Nisam siguran za tu izjavu, ne sjećam se. Mislim da je Terzić tu želio reći da je taj podatak o poskupljenju iz Hrvatske kada su naknadno uveli dvije stope a ne na samom početku. Šta ćemo kad imamo premijera koji malo malo pa izgubi misao.mIRCerka wrote:niko laguma ne dize u nebesa...koliko mi je zao zbog povecanja cijena jer i mene direkt to udara po dzepu, toliko mi je drago da se ispostavilo da nam je premijer covjek koji bi haman i dvije nacrtane ovce izgubio....davis.ba wrote:Niko to nije tvrdio ali dizati sad u nebesa Lagumdžiju iako je i on samo doprinjeo nelegalnom povećanju cijena trgovaca je smiješno.MIRCerka wrote: a terza je nevin....
ako si gledao 60minuta, sve ce ti se samo kasti
parafraziram
Zlatko VIDITE U SRBIJI KAKO JE NISKO POSKUPLJENJE??
Terzic ALI ONI SU IMALI DVIJE STOPE!!!!!!!!!
To rece isti terza koji je kategoricno odbijao da uvede nultu stopu....
Glasali ste, eto vam ga
Terzic izgubio opkladu protiv Lagumdzije
-
davis.ba
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
pa meni nije realno povecanje...to i kazem....davis.ba wrote:Hajde mi molim te objasni po kojoj logici je realno povećanje cijena za 20%? Matematički mi to pokaži.mIRCerka wrote: sram nas i stid bilo sto smo ljuti sto sad za osnovne zivotne namirnice moramo placati po 20% vise...
a prve sedmice je bilo vise priloga na vise tv stanica o cijeni ulja 1.77 a bilo je 1.40 i nesto ...... i ljudi su ti sve informacije fino servirali....
NEMA LOGIKE DA HLJEB POSKUPI NEMA LOGIKE DA ULJE POSKUPI NEMA LOGIKE DA BRASNO POSKUPI ali jeste...i pasteta, i meso i sve...
-
mIRCerka
pa premijer bi trebao malo da se sabere,a do tada da pusti nekog drugog da preuzme tu funkciju....davis.ba wrote:
Nisam siguran za tu izjavu, ne sjećam se. Mislim da je Terzić tu želio reći da je taj podatak o poskupljenju iz Hrvatske kada su naknadno uveli dvije stope a ne na samom početku. Šta ćemo kad imamo premijera koji malo malo pa izgubi misao.
-
mIRCerka
haos i jeste nastao....davis.ba wrote:E pa ja ti govorim da trebamo praviti razliku između realnog poskupljenja zbog jedne stope i poskupljenja zbog ambijenta koji se stvorio prije uvođenja pdv-a i propagande kako će nastati HAOS.
zlatko je sinoc MOLIO terzica da uvedu jebenu nultu stopu...i da za neke stvari sa 17 smanje na 15%....
ZLATKO, japajaovac, narcis vakav nakav MOLIO onog...
uh....
zeludac mi se okrece....
hajd zdravo ljudi...
valja pjeske u grad...
-
Prenj
Odgovor molim!
Prenj wrote:Znas li primjer ijedne drzave na svijetu u kojoj je opozicioni politicar izazvao haos u ekonomiji nekom svojom izjavom?davis.ba wrote:Po kojoj logici može nešto poskupiti 20% ako je maksimalni porez 17%? Znaš po kojoj? Po logici profitera koji su dobili tako značajnu podršku od Z. Lagumdžije koji je tako strasno plašio narod(čitaj:davao alibi trgovcima) da će nastati haos.
Biko kako bilo. Važno je da smo prošli prvi udar. Sada cijene jedino mogu ići niže. Inspekcije će dalje raditi nadam se, a ostalo će tržiše urediti.
-
davis.ba
Odgovorio sam ti na prethodnoj stranici. Nisi vidio.Prenj wrote:Odgovor molim!Prenj wrote:Znas li primjer ijedne drzave na svijetu u kojoj je opozicioni politicar izazvao haos u ekonomiji nekom svojom izjavom?davis.ba wrote:Po kojoj logici može nešto poskupiti 20% ako je maksimalni porez 17%? Znaš po kojoj? Po logici profitera koji su dobili tako značajnu podršku od Z. Lagumdžije koji je tako strasno plašio narod(čitaj:davao alibi trgovcima) da će nastati haos.
