Nezavisna Crna Gora?

Post Reply

Nezavisna Crna Gora?

DA
78
90%
NE
9
10%

Total votes: 87

Gera

Post by Gera »

U PONOć ZAVRšENA DVOMJESEčNA KAMPANjA

Na snazi predreferendumska ćutnja

Podgorica, 18. maja - Referendumska kampanja u kojoj su tokom minulih dva mjeseca predstavnici oba bloka političkim porukama najviše atakovali na neodlučni dio biračkog tijela, završena je večeras u ponoć.
Po zakonu o referendumu, naredna dva dana, sve do zatvaranja biračkih mjesta 21. maja u 21 sat, na snazi je predreferendumska ćutnja u kojoj bi svi akteri, uključujući i medije kao i organizacije koje se bave prognozom i analizama rezultata trebalo da se uzdrže od bilo kakvih projekcija koje mogu uticati na opredjeljenje birača.
Kako je ranije saopšteno iz Republičke referendumske komisije, ostvarene su sve zakonske pretpostavke za sprovođenje referednuma: distribuiran je izborni materijal, izdate akreditacije za domaće i strane posmatrače koji će nadgledati regularnost glasanja, usvojena mišljenja kojima su otklonjene sve potencijalne dileme u radu glasačkih odbora i komisija.
Na osnovu odluke Ustavnog suda utvrđen je konačan broj građana sa pravom glasa tako da će na 1.100 birališta 21. maja svoje Ustavom garantovano pravo da opredijeli budući državno-pravni status moći da iskoristi 484.718 građana.
Najviše birača je U Podgorici 129.308, slijede Nikšić sa 56.461, Bijelo Polje - 40.110, Bar - 32.255, Berane - 28.342, Pljevlja - 27.882, Herceg Novi - 24.487, Rožaje - 19.646, Kotor - 17.778, Ulcinj - 17.117, Cetinje -15.077, Budva - 12.797, Plav - 12.662, Danilovgrad - 11.784, Tivat - 10.776, Mojkovac - 7.645, Kolašin - 7.405, Andrijevica - 4.369, Žabljak - 3.407, Plužine - 3.329 i Šavnik sa 2.306 birača.
Birališta se otvaraju u osam, a zatvaraju u 21 sat. Glasa se zaokruživanjem DA ili NE na glasačkom listiću, a kao važeći odgovor će biti prihvaćen i svako uokvirenje odgovora, ali na način da se sa sigurnošću može utvrditi za koju opciju se glasač izjasnio.

Pobjeda
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

koridor wrote:RCG je za vrijeme agresije na RK bila najveći Slobov neprijatelj, i nije tačno da je učestvovala u ratu, a slučaj deportovanja će se riješiti.
Šta su ono srbi radili po kosovu, opljačkali sve što se moglo opljačkati, a Račak i ostali genocid nad Albancima, i normalno da im Albamci sad vraćaju sa kamatom, a ne ko ovi u BiH ne smiju da pisnu.
Jeste tada a u agresiji na RBiH? A sto se tice tvojih "osvetnickih" teorija zao mi je sto Armija BiH neimade prijeki sud.
gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]19. maj 2006. | 08:06[/size] wrote:

Baskija kao Crna Gora

19. maj 2006. | 08:06 | Izvor: B92

Bilbao -- U španskoj pokrajini smatraju da crnogorski referendum pokazuje da je u Evropi moguće demokratski način odlučiti o budućnosti nekog naroda.

Image

Arnaldo Ortegi, lider partije Batasuna, koja se zalaže za nezavisnost Baskije, najavio je da će crnogorski referendum upotrebiti kao argument da i Baskijci zatraže "pravo da odlučuju o svojoj budućnosti".

Referendum u Crnoj Gori veoma zanima baskijsku Vladu, koja će u nedelju u Podgoricu, uputiti svoju delegaciju. Lider Batasuna napomenuo je da se crnogorski referendum održava pod pokroviteljstvom EU i jednog Španca, visokog predstavnika Unije Havijera Solane.
krkan

Post by krkan »

ma nek se otcjepe pa da i mi granicimo sa vise susjeda :D
Shoba

Post by Shoba »

Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Crna Gora,će svojom neosvisnošću postati Banana republika, središte evropskom kriminala, nezaobilazna linija za šverc,a sve će kontrolirati tzv. "državna mafija".

