Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
-
amina_sa
#126 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Besana naravno da namjeravam raditi sve zavisi od ponuda za posao i mjesta na kojim bi radila ali kao poslovni komunikolog nije problem o svojoj odjeci odlucujem iskljucivo ja pa tako da smatram da je mahrama ono sto je farz a nikab je dobra voljja covjeka i sunnet tako ako dobijem dobru ponudu za posao radit cu ako Bog da jer ipak treba djeci pruziti sve u zivotu
))))
-
amina_sa
#127 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
nema na cemu... 
-
pshhh
#128 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Mozda ovaj tekst najbolje opisuje ovu temu
Ermin Bravo je brilijantan u liku Bahrije, Amarovog suborca iz vremena rata, sada vehabije. Bravo nam približava jednog zatvorenog, tragičnog čovjeka. Taj čovjek snagom volje i odlučan da ne bude nikada više izdan i ponižen, gradi jedan utopijski svijet. Gotovo očajnički, on gradi zaštićeni prostor neke čistoće, potrebe za redom i poštenjem. On se prepušta duhovnosti u kojoj pronalazi ljepotu, ali ponesen svojom idejom, ne shvata da je prešao granicu razumnog.
-
Margita81
#129 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
ljubav_aha wrote:amina_sa wrote:Mislim pravilnik je ekstreman nemam rijeci... jeste mozda za osobe za vrijeme Poslanika s.a.v.s. ali danas su takve okolnosti da ne moze covjek drugacije.Bila sam u SAD-u imam porodicu tamo pa nikada mi niko ne pravi probleme oko nikaba cak sta vise zene amerikanke prelaze na Islam i stavljaju nikab mislim bez problema prije ce ti neko nas ¨balija¨ reci fuj kakva si , dok drugi ljudi imaju respekt i kulturu svi smo razliciti naravno
tema je upravo o takvim ekstremima
ovdje osobe ljubazno pitaju,taj gest respektujem
ne nosim maramu,ti nosis,obe mozemo razogvarati,znaci,to nam ne bi ni trebao biti problem,ali mnogima ocevidno jeste
I ja sam pisala i pitala o extremima. Nemam apsolutno problem sa normalno pokrivenim zenama cak stavise respektujem nacin na koji su one uskladile i vjeru i moderan zivot.
Vidim ovdje spominju i sah kao haram sto je apsolutno suludo. Zar nisu i neki od najvecih sultana igrali i uzivali u sahu? Vjezba za mozak, sta tu ima uopce lose i pogresno
- bijela
#130 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
neka si se javila @amina_sa sa tako jasnim i normalnim postovima
inače su ovih dana teme (vehabizam, sihr) na pdf religija...
@ljubav_aha i besana pozdrav
inače su ovih dana teme (vehabizam, sihr) na pdf religija...
-
amina_sa
#131 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Ma sta da kazem drugo osim samo svoje misljenje: ako cemo gledati neke razlike, to je da kada meni dolaze cure ili jaranice sjede sa mnom u zenskoj sobi u kojoj mi boravimo, a njem muz s mojim -nije to nista lose a toliko je slucajeva da se prijatelj od muza zaljubi u zeni itd....Da sada ne spominjem , da mi zene uvijek imamo razgovarati o nekim zenskim temama- koje naravno ne ticu se muskaraca
Ne smijem otici ni u prodavnicu da kupim haljinu bulje u mene kao da ja ne nosim neke moderne stvari i nakit 
- idealnaM
#132 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Zašto?ljubav_aha wrote:naravnoamina_sa wrote:Naravno da mozemo razgovarati a extremi ne ne interesuju ustvari mislim da bi se i jako dobro slagale pa bujrum mlada sam 20 mi godina hehepa da idemo skupa u soping a ostali nas ne trebaju interesovati svako za sebe
)))
![]()
mene samo zabrinjava status zena vehabija![]()
-
IBN_ÆDÆM
#133 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Tekst lijepo opisuje filmski karakter Bahrije.pshhh wrote:Mozda ovaj tekst najbolje opisuje ovu temu
Ermin Bravo je brilijantan u liku Bahrije, Amarovog suborca iz vremena rata, sada vehabije. Bravo nam približava jednog zatvorenog, tragičnog čovjeka. Taj čovjek snagom volje i odlučan da ne bude nikada više izdan i ponižen, gradi jedan utopijski svijet. Gotovo očajnički, on gradi zaštićeni prostor neke čistoće, potrebe za redom i poštenjem. On se prepušta duhovnosti u kojoj pronalazi ljepotu, ali ponesen svojom idejom, ne shvata da je prešao granicu razumnog.
