Bosno, zasto te se mnogi Bosanci odricu??? :(
-
whow
Effect & Helem:
Da li ste vas dvojica izabrana od strane bosanskog naroda da ovdje zastupate njegove interese i na kojim to izborima. Sa kojih to osnova pozivate na ponovno oslobadanje teritorije i po kojim to kriterijima ste vas dvojica kompetentni da pricate u ime naroda. Dakle da skratim, to sto pricate su lakrdije koje najvise stete interesima Bosanska naroda. Ovakva diskusija je bespredmetna jer ustvari vi i nematepozicuju koja je zasnovana na realnim osnovama. Vas jedini argument je mrznja a jedina solucija rat stoga smatram da je bezpredmentno voditi bilo kakvu daljnju diskusiju sa vama .
Da li ste vas dvojica izabrana od strane bosanskog naroda da ovdje zastupate njegove interese i na kojim to izborima. Sa kojih to osnova pozivate na ponovno oslobadanje teritorije i po kojim to kriterijima ste vas dvojica kompetentni da pricate u ime naroda. Dakle da skratim, to sto pricate su lakrdije koje najvise stete interesima Bosanska naroda. Ovakva diskusija je bespredmetna jer ustvari vi i nematepozicuju koja je zasnovana na realnim osnovama. Vas jedini argument je mrznja a jedina solucija rat stoga smatram da je bezpredmentno voditi bilo kakvu daljnju diskusiju sa vama .
-
DONY
Znas ti Ferdo dobro ko je Bosnu opljackao,gdje i danas Bosanske fabrike rade i Bosanski kapital cirkulise.Komsije sa jedne i druge strane.O ovim sto poslije rata pljackaju,ne trebas se ti brinuti,kad-tad ce platiti ovom narodu.Mnogi su u zatvoru,koji su do "juce" bili nedodirljivi.Sabur.
-
Efekt
sta ti bi ?/ maloprije si bio zdrav /s tobom ne bih usao ni u tramvaj a kamoli vodio diskusije / Sta lupetas tuljane / mrznja ??????? jesi ti tinte pio / je li ja mrzim ili onaj ko je napravio Srebrenicu i genocid.Rat ???? Jesam li ja zapoceo rat ili nebeski narod. Jesam li ja u Sarajevu premlatio 35 Srba zato sto slusaju Bajagu ili je 35 Bosnjaka prebijeno u Konjevic polju" zato sto slusaju sevdalinke". Je li ja trazim svaki dan referendum za otcjepljenje terotorije tudje drzave gdje je bio genocid ( sa moje strane ) ili to radi Dodik. Cheers Dick ! Je si li ovo izabrao sebi srednje ime u skladu sa pravim amandmanom .Ne javljaj mi se vise ni pod razno.whow wrote:Effect & Helem:
-
whow
Sve sto si napisao jasno govori o kokvoj se osobi radi. RijecnikomEfekt wrote:sta ti bi ?/ maloprije si bio zdrav /s tobom ne bih usao ni u tramvaj a kamoli vodio diskusije / Sta lupetas tuljane / mrznja ??????? jesi ti tinte pio / je li ja mrzim ili onaj ko je napravio Srebrenicu i genocid.Rat ???? Jesam li ja zapoceo rat ili nebeski narod. Jesam li ja u Sarajevu premlatio 35 Srba zato sto slusaju Bajagu ili je 35 Bosnjaka prebijeno u Konjevic polju" zato sto slusaju sevdalinke". Je li ja trazim svaki dan referendum za otcjepljenje terotorije tudje drzave gdje je bio genocid ( sa moje strane ) ili to radi Dodik. Cheers Dick ! Je si li ovo izabrao sebi srednje ime u skladu sa pravim amandmanom .Ne javljaj mi se vise ni pod razno.whow wrote:Effect & Helem:
"ulicara" pokusavas da podrzavas svoje stupidne argumente. Za tebe imam samo jednu rijec "TERAPIJA" a poslije toga mozda ponova u skolu ( sedmi razred predpostavljam) . Ova teme je imala mnogo siri potencijal nazalost ti si uspio da onemogucis svaku mogucnost civiliziranog dijaloga svojim primitivizmom.
