N-GODISNJI PAKETI ZA DJECU KOJA NEMAJU...

Forum za humanitarne akcije.
Locked
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Šandor wrote:
zlata wrote:Pa dajte onda jedan ziro racun...za Sj.Ameriku. Napr. nek' Digger otvori americki i kanadski racun...samo za to!
Bio sam svjedok slučaja u kojem je osoba od povjerenja otvorila račun za određenu svrhu. Donatori su bili iz svih dijelova svijeta. Australija, Novi Zeland, Malezija, Hong Kong, Južna Koreja, Rusija, Maroko, Češka, Vels, Njemačka, Finska, Švajcarska, Amerika, Kanada, Venecuela, Trinidad i Tobago, Peru, Meksiko....

Na kraju je osoba od povjerenja uzela pare i pokupila se. :D Iako su pojedini donatori upoznali osobu uživo. Hoću reći, morate biti oprezni. :D:D:D
@Sandor, dobar ti naziv stranice koju si postavio u svom profilu! :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

sandore, nemoj da kakis...ako neces da ucestvujes ne moras, niko nikoga ne tjera....
ne trebate svaku akciju sjebat porukama ZNAM JA KAKO KRADU bla bla bla...
inace, ako neko namijeni pare za hranu, a onaj ko dobije pare njih potrosi na alkohol, ovome ko je dao pare se pika bonus da je dao pare ya hranu...stoga...no no prdare.... ne samo ti, vec svi koji vole da pametuju...
---------------------------------------------------
ja nemam nikoga da radi u banKi, ali se da sve raspitati.... i mozda ne bismo trebali razmisljati o gotovim paketicima, vec da nam sarabon vispak ko god vec donira slatkise, mozda svjetlost donira slikovnice ili skolski pribor... ako se odlucimo za mjedenicu, ja se mogu vamo ta tLane dogovirt sa rajom da i odjecom poguramo payaric...jer vjerujte mi da taj zavod radi u takvim uvjetima da im je i litar Domestosa ko kuca :D
--------------------------------------------------
vecina forumasha , pogtovo akcijasa, ima moj broj moba...ja odo upeglat frozen da se aktivira :D
ljubi mIRCi
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Pitanje - trebam li ja sad sta provjeravati u opstini oko djece koja zive sa jednim roditeljem ili sa nanom/dedom, ili ostajemo kod toga da idemo u Mjedenicu i eventualno Pazaric?!

Drugo - zvao sam gospodina u merkatoru koji nam je rekao da mu se obratimo ako nam sta bude trebalo i obecao nam je na mail dostaviti specifikaciju cijena sta bi to sve islo u jedan paketic od 10-15 KM tako da mozemo planirati. On naravno odmah pita i koliko bi mi to paketica pravili tako da bi vjerovatno imali neki popust sto ih je vise.
@100_KA, ocekuj ovaj mail od M.B. iz Merkatora, poslat ce na tvoj mail.

Trece - spominju se igracke. Neko je na pocetku teme spomenuo da bi mogao da uganja neke igracke pa mislim da je ipak najbolje da ostanemo kod tog dijela na tome, znaci da to sto igracaka nabavimo da to stavimo u jednu veliku vrecu i da tako predamo djeci. Mislim da tako manje torismo love nego da sad uzimamo u Merkatoru koji je po pitanju igracaka ipak malo skuplji.

Za gardarobu i Pazaric ne znam, to nek ovaj zenski dio ekipe skonta nesto ;-)
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Odgovor administratora sarajevo-x na upit da li bi mogli da pomognu akciju postavljanjem banera i vijesti o akciji:

"Naravno da moze. Molio bih Vas da nam - ukoliko nije problem - dostavite samo osnovne informacije o akciji, ili neki kratak tekst koji bi mi objavili kao vijest na pocetnoj stranici... I eventualno ako imate neku sliku posaljite nam je.

Sto se tice bannera, nije problem da ga ubacimo malo u rotaciju... Moracemo samo skontat poruku na banneru.

