Nova Dacia Logan
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nineac
whow ti si rekao da je Fabia rađena na platformi golfa III! To je neupuićenost u tematiku o kojoj ti misliš diskutovati. Drugo, sadašnji clio i pored toga što je doživio dva facelifta općenito je jednu generaciju stariji od fabije, dok se logan temelji na generaciji prije aktualnog clia, te kosriti motore koji su se mogli naći u prvim verzijama današnjeg clia, kao i neke elemente u unutrašnjosti.
Golf nemožeš porediti niti sa jednim prethodnim autom jer pripada većoj klasi, te je normalno da je sposobnije auto općenito, a kada smo kod njega, neki dan sam vozio Skodu Octavio 2.0TDI i daleko mi se bolja čini od Golfa V, dok u unutrašnjosti ima dosta više mjesta!
Golf nemožeš porediti niti sa jednim prethodnim autom jer pripada većoj klasi, te je normalno da je sposobnije auto općenito, a kada smo kod njega, neki dan sam vozio Skodu Octavio 2.0TDI i daleko mi se bolja čini od Golfa V, dok u unutrašnjosti ima dosta više mjesta!
-
BigusDickus
Na ovoj slici izgleda OK, ali u prirodi je... brate ruzna...
ne znam kako drugacije da izrazim...

-
nineac
Pa ako su djelovi više zaobljeni logično je da su skuplji, zar ne? zato je logan dizajniran kao sjekirom.
Drugo, otkud to da logan koristi platformu budućeg clia? Pa poenta logana je da bude jeftino i dostupno auto, a ne da koristi hi-tech tehniku budućeg clia čiji će popis opreme koštati kao komplet logan.
Ljudi Logan koristi zastarjelu, ali provjerenu tehniku i između ostalog zato je jeftin.
Drugo, otkud to da logan koristi platformu budućeg clia? Pa poenta logana je da bude jeftino i dostupno auto, a ne da koristi hi-tech tehniku budućeg clia čiji će popis opreme koštati kao komplet logan.
Ljudi Logan koristi zastarjelu, ali provjerenu tehniku i između ostalog zato je jeftin.
-
BigusDickus
I meni taj podatak zvuci, u najmanju ruku sumnjivo...nineac wrote:Pa ako su djelovi više zaobljeni logično je da su skuplji, zar ne? zato je logan dizajniran kao sjekirom.
-
ado-šampion
Golf je k..a! To "Golf je Golf" više ne prolazi, jer sada u toj klasi postoji barem pet auta, koji su potpuno ravnopravni Golfu u svakom pogledu, a kada se uzme u obzir i cijena mogu ga i nadmašiti. To si mogao pričati za vrijeme prve tri generacije Golfa, ali sada ne ide! Evo da ti nabrojim bar pet auta, pa da čujem tvoj komentar:whow wrote:AS aka Ado Shampion-
A.) Potpuno se slazem za tvojom konstatacijom da se Golf i Clio ne bih trebali porediti. Razlog: Golf je Golf![]()
Za tvoju informaciju ja sam se vozio Clia (1996) dok si ti vjerovatno vozio bicikloi upravo je to model koji sam poredio sa Golfom III
B.) Gdje si to procitao da je Skoda Fabia najbolje auto u klasi
( cjenovnoj i ostalima) molim te predoci argumente.
C.) Ako ne volis VW to je o.k. ali dozvoli i onima koji imaju drugacije misljenje da ga i ispolje .
Ford Focus
Opel Astra
Mazda 3
Renault Megane
Peugeot 307.
Čak je Astra u Auto Bildu pobijedila Golfa! Auto Bildu je VW svetinja i do tada Golfa, ne računajući GTI verzije, niko nije dobio u navedenom časopisu!
Ako si Clio '96. poredio sa Golfom III, opet ti ne valja poređenje. Fabia nema veze sa Golfom III, kao što ti je Nineac rekao, i puno je naprednije i bolje auto! Bolje Fabiu poredi sa Golfom IV! A Logan je upravo od tog Clia preuzeo mehaniku.
Pročitao sam u mnogo časopisa, a izvadio bih ti citate iz Auto Blica, ali imam brdo brojeva pa mi je mrsko tražiti,
Argumenti: Najveća prostranost kabine u klasi, najbolja izrada i (uz Cliove i Polove) nabolji materijali u unutrašnosti u klasi, iza Fiestinog najuravnoteženiji ovjes u klasi, iza Clia najudobnija u klasi i najpovoljnija cijena u klasi.
Nekoliko usporedbi iz Auto Blica kojih se sjećam:
Fabia protiv Pola i Ibize, isti motori 1.2 HTP, Fabia prva.
Fabia 1.4 (60 konja) protiv Corse 1.0 12V (?), Punta 1.2, P 206 1.4, Yarisa 1.0, Fabia UBJEDLJIVO prva.
