Vehabizam - Selefizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
VjecitiStudent

#126 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by VjecitiStudent »

Bosanac sa dna kace wrote:
VjecitiStudent wrote: Put iz sirotinje vodi preko miniranih skola?
..aham...inace u zemlji dje u skolama umjesto djece uzgajajuj kokosi, koze....miniranje nista nije novo....sa ovom vijescu pakistanska vlada samo hoce da spere krivicu sa sebe....
Jasta, talibani su inace nadasve poznati po sirokim mogucnostima koje pruzaju zenama, od obrazovanja do nauke, pa pakistanska vlada ima silne probleme da taj imidz narusi. :D
bogumil-8

#127 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

@bosanac sa dna kace, za tebe direktno pitanja:
a) Smatraš li da wehabizam u BiH treba podržati?
b) Smatraš li da ovo mišljenje treba ignorisati?
Vehabijski retrogradi aktivizam još uvijek se kod nas; u medijma pa i u IZ, predstavlja neadekvatno ili re­tuširano u samoj svojoj suštini; njegov radikalizam se štetno minimizira i suštinski aspekti njegova bu­dućeg i sasvim predvidljivog ispolja­vanja potpuno se zamagljuju. Naravno, vehabizmu to veoma pogoduje za čvršće hvatanje korijena, a ubrzo će biti bezizgledna svaka akcija, osim one da se, kao isprovocirana reakcija, sa moćnih međunarodnih instanci, konačno zamte trag svim ovdašnjim muslimanima. Odgovornost za tu budućnost je na mnogim ovdašnjim faktorima - političkim, akademskim, obrazovnim, na Pre­porodu, na Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, itd., ali je neuporedivo najveća odgovornost na instituciiama IZ jer ona može i­ dužna je najefikasnije dielovati - jasno i odlučno - preko svoje moćne infrastrukture i sa svoje respektabil­ne ideologijske poziciie
Ja ovo upozorenje (Islam u Bosni i Hercegovini i vehabije) ozbiljno shvatam, a ti?
Možda ti podržavaš ovakve aktivnosti wehabija:
Oni koji zastupaju radikalno, nametljivo i isključivo tumačenje islama nazivaju se vehabijama. Od 1995. do danas vehabije su počinili brojna nasilja u BiH. U Zenici su tukli zaljubljene parove, pretukli nekoliko desetaka djevojaka koje su se sunčale u kupaćim kostimima na obalama rijeke Bosne, napadali djevojčice u Brčkom, Zenici, Sarajevu jer su “polugole“ u minisuknjama šetale ulicama. Emisari vehabizma u velikoj su mjeri prisutni i u Sandžaku i na sjeveru Crne Gore.
Bosanac sa dna kace

#129 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Bosanac sa dna kace »

bogumil-8 wrote:@bosanac sa dna kace, za tebe direktno pitanja:
a) Smatraš li da wehabizam u BiH treba podržati?
b) Smatraš li da ovo mišljenje treba ignorisati?
а)ne vidim razloga da treba podrzat nesto sto ne postoji
b)treba te ignorisat jer ljude ni krive ni duzne optuzujes, bas me zanima kako bi reagovo da si zivio u doba kad su proganjali Mlade Muslimane
stidi se sto kao izvor o islamu postavljas hrvatski Nacional koji je prvi potrco da objavi karikature Poslanika a.s. i time izvrijedja sve muslimane i predstavi ih u najgorem svjetlu
bogumil-8

#130 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

@Bosanac sa dna kace, pitao sam te: Smatraš li da wehabizam u BiH treba podržati (a ne da li wehabizam u BiH postoji ili ne postoji). Ti izbjegavaš direktan odgovor. Bježiš od svega citiranog i napisanog (mene nećeš usmjeriti da ti odgovaram na tvoje "niske udarce"), sa jasnim iskazima koji potvrđuju da wehabizam postoji i u BiH i u svijetu, te da je to svjetski i islamski problem. Ignorišemo li ga sada, sve teže će ga biti savladati u budućnosti.
Bosanac sa dna kace