- ljubav_aha
#134 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
bijela wrote:neka si se javila @amina_sa sa tako jasnim i normalnim postovima![]()
inače su ovih dana teme (vehabizam, sihr) na pdf religija...![]()
bijela,pozdrav
- ljubav_aha
#135 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
idealnaM wrote:Zašto?ljubav_aha wrote:naravnoamina_sa wrote:Naravno da mozemo razgovarati a extremi ne ne interesuju ustvari mislim da bi se i jako dobro slagale pa bujrum mlada sam 20 mi godina hehepa da idemo skupa u soping a ostali nas ne trebaju interesovati svako za sebe
)))
![]()
mene samo zabrinjava status zena vehabija![]()
"Modest dress is prescribed for both men and women in accordance with the Quran, but the Wahhabis specify the type of clothing that should be worn, especially by women."
"Vehabije slede učenja islamskog teologa Muhamed Ibn Abd al-Vahaba, koji je živeo u današnjoj Saudijskoj Arabiji u XVIII veku. Vahab je smatrao da islam treba da bude reformisan, pročišćen i vraćen korenima. Odbacio je niz tradicionalno prihvaćenih rituala, kao što su molitve na grobovima, poštovanje islamskih svetaca i svetih mesta (u svojim pohodima su vehabiti jednom opustošili čak i sveti grad Meku); bio je odlučan protivnik muzike, duvana, osuđivao je ukrašavanje džamija, proslave pojedinih datuma kao što je Muhamedov rođendan, nošenje brojanica. Uveo je strogi kodeks oblačenja, koji je za žene podrazumevao potpuno pokrivanje, osim proreza za oči. Protivnici vehabita nisu bili samo "nevernici", već i muslimani koji pripadaju drugim pravcima islama, naročito šiiti. Paradoksalno je da su vehabiti u svojoj isključivosti u mnogo čemu podsećali na haridžite, sektu stvorenu na samim počecima šiizma. Haridžite su nazivali puritancima islama, odlikovala ih je nemilosrdnost prema onima koji su pogrešili, osuđivali su" raskoš, muziku, igru, vino, a najveći broj njihovih sledbenika je poticao iz redova siromašnog seljaštva.
kodeks oblaenja suprotan cak i prema Kur'an
are not allowed to drive
may not speak
not allowed in public without a male chaperone
have no custody of their children,
-
bogumil-8
#136 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Za ovakvu (moju rečenicu) se izvinjavam. Nije moje da se bavim psihoanalizom (ma koliki talenat imao, za ovu oblast nisam stručan). Donekle imam "opravdanje" u seriji tvojih "niskih udaraca", koji su izazvali moju neprimjerenu reakciju (nisam zagovornik "oko za oko", "zub za zub", "klin se klinom izbija", radije zagovaram savjet Isa pegambera: Na zlo uzvrati dobrotom i plemenitošću, što je i Kur'anom ponovljeno i savjetovano, mada to "wehabije" - najveći sektaši i "novatori" u islamu - ne prihvataju).bogumil-8 wrote:Ovo "sektašu stari", uz seriju sličnih poštapalica u tvojim postovima govori mi da ti nešto u karakteru i obrazovanju ne štima (zato sam te i naputio na Ahmeda, uzmi časove iz lijepog obraćanja, možda ti ih da besplatno).
Na primjeru teksta i zaključka o zabrani šaha (Safeta Kuduzovića) može se uočiti koliko čovjeku nedostaje mudrosti i razuma i kada poznaje tekst Kur'ana napamet (hafiz), zbirku hadisa zna napamet, i ako je profesor islamskih nauka, njegova inteligencija je ravna inteligenciji mog kompjutera.
