jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Rasprave o vjerskim temama.
Propast2

Post by Propast2 »

Ili ima li gdje da pise kako je grijeh uopste gledati tudje zene?

Onda se zene nebi morale prekrivati jel de? Niko ih od muslimana nebi gledao, jer bi time napravili grijeh?
bengazi

Post by bengazi »

Moderne muslimanke ne nose hidzab vec voze auta sa zatamnjenim staklima !
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Procitao sam prvu stranicu i nisam mog´o vise :D pa halalite ako kazem nesto sto je neko vec rek´o :wink:

izvinite sto ovako osjecam ali mi je citajuci postalo VEOMA drago sto sam musko :D Da razjasnimo BOG JE JEDAN a da li On zeli da se zena pokriva ili ne ja licno ne znam. Iskreno ja mislim da nemora i da je ljepse da se ne pokrivaju nego da zensko bude zensko :D i nadam se da to moze ici u skladu sa vjerom. Eh to je moje misljenje. Ko se pokriva nemam bilo sta protiv. I branit cu svaku muslimanku sto je napadnuta jer je pokrivena, to je njen izbor i dokle god nije natjerana ima puno pravo bez da je neko gleda kao "primitivno, zaostalu, fanaticnu" i ostale gluposti. A sto se tice pitanja postavljacice teme, tvoja relacija sa Jedinim Gospodarom ne moze biti definisana kroz forumase(bar po meni) ili cak kroz hodzu nego pogledaj u sebe jer Allah sve zna i vidi i On ce cuti tvoje pitanje iako ne otvoris usta i pokusaj tako pronac odgovor jer God works in mysterius ways. A licno(da sam zensko) nebih i molio se Bogu da me primi kao vjernika iako to ne radim.
pravi-put

Post by pravi-put »

Haqqani (citat):
Bismillah!

Trebala si drugacije preformulisati pitanje:

"Jesam li dobra muslimanka, iako ne postujem zakone i naredbe Allaha dž.š.?"
Propast 2
1.Ako je grijeh sto je zena otkrivena, zar nije onda slican grijeh sto muskarci gledaju otkrivene zene?
2.Negdje pri vrhu teme procitah da u Kuranu pise samo za spustanje haljina, ali ne i za prekrivanje kose ili ociju?
3.Sta je bolje prekriti kosu ili oci?
4.Mislim sa stanovnista grijeha.
5.Jel veci grijeh pogledati drugu zenu u oci ili kosu?
6. Ili ima li gdje da pise kako je grijeh uopste gledati tudje zene?
7. Onda se zene nebi morale prekrivati jel de? Niko ih od muslimana nebi gledao, jer bi time napravili grijeh?
------------------------------------------------
Haqqani - da smo napokon nas dvojica ISTOG MISLJENJA! :lol:

