brises tragove, jel'... znaci ti si za rs drzavnost ....dobit ces je kad na vrbi zasvrbiIrm@ wrote:ma umjesto da se stide svog idiotizma oni ga javno promovishu...![]()
odcjepit ce se al... ...
Moguć referendum za odcjepljenje Republike Srpske
-
senada

evo im drzava........ u BiH.
a za njihovo cepanje zivo nam se cepa...eto i njima i svima koji pobozno, ko svetinje obilaze njih, demokrate90. jer svaki mamlaz zna da je svaka prica o podjelama tipicna samo demokratama90. i njihovim lobijima.. i ludacima sljedbenicima.
-
mosor1
Razumijem zasto vecina vas misli sve najgore o RS, ali mi nije jasno kako zelite postici funkcionalnu i jedinstvenu BiH ako imate toliko negativne stavove o njenim stanovnicima. Po rijecima jednog dijela diskutanata ispada da bi najbolje bilo tu RS i njene srpske stanovnike izbaciti iz BiH (samo kad to ne bi bilo vezano za gubitak teritorija). A to je bolestan stav, stav koji i drugu stranu cementira u neprijateljstvu. Sad ce mi neki zapjenjenko vjerojatno skociti u oci sa rijecima: genocid, cetnici, ubojice, izdajnici, ali bas me boli dupe za njega. Ne postoji kolektivna krivica, cak i ako vecina suti ili presutno odobrava. Svaki zlocin ima ime i prezime. Tko nije pocinio zlocin nije zlocinac, bez obzira na uvjerenja. Normalni ljudi MORAJU naci saveznike u normalnim ljudima s druge strane, inace nece biti ni BiH. Sad ce se opet dici neki inace pametni ljudi, koje cijenim, i pokusati mi dokazati da nema promjena avnojskih ni evropskih granica - to je za sada istina. Ali mi znamo da ce i Kosovo jednog dana vjerojatno steci nezavisnost - samo ako tamosnji Albanci dovoljno dugo budu odlucno odbijali svaku vrstu suzivota.
U BiH stasavaju nove generacije, generacije nenaucene na suzivot, koje uce u skolama, ali i u svakodnevici da su Sarajevo ili Banja Luka na neprijateljskoj teritoriji. Nije sada vazno tko je kriv i zasto je tako, ovo nije izjednacavanje krivaca i zrtava, nego naprosto politicka cinjenica. Svi kojima je do buducnosti BiH MORAJU na svaki nacin ovu mladost osvojiti za ideju BiH, za ideju zajednickog zivota i prevladavanje mrznji i strahova. Odjebati iz javnog zivota i radikalne islamiste i zatucane popine. Pa i po cijenu mogucih krvoprolica u buducnosti. Jer su alternativa sigurna krvoprolica vec u iducoj generaciji.
U BiH stasavaju nove generacije, generacije nenaucene na suzivot, koje uce u skolama, ali i u svakodnevici da su Sarajevo ili Banja Luka na neprijateljskoj teritoriji. Nije sada vazno tko je kriv i zasto je tako, ovo nije izjednacavanje krivaca i zrtava, nego naprosto politicka cinjenica. Svi kojima je do buducnosti BiH MORAJU na svaki nacin ovu mladost osvojiti za ideju BiH, za ideju zajednickog zivota i prevladavanje mrznji i strahova. Odjebati iz javnog zivota i radikalne islamiste i zatucane popine. Pa i po cijenu mogucih krvoprolica u buducnosti. Jer su alternativa sigurna krvoprolica vec u iducoj generaciji.
-
zavrzlama
mosor1 wrote:Razumijem zasto vecina vas misli sve najgore o RS, ali mi nije jasno kako zelite postici funkcionalnu i jedinstvenu BiH ako imate toliko negativne stavove o njenim stanovnicima. Po rijecima jednog dijela diskutanata ispada da bi najbolje bilo tu RS i njene srpske stanovnike izbaciti iz BiH (samo kad to ne bi bilo vezano za gubitak teritorija). A to je bolestan stav, stav koji i drugu stranu cementira u neprijateljstvu. Sad ce mi neki zapjenjenko vjerojatno skociti u oci sa rijecima: genocid, cetnici, ubojice, izdajnici, ali bas me boli dupe za njega. Ne postoji kolektivna krivica, cak i ako vecina suti ili presutno odobrava. Svaki zlocin ima ime i prezime. Tko nije pocinio zlocin nije zlocinac, bez obzira na uvjerenja. Normalni ljudi MORAJU naci saveznike u normalnim ljudima s druge strane, inace nece biti ni BiH. Sad ce se opet dici neki inace pametni ljudi, koje cijenim, i pokusati mi dokazati da nema promjena avnojskih ni evropskih granica - to je za sada istina. Ali mi znamo da ce i Kosovo jednog dana vjerojatno steci nezavisnost - samo ako tamosnji Albanci dovoljno dugo budu odlucno odbijali svaku vrstu suzivota.