Biko kako bilo. Važno je da smo prošli prvi udar. Sada cijene jedino mogu ići niže. Inspekcije će dalje raditi nadam se, a ostalo će tržiše urediti.
Ko je rekao da je samo on to tvrdio? On je bio najglasniji i na čelu kao što neko reče.
Ako jeste, onda treba razlikovati zbog čega je nastao. Da li opravdano zbog jedne stope pdv-a? Ili zbog cjelokupnoe fame koja se stvorila oko pdv-a. Kako mi nisi znala odgovoriti kako je realno da poskupi nešto 20% iako je porez 17% zaključak je da je ovo drugo u pitanju.mIRCerka wrote: haos i jeste nastao....
Lagumdžija tvrdi da je samo zbog 17% pdv-a i tu nije u pravu.
-
mIRCerka
znas, nije realno da se to desi, al majku mu, ako se desavalo u francuskoj, sto ne bi ovdje?? ako se desavalo u srbiji sto ne bi ovdje??davis.ba wrote: Ako jeste, onda treba razlikovati zbog čega je nastao. Da li opravdano zbog jedne stope pdv-a? Ili zbog cjelokupnoe fame koja se stvorila oko pdv-a. Kako mi nisi znala odgovoriti kako je realno da poskupi nešto 20% iako je porez 17% zaključak je da je ovo drugo u pitanju.
isto vazi i za hrvatsku i sve zemlje koje su prije nas dobile VAT tj PDV...
e sad, to sto ti optuzujes Lagumdziju da je u stvari on krivac za onih dodatnih 3% mogu ti samo reci SVAKA TI CAST!!!! Sta bi ja d ami ti nisi otvorio oci?!?!?!
hajd ne trudi se, reci cu ja, ko onaj slon u vicu u kojem love zirafe , DA JA SAM ZLATKO
-
davis.ba
Šta se dešavalo u Francuskoj? Šta u Srbiji? Znači sada ti pravdaš Lagumdžiju zbog atmosfere jer se kao isto to dešavalo u Francuskoj, a kritikuješ Terzića jer se poskupljenja nisu kao dešavala u istim tim zemljama.mIRCerka wrote:znas, nije realno da se to desi, al majku mu, ako se desavalo u francuskoj, sto ne bi ovdje?? ako se desavalo u srbiji sto ne bi ovdje??davis.ba wrote: Ako jeste, onda treba razlikovati zbog čega je nastao. Da li opravdano zbog jedne stope pdv-a? Ili zbog cjelokupnoe fame koja se stvorila oko pdv-a. Kako mi nisi znala odgovoriti kako je realno da poskupi nešto 20% iako je porez 17% zaključak je da je ovo drugo u pitanju.
isto vazi i za hrvatsku i sve zemlje koje su prije nas dobile VAT tj PDV...
e sad, to sto ti optuzujes Lagumdziju da je u stvari on krivac za onih dodatnih 3% mogu ti samo reci SVAKA TI CAST!!!! Sta bi ja d ami ti nisi otvorio oci?!?!?!
![]()
hajd ne trudi se, reci cu ja, ko onaj slon u vicu u kojem love zirafe , DA JA SAM ZLATKO
Niđe veze.
Ja nigdje nisam reako da krivim Lagumdžiju za ta dodatna 3% jer nisam ni tvrdio da je realno da poskupi sve za 17%. To je potpuno netačno. Nemoj molim te stavljati riječi u moja usta. Znam lako je filozofirati i šuplirati.
-
Prenj
Ponavljam pitanje: Znas li ijednu zemlju u kojoj su ti "najglasniji" izazvali svojim jakimi glasovima lanac poskupljenja?davis.ba wrote:Odgovorio sam ti na prethodnoj stranici. Nisi vidio.Prenj wrote:Odgovor molim!Prenj wrote: Znas li primjer ijedne drzave na svijetu u kojoj je opozicioni politicar izazvao haos u ekonomiji nekom svojom izjavom?Ko je rekao da je samo on to tvrdio? On je bio najglasniji i na čelu kao što neko reče.