Slična je inteligencija većine "učenjaka" koje "wehabije" citiraju i na koje se pozivaju kada zabranjuju muziku, demokratiju, druženje sa ćafirima, obilježavanje "nevjerničkih praznika", učešće u "nevjerničkoj vlasti", učešće u zakonodavnoj vlasti, vođenje postupka pred "nevjerničkim sudovima",....
Međutim, krupniji nedostatak te "sekte" (namjerno koristim taj izraz umjesto "pravac") u islamu je sklonost i opravdavanje nasilničkih djelovanja u ime vjere, netrpeljivost prema drugom i drugačijem i isključivost u opravdavanju svojih stavova.
Zato, svako ko se ne suprotstavlja wehabizmu-selfizmu, ko brani takve stavove, opravdava ili ih omalovažava, staje na stranu onog što nije svojstveno islamu i muslimanima, poistovjećujući dobro i zlo, poistovjećujući napredno i nazadno.
Čitav problem nije "sukob civilizacija" već sukob dobra i zla na svjetskoj sceni, ali i unutar samog islama i drugih religijskih učenja!
Kritika "wehabizma" nije kritika islama, već onog što ne valja u islamu, i svaka povika o "islamofobiji" i "mrziteljima" islama i svega što je muslimansko, je samo podpomaganje zla a odvraćanje od dobra.
Trebamo se jasno i nedvosmisleno ograditi od "wehabizma", jer nas jedino tako neće poistovjećivati sa negativnostima koje u sebi nosi i koje generira ta - nakaradna po islam - ideologija.
- ikrime
#137 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Gledalac iz Rijada: Primjetne su optuzbe mnogih muslimana iz drugih arapskih zemalja da smo mi u Saudijskoj Arabiji vehabije, pa vas molim da objasnite da smo mi muslimani sunnije.obećao sam ti maraton.![]()
ODGOVOR:
Prošle sedmice sam rekao da vehabije tako nazivaju zato što ih pripisuju Muhammedu ibn Abdulwehhabu, koje je pozivao borbi protiv raznih oblika širka i pridržavanju Kur'ana i sunneta, te je došao u sukob sa nekim neistomišljenicima, koji su ga optuživali da djeluje protiv Vjerovjesnika s.a.v.s., da ne voli ni njega ni njegovu porodicu. Odmah nakon što se pojavio njegov pokret je krivo predstavljan u mnogim islamskim zemljama i neki padaju pod utjecaj toga krivog predstavljanja sve do danas. Međutim, kao ?to sam i pro?li put rekao, Muhammed ibn Abdulwehhab je bio hanbelijskoga mezheba, tj. slijedio je Ahmeda ibn Hanbela, a poznato je da je Ahmed ibn Hanbel voljen i cijenjen od strane svih muslimana i svih grupacija i pravaca, na svim prostorima.
Na pitanje odgovorio;dr. Jusuf Qaradawi. (http://en.wikipedia.org/wiki/Yusuf_al-Qaradawi )
Izvor: Novi Horizonti
------
Muhammed ibn Abdul-Vehhab nije imao iza sebe klasicni pokret. On je imao ideju o vracanju muslimana izvornom ucenju islama i uklanjanju svih vidova sirka koje su muslimani prakticirali. Tu njegovu ideju podrzala je vlast u Der‘iji u Nedzdu, tako da je, imaju?i politicku i druge vrste, potpore ona zazivjela prvo u Nedzdu, a potom i u drugim dijelovima Arabijskog poluostrva. Dakle, ideja Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba je selefisticka ideja koja poziva vracanju izvornom islamskom ucenju sadrzanom u Kur‘anu i sunnetu. Moze se reci da je ta ideja bila preteca svih reformistickih pokreta koji su se pojavili u zadnjih dvjesto godina proslog milenija, a koji su pokusali probuditi islamski ummet nakon dugog perioda stagnacije i dekadence. Svi ti reformisticki pokreti su se uveliko okoristili idejama da‘ve Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba, koja je pozivala da se islamsko vjerovanje uzima sa cistih nepomuceih izvora, da se to vjerovanje ocisti od svih vidova sirka. Nije naucno utemeljeno sljedbenike da‘ve Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba nazivati vehabijjama, jer ta da‘va nije neki novi mezheb, niti neki novi put, nego je nastavak da‘ve prvih generacija muslimana, ashaba i tabiina.