Komentar je za pohvalu.
Jedino sto se mora ispostovati konstutivnost i ravnopravnost svih naroda na cijelom teritoriju BIH.
Jer ne moze se gradit povjerenje u BIH sa dvije policije,skole,himne,zastave itd...te se stvari prvenstveno moraju odradit sve ostalo ce doci samo od sebe.
E sad ko se odupire svemu tome i zasto je druga prica.
-
mosor1
Obavezno. I stvoriti uvjete za povratak svih izbjeglica, i povrat imovine.zavrzlama wrote:Jedino sto se mora ispostovati konstutivnost i ravnopravnost svih naroda na cijelom teritoriju BIH.
Ako tako postavis stvari, izgubit ces jos 5-10 godina na proceduralna pitanja, koja je lako opstruirati. A i kad postignes da svaki uco uci djecu pod istom zastavom, i po istom programu, opet neces imati potpunu kontrolu nad time cemu ih i kako uci. Ne, integracija mora poceti odmah, ljude treba stimulirati da putuju, rade, posluju, skoluju se, zabavljaju skupa. Skole i fakultete u FBiH, pogotovo sarajevske, treba uciniti atraktivnima za mlade iz RS, ako treba i pozitivnom diskriminacijom, stipendijama, mogucnoscu zaposlenja, administraciju, pogotovo na lokalnim razinama ocistiti od onih koji nacionalno diskriminiraju stranke, obuzdati korupciju i kriminal i svima gradanima osigurati zastitu zakona. Kvalitetnim radom institucija, gradane iz RS treba poticati da se za rjesavanje problema obracaju sluzbama u Federaciji, da se mogu pozaliti na rad drzavnih sluzbenika i da se na to odmah reagira (administraciju i sluzbe se brzo moze dovesti u red - barem nezaposlenih ima dovoljno). Sredstva za sve to mogu se dobiti iz fondova za pristup EU, ali i drugdje - lijepo je financirati programe koji za promjenu donose rezultate.zavrzlama wrote:Jer ne moze se gradit povjerenje u BIH sa dvije policije,skole,himne,zastave itd...te se stvari prvenstveno moraju odradit sve ostalo ce doci samo od sebe.
Koja uopce nije vazna. Ako pocnes razmisljati koliko ih je protiv, prepast ces se.zavrzlama wrote:E sad ko se odupire svemu tome i zasto je druga prica.
-
Mirsad_ZE
mosor1 svaka ti cast, citao sam citavu ovu diskusiju i jedino mi se tvoj pogled na sadasnjost i buducnost BiH svidio.
Govoriti o jedinstvenoj BiH a u isto vrijeme mrziti sve zivo sto dolazi is susjednog entiteta vodi svemu samo ne jedinstvenoj BiH kojoj toliko tezimo. I sto je najgori svi mi i bosnjaci i srbi radije pametujemo o politici
a ne o ekonomiji i opstem napretku. Sve dok budemo bili kao do sada mudraci bez pokrica bica nam vako kako jesta.
Govoriti o jedinstvenoj BiH a u isto vrijeme mrziti sve zivo sto dolazi is susjednog entiteta vodi svemu samo ne jedinstvenoj BiH kojoj toliko tezimo. I sto je najgori svi mi i bosnjaci i srbi radije pametujemo o politici
a ne o ekonomiji i opstem napretku. Sve dok budemo bili kao do sada mudraci bez pokrica bica nam vako kako jesta.
-
novel
...to u prevodu znaci da bi srbi izazvali humana prerseljenja velikog broja srba,sto bi im se razbilo o glavu od sopstvenog naroda
Srpski poslanici pozvani da bojkotuju Terzića
tako se ponovo pravi Velika SrbijaDodik: Srbi traže kolektivno iseljenje iz Sarajeva
Premijer RS Milorad Dodik upozorio je juče u Istočnom Sarajevu da ga je jedno udruženje iz Sarajeva, koje ima spisak od 1.000 ljudi, obavijestilo da oni žele kolektivno da se isele zbog atmosfere u kojoj žive.
"Kada se uzmu u obzir činjenice, vidljivo je da su najveći stradalnici proteklog rata, u brojčanom i svakom drugom smislu, sarajevski Srbi, a o tome se ne govori", naglasio je Dodik.http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-01.php
-
Shoba
mi se moramo pozivati da smo IZGLASALI referendum 1992 godine, isti ovakav kakav je bio u CG. Prema tome, ako u Crnoj Gori ima "preglasavanja" , sto ga onda ne bi bilo i u Bosni. A preglasavanje je (da ponovim po hiljaditi put) elementarni demokratski princip!
-
novel
nacionalni interes i totalitarizam.....hebes demokratski princip!elementarni demokratski princip!