-
Efekt
" Po mom misljenju treba jednako uvazavati ljude koji su ostali vijerni bosanskom tradiconalizmu i one koji su sebe pronasli u Americi i Canadi." to su tvoje rijeci koje ne moze razumjeti ni onaj ko te rodio.Ili da ja ukljucim mastu posto si me ostavio u nedoumici pa da skontam sta je pisac htio reci.ti se sada zoves Rudi ili Boni , i stidis se porijekla i svoje zemlje Bosne.Za rat su krivi svi podjenako , necemo o politici , na sve tri strane je bilo zlocina .Islam ti nametnuta vjera ....jebe ti se zivo za sve , ti imas svoj americki san."Amerika je zemlja suzivota kakav se u Bosni ne moze ni zamisliti "opet tvoj biser poslije kojeg si ostao ziv .Ovo je tacno , mi zaista ne mozemo zamisliti takav suzivot.Ako ne znas ni kako ti izgleda komsija , nemas pojma kako ti izgleda zena u zadnjih dvije godine jer ti radis dva posla a ona prekovremeno , ne znas ni koliko djece imas , niti znas koliko su djeca promijenila ocuha i maceha u posljednje vrijeme suzivot sa onim slikama na tvom radnom stolu i radnim kolegama koji su odvojeni od tebe onim telecnjacima i menadzerima i kamerama koji te prate u WC ....je zista krasan i nezamisliv u BiH.Ako nema zivota onda ima barem suzivota. " Ova tema je imala mnogo siri potencijal " je tacka na i kojom si pokazao da ti uopce ne vladas elementima zdravog rezona jer ovo sto si rekao je potpuno besmisleno.Tebi ni Bog ne moze pomoci .Rijeci su ti suplje i prazne a obraza imas koliko i morski krastavac.Sjasi mi sa ledja klokane. Tata ti je jos gluplji zato sto nije znao izvadit.whow wrote:Sve sto si napisao jasno govori o kokvoj se osobi radi. RijecnikomEfekt wrote:sta ti bi ?/ maloprije si bio zdrav /s tobom ne bih usao ni u tramvaj a kamoli vodio diskusije / Sta lupetas tuljane / mrznja ??????? jesi ti tinte pio / je li ja mrzim ili onaj ko je napravio Srebrenicu i genocid.Rat ???? Jesam li ja zapoceo rat ili nebeski narod. Jesam li ja u Sarajevu premlatio 35 Srba zato sto slusaju Bajagu ili je 35 Bosnjaka prebijeno u Konjevic polju" zato sto slusaju sevdalinke". Je li ja trazim svaki dan referendum za otcjepljenje terotorije tudje drzave gdje je bio genocid ( sa moje strane ) ili to radi Dodik. Cheers Dick ! Je si li ovo izabrao sebi srednje ime u skladu sa pravim amandmanom .Ne javljaj mi se vise ni pod razno.whow wrote:Effect & Helem:
"ulicara" pokusavas da podrzavas svoje stupidne argumente. Za tebe imam samo jednu rijec "TERAPIJA" a poslije toga mozda ponova u skolu ( sedmi razred predpostavljam) . Ova teme je imala mnogo siri potencijal nazalost ti si uspio da onemogucis svaku mogucnost civiliziranog dijaloga svojim primitivizmom.
-
vesela
mnogo dobro receno!...u SWE ima i "Bosanski klub Sandzaklija" u jako puno gradova...zvuci mi jako cudno, ali ovdje moze svako da otvori "nacionalni klub"...demokratija!DONY wrote:Mostarac,u Bostonu postoji Klub Sarajlija i Klub Mostaraca.Ja sam Sarajlija ne idem niti u jedan,samo zato sto te podjele ne vode ni dokle.Ubrzo ce otvoriti i Klub Visegradjanja.Vjerovatno nece dugo opstati,sto je normalno,ali se nadam da ce krenuti novi KLUB BIH.Ovi klubovi su vise kafanskog tipa.To je poenta svega.Manje podjela,vise zajednistva i u Bosni i vani.
citajuci komentare zastala sam kod posta napisanog od @tempora...jedna vrlo realna analiza, razmisljanje jedne osobe o nacinu razmisljanja druge osobe...pokusaj da se shvati zasto se neki odricu bosanstva i, moram priznati da me komentar odusevio...
ja, licno, nemam pravo da osudjujem i kritikujem, ali se porijeklo ne moze
sakriti, u lazi su kratke noge...time se sluze kompleksasi, malogradjani i nacionalisti (jedan mali dio komentara od @Efekt razumijem i prihvatam)!
u mojoj kuci se govori nas jezik, jednostavno zato sto se SAMO na mom jeziku mogu izraziti kako ja hocu...ako sam u restoranu ili u setnji sa svojima, i tada govorim iskljucivo nas jezik, i ako docekam unucad i sa njima cu govoriti na nasem jeziku...
ovaj moj stav je, neocekivano, donio dodatne "poene" mojoj djeci na poslu, jer poznavanje vise jezika moze samo pomoci!
ljude, koji rade suprotno, vjerovatno imaju svoje razloge i u njih ne treba ulaziti, sve dok ja licno nisam omalovazena ili uvrijedjena...svakom svoje!
-
tempora
Uz duzno postovanje, smatram da ti u ovoj tematici gledas kroz neku generalnu misao. Sto je po meni krajnji apsurd. Nema zemlje na svijetu, u danasnje vrijeme, koja ne poznaje transnacionalizam. Pogotovo nasa zemlja, koja je do jucer imala egzodus, ima danas koliko raseljenih lica? Koliko drugih drzavljanstava?Efekt wrote:Tempora est mutamur et nos mutamur in ilis. Davno sa ucio latinski , ali u svakom slucaju " prevod .> Vremena se mijenjaju a i i mi u njima.tempora wrote:chinese_water wrote:slazem se s efektom 100% . . . i sto se tice onoga intelektualac-baustelac, takode se slazem, barem znam jedan primjer u mojoj porodici,daidza koji radi kao inzinjer u njemackoj vec 30 godina, i drugi koji radi kao baustelac od 92...ne mozete vjerovati koja razlika na njihovoj djeci...ovi vamo govore bosanski medusobno i u njemackoj, a ovi kad dodu u bosnu ne znaju beknut na nasem... ma sve su to ljudi bez identiteta koje bi mi trebali da ismijavamo koliko god je to moguce, a ne da pisemo zalopoljke o njima...
Ismijavati nekoga, ( sto je kod nas izuzetno cesta pojava) takodjer je odredjen kompleks! Samo sto, kako vec rekoh, sveopsta pojava u nas, pravi od istoga PRAVO i pomisao da smo mi eto veci i bolji od onih drugih.
Ima ljudi, koji ne zele da znaju vise za BiH. Iz svojih razloga. Neki zbog toga sto su prosli ( za njih) ono najgore, kao sto su logori, mucenja i sl, pa muku muce sa raznim strahovima koji disu u njima i zbog kojih nisu kadri posjetiti ni preostalu rodbinu.
A ima jednostavno onih koji su oduvijek zeljeli biti ono sto nisu i sada imaju tu mogucnost, da ne budu ono sto jesu. Zasto im suditi?