#131 Re: Vehabizam - Selefizam

bogumil-8 wrote:@Bosanac sa dna kace, pitao sam te: Smatraš li da wehabizam u BiH treba podržati (a ne da li wehabizam u BiH postoji ili ne postoji). Ti izbjegavaš direktan odgovor. Bježiš od svega citiranog i napisanog (mene nećeš usmjeriti da ti odgovaram na tvoje "niske udarce"), sa jasnim iskazima koji potvrđuju da wehabizam postoji i u BiH i u svijetu, te da je to svjetski i islamski problem. Ignorišemo li ga sada, sve teže će ga biti savladati u budućnosti.
nema potrebe ignorisat ono sto ne postoji, kad prestanes i postavljat i obrises doasd postavljene linkove na antimuslimanske medije onda moremo o necmu razgovarat,do tad haj zdrao'
bogumil-8

#132 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

@Bosanac sa dna kace, allahimanet! Za tebe su "antiislamski linkovi" sve što ti ne odgovara? Sulejman Bugari je "antiislamista" (jer i on priča o wehabijama u BiH, a ne o wehabijama na marsu)? Izgleda da samo ti i Cerić još tvrdite da nema wehabija u BiH. Izgleda i ovaj Google boluje od "islamofobije"?!
Skini sebi knjigu "Vjerovanja imama tevhida", pročitaj je. Također, pročitaj "Demokratija je vjera" i ako podržavaš ove "islamske tekstove" onda te lijepo molim: Ne piši ni na jednom forumu u BiH!
Broj 1

#133 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Broj 1 »

Ja mislim da svi ovi koji pisu pogrdno o tkz. Vehabijama pisu iz neznanja ili nepoznavanja istog.
Nasi ljudi na zalost, vecinom nemaju pojma o svojoj religiji nego su robovi tradicije i praznovjerja.
Ja bi jako volio da su te nase Vehabije tako opasni, pa bi do danas imali Bosanski Mosad i pohvatane sve ratne zlocince.
Pustite ljude nek zive normalno, nikoga ne ugone na silu u njihove redove i sta imate da se mjesate u nesto sto uopste ne poznajete.
Da bi nekoga shvatio, prvo probaj da ga saslusas pa onda kritikuj.
Mi svi vidimo trun u tudjem oku a ne vidimo balvan u vlastitom.
Macak U Cizmama

#134 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Macak U Cizmama »

Broj 1 wrote:Ja mislim da svi ovi koji pisu pogrdno o tkz. Vehabijama pisu iz neznanja ili nepoznavanja istog.
Nasi ljudi na zalost, vecinom nemaju pojma o svojoj religiji nego su robovi tradicije i praznovjerja.
Ja bi jako volio da su te nase Vehabije tako opasni, pa bi do danas imali Bosanski Mosad i pohvatane sve ratne zlocince.
Pustite ljude nek zive normalno, nikoga ne ugone na silu u njihove redove i sta imate da se mjesate u nesto sto uopste ne poznajete.
Te vehabije su toliko opasne da su u ratu od Armije R BiH stvorili muslimansku vojsku pod vodstvom Alije Izetbegovica a uz blagoslov ef. Cerica. i zbog njih nije oslobodjena citava drzava vec ono sto danas imas kao "muslimasnki kantoni" u Federaciji. ...Vidis,! dovoljana su samo dvojica vehabija da uniste citavu drzavu i da je nepovratno podjele. ... :shock:
Broj 1

#135 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Broj 1 »

