Snaha Dragojla mi je ubila sina Ahmeda, moga sina, a njenog

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nesferatu wrote:
Stvarno te ne kontam sta pokusavas reci...
'Alo Sved'ska cujel'mo se.

Nego, da ti sretnes Dragojlu ovako, na cesti negdje, sta bi uradio?

a) prisao i cestitao 8 mart.
b) prisao da cujes ovu pricu ispricanu i sa pozitivnog aspekta
c) zovnu najblizu postavu policije i ostavio njima da rade svoj posao
d) sam je uhapsio i pravedno objesio u obliznjem parku bez truna mrznje
e) zamrzio bi je toliko da bi se munja iz cista vedra neba srucila umjesto njene na tvoju glavu.
f) dao joj tvoj broj telefona da malo popricate... ne sumnjam da biste nasli zajednicki jezik...
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Stvarno te ne kontam sta pokusavas reci....
vesela

Post by vesela »

jah, odakle da krenem na sestoj strani ovako KRASNE diskusije?...mozda je najbolje da napravim paralelu:

lavicas je nedavno postavila temu " Kako zivjeti zajedno?" i dala nam tekst o brutalnom ubijanju srba u bratuncu...tema je bila prisutna par sati, jer smo je svi, kao i ja, nabrzaka iznapadali i tema je nestala...ne znam kako je zavrsila...

ovdje imamo primjer divljastva u familiji i, aman-zaman, svi se identifikovase, probudise se bolne uspomene i haj'mo *ebat cetnicima mater...i haj'mo na ovom forumu lijeciti frustracije, kukavicluk i komplekse i od*jebat normalne ljude, koji su ostali psihicki stabilni, koji ljude dijele na ljude i neljude...i tema opstade...

ovo se zove dvolicnost

prenj spominje knjigu NOZ i siri dezinformacije, jer je on shvatio kako njemu odgovara...ne znam kako je to uspio, jer knjiga govori da je nemoguce izvesti da narod u bosni zivi izolovano, da, koliko god mi htjeli biti "nacionalno cisti", zivot donosi sudbine, na koje covjek ne moze uticati...i mi smo uvijek, na neki nacin izmijesani...a nisu u pitanju mjesoviti brakovi!!!...prenj je, pretpostavljam "pao" na opis klanja srpske familije na badnje vece od strane muslimana, na samom pocetku knjige i pod tim utiskom citao dalje...JA ZNAM, PRENJ DA TI ZNAS BOLJE...

ovo me nazaustavljivo vuce da kazem da ni nase, muslimansko maslo nije za ramazana...bez obzira na cinjenice, koje ovdje vecina iznosi...moja familija je osnivac zelenih beretki...moji rodjaci su nosili, kao i ostali, tespih na ramenu, pistolj i noz za opasacem i pusku u rukama...ne zato da bi se slikali, vec da bi ubijali...kako "one" sa druge strane rova tako i neduzne po sarajevu...i nisu jedini...na zalost...

ali u ovakvim slucajevima mi pronalazimo "razloge i opravdanja"...vrlo brzo i cesto nepromisljeno...ali smo jedinstveni...

mr_bosnjak spominje mog muza, srbina u armiji bih i pokusava da ne stavlja ljude u isti kos, a neki drugi smatraju da je to saka ljudi, koja nema znacaj...

svako ko je rekao nesto ovako mom muzu otis'o je u sto p...m...
on zna ko je opkolio sarajevo i nije sebe nasao medju tim ljudima...on je sarajlija, koji je smatrao da treba braniti svoj grad...i nijedan srbin mu ne smije reci da grad nije granatiran i ostale srpske nebuloze, jer ga poklopi cinjenicama, kojima je on bio svjedok...

isto tako mu ni jedan musliman ne smije govoriti o muslimanskom merhametluku, jer ga je dobro osjetio na svojim ledjima...

srbi su ga natjerali da napusti "svoje ognjiste", ali on ih ne mrzi...
muslimani su mu bukvalno zaklali sestrica od 19 g. i odsjekli glavu, ali on ih ne mrzi...

on to svodi pod prljavstine rata, neminovne u svakom ratu i vodio je racuna samo da sacuva svoju porodicu i pobjegne iz sarajeva, cim prije-tim bolje...