-
davis.ba
Pa ne znam jel se treba nacrtati. Šta misliš da će se desiti kada mjesecima, svaki dan, u novinama, na tv-u, radiju, ljudi budu strašeni kako će nastati haos? To nešto ti se zove propaganda i kada s vremeno ubijediš ljude u nešto možeš im podvaliti šta god hoćeš.
- daduli_sa
davis ili kak' ti je vec nick, prati, crtam, ocigledno ne fercera drugacije:
helem, udjes u granap, pavlaka kostala prije 1KM sada kosta 1,2KM (hebaji ga, zaokruzenje ide nama na stetu, ne mogu nam nikako da vrate ona 3kmpf), kupis mlijeko - bilo marka, sada 1,15-1,2, opet znaci poskupljenje i to vise od tih tvojih "neznatinih" 6-7%. Cijena novih kola, alk.pica i drugih nebuloza koje ne kupujem svaki dan me ne interesuje, ili ides logikom "narod je gladan, nema hljeba"-"neka jedu kolaca" ?!?
E je li tebi to dovoljno slikovito?! Osnovne stvari koje mi trebaju svaki dan, da ne zalazim u cijene brasna, soli, ulja, secera... sve je to poskupljalo...
Ako ovu matematiku ne kuzis e onda molim te ...
helem, udjes u granap, pavlaka kostala prije 1KM sada kosta 1,2KM (hebaji ga, zaokruzenje ide nama na stetu, ne mogu nam nikako da vrate ona 3kmpf), kupis mlijeko - bilo marka, sada 1,15-1,2, opet znaci poskupljenje i to vise od tih tvojih "neznatinih" 6-7%. Cijena novih kola, alk.pica i drugih nebuloza koje ne kupujem svaki dan me ne interesuje, ili ides logikom "narod je gladan, nema hljeba"-"neka jedu kolaca" ?!?
E je li tebi to dovoljno slikovito?! Osnovne stvari koje mi trebaju svaki dan, da ne zalazim u cijene brasna, soli, ulja, secera... sve je to poskupljalo...
- daduli_sa
Ako se ispostavi tacnim onda se to naziva upozoravanjem na vrijeme!davis.ba wrote:Pa ne znam jel se treba nacrtati. Šta misliš da će se desiti kada mjesecima, svaki dan, u novinama, na tv-u, radiju, ljudi budu strašeni kako će nastati haos? To nešto ti se zove propaganda i kada s vremeno ubijediš ljude u nešto možeš im podvaliti šta god hoćeš.
-
Husko Kotrljanjić
Mozda je to moje subjektivno misljenje ali sinoc mi Lagumdzija nije djelovao tako samouvjereno i uobrazeno kao prije mjesec dana.
Nije on lud zna on sta narod hoce da cuje pa mu to i prica tako da za vecinu onog obicnog naroda,koji se bez izuzetka bavi svakom vrstom politike jer to ti dodje kod nas nacionalni sport,pa ispade Terzic los momak jer je uveo porez a Lagumdzija dobar jer je on protiv istog.
Naravno da je i Lagumdzija za PDV al on to nece reci tako jednostavno da ga razumije i ona armija gore spomenutih "sportista" i glasaca,kojima je kriv onaj ko je uveo porez i poskupljenje pa taman da je i 1%.
Kad treba glasati za oslobadjanje od PDV-a na knjige i stampu on glasa protiv a kad prica za siroke narodne mase(glasace) onda je to porez na znanje,pa ti sad vidi.
Kazete zasto jedna stopa PDV-a u svim normalnim zemljama ima vise stopa odn.najmanje dvije,hajte vi meni recite po cemu smo to mi normalna zemlja.
Znate vi nas kakvi smo maheri za nac rupu u svakom zakonu(da je zakon zemaljska kugla do sad bi izasli u Kini koliki smo "bushachi"),uvedose neke akcize na piletinu kad ono nidje pileta ni za lijeka al zato batkova iz Holandije na sve strane,kazu eto tako nema na to akciza.
