Shoshana wrote:I, da li mi se cini ili sam negdje procitala da nam Vesela u Svedskoj uci djecu u skoli?
Koje li bajke njima prica, bas me zivo zanima

vidim da je tema jos aktuelna i zao mi je sto nisam sinoc ucestvovala u diskusiji, jer ima izuzetno dobrih komentara i razmisljanja!
citirah Shoshanu, jer mislim da tu mogu pojasniti zasto sam postavila pitanje : Jesam li rasista?
u skoli se ne mogu pricati bajke, jer se radi po strogo odredjenom skolskom programu...
apsolutno tvrdim da nisam rasista po normama definicije za rasizam : jedna rasa je vrijednija od neke druge!...to mi nikada nebi palo na pamet!
susretanje crnaca, arapa i kosookih u komsiluku, na mjestima izlaska i na radnom mjestu mi je dokazalo ono sto sam uvijek i znala, da smo svi ili "naleti od ljudi" ili civilizovani i tolerantni...
moja zabrinutost se pojavila zbog djeteta, koje bi doslo kuci placuci zbog sikaniranja, a ne zato sto bi moje unuce bilo crnce ili arapce...znam da zvuci kontradiktorno, ali u tome i jeste moja dilema...i to strasno boli!
neki spominju moj "mijesani brak" i nije im jasno o cemu govorim...ovo bi trebalo biti jasno kao dan : moj muz i ja smo rodjeni, odrasli i formirani kao licnosti u Sarajevu!...isto drzavljanstvo, isti mentalitet, ista kultura i isti jezik...jedina razlika je da je on musko a ja zensko!
citajuci sve postove dosla sam do zakljucka da :
- vecina smatra da sam rasista, uz vrlo jasne argumente
- jedan dio vidi moju dilemu kao brigu majke za svoje dijete, isto uz vrlo jasne argumente
- i jedan dio se pita : u cemu je problem?...i tu mi je vrlo jasno sta se htjelo reci!
u svakom slucaju skidam vam kapu i zahvaljujem na ozbiljnoj diskusiji!