NAJLAKSE JE MRZITI...MNOGO TEZE JE OSTATI IZNAD SITUACIJE I SAGLEDATI CINJENICE...moj muz, sarajlija, samo tako razmislja...

uvodni tekst nam nece donijeti pravdu i satisfakciju za pocinjene zlocine...ne treba ba nas ni podsjecati na pocinjene zlocine, jer ih se jos uvijek dobro sjecamo...i cekamo sta ce hag uraditi...mi ne mozemo nista uraditi...

ja do sada nisam dobila nijednu primjedbu na moje postove i ovaj post bi, po mom misljenju trebao ostati takav...ovaj site nosi naziv sarajevo, sto znaci zajednicki temelj za suzivot ljudi razlicitog misljenja
Prenj

Post by Prenj »

vesela wrote: ...
prenj spominje knjigu NOZ i siri dezinformacije, jer je on shvatio kako njemu odgovara...ne znam kako je to uspio, jer knjiga govori da je nemoguce izvesti da narod u bosni zivi izolovano, da, koliko god mi htjeli biti "nacionalno cisti", zivot donosi sudbine, na koje covjek ne moze uticati...i mi smo uvijek, na neki nacin izmijesani...a nisu u pitanju mjesoviti brakovi!!!...prenj je, pretpostavljam "pao" na opis klanja srpske familije na badnje vece od strane muslimana, na samom pocetku knjige i pod tim utiskom citao dalje...JA ZNAM, PRENJ DA TI ZNAS BOLJE...
...
Sve stvari treba posmatrati u kontekstu konkretnog vremenskog konteksta. Knjiga Vuka Draskovica "Noz", koja iz danasnje perspektive i svjezih sjecanja na konkretne zlocine nekome i moze izgledati kao djecija slikovnica, u ono vrijeme je itekako uzburkala duhove iskopavsi sve traume i podjele, koje su se pokusale zakopati, izmiriti i zaboravit tolike godine. "Noz" ne dolazi na talasu slobode rijeci, te granice su vec koju deceniju prije bile pomjerene, vec dolazi na talasu srpskog nacionalizma i kao takvu je treba i vrjednovati.
Prenj

Post by Prenj »

El-Intifada wrote:E vidis, SAFF je prvi koji se naso da poprica, objelodani i podjeli ovu sudbinu koja se poigrala sa nanom.
Za razliku od ostalih. Jos nesto, ovaj tekst ne znaci sad da svi skocimo i pomognemo nani kako god moze. Sto nije iskljuceno, cak je pohvalno, normalno.
Svrha ovog teksta je razvijanje svoje samosvijesti. Da se okrenes i pogledas gdje zivis.
SAFF se moze pohvaliti sa jos jednim projektom koji je skoro pokrenuo:

Saff redovno pise o zločinima koje su četnici i ustaše činili po gradovima koje su okupirali 1992. godine, ali i kasnije. Pisat ćemo iduću od grada do grada, a govorit ćemo otvoreno i detaljno o broju stradalih, o stratištima, o ubijanjima, mučenjima, silovanjima, o logorima, grobnicama, o zločinima. Dragi naši čitaoci, pozivamo vas da se i vi uključite, da sačuvamo našu historiju od zaborava. Da se zna i da se ne zaboravi!
Ako zaista zelite biti posteni sa istorijom, moracete obraditi zlocine svih strana, inace cijela stvar nema smisla.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

uvodni tekst nam nece donijeti pravdu i satisfakciju za pocinjene zlocine...ne treba ba nas ni podsjecati na pocinjene zlocine, jer ih se jos uvijek dobro sjecamo...i cekamo sta ce hag uraditi...mi ne mozemo nista uraditi...
A, po kojem to rezonu je Hag donijeo pravdu i satisfakciju. Hag je isto tako jedna solidna sterilna karina sa erektivnom disfukcijom po pitanju pravde. A, svaki onaj koji je bio ubijeden da ce se nesto promjeniti preko noci sa Haagom je do dana danasnjeg shvatio iluziornost svega toga. Haag je tu ponajprije da svijet sapere sa sebe odgovornost, da moze sutra reci, eto uradili smo barem ovoliko, jest za zakasnjenjem ali...nas nece mnogo dobra od toga zapasti, sto rece jedna forumasica samo stvaraju kult Srpskog pacenika junaka koji im kaze da mu mogu popusiti neku stvar a ekvivalento tom i drugi se kultovi radjaju.