Takvih primjera ima mali milion pa ti nama takvim kakvi smo uvedi jednu stopu PDV-a,ma nasli bi mi nacina pa bi sve bilo nulta stopa.
Nije on lud zna on sta narod hoce da cuje pa mu to i prica tako da za vecinu onog obicnog naroda,koji se bez izuzetka bavi svakom vrstom politike jer to ti dodje kod nas nacionalni sport,pa ispade Terzic los momak jer je uveo porez a Lagumdzija dobar jer je on protiv istog.
Naravno da je i Lagumdzija za PDV al on to nece reci tako jednostavno da ga razumije i ona armija gore spomenutih "sportista" i glasaca,kojima je kriv onaj ko je uveo porez i poskupljenje pa taman da je i 1%.
Kad treba glasati za oslobadjanje od PDV-a na knjige i stampu on glasa protiv a kad prica za siroke narodne mase(glasace) onda je to porez na znanje,pa ti sad vidi.
Kazete zasto jedna stopa PDV-a u svim normalnim zemljama ima vise stopa odn.najmanje dvije,hajte vi meni recite po cemu smo to mi normalna zemlja.
Znate vi nas kakvi smo maheri za nac rupu u svakom zakonu(da je zakon zemaljska kugla do sad bi izasli u Kini koliki smo "bushachi"),uvedose neke akcize na piletinu kad ono nidje pileta ni za lijeka al zato batkova iz Holandije na sve strane,kazu eto tako nema na to akciza.
Takvih primjera ima mali milion pa ti nama takvim kakvi smo uvedi jednu stopu PDV-a,ma nasli bi mi nacina pa bi sve bilo nulta stopa.
-
mIRCerka
pa mislim da je red da se unormalimo vise jer nece humanitarna jos dugo stizati.....Husko Kotrljanjić wrote: Kazete zasto jedna stopa PDV-a u svim normalnim zemljama ima vise stopa odn.najmanje dvije,hajte vi meni recite po cemu smo to mi normalna zemlja.
- daduli_sa
@Husko_Kotrljanjić, pouzdano ti mogu reci sto se tice broja stopa za pdv da i oni koji rade u Upravi za indirektno oporezivanje pojma nemaju jos kako ce se to provesti jer je sve tako usuplje definisano da je sa njihovog stanovista totalno nebitno da li ce imati stopu vise ili manje, ali ako ce gradjanima biti lakse i biti manji udar na dzep onda im ne smeta uvodjenje dodatne stope. Oni svakako cekaju da dobiju upute kako treba raditi. Jos se ne zna ni kak sprovoditi tu jedinstvenu stopu.
A recenice direktora Kemala Causevica kako je "...Uprava jaka ko beton..." ljude od struke iz iste te Uprave koji rade svaki dan na sprovodjenju tog "projekta" zvanog PDV dovodi do napada histericnog smijeha jer dobro znaju da to sranje oko pdv-a ne fercera ni upola onako kako bi trebalo! I upravo sve to znaju i ljudi sa vlasti, isti taj Terzic i zato i jeste cinicno i u najmanju ruku bezobrazno govoriti kako nece biti poskupljenja, kako ce biti razradjeni programi pomoci, povrat novca, zastita potrosaca bla bla bla a pri tome znaju svi oni da citav sistem uopste ne funkcionise... osim dijela sistema gdje trgovac naplacuje skuplje gradjaninu.
A recenice direktora Kemala Causevica kako je "...Uprava jaka ko beton..." ljude od struke iz iste te Uprave koji rade svaki dan na sprovodjenju tog "projekta" zvanog PDV dovodi do napada histericnog smijeha jer dobro znaju da to sranje oko pdv-a ne fercera ni upola onako kako bi trebalo! I upravo sve to znaju i ljudi sa vlasti, isti taj Terzic i zato i jeste cinicno i u najmanju ruku bezobrazno govoriti kako nece biti poskupljenja, kako ce biti razradjeni programi pomoci, povrat novca, zastita potrosaca bla bla bla a pri tome znaju svi oni da citav sistem uopste ne funkcionise... osim dijela sistema gdje trgovac naplacuje skuplje gradjaninu.
