Ajeti, hadisi, dove....

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kritichar

#126 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by kritichar »

ice2cube wrote:Da Vas pitam, kada se 'dovi' da li mozemo moliti Boga za nesto sto je npr. fizicki nedostatak ili nesto slicno ?? Dal' je moguce to da upali ??
možeš tražiti sve što nije haram i što neće za haram poslužiti
ali nemoj tražiti nemoguće, npr. recimo ako čovjek izgubi ruku, neće od Boga tražiti da mu nova ruka izraste, nego će tražiti da nema nikakvih poteškoća zbog tog gubitka
vodoprovodčik

#127 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by vodoprovodčik »

ice2cube wrote:Da Vas pitam, kada se 'dovi' da li mozemo moliti Boga za nesto sto je npr. fizicki nedostatak ili nesto slicno ?? Dal' je moguce to da upali ??
Ma najsigurnija opcija u ovom slučaju jeste Karabeg. Provjereno radi. ;-)
ice2cube

#128 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by ice2cube »

kritichar wrote:
ali nemoj tražiti nemoguće, npr. recimo ako čovjek izgubi ruku, neće od Boga tražiti da mu nova ruka izraste, nego će tražiti da nema nikakvih poteškoća zbog tog gubitka
Ja sam se malo lose izrazio, nije nista tako, samo bi zelio nesto sto je realno moguce ali sto i ne mora da se desi 'prirodno' ... :)
ice2cube

#129 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by ice2cube »

vodoprovodčik wrote:
Ma najsigurnija opcija u ovom slučaju jeste Karabeg. Provjereno radi. ;-)
U mom slucaju mi on ne moze pomoci. :)
kritichar

#130 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by kritichar »

ice2cube wrote:
kritichar wrote:
Ja sam se malo lose izrazio, nije nista tako, samo bi zelio nesto sto je realno moguce ali sto i ne mora da se desi 'prirodno' ... :)
:lol: bojao sam se da će se pogrešno shvatiti, ja sam samo naveo primjer, ne mislim da nemaš ruku ili tako nešto :wink:
ice2cube

#131 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by ice2cube »

:lol: bojao sam se da će se pogrešno shvatiti, ja sam samo naveo primjer, ne mislim da nemaš ruku ili tako nešto :wink:[/quote]

Ma dobro, samo sam rekao da ne mislim na nista 'nemoguce' :D
miskin

#132 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Se'id el-Hudri, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Davno prije vas bio je jedan covjek koji je ubio 99 osoba, pa je upitao za najucenijeg covjeka na svijetu, te su ga uputili na jednog rahiba (isposnika).On ode do spomenutog rahiba i kaze mu da je ubio 99 osoba, pa ga onda upita, da li za njega ima oprosta kod Allaha dz.s.? Na to mu rahib rece da za njega nema oprosta. Covjek se na to podize i ubi i rahiba kojim je napunio stotinu ubijenih. (Muttefekun alejhi)

Zatim je ponovo upitao za najucenijeg covjeka na svijetu, pa ga uputise na jednog ucenjaka kome je on otisao i ispricao da je ubio 100 osoba, a zatim ga upitao da li za njega takvog ima tevbe? Ucenjak na to rece: Svakako , ko te sprecava da ucinis tevbu?! Idi u tu i tu zemlju, u njoj stanuju ljudi koji iskreno Allahu robuju, pa im se i ti pridruzi u njihovom robovanju, i niposto se ne vracaj u svoju sredinu, jer je ona pokvarena.

Covjek se uputi ka toj zemlji, ali ga negdje na pola puta zadesi smrt. Oko njega nastade spor između meleka milosti i meleka mucitelja. Meleki milosti rekose: On je dosao kao pokajnik od grijeha i srcem svojim okrenut prema Allahu. Meleki mucitelji rekose: on nikada nije ucinio nijedno dobro djelo. Tada melekima stize jedan drugi melek, u ljudskom liku, koga oni uzese za sudiju koji ce im presuditi. Melek sudija rece: Izmjerite rastojanje između jednog i drugog mjesta pa kojem od njih bude blizi njemu i pripada. Meleki izmjerise rastojanje i ustanovise da je blizi zemlji kojoj je bio krenuo, te ga uzese meleki rahmeta".

A u jednom drugom Buharijinom rivajetu stoji: "Bio je blizi zemlji dobra samo za jedan pedalj, te je zbog toga postao njen".

A u slijedecem od Buharijinih stoji: "Pa je Allah dz.s. naredio zemlji dobra da se priblizi, a zemlji grijeha da se udalji, zatim je naredio melekima da izmjere razdaljinu između njih. Meleki ti uradise i nađose da je blizi zemlji dobra samo za jedan pedalj, te mu Allah dz.s. oprosti njegove grijehe".