Pozdrav
"

Eto, pod hitno treba rijesiti problem nekog ziroracuna za raju van evrope, a za eu i bosnu koristiti neki nas lokalni ziroracun... ako je to tako moguce
stella_k

Post by stella_k »

daduli_sa wrote: Trece - spominju se igracke. Neko je na pocetku teme spomenuo da bi mogao da uganja neke igracke pa mislim da je ipak najbolje da ostanemo kod tog dijela na tome, znaci da to sto igracaka nabavimo da to stavimo u jednu veliku vrecu i da tako predamo djeci. Mislim da tako manje torismo love nego da sad uzimamo u Merkatoru koji je po pitanju igracaka ipak malo skuplji.

Za gardarobu i Pazaric ne znam, to nek ovaj zenski dio ekipe skonta nesto ;-)
Ako se ne varam, Fortuna je spominjala igracke.

Mislim da nema potrebe da ides u opstinu....

Gdje smo zapeli...??
edu

Post by edu »

molim vas..

nemojte pisati plavim slovima.. :D :D :D
stella_k

Post by stella_k »

daduli_sa wrote:Odgovor administratora sarajevo-x na upit da li bi mogli da pomognu akciju postavljanjem banera i vijesti o akciji:

"Naravno da moze. Molio bih Vas da nam - ukoliko nije problem - dostavite samo osnovne informacije o akciji, ili neki kratak tekst koji bi mi objavili kao vijest na pocetnoj stranici... I eventualno ako imate neku sliku posaljite nam je.

Sto se tice bannera, nije problem da ga ubacimo malo u rotaciju... Moracemo samo skontat poruku na banneru.

Pozdrav
"

Eto, pod hitno treba rijesiti problem nekog ziroracuna za raju van evrope, a za eu i bosnu koristiti neki nas lokalni ziroracun... ako je to tako moguce
Super
daduli_sa

Post by daduli_sa »

stella_k wrote: Gdje smo zapeli...??
Nigdje, svakim casom sve vise i vise napredujemo :D
Racun je "kamen spoticanja" za sada, sve ostalo je ok
mIRCerka

Post by mIRCerka »

daduli, ja sam vec jednoj forumasici poslala svoje licne podatke ... i njoj je pun kofer bankovnog bogacenja preko nas, pa ce ona pare da zamotulja u slike i te dzidzemidze i posalje kesh...tako cemo dobiti puni iznos, a nece se sve transakcije lomiti preko nas :D
Eshek

Post by Eshek »

Pozdrav svima!

@ SUNCICA_SA : Molim da mi posaljes podatke te djece koju si spomenula, mozda nesto mognem uraditi da se dugoročno rijesi njihov status.

AKCIJA!:

Akciju podržavam! Nema ništa vrijednije od osmijeha osobe koja je u nuždi i kojoj se pomogne. A, između ostalog, neka ta djeca vide da postoje dobri ljudi. Kada odrastu, moguće da će se sjetiti toga, pa i sami nekome pomoći. Tako je barem u mom slučaju bilo.
Mogu novčano pomoći (koliko-toliko, jer sam sad malo u škripcu s novcem, ali uvijek se nađe), a ako mi vrijeme dozvoli, možda budem mogao i fizički.Pitaću i par prijatelja da učestvuju.

Ovako...sad nema vremena za otvaranje posebnog racuna, iako ga treba planirati kao dugoročno i najbolje rjesenje, u ime budućih akcija. Moraće se sve odraditi preko privatnog računa nekoga kome vjerujete. Ta osoba treba na kraju svega, pocetkom januara postirati decembarski izvod svog računa na koji su uplaćivane donacije, te fakturu ili račun kupljene robe, jer bi se tako osigurao kredibilitet SA-X i za buduće akcije.

Imam 3 prijedloga.Neki se mogu odmah primijeniti, a neki dugoročno.

1. Da se nađe po jedan forumaš od povjerenja iz USA i po jedan iz svake od evropskih zemalja, kojima će ostali forumaši koji žive u istoj zemlji uplaćivati svoje donacije. Onda će ti forumaši uplaćivati skupljeni iznos na račun u BiH. Na taj način će se uštediti ogromne pare! Banke uzimaju ogromne provizije, uglavnom se provizija za svaku uplatu kreće oko 50 KM, nebitno koji je iznos. Na ovaj način se to može izbjeći. Western Union i ne spominjite, uzeli bi više nego što bi se uplatilo (BTW, savjet svima koji koriste Wire-transfer: Koristite MONEYGRAM, duplo su jefitniji).