Savezu i satelitskim zemljama jasno su dokazale da se uverenje kao motiv
za delanje sistematski ukida. Cilj totalitarnog vaspitanja nikada i nije bio
da name}e uverenja nego da uni{ti i samu ~ovekovu sposobnost da ih prihvata.
Uvo|enje ~isto objektivnih kriterijuma prilikom izbora potencijalnih
pripadnika SS-a bio je Himlerov veliki organizatorski izum; on je kandidate
birao sa fotografija, prema ~isto rasnim odlikama. Sama priroda je
odlu~ivala ne samo koga treba eliminisati, nego i koga treba obu~avati za
d`elata.
Da bi se pokrenula politi~ka zajednica koja teror vi{e ne koristi kao
sredstvo zastra{ivanja, nego ~ija su{tina jeste teror, nije potrebno na~elo
delanja, i samo uzeto iz domena ljudskog, kakvo je vrlina, ~ast, strah.
Umesto njega, u javne poslove uveden je potpuno nov princip kome nimalo
nije potrebna ~ovekova volja da dela; on udovoljava `arkoj `elji za
makar kakvim uvidom u zakon kretanja prema kom teror funkcioni{e i od
koga zato i zavise sve pojedina~ne sudbine.
zitelji totalitarne zemlje zahva}eni su procesom prirode ili procesom istorije
i treba da ga ubrzaju; oni mogu biti ili izvr{ioci ili `rtve njegovog inherentnog
zakona. Taj proces mo`e da odlu~i da oni koji danas elimini{u
rase i pojedince ili pripadnike odumiru}ih klasa i dekadentne narode sutra
i sami treba da postanu `rtve. Da bi mogla da upravlja pona{anjem svojih
podanika, totalitarna vlast mora svakog od njih da pripremi kako za ulogu
d`elata, tako i za ulogu `rtve. U cilju ove dvostrane pripreme, kao zamena
za na~elo delanja, koristi se ideologija.
Ideologije, izmi koji na zadovoljstvo svojih poklonika svaki doga|aj
mogu da objasne na osnovu jedne premise, sasvim su nova pojava; decenijama
su u politi~kom `ivotu imale zanemarljivu ulogu. Jedino sa vremenske
distance mo`emo u njima da otkrijemo izvesne elemente koji su ih
u~inili tako zabrinjavaju}e korisnima za totalitarizam. Tek su Hitler i Staljin
otkrili veliki politi~ki potencijal ideologija.
Ideologije su poznate po svom nau~nom karakteru: one kombinuju
nau~ni pristup sa relevantnim saznanjima filozofije i predstavljaju se kao
nau~ni pogled na svet. Re~ “ideologija” naizgled implicira da ideja mo`e
da postane predmet nauke kao {to su `ivotinje predmet zoologije, a da sufiks
-logija, kao u zoologiji, ukazuje ni manje ni vi{e nego na logoi, na
nau~ne tvrdnje. Kada bi ovo bilo ta~no, ideologija bi zaista bila pseudonauka
i pseudo-filozofija, koja u isto vreme i prekora~uje ograni~enja
nauke i ograni~enja filozofije. Deizam bi, na primer, bio ideologija koja se
bavi idejom boga (mada se njom bavi i filozofija) na nau~ni na~in teologije,
za koju je bog objavljena stvarnost. (Teologija koja se ne zasniva na objavi
kao datoj stvarnosti, nego boga tretira kao ideju, bila bi suluda koliko
i zoologija koja nije ba{ sasvim sigurna u fizi~ko, konkretno postojanje zivotinja
-
Santos
Ko ovdje koga jebe u zdrav mozak.16.000 gradzana grada Sarajeva ubijeno na nacin primjera da te granata raskomada 500.000 ljudi pod nevidjenom opsadom.Gladni zedni rastavljenih famelija napaceni i sad je taj grad Sarajevo najveca grobnica Srpskog naroda.Dakle doslo vrjeme sto onaj jednom rece doce jarane vrjeme kad ce nam sudit sto smo u vojsci.Evo doslo je zahvaljujuci nasim supcima Tihicu i ostalima.Ubijenih gradjana je vjerovatno bilo.Kaznit sve koji su to radili.Sve je to lako i dokazat ali pravit od Sarajeva nekakav najveci centar Srpskog stradanja nakon svega sta su ti isti gradjani tog grada prezivjeli i ako se to dozvoli onda smo mi ti isti gradjani to i zasluzili.