Ja do sada koliko sam shvatio, jedina dobra strana Haga je sto ce postojati izvor informacija nezavisan od strana ukljucenih u rat. Znaci izvor koji se nece moci kompromitovati i koji ce biti autoritativan svim drugim po pitanjima sta se je zaista odigralo. Koji ce imati najkompletniju pricu. I podatke koji su najrelaniji jer tolika lova je invesitrana da se sve dokumentira i prevede na 3-4 jezika....I za to im hvala jer je vrlo bitno, ali opet ovo mi je slaba satisfakcija za kaznjavanje zlocina koji su pocinjeni.

Haag isto tako procesljava pitanje mudzehedina, ali interesantno da niko jos nije otisao u Haag zbog Grcke dobrovoljacke brigade koja je operirala u Srebrenici iznad koje je odmah poslje pada, zavijorila se Grcka zastava, ili zbog Rumunskih placenika. Zbog Rusa i Ukrajinaca koji su dolazili. Mahom pravoslavnih mercenaries-a. Koje su kolege Srbi toliko cijenili da kad bi gdje zaginuli nisu bili zainteresirani ni za izvlacenje njihovih tijela ili razmjenu vec bi ih ostavili da trunu po frontovima na koje su ih dovodili.

I pozdravljam ovo sto Prenj kaze. Sa svih strana obraditi. Jer ko je god pocinio zlocina mome narodu Bosnaskom, ja mu ne mogu ni zaboraviti ni oprostit. A ne mogu oprostiti ni onima koji su ubijali nekog u moje ime, jer su i mene u ovo sve uvukli i zaprljali i ocrnili a eto, navodno su radili sve najbolje naravno, sami za sebe, ali im je trebala ta odstupnica ako sutra nesto krene neplanski, da imaju u nekom naci podrsku, da ih "brani" ko sto su i oni "branili" mene, tebe, sviju nas je neko branio od nekoga (a u stvari mi smo sami sebe branili od svih al' eto)....

I ne slazem se s tobom da su tvoji rodjaci koji su nosili pistolje nosili ih da ubiju. Nosili su pistolje onda kad su izljeveni betonski bunkeri oko cijelog grada a u njima smjesteni tenkovi i topovi sa cijevima uperenim ka tebi i meni dok je u BiH koncentracija oruzija postala najveca na svijetu po kvadratnom kilometru i 90% u ruka Srbijanaca i Srba Bosanaca. Tad i u tim momentima, zivot se je branio s onim s cim se je i oduzimao. To je bila kao ruka hirurga. Koja zivot produzuje al' ga jednako tako moze i uzeti. Jedina je zamjerka sto su u prvi mah, najgori klosari Sarajevski postali oni koji su vladali gradom. To je bila i prva naznaka o tome, "ko sa nama vlada i ko od nas pravi drzavu". Bez obzira na sve. Sarajevo je opstalo i nikad nije postalo Capajebo. U njemu je bilo 50,000 Srba cijeli rat. Na osnovu Sarajeva i njegove price, i Tuzle, opstala je i Bosna. Jer to su jedini krajevi u kojima se je odrzala, kako tako, multieticnost, ma sta ko da pricao, kad uporedis sa Banjalukom i Mostarom, tek onda shvatis kolika je to pobijeda i kakva je bila potrebna zrtva za to.
vesela

Post by vesela »

Nesferatu, govorimo o potpuno istoj stvari sa istim stavovima. Boldirani dio mog citata je poenta svega. Ti si ga boldirao. Hag ne moze dati licnu satisfakciju. Pisanje ovih tekstova ne moze dati licnu satisfakciju. Tri zlatna ljiljana u mojoj familiji sa oceve strane ne mogu dati satisfakciju, jer su nosioci ljiljana na Kovacima.