Jedini zreo automobil u toj klasi pored Fabije (i Pola naravno) je aktuelni Renault Clio.
-
aston
Nineac je u pravu - smatram da prije svakog davanja misljenja o Loganu treba procitati uvodnu rijec kojom pocinje gotovo svaki njen test u svim revijama : L je predvidjen da u svojih 5000 i kusur eura kolika mu je cijena objedini ono sto je ljudima u zemljama za koje je (prvobitno bio) predvidjen - najbitnije, a to je izdrzljivost, visoka upotrebna vrijednost, dobra antikorozna zastita. On to sa predvidjenim motorima od 1.4 i 1.6l potpuno ispunjava, jer ti agregati i nisu predvidjeni za obaranje nikakvih brzinskih rekorda, vec da vlasnika bez problema odvezu od tacke A do tacke B, i uz takvu exploataciju obecavaju neproblematicnih i 300 000km, i kad se ima u vidu smisao postojanja ovakvog auta, sa moje strane - all the best for L, izuzev jedne stvari: Kad sam gledao L kod Bunje, prosto sam se zblanuo kad sam vidio da nema mjeraca temperature rashladne tecnosti, vec ima samo lampicu koja kad se i ukljuci i indicira pregrijavanje, obicno je - kasno. I sta ako se recimo desi da termostat ostane u otvorenom polozaju, pa motor ne moze ni da postigne r. temperaturu, sto moze da bude preduslov nekih drugih kvarova, vozac o tome nema nikakvu informaciju. Ne mogu da shvatim da su na tome stedjeli.
-
Nadir
#139 Nova Dacia Logan
Dacia Logan je izgleda veoma interesantna, gledao sam statistiku za ovu temu i ima 5315 učitavanja i 141 odgovor.
-
Ralfson
To da je 5 000 eura je patka. Naime, base verzija kosta 13 000 KM a to znaci da nema ni servo ni ABS ni klimu itd.. a bez ovih stvari to je obicni "stojadin".... Verzija sa "full opremom" kosta i do 19 000 ne racunajuci razne spletke distributera u BiH kao sto je vadjenje zvucnika, podmetaca za noge i naplata za instaliranje istih i po nekoliko stotina maraka.. Po meni cisti promasaj jer bolje je kupiti neku bolju marku auta oko 5 godina staru... npr. Alfu 156, Astru, Golfa 4 itd...
-
BigusDickus
Pa kako nece biti interesantna... Ovo nase trziste je skoro 100% jedno od onih koja su imali u vidu, kad su je pravili... uz jos neke "egzoticne" zemlje... 
-
Golden
Cijena Dacie Logan u BIH je 12.789 KM do registracije, dakle, sa placenim svim dazbinama.Ralfson wrote:To da je 5 000 eura je patka. Naime, base verzija kosta 13 000 KM a to znaci da nema ni servo ni ABS ni klimu itd.. a bez ovih stvari to je obicni "stojadin".... Verzija sa "full opremom" kosta i do 19 000 ne racunajuci razne spletke distributera u BiH kao sto je vadjenje zvucnika, podmetaca za noge i naplata za instaliranje istih i po nekoliko stotina maraka.. Po meni cisti promasaj jer bolje je kupiti neku bolju marku auta oko 5 godina staru... npr. Alfu 156, Astru, Golfa 4 itd...
Mislim da niko ne ocekuje da u "5.000 Eura" bude ukljucena i carina, porez, transport... Pa cijena skutera kao sto je Beverly 250 je 4.500 Eura do registracije.
Usput, bolje opremljen Logan ( ABS, klima, elektricni prozori, CD player ) kosta cca 16.000 KM, ne 19.
Da li je bolje kupiti potpuno novog Logana, sa provjerenim Renault motorom i mehanikom, gepekom od 510 litara i dvogodisnjom garancijom ili golfa 3 tdi starog 7 godina ( izvor: http://www.autopijaca.ba ) sa predjenih 118000 kilometara ( u sto ne mozes biti 100% siguran ) to je odluka koju donosi svaki covjek za sebe, ali na bazi istinitih podataka.
Sto se tice "spletki distributera" Renaulta, nikad nisam cuo nesta nakvo, mozes li mi dati neki argumentirani primjer?
-
ado-šampion
Samo da napomenem da su godine kada je nastao navedeni motor Renaultove najgore godine što se pouzdanosti tiče.Golden wrote:Da li je bolje kupiti potpuno novog Logana, sa provjerenim Renault motorom i mehanikom, gepekom od 510 litara i dvogodisnjom garancijom ili golfa 3 tdi starog 7 godina ( izvor: http://www.autopijaca.ba ) sa predjenih 118000 kilometara ( u sto ne mozes biti 100% siguran ) to je odluka koju donosi svaki covjek za sebe, ali na bazi istinitih podataka.