Svako ima pravo izbora a mi smo vrlo cesti u tome da osporavamo tudje pravo! Trebali bi se svi kolektivno zapitati odakle nama pravo, da odredjujemo vrijednost zivljenja drugih.
Obicno u ovim temama idemo iz krajnosti u krajnost.
Maternji jezik se tesko zaboravlja, pogotovo ako je osoba vec odrasla. Cak je i dokazano, da strani jezik, starenjem gubi na snazi, tj zaboravlja se.
Neko od ucesnika diskusije rece da njenom djetetu ne treba maternji jezik jer nije svjetski. Do jucer ni engleski nije bio svjetski jezik, a sutra vec mozda svi trebamo uciti kineski? U mojim nekim okvirima razmisljanja, nema tog jezika koji ne bih zeljela pricati i poznavati, a vrjednovati jedan nad drugim meni je odredjen apsurd.
Druziti se samo "sa nasima" ili samo sa "domacima" u zemlji u kojoj se covjek nalazi opet smatram krajnjom iskljucivoscu. Niti se u Sarajevu druzim sa svima, niti se u Roterdamu imam namjeru druziti samo sa odredjenima. Moj odabir poznanstva i prijateljstava nije odredjen porijeklom i smjesna mi je i pomisao da bih trebala vrsiti selekciju po tom pitanju.
Osobe koje se izjasnjavaju da su iz Hrvatske ili Srbije, mogu da se izjasnjavaju kako im to volja. Na kraju krajeva, nasa vlast je ta koja se ne zna odnositi prema transnacionalizmu. Ako se neko ne osjeca gradjaninom BiH, ko mu to moze osporiti? Bez obzira sto imao BiH pasos?
Do jucer su mnogi gradjani BiH, koji su radili u Hrvatskoj, nosili imena koja im nisu rodjenjem data, jer su krili svoje porijeklo, kako bi bili prihvaceni medju domacim stanovnistvom. I nije to stvar odnosa zemlje domacina kako neko rece. Ima tu mnogo faktora, zavisno od covjeka.
Ako gledamo globalno kod nas ( generalizacija neizbjezna) covjeka cini odijelo. Po vanjstini mi sudimo i sude nam, koliko vrijedimo.
Sto ciniti prema takvim odnosima zivljenja onda?
BiH je nekome majka a nekome maceha. I ma koliko se neko bunio zbog tudjeg odabira, tudju emociju ne mozemo analizirati po nekakvoj licnoj logici. To je cista stvar individualnosti!
Ne bih se slozio da je Bosna nekome majka a nekome maceha .Barem ne u slucaju i na ovoj temi .Djevojci iz Bugojna koja misli da joj je Bosna maceha h AHrvatska Majka porucujem da je obrnuto .A shvatice to i ona.
Takodje se ne slazem da ako neko u Zagrebu krije i skracuje svoje ime ili ga cak i mijenja ....da to ne govori o vise o sredini nego li o covjeku.Taj covjek ide linijom slabijeg otpora , savija kicmu , nije mu neki karakter ali to takodje puno govori o karakteru akutaalne vlasti u drzavi i stanju i drustvu i opcenitoo o toleranciji njenih gradjana.Bujala je tolerancija za vrijeme groteskonog diktatora sa Pantovcaka F.Tudjmana .
Kazes da se ipak radi o sredini i aktuelnoj vlasti a ne samom odnosu pojedinca? Ako ovo razmisljanje smjestimo u kontekst tematike te zaboravimo na druge zemlje i vlasti, sto reci o odnosu nase aktuelne vlasti i odnosu sredine na isto?
Lojalnost i pripadnost jednoj skupini, narodu, drzavi, nije odredjeno rodjenjem! Neko se osjeca ili ne osjeca gradjaninom BiH. Kako mu osporiti taj osjecaj?
Koliko ljudi iz BiH, ima neki drugi pasos, a ne osjecaju se drzavljanima te zemlje? Iako u njoj zive, rade, skoluju i odgajaju svoju djecu?
Nasa drzava, prvenstveno vlast, se kao sto rekoh ne zna odnositi prema transnacionalizmu. Na kraju krajeva, cini mi se da nasoj drzavi i nije u nekom interesu da ovo pitanje stavi na aktuelnu tacku.
Gledajuci u faktima, moze se pricati o odricanju nacionalnosti u momentu odricanja kroz papirologiju. Znaci onaj koji se odrekne BiH drzavljanstva i odluci se za neko drugo.
Vecina zemalja Evrope, taj "problem" rjesava ukidanjem dvojnog drzavljanstva. I to je krajnje upitno i apsurdno u vremenu globalizacije, jer kao sto vec rekoh, ne postoji zemlja u svijetu ciji drzavljani nemaju veze sa vise od jedne zemlje. Sto opet ima svojih prednosti, uzavisnosti kako se na to gleda.
-
Efekt
Nasih ljudi koji imaju neki drugi pasos i ne osjecaju se drzavljanima doticne zemlje ima koliko hoces.Ali oni u svakom slucaju i u svakom pgledu postuju tu zemlju.Tema je : Bosno zasto te se odricu Bosanci" .tempora wrote:Uz duzno postovanje, smatram da ti u ovoj tematici gledas kroz neku generalnu misao. Sto je po meni krajnji apsurd. Nema zemlje na svijetu, u danasnje vrijeme, koja ne poznaje transnacionalizam. Pogotovo nasa zemlja, koja je do jucer imala egzodus, ima danas koliko raseljenih lica? Koliko drugih drzavljanstava?Efekt wrote:Tempora est mutamur et nos mutamur in ilis. Davno sa ucio latinski , ali u svakom slucaju " prevod .> Vremena se mijenjaju a i i mi u njima.tempora wrote:
Ismijavati nekoga, ( sto je kod nas izuzetno cesta pojava) takodjer je odredjen kompleks! Samo sto, kako vec rekoh, sveopsta pojava u nas, pravi od istoga PRAVO i pomisao da smo mi eto veci i bolji od onih drugih.