Treba naglasiti da mnogi koriste izraz vehabija da bi anatemisali islamske aktiviste i muslimane koji se trude da prakticiraju islam. Tako u nasim sredinama gdje muslimani ne klanjaju, vehabijom nazivaju osobu koja ponekad klanja, u sredinama gdje muslimani malo vise klanjaju, vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja sve namaze, ondje gdje muslimani dobro klanjaju vehabijom nazivaju onu osobu koja klanja u dzematu i nosi bradu itd. Dakle, oni koji koriste taj izraz, nemaju za to naucno opravdanje, a mnogi, kako se cini, nemaju ni lijepe namjere.
Oni koji imaju loše namjere, taj izraz koriste, uglavnom, kao što se nekad koristio izraz fundamentalista. Dovoljno je, u komunističkom vremenu, bilo da nekog proglasite fundamentalistom pa da ga po zakonu možete pljuvati, degradirati i osuđivati na višegodišnju robiju. Pošto je riječ fundamentalista izrabljena i pošto fundamentalista ima i među nemuslimanima, izmišljena je riječ vehabija, da se nemuslimanski fundamentalisti ne bi vrijeđali, a da bi se muslimanski mogli blatiti do mile volje. Sredstva informisanja u rusiji čečenske mudžahide nazivaju isključivo vehabijama, upravo zbog gore spomenutog razloga.
S druge strane, treba znati da se pod firmom vehabija i selefija ponekad skrivaju mnogi koji s idejom i da‘vom Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba nemaju baš puno zajedničkog. Treba podvući da su selefije oni koji slijede i prakticiraju islam u svim njegovim segmentima, a ne oni koji eventualno samo u svome odijevanju i vanjskom izgledu liče na selefije, a krše praksu Poslanikovu, s.a.v.s, i njegovih ashaba, kada je u pitanju porodični život, odnos prema komšijama, rodbini, muslimanima, nemuslimanima, radu itd. Dakle, i s te strane postoji velika igra i ponekad velika zabluda.
Dakle kao zaključak možemo kazati da oni koji slijede izvornu ideju Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba su, ustvari, sljedbenici selefističke ideje koja nastoji vjerovati onako kao je vjerovao Allahov Poslanik, s.a.v.s, i prakticirati obrede islama onako kako ih je Poslanik, s.a.v.s, radio i da nije vehabija niti selefija svako koga nazivaju tim imenima, niti je vehabijja ili selefija svako ko sebe tako naziva i tako se deklariše.
Više o ovom pitanju napisao sam u omladinskom časopisu Saff br. 10 i 11 (oktobar i novembar ’97) u feljtonu o suvremenim pokretima, partijama i sektama koji je ovaj omladinski časopis bio počeo objavljivati.
Dr.Sukrija Ramic ( http://www.ipf.unze.ba/index.php?id=46&cat=1&profid=3 )
Izvor: Novi horizonti
Muhammed Ibn Abdulvehhab
Dr. Smajlović Muhammeda Ibn Abdulvehhaba stavlja u grupu novostoljetnih tvoraca islamskog buđenja ili reformatorstva u islamu.
Kako ističe dr. Smajlović Abdulvehhab je sve svoje snage usmjerio ka prvom principu vjere islama, prema šehadetu «la ilahe illallah», kojem su pozivali svi božji poslanici, a zadatak Muhammeda, a.s., je bio da do kraja objasni i to prenese ljudima. Po Abdullvehhabu ono što je dovelo da islamski svijet skrene s «pravog puta» a ujedno u ruci ima knjigu kao što je Kur'an je mnogoboštvo ili politeizam. Po njemu muslimani su se sve više okretali evijama, tražeći od njih pomoć i potporu, sve je više bilo turbeta koje su ljudi obilazili. Drugi razlog je bio zatvaranje vrata idžtihada, carevala je imitacija, oponašanje ili taklid je zagospodarilo a slobodoumnost je gušena svugdje gdje god je to bilo moguće.
Muhammed Ibn Abdulvehhab je za ove probleme imao rješenje, a to je potpuno i bezpogovorno vraćanje kur'ansko-sunetskim načelima, otvaranje i oživljavanje idžtihada. Po Abdulvehhabu, treba naučiti i usvojiti nekoliko osnovnih pitanja, a to su: upoznati Boga, dž.š., Muhammeda, a.s., i vjeru islam; raditi po islamu; pozivati u islam; biti strpljiv u teškoćama na ovom putu. To su bili principi koje je zastupao i čvrsto propagirao veliki islamski učenjak i reformator Muhammd Ibn Abdulvehhab.
