dizel ili benzin ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

dizel ili benzin?

dizel
74
43%
benzin
97
57%

Total votes: 171

Brdar

#126 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Brdar »

motorola01 wrote:
Brdar wrote:
motorola01 wrote:Ne se.endajte bezveze i moguce je da je imao toliku potrosnju. I meni su se smijali kad sam rekao da sam imao oko 5,5 l potrosnje(vise se ni ne sjecam koliko je tacno bilo, ali bilo je ispod 6l) na benzincu 1.6 povelike tezine na relaciji Zenica-Neum sa ukljucenom klimom u vecem dijelu puta, a kod njega je dizel.
care, mogu i ja s volvom DO neuma s 5.5l, al kolko ti je uzimo OD neuma DO ZE, :dance:
Ne znam sta da ti kazem. Relacija je Zenica-Neum-Zenica. Vazda si bio bistar..

Izvini pasa, moja greska, :D
motorola01

#127 Re: dizel ili bnzin ...

Post by motorola01 »

Pa iskreno i nije bas samo tvoja. I ja sam trebao napisati opet Zenicu, ali eto valjda se to podrazumijevalo jer se valja vratiti kuci, necu ostati dole :) . Evo trazio sam maloprije tu temu, ali ne mogu je naci, pa da napisem tacne podatke. Cini mi se da je bilo 570km(vozio sam nekih 70km prema Vitezu i po Zenici, ostatak je bio prema Neumu i nazad) i prosjek od 5,7l sa klimom u vise od pola puta(oko 70 posto puta). I kad sam ja mogao imati sa benzincem toliko, zasto onda on ne bi mogao imati sa dizelom 5l...
Brdar

#128 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Brdar »

motorola01 wrote:Pa iskreno i nije bas samo tvoja. I ja sam trebao napisati opet Zenicu, ali eto valjda se to podrazumijevalo jer se valja vratiti kuci, necu ostati dole :) . Evo trazio sam maloprije tu temu, ali ne mogu je naci, pa da napisem tacne podatke. Cini mi se da je bilo 570km(vozio sam nekih 70km prema Vitezu i po Zenici, ostatak je bio prema Neumu i nazad) i prosjek od 5,7l sa klimom u vise od pola puta(oko 70 posto puta). I kad sam ja mogao imati sa benzincem toliko, zasto onda on ne bi mogao imati sa dizelom 5l...
:thumbup: ma sve je to moguce, samo treba razumna i lagana noga na gasu, a samo ljuda ograniceni ko balkon misle da ne moze :dance:
romeomoraprezivjeti

#129 Re: dizel ili bnzin ...

Post by romeomoraprezivjeti »

Citroen C4 1.6 HDI90KS,rezervoar 60 l,hladno preko 1000km otvorene voznje sa jednim tankom,gradska voznja,izmedju 800-850km,moja testiranja. :wink: Dok je cijena goriva ovako visoka,vise mi se isplati dizel,jer je razlika izmedju bmb95 i diesela smjesnih 10 pfeninga :sad: Ako nekad cijene goriva padnu,na recimo prihvatljivih 1.50KM,odmah kakvog turbo benzinca u garazu. :D
Qler

#130 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Qler »

Sarajevo - Drvenik - Sarajevo 6,45 l/100km prosjecna potrosnja, nasuo na EP na stupu kada sam krenuo, nasuo na istoj pumpi kada sam se vratio. Racunao do onog pvog zbacivanja pistolja kada je sipao. Klim na 22*C auto, sve vrijeme, dooobro natovaren. Zena, beba, ja i pun stvari... Rezervoar 65l pa eto uzracunaj kolika mi je autonomija :)
preludezalude

#131 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

Ma nece benzinac puno trositi na otvorenoj cesti. Pa mozes onda misliti koliko trosi taj isti benzinac plina na otvorenoj cesti.
citroen xm

#132 Re: dizel ili bnzin ...

Post by citroen xm »

Na otvorenoj cesti ne postoji jeftinija vožnja od one na plinu.
preludezalude

#133 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

citroen xm wrote:Na otvorenoj cesti ne postoji jeftinija vožnja od one na plinu.
Ti to znas, ja to znam, a li nekim ljudima je nepojmljivo da dizelas ipak ne trosi najmanje.
goran16v

#134 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote: Hahaha pa kralju sve je ok, samo nam obajsni kako od fbricke deklaracije potrosis manje? To ti je kao da iams paltu 900 KM a ti ustedis 1000 KM :lol: :lol:
Vidim da imas problema da shvatis sta znaci elementarni pojam “prosjecna potrosnja”. Ako je fabricki deklarisana potrosnja na otvorenom 5,4 lit/100km to znaci da u zavisnosti od uslova, rezima voznje, vozaca I jos mnogo drugih faktora onda moze biti I veca i manja.
Ako svoj auto vozim na niskom br. okretaja sa malim gasom sto znaci umjerenom brzinom, pri cemu drzim veci razmak izmedju vozila I samim time izbjegavam potrebu za naglim kocenjem i ubrzavanjem, te ne preticem potrosnja ce pasti na 4,5 lit/100 km. Ako istu dionicu vozim na vecem br. okretaja sa vecim gasom, ostrije kocim i naglo ubrzavam potrosnja ce skociti na 6,3 lit/100 km. Kolika ce biti prosjecna potrosnja na otvorenoj cesti? Nadam se da ti nece biti problem to izracunati…
goran16v