Ima ljudi, koji ne zele da znaju vise za BiH. Iz svojih razloga. Neki zbog toga sto su prosli ( za njih) ono najgore, kao sto su logori, mucenja i sl, pa muku muce sa raznim strahovima koji disu u njima i zbog kojih nisu kadri posjetiti ni preostalu rodbinu.
A ima jednostavno onih koji su oduvijek zeljeli biti ono sto nisu i sada imaju tu mogucnost, da ne budu ono sto jesu. Zasto im suditi?
Svako ima pravo izbora a mi smo vrlo cesti u tome da osporavamo tudje pravo! Trebali bi se svi kolektivno zapitati odakle nama pravo, da odredjujemo vrijednost zivljenja drugih.
Obicno u ovim temama idemo iz krajnosti u krajnost.
Maternji jezik se tesko zaboravlja, pogotovo ako je osoba vec odrasla. Cak je i dokazano, da strani jezik, starenjem gubi na snazi, tj zaboravlja se.
Neko od ucesnika diskusije rece da njenom djetetu ne treba maternji jezik jer nije svjetski. Do jucer ni engleski nije bio svjetski jezik, a sutra vec mozda svi trebamo uciti kineski? U mojim nekim okvirima razmisljanja, nema tog jezika koji ne bih zeljela pricati i poznavati, a vrjednovati jedan nad drugim meni je odredjen apsurd.
Druziti se samo "sa nasima" ili samo sa "domacima" u zemlji u kojoj se covjek nalazi opet smatram krajnjom iskljucivoscu. Niti se u Sarajevu druzim sa svima, niti se u Roterdamu imam namjeru druziti samo sa odredjenima. Moj odabir poznanstva i prijateljstava nije odredjen porijeklom i smjesna mi je i pomisao da bih trebala vrsiti selekciju po tom pitanju.
Osobe koje se izjasnjavaju da su iz Hrvatske ili Srbije, mogu da se izjasnjavaju kako im to volja. Na kraju krajeva, nasa vlast je ta koja se ne zna odnositi prema transnacionalizmu. Ako se neko ne osjeca gradjaninom BiH, ko mu to moze osporiti? Bez obzira sto imao BiH pasos?
Do jucer su mnogi gradjani BiH, koji su radili u Hrvatskoj, nosili imena koja im nisu rodjenjem data, jer su krili svoje porijeklo, kako bi bili prihvaceni medju domacim stanovnistvom. I nije to stvar odnosa zemlje domacina kako neko rece. Ima tu mnogo faktora, zavisno od covjeka.
Ako gledamo globalno kod nas ( generalizacija neizbjezna) covjeka cini odijelo. Po vanjstini mi sudimo i sude nam, koliko vrijedimo.
Sto ciniti prema takvim odnosima zivljenja onda?
BiH je nekome majka a nekome maceha. I ma koliko se neko bunio zbog tudjeg odabira, tudju emociju ne mozemo analizirati po nekakvoj licnoj logici. To je cista stvar individualnosti!
Ne bih se slozio da je Bosna nekome majka a nekome maceha .Barem ne u slucaju i na ovoj temi .Djevojci iz Bugojna koja misli da joj je Bosna maceha h AHrvatska Majka porucujem da je obrnuto .A shvatice to i ona.
Takodje se ne slazem da ako neko u Zagrebu krije i skracuje svoje ime ili ga cak i mijenja ....da to ne govori o vise o sredini nego li o covjeku.Taj covjek ide linijom slabijeg otpora , savija kicmu , nije mu neki karakter ali to takodje puno govori o karakteru akutaalne vlasti u drzavi i stanju i drustvu i opcenitoo o toleranciji njenih gradjana.Bujala je tolerancija za vrijeme groteskonog diktatora sa Pantovcaka F.Tudjmana .
Kazes da se ipak radi o sredini i aktuelnoj vlasti a ne samom odnosu pojedinca? Ako ovo razmisljanje smjestimo u kontekst tematike te zaboravimo na druge zemlje i vlasti, sto reci o odnosu nase aktuelne vlasti i odnosu sredine na isto?
Lojalnost i pripadnost jednoj skupini, narodu, drzavi, nije odredjeno rodjenjem! Neko se osjeca ili ne osjeca gradjaninom BiH. Kako mu osporiti taj osjecaj?
Koliko ljudi iz BiH, ima neki drugi pasos, a ne osjecaju se drzavljanima te zemlje? Iako u njoj zive, rade, skoluju i odgajaju svoju djecu?
Nasa drzava, prvenstveno vlast, se kao sto rekoh ne zna odnositi prema transnacionalizmu. Na kraju krajeva, cini mi se da nasoj drzavi i nije u nekom interesu da ovo pitanje stavi na aktuelnu tacku.
Gledajuci u faktima, moze se pricati o odricanju nacionalnosti u momentu odricanja kroz papirologiju. Znaci onaj koji se odrekne BiH drzavljanstva i odluci se za neko drugo.
Vecina zemalja Evrope, taj "problem" rjesava ukidanjem dvojnog drzavljanstva. I to je krajnje upitno i apsurdno u vremenu globalizacije, jer kao sto vec rekoh, ne postoji zemlja u svijetu ciji drzavljani nemaju veze sa vise od jedne zemlje. Sto opet ima svojih prednosti, uzavisnosti kako se na to gleda.