Evo ti Kec i idi u cosak pa malo procitaj historiju BiH.
bogumil-8

#136 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Broj 1 wrote:Ja mislim da svi ovi koji pisu pogrdno o tkz. Vehabijama
Pogrešno misliš, ne vidim da neko piše "pogrdno" (izmišljaš), i nisu tkz Vehabije.
Broj 1 wrote: pisu iz neznanja ili nepoznavanja istog.
Dao sam ti linkove na kojima ćeš naći najmanje 50 knjiga o Wehabizmu, većina napisana prije nego što si se ti i rodio, i većina je dobro upućena (niko nije te knjige pisao iz ne znanja).
Broj 1 wrote:Nasi ljudi na zalost, vecinom nemaju pojma o svojoj religiji nego su robovi tradicije i praznovjerja.
Ovo tvoje je jedna od tipičnih wehabijskih poruka! Naši ljudi i te kako dobro poznaju svoju vjeru i nisu robovi tradicije!
Broj 1 wrote:Ja bi jako volio da su te nase Vehabije tako opasni, pa bi do danas imali Bosanski Mosad i pohvatane sve ratne zlocince.
Nakon toga bio bi ti na redu (ako ne prihvataš njihovu ideologiju (ne vjeru, već baš ideologiju)
Broj 1 wrote:Pustite ljude nek zive normalno, nikoga ne ugone na silu u njihove redove i sta imate da se mjesate u nesto sto uopste ne poznajete.
Ne žive normalno (već baš nenormalno), nasilni jesu od svog postanka (pregledaj linkove), u stanju smo poznati zlo po muslimanski svijet (i u BiH i u svijetu).
Broj 1 wrote:Da bi nekoga shvatio, prvo probaj da ga saslusas pa onda kritikuj.
Poslušaj ih i ti (pogledaj bar one dvije preporučene knjige), a svaki dan ih možeš čitati i na ovom linku: --- NO LINKS --- .
andrija2007

#137 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by andrija2007 »

Zanimljivo da niko od ovih likova što brane vehabije, nema ..uda da se otvoreno deklariše, i da kaže da je vehabija,
čega se stide?
zonbirile

#138 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

Broj 1 wrote:Ja mislim da svi ovi koji pisu pogrdno o tkz. Vehabijama pisu iz neznanja ili nepoznavanja istog.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
pa mnogi pišu i posprdno,ali ne bih rekao iz neznanja.Davno je prevaziđena teorija ličnog iskustva i parcipiranja da bi shvatio neke stvari.Evo ja ne moram znati kuhati,ali znam šta je ukusno.
Koja je to konstrukcija u duhu novo jordanskih škola,čuj onaj ko ne poznaje religiju je rob tradicije i praznovjera.Pa normalno,tek sa upoznavanjem vjere,religije prevazišao si praznovjere,još ako nemaš škole tim bolje,dobičeš knjigu.
Jah tako mali maksum zamišlja Mosad,a glagol ugone je valjda iz dostupne literature.Ma pustili bi mi njih,ali ne puštaju oni nas.
I vidiš koliko imaš biblijskih naravoučenija,kojih nisi ni svjestan.
Broj 1

#139 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by Broj 1 »

Ma da ja vama nesto kazem, vrli kriticari!
Svi ovi linkovi na kojima predavaci medrese kritikuju tkz. Vehabije su u sluzbi KOSA. Poznato je kako je i Reis Kemura radio za partiju i otkrivanju mladih muslimana. Ja ne vidjeh ni jednog od ovih kriticara da su nesto napisali kad nam je nas Gandijevski demokrata potpisao kapitulaciju u Deytonu. Ne cujem ih nikako da dignu glas protiv parcanja BiH i sradnje SDA sa srbijom, itd, itd.
Dosta je Bosnjak bio ovca za klanje, dosta je nama vjerskih ucitelja koji ce nam preporucivati da za odbranu od cetnika proucimu 3x ajetul kjursiju i da puhnemo ni za se!!!!
Tkz. vehabije uce ljude da budu svjesni situacije u kojoj zive, moralnim vrijednostima, kako da odbrane svoju djecu, zene, majke i sestre kako ih ne bi sutra ponovo silovali dzilkosi sa okolnih brda.
Najvise mi idu na klinac ovi nasi nadri demokrati koji jos boluju od kompleksa manje vrijednosti sto su im Srbi nabacili.
Shvatite jednom da se nama radi o bioloskom opstanku na ovim prostorima, jer ako budemo mlohavi kao 92 nestacemooooo.
Nisam vehabija niti neki veliki prakticni vjernik, ali vam kazem da moramo sve iskoristiti kako bi popravili moral nacije. Ako tkz. vehabije popravljaju nekim ljudima moral i nacin zivota onda neka nastave sa tim.
Bosanac sa dna kace

