno golork branio svoja ognjista . Sada trebamo dokazati i nasu ljudskost i kazniti one koji su pocinili zlocine u suprotnom stavit cemo se u situaciju da stitimo ubice i zlocince u sto je licno ne vjerujem. Eto toliko a to za Ratka i Radovana stvarno sam ostao bez komentara.
Dzani

Post by Dzani »

Za sve su krivi cetnici , smutljivci ...
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Kao sto sam ranije primjetio najpodliji u cijeloj stvari su Hrvati, kao sto su vec bezbroj puta pokazali.

Sada odjednom pokazuju snimak Dudakovica navodno iz 1991. kojeg su posudili sa Beogradske televizije.

Pokusavaju za vlastite zlocine optuziti Armiju BiH, a sami tvrde kako Armija BiH nije imala znacajnu ulogu u Oluji, nego da je HV oslobodila Krajinu, paradoks.

Kako je samo ovaj obrazac dobro poznat. Smiljko Sagolj je ostavio snazno naslijedje, nema sta.

Medjutim, da rezimiramo:

1. Potparol Haskog suda je izjavio da snimak ne potice iz haskog tuzilastva kako su to rekli ustasko-cetnicki mediji.

2. Haski sud se nece baviti ovim snimkom, jer je vec zadnjih 10 godina razmatrao slicne optuzbe i kao sto je poznato nije optuzio Dudakovica.

3. Trenutno se sudi politickom i vojnom vrhu Hrvata iz BiH i Hrvata iz Hrvatske na celu sa Gojkom Supkom i Franjom Tudjmanom, samim tim i Republici Hrvatskoj za agresiju i genocid.

4. Na samom pocetku ovog sudjenja, Ivo Miro Jovic, izjavljuje da bi Hrvatska trebala tuziti BiH za agersiju :-) a slicno je navedeno i u Praljkovoj odbranini, koji je narucio nesto ranije onaj pateticni falsifikat iliti "tezu" o rusenju Starog mosta miniranjem ispod kula. (dobro naucena kuhinja Gebelsa iz susjedstva).

5. Sve pravne analize pokazuju da ce u "sudjenju stoljeca": Prlic i ostali, Hrvatska biti osudjena, a nakon toga BiH ce imati pored jos presuda Kordicu, Blaskicu, Tuti, Steli, Rajicu (gdje se pominje agresorska uloga Hrvatske) dobru pravnu osnovu za podizanje optuznice za agresiju protiv Hrvatske pred Medjunarodnim sudom pravde.

Dakle, Hrvati svjesno doziraju manipulacije i propagandu, u saradnji sa Srbima, i zbog svih zala koje su nam nanijeli, bili bismo najvece budale da ih ne tuzimo za ono sto su uradili.

A ako Big da to ce se i dogoditi.
whow

Post by whow »

Grom iz vedra neba wrote:Kao sto sam ranije primjetio najpodliji u cijeloj stvari su Hrvati, kao sto su vec bezbroj puta pokazali.

Sada odjednom pokazuju snimak Dudakovica navodno iz 1991. kojeg su posudili sa Beogradske televizije.

Pokusavaju za vlastite zlocine optuziti Armiju BiH, a sami tvrde kako Armija BiH nije imala znacajnu ulogu u Oluji, nego da je HV oslobodila Krajinu, paradoks.

Kako je samo ovaj obrazac dobro poznat. Smiljko Sagolj je ostavio snazno naslijedje, nema sta.

Medjutim, da rezimiramo:

1. Potparol Haskog suda je izjavio da snimak ne potice iz haskog tuzilastva kako su to rekli ustasko-cetnicki mediji.

2. Haski sud se nece baviti ovim snimkom, jer je vec zadnjih 10 godina razmatrao slicne optuzbe i kao sto je poznato nije optuzio Dudakovica.

3. Trenutno se sudi politickom i vojnom vrhu Hrvata iz BiH i Hrvata iz Hrvatske na celu sa Gojkom Supkom i Franjom Tudjmanom, samim tim i Republici Hrvatskoj za agresiju i genocid.