Meni se cini da mi razgovaramo na razlicitim frekvencijama.Bosne se odricu mahom bosanski Srbi i Hrvati zato sto je mrze.Bosanski muslimani takodje u nekim slucejevima ali najcesce kada zive u sredinama koje nemaju demokratsku tradiciju i u kojima hara ksenofobija.Ja odem kod nasih ljudi na kafu.On BiH Srbin ona Bosnjak iliti bih musliman.Oni u jednoj recenici kazu , nas jezik , moj jezik , materinski jezik ....i tako godinama a da se ni sali ne kaze bosanski.Kada se prica o Sarajevu ili Banja Luci ili Makarskoj to su : nasi prostori , kod nas , ono dolje ...bvsa Juga..i slicni eufemizmi.Njen supruznik ne postuje Bosnu ! Muslimani su tolerantniji.U Sarajevu krscani ne mijenjaju imena.Ja nikoga ne mrzim samo konstatujem ono sto posmatram cijeli zivot.Kao dijete odem u kino , pojavi se dzamija i cuje se ezan sa munare , pola kino sale hoce da se upisa od smijeha.Ni danas ne znam sta je tu smijesno.Kada udjes u kafanu u nekom od gradova gdje vladaju SDS ILI HDZ docejkaju te pogledi i iznenadjenja kao prije 200 godina kada se u trgovini ili salunu pojavi crnac ili indijanac.Ja stvari zovem pravim imenom .
Moze neko ovdje misliti sta hoce ( bas me boli briga , ne tangira me ) da sam paranoican i ekstreman.Nista od toga , ja vrlo tolerantan i liberalan postujem tudje ali oni moje ne. Na ovom forumu ima jako puno ljudi koji brane neke stavove i poglede i zastupaju oprecne stvari zato sto su se prepoznali u necemu sto im ne sluzi bas na cast pa to po svaku cijenu brane.Ako sam ja nizak i debeo ne mogu ja sada vama pricati kako je cool i super da padnes na guzicu od estetike .Ne mogu .
-
mostarac
po mom misljenju ovde je najbolje baciti kakvu dobru nuklearnu bombu pa da se ovaj Balkan poravna i nestani Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci, a onda da svijet od ovoga napravi jednu oranicu, kamenolom i ribogojiliste, jer bi tako svi imali vise koristi od Balkana i rijesili se belaja 
-
Efekt
A Hercegovce si zaboravio ? A baska ribogojliste poslije nuklearne .mostarac wrote:po mom misljenju ovde je najbolje baciti kakvu dobru nuklearnu bombu pa da se ovaj Balkan poravna i nestani Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci, a onda da svijet od ovoga napravi jednu oranicu, kamenolom i ribogojiliste, jer bi tako svi imali vise koristi od Balkana i rijesili se belaja
-
mostarac
a oranicu nisi primjetio?Efekt wrote:A Hercegovce si zaboravio ? A baska ribogojliste poslije nuklearne .mostarac wrote:po mom misljenju ovde je najbolje baciti kakvu dobru nuklearnu bombu pa da se ovaj Balkan poravna i nestani Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci, a onda da svijet od ovoga napravi jednu oranicu, kamenolom i ribogojiliste, jer bi tako svi imali vise koristi od Balkana i rijesili se belaja![]()
![]()
Bola pa normalno kad prodje radijacija, a Hercegovci su nacionalno Bosanci i ne mogu nista drugo bit. Hercegovac je regionalna odrednica
-
tempora
Velis da se Bosne odricu mahom Srbi i Hrvati, jer je mrze. Tvoje rijeci.
Ja opet tvrdim, da pricas generalno, da je tematika licni osjecaj a mozda i sigurno daleko od stvarnosti.
Koliko je meni poznato, nije vrseno nikakvo istrazivanje po tom pitanju, tako da se radi o predrasudi, naklapanju i indoktrinaciji. A isto nas nece dovesti nigdje.
Moja teznja je da problematiku transnacionalizma istrazim u skorije vrijeme. Onda cemo pricati mozda u cinjenicama. Do tada, naravno, imas misljenje, argumentujes ga i to ti ne osporavam.
Ja opet tvrdim, da pricas generalno, da je tematika licni osjecaj a mozda i sigurno daleko od stvarnosti.
Koliko je meni poznato, nije vrseno nikakvo istrazivanje po tom pitanju, tako da se radi o predrasudi, naklapanju i indoktrinaciji. A isto nas nece dovesti nigdje.
Moja teznja je da problematiku transnacionalizma istrazim u skorije vrijeme. Onda cemo pricati mozda u cinjenicama. Do tada, naravno, imas misljenje, argumentujes ga i to ti ne osporavam.
- danas
pa de da testiramo Efektovu teoriju...vesela wrote: u mojoj kuci se govori nas jezik, jednostavno zato sto se SAMO na mom jeziku mogu izraziti kako ja hocu...ako sam u restoranu ili u setnji sa svojima, i tada govorim iskljucivo nas jezik, i ako docekam unucad i sa njima cu govoriti na nasem jeziku...
jel' se govori nas ili bosanski jezik kod tebe u kuci?