A u jednom rivajetu kaze se da je on, prilikom umiranja, pokusao da se priblizi zemlji dobra tako sto se posljednjom snagom negeo prema zemlji dobra, te je to bio uzrok da joj je bio blizi. (Muslim)
harač

#133 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by harač »

kritichar wrote:
:lol:, pošteno
Chisum

#134 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by Chisum »

harač wrote:
kritichar wrote:
:lol:, pošteno
:lol: :lol:
miskin

#135 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ibn Abbas i Enes ibn Malik, r.a. biljeze da je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Kada bi covjek imao cijelu dolinu zlata, zazelio bih da ima jos jednu. Ljudska usta ne moze nista napuniti do prasina, a Allah prima pokajanje od onog ko se pokaje". (Muttefekun alejhi)
Last edited by miskin on 02/04/2012 17:13, edited 1 time in total.
RespectLifeBH

#136 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by RespectLifeBH »

Image
miskin

#137 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Allah, dz.s. se smije dvojici ljudi koji se međusobno bore, pa jedan drugog ubjie, a obojica uđu u dzennet. Jedan od njih se borio na Allahovom putu i poginuo, pa usao u dzennet, a njegovom ubici se Allah smiluje, pa primi islam, zatim sam pogine kao sehid, na Allahovom putu". (Muttefekun alejhi)
miskin

#138 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Malik el-Haris el-Es'ari pripovjeda da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Cistoca (tjelesna i moralna) je polovica imana, zahvala Allahu (elhamdulillahi) puni vjerniku mjerilo njegovih djela, velicanje Allaha (subhanallahi) puni sve između nebesa i zemlje, namaz je nur (svjetlost), sadaka je dokaz za tebe ili protiv tebe. Svaki covjek kada osvane svoju dusu prodaje, pa je otkupi (od kazne), ili je upropasti." (Muslim)
miskin

#139 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Se'id el-Hudri, r.a. prenosi da je jedna grupa ensarija, trazila od Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, razne stvari, pa im je on dao, zatim su ponovo trazili, a on im je opet dao sto su trazili, dok im nije sve podijelio sto je imao, a zatim im rekao, a zatim im rekao: "Sve sto budem imao od dobra ja cu vam podijeliti, i nista od vas necu sakriti, ali ko trazi i zeli cednost Allah ce mu je podariti, a ko trazi i zeli neovisnost, Allah ce ga uciniti neovisnim (bogatim). Ko god se puno suzdrzava i trpi Allah ce mu pripomoci da bude strpljiv; nije nikom dat bolji i znacajniji dar od sabura". (Muttefekun alejhi)
miskin

#140 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Suhejb ibn Sinan, r.a. pripovjeda da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Cudan li je primjer vjernika! U svakoj situaciji on dobija - a takvo stanje nije ni sa kim drugim nego samo sa vjernikom - ako ga zadesi kakva radost, on zahvaljuje Allahu dz.s. sto mu donosi korist, a ako ga pak, pogodi kakvo zlo i steta on se strpi i postojano se drzi, pa mu i to donosi nagradu od Allaha, dz.s." (Muslim)
kritichar

#141 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by kritichar »

O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašte, kroz koje će rijeke reći, uveo..." (sura Tahrim, 8. ajet)

''Svaki sin Ademov griješi, a najbolji grješnici su ono koji se najviše kaju''.(Ahmed i Tirmizi. Sahihul-Džami'a br.4515)

''Reci: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv'' (Ez-Zumer, 53)

Ako se pitaš, šta je to iskreno pokajanje, evo odgovora:
Da odmah prekineš sa činjenjem tog grijeha, doneseš čvrstu namjeru da se njemu nikada više nećeš vratiti i da nakon što izgovoriš riječi pokajanja (na primjer: Estagfirullahi; Allahu moj oprosti mi, ja ti se iskreno kajem) u svojoj duši osjetiš žaljenje zbog onoga što si učinio.

Pokajnik od grijeha je kao onaj koji nema grijeha." (Ibnu Madže - hasen)

Kajanje briše grijehe, a da vi ne griješite, Allah bi stvorio i doveo druge ljude koji bi griješili (i iskreno se kajali), da bi im On te grijehe opraštao." (Taberani, Ahmed - hasen)
miskin

#142 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od vladara pravovjernih Ebu Hafsa Omera, sina Hattaba da je rekao: "Cuo sam Allahovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve selleme da je rekao:"Zaista se djela cijene prema namjerama i zaista ce svaki covjek dobiti ono sto je naumio svojim djelom, pa ko bude hidzru ucinio Allahu i Njegovom Poslaniku, njegova hidzra je Allahu i Poslaniku, a ko bude hidzru ucinio zbog materijalne dobiti, ili zbog zene da bi se ozenio, njegova hidzra je za ono sto ju je naumio" (Buhari i Muslim)
miskin