A ne znam kako bih definisala tu satisfakciju!

Tvojih zadnih nekoliko recenica su jako dobro napisane i to je ono sto sam ja rekla da ovaj site nosi naziv sarajevo, a to znaci puno stvari koje sarajlije nekada ne mogu rijecima izraziti. Ti si to jasno i lijepo rekao.
vesela

Post by vesela »

@Prenj

Spomenuo si knjigu, dali smo misljenja i ti i ja. Smatram da ni ti ni ja ne trebamo vise davati misljenja o toj knjizi na ovoj temi. Naravno, ako zelis da diskutujes, otvori temu, gdje cu iznijeti svoja misljenja uz puno uvazavanje tvojih misljenja.
Reina

Post by Reina »

jel pod prljavstine rata svodite i sistematsko i plansko ubijanje, ciscenje teritorija od svega sto nije sprsko, jel pod prljavstinu rata svodite GENOCID…. i nadam se da cete
ostati iznad situacije pa reci: svaka cast tom narodu BOSNJACKOM…. eto i nakon svega nisu se latili osveta nego traze zadovoljene pravde u HAGU, uostalom zato je i osnovan. I ne znam zasto govorite da ce oni samo stvarati "kult srpskog pacenika"… pa cujte ljudi na kraju krajeva nije me briga…. nisi ONI ti koji su ubijani, i nad kojima je proveden GENOCID nego su oni ti KOJI SU TO RADILI I IZVRSILI AGRESIJU ….. ako nisu kaznjeni ….. onda oni kao sto i rade velicaju ratne zlocince….. ako ih kazne vi kazete onda ce oni stvarati kult sprskog pacenika….. dragi moji pa zar to nisu radili i prije i zar to nerade i danas nakon svega sto su nanijeli zla drugima ….. da bi prestali sa velicanjem zlocinaca i glumom pacenickog naroda…. njima zaista treba kad kazem njima ne mislim na narod nego na DRZAVU da ih dobro trehnu i osude u Hagu ……… jedan covjek koji pocini ubistvo on se OSUDI da bi se na neki nacin zadovoljila pravda zbog ubistva nevinog covjeka i da bi se uticalo na ostale da ne cine takva djela odnosno nedjela. Kad sakrivaju svoje zlocince i kad ih velicaju nek odgovaraju KAO drzava jer oni to tako hoce.
Fair Life

Post by Fair Life »

Centurion wrote:yebacemo im majku za sve ovo, kad tad ;)
Izaberi...

Image
Joni

Post by Joni »

poc'o pa odusto , sumnjam da je pamflet pa me to jos vise ljuti , bjesnim,
jer citao sam reakcije a jedna od tih je i ovaj prijedlog,
TREBALO JOJ JE BRADAVICE SA SISA OSJEC SJEKIROM I PUSTIT PACOVU DA KROZ STOMAK IZGRIZE.
najveca tragedija muslimana u bih je da im neko ispira mozak da su tu tragediju dozivjeli samo iz razloga sto su muslimani.
jednostavno , gadi mi se kad neko neciju tragediju koristi za svoje ciljeve .
Joni

Post by Joni »

gospodjo vesela ,
moj duboki naklon.
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

Joni wrote:poc'o pa odusto , sumnjam da je pamflet pa me to jos vise ljuti , bjesnim,
TREBALO JOJ JE BRADAVICE SA SISA OSJEC SJEKIROM I PUSTIT PACOVU DA KROZ STOMAK IZGRIZE.
najveca tragedija muslimana u bih je da im neko ispira mozak da su tu tragediju dozivjeli samo iz razloga sto su muslimani.
Pa sad,ciji je mozak ispran i kome se jos uvijek ispira dalo bi se raspravljat.
Posto si vidim upucen u razloge stradavanja bosanskih muslimana u proteklom ratu,volio bih da mi pojasnis zasto i ko porusi sve i jednu dzamiju u BiH gdje god su imali priliku to da ucine,sto silovase onolike zene(bice da su valjda dokazivali svoju muskost,ili da bi ponizili muslimane jer znaju sta predstavlja majka za muslimana).
Vidis,tu se gospoda malo zajebala u racunu,da nisu krenuli da istrijebe citav narod,u ovom slucaju muslimane,sada se to zove genocid i za to im se sudi,mozda bi oni i uspjeli uzet cijelu Bosnu,ovako su se morali zadovoljit sa polovinom.Broj muslimana u toj polovini krajem 95,a i danas,ti govori da li su stradali ili ne za to sto su muslimani.
Reina