Dr. Smajlović je čak i preveo knjigu kao i još jedno njegovo djelo koje se zove «Tri osnovna temelja i njihovi dokazi» o kojem kaže: »Ovo djelo dajemo i u prijevodu kako bi našem čitaocu ukazali na suštinsko rješenje problema vjerovanja sa kur'anskog aspekta. Djelo je kako se vidi po opsegu malo, ali je veliko po svojoj sadržini. Želimo da dođe do što većeg broja ruku i da ga pročita što veći broj muslimana i prostudira što veći broj imama...»
http://www.islamska-zajednica.hr/nasi_u ... ovic_6.php
DR. AHMED SMAJLOVIĆ: http://www.fin.ba/index.php?Itemid=11&c ... ew=article
Husejn ef. Đozo ( http://centarzakulturu.com.ba/index.php ... 5&Itemid=1 ) kaže o njemu da je jedan od “najznačajnijih islamskih reformatora”. ( Đozin rad se može naći u Takvimu iz 1978. godine )
Mrsko mi bilo da prekucavam.
Vehabije zaista nisu posebna sekta. ,,Sekta” bi pretpostavljala postojanje nekih posebnih doktrina koje bi njene sljedbenike razlikovale od ogromne mase svih drugih sljedbenika iste vjerc. Medutim, u vehabizmu nema posebnih doktrina - naprotiv, ovaj pokret je pokušao da ukine sve novotarije i doktrine koje su se u toku mnogih vijekova nagomilale oko izvornih učenja islama i da se vrati nekadašnjoj poruci Poslanika. U svojoj beskompromisnoj jasnoći, ovo je svakako bio veliki pokušaj, koji je vremenom mogao dovesti do potpunog oslobodenja islama od svih predrasuda koje su zamračile Poruku. U stvari, svi renesansni pokreti u modernom islamu - ehli-hadis pokret u Indiji, senusi pokret u sjevernoj Africi, rad Džemal ed-Din el-Afganije, i Egipćanina Muhameda Abduhua - mogu se neposredno vezati za duhovni impuls koji je u osamnaestom stoljeću dao Muhamed ibn Abel el-Vehab....
Muhamed Assad: http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Asad ( Put za Meku)
Ovo je samo na brzaka, malo.
- ikrime
#138 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
ovo bijaše za publiku?! Publika, molim, aplauz.Za ovakvu (moju rečenicu) se izvinjavam. Nije moje da se bavim psihoanalizom (ma koliki talenat imao, za ovu oblast nisam stručan). Donekle imam "opravdanje" u seriji tvojih "niskih udaraca", koji su izazvali moju neprimjerenu reakciju (nisam zagovornik "oko za oko", "zub za zub", "klin se klinom izbija", radije zagovaram savjet Isa pegambera: Na zlo uzvrati dobrotom i plemenitošću, što je i Kur'anom ponovljeno i savjetovano, mada to "wehabije" - najveći sektaši i "novatori" u islamu - ne prihvataju).
Da se podjestimo koga ti nazivaš neznalicama:Na primjeru teksta i zaključka o zabrani šaha (Safeta Kuduzovića) može se uočiti koliko čovjeku nedostaje mudrosti i razuma i kada poznaje tekst Kur'ana napamet (hafiz), zbirku hadisa zna napamet, i ako je profesor islamskih nauka, njegova inteligencija je ravna inteligenciji mog kompjutera.
Slična je inteligencija većine "učenjaka" koje "wehabije" citiraju i na koje se pozivaju kada zabranjuju muziku, demokratiju, druženje sa ćafirima, obilježavanje "nevjerničkih praznika", učešće u "nevjerničkoj vlasti", učešće u zakonodavnoj vlasti, vođenje postupka pred "nevjerničkim sudovima",....
Tirmizi, Ibn Abbas. Imama Nevevija,Imam Šafija,Muslim,Alija b. Ebi Talib,Imam Bejheki , Ibn Kajjim ,Imam Ebu Hanife, Imama Malik, Imam Ahmed.