#140 Re: Vehabizam - Selefizam

andrija2007 wrote:Zanimljivo da niko od ovih likova što brane vehabije, nema ..uda da se otvoreno deklariše, i da kaže da je vehabija,
čega se stide?
kako cu se identifikovat sa necim kad to ne postoji :oops:
zonbirile

#141 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by zonbirile »

Broj 1 wrote:Ma da ja vama nesto kazem, vrli kriticari!
Svi ovi linkovi na kojima predavaci medrese kritikuju tkz. Vehabije su u sluzbi KOSA. Poznato je kako je i Reis Kemura radio za partiju i otkrivanju mladih muslimana. Ja ne vidjeh ni jednog od ovih kriticara da su nesto napisali kad nam je nas Gandijevski demokrata potpisao kapitulaciju u Deytonu. Ne cujem ih nikako da dignu glas protiv parcanja BiH i sradnje SDA sa srbijom, itd, itd.
Dosta je Bosnjak bio ovca za klanje, dosta je nama vjerskih ucitelja koji ce nam preporucivati da za odbranu od cetnika proucimu 3x ajetul kjursiju i da puhnemo ni za se!!!!
Tkz. vehabije uce ljude da budu svjesni situacije u kojoj zive, moralnim vrijednostima, kako da odbrane svoju djecu, zene, majke i sestre kako ih ne bi sutra ponovo silovali dzilkosi sa okolnih brda.
Najvise mi idu na klinac ovi nasi nadri demokrati koji jos boluju od kompleksa manje vrijednosti sto su im Srbi nabacili.
Shvatite jednom da se nama radi o bioloskom opstanku na ovim prostorima, jer ako budemo mlohavi kao 92 nestacemooooo.
Nisam vehabija niti neki veliki prakticni vjernik, ali vam kazem da moramo sve iskoristiti kako bi popravili moral nacije. Ako tkz. vehabije popravljaju nekim ljudima moral i nacin zivota onda neka nastave sa tim.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ma daj reci nam,ali prvo potvrdi da sve ovo što si napisao misliš ozbiljno i pri punoj svijesti,te da te niko nije nagovorio.Ako je tako,onda malo odmori,jako ovo zimsko sunce.
bogumil-8

#142 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Bosanac sa dna kace wrote:kako cu se identifikovat sa necim kad to ne postoji :oops:
Nikoletina Bursać: "Majko, reko komandir nema Boga!"
Ko je tebi rek´o ( da nema wehabija u BiH)?!
Nisu sa preseljenjem na ahiret Jusufa Barčića nestale i wehabije u BiH.
(Također, Barčić ne krije da ne priznaje zakone države Bosne i Hercegovine, nego samo “Božje”)
"Oni koji zastupaju radikalno, nametljivo i isključivo tumačenje islama nazivaju se vehabijama. Od 1995. do danas vehabije su počinili brojna nasilja u BiH. U Zenici su tukli zaljubljene parove, pretukli nekoliko desetaka djevojaka koje su se sunčale u kupaćim kostimima na obalama rijeke Bosne, napadali djevojčice u Brčkom, Zenici, Sarajevu jer su “polugole“ u minisuknjama šetale ulicama. Emisari vehabizma u velikoj su mjeri prisutni i u Sandžaku i na sjeveru Crne Gore."
Izgleda da sve je ovo izmišljeno?! Čista islamofobija! Ne treba ići u G. Maoču i provjeravati (reko Cerić nema wehabija u BiH i tačka. Ima tako da bude!).
slusam.ba

#143 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by slusam.ba »

Broj 1 wrote:Ma da ja vama nesto kazem, vrli kriticari!
Ako tkz. vehabije popravljaju nekim ljudima moral i nacin zivota onda neka nastave sa tim.

a sta cemo sa onima kojima spustaju moral i kvare im nacin zivota?? de ti nama kazi jos koju :-)
bez_ideje

#144 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bez_ideje »

