Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju sansu
-
privremeni
Tako upravo vodis diskusiju. za koga glasati a da nije SDP?wanderer wrote:Privremeni, ne bih nikoga da uvrijedim, ali iako vodjeni dobrim idejama, ovi prijedlozi kako stoje su malo poshuplji, nicim objasnjeni, i ne malo populisticki. Dakle, otprilike nesto sto bih ocekivao od Mirnesa.
da dopunim, na drugom mjestu si rekao da se dvoumis izedju Mirnesa i Liberala, zaista velika dilema.
-
Vingo
Mislim da je rekao SDU, a ne Mirnesa...bilo bi licemjerno da neko ko ne glasa za SDP jer je ZL uzeo kredit od fakulteta, glasa za Mirnesa koji je uzeo mnogo vise...
A wanderer nije licemjeran, samo nikako da konacno elaborira, analizira, da smisao vlastitoj temi....Samo replicira okolo. (I neodoljivo podsjeca na Sejfu replicirajuci)
A wanderer nije licemjeran, samo nikako da konacno elaborira, analizira, da smisao vlastitoj temi....Samo replicira okolo. (I neodoljivo podsjeca na Sejfu replicirajuci)
-
privremeni
ups, moze biti. Mia culpa.Vingo wrote:Mislim da je rekao SDU, a ne Mirnesa...bilo bi licemjerno da neko ko ne glasa za SDP jer je ZL uzeo kredit od fakulteta, glasa za Mirnesa koji je uzeo mnogo vise...
-
wanderer
Da me manje optuzujete za svasta nesto (evo sad sam i Sejfo), prije bih stigao i da elaboriram.Vingo wrote:Mislim da je rekao SDU, a ne Mirnesa...bilo bi licemjerno da neko ko ne glasa za SDP jer je ZL uzeo kredit od fakulteta, glasa za Mirnesa koji je uzeo mnogo vise...
U svakom slucaju, meni se ne zuri, a vama?
-
wanderer
Kako ti kazes. Nego, mozda bi mogao ove prijedloge na posebnu temu, pa tamo objasni odakle bi novci dolazili, tacno kome kada i kako bi se dijelile i tako dalje. Ovdje ne raspravljamo bas tako, sto bi ti rek'o, "taksativno".privremeni wrote:Tako upravo vodis diskusiju. za koga glasati a da nije SDP?wanderer wrote:Privremeni, ne bih nikoga da uvrijedim, ali iako vodjeni dobrim idejama, ovi prijedlozi kako stoje su malo poshuplji, nicim objasnjeni, i ne malo populisticki. Dakle, otprilike nesto sto bih ocekivao od Mirnesa.Pa glasaj za SDA sta im fali? Jos nisi rekao sta fali strankama na vlasti pa neces da glasas za njih.
da dopunim, na drugom mjestu si rekao da se dvoumis izedju Mirnesa i Liberala, zaista velika dilema.
-
privremeni
opet. Proslavio 35 god mature, mozes li oprostiti?A wrote:Mama je mia, a culpa je meaprivremeni wrote:ups, moze biti. Mia culpa.
-
Tulipan
Baš nešto kontam da li uopšte da izlazim na izbore. Ako se predomislim i izađem na izbore kontam da prvi put svoj glas ne dam SDP-u ali u gradu na Neretvi nema ni jedne druge normalne stranke za koju bi se moglo glasati. Sada sam stvarno u dilemi. Da li neko zna da li je SGV na listi stranaka u Mostaru?
- danas
ma za "svoje" najbolje je tako, jeldaTulipan wrote:Baš nešto kontam da li uopšte da izlazim na izbore. Ako se predomislim i izađem na izbore kontam da prvi put svoj glas ne dam SDP-u ali u gradu na Neretvi nema ni jedne druge normalne stranke za koju bi se moglo glasati. Sada sam stvarno u dilemi. Da li neko zna da li je SGV na listi stranaka u Mostaru?
-
privremeni
wanderer wrote:Kako ti kazes. Nego, mozda bi mogao ove prijedloge na posebnu temu, pa tamo objasni odakle bi novci dolazili, tacno kome kada i kako bi se dijelile i tako dalje. Ovdje ne raspravljamo bas tako, sto bi ti rek'o, "taksativno".privremeni wrote:Tako upravo vodis diskusiju. za koga glasati a da nije SDP?wanderer wrote:Privremeni, ne bih nikoga da uvrijedim, ali iako vodjeni dobrim idejama, ovi prijedlozi kako stoje su malo poshuplji, nicim objasnjeni, i ne malo populisticki. Dakle, otprilike nesto sto bih ocekivao od Mirnesa.Pa glasaj za SDA sta im fali? Jos nisi rekao sta fali strankama na vlasti pa neces da glasas za njih.