Koji trip čovječe...Međutim, krupniji nedostatak te "sekte" (namjerno koristim taj izraz umjesto "pravac") u islamu je sklonost i opravdavanje nasilničkih djelovanja u ime vjere, netrpeljivost prema drugom i drugačijem i isključivost u opravdavanju svojih stavova.
Zato, svako ko se ne suprotstavlja wehabizmu-selfizmu, ko brani takve stavove, opravdava ili ih omalovažava, staje na stranu onog što nije svojstveno islamu i muslimanima, poistovjećujući dobro i zlo, poistovjećujući napredno i nazadno.
Čitav problem nije "sukob civilizacija" već sukob dobra i zla na svjetskoj sceni, ali i unutar samog islama i drugih religijskih učenja!
Kritika "wehabizma" nije kritika islama, već onog što ne valja u islamu, i svaka povika o "islamofobiji" i "mrziteljima" islama i svega što je muslimansko, je samo podpomaganje zla a odvraćanje od dobra.
Trebamo se jasno i nedvosmisleno ograditi od "wehabizma", jer nas jedino tako neće poistovjećivati sa negativnostima koje u sebi nosi i koje generira ta - nakaradna po islam - ideologija.
-
Static-X
#139 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
@ikrime interesantan tekst
Sto mogu zakljuciti je da je rijec o vehabijama muslimanim i nevehabijama muslimanima - ko je upravu a ko ne.
Nebitno koji je put vise ispravan, mozda bi to mogli uporediti na drugi nacin. Uzmimo za primjer jednog vehabiju i jednog tipicnog bosanskog muslimana koji se protivi vehabijama, pa uporedimo koji vise praktikuje stvari po islamu i ko vise krisi ta pravila.
Sto mogu zakljuciti je da je rijec o vehabijama muslimanim i nevehabijama muslimanima - ko je upravu a ko ne.
Nebitno koji je put vise ispravan, mozda bi to mogli uporediti na drugi nacin. Uzmimo za primjer jednog vehabiju i jednog tipicnog bosanskog muslimana koji se protivi vehabijama, pa uporedimo koji vise praktikuje stvari po islamu i ko vise krisi ta pravila.
- ikrime
#140 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Static-X wrote:@ikrime interesantan tekst![]()
Mi smo jedan Ummet. Nema tu vehabije muslimani VS nevehabije muslimani.
-
Static-X
#141 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Upravo tako, ja to razumijem. Za sebe smatram da sam musliman i nista vise. Ali sam morao navesti primjer jer nazalost ipak tako imamo tu klasifikaciju, nazivajuci ljude vehabijama i cim vec...ikrime wrote:
- ikrime
#142 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Static-X wrote:Upravo tako, ja to razumijem. Za sebe smatram da sam musliman i nista vise. Ali sam morao navesti primjer jer nazalost ipak tako imamo tu klasifikaciju, nazivajuci ljude vehabijama i cim vec...ikrime wrote:
Protiv toga moramo da se borimo na svaki mogući način. U razjedinjenosti nam je propast.
Svaki musliman koji voli svoju vjeru i koji je svjestan toga ko je i šta je, uzdiže se iznad bilo kakvih podjela i cijepanja koja muslimane mogu međusobno udaljiti. Mezhebske, nacionalne, jezičke, političke i bilo kakve druge različitosti među muslimanima ne smiju biti uzrokom podjela i razdvajanja unutar ummeta. šejh Karadavi
- ikrime
#143 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
1. nebulozakodeks oblaenja suprotan cak i prema Kur'an
are not allowed to drive
may not speak
ostale stvake su uglavnom vezane za tradiciju tog prostora. Pogotovo 2,3,4.
obaveznost muške pratnje ima uporište u islamu - no usko je vezano za određeno vrijeme i kontekst. Kada nisu postojali organi reda - policija itd. Pa je zbog ženine sigurnosti takva praksa preporučena i naređena..... ovo ti ja ukratko, onako.
inače?