1. Tacni brate, da je grijeh i muskarcima da gledaju u stidna mjesta zena strankinja, stim sto je grijeh zene veci, ona ima grijeh sto je nepropisno obucena ali snosi i dio grijeha od svakog pozudnog pogleda koji bude upucen na njena stidna mjesta. Jos jedan vazana opaska je da ce svaki muskarac koji se vodi kao staratelj nepristojno obucene zene (muz, babo, brat, amidja...) SNOSITI TAKODJE DIO GRIJEHA ZA NJENO NEPRISTOJNO OBLACENJE I ZAVODJENJE, jer muskarci su duzni da se brinu o svojim zenema i onima koje su pod njihovom zastitom i brigom.
2.3.4.5 Pogresno si razumio dragi brate, Ulema se razilazi oko pokrivanja lica i saka, ali ako uzmemo ovo lakse misljanje onda znaj da se niko od islamskih ucenjaka nije usudio da dozvoli zeni da pred strancima otkrije nesto vise osim lica (od vrha brade, do cela i do usiju/usi ne), i saka(do zglobova). Drugo misljenje je da je sva zena stidno mjesto, ali ovdje postoje velika razilazenja. Znaci nema razilazenja oko pokrivanja kose, ono je obavezno, samim tim je i veci grijeh odkriti kosu i glrdati u nju, dok oko pokrivanja lica posroji razilazenje sto ukazuje da su oci manje stidno mjesto od kose, a time i manji grijeh, a Allah najbolje zna. Najbolje je sve pokriti i IZBJECI RAZILAZENJE :)
6. Naravno da ima dragi brate, Poslanik saws i islamska ulema nisu nesto zabranjivali iz have, vec na osnovu jasnih dokaza iz Kur'ana i Sunneta!
7. Ima jedna narodna koja kaze tesko je sa medom raditi, a med ne probati. Zato je najbolje od meda se skloniti, tada nemas sta probati :)
Drugim rijecima zena je najvece iskusenje muskarcu, ako je jos nepristojno i izazovno obucena i pored toga jos loseg karaktera, onda se strast jos brze i jace rasplamsava, ako se pak osamljuju onda su vec na putu jednog od najvecih grijeha. Allah s.w.t. poznavajuci muskarca i zenu i njihovu potrebu jednog za drugim, koje svako normalno zivo bice nosi u sebi, propisao je zeni ali i muskarcu pravila (Serijatske propise), kao pokrivanje, razdvajanje spolova gdje god je to moguce, obaranje pogleda i sve ono sto bi suzbijalo rasplamsavanje strasti ili nedaj Boze cinjenje bluda.
Dokaze za ove tvrdnje mozete najolje procitati na ovim stranicama, da sada ne izvlacim djelove , najbolje je da procitate cijele tekstove,
Selamu alejkum!!!
Dokazi i savjeti za razmiljanje!
http://www.hidzab.com/tekstovi/tekst_3_ ... _4056.html
http://studio-din.com/modules.php?name= ... pic&t=2253
http://www.novihorizonti.com/test/tekst ... kalID=1193
http://www.bosnjakinja.net/modules.php? ... nt&sid=337
http://www.geocities.com/islambih1/pokr ... htm?200611
http://www.i-mos.ch/savjeti/osvjeti_se_ ... manko.html
-------------------------------------------------------------------
Halalite na eventualnim pravopisnim grekama, U hici sam!
Last edited by pravi-put on 12/05/2006 00:57, edited 2 times in total.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Za¹to misli¹ da ti bilo ko mo¾e reæi jesi li dobra muslimanka? Ko to ima pravo da procjenjuje? Neko ko ni sam ne zna na koju æe stranu na kraju balade?
deex

Post by deex »

Grijeh je sakriti ljepotu. Zasto je kriv cvijet sto je lijep i sto ga svi gledaju? Ja ostajem pri svom misljenju i nikada ga necu promijeniti. Izgleda da mi govorimo razlicitim jezicima.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

deex wrote:Grijeh je sakriti ljepotu. Zasto je kriv cvijet sto je lijep i sto ga svi gledaju? Ja ostajem pri svom misljenju i nikada ga necu promijeniti. Izgleda da mi govorimo razlicitim jezicima.
Nije problem što ga svi gledaju nego što neko ko ne zna cijeniti ljepotu tog savršenstva ubere taj cvijet i zauvjek uništi tu ljepotu.
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!
Haqqani - da smo napokon nas dvojica ISTOG MISLJENJA! :lol:
Hvala Allahu dž.š. sto nas je obradovao najvecim poklonom - imanom. Sada smo malo iskusani jedan drugim , pa na hajr, sve se desava Allahovom voljom, i svo je znanje , uistinu samo kod njega.
Last edited by Haqqani on 12/05/2006 00:08, edited 2 times in total.
pravi-put

Post by pravi-put »

ztluhcs
Zašto misliš da ti bilo ko može reći jesi li dobra muslimanka? Ko to ima pravo da procjenjuje? Neko ko ni sam ne zna na koju će stranu na kraju balade?
ztluhcs, ahbabu sa komplikovanim nikom, sto se tice tvojih pitanja da li niko zna da je kod Allaha dobar i da li je kod Allaha nesto pimljeno od nasih dobrih djela, da li ce biti od sretni ili nesretni, to mi nemozemo znati.
Djela ce biti sudjena prema namjerama, i svakome ce biti nadoknadjeno u skladu sa njegovim namjerama" (El- Buhari).