- Vodenjak
Svaka cast majstore!mosor1 wrote:Razumijem zasto vecina vas misli sve najgore o RS, ali mi nije jasno kako zelite postici funkcionalnu i jedinstvenu BiH ako imate toliko negativne stavove o njenim stanovnicima. Po rijecima jednog dijela diskutanata ispada da bi najbolje bilo tu RS i njene srpske stanovnike izbaciti iz BiH (samo kad to ne bi bilo vezano za gubitak teritorija). A to je bolestan stav, stav koji i drugu stranu cementira u neprijateljstvu. Sad ce mi neki zapjenjenko vjerojatno skociti u oci sa rijecima: genocid, cetnici, ubojice, izdajnici, ali bas me boli dupe za njega. Ne postoji kolektivna krivica, cak i ako vecina suti ili presutno odobrava. Svaki zlocin ima ime i prezime. Tko nije pocinio zlocin nije zlocinac, bez obzira na uvjerenja. Normalni ljudi MORAJU naci saveznike u normalnim ljudima s druge strane, inace nece biti ni BiH. Sad ce se opet dici neki inace pametni ljudi, koje cijenim, i pokusati mi dokazati da nema promjena avnojskih ni evropskih granica - to je za sada istina. Ali mi znamo da ce i Kosovo jednog dana vjerojatno steci nezavisnost - samo ako tamosnji Albanci dovoljno dugo budu odlucno odbijali svaku vrstu suzivota.
-
Al-aqsa
Mosor1 wrote: - Ne postoji kolektivna krivica, cak i ako vecina suti ili presutno odobrava. Svaki zlocin ima ime i prezime.
- U BiH stasavaju nove generacije, generacije nenaucene na suzivot, koje uce u skolama, ali i u svakodnevici da su Sarajevo ili Banja Luka na neprijateljskoj teritoriji.
- Odjebati iz javnog zivota i radikalne islamiste i zatucane popine.
Naravno da ne postoi kolektivna krivica za pojedinacna ubistva. Ali itekako postoi moralna kolektivna krivica. Jer ako jedan narod nekoliko puta glasa za ljude koi su dokazani koljaci, to je ipak moralna katastrofa. Pojedinac moze izvrsiti ubistvo, ali da bi neki pojedinac izvrsio genocid, on mora imati podrsku svoga naroda.
Ponavljam -pojedinac ne moze izvrsiti genocid bez podrske naroda!!
A karadzic i Mladic su fakat imali podrsku, zar to nije kolektivna moralna odgovornost!?
Jeli hoces da kazes da su u Jugoslaviji stasavale generacije naucene za suzivot. Varas se. Ovaj rat, stradanja i genocid su nam upravile napravile generacije odhranjene i odgojene sa crvenim pionirskim maramicama i pod parolom laznog bratstva i jedinstva!
Ako je taj bivsi sistem bio zaista toliko dobar i bratski, kako se onda moglo desiti da generacije rodjene i odgojene u tom blazenom bratstvu i jedinstvu, preko noci puste brade i pocnu klati svoje komsije?!
Zar oni nisu bili nauceni za suzivot?????
Vjera i vjersko ubjedjenje je privatna stvar, Ali djelovanje vjerske zajednice nije i nemoze biti privatna stvar. Jer vjerska duznost vjerskih ucenjaka je da se mijesaju i bore u javnom zivotu. Islam nije samo vjera u Boga, Islam je i svakodnevni(pa i politicki) nacin zivota!!
- Vodenjak
Nasi su najbolji. Ma sta najbolji?Al-aqsa wrote:Mosor1 wrote: - Ne postoji kolektivna krivica, cak i ako vecina suti ili presutno odobrava. Svaki zlocin ima ime i prezime.
- U BiH stasavaju nove generacije, generacije nenaucene na suzivot, koje uce u skolama, ali i u svakodnevici da su Sarajevo ili Banja Luka na neprijateljskoj teritoriji.
- Odjebati iz javnog zivota i radikalne islamiste i zatucane popine.
Naravno da ne postoi kolektivna krivica za pojedinacna ubistva. Ali itekako postoi moralna kolektivna krivica. Jer ako jedan narod nekoliko puta glasa za ljude koi su dokazani koljaci, to je ipak moralna katastrofa. Pojedinac moze izvrsiti ubistvo, ali da bi neki pojedinac izvrsio genocid, on mora imati podrsku svoga naroda.
A karadzic i Mladic su fakat imali podrsku, zar to nije kolektivna moralna odgovornost!?
Jeli hoces da kazes da su u Jugoslaviji stasavale generacije naucene za suzivot. Varas se. Ovaj rat, stradanja i genocid su nam upravile napravile generacije odhranjene i odgojene sa crvenim pionirskim maramicama i pod parolom laznog bratstva i jedinstva!
Ako je taj bivsi sistem bio zaista toliko dobar i bratski, kako se onda moglo desiti da generacije rodjene i odgojene u tom blazenom bratstvu i jedinstvu, preko noci puste brade i pocnu klati svoje komsije?!
Vjera i vjersko ubjedjenje je privatna stvar, Ali djelovanje vjerske zajednice nije i nemoze biti privatna stvar. Jer vjerska duznost vjerskih ucenjaka je da se mijesaju i bore u javnom zivotu. Islam nije samo vjera u Boga, Islam je i svakodnevni(pa i politicki) nacin zivota!!
