GROZD

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

edu wrote:sad ce joj stolac uzvratiti.."medo je super..da se mircy ne zabavlja s njim..ja bih se zabavlj'o".. :D :D :D
ja znam da ti odavno trzas na mog medu, ali mi je strashno zao, on je moj i niciji vise :D

sto se tice novelovog komentara, predlazem ti da pregledas temu GAYOMETER, imam 43% :D
Stolac92

Post by Stolac92 »

Predlažem da GROZD DOSTA!-šima i DOSTA!-šicama besplatno podijeli kondome (i muške i ženske) i ovaj problem je završen... gotovo... kao da ga nikad nije ni bilo...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Dobih konstruktivnu primjedbu, da napisem crno na bijelo KRATKO da svi skontate:
DOSTA nije protiv GROZDa jer GROZD predstavlja pokusaj da se popravi ukakana situacija u zemlji
DOSTA je protiv situacije gdje se svojataju akcije DOSTA, gdje se aktivnosti DOSTA pripisuju drugima
ne, nije u pitanju sujeta, ali na jednoj od ovih par stranica neko napisa da GROZD tezi ka jednoj od strana u politici....
DOSTA je apolitican...DOSTA je tu da nauci ljude, obicne gradjane i gradjanke da IZLAZAK na izbore nije jedina politicka aktivnost na raspolaganju...tu TEK sve pocinje...
DOSTA je tu da nauci ljude da imaju puno pravo da traze ili smjenu ili ispravku onih sto su izabrani na pozicije vlasti...
DOSTA je tu da pokaze politicarima svih boja i orijentacija da su politicari tu zbog naroda, a ne narod zbog njih...

DOSTA je tu da kaze da je DOSTA palamoodjenja vise...
izmoriste me....
Goa

Post by Goa »

Stolac92 wrote:Predlažem da GROZD DOSTA!-šima i DOSTA!-šicama besplatno podijeli kondome (i muške i ženske) i ovaj problem je završen... gotovo... kao da ga nikad nije ni bilo...
bez uslovljavanja? :D :lol: :D
Dasi

Post by Dasi »

Edu, ja sto napisem to i mislim. Kroz GROZD su po prvi put nevladine organizacije rekle jasno sta zele da se u ovoj zemlji desi u naredne četri godine i rekle su koji su to konkretni problemi ( po prvi put jer su do sad svi bili klasicni oportunisti).

Za razliku od DOSTA! GROZD moze pomoći onima koji zaista zele da se pozitivne promjene naprave u BiH. DOSTA! KAZE DA IM JE DOSTA I LOPOVA I ONIH KOJI TO NISU. dosta im je svega i to je ok.

da bi lakse shvatio, probaj ti EDU napisati listu prioritetnih stvari (od 1 do 10) koje bi se trebale rjesiti u BiH.

za ovo ces se sigurno namuciti al ti mozda i mozes uraditi za jedan dan...

Al kad dodje vrijeme da nadjes jos nekog pa da vas dvojca saglasite zajednicu listu onda cu te cekati da se javis... nadam se da bi to uspio za jedno godinu....[/quote]

a veliku ste stvar napravili...bas treba razvijen mozak za stavili na listu prioriteta sve ono sto bi stavio svako... a ono 150 000 zaposlenih...e ja imam ideju za 250 000 i vise zaposlenih i to za godinu-dvije... i vrlo lako je moguce to ostvariti...suplju i tu svoju suplju listu prosipajte nekome drugom a vidjecemo do kad cete i hocete li uopste ista od toga ostvariti
privremeni

Post by privremeni »

Goa wrote:Ma nije pitanje sta ce biti kad se povuce ovaj ili onaj ili kad se zavrsi projekat ovaj ili onaj.

bitne su dvije stvari: protiv cega si i za sta si? Ima li neko neke primjedbe na zahtjeve GROZD-a?

Evo npr oni koji su protiv mogli bi naći u Građanskoj platformi nesta sto je trebalo biti bolje definisano ili sta ja znam nesta sta je pogresno....