Generalic je bio amater za tebe
Ovdje raspravljamo mahalski. Tamo neki uzeo ... Moze i tako, to nam vise lezi.
Evo ja cu ponoviti, valjda opet sta ne pogrijesim, Zlatko uzeo- dobio protuzakonito kredit, a
Ti dodaj , ime aktivnog politicara, politicara iz vladajuce nomenklature za kojeg se ne moze reci bilo sta takvo. I idemo redom od politicara do politicara.
A ja jos uvijek ne znam sta imas protiv pozicije? I sta bi sa ovim slovima
-
wanderer
#137 Re: Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju s
Vingo, ja opet promjenio postavku...wanderer wrote:Kada god krenemo u neku iole dublju diskusiju na bilo koju temu vezanu za vlast i politiku, bar neko ubrzo ustvrdi kako "iako SDP ima falinki, ipak treba glasati za njih, jer je sve drugo ili bacanje glasova ili direktna podrska ovima na vlasti". Parafraziram, jer se nadam da ce se vise forumasa tu naci, ali ne i uvrijediti.
Uopste se ne slazem sa ovom tvrdnjom. Mislim da trebamo dati glasove onima kojima vjerujemo, jer je to jedini nacin da se jednom i SDP dovede u red. Tu prevashodno mislim na one glasace koji bi inace glasali za manje opozicione stranke (SDU, liberali, BPS, itd), a ne bas najiskrenije za SDP.
Bujrum, ovdje mozemo o tome, tako da ostale teme mozemo iskoristiti za chatanje![]()
P.S. One koji su davno odlucili da glasaju za nekog iz SIRE KOALICIJE VLASTI UKLJUCUJUCI I BOSS,bih zamolio da se ipak ne osjecaju pod pritiskom za javljanje za rijec na ovoj temi.
Takodjer, molimo forumase da uoce da tema nije zamisljena kao prostor za izjasnjavanje stranacke pripadnosti ili utvrdjivanje cinjenica oko toga ciji babo ima vece testise. Dakle, agitacija da, ali negdje drugo.
Molim posjetioce da obrate paznju na izmjene i dodatke.
-
wanderer
#138 Re: Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju s
Posto sada taj odgovor namjerno necu pisatiwanderer wrote:Ipak nismo ni jedno- ni dvopartijski sistem, niti (posebno u ovakvoj situaciji) trebamo biti. Sa izuzetkom Amerike (gdje su se neki nedostaci de facto dvopartijskog sistema pokazali i izborom Busha), nema prosperitetnih dvopartijskih sistema u demokratskom svijetu. Naravno, sa vremena na vrijeme se ovi ipak pred izbore svedu na to, ali se dosta cesto ipak radi o dvije razlicite partije, a i "ostatak" zadrzava mjesta za manevrisanje. Malo detaljnije u odgovoru Vingo, koji tek treba da napisem.kub lajkan wrote:Zasto uopste uvoditi takve podjele? Previse vode treba proteci da bi neka od danas opozicionih stranaka postala toliko jaka da bi mogla sama odlucivati. Glasovi SAMO za SDP ili SAMO za BPS itd. nisu dovoljni.
Zato podrzavam opciju: sto vise glasova za SDP, BPS, liberale...
Da krenem, ipak, od SDA. Da se kojim cudom ja pitam, i da je njima zaista u cilju razvoj demokratije u BiH, i oni bi se sto je moguce prije podijelili na bar dvije stranke, jer bi tek tada postalo jasno koliko su njihovi implicirani ciljevi u stvari kontradiktorni.
Jedna bi bila nekakva manje-vise cista klerofasisticka stranka (a la SDS), a druga jedna nacionalna stranka zasnovana na nekakvim (kvazi)gradjanskim vrijednostima. Tu je, medjutim, najveci problem to sto nije nemoguce da bi u ovoj situaciji ova prva cak i takva dobila na izborima. Dakle, to bi u ovom trenutku vjerovatno bila jos gora opcija od trenutne gdje se njihovi fasisticki porivi ipak donekle ublazuju "tisom vecinom".