-
Efekt
Ne samo da je se odricu ( kada bi tako bilo ja bih bio sretan ) nego je krste u Srbiju i Hrvatsku i poricu joj pravo na postojanje i osporavaju njen istorijski i politicki i svaki drugi kontinuitet i subjektivitet na osnovu cega je priznata u medjunarodnim granicamaod UN i cijelog svijeta .Tematika jeste moj osjecaj koji je baziran na cinjenicama.Niti me varaju osjecaji a cinjenice jos manje jer ne bi bile cinjenice.To nije daleko od stvarnosti to je cista stvarnost.O tom pitanju ( akuzativ ) je vrseno bezbroj istrazivanja, koji nedvosmisleno potvrdjuju ono sto ja govorim.Najbolje i najeklatantnije istrazivanje je to koliko Srbi i Hrvati daju glasova onim strankama koje su zdusno rusile BiH ognjem i macom a danas politickim sredstvima . SDS i HDZ su neprikosnovene uzdanice srpskog i hrvartskog puka vec 16 godina.Istrazivanja na temu " Da li osjecate BiH kao svoju drzavu i da li bi je vidjeli u okrilju susjeda i komsija je provedeno vise nego previse.Rezultati su jasni kao dan.I vise ih je nego mahom koji bi zeljeli da im domovina nestane sa lica Zemlje.Hrvatska samouprava poslije rata i tzv HB za vrijeme rata a o rs da i ne govorim su vise nego dovoljna istrazivanja.Nikakvih predrasuda nemam! Ama bas nikakvih! Upravo obrnuto.Ne gajim iluzije u sh ljubav prema Bosni jer me istorija razuvjerila od pravljenja SHS ,pa preko banovine( sporazum Cvetkovic - Macek ) pa preko NDH pa do Karadjordjeva( tudjman -milosevic ) i do Dodika. Ne naklapam cak ni kad sam pijan.Nisam indroktriniran covjek.vrlo sam dobro obavijesten.Moji izvori informacija dolaze uglavnom od Srba i Hrvata.Onih koji su za cjelovitu BiH. Lista tih imena je kratka ali slatka.Takodje koristim vrlo bogata vlastita iskustva koja u suradnji sa mojim nevelikm mozgom daju odredjene zakljucke.Ja zaista ne znam sta je to transnacionalizam , a pogotovo da je to neki problem.tvoja istrazivanja na tom polju cu rado procitati.bice zaista interesantno procitati kao se to nacija u danjasnje vrijme transformise i na koji nacin. Kako Njemac postaje Holandjanin , kako Francuz postaje Englez i naravno kako postaje Kusturica Srbin a Mersad Bereber Hrvat.Ne zaboravi Ibricu Jusica koji se izjasnjava kao Hrvat ima jedno 40 i kusur godina ali ga za vrijeme rata otjerase sa skalina crkve svetog Vlahe " Ne mozes vise ovdje pjevati , glasan si " . Kako i zasto Fahrija u Americi postaje Rudy , kako i zasto se Bugojno nalazi U Hrvatskoj , kako i zbog cega petero komsija na istom spratu u sarajevskom soliteru govore razlicitim jezicima.tempora wrote:Velis da se Bosne odricu mahom Srbi i Hrvati, jer je mrze. Tvoje rijeci.
Jedan govori srpski , drugi govori hrvatski , treci govori srpsko-hrvatski , cetvrti govori nas jezik a peti bosanski.Posto sam ja zivio na Grbavici u
onom zutom neboderu kod shoping centra ( student podstanar ) i posto ja znam da svi ljudi u mojoj zgradi govore jednim jezikom , ja vas pitam koji je to jezik od ovih pet.Moze biti samo jedan.Ne moze ih biti pet.
" Onda cemo mozda pricati u cinjenicama " kazes ti @Tempora ! Zar si do sada pricala napamet ? Ja nikad ne pricam bez cinjenica .Nikad .
-
xAidax
Efekt wrote:Ne samo da je se odricu ( kada bi tako bilo ja bih bio sretan ) nego je krste u Srbiju i Hrvatsku i poricu joj pravo na postojanje i osporavaju njen istorijski i politicki i svaki drugi kontinuitet i subjektivitet na osnovu cega je priznata u medjunarodnim granicamaod UN i cijelog svijeta .Tematika jeste moj osjecaj koji je baziran na cinjenicama.Niti me varaju osjecaji a cinjenice jos manje jer ne bi bile cinjenice.To nije daleko od stvarnosti to je cista stvarnost.O tom pitanju ( akuzativ ) je vrseno bezbroj istrazivanja, koji nedvosmisleno potvrdjuju ono sto ja govorim.Najbolje i najeklatantnije istrazivanje je to koliko Srbi i Hrvati daju glasova onim strankama koje su zdusno rusile BiH ognjem i macom a danas politickim sredstvima . SDS i HDZ su neprikosnovene uzdanice srpskog i hrvartskog puka vec 16 godina.Istrazivanja na temu " Da li osjecate BiH kao svoju drzavu i da li bi je vidjeli u okrilju susjeda i komsija je provedeno vise nego previse.Rezultati su jasni kao dan.I vise ih je nego mahom koji bi zeljeli da im domovina nestane sa lica Zemlje.Hrvatska samouprava poslije rata i tzv HB za vrijeme rata a o rs da i ne govorim su vise nego dovoljna istrazivanja.Nikakvih predrasuda nemam! Ama bas nikakvih! Upravo obrnuto.Ne gajim iluzije u sh ljubav prema Bosni jer me istorija razuvjerila od pravljenja SHS ,pa preko banovine( sporazum Cvetkovic - Macek ) pa preko NDH pa do Karadjordjeva( tudjman -milosevic ) i do Dodika. Ne naklapam cak ni kad sam pijan.Nisam indroktriniran covjek.vrlo sam dobro obavijesten.Moji izvori informacija dolaze uglavnom od Srba i Hrvata.Onih koji su za cjelovitu BiH. Lista tih imena je kratka ali slatka.Takodje koristim vrlo bogata vlastita iskustva koja u suradnji sa mojim nevelikm mozgom daju odredjene zakljucke.Ja zaista ne znam sta je to transnacionalizam , a pogotovo da je to neki problem.tvoja istrazivanja na tom polju cu rado procitati.bice zaista interesantno procitati kao se to nacija u danjasnje vrijme transformise i na koji nacin. Kako Njemac postaje Holandjanin , kako Francuz postaje Englez i naravno kako postaje Kusturica Srbin a Mersad Bereber Hrvat.Ne zaboravi Ibricu Jusica koji se izjasnjava kao Hrvat ima jedno 40 i kusur godina ali ga za vrijeme rata otjerase sa skalina crkve svetog Vlahe " Ne mozes vise ovdje pjevati , glasan si " . Kako i zasto Fahrija u Americi postaje Rudy , kako i zasto se Bugojno nalazi U Hrvatskoj , kako i zbog cega petero komsija na istom spratu u sarajevskom soliteru govore razlicitim jezicima.tempora wrote:Velis da se Bosne odricu mahom Srbi i Hrvati, jer je mrze. Tvoje rijeci.