Sto se tice "spletki distributera" Renaulta, nikad nisam cuo nesta nakvo, mozes li mi dati neki argumentirani primjer?
-
sudnjidan
nijedan od ova dva motora nije imao velikih problema sa pouzdanoscu jer se radi o klasicnoj 8-ventilskoj tehnologiji sa ubrizgavanjem u jednoj tacki. Slabiji 1.4 se donedavno ugradjivao u clio, a jos se ugradjuje u taliju tako da je 100 posto pouzdan proizvod.Samo da napomenem da su godine kada je nastao navedeni motor Renaultove najgore godine što se pouzdanosti tiče.
Sto se tice jaceg 1.6, njegov glavni problem dok se ugradjivao u staru generaciju megana bila je visoka potrosnja. Da li su mu u medjuvremenu nesto mijenjali, ili je karoserija logana puno laksa, tek po iskustvu ljudi koji voze logan maksimum koji im trosi po gradu je 8 litara. Cak se 1.6 preporucuje kao bolja opcija jer je razlika u cijeni neznatna za razliku od performansi.
-
Golfoljubac
Vozio sam Megana sa tim motorom 1.6 - 90 konja, nisam imao nikakvih problema a prosao sam 100 hiljada kilometara za 3 ipo godine.
Volim Golfa ali moram biti iskren.
Volim Golfa ali moram biti iskren.
-
Ralfson
Za sada jos ne mogu iznijeti sve argumente cisto iz razloga sto radim na prikupljanju istih, a prilikom kupovine prodavac mi je licno rekao "Idi na forum Sarajevo-X i vidi sta ljudi kazu..." eh ako on tako prodaje svoja auta onda... Helem, moje licno misljenje je da motor i moze proci ali sve ostalo nece izdrzati ni garantni period...
-
Golden
Ako je tako, to govori o losem pristupu dilera. Generalno je problem u Bosni sto se covjek rjetko moze osjetiti kao gospodin za svoje pare, cak i kad ih daje gomilu kao sto je to slucaj kad kupuje auto.Ralfson wrote:Za sada jos ne mogu iznijeti sve argumente cisto iz razloga sto radim na prikupljanju istih, a prilikom kupovine prodavac mi je licno rekao "Idi na forum Sarajevo-X i vidi sta ljudi kazu..." eh ako on tako prodaje svoja auta onda... Helem, moje licno misljenje je da motor i moze proci ali sve ostalo nece izdrzati ni garantni period...
Srecom, kvalitet automobila ne ovisi o prodavcu nego o proizvodjacu.
-
icatenej
Logan ima merac temperature rashladne tecnosti. Indikator temperature je na ekranu sa desne strane (preko puta indikatora goriva). Cetiri crte su normalna temperatura. Kod mene krene od 0 crta (kad ga tek upalim), dodje do cetiri posle nekoliko kilometara kad motor postigne radnu temperaturu i tu ostane do kraja voznje (sto je i logicno, ne bi valjalo da je drugacijeaston wrote:Kad sam gledao L kod Bunje, prosto sam se zblanuo kad sam vidio da nema mjeraca temperature rashladne tecnosti, vec ima samo lampicu koja kad se i ukljuci i indicira pregrijavanje, obicno je - kasno. I sta ako se recimo desi da termostat ostane u otvorenom polozaju, pa motor ne moze ni da postigne r. temperaturu, sto moze da bude preduslov nekih drugih kvarova, vozac o tome nema nikakvu informaciju. Ne mogu da shvatim da su na tome stedjeli.
-
The_Flyer2002
MODEL Logan kojim je rumunjska Dacia izašla na europsko tržište uskoro bi mogao dobiti i svoju karavansku inačicu, javlja magazin Auto Motor und Sport.Najvažniji model u novijoj povijesti rumunjske marke polako se etablira na svim značajnim europskim tržištima. Povoljna cijena, provjerena francuska tehnika i robusnost glavni su elementi Loganovih aduta, a uskoro će vrlo vjerojatno biti prošireni novima.
Ona najznačajnija tiče se prostranosti i praktičnosti koja proizlazi iz karavanske koncepcije vozila. Nagađa se da bi već iduće godine Dacia trebala na tržište izbaciti neznatno skuplju karavansku izvedbu Logana. Službeno je potvrđeno da će u bliskoj budućnosti ponuda biti proširena dizelskom izvedbom s 1.5 dCi motorom od 65 KS, a automobil će dobiti i diskove na stražnjim kotačima. Također, za razliku od istočnih tržišta, Logan se na razvijenim zapadnim tržištima oprema Continentalovim ili Michelinovim pneumaticima.
sa index.hr