Da li je bosnjak =musliman
Da li je nacin opstanka u priklanjaju necemu radikalnom i koliko to moze pomoci u drzavi gdje zive jos x nacija i narodnosti,i u krajnjem slucaju koliko afirmise te iste na evropskoj sceni i demokratskom svijetu?
Da li je priklanjaje radikalnom islamu izlaznica iz demokratske sekularne drzave?
Ako moze neko ko se identifikuje s tim "nepostojecim pokretom"
kanoute

#145 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by kanoute »

prije svega pozdrav svima,

ne trebaju nama vehabije da nam dizu moral i da nas ocvrsnu u borbi protiv "zlih i krvolocnih" srba, za to postoji porodica,skola i licna svijest, ne treba meni vehabija da govori sta je moralno,a sta nemoralno, uostalom sto je jednom covjeku nemoralno drugom nije, to je vrlo varljiva kategorija.Dalje, ako se neko dvoje mladih pohvata u parku ne treba vehabija da ih rastjeruje jer je to ,aman,nemoralno vec neka taj vehabija nazove policiju koja ce tom mladom zaljubljenom paru napisati kaznu ukoliko "prekrse zakon" hehhehehe ako je vec neko odabrao da bude vehabija neka to drzi za sebe i sve ce biti ok, ko i sa sakom drugom pojavom.Nisu raja ovdje,u sarajevu makar, navikla da im neko govori sta da rade, svako zivi svoj zivot.Znate kako kazu :"Boga ti, pusti me da se rahat patim".

A imam i nekoliko prakticnih sugestija za vehabije:
1. ...
2. ne tusite druge ljude svojim uvjerenjima, pici svoj film i zdravo
3. ...
4. ...
5. kad vidite svoju komsinicu u haustoru (koju znate od kako ste se rodili) i dalje je pozdravljajte, u Bosni i Hercegovini, tu zivim pa znam, kada neko nekoga ne pozdravi to je izraz NEKULTURE!!!!!!!!
6. ...

ne praktikujem vjeru, ali nisam budala i glupan, znam sta se smije ,a sta se ne smije

mislim stvarno nema smisla

post editovan zbog kršenja pravila foruma, Chmoljo

ako želiš toleranciju, budi tolerantan.
beautyfool

#146 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by beautyfool »

...

Masala sto se neko potrudio da ih lijepo posavjetuje :D
Samo da napomenem abdest i obaveze abdestiti se prije namaza i koliko puta dnevno se klanjaju namazi itd, dakle generalno cistoca tjela, odjela itd s obzirom da si rekao da nisi budala i glupan pretpostavljam da znas neke osnove islama i pretpostavljam da znas sta hocu da kazem.
I jos jedna stvar da napomenem one sorceve, mini suknice, dekoltei, kratke majcice, kapri hlace, kaputici kratkih rukava itd... sto nase sugradjanke nose svakodnevno u ovim hladnim danima, cini mi se da ni one nisu shvatile tu poruku, nije ovo Saudija ima ovdje minusa :)

Lijep pozdrav
SenSen

#147 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by SenSen »

beautyfool wrote:...

Samo da napomenem abdest i obaveze abdestiti se prije namaza i koliko puta dnevno se klanjaju namazi itd, dakle generalno cistoca tjela, odjela itd s obzirom da si rekao da nisi budala i glupan pretpostavljam da znas neke osnove islama i pretpostavljam da znas sta hocu da kazem.
I jos jedna stvar da napomenem one sorceve, mini suknice, dekoltei, kratke majcice, kapri hlace, kaputici kratkih rukava itd... sto nase sugradjanke nose svakodnevno u ovim hladnim danima, cini mi se da ni one nisu shvatile tu poruku, nije ovo Saudija ima ovdje minusa :)

Lijep pozdrav
Ja bih da spomenem manjak majica, male sorcice, kratke hlacice, otkopcane kosuljice itd.. Sto nasi sugradjani muskog spola nose u onim toplijim danima od aprila do septembra. Cini mi se da oni nisu shvatili poruku da su im to stidna mijesta koja ne smiju da pokazuju nepoznatim zenama!