Jedan govori srpski , drugi govori hrvatski , treci govori srpsko-hrvatski , cetvrti govori nas jezik a peti bosanski.Posto sam ja zivio na Grbavici u
onom zutom neboderu kod shoping centra ( student podstanar ) i posto ja znam da svi ljudi u mojoj zgradi govore jednim jezikom , ja vas pitam koji je to jezik od ovih pet.Moze biti samo jedan.Ne moze ih biti pet.
" Onda cemo mozda pricati u cinjenicama " kazes ti @Tempora ! Zar si do sada pricala napamet ? Ja nikad ne pricam bez cinjenica .Nikad .
Efekat potpuno si u pravu ......i svaka ti cast na tako pametnim komentarima .....ovi sto "koce" ili " osporavaju" tvoje komentare samo Seru ili su iz reda onih koje ti opisujes u svojim komentarima. Ne obaziri se na ove provokatore i njihove gluposti ....to sto govoris svaki normalan covjek koji voli svoju zemlju i svoju Vjeru i Tradiciju vidi i jasno mu je sta se danas desava u Drzavi i Dijaspori. Tu se ne treba pricati o cinjenicama ........sa cinjenicama nazalost zivimo svakodnevno i vidimo i slusamo golim ocima i usima.........Na primjer ovdje u Dijaspori (USA) gdje trenutno zivim svaki dan cujem po neku bljuvotinu na racun Bosne ........kad im se spomene Bosna ......svi pocnu da komentarisu sa nekim Prezirom ........kao " Ja se nikad tamo ne bi vratio........ili nema se uslova za zivot .......ili .......sute ono hinjski ........ko da im se prica o Etiopiji li Bangladesu.........meni je Bosna kakva takva i sada draza i bolja od citavog ovog Zapada i njihove Propagande i Luxuza . Ako vec nisam u stanju da zivim u Bosni ne znaci da cu je se ikada odreci i da se u nju akoBogda necu vratiti........sve ove nase prodane duse mi se gade sto ih je Materijalizam obmanio pa ne mogu da prvo sude i govore.
-
Vozdra_123
mostarac wrote:po mom misljenju ovde je najbolje baciti kakvu dobru nuklearnu bombu pa da se ovaj Balkan poravna i nestani Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci, a onda da svijet od ovoga napravi jednu oranicu, kamenolom i ribogojiliste, jer bi tako svi imali vise koristi od Balkana i rijesili se belaja
bolje ne zasluzujemo
-
kupusar167
Postovani forumasi !!!
Cesto posjecujem ovu stranicu kao i forum.
Dosad nisam davao komentare, ali ovaj naslov me je pravo pogodio u srce.
Sto se tice te djevojke iz Bugojna, ma ona jedna od mnogih kojoj je mozak podobro izapran.I sam sam cuo za vise takvih primjera.
Mnogi "takvi" misle ili da je glavni grad BiH
Zagreb ili da jos uvijek postoji Jugoslavija sa glavnim gradom Beogradom.
Svima njima nek´je sretno i time mogu slobodno da izaberu variantu istok ili zapad.
Ako ovi BiH-narodi tako misle to i neka im je na cast.
Ali, gori su ovi novopeceni Skandinavci, Ameri ili Australci.
Kao zaboravili maternji jezik ili Bosna je losa.
To nema veze sa prilagodjavanjem na novu sredinu.To ima samo veze sa karakterom nasih ljudi.To je roditeljski odgoj kojeg su dobili od svojih roditelja pa ih isto tako prenose na svoju djecu.
Njihova djeca "navijaju za Jugoslaviju", roditelji ne poducavaju djecu bosanskom. Nasa tradicija pada u zaborav zato sto ih je stid da kazu odakle su i ko su.
U Bosni je sad za njih sve lose pocevsi od najbanalnjih stvari kao sto je
kupiti toaletni papir u Njemackoj i ponijeti ga u BiH preko hrane i pica da bi se to sve zavrsilo da je u BiH sve najgore sto je domace a strana "gov.a" su super.
A do jucer su zivjeli u svojim pecinama a zahvaljujuci ratu dosli u inostranstvo. Nisu imali nista a sad su malo zaradili pa zaboravili svoje
rodne pecine i gudure.
Imamo dobru prijateljicu iz Bos. Krajine. Roditelji joj zive vec duze vremena ovdje u Njemackoj.
Po njoj je Hrvatska Amerika za BiH. Mada licno nemam nista protiv Hrvatske kao komsijske drzave.Po njoj ispade nasi ljudi su najgori i sve je kod nas (misleci na domace proizvode) najgore kvalitete.
I sve dok bude takvih Bosanaca i Herzegovaca bice nam ovakva Bosna.
Dok god mi ne budemo svoje cijenili bicemo i dalje ponizeni i potlaceni.