Post by Reina »

sistematsko i plansko ubijanje ciscenja teritorija od ljudi i bogomolja od svega sto nije srpsko, pa su tako stradali i Bosnjaci i Hrvati jer tako je zahtijevao projekat velika srbija...
Joni

Post by Joni »

Husko Kotrljanjić wrote:
Joni wrote:poc'o pa odusto , sumnjam da je pamflet pa me to jos vise ljuti , bjesnim,
Posto si vidim upucen u razloge stradavanja bosanskih muslimana u proteklom ratu,volio bih da mi pojasnis zasto i ko porusi sve i jednu dzamiju u BiH gdje god su imali priliku to da ucine,sto silovase onolike zene(bice da su valjda dokazivali svoju muskost,ili da bi ponizili muslimane jer znaju sta predstavlja majka za muslimana).
Vidis,tu se gospoda malo zajebala u racunu,da nisu krenuli da istrijebe citav narod,u ovom slucaju muslimane,sada se to zove genocid i za to im se sudi,mozda bi oni i uspjeli uzet cijelu Bosnu,ovako su se morali zadovoljit sa polovinom.Broj muslimana u toj polovini krajem 95,a i danas,ti govori da li su stradali ili ne za to sto su muslimani.
moje misljenje je ovako,
-dzamije su rusene da bi se ostavio takav dojam kojeg nam sad ti iznosis .
- silovanje bosanki-muslimanki je dio genocidnog plana koji je imao cilj "razvaliti" bosanca za sva vremena po vjerskim savovima . ne mogu se sloziti sa tvojim navodom da je muslimanu mati ista znacjnija nego je to pravoslavcu , katoliku , ateisti ,
- broj muslimana u srbiji '92.godine je skoro pa identican danasnjem broju muslimana u srbiji.
pa mogu li ja sebi postaviti tako logicno pitanje ,
zasto bi neko dolazio u bih ubijati mulimane kad je tu "zedj" za ubistvima muslimana mogao ugasiti i u svojoj drzavi , u svom komsiluku ?
vesela

Post by vesela »

Joni wrote:gospodjo vesela ,
moj duboki naklon.
nisam razumjela zasto dobih naklon :?

muslimani su ubijani i protjerivani samo i iskljucivo zato sto su bili muslimani! genocid je napravljen! cilj je bio stvaranje velike srbije!...to su nepobitne cinjenice...

post od ranije sam napisala iritirana sirenjem ove teme na x stranica, a brisanje teme lavicas, na istu temu za par sati...

meni nijedna takva tema ne donosi satisfakciju i ne vraca moje mrtve, niti moze vratiti mene u moju kucu, u moj garad, medju moje prijatelje i senada i vladimira i nenada
Reina

Post by Reina »

..... cilj etnicki cista teritorija i velika srbija..... bez obzira ko tamo zivio
jer su ubijali i Hrvate i Bosnjake tamo gdje su i jedni
i drugi zivjeli zajedno......
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

@vesela
Skroz mi se dopada tvoj prvi komentar i slazem se s tobom (osim dijela o knjizi "Noz" koju nisam citala, pa ne znam o cemu govoris).
Reina

Post by Reina »

Noz zaista nisam citala.... ali po pricanju drugih ne bih ga mogla pohvaliti a ko ga je
pisao nije ni cudo... :D
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