-
davis.ba
Je li ikad iko rekao da neće doći do poskupljenja? U svakoj državi gdje je uveden pdv je došlo do poskupljenja a to što ti to nisi očekivao je do tvog informisanja.daduli_sa wrote:E je li tebi to dovoljno slikovito?! Osnovne stvari koje mi trebaju svaki dan, da ne zalazim u cijene brasna, soli, ulja, secera... sve je to poskupljalo...
Da sigurno. Zbog tog "upozoravanja na vrijeme" smo imali bisera koji su bili poskupili proizvode preko 30% pa do 50%.daduli_sa wrote: Ako se ispostavi tacnim onda se to naziva upozoravanjem na vrijeme!
To što ti misliš ako ja kritikujem Lagumdžiju da sam Terzićev ili sda-ovac je tvoj problem. Koliko god bio kriv Terzić ili bilo ko iz ove vlade za ovaj pdv Lagumdžija nije ni trunke bolji, a vi nastavite da ga sijete u oblake kao neki novi spasilac siromašnih, da sigurno.
- daduli_sa
Da, citava plejada aktuelnih "pozicionih" politicara, funkcionercica i direktora (npr direktor Bosnalijeka) koja je govorila da nema potrebe da se ista radi, da nece biti poskupljenja, kako nece SMJETI biti poskupljenja, da ce reagovati trzisna inspekcija etc etc... Vidim satrase se od rada... sad im je vec poskupljenje od nekih 6-7% podnosljivo poskupljenje, kao ono kolateralna steta procesa koji se mora desiti.... po tudjem dzepu...davis.ba wrote: Je li ikad iko rekao da neće doći do poskupljenja?
Ujedno, totalno mi je nebitno da li podrzavas jedne ili druge, kao sto je nebitno koga ja (ne)podrzavam, ja jednostavno slusam obojicu, sagledam stanje oko mene pa vidim ko me vise ili manje slagao, jer nijedan ne govori apsolutnu istinu... samo je mnogo veca razlika kod lazi koja me vise kosta...
-
davis.ba
Eno sad ispade plejada političara funkcionera... Jel ovdje pričamo o duelu Lagumdžije i Terzića na 60 minuta ili čega?
Evo prvog komentara ove teme:
Evo prvog komentara ove teme:
Slušao sam i Hurtića na radiju i nikad nije rekao kako neće doći do poskupljenja.Gostujuci u posljednjem proslogodisnjem politickom magazinu FTV 60 minuta, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdzija ustvrdio je da ce poskupljenje osnovnih zivotnih potrepstina iznositi oko 12 posto, dok su premijer Adnan Terzic i njegov savjetnik Zlatko Hurtic tvrdili da ce poskupljenje biti neznatno – u rasponu od 2 do najvise 5 posto.
- daduli_sa
Ma vidim i ja mirci, on evo iznad sad ne zna ni sam na koju tematiku hoce da pricamo - duel, obecanja prije pdv-a, konkretno stanje nakon uvodjenja pdv-a...mIRCerka wrote:daduli, give up....
i jedi manje pavlake, duze ce ti trajati pa ce se troskovi nekako poklopiti sa proslogodisnjim....
hajd davis.ba hvala na diskusiji sa tobom ali ja odustajem, u pravu si skroz! sve je isto kao sto je bilo... samo njega nema...
-
davis.ba
Jeste do mene, sad ja ne znam o kojoj je temi riječ. Baš si mi pokazao.
Samo što ja nikad nisam tvrdio da je sve isto ostalo, ali šta ćeš. Ako nisi Lagumdžijin mora da si Terzin, jel tako moj daduli? Dobra logika. Nema šta.hajd davis.ba hvala na diskusiji sa tobom ali ja odustajem, u pravu si skroz! sve je isto kao sto je bilo
- daduli_sa
Citaj davis, citaj....daduli_sa wrote: Ujedno, totalno mi je nebitno da li podrzavas jedne ili druge, kao sto je nebitno koga ja (ne)podrzavam, ja jednostavno slusam obojicu, sagledam stanje oko mene pa vidim ko me vise ili manje slagao, jer nijedan ne govori apsolutnu istinu... samo je mnogo veca razlika kod lazi koja me vise kosta...