Svi se lijepimo na pricu oko referenduma i inih sranja, a svi bjezimo s tema koje su najbitnije za obicne ljude....
Ponavljam, valjda je logicno da aktivirate onu uspavanu ljepoticu od foruma pa da diskutujemo o zahtjevima tamo, a evo istih:

PETICIJA ZA GRAĐANSKU PLATFORMU ZA IZBORE 2006, GODINE

Potpisivanjem peticije građani će izraziti podršku 12 zahtjeva političkim partijama, nezavisnim kandidatima i koalicijama za prestojeće izbore 2006 godine: OČEKUJEMO DO 2010 GODINE:
1) Da se otvori 150 000 radnih mjesta u BiH;
2) Da se iskorijeni ekstremno siromaštvo;
3) Da minimalna penzija bude 250 KM;
4) Da svaki građanin u BiH ima pristup osnovnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti;
5) Da se obezbjedi dostojanstvn standard života na selu;
6) Da BiH bude zemlja jednakih mogućnosti za mlade ljude;
7) Da se smanje troškovi administracije;
8) Da se okonča reforma sistema obrazovanja u BiH;
9) Da se smanji nivo korupcije u BiH;
10) Da BiH ispuni uvjete za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU;
11) Da javna preduzeća budu bolje regulisana i efikasnija u pružanju usluga;
12) Da se udvostruče strana ulaganja;

Do tada , mogu reci samo jedno, lijep spisak zelja neujednacene tezine i uglavnom presiroko postavljene (dobra je ona "dostojanstven standard zivota na selu").
Pazite da vam ne ukrade ovaj spisak neka od stranaka sad pred izbore. :-)
Lady_Incognitoo

Post by Lady_Incognitoo »

privremeni wrote:
Goa wrote:Ma nije pitanje sta ce biti kad se povuce ovaj ili onaj ili kad se zavrsi projekat ovaj ili onaj.

bitne su dvije stvari: protiv cega si i za sta si? Ima li neko neke primjedbe na zahtjeve GROZD-a?

Evo npr oni koji su protiv mogli bi naći u Građanskoj platformi nesta sto je trebalo biti bolje definisano ili sta ja znam nesta sta je pogresno....

Svi se lijepimo na pricu oko referenduma i inih sranja, a svi bjezimo s tema koje su najbitnije za obicne ljude....
Ponavljam, valjda je logicno da aktivirate onu uspavanu ljepoticu od foruma pa da diskutujemo o zahtjevima tamo, a evo istih:

PETICIJA ZA GRAĐANSKU PLATFORMU ZA IZBORE 2006, GODINE

Potpisivanjem peticije građani će izraziti podršku 12 zahtjeva političkim partijama, nezavisnim kandidatima i koalicijama za prestojeće izbore 2006 godine: OČEKUJEMO DO 2010 GODINE:
4) Da svaki građanin u BiH ima pristup osnovnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti;
8) Da se okonča reforma sistema obrazovanja u BiH;

Do tada , mogu reci samo jedno, lijep spisak zelja neujednacene tezine i uglavnom presiroko postavljene (dobra je ona "dostojanstven standard zivota na selu").
Pazite da vam ne ukrade ovaj spisak neka od stranaka sad pred izbore. :-)
A ti stvarno mislis da je neko samo tek tako sjeo i lupio cifre?? :shock:
Znas li ti koliko rada i truda stoji iza toga??

P.S. Pa i cilj je da ovu listu zahtjeva gradjana uvrsti svaka stranka u svoj predizborni program i da obeca da ce ovo ispuniti do 2010. godine, sada po prvi put mjerljivim ciljevima, a ne kao sto sinoc rece Adis na BHT stavo neka politicka partija u svoj program da ce povecati broj radnih mjesta, i taj broj se poveca za 2 radna mjesta i kaze pa eto povecali smo!!
Zephyr

Post by Zephyr »

Neko me cenzurisao...
Mozda GROZD? :D
Sve u svemu...
GROZD je OK ideja.
Ali nije spontana, nego smotana.
Stolac92

Post by Stolac92 »

Znači ipak samo OČEKUJU...