4. Na samom pocetku ovog sudjenja, Ivo Miro Jovic, izjavljuje da bi Hrvatska trebala tuziti BiH za agersiju :-) a slicno je navedeno i u Praljkovoj odbranini, koji je narucio nesto ranije onaj pateticni falsifikat iliti "tezu" o rusenju Starog mosta miniranjem ispod kula. (dobro naucena kuhinja Gebelsa iz susjedstva).

5. Sve pravne analize pokazuju da ce u "sudjenju stoljeca": Prlic i ostali, Hrvatska biti osudjena, a nakon toga BiH ce imati pored jos presuda Kordicu, Blaskicu, Tuti, Steli, Rajicu (gdje se pominje agresorska uloga Hrvatske) dobru pravnu osnovu za podizanje optuznice za agresiju protiv Hrvatske pred Medjunarodnim sudom pravde.

Dakle, Hrvati svjesno doziraju manipulacije i propagandu, u saradnji sa Srbima, i zbog svih zala koje su nam nanijeli, bili bismo najvece budale da ih ne tuzimo za ono sto su uradili.

Parola je snadi se. Hrvati nisu podli nego pametni i mi treba da se ugledamo na Hrvate a ne uvijek glavom kroz zid.
Himera

Post by Himera »

mostarac wrote:Ako je nevin nema se cega plasiti i proci ce kao svi nevini. Ako je kriv mi ga trebamo objesit jer nas je obrukao i ne treba da ga oni sude i tuze.

manite se več svi zajedno ovako čudnih izjava :roll: kad si čuo jednog deklarisanog četnika :x da kaže rašo :x i rale :x krivi.Što nije imo B92 :-) muda pa pokazo čitav snimak pa da se vidi u širom kontekstu,tako zvani palež i šta ti ja znam,kontam nekome :x trebaju glasovi i neko hoće da skrene pažnju sa ona dva :x krmka :x ne bili se zaboravili,jebo :x vojo koštunica :x usta svoja kako samo laje treba ga hapsiti a kad mu karla veli đe su :x rašo i rale :x nejam pojma pravi je noj blentavi zadrmani.

Zato batalite sve skupa nek ga upitaju pa nek čojk fino objasni šta se dešavalo mada me zaboli jer se je Bosna oslobađala. :bih: :thumbup:
Efekt

Post by Efekt »

whow wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Kao sto sam ranije primjetio najpodliji u cijeloj stvari su Hrvati, kao sto su vec bezbroj puta pokazali.

Medjutim, da rezimiramo:

Parola je snadi se. Hrvati nisu podli nego pametni i mi treba da se ugledamo na Hrvate a ne uvijek glavom kroz zid.
Parola je prevari.Strasno su pametni ( tvoj omiljeni tisak "vecernjak") koji kaze da su mulimani sami srusili Stari Most " a jos je pametniji Mate Boban koji kaze da je tog dana padala strasno jaka kisa i da se Most srusio jer vec bio ostecen" Ti se dalje dragovoljno:-) ugledaj na Franju Tudjmana .Siguran sam da imas i njegovu sliku u kuci.Dragovoljno :-)
haptika

Post by haptika »

Moj dedo je vazda govorio da nije grehota je :-) ati budalu u glavu.
haptika

Post by haptika »

hik-meta wrote:dudakovic mi se doima kao pravedan i posten covjek. sigurno da je i on imao gresaka, kao i svaki insan, pa ako je stvarno kriv za ta ubistva civila po kladusi i u oluji, eno suda u hagu, pa neka se brani. svaki covjek koji drzi do sebe i svoje casti ce se odazvati ako ga pozovu.
sto se tice abdica, kamo srece da je postao predsjednik republike nakon prvih izbora umjesto ovog sto mu mezar razvalise.
cudi me samo da je predao aliji vlast u ruke, i zadovoljio se mjestom clana predsjednistva, iako je imao puno vise glasova, i bio puno sposobniji i promucurniji od alije.
Momci iz Krajine koji su sa mnom sluzili u Vojsci pricali su strasne price,ali ako je to sve istina onda nesto nije u redu sa tim covjekom.On je morao prekinuti samovolju pojedinaca.