Lijep pozdrav!

p.s. Stvarno se nadam da nisam presla granicu pristojnosti mojim arogantnim mijesanjem u tudja posla, i malogradjanskim komentarisanjem tudjeg izgleda?! Ili je to pravo rezervisano iskljucivo za muskarce? :shock: :o :D
beautyfool

#148 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by beautyfool »

SenSen wrote:
beautyfool wrote:...

Lijep pozdrav
Ja bih da spomenem manjak majica, male sorcice, kratke hlacice, otkopcane kosuljice itd.. Sto nasi sugradjani muskog spola nose u onim toplijim danima od aprila do septembra. Cini mi se da oni nisu shvatili poruku da su im to stidna mijesta koja ne smiju da pokazuju nepoznatim zenama!

Lijep pozdrav!

p.s. Stvarno se nadam da nisam presla granicu pristojnosti mojim arogantnim mijesanjem u tudja posla, i malogradjanskim komentarisanjem tudjeg izgleda?! Ili je to pravo rezervisano iskljucivo za muskarce? :shock: :o :D
Ja sam se nadovezala na komentar osobe koja je prethodno postirala post i koja je za "vehabiski stil oblacenja kratkih hlaca" rekao da ce dobiti reumu od nosenja kratkih pantalone jer zimi ipak ima minusa a ovo nije Saudija.Moderator je obrisao dio njegovog komentara tako da sad ispade moj odgovor malo nepovezan :D
Ne shvatam tvoje nadovezivanje na moj post :? sto se tice oblacenja i muskaraca i zena to je njihov problem samo je zalosno sto u zadnje vrijeme nema razlike izmedju garderobe koja se nosi u spavacoj sobi i u kuci i one garderobe na ulici, zalosno je vidjeti kad asistentica dodje na cas studentima obucena kao da je posla na plazu a ne na cas, znaci bez obzira koliko fakultetski obrazovani bili nazalost u danasnjem vaktu ipak je zakazalo ono osnovno obrazovanje a to je (ne)kultura oblacenja na javnom mjestu.
Pozdrav.
andrija2007

#149 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by andrija2007 »

Bosanac sa dna kace wrote:
andrija2007 wrote:Zanimljivo da niko od ovih likova što brane vehabije, nema ..uda da se otvoreno deklariše, i da kaže da je vehabija,
čega se stide?
kako cu se identifikovat sa necim kad to ne postoji :oops:
Probaj loma da virneš iz kace, :idea: .
bogumil-8

#150 Re: Vehabizam - Selefizam

Post by bogumil-8 »

Molim: Ne diskutujte o "spoljašnjim manifestacijama" religijskih shvatanja (brade, pantalone,....). Suština je u neprihvatljivoj i nasilničkoj vjerskoj ideologiji koju zastupa "wehabizam", ideologiji koja nije zasnovana na Kur'anskim ajetima, niti na civilizacijskim ljudskim zakonima, i koju ostali muslimanski svijet (vjernici) ne treba i neće slijediti.
Zbog nasilničke vjerske ideologije koju wehabije zastupaju ispašta cijeli svijet i posebno muslimani u svijetu. Uglavnom, wehabije se opasuju eksplozivom, koji aktiviraju u džamijama, odmaralištima, autobusima, vozovima, avionima, pijacama,....( i "sretni su zbog toga što su poginuli" i što će u džennet zbog toga).
Pusti li wehabizam svoje korijene u BiH, muslimani BiH će imati nesavladive probleme u budućnosti. Trenutno wehabizam godi M. Ceriću (zbog agresivne politike koja se forsira iz Srbije, i zbog ulaganja privatnog kapitala u izgradnji vjerskih objekata u BiH), ali kada ga se bude željelo riješiti to više neće biti moguće bez velikog nasilja. Zato treba reagovati sada i odmah, a ne nekad kasnije.
Wehabije otvoreno zastupaju mišljenje da nema zajedničkog života sa ćafirima (ni društvenog, ni ekonomskog, ni državnog - zakonodavnog i parlamentarnog).
Locked