Daj ljudi da se seksamo... ovo sa GROZDOM me pravo mentalno zaglupljuje...

Hoda ćemo goli i seksati se na kiši,
sve dok nam ne propišti.

Skakat ćemo ko lude dok oni ne
prestanu da palamude.

Srat ćemo se na zvanje dok
se ne promijeni stanje.

Mi smo samo bobe, nikad GROZD
jer je bolje biti OGROZD!

(Ko ne zna samo da kažem da je OGROZD voćka slična grožđu ali raste svaka boba posebno, ne u grozdu)
Goa

Post by Goa »

privremeni wrote:Do tada , mogu reci samo jedno, lijep spisak zelja neujednacene tezine i uglavnom presiroko postavljene (dobra je ona "dostojanstven standard zivota na selu").
Imas li ti neki konkretniji cilj? Ili samo onako odoka procjenjujes nesta da je dobro ili lose?

bas me interesuje sta ti smeta vezano za dostojanstven standard života na selu?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Goa wrote:
privremeni wrote:Do tada , mogu reci samo jedno, lijep spisak zelja neujednacene tezine i uglavnom presiroko postavljene (dobra je ona "dostojanstven standard zivota na selu").
Imas li ti neki konkretniji cilj? Ili samo onako odoka procjenjujes nesta da je dobro ili lose?

bas me interesuje sta ti smeta vezano za dostojanstven standard života na selu?
sta ti znaci dostojanstven standard zivota? ni to bas nije konkretno....
moj dedo je bio dostojanstven farmer...dignute glave orao njivicu i posipao domacim stajnjakom...
:D

Dragi dedo, znam da me gledas odozgo i rado bi me naruzio, ali ovo je jace od mene :D
Prenj

Post by Prenj »

Lady_Incognitoo wrote:
A ti stvarno mislis da je neko samo tek tako sjeo i lupio cifre?? :shock:

P.S. Pa i cilj je da ovu listu zahtjeva gradjana uvrsti svaka stranka u svoj predizborni program i da obeca da ce ovo ispuniti do 2010. godine, sada po prvi put mjerljivim ciljevima, a ne kao sto sinoc rece Adis na BHT stavo neka politicka partija u svoj program da ce povecati broj radnih mjesta, i taj broj se poveca za 2 radna mjesta i kaze pa eto povecali smo!!
A ja vidim da je samo dio od postavljenih 12 parametara smisleno mjerljiv.
Osim ako se pod uspjehom za npr. "smanjenje korupcije" (zahtjev br. 9 sa liste) ne ocjenjuje i domet poput eventualnog penjanja sa 127. na 125. mjesto na listi Transparency Internationala ... :D
Last edited by Prenj on 07/06/2006 14:29, edited 1 time in total.
Dasi

Post by Dasi »

Da se okonča reforma sistema obrazovanja u BiH;

a gde je 13?
13) da se udvostruci i utrostruci domaca proizvodnja
ebes ti strana ulaganja...dosli slovenci otvorili bazen na ilidzi...zar to mi nismo moglu uraditi bez stranaca?...dosli slovenci otvorili trzni centar merkator...zar to mi nismo mogli sve... pa da nam ostaje novac u bosni a ne da ide u sloveniju? i jos metar primjera... meni je vise u interesu da mi izvozimo u sloveniju i prodajemo im muda za bubrege
privremeni

Post by privremeni »

A ti stvarno mislis da je neko samo tek tako sjeo i lupio cifre??
Znam, neko rekao "godinu radili".Valjda ulozeni rad i trud mora rezultirati i odgovarajucim rezultatima.
Evo prilike da nam otkrijete kojim analizama, istrazivanjima ili slicnim postupcima se doslo do te cifre. I da li se ona odnosi na sarajevski kantom, federaciju ili drzavu?
sarajevac

Post by sarajevac »

Mozda nisam "u folu" sto pitam ovo, al me zanima kojim mehanizmima ce bilo koja grupa za pritisak (nije bitno jel grozd il dosta il mladibih il...) obezbjediti ispunjenje svojih zelja i zahtjeva?