Sa druge strane,ako najveće srpske radikalne vođe kažu da se Srbi sele iz Crne Gore kad postane neovisna,oni će to vjerujete uraditi. Pokazali su to više puta,kako su uvijek vjerno slušali svoje vođe...

Možda će doći do masovne razmjene ili jeftine prodaje zemlje, koju će vjerovatno otkupiti oni pametniji Bošnjaci u dijelu Sandžaka koji pripada Srbiji, budući da u privrednom smislu nema neke velike razlike (izuzev Novog Pazara), a u Crnoj Gori će ostvarivati znatno veća prava.

Koji su odnosi, govori činjenica da 10 glasova u Srbiji, procentualno vrijedi jednom glasu u Crnoj Gori...

Također, vrlo lahko se može desiti i građanski rat, koji se sada čini nečim dalekim i stranim, ali pogledajmo činjenice... Albanci imaju Ulcinj,a vjerovatno će u znak zahvalnosti zbog podrške neovisnosti, dobiti i novu općinu: Tuzi...

Bošnjaci su apsolutna većina u Plavu i Rožaju, tu uključimo i velika mjesta koja nisu općine Gusinje i Petnjica... Relativna su većina i u Bijelom Polju, au Beranama bi mogli lahko postati većina kroz 10 godina...

Srbi drže veći dio crnogorskog krša:Šavnik,Mojkovac,Kolašin...

Crnogorci su koncentrirani u Podgorici te Cetinju Danilovgradu i Primorju...

Može li doći do nekog separatizma...iako i ovako mala,postoji realna šansa da se Crna Gora,ako do neovisnosti dođe,raspadne ko država...

Možda čak i ovo...

Da u slučaju famozne sive zone 50%-55% u pregovorima dođe do pitanja podjele, te u okviru kompromisa, se izdvoji samo "crnogorski" dio Crne Gore...
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Molim dragog Boga da na referendumu ispadne NE zbog Bosnjaka..srbi me ne zanimaju ali me zanimaju Bosnjaci ciji je ovo kraj ako bude DA,onda zaboravite na Sandzak..asimiliraj te se ili bjezite u maticu :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

republikaBIH wrote:Molim dragog Boga da na referendumu ispadne NE zbog Bosnjaka..srbi me ne zanimaju ali me zanimaju Bosnjaci ciji je ovo kraj ako bude DA,onda zaboravite na Sandzak..asimiliraj te se ili bjezite u maticu :roll:
Zasto bi to bio kraj za Bosnjake u Sandzaku, zaiste ne razumijem ovu tezu. :?
Bosna_E

Post by Bosna_E »

republikaBIH wrote:Molim dragog Boga da na referendumu ispadne NE zbog Bosnjaka..srbi me ne zanimaju ali me zanimaju Bosnjaci ciji je ovo kraj ako bude DA,onda zaboravite na Sandzak..asimiliraj te se ili bjezite u maticu :roll:
Ja tebe nikako da skontam. Sad svojatas i Sandzak ili? Ja se nadam da ce se CG ipak odvojit pa da ce od Velike Srbije ipak da ostane samo Beogradski pasaluk...

Sad CG, Zatim Kosovo. Vojvodina je najavila isti status koji dobije i Kosovo. Neki tvrde da ce onda Bugarska uzeti od Srbije ono sto joj je ova nekad davno otela. Ja svemu tome kazem - Daj boze.
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa onda neznas da je pola Sandzaka u Srbiji a pola u CG..odvoji li se CG ode i pola Sandzaka
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

republikaBIH wrote:
Pa onda neznas da je pola Sandzaka u Srbiji a pola u CG..odvoji li se CG ode i pola Sandzaka
I sta onda? Znaci li to da ako CG postane danas nezavisna, ako bog da, da ce Srbi sav svoj bijes iskaliti nad Bosnjacima, u dijelu koji ce ostati u Srbiji? Pa onda bolje da se sto prije zavrsi agonija tih ljudi jer ih prije ili kasnije to ceka, bez obzira na status Crne Gore. :(
republikaBIH