Jedino su nasi dobri ba...
Ostaje nam sad da Srbe i Hrvate prevedemo na "nas nacin zivota" i sve ce biti potaman - Allahu!
Kako ce biti ljudima, jebes to!
Nek´ nam je samo On zadovoljan!
-
bleka
Ma svi se normalni ljudi sa ovim slazu samo ima tu dva tri medu koraka.mosor1 wrote:Razumijem zasto vecina vas misli sve najgore o RS, ali mi nije jasno kako zelite postici funkcionalnu i jedinstvenu BiH ako imate toliko negativne stavove o njenim stanovnicima. Po rijecima jednog dijela diskutanata ispada da bi najbolje bilo tu RS i njene srpske stanovnike izbaciti iz BiH (samo kad to ne bi bilo vezano za gubitak teritorija). A to je bolestan stav, stav koji i drugu stranu cementira u neprijateljstvu. Sad ce mi neki zapjenjenko vjerojatno skociti u oci sa rijecima: genocid, cetnici, ubojice, izdajnici, ali bas me boli dupe za njega. Ne postoji kolektivna krivica, cak i ako vecina suti ili presutno odobrava. Svaki zlocin ima ime i prezime. Tko nije pocinio zlocin nije zlocinac, bez obzira na uvjerenja. Normalni ljudi MORAJU naci saveznike u normalnim ljudima s druge strane, inace nece biti ni BiH. Sad ce se opet dici neki inace pametni ljudi, koje cijenim, i pokusati mi dokazati da nema promjena avnojskih ni evropskih granica - to je za sada istina. Ali mi znamo da ce i Kosovo jednog dana vjerojatno steci nezavisnost - samo ako tamosnji Albanci dovoljno dugo budu odlucno odbijali svaku vrstu suzivota.
Povratak izbjeglica, micanje cetnicke zastave, cetniteta, jedinstven program u skolama,zajdnicka policija, regionalizacija BiH, itd,itd.
Moje videnje je da ce prije biti rat nego sto ce Srbi iz RS-a to prihvatiti.
-
Prenj
Sta cemo sa nekim drugim pociniocima genocida, ovaj put iz II svjetskog rata, kada je cini mi se koljaca bilo u sva tri naroda, da li su i oni bili samo individualci ili su imali i podrsku svojih naroda?Al-aqsa wrote:
A karadzic i Mladic su fakat imali podrsku, zar to nije kolektivna moralna
odgovornost!?
...
-
novel
JANUAR 1993: SRBI U SARAJEVU
IZMEDJU ČETNIKA I SEBE
Sa svakim danom koji opkoljeno Sarajevo provede u blokadi sve je manje Bosne i Hercegovine. Odlično to zna Radovan Karadžić i zbog toga fašističko opsjedanje grada ne popušta ni nakon punih devet mjeseci. S obzirom na trajanje hermetičke blokiranosti glavnog grada i "dobronamjernosti" kopredsjednika Vancea i Owena, dobro je da dvojica diplomata kao rješenje za Bosnu i Hercegovinu još nisu ponudili kakav statut saveza skautskih provincija zemalja Beneluksa.
Za to vrijeme stanovnici Sarajeva, čiji se broj svakodnevno smanjuje, snižavanjem temperature preživljavaju sve teže patnje. Jad i čemer pogađaju, manje-više, sve Sarajlije podjednako. Ono po čemu se ojađeni Srbi, Hrvati i Muslimani u Sarajevu razlikuju, to je način i objašnjenja onoga što ih je snašlo.
Srbe je najlakše prepoznati. Naravno, ne po tome što kao i svi na petnaest ispod nule tegle kanistre vode, što kao i ostali nemilosrdno sijeku ulične drvorede i gradske parkove i što, kao i ostali, u širokom luku zaobilaze mjesta na kojima Cacini momci obično hvataju "dobrovoljce" za kopanje rovova.
Ne možete ih prepoznati ni u gomili svijeta koja beznadežno pred "Velepekarom" očekuje svoju štrucu hljeba (hljeba za pojedince nema). Ne možete ih prepoznati ni u redu za novine koje neće dobiti (tiraži su dvadesetak puta manji od potreba). Ne možete ih prepoznati ni u redovima dobrovoljnih davalaca krvi (Srba tamo nema).
Sarajevske Srbe je, jednostavno, najlakše prepoznati po instinktivnom zaboravljanju uzroka i pomnom, kritičkom, analiziranju posljedica, pri čemu se ono prvo potpuno zanemaruje. Zanemaruje se, dakle, da primarni uzrok svih nedaća nije nesposobnost "muslimanske Armije" da deblokira Sarajevo, Alijina politička lutanja, Jukina bahatost ili uozbiljenje mobilizacijskih poslova, već fašistička agresija srbijanskih, bosanskih i crnogorskih Srba na Bosnu i Hercegovinu, Bosance i Hercegovce, Muslimane i Hrvate.