2. Odabrati drugog prodavca koji podržava on-line plaćanje kreditnom karticom (ja samo znam za VF, dajte prijedloge), kod kojeg će forumaši iz inostranstva moći internetom kupiti paketiće, uz napomenu da je to za SA-X akciju. Otvoriti temu na forumu na kojoj će svi koji su kupili paketić navesti vrijeme i iznos kupovine (kontrole radi). To se sve sabere, te po dogovoru isporuči. Ako se tako uradi, neće se plaćati nikakve provizije.

3. Postoji pouzdana internet banka koja se zove Moneybookers (http://www.moneybookers.com). I pomoću nje se mogu izbjeći visoke provizije, ali je malo kompleksnije i opet, podrazumijeva se, treba neko od povjerenja i ko neće žaliti truda. Evo kako se to da izvesti:

Centralna osoba otvori račun na Moneybookers, na koji će se slijevati sav novac, koji bi se na kraju uplatio na BH račun uz minimalnu proviziju od par maraka. Međutim, da bi neko iz Njemačke mogao uplatiti u banci, mora također imati otvoren račun na Moneybookers, uplaćuje u banci na svoj MBračun (Zbog zakona o pranju novca, osoba koja uplaćuje mora sa svog ličnog računa prebaciti novac na svoj MB račun), te onda novac prebacuje na Centralni MB račun. Ko zna, može to sam uraditi, a oni kojima to zvuči komplikovano, taj dio posla mogu prebaciti Centralnoj osobi, koja će u njegovo/njeno ime registrovati account i poslati mu podatke, ta kasnije obaviti i transfer sa jednog MB računa na centralni.

To sve zvuči komplikovano, međutim većinu posla može odraditi neko od nas. Posaljete na mail centralne osobe svoje ime i prezime,datum rođenja, te zemlju u kojoj se nalazite, centralna osoba otvori za vas racun i posalje vam podatke o racunu na koji trebate uplatiti novac. Uplatite novac (u 30tak zemalja je to moguće bez provizije), a centralna osoba kasnije pristupi vašem virtuelnom računu (na kojem je iznos koji ste uplatili) i proslijedi novac na Centralni MB račun. Kasnije se veći iznos prebaci na bilo koji račun u BH (nebitno je li privatni, pa se podigne u kešu i plati roba, ili je direktno plaćanje na ime firme koja isporučuje robu)

Znam da ovo možda zvuči komplikovano, ali ne bi bilo loše kao dugoročno rješenje za ovu i sve buduće akcije, jer je ušteda ogromna.

Btw, ako želite postići još veći efekt s novcem, ne bi bilo loše iskoristiti neku firmu, ako je ko od vas ima, preko koje bi se izvršila kupovina, jer ne bi morali platiti porez na promet. A ta firma može robu opravdati kroz donaciju.

Eh, hajde vi meni sad recite jesam li ja normalan :? :?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Eshek...nisi :D
hvala :D
Baghira

Post by Baghira »

mIRCerka wrote:daduli, ja sam vec jednoj forumasici poslala svoje licne podatke ... i njoj je pun kofer bankovnog bogacenja preko nas, pa ce ona pare da zamotulja u slike i te dzidzemidze i posalje kesh...tako cemo dobiti puni iznos, a nece se sve transakcije lomiti preko nas :D
Hocu i ja na ovaj nacin da se prikljucim akciji, tj. ako ti nije nesto, da i meni posaljes tvoje licne podatke. Povjerljiva sam osoba, pitaj manijaka :D Ujedno ces dobiti i novogodisnju cestitku :P :D :D Oderase putem banke...pa bolje je i tu taksu donirati, nego je banci "pokloniti" :-?
edu

Post by edu »

ko je manijak? :-) :-) :-)
Baghira

Post by Baghira »