Mi vjernici trebamo se uvjek truditi da popravimo nase trenutno stanje, na bolje, da se ne predajemo strastima i grijesima govoreci:" Allah mi je ovako odredio." Mi TAKVIMA porucujemo de se oni sami potrude popraviti na bolje pa neka kazu:"Vidi sta mi je Allah odredio."
Naravno svi se slazemo da se trebamo popravljati i ljude oko sebe podsjecati na obavezu slijedjenja Allahovih propisa; pokoravanjem i slijedjenjem vjernik se priblizava Allahovoj milosti, a odbijanjem i zapostavljanjem ili ne daj Boze negiranjem samo se udaljavamo od Allaha i priblizavamo njegovoj srdzbi.
Zelim samo navesti jedan primjer da vidimo kako Allah s.w.t. nekim dobrim vjernicima pomogne da budu medju ljudima zapamceni po dobru. Cesto mozes cuti konstataciju umro onaj fini dedo ili ona stara draga nena, pa kazemo bio je poznat kao fin vjernik/ca.
Da li se zapitamo na osnovu cega smo zakljucili da su bili dobri ljudi i vjernici? Kazemo klanjali su, postili, isli na Hadzdz, cesto dolazili u mesdzid, bili blage naravi, ali cvrsti vjernici, dedo nikada nije nikoga ostetio, niti mu zulum cinio, nane nikad namaza nije ostavila, od svoje mladosti nosi hidzab, i sl. ... (spominju se po brojnim dobrim djelima).
Zasto ovo navodim, na osnovu poznatog hadisa u kojem se kaze kada Allah s.w.t. zavoli svoga roba,... kaze meleku Dzibrilu da je zavolio toga i toga, pa ga zavoli i melek Dzibril, a zatim on ovu vjest prenese ostalim melecima, pa ga meleci zavole i kazu ljudima da je Allah s.w.t. i meleci zavolili toga i toga Allahovg roba, pa ga zavole i postuju i ljudi, (prijatelji i neprijatelji).
Cesto puta nam se desi da nam neko postane nekako posebno drag a nista on nama nije od dunjaluckog dobra ucinio, nista vise nego drugi vjernici, ali nam odredjene osobe nekako posebno legnu na srce, to su nama znakovi da se neki dobri ljudi jos na dunjaluku po svom iskrenom vjerovanju primjete, a konacni sud ipak ostaje kod Allaha s.w.t. samo on sigurno zna kakav je ko!
Zato ohrabrimo nasu sestru muslimanku da radi sto vise dobra i da se kloni sto je moguce vise ruznih djela, kako bi se sto vise priblizila Allahovoj milosti i oprostu, a ne kao neki forumasi, koji najvjerovatnije iz neznanja ili neozbiljnosti nagovaraju nase sestre muslimanke na razvrat, razgolicavanje i otkrivanje svojih ukrasa, pred gladnim vukovima !!!

Oni koji zenu porede sa cvijecem, mi im porucujemo - DA JE SAMO DOBRO OCUVANO I ZASTICENO CVIJECE ZAMIRISALO PUNIM MIRISOM, A ONO ZAPUSTENO I NE ZASTICENO JE NAJCESCE SAMO KRATKO ZAMIRISALO, a zatim je otkinuto i bacito pred noge nezaiteresovanih prolaznika.
Ovo nije opste pravilo ali nam moze posluziti kao isaret (primjer) da se popravljamo i trudimo da budemo bolji nego sto trenutno jesmo.
Esselamu alejkum!
PS: Grizenu jabuku nece niko da jede! -Turska poslovica - zlata vrijedna!
Last edited by pravi-put on 12/05/2006 09:31, edited 3 times in total.
pravi-put

Post by pravi-put »

Bismillah!

Citat:
Haqqani - da smo napokon nas dvojica ISTOG MISLJENJA!

Hvala Allahu dž.š. sto nas je obradovao najvecim poklonom - imanom. Sada smo malo iskusani jedan drugim , pa na hajr, sve se desava Allahovom voljom, i svo je znanje , uistinu samo kod njega.
Molim ALLAHA da nam se smiluje i da nas poduci korisnom znanju, i da budemo na Sudnjem danu od sretnih, insAllah!
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

pravi-put wrote:ztluhcs
Za¹to misli¹ da ti bilo ko mo¾e reæi jesi li dobra muslimanka? Ko to ima pravo da procjenjuje? Neko ko ni sam ne zna na koju æe stranu na kraju balade?
ztluhcs, ahbabu sa komplikovanim nikom, sto se tice tvojih pitanja da li niko zna da je kod Allaha dobar i da li je kod Allaha nesto pimljeno od nasih dobrih djela, da li ce biti od sretni ili nesretni, to mi nemozemo znati.
Djela ce biti sudjena prema namjerama, i svakome ce biti nadoknadjeno u skladu sa njegovim namjerama" (El- Buhari).