Od Srba u Sarajevu rijetko ćete čuti da svoje monstruozne sunarodnike sa brda nazovu četnicima, a kamoli fašistima, baš kao ni, čak ni sada, eksplicitnu ocjenu prirode rata vođenog u Hrvatskoj.
Najveću dozu merhametluka, njima tako nesvojstvenog, pokazat će upravo Srbi u svim raspravama o sarajevskim pizdama koje su zdušile prije ili tokom rata, ostavljajući svoj grad, zaboravljajući patriotsku dužnost i izbjegavajući zakonske obaveze.
Naročitu volju za učešćem u haustorskim i svim drugim raspravama Srbi pokazuju kada su na dnevnom redu, nažalost učestale, rasprave o nesuglasicama i sukobima između Muslimana i Hrvata, Armije i HVO-a. Tuđmana i Izetbegovića. Obično daju vrlo "konstruktivan" prilog razgovoru, nesebično stajući na jednu stranu (skoro uvijek muslimansku), podsjećajući na pravu (čita se: ustašku) prirodu i Hrvata i Tuđmanovog režima.
Zadivljujuća je vještina kojom sarajevski Srbi izvrgavaju ruglu i podsmijehu jadnog Vladimira Srebrova, pri čemu im, naravno, nije ni padalo na pamet da dignu glas protiv sve očiglednijeg fašizma svojih sunarodnika.
Da je bilo po Srbima, davno smo se već svi trebali predati četnicima. Naravno, ne zato što bi to oni voljeli, već "što su oni daleko jači, dugo su se pripremali i nećemo im se moći oduprijeti". Dok braniocima domovine najviše jada zadaju takozvani "sijači smrti", to "sijači defetizma, beznađa i apatije", kojih je opet najviše među sarajevskim Srbima, pogubno djeluju po moral i nervni sistem svojih komšija.
Ali, svako lice ima i naličje. Cijena taktiziranja, neprihvatanja nužnosti da se brani Sarajevo i domovina, okrivljavanje nacionalnih stranaka za rat i slično, za sarajevske Srbe je izuzetno visoka. Ono što se zove kolektivna krivica i što će sve Srbe svijeta poklopiti bar za sljedećih pedeset godina, sarajevske je Srbe već stiglo. Kažu da, zbog zločina okupatora iz 1941. godine, u Kragujevac sve do prije par godina nije moglo ući nijedno vozilo njemačke registracije. Za razliku od njemačkih vozila po Kragujevcu, sarajevski se Srbi po slobodnom dijelu grada kreću slobodno, doduše sa strahom većim nego što je strah njihovih sugrađana od granata i snajperskih hitaca Srba sa brda. A strah kojeg su lišeni Muslimani i Hrvati jest onaj koji potiče od užasne mogućnosti da vas, samo zato što ste Srbin, neki naoružani ljudi odvedu iz vlastitog stana, reda za vodu ili radnog mjesta i da se više nikada ne vratite. Broj takvih slučajeva se penje već na desetine, a o njima se, nažalost, javno malo govori. Zanimljivo je da se među samim Srbima sve takve informacije veoma brzo saznaju i razmjenjuju, ali da zbog straha od posljedica javnog iznošenja takvih primjera čak i pojedinci iz starih, uglednih, sarajevskih srpskih porodica odbijaju da govore. Kada se prikupe saznanja samo o nekim od zločina, onda sveprisutni strah postaje lako razumljiv.
Pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Mirašdžija Mersudin (34) je 24. 11. 1992. godine hicem iz pištolja usmrtio građanina Gojković Nenada (49) u Gornjim Velešićima.
U Sarajevu je 25. 11. 1992. godine, oko 21 sat u ulici Koste Racina, naselje Buljakov Potok, od strane NN izvršioca ili više njih, izvršeno trostruko ubistvo. Iz vatrenog oružja ubijeni su Krajišnik Janja (55), Krajišnik Boro (27) i Krajišnik Borka (27).
Nešto ranije, 19. 11. 1992. godine, oko 19.30, u stan Milinković Aleksandra i Tode, pod izgovorom vršenja pretresa, ušli su Kandić Fahrudin (26) iz Sarajeva i još jedan neidentifikovani mladić, pripadnici Armije Bosne i Hercegovine. Dugim rafalom usmrćen je Aleksandar, a supruga je pokušala pobjeći. Međutim, odvedena je u prizemlje i ubijena iz vatrenog oružja.