@Nesferatu
Sto se pak, multieticnosti tice u BiH, zivjela sam zadnjih godina u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci. Sad zivim u Tuzli i taj pojam jedino vazi u Tuzli u pravom smislu te rijeci. Sarajevo nije ni blizu.
BECHO

Post by BECHO »

Joni wrote:
Husko Kotrljanjić wrote:
moje misljenje je ovako,
- silovanje bosanki-muslimanki je dio genocidnog plana koji je imao cilj "razvaliti" bosanca za sva vremena po vjerskim savovima
Definitivno si zreo za feralovsku rubriku 'shit of the week!
carsija

Post by carsija »

da pamtis wrote:
tempora wrote:Meni ima nesto iskrivljeno u tim razmisljanjima da oni koji apeluju da se ne zaboravi odmah pozivaju i na mrznju, krvoprolice i slicno.
Ako je suditi po tome kako se odnosimo prema zrtvama i mjestima zlocina, mi vec odavno ne pamtimo nista, pa stoga oni koji se boje sjecanja, ne trebaju da se plase.
Valjda po prirodi stvari, svaki covjek se odnosi drukcije prema "stvarima"( u nedostatku adekvatne rijeci). Jedni ce u zrtvama traziti opravdanje za jos vise zrtava, a drugi ce se trudi da ne zaborave i da prastaju. Jedni ne vole da se prisjecaju i ne mogu to psihicki vise podnositi a nase nije da mi ocjenjujemo legitimnost necijeg bola!
U sustini, covjecanstvo nista ne uci od istorije ali eto, covjek se nada da se mnoga zvjerstva nece ponoviti iako se ona vracaju u jos gnusnijim oblicima.
No, trebalo bi pitati majke Srebrenice i bilo koju majku BiH, kako se ona nosi sa zaboravom. Da li joj bilo ko od nas ima pravo u lice reci da zaboravi? Da njeno meso negdje trune i ceka istinu dok se mi naklapamo o tome ko vise mrzi i ko vise pravo ima da kaze drugome kako ga nije stid.
Da se znamo odnositi prema proslosti, ovakve teme ne bi bile ispolitizirane, pogotovo od muskih ucesnika foruma ovdje. Niti bi cinicnost ni arogantnost preovladavala u pitanjima, gdje ce se sugovornik do mile volje izvrjedjati i srozati mu se integritet.
Zrtve su pale, za mene nebitno kojega su imena, a jedino sto jos mozemo je ponasati se dostojanstveno prema ovome sto na zalost ne mozemo promjeniti
.

bravo!......kako mozete da trazite od mene da zaboravim GENOCIT? oprostiti ok, zaboraviti nikada....

"oprostiti ok, zaboraviti nikada"

ja im nikada necu ni oprostiti ni zaboraviti i nemoj slucajno da me ko ubjedjuje u nesto drugo.
Prijedorcanka
danas

Post by danas »

Joni wrote: pa mogu li ja sebi postaviti tako logicno pitanje ,
zasto bi neko dolazio u bih ubijati mulimane kad je tu "zedj" za ubistvima muslimana mogao ugasiti i u svojoj drzavi , u svom komsiluku ?
odgovor na to ti je dao vuk draskovic, vec spominjan na ovoj temi. mislim da je 1992-e on rekao da ce muslimanima graditi dzamija koliko god hoce, ali drzavu nece nikada. bosanski muslimani su napravili potez koji srpski nacionalizam nije mogao (niti htio) svariti -- htjeli su se otrgnuti od dominacije beograda i imati svoju drzavu. za to su platili krvlju.

broj muslimana u srbiji je sveden na "podnosljivu granicu" prijasnjim cistakama i klanjima, bas kao sto im je sada "prihvatljiv" broj muslimana u BL. znaci, zelja za ubistvima muslimana u srbiji je utazena ranije (istim metodama) a njihov broj je "podnosljiv". neka to saka muslimana, ali zna se ko sefuje. jer nacionalisti iz BG dobro znaju da nije isto da li ima 5% ili 55% muslimana u drzavi -- 5% nikad nece dici glavu (a i ako digne, lako cemo sa njima), ali 55% hoce. zato ih se trebalo "regulisati" u bosni, gdje su bili vecina.

