Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Shoshana wrote:Ja sam donedavno mislila da ja govorim bosanski. Onda mi objasnise ovdje, na forumu, da to mozda bas i nece biti tako, jer ja kazem i dobro vece i dobar vece i dobra vece (sto ispade hrvatski). Ako hocu da govorim bosanski, onda moram da kazem iskljucivo dobra vece!
E, tu ti se ja uhavizam (fuj turcizam!) da ja moze biti ne govorim ni jedan od ovih novih jezika. Meni se cini da ja jos uvijek pricam onim SH, HS (fuj silovanje!)
I nemam ni malo problema da razumijem kruh (fuj hrvatstina), ni Mujov (fuj sanzdaklije) itd....
A sve ovo samo da kazem onima koji zaista zele znati, da je pravilo u onom silovanom SH bilo da se vlastite imenice muskog roda koje imaju skraceni oblik (nadimci) ili zavrsavaju na -a, mogu deklinirati i kao imenice muskog roda, a i kao imenice zenskog roda.
Pa je ispravno bilo:
Hasan - Hasanov; Haso - Hasin ili Haso - Hasov
Jovan - Jovanov; Jovo - Jovin ili Jovo - Jovov
Ivan - Ivanov; Ivo - Ivin ili Ivo - Ivov
Upotreba razlicitih oblika je zavisila od regije do regije, ali su gramaticki ispravna bila sva tri oblika.
Shoshana wrote:Ja sam donedavno mislila da ja govorim bosanski. Onda mi objasnise ovdje, na forumu, da to mozda bas i nece biti tako, jer ja kazem i dobro vece i dobar vece i dobra vece (sto ispade hrvatski). Ako hocu da govorim bosanski, onda moram da kazem iskljucivo dobra vece!
E, tu ti se ja uhavizam (fuj turcizam!) da ja moze biti ne govorim ni jedan od ovih novih jezika. Meni se cini da ja jos uvijek pricam onim SH, HS (fuj silovanje!)
I nemam ni malo problema da razumijem kruh (fuj hrvatstina), ni Mujov (fuj sanzdaklije) itd....
A sve ovo samo da kazem onima koji zaista zele znati, da je pravilo u onom silovanom SH bilo da se vlastite imenice muskog roda koje imaju skraceni oblik (nadimci) ili zavrsavaju na -a, mogu deklinirati i kao imenice muskog roda, a i kao imenice zenskog roda.
Pa je ispravno bilo:
Hasan - Hasanov; Haso - Hasin ili Haso - Hasov
Jovan - Jovanov; Jovo - Jovin ili Jovo - Jovov
Ivan - Ivanov; Ivo - Ivin ili Ivo - Ivov
Upotreba razlicitih oblika je zavisila od regije do regije, ali su gramaticki ispravna bila sva tri oblika.
@shoshana
to su dijalekti
Ja i rekoh da je upotreba oblika ovisila od regije do regije (sto ti kazes - dijalekti). Iako su za mene dijalekti stokavski cakavski i kajkavski - ali to je druga prica.
Ali gramaticki su ispravna bila oba oblika. I -ov i -in.
St.Germain wrote:aaa, zato im oni ne mogu oprostiti kosovski boj
nas jezik (jezik kojim govore Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i Makedonci) je juznoslavenski sa mnogim inacicama prije svega turskog, njemackog, talijanskog, madjarskog i bugarskog.
svaka druga podjela ne moze biti argumentovana i smijesno je da se ti jezici uopste dijele. 80% jezika svakog od pobrajanih naroda upotrebljavaju istu konstrukciju recenice, iste rijeci, 20% je lokalni kolorit.
Zaboravio si Crnogorce.
Ne postoji Crnogorski. Kod njih je "Maternji". To su uveli prošle godine.
niko_i_nista wrote:mislim da bi se jezik u buduce trebalo u skolama uciti "Maternji jezik i knjizevnost"
pa nek svako govori kako mu mater govori i mirna Bosna
St.Germain wrote:aaa, zato im oni ne mogu oprostiti kosovski boj
nas jezik (jezik kojim govore Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i Makedonci) je juznoslavenski sa mnogim inacicama prije svega turskog, njemackog, talijanskog, madjarskog i bugarskog.
svaka druga podjela ne moze biti argumentovana i smijesno je da se ti jezici uopste dijele. 80% jezika svakog od pobrajanih naroda upotrebljavaju istu konstrukciju recenice, iste rijeci, 20% je lokalni kolorit.
Ne bih se bas slozio da su Makedonci i Slovenci u istoj grupi...
Jesu njihovi jezici juznoslovenski, ali se znacajno razlikuju od naseg jezika.
Tulipan wrote:
Šta tebi smetaju Turci?
Ovdje ne koriste turcizme. Ovdje jedan dio stanovništva čak koristi ikavicu.
turci mi nimalo ne smetaju
a u vojvodini se koristi dosta turcizama, bas poput onih koje sam gore nabrojala: dzada, pendzer, sokak, zejtin itd. recimo, u bosni se ne kaze zejtin, a u srbiji je to normalan naziv za ulje.
Tulipan wrote:
Šta tebi smetaju Turci?
a u vojvodini se koristi dosta turcizama, bas poput onih koje sam gore nabrojala: dzada, pendzer, sokak, zejtin itd. recimo, u bosni se ne kaze zejtin, a u srbiji je to normalan naziv za ulje.
Znam da u Makedoniji kažu zejtin i to je ustvari riječ makedonskog književnog jezika dok ovdje baš kažu ulje. U Zrenjaninu postoji Uljara. Niko je ne zove "Zejtana".
Tulipan wrote:
Šta tebi smetaju Turci?
Znam da u Makedoniji kažu zejtin i to je ustvari riječ makedonskog književnog jezika dok ovdje baš kažu ulje. U Zrenjaninu postoji Uljara. Niko je ne zove "Zejtana".
ma kako ne kazu ja bas znam jednu staru nenu kaze zejtin
a ja govorim ulje ...
POSLJEDAK - (valjda posljedica, pomalo smijesno, ali nije tragicno) PRIPETAVANJE - (u Zagorju i Prigorju uvijek bilo: "Nemoj mi pripetavat!") VIJAK - (nista bolje nego kod nas - sheraf, ili "brodski vijak" - elisa, propeler) POSTOLA (u Dalmaciji su se postole oduvijek nazuvale na noge) SUŠICA - (oduvijek bila, mislim TBC) POGIBELJ - (oduvijek) TEHNICKA OSNOVICA - (ili tehnicka osnova - ne vidim nesto bitno razlicito) POCETNI UDARAC - (kako ti kazes za pocetni udarac sa centra nogometnog igralista?) KOPNICA - (nejasno mi) OBRAT - (oduvijek je obrat bio obrat) DVOTRUPAC - (jasno k'o dan) RAZUDBA - (nejasno mi) DOŠAŠCE - (nejasno mi) DALEKOVIDNICA - (televizija, mada glupost) BROJIDBA - (valjda prebrojavanje, lako je za razumjeti) BRZOGLAS - (telefon, nije nesto BRODICA - (u Dalmaciji oduvijek bila brodica)
Last edited by Fair Life on 20/12/2005 20:00, edited 2 times in total.