Citao sam i u BHDANIMA o takvim slucajevima.Kazu,da se narocito isticao neki Suljo Hodja po svojoj svireposti prema ljudima koji su optuzeni da su za Fikreta Abdica.Da bude odmah jasno,bili su to sve civili.

Dalje,kazu momci-Suljo je pokupio dvadesetak ljudi koji su bili u radnom vodu i odveo ih na liniju da sijecu drva i kopaju transeje,vele da je tog dana petoricu zaklao motorkom.Hejjjj...pet ljudi zaklati motorkom.I da li je taj covjek osudjen za tako monstruozan zlocin.Trebamo mi prvo pomesti i pocistiti svoje dvoriste pa onda prst turiti nekom drugom u oko.

Nismo ni mi bas mirisna cvjecka.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

haptika wrote:
Momci iz Krajine koji su sa mnom sluzili u Vojsci pricali su strasne price,ali ako je to sve istina onda nesto nije u redu sa tim covjekom.On je morao prekinuti samovolju pojedinaca.

Citao sam i u BHDANIMA o takvim slucajevima.Kazu,da se narocito isticao neki Suljo Hodja po svojoj svireposti prema ljudima koji su optuzeni da su za Fikreta Abdica.Da bude odmah jasno,bili su to sve civili.

Dalje,kazu momci-Suljo je pokupio dvadesetak ljudi koji su bili u radnom vodu i odveo ih na liniju da sijecu drva i kopaju transeje,vele da je tog dana petoricu zaklao motorkom.Hejjjj...pet ljudi zaklati motorkom.I da li je taj covjek osudjen za tako monstruozan zlocin.Trebamo mi prvo pomesti i pocistiti svoje dvoriste pa onda prst turiti nekom drugom u oko.

Nismo ni mi bas mirisna cvjecka.
I ja sam slusao da su se lavovi hranili srpskom decom :-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@Tomo82

Hrvatska je s Srbijom dogovorila 91´ podjelu BiH. Formira se HVO koji se pravi da je za BiH a nakon toga krsi Ustav BiH, prelazi HV i HVO im se prikljucuje odnosno prelazi na agresorsku stranu te zapozinju genocid a 94´ se to zavrsava i RH iz svojih interesa pocinje pomagat BiH. Svako predjenje Alije i Fikreta ili cak nas ustasa je fasisticko!
amalka

Post by amalka »

haptika wrote:

Dalje,kazu momci-Suljo je pokupio dvadesetak ljudi koji su bili u radnom vodu i odveo ih na liniju da sijecu drva i kopaju transeje,vele da je tog dana petoricu zaklao motorkom.Hejjjj...pet ljudi zaklati motorkom.I da li je taj covjek osudjen za tako monstruozan zlocin.
Ne, taj covjek nije osudjen, ni na dan zatvora! Zamislite, sada zivi u tom istom gradu, prolazi kraj djece cije je roditelje pobio.... Zamislite kako im je!
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

amalka wrote:
haptika wrote:

Dalje,kazu momci-Suljo je pokupio dvadesetak ljudi koji su bili u radnom vodu i odveo ih na liniju da sijecu drva i kopaju transeje,vele da je tog dana petoricu zaklao motorkom.Hejjjj...pet ljudi zaklati motorkom.I da li je taj covjek osudjen za tako monstruozan zlocin.
Ne, taj covjek nije osudjen, ni na dan zatvora! Zamislite, sada zivi u tom istom gradu, prolazi kraj djece cije je roditelje pobio.... Zamislite kako im je!
Sto ga niko ne prijavi? :?
amalka

Post by amalka »

mr__bosnjak wrote:
Zato sto zivimo u Bosni....
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

amalka wrote:
mr__bosnjak wrote:
Ozbiljno, ako ima svjedoka da je on kriv sto ne odete u policiju i prijavite ga?
amalka

Post by amalka »

mr__bosnjak wrote:
amalka wrote:
mr__bosnjak wrote:
Ozbiljno, ako ima svjedoka da je on kriv sto ne odete u policiju i prijavite ga?
Nije lako svjedociti protiv jednog dzelata, jer on nije JEDINI!
Post Reply