Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
_BataZiv_0809 wrote:Jebo majku kad se za nesto zapalim ne popustam. Samo se Cernobilom bavim pogledo sam 10 dokumentaraca od ponedjeljka. Kaze mlada je li to opet nuklearna havarija
isti sam
sreca pa imamo internet, da je serija izasla krajem 80ih imali bi ARKU , eventualno Galaksiju i Ahmeda Bosnica da nam prica nesto o tome. Tu i tamo bi bila neka emisija na tv sa gostima naucnim radnicima.
_BataZiv_0809 wrote:Jebo majku kad se za nesto zapalim ne popustam. Samo se Cernobilom bavim pogledo sam 10 dokumentaraca od ponedjeljka. Kaze mlada je li to opet nuklearna havarija
Heh, jebote, ja sam pisao nekad školski rad na temu posljedice Černobila - pet noći nisam spavao a još tad Internet tek počeo ulaziti u domaćinstva...
pirmin wrote:Imam veliku zelju posjetiti ovaj kraj ali u vecoj grupi.
Isla je prijateljica iz USA tamo prije neke 4 godine, obisla i onaj radar Duga. Ja joj prevodio natpise sa parola na zidovima i u zgradama ( sa njenih fotografija na FB) . Gomila sovjetske propagande na svakom cosku grafiti, parole. Prostor je zamrznut u vremenu sto bi se reklo, nista strasno inace, grupno se i organizovano ide ima vodic i drzis se uputa.
Jedva cekam da to vidim. Fanatik sam Hladnog rata i sve me privlaci.
_BataZiv_0809 wrote:
Jedva cekam da to vidim. Fanatik sam Hladnog rata i sve me privlaci.
Eto nesto interesantno za tebe, jos uvijek aktivno "mrtvi okidac" u slucaju da Rusija bude unistena i signal se prekine hop automatsko lansiranje nuklearnih bombi
bio sam prije par mjeseci- nekada pocetkom novembra. zanimljiv je cernobil kao i ta antena ali pripjat gread me najvise odusevio. ima mnogo zanimljivih detalja i vrijedi posjetiti.
Fascinantno je, nema sta.
I inace ovaj dio hladnog rata, hladnoratovske tajne, CCCP potencijal...
Neku noc pogledah film prema istinitom dogadjaju, K-19 The Widowmaker
džakailibu wrote:bio sam prije par mjeseci- nekada pocetkom novembra. zanimljiv je cernobil kao i ta antena ali pripjat gread me najvise odusevio. ima mnogo zanimljivih detalja i vrijedi posjetiti.
džakailibu wrote:bio sam prije par mjeseci- nekada pocetkom novembra. zanimljiv je cernobil kao i ta antena ali pripjat gread me najvise odusevio. ima mnogo zanimljivih detalja i vrijedi posjetiti.
Haj sad fino sjedi pa nam detaljno, iz prve ruke, opisi kako je bilo. Jos ako ima koja slika - mina!
Ja imam namjeru prvom prilikom posjetiti to mjesto. Za BH državljane ne treba viza a avionska karta Sarajevo-Kijev košta već od 413 KM. U Kijevu se uvijek može naći grupa sa kojom možeš otići i obići Pripjat, Chernobyl, Crvenu šumu itd.
Evo još zanimljivih klipova. Pruga koja prolazi kroz Crvenu šumu je jako kontaminirana i tu radijacija naprosto "divlja". Dionica od NPP-a do stanice Viljča, nekih 60-tak kilometara zapadno od NPP-a, se ne koristi od 1986. godine, upravo zbog visoke radioaktivnosti. Jedina dionica pruge koja se koristi je od stanice Slavutič do NPP-a i služi za prijevoz 2500 uposlenika koji rade na održavanju neaktivne NPP. Inače Slavutič je grad koji je napravljen za godinu dana, od 1986 do 1987. godine i tu su većinom smješteni stanovnici Pripjata. Sklepan je zbrda zdola, bez ikakvog reda pa tako ima mjesta gdje su bolnica, pekara i ** No links ** komunalnih vozila smješteni jedni uz druge, svega par metara rastojanja. Pruga prolazi dijelom kroz Bjelorusiju i na snimku se može vidjeti i bjeloruska Zona isključenja. Malo je reči da je prizor sablasan. Vrijedi pogledati.
Slavutič-NPP:
Napuštena pruga kroz Crvenu šumu:
"Groblje" radioaktivnih mašina koje su korištene u čišćenju i u prvim satima od eksplozije:
Dokumentarac "Discovery" kanala o katastrofi. Dokumentarac je na ruskom ali ima puno originalnih snimaka neposredno nakon katastrofe:
Jedna posjeta "zapadnjaka" NPP-u i dobra reportaža:
Što se tiče narednih koraka, slijedi kompletno čišćenje reaktora 4, uklanjanje radioaktivnog goriva, "slonove noge" i kompletno čišćenje ispod novog sigurnosnog štita. To će se učiniti današnjom tehnologijom koja nije bila dostupna 1986. godine. Dakle, potpuno uklanjanje reaktora 4, goriva u istome kao i potpuna dekontaminacija NPP-a i to će se vršiti robotskim kranovima koji se nalaze unutar novog štita i upravljače se daljinskim putem. Kako to sve izgleda, pogledajte ovdje:
Zanimljivo je i to da su separatori koji su se koristili u ovoj elektrani proizvedeni u Sarajevu, proizveo ih je Energoinvest-TAT.