#143 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se da je Ebu Musa el-Es'ari rekao: "Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, je upitan o covjeku koji se bori da bi pokazao hrabrost, koji se bori radi slave njegovog plemena, koji se bori da bi ga drugi vidjeli, ko je od njih na Allahovom putu? Na to je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, odgovorio: "Ko se bude borio za to da Allahova Rijec (Zakon) bude iznad svega taj je na Allahovom putu". (Muttefekun alejhi)
miskin

#144 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao:"Zaista Allah ne gleda u vasa tijela, niti u vase likove, nego gleda u vasa srca". (Muslim)
miskin

#145 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Ebu-Abdullaha Dzabira ibn Abdullaha el Ensari - Allah sa njima bio zadovoljan - da je rekao : "Bili smo uz Allahovog Poslanika sallallahu 'alejhi ve selleme, u jednoj vojni kada je rekao: "Zaista u Medini ima ljudi koji su cijelo vrijeme sa vama (po nagradi), kud god vi makli i koliko god dolina prokrstarili, jer ih je samo bolest omela da stvarno budu sa vama". (Muslim)

Isti ovaj hadis prenosi i Buhari, od Enesa, r.a.: "Bili smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu 'alejhi ve selleme, na povratku iz Bitke na Tebuku, kada je rekao: 'Zaista je u Medini iza nas ostalo ljudi koji su, kud god mi prosli, kroz bilo koju dolinu, ili preko bilo koje uzbrdice, stalno sa nama (u nagradi kod Allaha, dz.s.), jer ih je bolest sprijecila da pođu.'"
miskin

#146 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Prenosi se od Ebu Jezida Ma'na ibn Jezida ibn Ahnesa,r.a.(Ma'n, njegov otac i njegov djed bili su ashabi): "Jedne prilike je moj otac Jezid izdvojio da podijeli kao sadaku nekoliko zlatnika, te ih je stavio pored jednog covjeka u dzamiji, a ja sam uzeo zlatnike i dosao kuci.On mi rece:"Tako mi Allaha nisam ih imao namjeru tebi dati", na sto sam se ja pozalio Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve selleme, a on mi rece: "Tebi, o Jezidu, pripada ono sto si naumio, a tebi Ma'ne ono sto si uzeo". (Buhari)
miskin

#147 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Ebu Bekre Nufej 'ibn Haris es-Sekafi, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Kada se sukobe dva muslimana sa svojim sabljama, i ubica i ubijeni ce u dzehennem." Tada sam ja rekao (veli Ebu Bekre): Allahov Poslanice, za ubicu nam je jasno, ali zasto ubijeni? Poslanik tada rece: "Jer je i on nastojao da ubije onog drugog". (Mutefekun alejhi)
iSwagga

#148 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by iSwagga »

Odlicna tema!
miskin

#149 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Enes r.a. pripovjeda da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, poceo osjecati veoma jake bolove te je h. Fatima primjetivsi to na njemu povikala: "O muko oceva". Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, joj tada rece: "Tvoj otac, poslije ove danasnje muke, vise nikada nece imati nikakve muke".

A kada je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, preselio na ahiret, h. Fatima rece: "O tugo moja za mojim ocem koji se odazva pozivu Gospodara svoga, o oce moj koji vec sada boravis u dzennetu el-Firdevs, o oce moj, vijest o tvojoj smrti Dzebrailu prenosimo".

A kada je pokopan Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, ona je upitala ashabe: "Zar ste mogli sebi dopustiti da na Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, pospete prasinu?" (Buhari)
miskin

#150 Re: Ajeti, hadisi, dove....

Post by miskin »

Usame sin Zejdov, kojeg je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, kao i njegovog oca, izuzetno volio pripovjeda: "Kcerka Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, me je poslala sa porukom Poslaniku da joj je dijete na umoru, te da dođe kod nje. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, ju je poselamio i porucio joj: "Zaista Allahu pripada sve sto uzme i sve sto podari, i kod Njega je svakoj stvari rok određen, pa neka se strpi imajuci na umu da ce i za to biti nagrađena". Tada je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, posao, i sa njime su krenuli Se'ad ibn Ubade, Mu'az ibn Dzebel, Ubejj ibn Ka'b, Zejd ibn Sabit i jos nekoliko ashaba r.a. Dijete je dato Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve selleme, koji ga uze u narucje i zestoko zaplaka kada ga ugleda u takvom stanju. Se'ad ibn Ubade mu na to rece: Sta je to, o Allahov Poslanice? "Ovo je rahmet (samilost) koju je Allah dz.s. usadio u srca robova Svojih"

A po jednom drugom rivajetu: "... u srca onih Svojih robova koje je On odabrao, zaista je Allah milostiv prema onim Svojim robovima koji su samilosni prema drugima". (Muttefekun alejhi)
Post Reply