Post by republikaBIH »

republikaBIH wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Zasto bi to bio kraj za Bosnjake u Sandzaku, zaiste ne razumijem ovu tezu. :?
I sta onda? Znaci li to da ako CG postane danas nezavisna, ako bog da, da ce Srbi sav svoj bijes iskaliti nad Bosnjacima, u dijelu koji ce ostati u Srbiji? Pa onda bolje da se sto prije zavrsi agonija tih ljudi jer ih prije ili kasnije to ceka, bez obzira na status Crne Gore. :(
Nije nego iz razloga jer Sandzak geografski nestaje
zzzzz

Post by zzzzz »

Ko' eto bilo bi im bolje ako ostane zajednicka drzava. Gdje je tu logika, zasto je onda BiH isla na samostalnost? Sta bi Bosnjaci time dobili sto ostaje onih 50.000-60.000 iz Crnogorskog dijela zajedno sa onima iz Pazara i Sjenice, bili bi mozda jaca politicka snaga, cisto sumnjam.

Jedino ako mislis da bi se nekad Sandzak ponovo ujedinio i izdvojio iz te zajednice, sto nije realno ocekivati. Jedine opstine gdje su danas Bosnjaci vecina su Pazar, Sjenica...Plav i Gusinje. Premalo za takve ambicije
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Ovakvi su mi najjaci. :roll:
Onda zaboravite na Sandzak? Ispada sada Sandzak ima status pokrajine u okviru SCG pa ode pola Sandzaka iz drzavne zajednice. Sada kao ne bjeze u maticu, pogotovo oni iz Srbije koji uzivaju u svim blagodetima demokratije u drzavi u kojoj su radikali najjaca stranka.
Neku noc na mitingu suverenista u POdgorici lider Bosnjaka je rekao da ce "u nezavisnoj CG Bosnjaci najzad raspakovati svoje kofere". Ko zna kakva im je dosada bila sudbina, jasno mu je na sta je mislio covjek.
Sada treba da se Bosnjaci CG odreknu evropskog puta CG i zrtvuju zbog svoje "brace" u Srbiji. A ovi u Srbiji su toliko politicki odgovorni da su dopustili da ih drugi put predvodi Sulejman Ugljanin kojem ne bih imao povjerenja dati stado ovaca a kamoli narod, bez zelje da ikoga vrijedjam. Najlakse je sa pristojne udaljenosti pozivati na zrtvovanje zbog nekog imaginarnog pan-cilja. A sto se Bosnjaci BiH nisu onda zrtvovali zbog svoje brace i 1992. ostali u krnjoj Jugoslaviji gdje bi bili u jedinstvu sa crnogorskim i srbijanskim Bosnjacima, bez opasnosti od asimilacije.
ISTORIJSKA ŠANSA: “Moj đed je bio crnogorski barjaktar u doba kada su ljude u Crnoj Gori mjerili poštenjem i hrabroću a ne dijelili na osnovu toga kako se krste i kojem se bogu mole”, kazao je nedavno Žorž Kaspar, rodom iz Kuča koji već dvije decenije živi u Parizu. On je došao da bi dao glas za nezavisnost 21. maja. Tako će uraditi Ibrahim Kalač, rodom iz Rožaja, tako će učiniti i Blažo Kovačević rođen na Cetinju koji već 20 godina žive u Njujorku.
I to je samo dio kolone koja će se sliti ovoga maja iz brojnih evropskih gradova, iz daleke Amerike i Australije da pruže ruke svojoj Crnoj Gori. Procjenjuje se da će oko osam hiljada njih doći na glasanje 21. maja. Većina su nekadašnji prognanici iz Plava, Rožaja, Gusinja, Ulcinja, predstavnici manjinskih naroda koji su bježali od nacionalističke šizme devedesetih i ekonomske katastrofe Đukanovićevog režima. Sada su spremni da zaborave i oprose u ime svoje države: ti ljudi čista srca, daju glas jednoj drugoj, novoj Crnoj Gori.
To je znak prepoznavanja novog vremena: suverena Crna Gora neće biti država jednog, većinskog naroda. Ukoliko se u nedjelju pređe ljestvica od 55 odsto biće to prvi primjer na Balkanu da su nezavisnost jedne države zajednički izborili različiti narodi različitih vjera stopljenu u ideju o svojoj državi.
Od sutra nastaje nova drzavna zajednica: Srbija i Fruška Gora :lol:
Bosanski Zmaj

Post by Bosanski Zmaj »

Sandžak nije administrativno uređem,već sam jednom rekao. Pa ni oblast Sandžaka u Srbiji ne postoji, Novi Pazar i Tutin u jednoj,a Sjenica i Prijepolje u drugoj i to tako da ne budu vecina Bosnjaci u oblastima..