Jedna od najboljih igranih mini serija snimljenih po istinitom događaju ikad. Da nije na engleskom jeziku, bio bi klasični dokumentarac jer je nevjerojatno realna scenografija, prikaz grada Pripjata, odlični scenski efekti a posebno Čerenkovljev efekt.
Inače, nedaj Bože da iko ikad od nas vidi taj Čerenkovljev efekt svojim očima. Nema puno života poslije toga. Taj efekt se dešava kad je u zraku ogromna količina radijacije koju ne mogu izmjeriti većina uređaja jer isti ili pregore ili ako su kvalitetniji, zakucaju na maksimum bez obzira na skalu. Od siline radijacije, zrak počinje da svijetli. Zbog toga efekta u crtićima i nekim filmovima (Glup, gluplji) imamo scene gdje ljudi kao svijetle ako su u blizini radioaktivnog elemenata
Ja imam namjeru prvom prilikom posjetiti to mjesto. Za BH državljane ne treba viza a avionska karta Sarajevo-Kijev košta već od 413 KM. U Kijevu se uvijek može naći grupa sa kojom možeš otići i obići Pripjat, Chernobyl, Crvenu šumu itd.
Nemam vremena sada puno, imam i nekih slika postavicu. Dakle, meni je naijteresantije kako je u stvari dio sa centralama ziv na nacin da ljudi rade u svim centralama i nemate osjecaj da ste na mjesto takve katastrofe. cak kao dio ture po cernobilu smo i jeli u lokalnoj kantini jedne od centrala-br 5 , nisam siguran. kao sto rekoh pripjat je simpatican i zanimljivo mi je bilo kako vodic pokazuje odredjena mjesta gjde je radijacija jako velika i izrazena. Pitam da li je to drzava istrazivala cijelo podrucje da bi nasla ovakve hot spots radijacije kaze lik ma jok nego ljudi koji su ulazili sami i istrazivali podrucje- jedan od njih lik koji je ima tu turisticku agenciju koja organizuje ture gore. Poprilican biznis, mislim da je prosle godine bilo 80.000 turista. Ljeti ne treba ici gore zbog uboda komaraca ili se moze ali se moraju prekriti svi dijelovi tijela do glave. najbolje nekada u oktobru ili od marta do maja (juni je zvizdan u ukrajini). Antena je isto odlicna- napravljena tako da se ne vidi ni iz jednog sela u okolini a put prema njoj pocinje sa autobuskom stanicom na kojoj su figure iz crtanih filmova- jer je zvanicno objasnjenje da je u blizini odmaraliste za djecu. I kada izlazite iz buffer zone svi moraju proci kroz neki check point-odnosno neku masinu iz 80-tih koja pokaze jeste li uhvatili kakvu kontaminaciju. kasnije su mi rekli da su identicne masine bile na aerodromima na letovima iz kijeva.
Tako, pokusacu postaviti nekih slika i mogu pomoci oko informacija ako vas interesuje ture i sl.
Nemam vremena sada puno, imam i nekih slika postavicu. Dakle, meni je naijteresantije kako je u stvari dio sa centralama ziv na nacin da ljudi rade u svim centralama i nemate osjecaj da ste na mjesto takve katastrofe. cak kao dio ture po cernobilu smo i jeli u lokalnoj kantini jedne od centrala-br 5 , nisam siguran. kao sto rekoh pripjat je simpatican i zanimljivo mi je bilo kako vodic pokazuje odredjena mjesta gjde je radijacija jako velika i izrazena. Pitam da li je to drzava istrazivala cijelo podrucje da bi nasla ovakve hot spots radijacije kaze lik ma jok nego ljudi koji su ulazili sami i istrazivali podrucje- jedan od njih lik koji je ima tu turisticku agenciju koja organizuje ture gore. Poprilican biznis, mislim da je prosle godine bilo 80.000 turista. Ljeti ne treba ici gore zbog uboda komaraca ili se moze ali se moraju prekriti svi dijelovi tijela do glave. najbolje nekada u oktobru ili od marta do maja (juni je zvizdan u ukrajini). Antena je isto odlicna- napravljena tako da se ne vidi ni iz jednog sela u okolini a put prema njoj pocinje sa autobuskom stanicom na kojoj su figure iz crtanih filmova- jer je zvanicno objasnjenje da je u blizini odmaraliste za djecu. I kada izlazite iz buffer zone svi moraju proci kroz neki check point-odnosno neku masinu iz 80-tih koja pokaze jeste li uhvatili kakvu kontaminaciju. kasnije su mi rekli da su identicne masine bile na aerodromima na letovima iz kijeva.
Tako, pokusacu postaviti nekih slika i mogu pomoci oko informacija ako vas interesuje ture i sl.
Ekstra
Hvala za info o komarcima. Mislio sam baš u ljeto ići, moram onda pomjeriti termin za zimu, što je sigurno, sigurno je
_BataZiv_0809 wrote:Bravo majstore valja sad ovo sve pregledat
Gledao sam i ja tako reportaze i filmove o Auschwitzu ali tek kad sam obisao logore i geto u Krakovu po kisnom i hladnom oktobru stekao sam prave utiske koji me jos drze i drzace.
Treba ovo obici koga iole zanima.
_BataZiv_0809 wrote:Bravo majstore valja sad ovo sve pregledat
Gledao sam i ja tako reportaze i filmove o Auschwitzu ali tek kad sam obisao logore i geto u Krakovu po kisnom i hladnom oktobru stekao sam prave utiske koji me jos drze i drzace.
Treba ovo obici koga iole zanima.
Najviše bih volio ovim vozom od Slavutiča do ChNPP-a. Zaista dosta toga se ima za vidjeti.