Na osnovu cega se zakljucuje da bilo sta sto se radi "pije vode" kod mediokriteta koji vode ovu zemlju? Kako mjerite uspjesnost akcija? Ima li neko konkretne informacije o konkretnim pomacima izazvanim bilo kakvim aktivizmom kod nas?

Pratim i dosta i grozd. Ne osjecam se clanom ni jedne od tih grupa iz licnih razloga ali definitivno podrzavam svaku promjenu.

Smatram da ovdje (u SA prvenstveno) ima ljudi koji bi koristili malo radikalnije metode gradjanskog neposluha ali da ih jos niko nije organizovao. Mislite li da je to moguce u nekoj skorijoj buducnosti? :bih:
sivke

Post by sivke »

about time there was some action.. :roll:
sivke

Post by sivke »

about time there was some action.. :roll:
privremeni

Post by privremeni »

Goa wrote:

bas me interesuje sta ti smeta vezano za dostojanstven standard života na selu?[/quote]

hajd mi fino objasni sta to znaci, sta podrazumjevate konkretno pod tim.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

sarajevac wrote:
Smatram da ovdje (u SA prvenstveno) ima ljudi koji bi koristili malo radikalnije metode gradjanskog neposluha ali da ih jos niko nije organizovao. Mislite li da je to moguce u nekoj skorijoj buducnosti? :bih:
ja mislim da politicari bas to i ocekuju - neku silu i nasilje...
al nek cekaju, to docekati nece...ako krenemo s ciglama, krecemo sa ciglama i malterom da MI POPRAVIMO zgradu Parlamenta....

mislim da plakat GLEDAMO VAS dovoljno govori...i njima i lijenim gradjanima ove zemlje...

mislim da ih vise boli sto ih stalno napominjemo da smo mi osobe koje DUGO pamte i DOBRO pamte pa im necemo vise halaliti sto nas pred izbore nakljukaju sa obecanjima i onda prdnu u chabar...

opet cu reci: Ako je Clinton bio smjenjen jer je LAGAO narodu i na saslusanju, sta se ovi furaju da su NEZAMJENJIVI i NEPOMICNI...samo je bitno da se narod probudi..
Stolac92

Post by Stolac92 »

Ja sam predložio da goli/gole hodamo gradom, ali do sad se javilo samo 34-ro. Od toga 25 žena i 9 muškaraca. Mislim da nas treba biti barem 100 i to po mogućnosti pola-pola.
sarajevac

Post by sarajevac »

[quote="mIRCerka"]

ja mislim da politicari bas to i ocekuju - neku silu i nasilje...
al nek cekaju, to docekati nece...ako krenemo s ciglama, krecemo sa ciglama i malterom da MI POPRAVIMO zgradu Parlamenta.... [quote]

Hm... gradjanski neposluh ne mora biti sila o kojoj govoris.

Ja razumijem da ti iskreno u ovo vjerujes ali to je i dalje samo tvoje misljenje. Ne predstavlja neki argument.

Iskren da budem, u svoje ime govorim naravno, meni ne pada na pamet da im ikad idem popravljati zgradu ili nesto tome slicno. Bar ne dok oni u njoj sjede.

Vidim da Stolac ima ideju "gologuze" setnje. Cirkus za prolaznike, cirkus za raju koja ucestvuje... Al sta sa drzavom/drustvom/vlascu?