#135 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Na otvorenoj cesti ne postoji jeftinija vožnja od one na plinu.
Koliko tvoj auto trosi plina na otvorenom, koliko ima KS i kW?
Qler

#136 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Qler »

Mozda trosi vise u litrima, ali trosi daleko manje u markama. Ovo je vezano za ovo na otvorenom plin/nafta
goran16v

#137 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Qler wrote:Mozda trosi vise u litrima, ali trosi daleko manje u markama. Ovo je vezano za ovo na otvorenom plin/nafta
Da bi se izjednacio sa dizelom koji ja vozim benzinac od 140 KS trositi oko 9 - 10 lit plina na 100 km.
goran16v

#138 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Ali ovako, konkretno moja ukupna autonomija je 900+.
Koja je cijena po predjenom km tvoje autonomije od 900+?
Melami

#139 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Melami »

preludezalude wrote:Ma nece benzinac puno trositi na otvorenoj cesti. Pa mozes onda misliti koliko trosi taj isti benzinac plina na otvorenoj cesti.
Pogresno si se izrazio. Trosi on vise plina nego disel al je ipak onaj na plin ekonomicniji jer je jeftiniji.
Ubiste cunce vam ljubim.
Ako je deklarisana potrosnja na otvorenoj cesti 5.5l nema sanse da ga ti vozis ispod toga pa da si ne znam ko.
Mozda do 5.3 makimalno.
goran16v

#140 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Deklarisana PROSJECNA potrosnja, NE ZNACI deklarisana MINIMALNA potrosnja.
SaMaster

#141 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:
SaMaster wrote: Hahaha pa kralju sve je ok, samo nam obajsni kako od fbricke deklaracije potrosis manje? To ti je kao da iams paltu 900 KM a ti ustedis 1000 KM :lol: :lol:
Vidim da imas problema da shvatis sta znaci elementarni pojam “prosjecna potrosnja”. Ako je fabricki deklarisana potrosnja na otvorenom 5,4 lit/100km to znaci da u zavisnosti od uslova, rezima voznje, vozaca I jos mnogo drugih faktora onda moze biti I veca i manja.
Ako svoj auto vozim na niskom br. okretaja sa malim gasom sto znaci umjerenom brzinom, pri cemu drzim veci razmak izmedju vozila I samim time izbjegavam potrebu za naglim kocenjem i ubrzavanjem, te ne preticem potrosnja ce pasti na 4,5 lit/100 km. Ako istu dionicu vozim na vecem br. okretaja sa vecim gasom, ostrije kocim i naglo ubrzavam potrosnja ce skociti na 6,3 lit/100 km. Kolika ce biti prosjecna potrosnja na otvorenoj cesti? Nadam se da ti nece biti problem to izracunati…
Nemas ti pojma o cemu pricas!-A ja dobro zanm sta je prosjecna potrosnja, sto u tvom ovom slucjau nema veze sa zivotom.

Druga stvar kao sto sam ti rekao, pogledaj kako se vrsi testiranje potrosnje, pod kojim uslovima, kojom tezinom, koliko gasa/obrtaja i ostalo. Shvatit ces tad mozda da ti to u zivotu niakd neces uspjeti.

A druga stavr nije po deklaraciji 5,4 nego 4,5. I jos uvijek mislim da supljiras! Ne mislim da opcenito niej moguce, ali za vrstu auta koje ti vozis i ostale nejgove karakteristike, ti to ne mozes postici ni u snu, ali eto...
SaMaster

#142 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

goran16v wrote:Deklarisana PROSJECNA potrosnja, NE ZNACI deklarisana MINIMALNA potrosnja.
Koliko puta ces ti sam sebe pobijati? Pa procitaj bolan sta si napiso'...Pa tvoja prosjecna potrosnja je manja od deklarisane minimalne - Gdje bolan tu logika?
SaMaster

#143 Re: dizel ili bnzin ...

Post by SaMaster »

Melami wrote:
preludezalude wrote:Ma nece benzinac puno trositi na otvorenoj cesti. Pa mozes onda misliti koliko trosi taj isti benzinac plina na otvorenoj cesti.
Pogresno si se izrazio. Trosi on vise plina nego disel al je ipak onaj na plin ekonomicniji jer je jeftiniji.
Ubiste cunce vam ljubim.
Ako je deklarisana potrosnja na otvorenoj cesti 5.5l nema sanse da ga ti vozis ispod toga pa da si ne znam ko.
Mozda do 5.3 makimalno.
Mislimda on nema kapcitete da to shavti, dzaba objasnjavati...
goran16v

#144 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote:
goran16v wrote:Deklarisana PROSJECNA potrosnja, NE ZNACI deklarisana MINIMALNA potrosnja.
Koliko puta ces ti sam sebe pobijati? Pa procitaj bolan sta si napiso'...Pa tvoja prosjecna potrosnja je manja od deklarisane minimalne - Gdje bolan tu logika?
Daj mi link gdje ijedan proizvodjac navodi tj deklarisen MINIMALNU potrosnju kao sto tvrdis ili se poklopi.
Kad vidis da neces naci nigdje taj podatak valjuda ces i ti skontati gdje je tu logika.
goran16v

#145 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

SaMaster wrote: Nemas ti pojma o cemu pricas!-A ja dobro zanm sta je prosjecna potrosnja, sto u tvom ovom slucjau nema veze sa zivotom.

