Ako ima Boga...

Rasprave o vjerskim temama.
wanderer

Post by wanderer »

Ne, ne, ne! :D Predlozio sam zatvaranje ukoliko ne mozemo... :-)
danas

Post by danas »

ma ja sve nesto kontam :D mozda su bili u pravu oni :D
sto cu cekali na svemirski brod da ih odveze u drugu galaksiju :D poslije smrti :? 8-)
digger

Post by digger »

jusuff wrote:...Dakle, ako je apsolutna pravda = E, da smo rodjeni savrseni = c, a da su nasi propusti = m, onda imamo:

E = mc2

<<<Moju nagradu za rjesenje posaljite fondu za unaprijedjenje izgradnji dzamija i crkava u BH.>>>

diggeru, e tamam ces ti znati sta je bog morao da uradi (sigurno je bog daleko od toga da nesto mora uraditi). kazes savrseni, zamolio bih te da nam pojasnis sta podrazumijevas pod tim jer je i taj pojam, cini mi se, relativan.
kako znas da nemamo istu sansu u zivotu, za muslimane su svi ljudi rodjeni bezgresni, sto daje istu polaznu tacku. savrseni sigurno nismo, ali da li si siguran da nemamo jednaku kolicinu "nesavrsenosti", ne zaboravi sve je relativno.
jednacina ti nema nikakvog smisla :)
U pravu si. Trebalo je stajati "rodjeni jednaki" ili "bezgresni" a ne savrseni.

Ali u pored toga, moja (a nadam se i Albertova) teorija stoji. :)
danas

Post by danas »

po islamu, ljudi su rodjeni bezgrijesni, to stoji. ali ne i po hriscanskom ucenju; gdje svi imaju nekakve grijehe da okajavaju cim se rode... :roll: ukratko, ono sto hriscanstvo smatra "originalnim" tj. "prvobitnim grijehom" negira neku generalnu tvrdnju da su ljudi rodjeni bezgrijesni... :-)

ako si katolik, ispadne mu nekako da si kriv sto si ziv :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Kad dvoje vode bilo kakvu polemiku o bogu... sigurno je da je jedan od njih budala.
Murisno1

Post by Murisno1 »

po islamu, ljudi su rodjeni bezgrijesni, to stoji. ali ne i po hriscanskom ucenju; gdje svi imaju nekakve grijehe da okajavaju cim se rode... ukratko, ono sto hriscanstvo smatra "originalnim" tj. "prvobitnim grijehom" negira neku generalnu tvrdnju da su ljudi rodjeni bezgrijesni...

ako si katolik, ispadne mu nekako da si kriv sto si ziv

istina! rađaš se sa grijehom svojih roditelja Adamom i Evom! kada se dijete krsti u crkvi tada se priznaje da mu je Isus - Bog (otac) a Bog je bezgriješan i od tada počinješ kao bezgriješnik a dalje po istoj proceduri :D !
znači ako ne priznaš Isusa za Boga il ti ga priznaš Islam ili nešto pak drugu ne prihvataš Isusa kao oca i automatski nosiš grijeh Adama i Eve a to znači da nikad nećeš boraviti u raju!
U Islamu toga nema ! Svi se javljamo sa istom prilikom da budemo nešto eh sad šta postanemo G O L F sad je do vas! :D
Propast1

Post by Propast1 »

Ako bi mogli za nepravdu reci da je to namjerna šteta ucinjena nekome (nemam pojma kakva je tacna definicija), glavno je pitanje ko je prvi napravio nekome neku stetu i zasto?

Da li je prva nepravda stvorena poslije velkog praska ili prije?

Moze se predpostaviti da je u fizički svijet sam po sebi proizvodi nepravednost, a iz toga bi mogli predpostaviti da je prva nepravda počinjena prije..... jer tad tek ima smisla zašto je nas fizički svijet nepravedan.

E sad, zbog cega je prije stvaranja svijeta nastala nepravda?

p.s. ovo ni jedna religija ne objasnjava, bar razloge.... Po meni ovo je tema za diskusiju :-)
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote:po islamu, ljudi su rodjeni bezgrijesni, to stoji. ali ne i po hriscanskom ucenju; gdje svi imaju nekakve grijehe da okajavaju cim se rode... :roll: ukratko, ono sto hriscanstvo smatra "originalnim" tj. "prvobitnim grijehom" negira neku generalnu tvrdnju da su ljudi rodjeni bezgrijesni... :-)

ako si katolik, ispadne mu nekako da si kriv sto si ziv :D
danas, digresija je, ali naslanjam se na temu o jeziku s nekog drugog podforuma
vidim da bezgresan pises bezgrijesan, divno. evo vec nekoliko mjeseci kontamo ovome, ako je grijeh zasto nije grijesan, valjda bi i greska trebala biti grjeska, ako ne grijesim... :)
vesela

Post by vesela »

Malo sam zbunjena!