- ljubav_aha
#144 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
a zasto zahtijevaju pokrivanje zeninog licaikrime wrote:1. nebulozakodeks oblaenja suprotan cak i prema Kur'an
are not allowed to drive
may not speak
ostale stvake su uglavnom vezane za tradiciju tog prostora. Pogotovo 2,3,4.
obaveznost muške pratnje ima uporište u islamu - no usko je vezano za određeno vrijeme i kontekst. Kada nisu postojali organi reda - policija itd. Pa je zbog ženine sigurnosti takva praksa preporučena i naređena..... ovo ti ja ukratko, onako.
inače?
- softly
#145 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Evo zasto:ljubav_aha wrote: a zasto zahtijevaju pokrivanje zeninog licakodeks oblacenja suprotan u Kur'an

Dakle, iz puke briznosti da ne bi bile NAPASTOVANE !
- ikrime
#146 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
Static-X wrote:Upravo tako, ja to razumijem. Za sebe smatram da sam musliman i nista vise. Ali sam morao navesti primjer jer nazalost ipak tako imamo tu klasifikaciju, nazivajuci ljude vehabijama i cim vec...ikrime wrote:
Evo jednog lijepog primjera iz BiH. Jedno sufi-hanefi-selefi sijelo.
ilahiju uči poznati ašik hfz Fuad Seleragić, a pored njega sjedi Bilal Bosnić, selefijski daija.
- ikrime
#147 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
ljubavi, halali nemam vakta sad, dobićeš odgovor u toku dana, malo opširniji.a zasto zahtijevaju pokrivanje zeninog licakodeks oblacenja suprotan u Kur'an
- idealnaM
#148 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
ljubav_aha
"Modest dress is prescribed for both men and women in accordance with the Quran, but the Wahhabis specify the type of clothing that should be worn, especially by women."krajnost
"Vehabije slede učenja islamskog teologa Muhamed Ibn Abd al-Vahaba, koji je živeo u današnjoj Saudijskoj Arabiji u XVIII veku. Vahab je smatrao da islam treba da bude reformisan, pročišćen i vraćen korenima. Odbacio je niz tradicionalno prihvaćenih rituala, kao što su molitve na grobovima, poštovanje islamskih svetaca i svetih mesta (u svojim pohodima su vehabiti jednom opustošili čak i sveti grad Meku); bio je odlučan protivnik muzike, duvana, osuđivao je ukrašavanje džamija, proslave pojedinih datuma kao što je Muhamedov rođendan, nošenje brojanica. Uveo je strogi kodeks oblačenja, koji je za žene podrazumevao potpuno pokrivanje, osim proreza za oči. Protivnici vehabita nisu bili samo "nevernici", već i muslimani koji pripadaju drugim pravcima islama, naročito šiiti. Paradoksalno je da su vehabiti u svojoj isključivosti u mnogo čemu podsećali na haridžite, sektu stvorenu na samim počecima šiizma. Haridžite su nazivali puritancima islama, odlikovala ih je nemilosrdnost prema onima koji su pogrešili, osuđivali su" raskoš, muziku, igru, vino, a najveći broj njihovih sledbenika je poticao iz redova siromašnog seljaštva.
kodeks oblaenja suprotan cak i prema Kur'an
are not allowed to drive
may not speak
Nije im dozvoljeno voziti?
Ne smiju govoriti?
Ne mogu van bez muškog pratioca?
Nemaju starateljstvo nad djecom?
Imaš li nešto da nije copy-paste?
Nemam nista protiv, ali možda bi ipak, bilo lijepo da makar razumjes to sto si zalijepila.
- ljubav_aha
#149 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
IdelanaM,meni ekvacija,jekavica ijekavica ne smetaju
ti si izgleda negkje propustila temu o ovome : have no custody of their children
bila je na forumu u sklopu,mozda cak i ove teme,srteno u trazenju inforamcije
IdelanaM,nosis li nikab
pitam jer podrzavas,nij eu pitanju provokacija
hvala
ti si izgleda negkje propustila temu o ovome : have no custody of their children
IdelanaM,nosis li nikab
- ljubav_aha
#150 Re: Vehabizam - posljedica duhovne nezrelosti muslimana
ikrime wrote:ljubavi, halali nemam vakta sad, dobićeš odgovor u toku dana, malo opširniji.a zasto zahtijevaju pokrivanje zeninog licakodeks oblacenja suprotan u Kur'an
hvala