Mi vjernici trebamo se uvjek truditi da popravimo nase trenutno stanje, na bolje, da se ne predamo se strastima i grijesima govoreci:" Allah mi je ovako odredio." Mi TAKVIMA porucujemo de se oni sami potrude popraviti na bolje pa neka kazu:"Vidi sta mi je Allah odredio."
Naravno svi se slazemo da se trebamo popravljati i ljude oko sebe podsjecati na obavezu slijedjenja Allahovih propisa, pokoravanjem i slijedjenjem vjernik se priblizava Allahovoj milosti, a odbijanjem i zapotavljanjem ili nedaj Boze negiranjem samo se udaljavamo od Allaha i priblizavamo njegovoj srdzbi.
Zelim samo navesti jedan primjer da vidimo kako Allahs.w.t. nekim dobrim vjernicima pomogne da budu medju ljudima zapamceni po dobru. Cesto mozes cuti konstataciju umro onaj fini dedo ili ona stara draga nena, pa kazemo bio je poznat kao fin vjernik/ca.
Da li se zapitamo na osnovu cega smo zakljucili da su bili dobri ljudi i vjernici? Pa kazemo, klanjali su, postili, isli na Hadzdz, cesto dolazili u mesdzid, bili blage naravi, ali cvrsti vjernici, dedo nikada nije nikoga ostetio, niti mu zulum cinio, nane nikad namaza nije ostavila, od svoje mladosti nosi hidzab, i sl. ...
Zasto ovo navodim, na osnovu poznatog hadisa u kojem se kaze kada Allah s.w.t. zavoli svoga roba,... kaze meleku Dzibrilu da je zavolio toga i toga, pa ga zavoli i melek Dzibril, a zatim on ovu vjest prenese ostalim melecima, pa ga meleci zavole i kazu ljudima da je Allah s.w.t. i meleci zavolili toga i toga Allahovg roba, pa ga zavole i postuju i ljudi, i prijatelji i neprijatelji.
Cesto puta nam se desi da nam beko postane nekako posebno drag a nista on nama nije od dunjaluckog dobra ucinio, nista vise nego drugi vjernici ali nam odredjene osobe nekako posebno legnu na srce, to su nama znakovi da se neki dobri ljudi jos na dunjaluku po svom iskrenom njerovanju primjete, a konacni sud ipak ostaje kod Allaha s.w.t. samo on sigurno zna kakav je ko!
Zato ohrabrimo nasu sestru muslimanku da radi sto vise dobra i da se kloni sto je moguce vise ruznih djela, kako bi se sto vise priblizila Allahovoj milosti i oprostu, a ne kao neki forumasi, koji najvjerovatnije iz neznanja ili neozbiljnosti nagovaraju nase sestre muslimanke na razvrat, razgolicavanje i otkrivanje svojih ukrasa, pred gladnim vukovima !!!

Oni koji zenu porede sa cvijecem, mi im porucujemo - DA JE SAMO DOBRO OCUVANO I ZASTICENO CVIJECE ZAMIRISALO PUNIM MIRISOM, A ONO ZAPUSTENO I NE ZASTICENO JE NAJCESCE SAMO KRATKO ZAMIRISALO, a zatim otkinuto i bacito pred noge nezaiteresovanih prolaznika.
Ovo nije opste pravilo ali nam moze posluziti kao isaret da se popravljamo i trudimo da budemo bolji nego sto trenutno jesmo.
Esselamu alejkum!
PS: Grizenu jabuku nece niko da jede! -Turska poslovica - zlata vrijedna!
Sve je to ok, ali èinjenica je da samo Bog i èovjek zna(ju) ¹ta mu je u glavi ((skrivene) namjere, razlozi, strahovi, forma ili ne, ili ¹ta god veæ) te da èovjek u vjeri stoji sam pred Bogom tako da ova pitanja treba svako sam sebi da odgovori bez posrednika...

Moje mi¹ljenje, vi imate pravo misliti drugaèije ali ne bi ¾elio raspravljati o tome, svako je rekao svoje mi¹ljenje...

Lijep pozdrav,
Haqqani

Post by Haqqani »

pravi-put wrote:
Bismillah!

Citat:
Haqqani - da smo napokon nas dvojica ISTOG MISLJENJA!

Molim ALLAHA da nam se smiluje i da nas poduci korisnom znanju, i da budemo na Sudnjem danu od sretnih, insAllah!

Amin!
Post Reply