sasvim je ispravna tvrdnja da je projekat velike srbije zahtijevao etnicko ciscenje -- a da su tu zivjeli marsovci, i njih bi protjerali i pobili svakako. ali nije u tome stvar, stvar je da je nekoga bilo VEOMA lako nagovoriti da ide i pali, kolje, protjeruje, pljacka, siluje, bombarduje... i tu element da smo mi muslimani ima bitnu ulogu, koja je uveliko pridonijela "zaru" kojim su se neki upustili u projekat velike srbije. jer lakse je klati nekoga koga mrzis. projekt velika srbija i srpski sovinizam/mrznja naspram hrvata i posebno muslimana ('turaka') ne idu jedno bez drugoga.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Joni wrote:
Husko Kotrljanjić wrote:
moje misljenje je ovako,
- silovanje bosanki-muslimanki je dio genocidnog plana koji je imao cilj "razvaliti" bosanca za sva vremena po vjerskim savovima . ne mogu se sloziti sa tvojim navodom da je muslimanu mati ista znacjnija nego je to pravoslavcu , katoliku , ateisti ,
- broj muslimana u srbiji '92.godine je skoro pa identican danasnjem broju muslimana u srbiji.
pa mogu li ja sebi postaviti tako logicno pitanje ,
De pogledaj kako je proslo muslimanima na Kosovu u roku jedno 10 godina Miloseviceve vladavine. Nekazem da su i oni skroz "cisti" ali njegov rezim je provodio tolko teror nad njima, pa kolone izbjeglica. Jedini razlog sto ih danas opet ima ko i prije je zato sto je Srbija izgubila vlast na Kosovu pa se vratili. Muslimani u Sandzaku su takodze proganjani, hapseni i teror njegovog(Milosevicevog) rezima nad njima takdze nije prestajao. Sandzacka sela uz BiH su bas kao i ona u okupiranom djelu BiH na drugom djelu granice totalno unistena. Eh nakon pada Milosevica mozda su se neki vratili. Tako nemoj da pokusavas dokazat neumjesanost Srbije u ovome. Ili da se Bosnjaci nisu htjeli istrejbit.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas wrote:
Joni wrote: pa mogu li ja sebi postaviti tako logicno pitanje ,
odgovor na to ti je dao vuk draskovic, vec spominjan na ovoj temi. mislim da je 1992-e on rekao da ce muslimanima graditi dzamija koliko god hoce, ali drzavu nece nikada. bosanski muslimani su napravili potez koji srpski nacionalizam nije mogao (niti htio) svariti -- htjeli su se otrgnuti od dominacije beograda i imati svoju drzavu. za to su platili krvlju.

broj muslimana u srbiji je sveden na "podnosljivu granicu" prijasnjim cistakama i klanjima, bas kao sto im je sada "prihvatljiv" broj muslimana u BL. znaci, zelja za ubistvima muslimana u srbiji je utazena ranije (istim metodama) a njihov broj je "podnosljiv". neka to saka muslimana, ali zna se ko sefuje. jer nacionalisti iz BG dobro znaju da nije isto da li ima 5% ili 55% muslimana u drzavi -- 5% nikad nece dici glavu (a i ako digne, lako cemo sa njima), ali 55% hoce. zato ih se trebalo "regulisati" u bosni, gdje su bili vecina.

sasvim je ispravna tvrdnja da je projekat velike srbije zahtijevao etnicko ciscenje -- a da su tu zivjeli marsovci, i njih bi protjerali i pobili svakako. ali nije u tome stvar, stvar je da je nekoga bilo VEOMA lako nagovoriti da ide i pali, kolje, protjeruje, pljacka, siluje, bombarduje... i tu element da smo mi muslimani ima bitnu ulogu, koja je uveliko pridonijela "zaru" kojim su se neki upustili u projekat velike srbije. jer lakse je klati nekoga koga mrzis. projekt velika srbija i srpski sovinizam/mrznja naspram hrvata i posebno muslimana ('turaka') ne idu jedno bez drugoga.

':thumbup:'
Post Reply