U principu nije ni bitno. Nemojte gubiti vrijeme na odgovor na ovaj post. Vise me zanimaju odgovori na prethodni.
Goa

Post by Goa »

privremeni wrote:
Goa wrote:

bas me interesuje sta ti smeta vezano za dostojanstven standard života na selu?[/quote]

hajd mi fino objasni sta to znaci, sta podrazumjevate konkretno pod tim.
[/quote]

Pitanje za tebe? Kako bi se ti osjecao da cijeli zivot ides 5 kilometara pjeske do prve prodavnice ili do autobuske stanice? zamisli samo kako bibilo ljudima u SA kad bi im GRAS ukinuo kombi linije (a kombi linije subvencionira drzava)..... Ti bi prvi izaso na demonstracije jel de? Al ne izadjes sto ima pola miliona ljhudi u ovoj zemlji koji nemaju mogucnost da se voze subvencioniranim kombi prevozom iako zive na brdu kao i u sa....

Uglavnom dostojanstven zivot znaci da nemoze drzava biti nekome majka a nekome maćeha.....

Procitaj Evropsku socijalnu povelju pa ce ti biti jasnije.....
sarajevac

Post by sarajevac »

stochar wrote:
nisi u folu, prvo se ionformiraj i prochitaj ovo sto sam postavio u ranijem postu. Stvar je u omasovljenju pokreta i stvaranju vjechne gradjanske opozicije. Kad to uspijemo, kad ljudi shvate da mogu koristiti svoja demokratska prava (nazhalost, to nece biti brzo, ali bice), onda cemo moci bolje zhivjeti. Idealan model:

- Obecaju zavrshetak ceste 15. jula i ne ispune to;
- 16. jula su protesti;
18. jula blokada nadlezhnih institucija;
25. juli najava prijevremenih izbora.

(ovo je primjer kako je moguce u idealnom sistemu koristiti demokratske mogucnosti, i to se koristi u svim razvijenim zemljama - ne mozhda bukvalno ovako, ali je to u pet deka)
Oprosti na neinfomisanosti / necitanju tvojih postova...nece se vise desiti

Grad je razrovan. Prvi rok je bio 10.06. Drugi rok navodno je 20.06. Eto ti prilike za idealan model...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Goa wrote:
Pitanje za tebe? Kako bi se ti osjecao da cijeli zivot ides 5 kilometara pjeske do prve prodavnice ili do autobuske stanice? zamisli samo kako bibilo ljudima u SA kad bi im GRAS ukinuo kombi linije (a kombi linije subvencionira drzava)..... Ti bi prvi izaso na demonstracije jel de? Al ne izadjes sto ima pola miliona ljhudi u ovoj zemlji koji nemaju mogucnost da se voze subvencioniranim kombi prevozom iako zive na brdu kao i u sa....

Uglavnom dostojanstven zivot znaci da nemoze drzava biti nekome majka a nekome maćeha.....

Procitaj Evropsku socijalnu povelju pa ce ti biti jasnije.....
zasto onda ja moram platiti kartu svaki put kad koristim kombi?
Vingo

Post by Vingo »

sarajevac wrote:
stochar wrote:
nisi u folu, prvo se ionformiraj i prochitaj ovo sto sam postavio u ranijem postu. Stvar je u omasovljenju pokreta i stvaranju vjechne gradjanske opozicije. Kad to uspijemo, kad ljudi shvate da mogu koristiti svoja demokratska prava (nazhalost, to nece biti brzo, ali bice), onda cemo moci bolje zhivjeti. Idealan model:

- Obecaju zavrshetak ceste 15. jula i ne ispune to;
- 16. jula su protesti;
18. jula blokada nadlezhnih institucija;
25. juli najava prijevremenih izbora.

(ovo je primjer kako je moguce u idealnom sistemu koristiti demokratske mogucnosti, i to se koristi u svim razvijenim zemljama - ne mozhda bukvalno ovako, ali je to u pet deka)
Oprosti na neinfomisanosti / necitanju tvojih postova...nece se vise desiti

Grad je razrovan. Prvi rok je bio 10.06. Drugi rok navodno je 20.06. Eto ti prilike za idealan model...
Kada su akcije gradjanske neposlusnosti u pitanju....u nasem gradu treba biti jako oprezan. Kako blokirati bilo sta, a da na sebe ne navuces bijes ionako frustrirane populacije stanovnistva (Novi izraz kolegice Zirdum)...?
Post Reply