Mi ne treba da budemo nacionalisti ali treba da imamo svoj nacionalni ponos.
Na primjer kupovinom domacih proizvoda investiramo indirektno u bosansku privredu i omogucujemo da se domaci brendovi se sire.
Mnogi Austrijanci ce kupiti radije domaci proizvod nego strani iako je skuplji.
Ako to ne mogu nasi ljudi u BiH onda je to zadatak dijaspore.Sigurno ce neki reci da se i bosanska drzava odnosi macehinski prema dijaspori.
Svi znamo zasto. Jer u BiH je entitetska podjela i nekim ljudima je u cilju da dijaspora nema dobar kontakt sa svojom maticom.
Zelio bih svima da porucim da se ne stide onog cega jesu i da ne zaborave prebrzo svoju maticnu drzavu BiH.
Cesto posjecujem ovu stranicu kao i forum.
Dosad nisam davao komentare, ali ovaj naslov me je pravo pogodio u srce.
Sto se tice te djevojke iz Bugojna, ma ona jedna od mnogih kojoj je mozak podobro izapran.I sam sam cuo za vise takvih primjera.
Mnogi "takvi" misle ili da je glavni grad BiH
Zagreb ili da jos uvijek postoji Jugoslavija sa glavnim gradom Beogradom.
Svima njima nek´je sretno i time mogu slobodno da izaberu variantu istok ili zapad.
Ako ovi BiH-narodi tako misle to i neka im je na cast.
Ali, gori su ovi novopeceni Skandinavci, Ameri ili Australci.
Kao zaboravili maternji jezik ili Bosna je losa.
To nema veze sa prilagodjavanjem na novu sredinu.To ima samo veze sa karakterom nasih ljudi.To je roditeljski odgoj kojeg su dobili od svojih roditelja pa ih isto tako prenose na svoju djecu.
Njihova djeca "navijaju za Jugoslaviju", roditelji ne poducavaju djecu bosanskom. Nasa tradicija pada u zaborav zato sto ih je stid da kazu odakle su i ko su.
U Bosni je sad za njih sve lose pocevsi od najbanalnjih stvari kao sto je
kupiti toaletni papir u Njemackoj i ponijeti ga u BiH preko hrane i pica da bi se to sve zavrsilo da je u BiH sve najgore sto je domace a strana "gov.a" su super.
A do jucer su zivjeli u svojim pecinama a zahvaljujuci ratu dosli u inostranstvo. Nisu imali nista a sad su malo zaradili pa zaboravili svoje
rodne pecine i gudure.
Imamo dobru prijateljicu iz Bos. Krajine. Roditelji joj zive vec duze vremena ovdje u Njemackoj.
Po njoj je Hrvatska Amerika za BiH. Mada licno nemam nista protiv Hrvatske kao komsijske drzave.Po njoj ispade nasi ljudi su najgori i sve je kod nas (misleci na domace proizvode) najgore kvalitete.
I sve dok bude takvih Bosanaca i Herzegovaca bice nam ovakva Bosna.
Dok god mi ne budemo svoje cijenili bicemo i dalje ponizeni i potlaceni.
Mi ne treba da budemo nacionalisti ali treba da imamo svoj nacionalni ponos.
Na primjer kupovinom domacih proizvoda investiramo indirektno u bosansku privredu i omogucujemo da se domaci brendovi se sire.
Mnogi Austrijanci ce kupiti radije domaci proizvod nego strani iako je skuplji.
Ako to ne mogu nasi ljudi u BiH onda je to zadatak dijaspore.Sigurno ce neki reci da se i bosanska drzava odnosi macehinski prema dijaspori.
Svi znamo zasto. Jer u BiH je entitetska podjela i nekim ljudima je u cilju da dijaspora nema dobar kontakt sa svojom maticom.
Zelio bih svima da porucim da se ne stide onog cega jesu i da ne zaborave prebrzo svoju maticnu drzavu BiH.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ne odrice je se Andrija iz Ljubuskog kad je u Ljubskom, niti Mitar iz Mrkonjica kad je tu niti Mujo iz Zenice kad je u seheru.Bosno, zasto te se mnogi Bosanci odricu???
Odricu je se sto gledaju kako Mujo sve manje moze u Mrkonjic, Andrija u Zenicu, a Mitar u Ljubuski. Gledaju, a pomoci ne mogu...
Poanta, u Bosna ce biti u punom smislu rijeci Bosna kada se spomenuti uslovi ispune.
p.s. Nemojte samo pricati ko je kriv ili nije, tema je kako da BiH bude prepoznatljiva po vjekovnim vrijednostima, ne ko je kome sukn'o. Nema se vremena vise o tome raspravljati, ima Haag za to kad ne mozemo sami
-
Efekt
"Tema je kako da BiH bude prepoznatljiva po vjekovnim vrijednostima " :-(horns&drums wrote:Ne odrice je se Andrija iz Ljubuskog kad je u Ljubskom, niti Mitar iz Mrkonjica kad je tu niti Mujo iz Zenice kad je u seheru.Bosno, zasto te se mnogi Bosanci odricu???
Odricu je se sto gledaju kako Mujo sve manje moze u Mrkonjic, Andrija u Zenicu, a Mitar u Ljubuski. Gledaju, a pomoci ne mogu...
Poanta, u Bosna ce biti u punom smislu rijeci Bosna kada se spomenuti uslovi ispune.
p.s. Nemojte samo pricati ko je kriv ili nije, tema je kako da BiH bude prepoznatljiva po vjekovnim vrijednostima, ne ko je kome sukn'o. Nema se vremena vise o tome raspravljati, ima Haag za to kad ne mozemo sami