U Sarajevu su, u ulici Palmira Toljatija, na području Otoke i Čengić Vile, pripadnici Specijalne jedinice Armije Bosne i Hercegovine 4. 12. 1992. godine, oko 12 sati, izvršili masovno hapšenje građana srpske nacionalnosti, u cilju razmjene za zarobljene pripadnike Armije na Otesu. Oko 100 građana je oslobođeno uz izvinjenje kada su na lice mjesta stigli zapovjednici Vojne policije Armije Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović Ćelo i Dževad Topić Topa.
Veliku pažnju i uznemirenje Sarajlija izazvalo je ubistvo građanina Sarajeva Josipa Gogale, Slovenca porijeklom, koje je počinila organizovana grupa pripadnika Armije Bosne i Hercegovine iz sastava Šeste brdske brigade, na isteku prošle godine. Ono što se u javnosti malo zna, a prema nezvaničnim informacijama dobijenim u Vojnoj policiji Armije BiH, građanin Gogala je ubijen prevashodno u cilju prikrivanja tragova o prethodnom ubistvu jednog građanina srpske nacionalnosti koje je izvršila ista grupa, a kojeg su odveli upravo iz stana ubijenog Gogale.
Ista organizovana grupa iz sastava Šeste brdske brigade je, prema javno iznesenim podacima od strane Vojne policije, ubila još troje građana srpske nacionalnosti: Sretena Ninkovića, Jagodu Janković i Jovana Popovića. Svi su odvedeni na tajna mjesta gdje su iz neposredne blizine hladnokrvno ubijani vatrenim oružjem, a prelijepa mlada službenica Službe društvenog knjigovodstva Jagoda je prethodno silovana od strane šestorice "branilaca" koji su, zadovoljeni i zadovoljni valjda, nakon toga spalili njeno tijelo.
Muslimani, i oni u Sarajevu, i u Zenici, i u Bihaću, moraju stalno imati na umu da ovo nije neravnopravan rat zato što srpski fašisti imaju više tenkova, topova, sijača smrti i municije, već zato što se i protiv tako nadmoćnih krvnika ne mogu, ne smiju i ne trebaju boriti njegovim metodama: ponižavanjem, silovanjem, masakriranjem i ubijanjem nedužnih! To naizgled jeste, a sada i stvarno jeste, teži, duži i mukotrpniji put do pobjede i samodokazivanja, ali nije li jedini pravi ishod između goniča i žrtve - žrtva?
Zbog toga svi bosanski Muslimani, i svi muslimani na svijetu, mogu biti ponosni na svoju sarajevsku sabraću. Izrazi neskrivenog gađenja i prezira svih Sarajlija prema muslimanskim zločincima Karadžićeva rukopisa potvrda su pravog odnosa Muslimana prema svojim nedužnim komšijama Srbima, koji na isti način sa njima već devet mjeseci strepe od svojih sunarodnika s brda.
U istom kontekstu čvrsto opredjeljenje svih državnih organa, a naročito u posljednje vrijeme ispoljena agilnost Vojne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova na razotkrivanju svih počinilaca monstruoznih krivičnih djela, uliva nadu i sigurnost, sa raznih strana, preplašenim građanima.
A sarajevske Srbe treba prepustiti, sada već nakon devet mjeseci sigurno je, zasluženom teretu kolektivne krivice. Narod koji je dobijao u ratu, a gubio u miru, kako voli reći njihov Dobrica, sada će prvi put izgubiti u ratu a još više i u miru. Imat će vremena, decenije i decenije, da se čude zašto im svi, baš kao šugavcima, oprezno prilaze.
I to je dovoljno. Onaj ko potcjenjuje težinu kolektivne krivice mora da nikada nije imao čir na debelom mesu. Od njega se ne umire, ali ti nigdje ne da mira!
Senad Pecanin
-
Al-aqsa
Prenj,
Muslimani nikada nisu pocinili nikakav genocid!
Ako tvrdis da jesu, navedi mi gdje, nad kime i kada?????
A ako tvrdis da jesu, pa to je isto kada se srbi brane za Srebrenicu pa kazu nebulozu da je i u Sarajevu isto napravljen genocid nad srbima!
A ako tvrdis da jesu, pa to je isto kada se srbi brane za Srebrenicu pa kazu nebulozu da je i u Sarajevu isto napravljen genocid nad srbima!
Last edited by Al-aqsa on 24/05/2006 15:33, edited 1 time in total.
-
novel
Senci, senci......A sarajevske Srbe treba prepustiti, sada već nakon devet mjeseci sigurno je, zasluženom teretu kolektivne krivice. Narod koji je dobijao u ratu, a gubio u miru, kako voli reći njihov Dobrica, sada će prvi put izgubiti u ratu a još više i u miru. Imat će vremena, decenije i decenije, da se čude zašto im svi, baš kao šugavcima, oprezno prilaze.