Pocinje se sa AKO ime Boga pa se preispituje pravda. A najvise me zbunjuju definicije za vjernika i nevjernika.

Ima li ili nema Boga je diskusija u koju nikada ne ulazim i prepustam ljudima da imaju svoje uvjerenje.

Ja nisam vjernik, a to znaci da ne ucim i ne klanjam, a ne da sam nevjernik. Mene su u skoli ucili da je nevjernik prevarant. Ovdje je to, mozda skracenica za nije vjernik.

Iako nisam vjernik TVRDIM da nema covjeka koji nije, bar jednom rekao:"Boze, pomozi mi!" ili "Boze me oprosti, ogrijesih se!"

Shvatanje pravde zavisi, po mom misljenju od ZIVOTA, jednog kruga bez pocetka i kraja. I svi mi nekad kazemo: "Pa je li ovo pravda?" ili "Ma ima pravde!". Mislim da bi jedan dobar filozof na ovo imao puno reci.

Za mene je pravda davanje-uzimanje. Ako dam moram i dobiti, u svim zivotnim sferama. Prevarena mogu biti samo jednom. I to je dio zivota.

Zivotni vijek i nacin umiranja je za mene misterija. Mogla bih reci i sudbina. Vjernici smatraju da to odredjuje i zna samo Bog. Postujem!
Sa pretpostavkom da i ti postujes moje uvjerenje.

Sve dok hodamo po zemlji, bez obzira na nasa razlicita uvjerenja imamo isti cilj : zivjeti pravedno.
Murisno1

Post by Murisno1 »

Malo sam zbunjena!

Pocinje se sa AKO ime Boga pa se preispituje pravda. A najvise me zbunjuju definicije za vjernika i nevjernika.

Ima li ili nema Boga je diskusija u koju nikada ne ulazim i prepustam ljudima da imaju svoje uvjerenje.

Ja nisam vjernik, a to znaci da ne ucim i ne klanjam, a ne da sam nevjernik. Mene su u skoli ucili da je nevjernik prevarant. Ovdje je to, mozda skracenica za nije vjernik.

Iako nisam vjernik TVRDIM da nema covjeka koji nije, bar jednom rekao:"Boze, pomozi mi!" ili "Boze me oprosti, ogrijesih se!"

Shvatanje pravde zavisi, po mom misljenju od ZIVOTA, jednog kruga bez pocetka i kraja. I svi mi nekad kazemo: "Pa je li ovo pravda?" ili "Ma ima pravde!". Mislim da bi jedan dobar filozof na ovo imao puno reci.

Za mene je pravda davanje-uzimanje. Ako dam moram i dobiti, u svim zivotnim sferama. Prevarena mogu biti samo jednom. I to je dio zivota.

Zivotni vijek i nacin umiranja je za mene misterija. Mogla bih reci i sudbina. Vjernici smatraju da to odredjuje i zna samo Bog. Postujem!
Sa pretpostavkom da i ti postujes moje uvjerenje.

Sve dok hodamo po zemlji, bez obzira na nasa razlicita uvjerenja imamo isti cilj : zivjeti pravedno.
odličan post!
samo toliko od mene! :thumbup:
vesela

Post by vesela »

hvala, hvala :-D
black

Post by black »

...dobar post vesela...i naravno ljepota i jeste u razlicitosti...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jordan26 wrote:Ljudi se radjaju i umiru. Duse ne umiru. Vracaju se u zivot dok ne nauce nesto.
Jel' to znaci da se ne isplati previse nauciti? :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jordan26 wrote:Isplati se naravno da se isplati...u teoriji i u praksi...ne mozes previse nauciti nikako....ali naravno ako naucis to nesto "x" sto treba ..onda ides na neki visi level...
A sta dobijes na visem levelu? Jos goriva, energiju i novo oruzje? :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Jordan26 wrote:dobijes unutarnjji mir i vid, pamet..sve ono sto ti druze nemas...
zato slusaj i budi strpljiv..kad cujes cvrcke kreni kroz prozor...ovu sansu si profuckao...
ma zezam se od drugog reda
prvi-ozbiljno :D :D :D
Razumijem, druze Sai Baba! :D
Post Reply