Sada malo o nenacionalnim strankama. Glasati za neku od njih ne znaci automatski odbijati svaku pomisao na koaliciju sa SDP-om. Ali, to bi morala biti koalicija zasnovana na cistijim racunima i puno manje "lomljenja ruku" od strane onih vecih i arogantnijih. Dakle, koaliciji u kojoj oni najveci ni najmanji ne bi imali pravo veta, niti bi se tako ponasali.
- valterbranisarajevo
Bosnom i Hercegovinom ce od oktobra 2006. godine vladati koalicija SDP-SNSD-NHI-HSS.
Po entitetima:
RS- Dodik uz pomoc nekih sitnijih stranaka socijaldemokratske orijentacije kao sto je npr Socijalisticka partija Republike Srpske.
U Federaciji ne mogu se izjasniti mislim da ce sve opet na zalost zavisiti od glasova SBiH..
U Kantonu Sarajevo SDP
Po entitetima:
RS- Dodik uz pomoc nekih sitnijih stranaka socijaldemokratske orijentacije kao sto je npr Socijalisticka partija Republike Srpske.
U Federaciji ne mogu se izjasniti mislim da ce sve opet na zalost zavisiti od glasova SBiH..
U Kantonu Sarajevo SDP
-
E. Jaganjac
Ako se ovo desi ja ne idem u Bosnu dok se ta banda (cast NHI i HSS) ne rastjera.valterbranisarajevo wrote:Bosnom i Hercegovinom ce od oktobra 2006. godine vladati koalicija SDP-SNSD-NHI-HSS.
Po entitetima:
U Kantonu Sarajevo SDP
-
mostarac
E. Jaganjac wrote:Ako se ovo desi ja ne idem u Bosnu dok se ta banda (cast NHI i HSS) ne rastjera.valterbranisarajevo wrote:Bosnom i Hercegovinom ce od oktobra 2006. godine vladati koalicija SDP-SNSD-NHI-HSS.
Po entitetima:
U Kantonu Sarajevo SDP
tj. dok je neko drugi ne rastjera da se tebi slucajno ne bi sta desilo, a iskreno ovoj zemlji si korisniji u Americi nego ovde. Neka tebe gore, jer je tako bolje po Bosnu.
Tkavih ratnohuskackih tipova koji zbirsu kad zagusti u ovoj zemlji ima i previse pa nismo deficitarni sa ratnohuskacima i ova zemlja ne pati za tobom i tebi slicnima
-
mostarac
svak se bori za svoje glasache. Mi postizemo dobar uspjeh u dijaspori, a ovde ja nisam nista govorio o glasanju nego o ovom sarlatanu i njegovom eventualnom povratku u Bosnu koji se srecom izgleda nece jos dugo desiti.wanderer wrote:Moke, a ja mislio da bi ti volio da dijaspora glasa?Ili ti epluralizam i demokratija vaz samo dok glasaju za SDP?
P.S. Crko bi ti da se ne javis
-
E. Jaganjac
Ti ne znas kada sam ja "zbrisao". A tebi za informaciju takve Nemanje kao ti vidjao u podrumima, kako cekaju da JNA pobjedi. Neki slicni tebi isli su pod zastitu JNA u njihove kasarne.umro je mostar wrote:E. Jaganjac wrote:Ako se ovo desi ja ne idem u Bosnu dok se ta banda (cast NHI i HSS) ne rastjera.valterbranisarajevo wrote:Bosnom i Hercegovinom ce od oktobra 2006. godine vladati koalicija SDP-SNSD-NHI-HSS.
Po entitetima:
U Kantonu Sarajevo SDP![]()
![]()
tj. dok je neko drugi ne rastjera da se tebi slucajno ne bi sta desilo, a iskreno ovoj zemlji si korisniji u Americi nego ovde. Neka tebe gore, jer je tako bolje po Bosnu.
Tkavih ratnohuskackih tipova koji zbirsu kad zagusti u ovoj zemlji ima i previse pa nismo deficitarni sa ratnohuskacima i ova zemlja ne pati za tobom i tebi slicnima
kao sto rekoh ranije, neces mi ti reci gdje da zivim, dosta sam slusao sta mi govore Milosevic i Karadzic. No ovaj puta, kada odlucim da se vratim, ako budem imao razloga, prvo cu se obracunati sa takvima kao sto si ti. Do sada nisam htjeo, sve mislim naivni, plasljivi, ne znaju sta rade. Znate vi itekako sta radite....
-
E. Jaganjac
ne salim se ni malo, budi siguran u to.umro je mostar wrote:Jednom ce za Jaganjca pisat:
"Dosao je tiho i usao u legendu"