-
Prenj
Da li je bilo Muslimana medju ustasama?Al-aqsa wrote:Prenj,
-
novel
jok, samo u handzarimaPrenj wrote:Da li je bilo Muslimana medju ustasama?Al-aqsa wrote:Prenj,
-
mosor1
Pozivati na moralnu odgovornost jedan narod je prihvatljivo samo na papiru, dok je u praksi potpuno neprovedivo. Nemoralan se lako biva u masi, dok moralna odgovornost postoji samo u moralnog pojedinca, u dijalogu sa vlastitom savjescu. Uostalom, nema genocidnih ni koljackih naroda. Ovo su, unatoc propagandi, u ovom ratu i poslije pokazale hiljade i hiljade normalnih i postenih pripadnika srpskog, kao i drugih naroda, samo sto ti to ne vidis i ne zelis vidjeti, jer je lakse mrziti onako, kolektivno. Oni ti se nemaju sto ispricavati, a ti njima? Objasni mi sto bi ti zapravo htio?Al-aqsa wrote: Naravno da ne postoi kolektivna krivica za pojedinacna ubistva. Ali itekako postoi moralna kolektivna krivica. Jer ako jedan narod nekoliko puta glasa za ljude koi su dokazani koljaci, to je ipak moralna katastrofa. Pojedinac moze izvrsiti ubistvo, ali da bi neki pojedinac izvrsio genocid, on mora imati podrsku svoga naroda.
Na isti nacin bi mogao dokazati kako su krada, ubojstvo i palez toliko u krvi ljudskoj vrsti da ih nisu uspjele iskorijeniti niti hiljade godina organiziranih religija, i da se uzaludno dalje truditi. Nisu ti ni druga dva naroda bila nikakvo cvijece - jedino su bili dosta slabije naoruzani.Al-aqsa wrote: Jeli hoces da kazes da su u Jugoslaviji stasavale generacije naucene za suzivot. Varas se. Ovaj rat, stradanja i genocid su nam upravile napravile generacije odhranjene i odgojene sa crvenim pionirskim maramicama i pod parolom laznog bratstva i jedinstva!
Al-aqsa wrote: Vjera i vjersko ubjedjenje je privatna stvar, Ali djelovanje vjerske zajednice nije i nemoze biti privatna stvar. Jer vjerska duznost vjerskih ucenjaka je da se mijesaju i bore u javnom zivotu. Islam nije samo vjera u Boga, Islam je i svakodnevni(pa i politicki) nacin zivota!!
O tome i govorim, a zadaca je normalne drzave da u demokratskoj borbi porazi njihove radikalne struje i stavi ih na njihovo mjesto. Vjerske zajednice moraju biti poput trgovackih lanaca - trebale bi uredno placati najam, ni jedna ne bi smjela biti protezirana u odnosu na druge, njihova ponuda mora prolaziti redovitu kontrolu kvalitete, i svaki gradanin moze samostalno odluciti hoce li i gdje ce za svoju lovu kupovati. Ni mrvu manje, ni zeru vise.
-
Al-aqsa
Jeste ali...
Pa i u vojsci RS-a su bili rusi i grci, pa nije rusija niti grcka izvrsila genocid u Srebrenici.
Muslimani kao grupa nisu podrzavali ustase niti su ucestvovali u bilo kakvom NAPADU niti genocidu, niti je to povezano sa muslimanima. Ti koi su bili u ustasama su ili izdajnici ili budale!
Ovo nije mit ali..., Bosanski muslimani nikada nisu nikoga napali niti vrsili agresiju na bilo koga, ali su zato dozivjeli nekoliko genocida!!
Pa i u vojsci RS-a su bili rusi i grci, pa nije rusija niti grcka izvrsila genocid u Srebrenici.
Muslimani kao grupa nisu podrzavali ustase niti su ucestvovali u bilo kakvom NAPADU niti genocidu, niti je to povezano sa muslimanima. Ti koi su bili u ustasama su ili izdajnici ili budale!
Ovo nije mit ali..., Bosanski muslimani nikada nisu nikoga napali niti vrsili agresiju na bilo koga, ali su zato dozivjeli nekoliko genocida!!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
od referenduma u 21.vijeku ste stigli do handzar divizije...
Crna Gora se mogla odvojiti jer je i prije rata imala odredjeni suverenitet kao republika...RS do dejtona nije imala nista, i mislim da nema pravne osnove da se rezultati takvog referenduma prihvate i legalizuju...ono sto je moguce je da takvi rezultati ponukaju EU da se referendum napravi u cijeloj BiH i da se svi narodi izjasne...
ali ce biti ko refrendum 1992.
Crna Gora se mogla odvojiti jer je i prije rata imala odredjeni suverenitet kao republika...RS do dejtona nije imala nista, i mislim da nema pravne osnove da se rezultati takvog referenduma prihvate i legalizuju...ono sto je moguce je da takvi rezultati ponukaju EU da se referendum napravi u cijeloj BiH i da se svi narodi izjasne...
ali ce biti ko refrendum 1992.