Druga stvar kao sto sam ti rekao, pogledaj kako se vrsi testiranje potrosnje, pod kojim uslovima, kojom tezinom, koliko gasa/obrtaja i ostalo. Shvatit ces tad mozda da ti to u zivotu niakd neces uspjeti.

A druga stavr nije po deklaraciji 5,4 nego 4,5. I jos uvijek mislim da supljiras! Ne mislim da opcenito nimoguce, ali za vrstu auta koje ti vozis i ostale nejgove karakteristike, ti to ne mozes postici ni u snu, ali eto...
Ajd mi molim te objasni sta je prosjecna potrosnja i kako se izracunava?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#146 Re: dizel ili bnzin ...

Post by mali_milojica »

Rođak je imao AR 156 2.0 TS sa ugrađenim sekvent plinom. Auto je takav uvezen iz Holandije. Sa njim sam se bezbroj puta vozio,sto po gradu,sto na otvorenom.
Evo potrosnje.
SA-ZG-SA
U SA pun rezervoar,ponovno sipanje u S. Brodu (18 lit plina cijena 100 kn ili 26 KM),do ZG i nazad do SB jedan rezervoar plina (oko 35 lit plina cijena oko 200 kn ili 55 KM ,tu ponovno sipanje i nazad do SA i ponovno sipanje do vrha (18 lit plina cijena 22 KM) . Sve ukupno na oko 900 km puta potrosnja plina 70 lit i ukupno u parama negdje oko 105 KM.
105 KM/2.5 KM koliko je cijena dizela izađe 42 litra nafte ili potrosnja oko 4.6 lit/100 km dizela.
Garantujem da po tom tempu voznje nema sanse da neki dizel trosi ispod 5-5.5 lit a da nije ispod 1.9 i 90 KS.
Po gradu se to kretalo oko 13-14 lit plina ili po danasnjim cijenama oko 17 KM a to je 6.5 lit dizela.

P.S. U izracun puta SA-ZG-SA sam uzeo trenutne cijene plina i nafte.
Last edited by mali_milojica on 11/11/2012 10:35, edited 2 times in total.
Melami

#147 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Melami »

Cesto si u pravu i podrzavam te ali ovaj put malo pretjerujes.
Znam ja sta pokusavas reci ali....
Svima je u interesu da prikazu sto manju potrosnju i nemaju oni nista u tome da tebi prikazu potrosnju 5.5 a ti mozes nabiti na 5.0
i kad kazu proizvodjac ''up to 42mpg on highway/freeway'' znaci ''do 42 milje po galonu na autoputu''
DO DO DO DO DO 42
Ako vozis veoma pazljivo, board computer ti moze pokazati maksimalno mozda 42.3 ili oko toga, al to je na cruise control sa optimalnom brzinom.
TO je sto ti pokaze board kompjuter, al ti to nikad u realnosti neces imati, u realnosti ce to biti do 41MPG.

I ne znam gdje to proizvodjac kaze prosjecna potrosnja na autoputu 42 MPG?? Nigdje oni ne kazu prosjecna potrosnja na autoputu, vec prosjecna potrosnja opcenito, autoput+grad.
Sta mislis kad ga oni testiraju da mu ispusu gume pa voze?
Pa naravno da i oni sve srede i napucaju maksimalnu kako bi na testiranju dobili sto manju potrosnju.
Melami

#148 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Melami »

Evo ti gorane, vidi lijepo sta pise ispod auta.
''UP TO 40MPG''
http://www.ford.com/
goran16v

#149 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Melami wrote: Nigdje oni ne kazu prosjecna potrosnja na autoputu, vec prosjecna potrosnja opcenito, autoput+grad.
Sta mislis kad ga oni testiraju da mu ispusu gume pa voze?
Pa naravno da i oni sve srede i napucaju maksimalnu kako bi na testiranju dobili sto manju potrosnju.
Po priznatim standardima prikazivanja potrosnje u Europi navodi se:
prosjecna potrosnja na otvorenoj cesti (ne autocesti)/prosjecna potrosnja u gradu/opsta prosjecna potrosnja izrazena u litrama / 100 km
drug_profi

#150 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drug_profi »

Ok, sve to neka je tako.
Znaci ja sa svojim benzincem od 74 kw trosim prosjecno 5,9 na otvorenom, i 10 po gradu, sto mi se potvrdjuje i u praksi.
Sad to prevedi na cijenu plina i reci sta je jeftinije voziti.
Post Reply