Cuj, ko je manijak :-) Manijak, the one :D :D
edu

Post by edu »

uostalo..znam da ja nisam.. :D :D :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

edu wrote:ko je manijak? :-) :-) :-)
ne zachatavaj, prebicu te :D

ovako, nemojte mi jos slati nista, dok ne vidimo hocemo li ici jedna osoba po drzavi pa da ona salje...eshekov prijedlog je super....
takodjer, ako je kome mrsko cekati, ako budu sta htjeli slati, saljite PREPORUCENOM POSTOM gdje se dobiju prijemnica i mora se otici direkt u postu po to....
to za skeniranje bankovnog izvoda i ostalo...jarane banke bi nas objesile za yaya...
a slanje obicnom postom ne valja jer se cesto desi da se krade posta, racuni i ostalo...
et
Eshek

Post by Eshek »

mIRCerka wrote:Eshek...nisi :D
hvala :D
Hvala na komplimentu.

Neće nijedna banka nikoga objesiti za jaja zbog skeniranja izvoda. To je lična stvar svakoga, i može se objaviti bez problema.

Ako mislite dugoročno riješiti problem banaka i organizirati akcije, mislim da mogu dati par vrijednih savjeta.

Ludih :D
Last edited by Eshek on 07/12/2005 13:31, edited 1 time in total.
Baghira

Post by Baghira »

Ovo eshekovo ne zvuci lose, ali cini mi se, komplikovano :-?

Ali pozurite da javite hoce li se slati postom ili kako, posto ovdje pred Bozic zablokira posta...moglo bi potrajati, dok stigne :-? :D
edu

Post by edu »

crna_pantera wrote:Ovo eshekovo ne zvuci lose, ali cini mi se, komplikovano :-?

Ali pozurite da javite hoce li se slati postom ili kako, posto ovdje pred Bozic zablokira posta...moglo bi potrajati, dok stigne :-? :D
moze li seka postom stici? :D :D :D
farky

Post by farky »

@Eshek - imam ja registrovan account na moneybookers, a u sarajevu sam
stella_k

Post by stella_k »

Vidim da je akcija dobila naznaku "Ne propusti".
Moderatori, svaka cast! :-D
edu

Post by edu »

dobila..prije haman 7 dana.. :-) :-) :-)
Eshek

Post by Eshek »

crna_pantera wrote:Ovo eshekovo ne zvuci lose, ali cini mi se, komplikovano :-?

@pantera

nije uopšte komplikovano. Jednoj osobi kojoj se vjeruje (za koju ste sigurni da nece zloupotrijebiti te podatke) posaljes mejl sa svojim imenom, prezimenom, datumom rođenja i zemljom u kojoj boraviš (posaljete mejlom, ako ne zelite, nemojte navoditi nick na forumu). Za par sati dobijes broj računa na koji trebaš uplatiti novac, odeš u banku, i to je to. Sve ostalo obavi taj "neko". Na kraju se objavi spisak donacija sa mailom, tako da se svi mogu uvjeriti de je njihov novac otišao u prave ruke. Ja bih to mogao bez problema uraditi, ali mislim da nemam dovoljno staza ovdje. Rado bih to objasnio nekome ko taj staz i povjerenje ima, sve bi išlo glatko kao puter.

Poenta je da se ovo moze koristiti dugorocno, i za sve naredne akcije.
farky

Post by farky »

ako imate povjerenja u mene, ja cu se prihvatiti toga
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Eshek, ne znam da li si upratio nasu prethodnu akciju...zakomplikovalo se bilo pravo jarane :D tebi to djeluje ejdnostavno, ali dok nama stigne 10 eura, preko tri banke (mnogi dijasporci su tako odustali od slanja novca na taj nacin) neko uplati 50eura...
isto tako su nam se tem razvodnile..pa smo prvu temu morali zatvoriti a ja sm ko idiot ponavljala podatke za uplate iz inostranstva iz stranice u stranu...
evo ti link od druge teme, pa se upoznaj kako to fercera ovdje
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... rna+akcija

do tada, preostaje nam da se krpimo kako znamo i umijemo..

PS mislim da nam ne treba diskusija koliko djece sta i kako...dajte da skupimo sve sto mozemo, jer viska nece biti....
Locked