Ta zelja Srbije da Bošnjake nagovori da glasaju protiv preko neke ideje o raspadanju Sandžaka, to je glupost...

"republikaBiH" tvoje neznanje zaista je zabrinjavajuce.. inace znaju da te ubiju ovi "Radikali iz Skandinavije"...velike bošnjačke patriote,koje ni poslije 10 godina nisu se vratile u Bosnu,a pričaju o iseljavanjima te kako bi se moglo "iskombinovat" da Hrvati idu u Hrvatsku, Bošnjaci iz Sandžaka u Bosnu...prvo sebe "iskombinujte",pa onda dalje...
Bosna_E

Post by Bosna_E »

On ti je iz Kalesije... Nemoj s njim o politici... LOL
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Bosanski Zmaj wrote:"republikaBiH" tvoje neznanje zaista je zabrinjavajuce.. inace znaju da te ubiju ovi "Radikali iz Skandinavije"...velike bošnjačke patriote,koje ni poslije 10 godina nisu se vratile u Bosnu,a pričaju o iseljavanjima te kako bi se moglo "iskombinovat" da Hrvati idu u Hrvatsku, Bošnjaci iz Sandžaka u Bosnu...prvo sebe "iskombinujte",pa onda dalje...
Nemoj tako ostro. Covjek iz Skandinavije, pored toliko svojih problema, iskazuje zabrinutost da "ne asimiliraju Bosnjake Sandzaka", ako se CG odvoji. :lol: :lol:
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Bosna_E wrote:On ti je iz Kalesije... Nemoj s njim o politici... LOL
a sto to fali Kalesiji? :roll:
zzzzz

Post by zzzzz »

Ja prognoziram da ce se iseljavanje/doseljavanje Bosnjaka iz sjevernog dijela Sandzaka, dakle onog koji je danas u Srbiji nastaviti u pravcu Sarajeva dok ce crnogorski Bosnjaci biti preusmjereni na Podgoricu i jug Crne Gore......sa sjevera Crne Gore se svakako svi iseljavaju bez obzira na naciju i vjeru
Bosna_E

Post by Bosna_E »

zzzzz wrote:Ja prognoziram da ce se iseljavanje/doseljavanje Bosnjaka iz sjevernog dijela Sandzaka, dakle onog koji je danas u Srbiji nastaviti u pravcu Sarajeva
Ja se nadam da ti debelo grijesis...
sudnjidan

Post by sudnjidan »

zzzzz wrote:Ja prognoziram da ce se iseljavanje/doseljavanje Bosnjaka iz sjevernog dijela Sandzaka, dakle onog koji je danas u Srbiji nastaviti u pravcu Sarajeva
To i jeste cilj, pa zasto bi se narodu servirao lider poput Sulejmana Ugljanina, ako ne da ih svojim djelovanjem u sprezi sa Kostunicom podstakne na iseljavanje. A kada u BiH predjemo prag od 50% idemo na "gradjansku demokratiju" koju je zagovarao Milosevic u ex-yu: jedan covjek, jedan glas. 8)
zzzzz

Post by zzzzz »

Bosna_E wrote:
Ja se nadam da ti debelo grijesis...
To su nezaustavljivi tokovi, ljudi idu tamo gdje im je bolje
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

republikaBIH wrote:
republikaBIH wrote: Pa onda neznas da je pola Sandzaka u Srbiji a pola u CG..odvoji li se CG ode i pola Sandzaka
Nije nego iz razloga jer Sandzak geografski nestaje
Ostaje Sandzak, samo mu se gasi sansa da se ikad odvoji. Da je Sandzak s Kosovom nesto pokusao eh onda bi mozda i uspjeo, Kosovo i Metohija.
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Kad je glasanje? :roll:
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Bosanac_21 wrote:Ostaje Sandzak, samo mu se gasi sansa da se ikad odvoji. Da je Sandzak s Kosovom nesto pokusao eh onda bi mozda i uspjeo, Kosovo i Metohija.
Eh, jazuka. Mozda smo ga mogli zamijeniti za "RS". 8)
Post Reply